Connect with us

Oameni

Fotograful Bogdan Frențescu: Să faceți fotografii cu sufletul

Published

on

Bogdan Ionut Frentescu este acel tanar cu cei 7 ani de acasa, exact asa cum se spune in Moldova. O fire deschisa si pregatit de fiecare data pentru a descoperi noi orizonturi. Mereu tine cont de cei din jurul sau si nu ezita sa se implice in actiuni caritabile. Considera ca mereu exista cate ceva de invatat de la viata. Are un spirit tanar, pacifist si plin de dorinta de a reusi, dar marturiseste ca uneori este mult prea critic cu el insusi. Adora sa calatoreasca si este entuziasmat atunci cand intalneste noi oameni.

De unde crezi ca vine pasiunea pentru fotografie?

Pasiunea mea pentru fotografie a venit din dorinta de a surprinde momente deosebite cu un simt artistic, pe care, in mod obisnuit le intalnim zi de zi, dar din graba cu care trecem prin aceasta viata nu le putem vedea. Sunt mici detalii in natura si nu numai, iar ochii nostri le scapa, dar eu consider ca pot bucura priviri si suflete surprinzandu-le placut prin compozitii si culori.

Cand ti-ai descoperit aceasta pasiune?

Aceasta pasiune am descoperit-o din primul moment in care am tinut in mana un aparat de fotografiat. Cand eram adolescent aveam un prieten mult mai in varsta decat mine care lucra ca fotograf. Avea un aparat profesional rusesc pe film, iar eu mereu il rugam sa mi-l imprumute. Imi cumparam filme color si apoi faceam zeci de fotografii, dar pentru developare si imprimare pe hartie foto apelam la laboratoarele de specialitate din acea vreme. Eram asa entuziasmat si imi doream din ce in ce mai mult sa fotografiez.

Advertisement

Cum descrii arta de a fotografia?
Fotografia este o arta, dar si modul prin care fotografiez il pot numi la fel. Fotografiatul la prima vedere pare simplu, dar este totusi un mod mai complex. Fotograf poate fi oricine, dar nu oricine poate fi fotograf artist. O combinatie intre tehnica , cromatica si incadrare vazute de un ochi cu simt artistic, defineste pe deplin arta de a fotografia.

Ce reprezinta aparatul foto pentru tine?

Aparatul de fotografiat pentru mine reprezinta libertate, evadare si bucuria sufletului. Cand spun libertate si evadare ma refer la eliberarea din traiul cotidian si la deconectarea de la stresul zilnic la care suntem supusi. Aparatul de fotografiat ma completeaza si ma insoteste mereu atunci cand merg in natura, in vacante sau la diverse evenimente.

Ai urmat cursuri in acest domeniu?

Pasiunea pentru fotografie si simtul artistic m-au reprezentat, dar este evident ca trebuia sa studiez pentru a putea abtine rezultate mult mai bune. In primul rand am fost autodidact, am citit multe informatii despre fotografie si tehnica fotografica din carti si mediul online. Am hotarat sa merg mai departe gandindu-ma ca pot imbina pasiunea cu jobul facand un pas inainte. M-am inscris la cursul de tehnica fotografica si prelucrare la finalul caruia am obtinut calificarea in meseria de Fotograf realizare/prelucrare, avizata de ministerul muncii si educatiei din Romania.

Advertisement

In viata ta, care a fost si este principalul tau sprijin?
In viata mea unicul sprijin pe care l-am avut pana la 17 ani si inca il mai am, este venit din partea mamei mele, pe care o stimez si o iubesc pentru tot restul vietii.

Care este idolul tau si de ce tocmai el?
Idoli nu am avut niciodata, ci doar am putut lua exemple mereu de la oameni puternici. Imi doresc sa fiu unic si sa culeg tot ce este mai frumos din viata.

Ce te-a determinat sa devii un lucrator independent? Care sunt avantajele acestui tip de lucru?
Avand mai multe experiente in domeniu muncii am ajuns la concluzia ca a fi independent ai mai multe avantaje si mai ales atunci cand imbini pasiunea cu munca.
Avantajele acestui tip de lucru sunt mai multe, incepand de la libertatea de a-ti alege programul de lucru si cantitatea muncii, placerea de a lucra in domeniul dorit, evitarea stresului, pana la un castig mult mai rezonabil si altele dupa caz.

Ce imi poti spune despre conceptia ta privind realizarile pe plan profesional din 2013?
Realizarile mele pe plan profesional din 2013 au fost mai multe la numar, fapt care m-a facut sa fiu mai puternic si sa incerc mai mult.

Ai avut colaborari importante?
Da, am avut diverse colaborari importante pentru mine. Colaborari pentru evenimente culturale, media, artistice si de voluntariat.

Advertisement

Exista un spatiu unde cei care doresc, sa iti poata vedea fotografiile pe care le-ai realizat?
Spatiile unde cei care doresc sa imi vada o parte din fotografii sunt : pagina personala de facebook cu numele Frentescu Bogdan – Ionut si blogul meu.

Ce ai vrea sa transmiti tuturor celor care vor sa devina fotografi profesionisti?
Nu pot sa transmit ceva anume pentru toti cei care aleg sa devina fotografi profesionisti, deoarece nu ma ghidez dupa un tipar si motivele pentru care ei aleg aceasta meserie sunt diverse. As vrea totusi sa le dau un mic sfat si anume: Sa faceti fotografie cu sufletul.

Ce planuri ai de acum inainte?
Planuri am multe, dar asta depinde uneori si de situatia materiala. Imi doresc pe viitor sa colaborez cu diferite trusturi de presa sau anumite reviste cu specific de produs, fashion, naturist, natura si asa mai departe.

Iti multumesc pentru interviu si iti doresc mult succes in continuare. Sa ne bucuri cu fotografiile tale!

31712201_1862838943780592_533861849322487808_o
11061784_944524905612005_5452665604883239857_o
35919506_1921698107894675_7384772820351320064_o
35842375_1921711877893298_293031848940929024_o
22338913_1829097897154697_1519367810868388214_o
12029716_1006566059407889_2790686807664728803_o

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
5 Comments

5 Comments

  1. Diana Dobos

    March 2, 2014 at 9:59 am

    Un prieten adevarat,un om sensibil,cu simt artistic si pasionat de ceea ce face. Mult succes in tot ceea ce iti propui sa realizezi. Visele sa ti se implineasca!

  2. Cristi :)

    March 2, 2014 at 10:23 am

    Bogdan, bravo pentru acest interviu. Nu m-am plictisit citind!

  3. Dana

    March 2, 2014 at 1:10 pm

    Un om cu mult bun simt. Felicitari!

  4. Anonim

    March 22, 2014 at 7:25 pm

    Mai rar un asa om ca tine, cu un suflet atat de mare..
    Felicitari pentru tot ceea ce faci si mult succes in continuare!

  5. Vochita Georgiana

    April 2, 2014 at 1:24 pm

    felicitari, si mult succes pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Pianista Sânziana Mircea inclusă de Universitatea Bocconi în topul celor mai de succes absolvente din istoria sa

Published

on

Una dintre cele mai prestigioase universitati din lume – Universitatea de Economie Luigi Bocconi din Milano, a celebrat data de 8 martie – Ziua Internationala a Femeii, prin lansarea volumului “Changed by Women”. Realizat in colaborare cu jurnalista Diana Cavalcoli de la Corriere della Sera, volumul prezinta povestile de succes a 99 de absolvente ale universitatii, selectate din cei peste 120 de ani de activitate. Printre acestea se numara si pianista Sinziana Mircea, singura romanca inclusa in acest top.

Este un imens privilegiu sa fiu inclusa printre cele 99 de absolvente din toate timpurile, selectate de Bocconi pentru a fi prezentate in aceasta carte. Cu atat mai mult cu cat anul acesta Bocconi Business School, a carei absolventa sunt, s-a clasat pe locul 3 in topul celor mai bune scoli de business din lume”, a declarat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.

Printre cele 99 de povesti de succes se numara: Alice Acciarri – General Manager e-Bay Italia, Silvia Ardagna – Chief European Economist Barclays, Elisa Balbo – soprana de nivel mondial, Silvia Candiani – Vice-President Microsoft, Margherita Della Valle – CEO Vodafone Group, Francesca Cornelli – Decan Kellogg School of Management/ Northwestern University Chicago, Roberta Gatti – World Bank Chief Economist for EMEA, Elisabetta Magistretti – prima CEO UniCredit Bank, Titti Postiglione – Sef Adjunct al Departamentului pentru Protectia Civila Italia.

Pianista Sinziana Mircea, absolventa a programului de masterat in managementul artelor s-a remarcat atat prin cariera concertistica desfasurata pe marile scene ale lumii, cat si prin activitatile sale de profesor universitar, cercetator si antreprenor cultural. Proiectele muzicale realizate de Sinziana s-au evidentiat prin caracterul inovator, acesta fiind trademark-ul muzicienei romane. Astfel, muziciana a realizat restituri ale patromoniului muzical mondial prin prezentarea in premiera absoluta a unor lucrari de secol XVIII, descoperite chiar de ea in arhivele conservatoarelor italiene. Programele concertelor sale, prezentate cu mare succes de public si critica in intreaga lume, contin atat repertoriul clasic, cat si compozitiile pianistei, in show-uri imersive de muzica si lumina, in care muzica este insotita de proiectii video realizate cu inteligenta artificiala.

Advertisement

Sinziana este, deasemenea, implicata in numeroase proiecte educationale dedicate promovarii tinerilor muzicieni, derulate prin Asociatia Museart, fondata de aceasta in 2012.

Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu, incepand din anul 2023 Sinziana Mircea a sustinut un amplu turneu mondial pe scene precum Kennedy Center din Washington D.C., Silk Road Arts Center Beijing, Filarmonica din Ljubliana, Teatrul National de Dans din Budapesta si altele.

“Bocconi mi-a deschis usa catre o alta lume: m-a facut sa inteleg intr-un sens profund ca muzica devine relevanta daca este impartasita cu publicul la un nivel emotional profund si durabil. Publicul de azi cauta experiente imersive, senzoriale, iar actul artistic, pentru a ramane relevant, trebuie sa raspunda acestor nevoi. Am inteles o data in plus ca sectorul cultural are forta de a regenera si dezvolta comunitatile, fie ele mici sau mari, intr-un mod minunat, iar aceasta trebuie sa devina o prioritate pentru fiecare natiune.”, a declarat pianista Sinziana Mircea.

Cele 99 de povesti de succes pun o lumina puternica asupra rolului femeilor in transformarea si progresul societatii moderne, intr-un moment in care umanitatea se afla in profunda schimbare, determinata de provocari dintre cele mai mai mari si mai diverse.

Despre Sinziana Mircea

Advertisement

Pianista Sinziana Mircea a concertat in Statele Unite ale Americii, Japonia, China si Europa, pe scene precum: Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington DC, Tokyo Metropolitan Theater, Silk Road Arts Center Beijing, St Martin-in-the-Fields Londra, Ateneul Roman sau Sala Radio din Bucuresti etc.

Pianista a obtinut diploma de licenta cu calificativul maxim la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania si diploma de masterat la Guildhall School of Music & Drama Londra, unde a fost admisa cu bursa integrala de studii oferita de Steinway & Sons UK. In paralel, pianista s-a perfectionat la Accademia Pianistica Imola din Italia. Ulterior a urmat cursurile de masterat in Arts Management la SDA Bocconi Business School – Milano. A obtinut numeroase premii in competitii nationale si internationale, printre care Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). In anul 2014 a devenit primul bursier roman al Van Cliburn Foundation TCU School of Music, SUA, fiind invitata sa participe la Piano Texas Festival & Academy, in urma unor selectii la nivel mondial. Sinziana Mircea a primit in 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.

Inregistrarile concertelor ei au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia sau Radio Romania Muzical. Pianista a lansat cinci CD-uri, dintre care 3 discuri solistice Fortuna – Piano Sensation, Unending Love si Nihil Sine Deo si a alte doua impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu. Ȋn prezent, preda la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Sardinia, Italia. Sinziana Mircea a obtinut bursele de cercetare “Nicolae Iorga” oferita de Ministerul Educatiei si ICR Venezia, precum si bursa “Bratianu” oferita de Ministerul Culturii. Acum Sinziana Mircea este doctoranda in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Advertisement
Continue Reading

Oameni

Criticul literar Mircea A. Diaconu: Cultura poate face lumea mai bună

Published

on

Ziua Culturii Naţionale este o zi esenţială pentru poporul român şi trebuie să conştientizăm faptul că fenomenul culturii este unul viu, care poate face lumea mai bună şi tocmai de aceea, nu trebuie să ne raportăm doar la trecut, consideră criticul literar Mircea A. Diaconu, prorector al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Într-un interviu acordat AGERPRES, Mircea A. Diaconu vorbeşte despre importanţa culturii, dar şi despre rolul educaţiei şi impactul inteligenţei artificiale asupra acestui domeniu.

“Inteligenţa artificială n-o să poată să sufere în locul unui om. Neputând să sufere, nu va putea crea o literatură care să exprime durerea, nostalgia, melancolia”, apreciază criticul literar.

El susţine că nivelul cultural scăzut se resimte inclusiv în comportamentul oamenilor.

Advertisement

“Nivelul cultural în general este scăzut şi nivelul cultural se resimte peste tot, adică pe stradă, în comportamentul oamenilor, în viaţa politică, lucrurile acestea care sunt mult mai vizibile decât altădată prin media. (…) Nivelul este jos, în general, pentru că, dacă noi urmărim nişte dezbateri, polemici din perioada interbelică sau de dinainte, din presa vremii, vedem care era nivelul intelectual şi anvergura celor care purtau aceste dezbateri. Acum, dezbaterile se poartă pe Facebook”, afirmă Mircea A. Diaconu.

AGERPRES: Domnule profesor, marcăm Ziua Culturii Naţionale. Este sau ar trebui să fie acesta un moment de sărbătoare pentru români?

Mircea A. Diaconu: Eu cred că este! Şi este foarte bine! Nici nu intră în discuţie faptul că trebuie să existe un moment în care, totuşi, să semnalăm faptul că există un reper sau există nişte repere la care trebuie să ne raportăm şi există un sol, până la urmă, care este chiar cultura română, care ne defineşte şi care ne asigură un fel de – prin raportare la trecut – continuitate şi legitimitate. Ziua Culturii Naţionale este o zi esenţială. Fireşte, există şi riscul sau poate fi invocat riscul că totul se reduce la o zi şi că în celelalte zile din an nu se întâmplă nimic. Numai că se întâmplă. Se întâmplă în cultura română lucruri şi, până la urmă, ceea ce trebuie să conştientizăm este că, de fapt, cultura este un fenomen viu. Nu ne raportăm doar la trecut. Prezentul contează şi contează nu numai din perspectiva aceasta a recuperării sau a celebrării trecutului, ci şi din perspectiva felului în care astăzi se construiesc lucruri şi suntem vii, până la urmă.

AGERPRES: Această zi este legată de poetul Mihai Eminescu, fără discuţie. Cum ar trebui să se raporteze românii la Mihai Eminescu?

Mircea A. Diaconu: Nici nu ştiu ce să spun acum, dacă a fost fericit sau nefericit faptul că Ziua Culturii Române coincide cu ziua lui Eminescu. Pentru că există riscul ca toată lumea – media, publicul, chiar oamenii de cultură – să se focalizeze oarecum şi inerţial, dar numai inerţial, pe celebrarea lui Eminescu şi să se scape din vedere ceea ce defineşte complex cultura română. Pe de altă parte, evident că în felul acesta pare să fie şi un mesaj. Mesajul este că reducem poate cultura română la ceea ce înseamnă artă literară, literatură, artă a cuvântului şi, pe de altă parte, că această artă a cuvântului îi datorează lui Eminescu foarte mult.

Advertisement

AGERPRES: Este Eminescu ceea ce ar trebui să fie el pentru cultura română?

Mircea A. Diaconu: Eu cred că este, adică există o istorie a receptării lui, există studii solide care vizează mutaţii de receptare. Evident că tocmai pentru că este vorba de un fenomen viu, există şi voci contestatare, există şi reacţii negative, dar asta nu prejudiciază, de fapt, în mod real, ceea ce a făcut Eminescu. Şi voiam să completez la chestiunea de mai devreme, inclusiv la nivelul fixării într-un fel a limbii literare româneşti, dar nu reducem contribuţia lui la asta, pentru că însăşi creaţia lui, după părerea mea, este un fenomen încă viu şi asta chiar dacă, evident, la nivel poetic lucrurile sunt în mişcare, paradigmele sunt în mişcare. Astăzi se scrie cu totul şi cu totul altfel. În acelaşi timp, există voci puternice de la, să spunem Mircea Cărtărescu şi Emilian Galaicu, până la ştiu eu cine din generaţii mai noi, care, într-un fel sau altul, explicit sau implicit, prin propria creaţie, legitimează sau se legitimează şi ca urmaşi ai lui Eminescu.

Citește continuarea interviului pe Agerpres, aici.

Advertisement
Continue Reading