Connect with us

Oameni

Fotograful Bogdan Frențescu: Să faceți fotografii cu sufletul. (INTERVIU)

Published

on

 • Bogdan Ionut Frentescu este acel tanar cu cei 7 ani de acasa, exact asa cum se spune in Moldova. O fire deschisa si pregatit de fiecare data pentru a descoperi noi orizonturi. Mereu tine cont de cei din jurul sau si nu ezita sa se implice in actiuni caritabile. Considera ca mereu exista cate ceva de invatat de la viata. Are un spirit tanar, pacifist si plin de dorinta de a reusi, dar marturiseste ca uneori este mult prea critic cu el insusi. Adora sa calatoreasca si este entuziasmat atunci cand intalneste noi oameni.

De unde crezi ca vine pasiunea pentru fotografie?

Pasiunea mea pentru fotografie a venit din dorinta de a surprinde momente deosebite cu un simt artistic, pe care, in mod obisnuit le intalnim zi de zi, dar din graba cu care trecem prin aceasta viata nu le putem vedea. Sunt mici detalii in natura si nu numai, iar ochii nostri le scapa, dar eu consider ca pot bucura priviri si suflete surprinzandu-le placut prin compozitii si culori.

Cand ti-ai descoperit aceasta pasiune?

Aceasta pasiune am descoperit-o din primul moment in care am tinut in mana un aparat de fotografiat. Cand eram adolescent aveam un prieten mult mai in varsta decat mine care lucra ca fotograf. Avea un aparat profesional rusesc pe film, iar eu mereu il rugam sa mi-l imprumute. Imi cumparam filme color si apoi faceam zeci de fotografii, dar pentru developare si imprimare pe hartie foto apelam la laboratoarele de specialitate din acea vreme. Eram asa entuziasmat si imi doream din ce in ce mai mult sa fotografiez.

Cum descrii arta de a fotografia?
Fotografia este o arta, dar si modul prin care fotografiez il pot numi la fel. Fotografiatul la prima vedere pare simplu, dar este totusi un mod mai complex. Fotograf poate fi oricine, dar nu oricine poate fi fotograf artist. O combinatie intre tehnica , cromatica si incadrare vazute de un ochi cu simt artistic, defineste pe deplin arta de a fotografia.

Ce reprezinta aparatul foto pentru tine?

Aparatul de fotografiat pentru mine reprezinta libertate, evadare si bucuria sufletului. Cand spun libertate si evadare ma refer la eliberarea din traiul cotidian si la deconectarea de la stresul zilnic la care suntem supusi. Aparatul de fotografiat ma completeaza si ma insoteste mereu atunci cand merg in natura, in vacante sau la diverse evenimente.

Ai urmat cursuri in acest domeniu?

Pasiunea pentru fotografie si simtul artistic m-au reprezentat, dar este evident ca trebuia sa studiez pentru a putea abtine rezultate mult mai bune. In primul rand am fost autodidact, am citit multe informatii despre fotografie si tehnica fotografica din carti si mediul online. Am hotarat sa merg mai departe gandindu-ma ca pot imbina pasiunea cu jobul facand un pas inainte. M-am inscris la cursul de tehnica fotografica si prelucrare la finalul caruia am obtinut calificarea in meseria de Fotograf realizare/prelucrare, avizata de ministerul muncii si educatiei din Romania.

In viata ta, care a fost si este principalul tau sprijin?
In viata mea unicul sprijin pe care l-am avut pana la 17 ani si inca il mai am, este venit din partea mamei mele, pe care o stimez si o iubesc pentru tot restul vietii.

Care este idolul tau si de ce tocmai el?
Idoli nu am avut niciodata, ci doar am putut lua exemple mereu de la oameni puternici. Imi doresc sa fiu unic si sa culeg tot ce este mai frumos din viata.

Ce te-a determinat sa devii un lucrator independent? Care sunt avantajele acestui tip de lucru?
Avand mai multe experiente in domeniu muncii am ajuns la concluzia ca a fi independent ai mai multe avantaje si mai ales atunci cand imbini pasiunea cu munca.
Avantajele acestui tip de lucru sunt mai multe, incepand de la libertatea de a-ti alege programul de lucru si cantitatea muncii, placerea de a lucra in domeniul dorit, evitarea stresului, pana la un castig mult mai rezonabil si altele dupa caz.

Ce imi poti spune despre conceptia ta privind realizarile pe plan profesional din 2013?
Realizarile mele pe plan profesional din 2013 au fost mai multe la numar, fapt care m-a facut sa fiu mai puternic si sa incerc mai mult.

Ai avut colaborari importante?
Da, am avut diverse colaborari importante pentru mine. Colaborari pentru evenimente culturale, media, artistice si de voluntariat.

Exista un spatiu unde cei care doresc, sa iti poata vedea fotografiile pe care le-ai realizat?
Spatiile unde cei care doresc sa imi vada o parte din fotografii sunt : pagina personala de facebook cu numele Frentescu Bogdan – Ionut si blogul meu.

Ce ai vrea sa transmiti tuturor celor care vor sa devina fotografi profesionisti?
Nu pot sa transmit ceva anume pentru toti cei care aleg sa devina fotografi profesionisti, deoarece nu ma ghidez dupa un tipar si motivele pentru care ei aleg aceasta meserie sunt diverse. As vrea totusi sa le dau un mic sfat si anume: Sa faceti fotografie cu sufletul.

Ce planuri ai de acum inainte?
Planuri am multe, dar asta depinde uneori si de situatia materiala. Imi doresc pe viitor sa colaborez cu diferite trusturi de presa sau anumite reviste cu specific de produs, fashion, naturist, natura si asa mai departe.

Iti multumesc pentru interviu si iti doresc mult succes in continuare. Sa ne bucuri cu fotografiile tale!

31712201_1862838943780592_533861849322487808_o
11061784_944524905612005_5452665604883239857_o
35919506_1921698107894675_7384772820351320064_o
35842375_1921711877893298_293031848940929024_o
22338913_1829097897154697_1519367810868388214_o
12029716_1006566059407889_2790686807664728803_o

Previous
Next

Continue Reading
Advertisement
5 Comments

5 Comments

 1. Diana Dobos

  March 2, 2014 at 9:59 am

  Un prieten adevarat,un om sensibil,cu simt artistic si pasionat de ceea ce face. Mult succes in tot ceea ce iti propui sa realizezi. Visele sa ti se implineasca!

 2. Cristi :)

  March 2, 2014 at 10:23 am

  Bogdan, bravo pentru acest interviu. Nu m-am plictisit citind!

 3. Dana

  March 2, 2014 at 1:10 pm

  Un om cu mult bun simt. Felicitari!

 4. Anonim

  March 22, 2014 at 7:25 pm

  Mai rar un asa om ca tine, cu un suflet atat de mare..
  Felicitari pentru tot ceea ce faci si mult succes in continuare!

 5. Vochita Georgiana

  April 2, 2014 at 1:24 pm

  felicitari, si mult succes pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oameni

Cornel Pantelin (Kaiac): „În ziua în care nu te-ai antrenat pentru a deveni cel mai bun, atunci ai ratat această ocazie“🎙(Interviu)

Published

on

Foto. Cornel Pantelin / Facebook

Cu toţii visăm să ajungem campioni. Însă, pentru a avea reuşite în orice domeniu, mai ales în cel sportiv, este nevoie de foarte multă muncă, perseverenţă, voinţă de neclintit, dar şi de calităţi fizice incontestabile. Cornel Pantelin este un exemplu de reuşită. L-am provocat, aşadar, nu la sala de forţă … ci la câteva întrebări prin care să putem descoperi stilul de viaţă al unui mare campion.

 • Multiplu campion naţional la culturism şi fitness categoria Men’s Physique (2017-2019)
 • Vicecampion balcanic la culturism şi fitness categoria Men’s Physique (2018)
 • Locul 3 Cupa Mondială de culturism şi fitness (2018)
 • Locul 1 Pronutrition Grandprix (2019)

– Spune-ne câte ceva despre tine. Ce visai să ajungi când erai copil?

Sunt din Bucureşti, am 25 de ani şi sunt component al lotului naţional de culturism şi fitness. În copilărie, în prima fază, îmi doream să ajung medic veterinar, deoarece îmi plac foarte mult animalele. Mai apoi, m-am reorientat şi voiam să ajung fotbalist. Sport pe care l-am şi practicat de performanţă în copilărie, iar acum – doar din pasiune.

– De unde pasiunea pentru fitness şi culturism?

Pasiunea pentru culturism cred că tot în copilărie a pornit. Pe vremea când eram la grădiniţă, unchiul meu practica culturismul. Stând în aceeeasi casă, îl vedeam cum făcea exerciţii, avea un corp foarte masiv şi definit. Îmi plăcea mult! Încercam şi eu să îl imit şi mi-am spus că aşa aş vrea să arăt şi eu când voi fi mare, dar nu m-am gândit niciodată că voi face performanţă în acest domeniu.

– Ce calităţi native ai pentru a face sport? Ce alte calităţi ai adăugat la acestea pentru a obţine aceste performanţe remarcabile din palmaresul tău (titluri naţionale, europene şi mondiale)?

Cred că principalele mele calităţi sunt adaptabilitatea la efort, faptul că acumulez uşor masă musculară şi am o structură osoasă care mă avantajează (talia mică şi clavicula lată). La acestea, se adaugă ambiţia şi munca pe care am depus-o de-a lungul timpului pentru a obţine ce mi-am dorit. Cred însă că îmi lipsesc rotunjimea muşchilor şi simetria lor. Sunt două aspecte care contează foarte mult în acest sport.

– Care este diferenţa dintre fitness şi culturism? Prin ce se deosebesc ele de alte sporturi, gen haltere, ridicarea greutăţii etc.?

Fitness-ul este un termen folosit pentru a acoperi o arie largă de activități fizice care cuprind antrenarea musculaturii, strechingul și exercițiile cardio, ce au ca scop menținerea organismului cât mai sănătos și tonifiat. Acesta este practicat în mare parte de oamenii obişnuiţi, care pun accent pe o stare fizică cât mai bună din toate punctele de vedere. Spre deosebire de fitness, culturismul pune accent doar pe dezvoltarea masei musculare şi definire (ridicarea greutăţilor mult mai mari, diete, antrenamente dure şi foarte multă disciplină). Aceste sporturi se deosebesc de restul deoarece pot fi practicate cam în orice loc, mai ales fitness-ul. Orice om apt de a face sport poate face câteva exerciţii de fitness cu propria greutate sau cu diferite acesorii. Pentru a practica un sport precum halterele, ai nevoie de foarte multă tehnică şi experienţă. În plus, prin fitness şi culturism, antrenăm toate grupele de muşchi şi nu ne axăm doar pe o anumită zonă. Până la urmă, acesta este scopul acestui sport. Să antrenăm toate grupele musculare şi să avem un aspect cât mai plăcut şi o stare de sănătate cât mai bună.

– Care este legătura între masa musculară impresionantă şi forţa musculară?

Bună întrebare. De cele mai multe ori, acestea două nu sunt direct proporţionale. Nu este obligatoriu ca un om care are mai mulţi muşchi să deţină şi o forţă mult mai mare. Aceste două aspecte ţin foarte mult de tipul de antrenament. Adică un om care va face antrenamente de hipertrofie (creştere în masă musculară) şi are muşchii foarte dezvoltaţi este puţin probabil să fie mai puternic decât un om care face antrenamente de forţă. De aceea, dacă ai o masă musculară impresionantă exista concursuri de culturism, iar cei care deţin o forţă impresionantă merg la concursuri de tip „Strongest man“ sau de powerlifting.

– Ce calităţi trebuie să aibă un sportiv de performanţă ca să poată practica fitness-ul şi culturismul?

În primul rând, contează zestrea genetică. Aşa cum spuneam, în acest sport sunt avantajaţi cei care au forma muşchilor foarte rotundă, articulaţii subţiri, simetrie şi proporţii cât mai bune. Iar apoi intervin calităţile interioare. Adică sportivul trebuie să aibă un psihic foarte puternic şi să fie foarte ambiţios pentru a face faţă dietei şi pregătirii precompetiţionale.

– De câţi ani te antrenezi? Câte ore pe zi, câte zile pe săptămână?

Sport am început să fac încă de mic. Într-un cadru organizat, am început cu fotbalul, pe la vârsta de 12 ani. Apoi, la 14 ani, am început să practic kaiacul, iar de la 18 ani – culturismul. Pentru culturism mă antrenez de la vârsta de 18 ani (asta înseamnă că mă antrenez de 7 ani în domeniul ăsta). În perioada în care nu mă pregătesc pentru vreo competiţie, mă antrenez maximum 2 ore pe zi, 5 antrenamente pe săptămână. În perioada precompetiţională, fac 2 antrenamente pe zi, unul de forţă şi unul cardio, iar în total ajung undeva la 3 ore, 6 zile pe săptămână.

– Ce trebuie să conţină un meniu zilnic pentru tine, în mod obligatoriu? Există anumite restricţii înainte de competiţii?

În primul rând, un meniu zilnic pentru mine trebuie să conţină o anumită cantitate de macronutrienţi (proteine, carbohidraţi, grăsimi). Asta variază în funcţie de perioada în care mă aflu. De exemplu, dacă sunt într-o perioadă în care vreau să acumulez masă musculară, atunci măresc numărul de carbohidraţi şi mai scad proteinele. Atunci când vreau să slăbesc şi să mă definesc pentru un concurs, trebuie să scad numărul de carbohidraţi şi să măresc numărul de proteine. Desigur că există restricţii înainte de competiţii. În perioada competiţională, am un meniu prestabilit, pe care îl ajustez în funcţie de cum evoluez până îmi ating obiectivul. Mâncarea se cântăreşte pentru a putea monitoriza şi astfel, atunci când e nevoie, ajustăm numărul de macronutrienţi sau de kilocalorii.

– Ce mănânci de Sărbători? Ce răsfăţuri culinare îţi poţi permite?

Sincer, nu sunt un fan al mâncărurilor specifice de Sărbători, dar am o slăbiciune pentru prăjiturile făcute în casă şi cozonac. Prefer dulciurile în locul mâncărurilor grele. De obicei, de Sărbătorile de iarnă, am o perioadă mai relaxantă, de aproximativ 2 săptămâni, în care îmi fac toate poftele, dar nu fac excese.

– Ai ritualuri şi superstiţii înainte de competiţii?

De obicei, nu am ritualuri. Am o singură superstiţie – care este legată chiar de numărul 13. Cred că acest număr îmi poartă noroc! Chiar la ultima participare la campionatul naţional, am avut numărul 13… şi a fost cu noroc, reuşind să câştig titlul de campion naţional pentru al treilea an la rând.

– Ce sacrificii ai făcut şi faci pentru a te menţine în formă?

Cred că sacrificiul cel mai mare este dieta. Partea cu antrenamentele o fac din plăcere, însă cel mai mare sacrificiu este dieta. Şi mai ales în perioada precompetiţională, atunci când dieta este foarte strictă şi destul de săracă în carbohidraţi.

– Care sunt suplimentele nutritive necesare unui sportiv de fitness şi culturism? Le poate lua oricine pentru a-şi îmbunătăţi performanţele fizice (la sală sau în viaţa de zi cu zi)?

După părerea mea, pentru un sportiv de fitness şi culturism, suplimentele de bază ar fi o pudră proteică, creatina, multivitaminele şi omega 3. Orice om obişnuit care se antrenează le poate folosi.

– Este adevărat că pentru a dobândi mase musculare impresionante trebuie să îţi administrezi anumite substanţe chimice (steroizi/anabolizante)?

Aşa este. Fiecare corp are o limită genetică pe care nu o poate depăşi. Atunci, sportivii din culturism apelează la aceste substanţe şi astfel reuşesc să aibă o masă musculară impresionantă pe care în mod natural nu o poţi obţine. Dar aici vorbim de cel mai înalt nivel. Deşi foarte mulţi sportivi le folosesc fără să concureze sau măcar să se informeze despre ce e vorba. Eu am ales să nu folosesc deoarece cred că am o moştenire genetică destul de bună, iar la nivelul la care am concurat până acum m-am descurcat destul de bine şi aşa. Dacă în viitor voi ajunge la un nivel şi mai înalt şi simt că nu pot ţine pasul fără aceste substanţei, poate de-abia atunci o să mă gândesc şi la această soluţie.

– Ce efecte adverse pot avea în timp?

Sincer, nu sunt foarte informat despre subiectul ăsta, deoarece nu am folosit şi nu m-a interesat ramura asta. Dar unul dintre principalele efecte negative este inhibarea propriei producţii de testosteron şi astfel apar problemele cu libidoul. De asemenea, pot apărea diferite afecţiuni ale ficatului sau ale altor organe.

– Eşti personal trainer la Bodyshape Transformation Centre, unde ajuţi numeroase persoane să atingă greutatea optimă şi condiţia fizică mult visată. Ce reguli crezi că ar trebui să respecte cineva (care nu este sportiv de performanţă) pentru a reuşi? Care crezi că sunt atuurile tale ca trainer în reuşita celor care vin la Bodyshape Transformation Centre?

Cred că cea mai importantă regulă este legată de abordarea unui stil de viaţă sănătos. De fapt, noi îi învăţăm pe oameni cum să îşi aleagă mâncarea, ce este mai benefic pentru organism şi ce nu. Nu le oferim o dietă pe care să o respecte pe o perioadă de timp, iar apoi să clacheze. La fel ca în orice domeniu din lumea asta, şi în alimentaţie trebuie să existe un echilibru. Dacă în proporţie de 80% au o alimentaţie sănătoasă şi corectă, atunci clar vor avea şi rezultate. Cred că atuurile mele în acest domeniu sunt plăcerea cu care lucrez şi dedicarea. Astea mă ajută să ajung mai uşor la sufletele oamenilor şi, astfel, reuşesc să îi motivez mult mai uşor.

– Care crezi că este secretul menţinerii unui corp tonifiat şi în formă cât mai mult de-a lungul vieţii? Care sunt cei mai mari inamici?

Cred că secretul este să ai un stil de viaţă sănătos şi echilibrat din care să nu lipsească sportul. Cel mai mare inamic pentru un sportiv de performanţă cred că este uzura (uzura articulaţiilor în cazul culturiştilor, majoritatea au probleme cu umerii sau coloana). Sunt de părere că sportul este sănătos atât cât îl faci de plăcere şi la nivel amator. Atunci când alegi să faci un sport de performanţă, desigur că este sănătos, dar atunci apar şi anumite riscuri sau dezavantaje.

– Există sportivi pe care îi admiri în mod deosebit şi îi consideri modele de urmat?

Îmi place foarte mult să urmăresc modele de fitness cunoscute – cum sunt Andrei Deiu, Lazăr Angelov, Sergi Constance şi alţii – şi mi-ar plăcea ca, într-o zi, să ajung şi eu la nivelul lor.

– În final, te rugăm să ne dezvălui ce te motivează pe tine când simţi că nu mai poţi: o melodie, un gând, un slogan motivaţional.

Un citat care mă motivează pe mine şi îmi place foarte mult este acesta: „În ziua în care nu te-ai antrenat pentru a deveni cel mai bun, atunci ai ratat această ocazie“. Şi, spunându-mi asta, îmi vine în cap imaginea adversarilor mei care se antrenează pentru a câştiga şi atunci sunt nevoit să dau tot ce pot pentru a fi şi mai bun decât ei.

Material preluat din revista Practica Farmaceutică, Vol. 12, Nr. 3, An 2019, pp. 116-119. Permisiune prealuare material / 15.07.2021. Mulțumiri, Editura Amaltea.

Continue Reading

Oameni

Interviu Titi Aur: “Alternanța zăpadă, gheață, ploaie, a însemnat pentru mine vreme bună de raliu”

Published

on

Foto. Tess Rally Brașov

Raliul Brașovului își va desfășura în 26-27 martie 2021 cea de-a cincizecea ediție. Titi Aur, unul dintre cei mai prolifici piloți din istoria Campionatului Național de Raliuri, deține recordul de 6 victorii la Brașov, la egalitate cu Simone Tempestini. Titi Aur a stat de vorbă cu organizatorii Tess Rally Brașov powered by Pro-X despre cel care este unul dintre cele mai apreciate evenimente automobilistice românești.

Cum a fost prima ta victorie la Brașov?

În primul rând, vreau să menționez că Raliul Brașovului a fost prima etapă de campionat la care am participat. Asta se întâmplă în ’86. Prima victorie a venit în ’96, cu Toyota, după ce cu un an înainte participasem cu Audi dar am avut niște probleme la transmisie. Ca orice victorie, nu putea fi decât o mare bucurie, mai ales că Raliul Brașovului a însemnat și înseamnă pentru toată lumea automobilistică un eveniment foarte special. Mai mult, pentru mine reprezenta raliul în care debutasem cu zece ani în urmă.

Acesta era începutul unei serii de șase victorii consecutive la Brașov. Cum a fost ultima dată când ai câștigat Raliul Brașovului?

Fiecare victorie are întâmplările sale, peripețiile sale și, bineînțeles, bucuria de la final. Îmi aduc aminte că la una dintre ultimele victorii, în 2001 sau 2002, am fost la luptă destul de strânsă cu Bogdan Marisca. Bogdan a abandonat pe Valea Cetății iar eu am ajuns la sosirea ultimei probe speciale de la Râșnov cu pană pe față, cu janta spartă și cu aripa ruptă la Seatul Cordoba WRC. Nu avusesem un avans destul de mare ca să stau confortabil și am așteptat stresat să văd la cât timp ajunge Bogdan. El a sărit afară într-un viraj de pe coborâre, însă nu știam cât timp am pierdut față de ceilalți. Asta a fost una dintre ultimele victorii de la Brașov.

Raliul Brașovului este recunoscut pentru vremea capricioasă, impredictibilă, ce deseori joacă un rol important în desfășurare. Ți-au fost vreodată date peste cap planurile din acest motiv?

Au fost date peste cap pentru alții, care nu au înțeles un lucru: și dacă se va ține în iunie, Raliul Brașovului va rămâne tot “raliul zăpezii”. Iar dacă nu se organizează la timp, este posibil să dea agricultură peste cap, să ajungă să ningă prin iunie. Îmi aduc aminte că într-un an, în lunea din săptămâna raliului, eram încă la Bârlad și vorbeam la telefon cu Victor Băldescu, Dumnezeu să-l odihnească, care era la Brașov. El îmi spunea cât de cald este acolo, că folosește aerul condiționat în mașină, dar eu mi-am luat la mine, totuși, cauciucurile de zăpadă. Pe la mijlocul săptămânii a început “să ne strângă un pic”, în ziua următoare și mai tare, iar în noaptea raliului a venit zăpada. A doua zi, am pus cauciucurile de zăpadă și am urcat în Poiana Mică, de unde urma să luăm startul pe Valea Cetății la vale. Atunci, a venit la mine un grup destul de mare, din care făceau parte Victor, Mihai Leu, Dodo Toma, cerându-mi să semnez anularea probei la vale. Aveam avantajul cauciucurilor, deși nu eram singurul, dar le-am spus că nu pot semna ca la raliul zăpezii să se anuleze o proba din cauză că este zăpadă.

A mai fost un an în care a fost zăpadă mare, anulându-se din acest motiv o buclă pe Poiană și Râșnov. Eu și cu Silviu (nr. Moraru, copilotul lui Titi Aur din acea perioadă) eram cei mai vocali să nu se anuleze, deși aveam un avans confortabil și câștigăm direct dacă se anula. Dar eram supărați că ni se anulează plăcerea de a ne da pe zăpadă. Pentru mine, schimbarea vremii a fost întotdeauna o mare bucurie. Am prins odată o ploaie torențială pe Babarunca, cu Toyota, și m-am bucurat foarte mult. Tot cu Toyota, în ’96, a fost zăpadă foarte multă și iarăși mi-a plăcut foarte mult. De fiecare dată, alternanța zăpadă, gheață, ploaie, a însemnat pentru mine vreme bună de raliu. Cel mai rău a fost cu asfaltul bun și uscat.

Asta urmă să fie următoarea întrebare, dacă preferi asfalt uscat, ploaie sau zăpadă.

În niciun caz asfaltul ăsta nou, ca pista de circuit. Mi-a plăcut mai mult asfaltul ăla mai denivelat, mai peticit, cu intrat pe interioare, cu ploaie, cu mâzgă, cu orice dar nu cu aderența foarte bună.

Care dintre victoriile tale la Brașov a fost cel mai greu de obținut?

Cred că cel mai greu de obținut a fost victoria de la primul meu raliu cu Seatul Cordoba. Această mașină avea o ținută de drum impecabilă iar eu am mers într-o neștiință permanentă. Abia după raliu am reușit să mă mai acomodez cu mașina, deși niciodată nu am fost acomodat maxim cu Seatul. Așadar, în acea etapă am dus lupta cea mai strânsă cu Mihai Leu și cu Heinz Gollner, iar victoria a fost cam la noroc. Chiar dacă am câștigat multe probe speciale, toate au fost la limită. Aveam și frica de a nu strica o mașină de 480 de mii de mărci, din care eu plătisem până atunci doar 200 de mii.

Care este proba specială care ți-a plăcut cel mai mult la Brașov?

În niciun caz Poiana. Nu am fost niciodată un fan al Poienii, nici la deal și nici la vale. Mi-a plăcut Valea Cetății în ambele sensuri, mi-au plăcut și celelalte probe, și mi-a plăcut, de fiecare dată, Babarunca pe aderență scăzută.

Cine crezi că va câștiga a 50-a ediție a raliului?

Este ușor dar greu de dat un pronostic. Simone Tempestini este deocamdată de nebătut, atâta vreme cât Norbert Maior nu se urcă într-o mașină comparabilă, un R5. Când Norbert va face trecerea la o mașină “mare”, va fi o lupta strânsă. Va fi un Norbert foarte talentat versus un Simone talentat și experimentat. Însă Norbert ar veni cu nebunia dată de tinerețe și talent. Bineînțeles că în spate vor sta cei doi cotoi bătrâni, Giri și Bogdan Marisca. Vor fi foarte aproape, ambii fiind foarte rapizi, mai ales în locurile foarte cunoscute. Putem spune că amândoi sunt acasă, la Brașov. Giri vine cu motivația suplimentară că “sunt la mine acasă, va mănânc”. Așa gândește, așa se comportă și îi și reușește de multe ori. Dar cât timp Norbert nu va schimbă mașina, cred că Simone va domina. Eu personal, îi recomand lui Norbert să mai stea un an cu o mașina “mică”, să fie obligat să fie cu accelerația la fund, pentru viitorul lui, pe care eu îl prevăd glorios.

Continue Reading

Oameni

Interviu cu Simone Tempestini, înainte de Raliul Brașovului

Published

on

Foto. Tess Rally Brașov

Raliul Brașovului își va desfășura ediția cu numărul 50, în perioada 26-27 martie 2021. Multiplul campion național, Simone Tempestini, a câștigat ultimele șase etape desfășurate aici și va concura în acest an pentru a-și extinde acest record. Organizatorii Tess Rally Brașov powered by Pro-X au stat de vorba cu Simone Tempestini despre raliul brașovean.

Cum a fost prima ta victorie la Brașov?

S-a întâmplat în 2015 și a însemnat nu doar prima mea victorie la Brașov ci și prima victorie din carieră în Campionatul Național de Raliuri. Cu un an înainte, mersesem bine la Arad și la Tulcea, unde aproape câștigasem, ajungând la 2 secunde în urma lui Francois Delecour. La acea vreme, pentru mine era un vis să ajung să câștig o etapă. Faptul că acest lucru s-a întâmplat la Brașov, acolo unde întotdeauna a fost un număr mare de fani, a făcut să fie și mai deosebit.

A urmat un șir de șase victorii consecutive, până anul trecut inclusiv. Cum a fost ultima victorie aici? Cât de diferită a fost față de prima?

De la prima victorie nu îmi amintesc prea multe, poate doar de o alegere mai curajoasă a anvelopelor pe Pârâul Rece. În schimb, de anul trecut pot să va zic mai multe. A fost al doilea meu raliu cu Skoda Fabia, după debutul de la Argeș. Anul trecut, a fost un raliu al Brașovului un pic diferit, în care nu s-au parcurs toate probele clasice, însă atmosfera a fost similară cu cea pe care am întâlnit-o în trecut acolo. Vremea nu a fost conform tradiției de la Brașov, deci ne-a fost mai ușor să facem alegerile potrivite.

Așa cum ai lăsat să se înțeleagă, Raliul Brașovului este cunoscut pentru vremea schimbătoare, de multe ori cu zăpadă sau ploaie, ce joacă un rol important în desfășurare. Ți-au fost vreodată planurile date peste cap din acest motiv?

Nu mi-au fost date peste cap, insă de mai multe ori am selectat cauciucurile crezând că fac o alegere bună și, de fapt, când mă apropiam de probă îmi dădeam seama fie că am făcut o alegere prea curajoasă saucă am fost pesimist iar condițiile erau un pic mai bune. Însă nu am pățit ca la Brașov să mi se dea de tot planurile peste cap, nu am avut cazuri în care să aleg complet greșit.

Cum preferi raliurile brașovene? Pe asfalt uscat, pe ploaie sau cele pe zăpadă?

La extreme. Fie pe uscat, cu aderență bună, fie în condiții cât mai grele, cu cât mai puțină aderența, adică pe zăpadă. Am avut noroc să parcurg câteva probe pe zăpadă, însă au fost prea puține. Și mi-ar plăcea să mai am ocazia să mă dau pe zăpadă pe probele de la Brașov. Nu prea îmi plac condițiile “semi”. Vreau că toată lumea să aibă cauciucurile potrivite, toți să știe dinainte care sunt condițiile.

Care dintre victoriile tale de la Brașov a fost cel mai greu de obținut?

Țin minte că într-un an m-am luptat destul de mult cu Giri și cu Bogdan. În prima zi terminasem la câteva secunde în spate, dar am reușit să revin și să câștig.

Care este proba specială care îți place cel mai mult aici?

Poiana, chiar dacă este proba preferată și a altora. Mă refer în special la Bogdan și la Giri, care mereu reușesc să meargă foarte tare pe ea. Chiar dacă nu am câștigat-o de foarte multe ori, asta este proba care îmi place cel mai mult.

Anul asta Poiana se parcurge atât pe zi cât și pe noapte. Din toate aceste combinații, zi, noapte, în urcare sau în coborâre, cum îți place cel mai mult această proba?

Pe zi ,la vale, dar încă nu am parcurs-o pe noapte. S-ar putea să îmi placă și noaptea. Dar cu siguranță, pe urcare nu îmi place la fel de mult ca și pe coborâre.

Cine crezi că va câștiga ediția 50 a raliului?

Asta este o întrebare grea, nu poți să zici niciodată dinainte cine va câștiga. La raliuri este extrem de greu să nimerești asta. Un lucru este sigur, aș vrea să câștig eu. Pentru asta venim la Brașov. Sper să fie o bătălie frumoasă!

SuperTu.ro transmite mult succes campionului național, Simone Tempestini!

Continue Reading

Trending