Connect with us

Oameni

Fotograful Bogdan Frențescu: Să faceți fotografii cu sufletul

Published

on

Bogdan Ionut Frentescu este acel tanar cu cei 7 ani de acasa, exact asa cum se spune in Moldova. O fire deschisa si pregatit de fiecare data pentru a descoperi noi orizonturi. Mereu tine cont de cei din jurul sau si nu ezita sa se implice in actiuni caritabile. Considera ca mereu exista cate ceva de invatat de la viata. Are un spirit tanar, pacifist si plin de dorinta de a reusi, dar marturiseste ca uneori este mult prea critic cu el insusi. Adora sa calatoreasca si este entuziasmat atunci cand intalneste noi oameni.

De unde crezi ca vine pasiunea pentru fotografie?

Pasiunea mea pentru fotografie a venit din dorinta de a surprinde momente deosebite cu un simt artistic, pe care, in mod obisnuit le intalnim zi de zi, dar din graba cu care trecem prin aceasta viata nu le putem vedea. Sunt mici detalii in natura si nu numai, iar ochii nostri le scapa, dar eu consider ca pot bucura priviri si suflete surprinzandu-le placut prin compozitii si culori.

Cand ti-ai descoperit aceasta pasiune?

Aceasta pasiune am descoperit-o din primul moment in care am tinut in mana un aparat de fotografiat. Cand eram adolescent aveam un prieten mult mai in varsta decat mine care lucra ca fotograf. Avea un aparat profesional rusesc pe film, iar eu mereu il rugam sa mi-l imprumute. Imi cumparam filme color si apoi faceam zeci de fotografii, dar pentru developare si imprimare pe hartie foto apelam la laboratoarele de specialitate din acea vreme. Eram asa entuziasmat si imi doream din ce in ce mai mult sa fotografiez.

Advertisement

Cum descrii arta de a fotografia?
Fotografia este o arta, dar si modul prin care fotografiez il pot numi la fel. Fotografiatul la prima vedere pare simplu, dar este totusi un mod mai complex. Fotograf poate fi oricine, dar nu oricine poate fi fotograf artist. O combinatie intre tehnica , cromatica si incadrare vazute de un ochi cu simt artistic, defineste pe deplin arta de a fotografia.

Ce reprezinta aparatul foto pentru tine?

Aparatul de fotografiat pentru mine reprezinta libertate, evadare si bucuria sufletului. Cand spun libertate si evadare ma refer la eliberarea din traiul cotidian si la deconectarea de la stresul zilnic la care suntem supusi. Aparatul de fotografiat ma completeaza si ma insoteste mereu atunci cand merg in natura, in vacante sau la diverse evenimente.

Ai urmat cursuri in acest domeniu?

Pasiunea pentru fotografie si simtul artistic m-au reprezentat, dar este evident ca trebuia sa studiez pentru a putea abtine rezultate mult mai bune. In primul rand am fost autodidact, am citit multe informatii despre fotografie si tehnica fotografica din carti si mediul online. Am hotarat sa merg mai departe gandindu-ma ca pot imbina pasiunea cu jobul facand un pas inainte. M-am inscris la cursul de tehnica fotografica si prelucrare la finalul caruia am obtinut calificarea in meseria de Fotograf realizare/prelucrare, avizata de ministerul muncii si educatiei din Romania.

Advertisement

In viata ta, care a fost si este principalul tau sprijin?
In viata mea unicul sprijin pe care l-am avut pana la 17 ani si inca il mai am, este venit din partea mamei mele, pe care o stimez si o iubesc pentru tot restul vietii.

Care este idolul tau si de ce tocmai el?
Idoli nu am avut niciodata, ci doar am putut lua exemple mereu de la oameni puternici. Imi doresc sa fiu unic si sa culeg tot ce este mai frumos din viata.

Ce te-a determinat sa devii un lucrator independent? Care sunt avantajele acestui tip de lucru?
Avand mai multe experiente in domeniu muncii am ajuns la concluzia ca a fi independent ai mai multe avantaje si mai ales atunci cand imbini pasiunea cu munca.
Avantajele acestui tip de lucru sunt mai multe, incepand de la libertatea de a-ti alege programul de lucru si cantitatea muncii, placerea de a lucra in domeniul dorit, evitarea stresului, pana la un castig mult mai rezonabil si altele dupa caz.

Ce imi poti spune despre conceptia ta privind realizarile pe plan profesional din 2013?
Realizarile mele pe plan profesional din 2013 au fost mai multe la numar, fapt care m-a facut sa fiu mai puternic si sa incerc mai mult.

Ai avut colaborari importante?
Da, am avut diverse colaborari importante pentru mine. Colaborari pentru evenimente culturale, media, artistice si de voluntariat.

Advertisement

Exista un spatiu unde cei care doresc, sa iti poata vedea fotografiile pe care le-ai realizat?
Spatiile unde cei care doresc sa imi vada o parte din fotografii sunt : pagina personala de facebook cu numele Frentescu Bogdan – Ionut si blogul meu.

Ce ai vrea sa transmiti tuturor celor care vor sa devina fotografi profesionisti?
Nu pot sa transmit ceva anume pentru toti cei care aleg sa devina fotografi profesionisti, deoarece nu ma ghidez dupa un tipar si motivele pentru care ei aleg aceasta meserie sunt diverse. As vrea totusi sa le dau un mic sfat si anume: Sa faceti fotografie cu sufletul.

Ce planuri ai de acum inainte?
Planuri am multe, dar asta depinde uneori si de situatia materiala. Imi doresc pe viitor sa colaborez cu diferite trusturi de presa sau anumite reviste cu specific de produs, fashion, naturist, natura si asa mai departe.

Iti multumesc pentru interviu si iti doresc mult succes in continuare. Sa ne bucuri cu fotografiile tale!

31712201_1862838943780592_533861849322487808_o
11061784_944524905612005_5452665604883239857_o
35919506_1921698107894675_7384772820351320064_o
35842375_1921711877893298_293031848940929024_o
22338913_1829097897154697_1519367810868388214_o
12029716_1006566059407889_2790686807664728803_o

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
5 Comments

5 Comments

 1. Diana Dobos

  March 2, 2014 at 9:59 am

  Un prieten adevarat,un om sensibil,cu simt artistic si pasionat de ceea ce face. Mult succes in tot ceea ce iti propui sa realizezi. Visele sa ti se implineasca!

 2. Cristi :)

  March 2, 2014 at 10:23 am

  Bogdan, bravo pentru acest interviu. Nu m-am plictisit citind!

 3. Dana

  March 2, 2014 at 1:10 pm

  Un om cu mult bun simt. Felicitari!

 4. Anonim

  March 22, 2014 at 7:25 pm

  Mai rar un asa om ca tine, cu un suflet atat de mare..
  Felicitari pentru tot ceea ce faci si mult succes in continuare!

 5. Vochita Georgiana

  April 2, 2014 at 1:24 pm

  felicitari, si mult succes pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oameni

Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani

Published

on

La doar 15 ani, Vladimir Vîrzob a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. „Micul Einstein” este mândria Olteniei, dar și a întregii țări, iar reușita sa a fost apreciată de iluștri cercetători din România. Invenția lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-și, astfel, propria contribuție la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generație. Recent, Vladimir s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. În urma unor deducții teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiții ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcționare al bateriei”, povestește Vladimir Vîrzob.

​​Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, primind distincția de excelență în 2023.

„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranța că va fi pus în practică și dezvoltată, invenția reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu

Advertisement

Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară și chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a concurat alături alți 200 de participanți de toate vârstele, din 16 țări.

În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

În mijlocul provocărilor și oportunităților care definesc prezentul și viitorul României,
campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate țara cu un scop nobil și ambițios: să identifice, să promoveze și să susțină tinerii talentați și dornici să contribuie la progresul țării. Astfel, a fost descoperit și tânărul Vladimir Vîrzob și invenția sa unică. Această inițiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea și potențialul extraordinar al generației tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mișcare care își propune să schimbe paradigmele și să stimuleze inovația și excelența în toate domeniile.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin
performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, care va fi lansat la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

 • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
 • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
 • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
 • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
 • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading