Connect with us

Povești mari

„Un Sfânt încă în viaţă!” – Interviu cu Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu

Published

on

Foto. episcopiahusilor.ro

Arhimandritul Mina Dobzeu este un sfânt încă în viaţă. Părintele Mina este botezătorul a mii de Nicolae, printre care şi cunoscutul Nicolae Steinhardt. Sute de amărâţi, mii de români anonimi, zeci de sfinţi neştiuţi ai credinţei, acoperiţi de smerenie, au fost botezaţi de acest „Dobzeu” ce îşi poartă crucea pe ultimul drum in chilia sa de la Episcopia Husilor. Preotul Mina Dobzeu are aproape 94 de ani şi tot atâtea trepte până la mântuire. În Postul Paştelui oamenii aşteaptă Învierea. El aşteaptă deja Înălţarea. E orb. Nu vede, nu aude, nu se poate mişca. Însă e nelipsit de la slujbe. Maicile de la Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel îl duc în fiecare zi pe crucea” unui cărucior. Cele două roţi seamănă mai degrabă cu două aure. Când intră în biserică, credincioşii simt că îl văd pe Iisus. Un Hristos pironit în crucea scaunului cu rotile. Coroana sa de spini e nepăsarea celor care l-au abandonat şi l-au părăsit, de la Iaşi, de la Bucureşti, de pretutindeni. Plânge cu lacrimi de fericire. De fapt, Sfânta Liturghie părintele Mina Dobzeu nu o aude, nu o vede, ci o simte. Ea miroase a tâmâie, a mir, a metanii întinse, acolo unde părintele nu se mai poate apleca decât cu gândul. Părintele Dobzeu ascultă Sfânta Liturghie cu braţele, o adulmecă cu fruntea, preotul Mina trăieşte slujba cu gândul. Cu speranţa unei vămi line spre lumea de dincolo, prin credinţa ce l-a caracterizat vreme de decenii. Stă ca o stană de piatră, dar cu asta vorbeşte ca un torent, scrie Cristinel Popa pentru Jurnalul Național.

Dragoș Popa: Când am intrat în chilia sa, părintele parcă știa c-o să venim. Ne-a primit cu bucurie și ne-a mărturisit  o mulțime de povești deosebite.

Arhim. Mina Dobzeu: Ia să va spun! Eu am fost luat de Domnul Iisus în lupta împotriva lui Antihrist. Am fost cu Domnul Iisus anul trecut (n.r. 2014) şi am văzut raiul. Din chilie m-a luat! Mi-a spus că sunt băiatul Lui. Apoi m-a dus la Rai. Acolo era tot așa, o mulțime de muritori, cu patriarhul care însoțea sinodul de acolo și l-au primit pe Domnul Iisus ca pe un rege, cântând ‘Osana! Osana! Osana!

A fost arestat de-a lungul vieţii, în mai multe rânduri, pentru atitudinea sa contra regimului comunist. A fost scos din monahism, exmatriculat din Facultatea de Teologie Ortodoxă şi trimis în detenţie la Jilava, pentru atitudinea sa contra Decretului, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal.  Din 1969 a slujit la Huşi, la Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, unde a fost stareţ timp de zece ani. În 1988 a fost arestat pentru că i-a scris lui Nicolae Ceauşescu şapte scrisori cu privire la morala poporului român şi ateism.

Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. Studiile pe care le începuse în anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Părintele obţinând titlul de licenţiat al Facultăţii de Teologie în 1971. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru răzvrătire” şi uneltire împotriva siguranţei statului” A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării. 

Advertisement

În continuare, părintele Mina ne-a povestit despre muritorii care vor merge în Rai sau Iad.

Dragoș Popa: Părinte, cum e cu Raiul? Care oameni credeți ca vor ajunge în Rai și care în Iad?

Arhim. Mina Dobzeu: ar matale știi poruncile lui Dumnezeu? Cel ce păzește poruncile lui Dumnzezeu are pe Dumnzeu, are pe Hristos, are Mântuirea, iar cel ce nu are…cum au fost comuniștii, fără Dumnezeu, merg în Iad. Pentru că comuniștii l-au tăgăduit pe Dumnezeu și nu au vrut să îl cunoască. Dacă sunt și creștini, dar nu păzesc poruncile lui Dumnzeu și trăiesc în păcate, îi judecă pe fiecare după faptele lor.

Punctul culminant, acum urmează. Mai ales pentru că am aflat de la părintele Mina, că suntem vrednici de a sta lângă el în cortul lumii.

Arhim. Mina Dobzeu: Ia să luați aminte ce spun acum! Iată a venit acum cortul lui Dumnzeu asupra noastră. Acum sunteți sub cortul ceresc, iată îngerul îmi ține lumânarea aprinsă, iar aici unde arăt eu este mâna îngerului. Pe mine mă însoțește cortul ceresc, în primul rând pentru motivul că eu sunt orb. Îmi aduce Domnul lumină, dar această lumină este pentru mine și căldură.

„Lumea este rătăcită de la ordinea morală, este în derivă, se zbate pe orizontală. Totul este învălmăşit, oamenii nu mai deosebesc binele de rău, pentru că s-au depărtat de Dătătorul a tot binele. Calea de ieşire este ridicarea din toate puterile pe verticală prin refacerea sufletească a omului – Mina Dobzeu.

Advertisement

Dragoș Popa: În continuare, l-am rugat pe părintele Mina să ne vorbească despre Rugăciunea Inimii.  Aceasta fiind cea mai puternică rugăciune a ortodoxiei. Rugăciunea lui Iisus, numită şi Rugăciunea inimii sau Rugăciunea minţii, este o rugăciune scurtă, simplă care a fost folosită, predată şi comentată pe scară largă de-a lungul veacurilor de creştinismul răsăritean.

Arhim. Mina Dobzeu: Eu sunt isihast! Adică de când m-a luat Domnul pe mine lucrător, să îi învăț pe credincioși să se roage cu rugăciunea aceasta. „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!” Să învățați această rugăciune! Cine zice această rugăciune se Mântuiește a zis Domnul! Și eu am spus în toată țara și am tipărit mii de cărți pe care le-am răspândit la episcopii, școli, seminarii și în toată țară.

„Oricine poate spune rugăciunea inimii. E pentru toată lumea. Prima condiție este să te împaci cu ceilalți. Fără pace în inima, față de aproapele tău, nu poți porni să te rogi. În ceea ce privește locul rostirii acestei rugăciuni, el poate să fie în biserică sau în odaia ta. În liniște totală, în singurătate sau în cămara inimii tale, indiferent unde te-ai afla. Cum să ne rugăm? Mai întâi zicem Tatăl nostru și apoi, după cum spune Apostolul Pavel, “rugați-vă neîncetat”. Există și o parte tehnică a acestei rugăciuni. Stăm în genunchi sau pe un scăunel și începem să rostim rugăciunea cu mintea coborând în inima. Trebuie să spui rar, în ritmul inimii: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”. Acestea zise cu smerenie multă și fără să gândim nimic altceva și fără să ne mișcăm. În felul acesta, primim tărie sufletească și se face simțită lucrarea Harului Dumnezeiesc. Cu timpul, pacea se va așterne în întreagă noastră ființă. Asta trebuie făcut de trei ori pe zi, și să nu uităm să coborâm mintea în inimă.” – Mina Dobzeu

„Această rugăciune este legată de bătăile inimii și de respirație. Ambele metode sunt bune la început. Pentru a te deprinde, poți spune: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu” pe inspirație, apoi “Miluiește-mă pe mine, păcătosul” pe expirație. Dar dacă vei lipi rugăciunea de bătăile inimii, aceasta nu va înceta niciodată. Sfatul meu este să umbli la inima. Bate la ușa inimii, lovește cu cuvinte. Mai întâi cu vocea și apoi tainic. Așa vei deprinde inima să se deschidă și să lucreze cu mintea, până ce se va încălzi. Când spui rugăciunea după bătaia inimii, ritmul va fi altul și vei avea șapte timpi: 1. Doamne 2. Iisuse 3. Hristoase, 4. Fiul lui Dumnezeu, 5. miluiește-mă 6. pe mine, 7. păcătosul. Pentru omul de rând, zece minute dimineața, zece la prânz și la fel seara, și îi de ajuns.”– Mina Dobzeu

Dragoș Popa: În continuare, părintele Mina Dobzeu ne-a vorbit despre Lumina Cerească.

Arhim. Mina Dobzeu: Ce este Lumina Cerească? Se numește Lumină Necreată, adica nu este ceva separat. Se emană direct de la Dumnezeu, de aceea se numește Lumină Necreată.

Advertisement

Părintele Mina, mai spune să nu umblăm după semne de la Dumnezeu, căci dacă alergăm după minuni se poate amesteca cel rău, care ne poate duce în rătăcire. Smerenie și rugăciune, de atât avem nevoie. Să nu umblăm după supra-natural, că noi nu știm să facem prea bine distincția, iar acolo se amestecă și cel înșelător. Mântuirea noastră este prin credință, har și fapte bune.

Dragoș Popa: Părinte, ați spus cândva, faptul că după rugăciune nu trebuie să așteptăm neapărat un semn de la Dumnezeu. Povestiți-ne, vă rog!

Arhim. Mina Dobzeu: Matale cu mintea, nu poți să ști gradul la care te-ai ridicat cu rugăciunea și cu trăirea, dar Dumnezeu, celor care ating această înălțime a rugăciunii în fapte bune și în toate, li se descopere. Ce vă spun dumneavoastră, am mai spus și la unii din jurul meu. Băi nu te înșeală vrăjmașul, băi nu te înșeală? Eu nu cred! Așa am zis. Căci, iată, noi mai citim în viețile Sfinților și pe mulți îi înșeală vrăjmașul. Dar eu le spun că pe mine mă corectează Domnul. Să rețineți lucrul principal și să va bucurați că astăzi ați stat și dumneavoastră în cortul luminii. Asta să vă bucure!

Dragoș Popa: Cum ne putem petrece timpul spre mântuirea sufletului?

Arhim. Mina Dobzeu: Noi suntem în trup și dacă facem voia lui Dumnezeu, fiind în trup, înseamnă că și trupul participă la viață. Sufletul, spiritul și trupul participă și se face vrednic de viața cea veșnică.

Advertisement

Iar în final, părintele Mina, ne-a transmis ultimele sale sfaturi.

Arhim. Mina Dobzeu: Să aveți cartea de rugăciune. Să aveți un duhovnic, să vă spovediți și împărtășiți mai des. Și să transmiteți tot ce ați auzit. Să comunicați și altora, că ați trecut și dumneavoastră în lumina creatoare, ați stat și dumneavoastră în lumina creatoare, în cortul luminii creatoare, în lumina cea necreată.

Dragoș Popa: Cum ar trebui să fie oamenii ca să fie mai aproape de Dumnezeu?

Arhim. Mina Dobzeu: Să ai această rugăciune Doamne, Isuse Hristoase …. Cine are această rugăciune se Mântuiește. Adică trece Dumnezeu peste toate cele ale întunericului.

Înainte să plecăm din chilie, părintele a vrut să ne arate că încă nu și-a pierdut simțul umorului, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, acestă ne-a Binecuvântat și a vorbit în limba engleză. Dumnezeu, îl va învăța pe părintele Mina, câte puțin din fiecare limbă. De ce? Pentru că în Rai, nu doar el, ci noi toți, ne vom întâlni cu toate popoarele lumii.

Advertisement

Mulțumiri:

Operator foto-video: Bogdan Ionuț Frențescu / Asistent: Sergiu Suhăreanu


Update (7 iunie 2018):

Părintele Mina Dobzeu, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României s-a stins din viaţă joi, 7 iunie 2018, la vârsta de 96 de ani. Mina Dobzeu şi-a trăit ultimii ani din viaţă într-o chilie modestă de la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de pe lângă Episcopia Huşilor. Citeste mai mult aici.

Advertisement

Oameni

Solidaritate pe teren accidentat! Aventurierii din comunitatea OFFROADAJUTĂ își folosesc pasiunea și abilitățile pentru a schimba vieți

Published

on

Foto: Grupul OFFROADAJUTĂ

OFF-ROAD AJUTĂ este o comunitate unită de iubitori ai aventurii pe teren accidentat, care își folosesc pasiunea și abilitățile pentru a schimba vieți. Cu inimi mari și mașini puternice, aceștia străbat drumuri uitate și ajung în locuri unde puțini se aventurează, aducând speranță și sprijin celor izolați și vulnerabili.

Fie că este vorba de a transporta provizii esențiale către familii nevoiașe din sate uitate de lume sau de a interveni rapid în situații de criză, acești eroi necunoscuți își dedică timpul și energia pentru a face o diferență reală. Cu fiecare expediție umanitară, ei aduc nu doar ajutor material, ci și un zâmbet, o îmbrățișare și un sentiment de solidaritate care încălzește sufletele celor încercați.

OFF-ROAD AJUTĂ este o dovadă vie că pasiunea poate fi transformată într-o forță a binelui, iar aventurile pe teren accidentat pot deschide drumuri către o lume mai bună.

Jurnaliștii publicației brasovstiri.ro au realizat un interviu cu Vasile Tanasă, inițiatorul acestei comunități, și să aflați detalii din culisele #offroadajută! Și nu este un secret, dar sunt brașoveni.

Advertisement

D.P.: Pentru cei care nu v-au descoperit încă, ce este OFF-ROAD AJUTĂ?

V.T.: OFFROADAJUTĂ este un grup Voluntar de offroad, care participă pe cheltuială proprie la acțiuni umanitare, în România, în special zonele izolate, și persoanelor fără venituri de existență!

Care este povestea din spatele înființării comunității OFF-ROAD AJUTĂ și ce v-a motivat să combinați pasiunea pentru off-road cu acțiunile umanitare?

Povestea este una simplă, care are la bază binele, iar binele se face împreună, și cunoscut (doar răul se face în liniște), OFFROADAJUTĂ a luat naștere de vreo 5 ani, împreună cu pasionați de offroad, și iubitorii de natură, astfel cutreerând prin locuri puțin umblate am găsit oameni frumoși uitați de lume, și atunci am zis să bucurăm sufletele de ambele părți, pentru noi plimbare în natură și grija celor izolați, iar pentru ei bucurie pentru suflet, că le calcă cineva pragul și mai schimbă o vorbă cu ei, și astfel se îmbină două lucruri frumoase într-unul singur, Balsam pentru suflet, oameni și natură!

Ce fel de acțiuni umanitare întreprindeți? Puteți să ne dați un exemplu concret de acțiune umanitară care v-a rămas întipărită în minte?

Advertisement

La acest moment OFFROADAJUTĂ are în grijă aproximativ 60 de familii cu vârsta de peste 70 ani și cel mai vârstnic de 101ani, printre care și persoane bolnave de diferite vârste, fiecare caz îți rămâne întipărit în minte, noi mergem doar la familii foarte greu încercate de viață (urmăriți pagina de Facebook OFFROADAJUTĂ, aici), și acolo veți găsi o bună parte a activității noastre. Familiile ce le avem în grijă periodic le vizităm, la o luna, o lună jumate, cel mult două luni trecem pe la ei cu alimente și cele necesare!

Care considerați că este cel mai mare obstacol pe care îl întâmpină comunitatea OFF-ROAD AJUTĂ în misiunea sa de a ajuta oamenii din zonele izolate? Cum credeți că poate fi depășit acest obstacol?

Nu pot numi un obstacol pentru faptul că este o acțiune și un grup de suflet, și din el face parte doar persoane care se regăsesc în această activitate, nimeni nu este condiționat de nimic, nu avem sponsori și nici nu vrem, noi facem lucrurile cunoscute, iar cine se regăsește în genul nostru de activitate se alătură nouă în ce variantă poate, fizic material financiar, nu îl numesc obstacol, dar rolul posturilor, de a face cunoscută realitatea, este pentru a îndemna, ca și alți să facă că noi în zonele care pot, un om câștigat de partea noastră înseamnă foarte mult (cel puțin un bătrân va avea o stare de bine mai bună)!

Cum pot oamenii să vă sprijine sau să se alăture comunității OFF-ROAD AJUTĂ?

Orice persoană se poate alătură, înscriindu-se pe grupul OFFROADAJUTĂ, sau să ne scrie la postări, și în felul ăsta putem lua mai mulți bătrâni în grijă, binele se face împreună și cunoscut!

Advertisement

Ce calități sau abilități sunt esențiale pentru a face parte din această echipă?

Există o singură calitate, cea de a fi om, fiecare persoană își poate găsi locul în comunitatea noastră, mai bine zis în familia OFFROADAJUTĂ, sunt persoane, cu o situație financiară, mai bună, alți mai puțin bună, important este să îți dorești să fii acolo să ajuți cu sufletul , și să nu ai pretenții la nimic (pur și simplu să fii în casa lor)!

Este și timpul pentru mulțumiri …

Da! Aducem multe mulțumiri, cu dragoste și respect, persoanelor care ne primesc în casele lor. Pentru noi, familia OFFROADAJUTĂ, ei sunt icoanele noastre.

Înainte de a încheia, este ceva ce ați dori să adăugați?

Advertisement

Să vă așezați undeva în liniște și vizionați câteva dintre acțiunile noaste, și vă veți da un restart la viață, iar dacă veți participa vreodată cu noi, vă veți naște din nou. În câteva rânduri v-am expus activitatea noastră, am cerut colegilor câte un răspuns la întrebările dumnevoastră, și am încercat pe scurt să vă răspund, este foarte mult de discutat pe tema asta, să faci offroad voluntar din suflet și pasiune! Cu respect, OFFROADAJUTĂ, vă mulțumește frumos!

***

OFF-ROAD AJUTĂ este mai mult decât o comunitate, este o familie unită de valori comune și de dorința de a face bine. Prin acțiunile lor concrete și prin poveștile emoționante pe care le împărtășesc, ei ne inspiră pe toți să privim dincolo de propriile limite și să ne implicăm activ în comunitățile noastre. Fie că suntem pasionați de off-road sau pur și simplu oameni cu inima deschisă, putem învăța de la OFF-ROAD AJUTĂ că puterea de a schimba vieți este în mâinile noastre. Aventura poate fi un catalizator al binelui, iar solidaritatea umană poate depăși orice obstacol, chiar și pe cele mai accidentate drumuri ale vieții.

Advertisement
Continue Reading

Influencers

Radu Chirilă, primul vlogger al Armatei Române: Rămâneți pozitivi, urmați-vă pasiunile și munciți din greu pentru visurile voastre

Published

on

Foto. Radu Chirilă (Arhiva personală)

Radu Chirilă este printre cei mai urmăriți creatori de conținut din mediul online, fiind și primul vlogger al Armatei Române. Însumează 1 milion de urmăritori pe toate platformele și își dorește să propulseze la nivel internațional conținutul pe care îl produce.

Perseverența este cuvântul definitoriu din viața sa! Încă din copilărie a presimțit că va ajunge să vorbească în fața oamenilor. Confuz pe atunci, Radu nu își putea imagina sub ce formă se va concretiza această poveste. Spune că dintotdeauna a iubit uniforma militară și rigorile din spatele ei. Le privește ca pe niște instrumente care, în viziunea sa, ar putea fi de folos oricui pentru atingerea succesului în orice domeniu, dacă sunt folosite așa cum trebuie.

A plecat de acasă la vârsta de 14 ani și a urmat cursurile Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, după care Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București, cu gândul că va profesa ca și inginer în domeniul programării. Pasiunea pentru teatru și divertisment a cântărit mai mult pentru Radu, astfel a ales cu inima și a decis să-și urmeze simțurile. Asta l-a ajutat mai târziu să profeseze și în sistemul militar ca specialist în domeniul comunicării, iar astfel a ajuns „primul vlogger al Armatei Române”, titulatură care îi face cinste.

Însumează 1 milion de urmăritori pe toate platformele de social media, iar asta l-a ajutat să conștientizeze că orice este posibil atât timp cât muncești suficient și faci ceea ce îți place.

Advertisement

Cum s-a dezvoltat dorința de a face carieră militară? Unul dintre motive ar putea fi sentimentul de a proteja patria sau ideea arme, fiind totuși bărbat?

Dorința a venit din ideea de colegialitate pe care am regăsit-o într-un video de pe Youtube cu elevii de liceu militar. Mi-a plăcut super mult să vad oameni care muncesc în echipă pentru a atinge un obiectiv și asta mi-am dorit și eu. Prieteni și o echipă puternică cu care să ating obiective.

Multe publicații au scris despre tine că ești primul și singurul vlogger al Armatei Române. Când și cum ai primit această propunere de a face parte din echipa de social media? Aveai deja un background în domeniu? Ce crezi că i-a determinat să te aleagă pe tine?

Aceasta propunere a venit dupa aproape 2 ani de când eu activam pe rețelele sociale, pe conturile personale, eu fiind în anul 4 în Academie. Pasiunea m-a împins de la spate să petrec ore bune în fiecare zi în fața calculatorului să învăț să editez, să învăț platformele sociale, să învăț algoritmii, tehnici de comunicare și mai mult de atât, să îmi creez o comunitate în jurul meu în online. Echipa de social media de la momentul respectiv a observat un posibil potențial în mine și au ales să mă contacteze. Așa a fost deschisă o nouă portiță în social media, și anume vlog-ul Armatei României.

În prezent, te urmăresc aproape 500 de mii de abonați pe YouTube și peste 100 de mii pe Instagram, fiind două dintre cele mai puternice rețele de social media. Cu siguranță undeva acolo sunt și alți oameni cărora le-ar plăcea să te urmărească. Povestește-mi despre conținutul pe care îl creezi, cu ce te diferențiezi și care este beneficiul celor care se alătură comunității tale din mediul online. Ce faci mai exact?

În online, pe conturile personale am ales să distrez oamenii. Să merg pe divertisment, dar poate latura care mă încântă și mai mult este cea de lifestyle, unde abordez și subiecte mai serioase, precum achiziționarea unui apartament și care sunt impedimentele pe care le întâmpini în acest proces sau chiar întâmplări prin care trecem cu toții și poate mi-aș fi dorit să le aflu de la cineva înainte, pentru a fi cu un pas mai în față și poate pentru a evita anumite greșeli. Așa că am ales să le spun eu, ce greșeli am făcut, ce lucruri bune am făcut și acestea îi pot ajuta pe cei care mă urmăresc să aibă parte de prosperitate și succes pe termen lung.

Ce responsabilități crezi că ai în calitate Creator de conținut, față de comunitatea ta?

Cel și cel mai important este, poate, să nu contribui la răspandirea valorilor dăunătoare, dezinformarea sau chiar răspândirea de fake news. Lucruri care la scară mare pot fi extrem de periculoase și dăunătoare întregii societăți în care trăim, iar fiecare dintre noi contribuim într-un fel sau altul.

Advertisement

Cum este o săptămână din viața ta ca Influencer combinată cu activitatea profesională? Reușești cu succes să îmbini cele două activități?

Fiecare zi este extrem de activă, cu foarte multe activități atât personale, cât și profesionale. De foarte multe ori sunt în deplasări pentru a ajunge la diverse exerciții pe care Armata României le desfășoară în scop de antrenament și pentru a mediatiza aceste activități. În tot acest timp mă ocup și de conținutul pentru partea personală, mail-uri sau alte activități. Nu este ușor să îmbini viața de influencer cu activitatea profesională, este mult de muncă, și este cu atât mai greu să rămâi mereu plin de energie pentru a livra în ambele locuri atât cât trebuie. Dar îmi dau silința și încerc să rămân acolo sus.

Cum îți alegi subiectele/postările? Ce te motivează/ inspiră în momentele în care imaginația pare că a dispărut?

Subiectele sunt în mare parte inspirate din viața de cuplu. Sunt foarte multe momente prin care trece un cuplu de-a lungul relației și acest lucru mă ajută de fiecare dată să găsesc subiectul potrivit pentru următorul video, dar poate cea mai bună inspirație pentru mine este iubita mea Adriana Brașovean, cu care reușesc să transmit mereu o energie deosebită în clipurile pe care le filmăm.  

Care sunt temerile tale atunci când livrezi public conținutul pe care l-ai produs?

Cred că fiecare dintre noi are teama de a fi judecat, mai mult sau mai puțin. Am învățat să trăiesc cu haterii, am învățat să trăiesc cu jignirile/ bulling-ul din mediul online, dar de fiecare dată prefer să rămân vertical și să evit certurile sau subiectele extrem de controversate. M-am ferit tot timpul de certurile din online și prefer să rămân neutru atunci când lumea mă atacă.

Advertisement

S-a întâmplat vreodată să produci și să lansezi public un material de care, în cele din urmă, superiorii din armată nu au fost de acord și a trebuit să îl faci uitat? Sau pur și simplu momente în care ți s-a atras atenția că ceva nu este în regulă?

Nu a fost cazul de așa ceva nicioadată din partea superiorilor, dar cei mai critici pe tema subiectelor pe care le-am abordat au fost colegii mei din armată care mi-au spus de foarte multe ori că au impresia că unele lucruri nu se potrivesc suficient de bine în anumite contexte personale, ceea ce uneori m-a ajutat iar alteori nu, dar am știut să fac alegerile potrivite până acum.

Iar pentru cei mai tineri care își doresc să înceapă o carieră în social media, ce sfat le oferi? Există o reţetă a sucesului? O cale optimă, nişte paşi pe care este obligatoriu să-i urmeze?

O carieră în social media, la fel ca și o carieră în orice alt domeniu are aceeași rețetă a succesului. Pasiune și multă muncă/ perseverență. Pentru a scurta drumul spre succes în social media, trebuie să alegi nișa cu care te simți cel mai confortabil și pe care o poți explora cel mai bine și cel mai natural.

Iar pentru o carieră militară de succes, ce calități trebuie să aibă un tânăr?

Advertisement

Disciplină și seriozitate. Dacă ai aceste 2 calități șansele de a avea o carieră militară de succes sunt mari. Ceea ce este extrem de important de menționat este faptul că aceste calități sunt și calitățile pe care orice om de succes le-a folosit pentru a ajunge acolo unde și-a dorit.

Dacă nu ar fi apărut în viața ta armata și social media, ce crezi ca ai fi ales să faci în prezent?

Cu siguranță programator. Mi-a plăcut foarte mult programarea de când eram mic, informatica și matematica și cel mai probabil aș fi făcut jocuri pentru calculator, site-uri web sau alte lucruri pentru rețelistică.

Care este întrebarea pe care ai fi dorit ca cineva să ți-o fi adresat într-un interviu, dar nu s-a întâmplat niciodată? Dar răspunsul la aceasta?

Care este perspectiva ta de viitor? Îmi doresc ca pe viitor să ajung creator de conținut internațional și să ajut cât mai multe persoane să își schimbe viața și să devină cea mai bună variantă a lor.

Învățăturile, energia, pozitivitatea și în general starea ta de bine o simțim prin mediul online, însă pe lângă tot ce se poate vedea, cineva spunea că suntem construiți din mulțumiri sufletești, dar și din tristeți. Care este cea mai mare bucurie a ta? Dar gândul care nu îți dă pace și te apasă?

Advertisement

Cea mai mare bucurie a mea este relația pe care o am. Nimic nu te poate împlini mai mult decât să ai pe cineva lângă tine care să fie acolo și la bine și la rău. Încerc să rămân pozitiv chiar și atunci când lucrurile nu merg bine și am zile proaste, dar cred că cel mai mult mă apasă gândul de a nu realiza ceea ce mi-am propus sau măcar să mă apropii de ceea ce mi-am propus.

Ai un mesaj pozitiv pentru cititorii SuperTu.ro care tocmai au lecturat acest interviu?

Rămâneți pozitivi, urmați-vă pasiunile și munciți din greu pentru visurile voastre. Nu există nimic mai satisfăcător decât să vezi munca ta dând roade.

Apreciez bucuria cu care ai răspuns invitației, iar pe de altă parte, sunt încântat că oferi publicului această șansă de cunoaște elementele importante din viața ta. Pe curând!

Advertisement
Continue Reading

Povești mari

Povestea brănencei Tatiana Drăgoiu, eroină la cutremurul din Italia!

Published

on

Lumea întreagă vorbeşte în aceste zile despre cutremul devastator produs în Italia. Un eveniment tragic în care şi-au pierdut viaţa sute de oameni de mai multe naţionalităţi. Cutremurul a înghiţit case, maşini, copaci şi tot ce s-a construit de-a lungul anilor în localitatea Amatrice. Printre dezastrul produs, puţini ştiu că acolo se afla şi Tatiana Drăgoiu, o brăneancă ajunsă în prima linie de salvare a echipelor de intervenţie.

Tatiana Drăgoiu ne-a povestit despre momentele dramatice prin care a trecut în timp ce desfăşura misiunea de salvare alături de colegii ei.

Despre Tatiana Drăgoiu

Tatiana Dragoiu, s-a înrolat în anul 2009 în Crucea Rosie, având funcţia de asistent, iar mai apoi, asistent şi şofer. A participat la mai multe cursuri şi concursuri, după care a trecut toate etapele şi a reşit să se încadreze în echipa naţională din Italia, a organizaţiei de salvare, Crucea Rosie. La scurt timp, Tatiana a reuşit să câştige “Trofeul de Maximă Urgenţă”.

Advertisement

I-a murit copilul din vina unui medic din Făgăraş

Tatiana ne-a povestit că şi-a pierdut copilul cu ani în urmă, din cauza unui medic din Făgăraş.

Apoi, când auzeam salvarea mă prindea atacuri de panică. Mă puneam jos la pământ şi plângeam. În Italia, salvarea îmi era vecină! Eram obosită să îmi mai fie frică de ea. Aşa că am decis să merg aproape să o văd. Nu o să uit niciodată acea zi!”, a povestit Tatiana.

Responsabilul de la Ambulanţă, nu a înţeles că Tatiana îşi dorea doar să atingă maşina. Aşa că, fără să îşi dea seama, românca noastră a primit un formular pentru a se înscrie în serviciul de ajutor. A completat formularul şi a dus actele necesare, fără să îşi dea seama ce documente completează.

Credeam că tot ce îmi cere, era pentru ca să pot intra să văd ambulanţa. După 3 săptămâni m-au chemat din nou. Atunci am înţeles că trebuia să i-au o decizie. Să fac ceea ce nu a facut nimeni pentru mine şi copilul meu! Cu 18 ani în urmă, dacă ştiam să fac ceea ce pot face acum, copilul meu ar fi fost viu. Nu mi-am putut salva copilul, dar Dumnezeu mi-a dat ocazia să salvez alte vieţi.”, a mai adăugat Tatiana.

Advertisement

A terminat cursurile și a început practica

“Pentru diplomă a fost mai greu. 5 km de urcat pe o stradă, cu 10 kg in spate, în 30 de minute. Eram 50 de persoane, dar am ajuns la capatul liniei. Când ajungeai în vârful muntelui trebuia să dăm primul ajutor la persoane. Râdeau toți de mine pentru că sunt micuță și am să cad cu sacul pe spate. La un kilometru am gasit una din colege, din grupa mea mea (eram la examenul din toata regiunea Lazio), avea piciorul sclintit. Am luat şi sacul ei, iar pe ea o trageam de mână în sus la deal.”, povesteşte Tatiana.

A intervenit la cutremurul din Italia

Românca noastră curajoasă a participat la salvarea persoanelor încă în viaţă, dar şi la transportarea celor care din nefericire s-au stins printre dărâmături.

“La cutremur am fost chemată la ora 3:40 şi mi s-au dat 15 minute să ajung la Centrala Operativă. La ora 6:00 eram sus la Amatrice.”, spune Tatiana.

Advertisement

Durere şi tristeţe în sufletul Tatianei

Am simţit durere şi tristeţe! Practic oraşul nu mai exista. Mergeam în mijlocul oraşului printre dărâmături. Încă se prăbuşeau pereţi din clădiri şi pur şi simplu simţeam vibraţia pământului. Aveam la dispoziţie 15 minute ca să ieşim de acolo, altfel riscam să rămânem printre dărâmături.

Tatiana Dragoiu, ne-a mai povestit că la astfel de misiuni, trebuie mult curaj şi atenţie. Aceasta spune că a fost o misiune la care risca să fie îngropată de vie, dar a fost atentă şi alături de colegi, a reuşit să ducă la bun sfârşit misiunea.

Sunt sensibilă, dar în momentul când îmbrac uniforma, ştiu că am o responsabilitate. Îmi pare enorm de rău că n-am putut ajuta mai mult, dar ştiu că am dat tot ce puteam da!“, a încheiat Tatiana Drăgoiu.

Advertisement
Continue Reading