Connect with us

Published

on

Ucraina a câștigat concursul Eurovision 2022,  în finala care a fost transmisă sâmbătă noaptea în direct și în exclusivitate la TVR 1 și TVR Internaţional.

Reprezentanții Ucrainei, Kalush Orchestra, care au interpretat piesa Stefania au câștigat concursul Eurovision 2022. Ei au primit din partea publicului 439 de puncte, care i-au propulsat în fruntea clasamentului, cu un total de 631 de puncte. Votul final a constat din votul juriilor din fiecare țară (pondere de 50 la sută) și votul publicului.

Sprijinul pentru piesa care a reprezentat Ucraina la Eurovision, „Stefania”, o piesă dedicată mamelor, interpretată de Kalush Orchestra, a crescut de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie.

Podiumul Eurovision a fost completat de Marea Britanie – reprezentată de Sam Ryder cu „Space Man” – 466 puncte, şi Spania, reprezentată de Chanel cu „SloMo” – 459 puncte.

România, cu piesa Llamame, interpretată de WRS, a încheiat concursul pe locul 18, cu 65 de puncte,  iar Republica Moldova, cu Trenulețul interpretat de Zdob și Zdub și  Advahov Brothers, pe locul 7, cu 253 de puncte.

Advertisement

Spectacolul de la Torino a fost deschis cu piesa „Give Peace a Chance” a lui John Lennon.

Prezentatorii show-ului de la Torino au fost cântăreţul britanic Mika, Laura Pausini şi Alessandro Cattelan, fost prezentator X-Factor în Italia.

Sursa / Foto. TVR 1

Advertisement

Evenimente

10 cauze din Brașov caută #eroideBrașov, pentru schimbări în Bine în domeniile social, educație și protecția animalelor

Published

on

Foto. Fundația Comunitară Brașov

Fundația Comunitară Brașov alături de co-organizatorii Cartier Coresi și Decathlon România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, organizează a noua ediție a Brașov Heroes, un program de atragere de fonduri pentru 10 cauze din comunitatea locală. Acesta constă într-o campanie de fundraising desfășurată timp de 3 luni și culminează cu un eveniment sportiv-filantropic realizat în cadrul unei curse cu obstacole, în zona Lacului Noua, pe 4 septembrie 2022.

Organizatorii le propun brașovenilor o ediție cu noutăți și surprize, la care sunt așteptați peste 2.300 de participanți: alergători, donatori și susținători. Până pe 17 iulie 2022, brașovenii plătesc taxa de alergător la un preț redus.

Brașov Heroes este cursa cu obstacole a comunității care transformă alergătorii în donatori ai proiectelor relevante din domeniile social, educație și protecția animalelor.

În cele 8 ediţii Braşov Heroes organizate până acum, s-au strâns fonduri şi s-au acordat finanţări în valoare de 818.499 de lei pentru 89 de proiecte locale din ariile: social, educaţie, cultură și mediu prin mobilizarea exemplară a 7087 de alergători, 3750 de donatori și a peste 80 de companii.

Advertisement

Cum funcționează programul Brașov Heroes?

Organizaţiile locale sau grupurile de iniţiativă propun cauze care transformă în mai bine viața beneficiarilor lor;  alergătorii care se înscriu la cursă aleg un proiect pe care îl susţin cu 50% din taxa de participare, donatorii susțin cauza cu care rezonează cu 90% din donația lor, iar ambasadorii cauzelor organizează propriile campanii de strângere de fonduri. În plus, alergătorii își mobilizează prietenii pentru a dona pentru proiectul susţinut și devin astfel alergători-ambasadori.

Anul acesta, programul aduce noutăți: în perioada 28 august – 4 septembrie, oameni de pretutindeni se pot înscrie la Brașov Heroes Week, o cursă individuală, pe care o pot realiza indiferent de locul în care se află, reușind să devină și ei, astfel, eroi de Brașov de oriunde din lume.

O altă premieră este faptul că orice alergător care se înscrie poate alege să devină ambasador dacă este gata să accepte provocarea de a strânge un buget de minim 500 lei pentru cauza în care crede. Alergătorii – ambasadori se pot înscrie până la data de 19 august. Cei care vor atinge obiectivul stabilit vor primi – pe lângă bucuria faptei lor bune și de impact pentru comunitatea din care fac parte  – un număr de alergător special, auriu, pe care îl vor purta  în cadrul cursei.

În plus, anul acesta, la Cursa pentru Familii sunt încurajate să participe și persoanele cu dizabilități, însoțite de voluntari și să parcurgă cei 4 km în zona lacului Noua.

Advertisement

Cele 10 proiecte pentru care brașovenii vor alerga pe 4 septembrie au fost alese în urma procesului de selecție și de jurizare de către juriul independent format din persoane fizice specializate sau experte în domeniile de interes ale programului Brașov Heroes. Cei opt membri ai juriului care s-au implicat în acest proces sunt:

1.       Diana Bjoza – Marketing Manager Cartier Coresi 

2.       Daniel Berechet – Store Manager Decathlon Brasov  

3.       Oana Sava –  Președinte Board Fundația Comunitară Brașov

4.       Carmen Lomanariu – Unit Manager NN Asigurari Agenția Brașov

5.       Alexandru Muntean – Event Specialist Nagarro

Advertisement

6.       Sorin Neculae – Web developer & alergător

7.       Ruxandra Oprică – Isăilă – Manager Program – Fundația AGAPEDIA România

8.       Valentin Bărbat – Tipograf la Tipografia

Oamenii din comunitate sunt încurajați să susțină cauza cu care rezonează, dar, desigur, ei pot alege să doneze pentru mai multe dintre acestea. Organizatorii, ambasadorii, voluntarii, alergătorii, donatorii sunt oamenii cheie în procesul de promovare și de strângere de fonduri prin care comunitatea este schimbată în Bine. Ei se dedică misiunii de a rezolva nevoile beneficiarilor proiectelor. Ei sunt echipa de eroi de Brașov, eroi fără mantii, oameni implicați și empatici, cei care ajută și sprijină prin efortul lor cele 10 cauze comunitare.

Iată care sunt cele 10 cauze pentru care brașovenii, dar și cei care locuiesc în alte zone, sunt invitați să doneze până pe 20 septembrie sau să alerge pe 4 septembrie, alegând una dintre cursele pregătite de organizatori.

Advertisement

1. Educația – cheia reușitei – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă și Integrare Profesională – A.D.D.I.P.:  ”Oferim educație pentru viață și încredere de sine celor 15 tinere din centrele de plasament prin week-end-uri tematice în care vor învăța despre gestionarea relațiilor și vor participa la ateliere de educație financiară.”

2. Împreună Ajungem Mari – Ajungem Mari Brașov – Asociația Lindenfeld: ”Oferim sprijin și servicii de integrare socială pentru copiii din centrele de plasament astfel incat acești tineri care au suferit traume în urma separării de familie, a abandonului și a instituționalizării  să reușească să se integreze social. Îi ajutăm să se adapteze mai ușor  la lumea reală prin excursii tematice și cursuri vocaționale.”

3. Mișcare pentru nevăzători – Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Brașov:  „Oferim servicii de integrare a persoanelor cu deficiențe de vedere și deschidem prima sală de gimnastică dedicată din Brașov”. Scopul  proiectului este practicarea sportului de către persoanele cu deficienţe de vedere și, astfel, integrarea lor mai bună în viața socială.

 4. O secundă pentru viață – Caravana cu Medici – filiala Brașov: „Oferim educație medicală prin cursuri teoretice și practice de prim ajutor și vrem să achiziționăm un defibrilator pe care să îl amplasăm în Piața Sfatului pentru a putea oferi rapid și eficient primul ajutor. Acesta acordat înaintea sosirii echipajului de urgență este vital de cele mai multe ori.” Resuscitările eșuate demonstrează cât de multe tragedii survin din cauza lipsei educației în ceea ce privește acordarea primului ajutor.

5. ReanimaLe – Care for Dogs: „Suntem dedicați în totalitate salvării animalelor și vrem să construim o clădire de terapie intensivă care să salveze anual 360 de câini și pisici, animale găsite pe străzile din Brașov și împrejurimi care să fie tratate corespunzător în spații special amenajate pentru nevoile lor.”

Advertisement

6. Centru-Complex Rezidențial pentru adulți cu autism fără familie – Copiii de Cristal: „Construim primul Centru Complex – Rezidențial din România dedicat persoanelor adulte cu TSA – tulburări din spectrul autist”- proiectul este primul de acest fel din țara noastră și va oferi celor 11 tineri cu astfel de tulburări o șansă la o viață cât mai apropiată de normalitate după ce aparținătorii lor nu vor mai fi.”

7. Grow.Know.Explore – Grow and Know: „Luptăm pentru a scădea riscul de abandon școlar al elevilor defavorizați din Budila și pentru a avea șansa să își atingă potențialul  prin accesul la o educație modernă. Ne dorim să le oferim materiale didactice de cea mai bună calitate, table interactive și excursii științifice la muzeele bucureștene și să instruim cadrele didactice”.

8. E nevoie de un sat să crești un copil! –  Grupul Civic “Casa Bună Sânpetru” & Asociația BertaLand: „Un sat întreg de voluntari ajută copiii din mediul defavorizat din Sânpetru să aibă rezultate mai bune la școală” – proiectul este dezvoltat în vederea reducerii ratei de abandon școlar, a integrării copiilor discriminați în comunitate. Spațiul care va fi închiriat urmează să găzduiască copii și seniori singuri și animale abandonate. Ei vor putea veni în fiecare zi a săptămânii și, alături de voluntarii din comunitate, vor putea lua masa împreună, vor participa la meditații, ateliere creative, ore de sport, muzică, IT, toate

în folosul dezvoltării sociale armonioasă a acestor copii, incluzând empatia, rezultată din contactul cu seniorii și animalele și inteligența emoțională, dobândită din interacțiunea cu medii și persoane noi.

9. O masă caldă pentru toți – Kastel: „La centrul de meditații Kastel ne dorim o bucătărie complet utilată pentru a putea oferi o masă caldă tuturor celor 30 de copii și 30 de voluntari care vin la meditațiile zilnice după școală”. Este vorba de beneficiarii proiectului “Profesor pentru o oră ” și sunt elevi care într-un interval de aproape 10 ore ajung să stea aproape nemâncați. Pentru cei de la asociație, a devenit evidentă nevoia unei mese calde înainte de meditații pentru tineri. Majoritatea beneficiarilor provin din medii defavorizate, aceasta poate reprezenta singura masă caldă din zi.

Advertisement

10. Simte VERDE! – Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov: „ Oferim educație îmbinând tradiționalul cu noile pedagogii alternative aplicabile în domeniul educației pentru mediu, prin construirea unui laborator senzorial într-o sală de clasă din Școala Gimnazială Nr. 8” – proiectul va viza educarea tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani în spirit ecologic; aceștia vor avea ocazia să exploreze natura și spațiul școlii, în manieră senzorială, interactivă.

Toți cei interesați sunt invitați să afle povestea cauzelor prin clipurile de prezentare, să cunoască ambasadorii și organizațiile, să devină donatori sau alergatori pe site-ul nostru www.brașov heroes.ro.

Pentru a facilita aflarea informațiilor, de la cele despre cauze, calendar, la update-uri cu privire la evoluția campaniei de strângere de fonduri, toți cei interesați vor putea accesa site-ul oficial al Brașov Heroes, http://brasovheroes.ro/. Site-ul garantează transparența, donațiile și înscrierile sunt actualizate zilnic astfel încât în timp real se poate vedea suma strânsă de fiecare cauză. Acesta este site-ul unde oamenii de bine vor dona, iar alergătorii își vor putea alege cursa la care sa participe.

Fundația Comunitară Brașov invită oamenii să i se alăture și să ajute astfel să activeze comunitatea pentru Un Bine mai mare!

Datorită implicării de care a dat dovadă comunitatea, an de an Fundația Comunitară Brașov  construiește o lume a binelui, a empatiei și a generozității. Orice donație, fie că este una de 100 lei sau de 700 de lei, va ajunge acolo unde donatorii aleg și unde este nevoie. Ei se pot bucura de faptul că reușesc să contribuie la schimbarea în Bine a vieților celor aflați în nevoie sau cu șanse limitate de a avea viitorul pe care il merită. Datorită  sprijinului celor solidari se realizează schimbările dorite în viețile a sute de oameni și animale din comunitate.

——–

Advertisement

Despre Fundația Comunitară Brașov

Fundația Comunitară Brașov aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a contribui la dezvoltarea unor comunități solidare, generoase și cu inițiativă, care își pun în practică ideile pentru bucuria de a trăi și de a crește împreună în zona Brașovului.  În 7 ani de activitate, a mobilizat fonduri de la companii și donatori individuali și a finanțat 212 de proiecte cu un buget total în valoare de 3.164.884 de lei. Fundația a făcut acest lucru transparent și asumat pe termen lung, creând o țesătură de încredere și implicând donatorii și comunitățile. Valorile Fundației Comunitare Brașov sunt: încredere, generozitate, responsabilitate, implicare, bucurie, adaptabilitate.

Fundația Comunitară Brașov este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară.

Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabrasov.ro

Detalii despre programul Brașov Heroes: https://brasovheroes.ro

Advertisement

Co-organizatori:

Cartier Coresi reprezintă cel mai mare proiect de regenerare urbană din România ce reunește zilnic, într-un eco-sistem integrat,  peste 10.000 de oameni care lucrează sau locuiesc aici.

Cartier Coresi din Brașov reprezintă unitatea celor trei entități dezvoltate de Ceetrus: Coresi Shopping Resort, Coresi Avantgarden (alături de Kasper Development) și Coresi Business Campus (alături de Ascenta). Acestor trei funcționalități li se mai adaugă încă două spații comunitare dezvoltate: Cartier Hub – un concept versatil pentru evenimente, întâlniri, ateliere,  cursuri  și The Business Factory – un spațiu de co-working.

Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de față 28 de magazine la nivel național, la care se adaugă și platforma online, fiind prezent pe piața de retail sportiv din România încă din 2009, cu aproximativ 1500 de colaboratori în 2021.

Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație în domeniu, păstrând în permanență obiectivul strategic de a face sportul accesibil cât mai multor români prin oferirea unui raport calitate – preț foarte bun.

Advertisement

Magazinele includ produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Nabaiji, etc, dar și altor mărci internaționale, adresându-se atât începătorilor, cât și sportivilor de nivel avansat sau profesionist.

Începând cu 2005, Decathlon colaborează cu mai mulți producători industriali, fabricând astfel chiar în România produse marcă proprie pentru drumeții montane, trekking și escaladă (încălțăminte), dar și pentru ciclism (articole textile și biciclete pentru adulți și copii), vândute în întreaga Europă cu eticheta” Fabricat în România”

Continue Reading

Evenimente

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2022 prezintă în premieră o secţiune de spectacole VR

Published

on

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă în premieră, în cadrul celei de-a 29 ediții, o secțiune dedicată realității virtuale.

“TrioMix”, regia și coregrafia semnate de Gigi Căciuleanu, este un spectacol în care publicul pătrunde efectiv în spațiul de dans, identificându-se cu camera de filmat, pentru că nu există unghi ascuns pentru cel care privește. Creația este un nou mod de a prezenta dansul, în realitatea virtuală. Filmarea stereoscopică în 360 de grade a beneficiat de post-procesarea 3D realizată de Les Ateliers NOMAD, în regia lui Andy Lupu, integrând în lumea virtuală desenele realizate de Gigi Căciuleanu, care au stat la baza coregrafiei.

„O cameră-univers. Un univers cât o cameră. Trei personaje. Două femei. Un bărbat. Trei singurătăți care se întretaie într-o conviețuire de moment. De momente. Fraze ale unei povești pe care fiecare o poate interpreta după voie. După propria înțelegere. În funcție de unghiul de vedere pe care chiar el îl alege…”, spune coregraful Gigi Căciuleanu.

Proiectul este o producție a Gigi Căciuleanu și Fundația Art Production, cu sprijinul JTI. Fiecare reprezentație durează 8 minute.

Advertisement

„Turnul #următorul nivel”, al Teatrului Basca, în regia lui Alex Mihăescu, este cel de-al doilea spectacol VR din cadrul FITS 2022.

Co-producătorii sunt Administrația Fondului Cultural Național și Centrul de Proiecte Timișoara.

În „Turnul #următorulnivel” folosim metafora Purgatoriului pentru a vorbi cu umor despre demonii care ne bântuie prezentul: epidemie, corupție, atitudini sociale și politice conflictuale în societatea românească, multe dintre acestea provocate de experiențe de viață și de educație diferite. Pe măsură ce personajele urcă în turn pierd contactul cu lumea lor și ajung să realizeze că nu se mai au decât unul pe celălalt. Durata fiecărei reprezentații este de  52 de minute.

Ambele spectacole sunt programate în fiecare zi a Festivalului, în intervalul 24 iunie – 3 iulie, la Centrul Cultural Habitus, în cadrul Micro-Folie. Biletele pot fi achiziționate online pe www.sibfest.ro și de la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară între 24 iunie și 3 iulie 2022, iar tema ediției din acest an este FRUMUSEȚE. Timp de zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022

Published

on

Simbol al cinematografiei și scenei autohtone, îndrăgită și aplaudată de generații întregi de spectatori, actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca). Contribuția sa imensă adusă culturii române va fi recompensată cu Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei și marelui ecran.

Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie. Dacă el nu m-ar fi luat în Balanţa, nimic n-ar fi fost mai departe’’, mărturisea actrița într-un interviu realizat de Eva Sîrbu, și publicat în 1995 în revista Noul Cinema. Cu doar doi ani în urmă, Maia Morgenstern fusese premiată la European Film Awards pentru rolul memorabil din Balanța, unde o interpretează remarcabil pe Nela, o tânără profesoară nonconformistă care, la finalul anilor ’80 părăsește Bucureștiul, marcată de moartea tatălui, și pleacă în provincie, unde viața ei ia o turnură dramatică.

Maia s-a născut la data de 1 mai a anului 1962, într-o familie îndrăgostită de teatru, iar în 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din București, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A debutat în film pe vremea când încă se afla pe băncile facultății. În 1983 apărea în Prea cald pentru luna mai (r. Maria Callas Dinescu), Secretul lui Bachus (r. Geo Saizescu) și Dreptate în lanțuri (r. Dan Pița), filme care marcau începutul unei lungi și strălucitoare cariere, cu peste 80 de titluri de cinema și televiziune. Palmaresul ei selectiv include roluri în Cel mai iubit dintre pământeni (r. Şerban Marinescu, 1993), Trahir (r. Radu Mihăileanu, 1993), Omul zilei (r. Dan Pița, 1997) sau Față în față (r. Marius Barna, 1999). A interpretat-o pe Doamna T. în adaptarea pentru ecran a romanului lui Camil Petrescu, Patul lui Procust (r. Viorica Meșină, Sergiu Prodan, 2002), iar după anul 2010 a putut fi urmărită în filme precum Domnișoara Christina (r. Alexandru Maftei, 2013), Carmen (r. Doru Nițescu, 2013), Scurtcircuit (r. Cătălin Saizescu, 2017) sau Selfie 69 (r. Cristina Iacob, 2016).

Rolul din Balanța a fost însă cel care i-a adus notorietatea internațională și i-a deschis calea către o lungă serie de colaborări cu nume emblematice din cinematografia mondială. În 1995 colaborează cu regizorul Theo Angelopoulos, care i-a oferit un rol principal în Privirea lui Ulise, producție laureată cu două premii importante la Cannes, iar în 1996 o interpreta pe Edith Stein în A șaptea cameră, filmul legendarei Márta Mészáros. Un an mai târziu, apărea pe marele ecran în Băieții Witman (r. János Szász, 1997). Listei i se adaugă producții internaționale de succes precum Mar nero (r. Federico Bondi, 2008), La Fin du Silence (r. Roland Edzard, 2011) sau The Bra (r. Veit Helmer, 2019).

Advertisement

Cea mai spectaculoasă apariție a actriței pe marile ecrane pare aproape predestinată. Numele de Morgenstern, ,,Luceafărul dimineții’’ – în traducere liberă din limba germană, este un alt nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a interpretat magistral în 2004, în Patimile lui Hristos, controversatul film a lui Mel Gibson, care a stârnit uimirea cinefililor la momentul apariției. Maia Morgenstern a devenit o actriță cunoscută și apreciată de întreaga lume.

În paralel cu activitatea sa impresionantă din lumea filmului, a jucat în zeci de spectacole memorabile pe scene mari din România, dar și peste hotare. În anul 1989 a devenit actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, pe care din 2012 îl conduce, dedicându-și experienţa, energia şi pasiunea pentru promovarea culturii idiş. Din 1990 a jucat pe scena Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’, unde a creat o Medeea memorabilă în Trilogia antică a lui Andrei Șerban. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu numeroase teatre din țară, printre care se Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Odeon, Bulandra, Metropolis, Teatrul ,,Radu Stanca’’ din Sibiu și Teatrul Național din Craiova.

Contribuția sa adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Pe lângă premiile pentru Balanța, a primit titlul de ,,Actriţa şi Femeia anului 2003’’, acordat de Parlamentul European de la Strasbourg. În 2012 a fost decorată de către Președintele Franței cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, iar în 2013 a fost distinsă cu Ordinul regal „Ordinul Nihil Sine Deo”.

Pentru campania de imagine TIFF 2018, alături de Oana Pellea, Maia Morgenstern reinterpreta o secvență iconică din Persona lui Ingmar Bergman. În 2022, actrița se află din nou în centrul campaniei vizuale TIFF, care readuce în atenție o scenă-cheie din Balanța.

Maia Morgenstern va fi prezentă la TIFF pe 25 iunie și pentru premiera mondială a filmului Capra cu trei iezi (r. Victor Canache) în care joacă alături de Marius Bodochi, o reinterpretare horror a celebrei povești din folclor, urmând ca în aceeași seară să primească Premiul de Excelență la Gala de decernare a premiilor TIFF din Piața Unirii.

Advertisement

Continue Reading