Lansări
Fundația Regală Margareta a României lansează selecția națională pentru Bursele Tinere Talente 2024

Published
1 year agoon

Fundația Regală Margareta a României lansează selecția la nivel național a bursierilor care vor face parte din proiectul Tinere Talente, ediția 2024. Elevii sau studenții care studiază Muzica clasică sau Artele Vizuale la instituții de învățământ vocațional din România, cu vârste între 14 și 24 de ani, care provin din familii cu venituri reduse, pot aplica până la 30 noiembrie 2023, pentru a obține Bursa Tinere Talente, în cea de a 15-a ediție a proiectului.
România are nevoie de artă!
Pe parcursul unui an calendaristic, tinerii artiști în domeniul muzicii clasice sau al artelor vizuale selectați vor fi sprijiniți prin burse menite dezvoltării artistice, programe de mentorat intergenerațional și acțiuni de promovare.
Bursele individuale, în valoare de până la 2000 Euro, se acordă fiecărui bursier și le permite tinerilor să își achiziționeze materiale necesare studiului, accesorii și instrumente muzicale, ustensile și materiale pentru realizarea lucrărilor de artă, să participe la concursuri sau cursuri de specializare, să performeze în cadrul unor manifestări artistice.
Sesiunile de mentorat intergenerațional, un element de unicitate al proiectului, oferă bursierilor șansa de a interacționa cu personalități ale vieții artistice și culturale, care să le fie aproape și să îi ghideze atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Sesiunile de masterclass și atelierele de creație, susținute sub atenta îndrumare și consiliere a personalităților consacrate ale vieții culturale, îi sprijină în perfecționarea aptitudinilor.
Promovarea creațiilor artistice ale tinerilor către public, realizate prin proiecte individuale și de grup, presupune participarea la evenimente diverse, concerte, recitaluri și expoziții, proiecte speciale organizate de Fundație în colaborare cu partenerii.
„Programul Tinere Talente oferă mult mai mult decât un sprijin material. Tinerii artiști selectați au oportunitatea de a se educa suplimentar, de a lucra unii cu alții, de a relaționa cu mediul artistic, de a da atenție contextului. Mentoratul îi îndreaptă către zone luminoase, favorizante și spre performanță” – prof. univ. dr. Verona Maier, pianist și Prorector UNMB, mentor și membru în jurul de selecție al proiectului Tinere Talente
„Tinerii talentați din noua generație au nevoie de educație și de exemple, au nevoie de o puternică susținere practică pentru a-și procura cele necesare domeniului, de asemenea, au nevoie de speranță și încurajare” – conf. univ. dr. Ion Anghel, UNARTE, mentor și membru în jurul de selecție al proiectului Tinere Talente
Așadar, selecția națională pentru bursierii Tinere Talente 2024 este deschisă către elevi și studenți de la liceele și universitățile cu profil muzical și artistic din toată țara, cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, care provin din familii cu venitul de sub 2.200 Lei/membru de familie și nu dispun de mijloace financiare pentru a-și perfecționa talentul. Cei care au fost bursieri Tinere Talente de 3 ori până acum, nu mai pot aplica pentru o nouă selecție.
Etapele selecției presupun:
- Trimiterea dosarului de candidatură – până la data de 30 noiembrie 2023, la adresa de e-mail: tineretalente@fundatiaregala.ro
- Evaluarea dosarului candidaților – până la data de 20 decembrie 2023
- Evaluarea talentului și a potențialului artistic de către juriul de specialitate compus din personalități din lumea artei – pe parcursul lunii ianuarie 2024
- Publicarea pe site-ul tineretalente.org a listei celor admiși în programul Tinere Talente – în luna februarie 2024
Detalii despre criteriile de eligibilitatea și modalitatea de participare la selecție se regăsesc AICI.
Recunoscut de patru ori ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, la Gala Societății Civile, programul național Tinere Talente creează oportunități egale pentru artiștii în devenire, oferindu-le șansa de a-și dezvolta potențialul, de a-și exprima talentul și de a-și îndeplini visul, indiferent de contextul lor social.
Partener: Kaufland România
Sponsori: B&B Collection – Kultho, PPG România – Oskar, Dedeman, PEPCO Retail, Enayati Medical City, Ferrero România, PSC Group, Dove România, Casa Siqua, Easy Print Services, Foto Experience, Emotion Philms Production
Parteneri media: TVR, Radio România, Radio Trinitas, RFI România, Agerpres, Forbes, Forbes Life, Historia, Revista BIZ, Haute Culture, Zile și Nopți, ziarul cotidian diplomatic Nine O’Clock, Revista CARIERE, Phoenix Media, Insight TAROM, IQads, SMARK, The Institute, The Diplomat, Societatea Muzicală, Radio Clasic, CSR Media, Revista Cultura, Zenith Media, mediaTRUST România
***
Programul Tinere Talente
Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Până în prezent, 410 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. În susținerea bursierilor, au fost organizate 128 recitaluri și concerte, 82 de expoziții, 126 sesiuni de mentorat sau masterclass. De-a lungul timpului, 1.900.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org.
Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate prin SMS la 8864 cu textul ARTĂ, prin care publicul poate dona 4 Euro lunar, susținând, astfel, bursele pentru tinerii talentați ai României.
You may like
Lansări
Se lansează singura platformă digitală care aduce educația financiară interdisciplinară în toate școlile din România

Published
2 months agoon
February 14, 2025
Banca Comercială Română (BCR) anunță lansarea platformei Life-Lab.ro, un spațiu digital dedicat profesorilor care doresc să integreze educația financiară în lecțiile lor, indiferent de disciplina predată.
Această inițiativă vine ca răspuns la nevoia tot mai mare de resurse educaționale aplicate, care să sprijine dezvoltarea competențelor financiare ale elevilor din România.
Platforma este rezultatul unui program pilot implementat în peste 12 școli din România, de-a lungul ultimilor doi ani, unde a demonstrat eficiența integrării educației financiare în curriculum prin metode inovative și interdisciplinare. Având în vedere impactul pozitiv asupra profesorilor și elevilor, această inițiativă este acum extinsă la nivel național, oferind acces gratuit la resurse educaționale pentru cadrele didactice din întreaga țară.
„Life-Lab.ro este un exemplu clar despre cum facem lucrurile diferit la BCR. Încă din 2016, prin Școala de Bani, am demonstrat că educația financiară poate fi accesibilă, relevantă și aplicabilă pentru toți. Acum, cu Life-Lab.ro, extindem această viziune către profesori, oferindu-le o platformă digitală care transformă educația financiară într-o experiență interdisciplinară și ușor de integrat la clasă. Diferența o facem prin modul în care construim resurse practice, susținem comunitatea profesorilor și creăm un impact real asupra viitoarelor generații. Profesorii au nevoie de instrumente moderne, iar Life-Lab.ro le oferă exact suportul de care au nevoie pentru a-i pregăti pe elevi să ia decizii financiare inteligente,” spune Nicoleta Deliu-Pașol, Director Comunicare & CSR BCR.
Studiu: Ce spun profesorii și elevii implicați în LifeLab
Decizia de a extinde programul s-a bazat pe concluziile studiului realizat de Cult Market Research, împreună cu profesorii și elevii participanți în cea de-a doua ediție, care au evidențiat un interes crescut pentru educația financiară, cu peste 90% dintre profesori manifestând dorința de a aprofunda acest subiect. Nevoile exprimate includ acces la materiale educaționale multimedia (63%), programe de perfecționare (53%) și consultare cu experți financiari (53%). În același timp, impactul LifeLab a fost confirmat de 85% dintre profesori, care consideră că programul și-a atins obiectivele pentru elevi, iar 88% au remarcat un efect pozitiv și asupra cadrelor didactice. Mai mult, 83% dintre profesorii participanți în ediția a doua recomandă implementarea la nivel național.
În rândul elevilor, percepția asupra educației financiare s-a îmbunătățit semnificativ. Inițial, 62% dintre liceeni considerau că aceasta se limitează la gestionarea banilor, procent care a scăzut la 48%, reflectând o înțelegere mai amplă a conceptului, incluzând noțiuni despre bani, afaceri, economii și investiții. Rata economisirii în rândul elevilor de gimnaziu a crescut de la 13% la 21%, iar 78% dintre elevi își doresc să învețe să economisească. În plus, 49% dintre elevi cer o integrare mai aplicată a educației financiare în curriculum prin activități practice.
Pentru a sprijini această nevoie, BCR prin Școala de Bani lansează o platforma digitală Life-Lab.ro care pune la dispoziția profesorilor din toată țara resurse educaționale accesibile în mod gratuit, facilitând interdisciplinaritatea și metode inovative de predare, oferind în mod gratuit peste 120 de resurse interdisciplinare disponibile pe platformă, special concepute pentru a adapta educația financiară la programa școlară. Materialele includ noțiuni teoretice, exerciții practice și scenarii aplicate, dezvoltate în colaborare cu experți educaționali și profesori din toată țara. Resursele sunt structurate pe discipline și cicluri de învățământ, permițând astfel integrarea educației financiare într-un mod firesc și accesibil pentru elevi.
Cum pot accesa profesorii resursele LifeLab?
Pentru a beneficia de materialele educaționale, profesorii trebuie să înregistreze un cont pe platforma Life-Lab.ro și să descarce resursele relevante pentru materia lor.
Mai mult, profesorii care implementează resursele LifeLab la clasă vor avea oportunitatea de a participa la sesiuni de formare, evenimente dedicate și un concurs național care răsplătește cele mai creative moduri de integrare a educației financiare la clasă.
Concursul LifeLab Național este structurat în două categorii:
- Pentru profesorii care dezvoltă fișe educaționale
- 15 x Vouchere eMAG în valoare de 60 EUR
- Premiile vor fi acordate în iunie.
- Pentru profesorii care aplică fișele educaționale la clasă
- 40 x Vouchere eMAG în valoare de 100 EUR
- Premiile vor fi acordate câte 10 pe lună, timp de 4 luni.
Impactul LifeLab asupra educației financiare
Programul a fost testat în mai multe școli-pilot, unde a demonstrat că abordarea interdisciplinară a educației financiare crește semnificativ nivelul de conștientizare și aplicabilitate a conceptelor financiare în rândul elevilor. Elevii au început să coreleze educația financiară nu doar cu administrarea banilor, ci și cu planificarea, economisirea și luarea unor decizii informate. Profesorii au remarcat o îmbunătățire a abilităților analitice ale elevilor, aceștia devenind mai conștienți de impactul deciziilor financiare asupra viitorului lor. De asemenea, participarea la activitățile LifeLab a consolidat încrederea elevilor în capacitatea lor de a înțelege și aplica concepte financiare în viața de zi cu zi, facilitând o mai bună pregătire pentru viitorul lor economic.
Pentru mai multe informații despre LifeLab și despre modalitatea prin care profesorii pot accesa resursele educaționale, vă invităm să vizitați https://www.life-lab.ro
Lansări
Prima imunoterapie cu administrare subcutanata disponibilă acum pacienților cu cancer din România

Published
7 months agoon
September 11, 2024
Pacienţii care suferă de cancer au acum acces la prima imunoterapie oncologică cu administrare subcutanată disponibilă pe piaţa din România. Această imunoterapie este aprobată în România pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer precum: cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC), cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), cancerul de ficat (HCC), cancerul de vezică urinară (CU) şi cancerul de sân triplu negativ (TNBC), fie sub formă de monoterapie, fie în combinaţie cu alte tratamente. Soluţia terapeutică este dezvoltată de către compania Roche şi este disponibilă pacienţilor în regim compensat integral, atât sub forma de administrare intravenoasă cât şi cu administrare subcutanată.
Imunoterapia oncologică acționează prin întărirea sistemul imunitar, care poate astfel lupta mai eficient împotriva cancerului. Medicamentele biologice împotriva cancerului, precum imunoterapia oncologică, sunt administrate de regulă prin perfuzie intravenoasă la spital. Acest proces poate dura de la 30 de minute la câteva ore, în funcție de cât de bine este tolerat medicamentul și dacă sunt necesare mai multe medicamente (de exemplu, un regim de tratament combinat). În cazul administrării subcutanate, medicamentul este injectat sub piele în aproximativ 7 minute, de către o asistentă sau un medic, într-un cabinet, clinică sau centru de terapie. Astfel, substanţele active pătrund în ţesutul adipos subcutanat şi sunt absorbite rapid în fluxul sanguin.
Această inovaţie a modului de administrare a medicamentelor poate reduce presiunea asupra centrelor de perfuzie, permițând tratarea unui număr mai mare de pacienți și reducerea costurilor totale per pacient. De asemenea, administrarea subcutanată se poate face în cadrul unei clinici de îngrijire primară mai aproape de domiciliul pacienților, eliminând nevoia deplasării către centrele mari de tratament. Compania Roche are în portofoliul său patru tratamente împotriva cancerului cu administrare subcutanată, toate fiind acum disponibile pacienților din România.
”Modul de administrare subcutanat al medicamentelor oncologice reprezintă o inovație binevenită care complementează foarte bine metoda clasică de administrare intravenoasă. Pentru pacienții cu vene afectate din experiența anterioară a chimioterapiei, tratamentul subcutanat poate oferi o cale de administrare mai confortabilă. Pe de altă parte, administrarea subcutanată a medicației, oferă pacienților noștri mult mai multă libertate, aceștia petrecând mult mai puțin timp în unitatea spitalicească, și desigur, oferă personalului medical oportunitatea de a avea în îngrijire mult mai mulți pacienți în același interval de timp. Fiecare pacient are o experiență de tratament diferită și este important să avem mai multe opțiuni la dispoziție pentru ca pacienții să poată face alegerea cea mai potrivită pentru ei cu privire la modul și locația unde să-și primească tratamentul”, a declarat Dr. Amedeia Niţă, medic primar oncologie medicală, Spitalul Municipal Ploieşti.
Opțiunile diferite de administrare a tratamentului ar putea ajuta la reducerea impactului tratamentului pentru cancer asupra vieții de zi cu zi a pacienților și a aparținătorilor. Această imunoterapie cu administrare subcutanată este aprobată pentru utilizare în peste 45 de țări de pe glob.
Lansări
Turism accesibil pentru toți: Lansarea „Ghidului de bune practici – Incluziune prin turism adaptat”

Published
10 months agoon
June 30, 2024
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) anunță lansarea „Ghidului de bune practici – Incluziune prin turism adaptat”, realizat de asociația Caiac SMile. Ghidul oferă informații generale, recomandări și exemple de bune practici operatorilor economici din domeniul turismului, ajutându-i să își transforme structurile de primire în spații accesibile și confortabile pentru toți turiștii, inclusiv pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități.
„Cred cu tărie că turismul trebuie să fie accesibil tuturor. În România, există peste 900.000 de persoane cu nevoi speciale, în timp ce, la nivel european, 80 de milioane de turiști solicită servicii de turism adaptat. Ghidul oferă, astfel, operatorilor din industria turismului, o serie de recomandări concrete pentru a-și accesibiliza structurile și serviciile, astfel încât experiența oaspeților să fie îmbunătățită”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.
Ghidul oferă recomandări pentru accesibilizarea structurilor de cazare, adaptate pentru diverse tipuri de dizabilități, cum ar fi cele locomotorii, deficiențele de vedere, auz sau cele mentale. Pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, spre exemplu, este indicată amenajarea unor parcări speciale cât mai aproape de intrare. În sprijinul turiștilor cu deficiențe de vedere, ghidul propune marcarea butoanelor liftului și a numerelor camerelor cu cifre în relief. Pentru cei cu deficiențe de auz, se recomandă corelarea soneriei ușii cu un semnal luminos intermitent.
„Unul dintre momentele care mi-au arătat clar importanța acestor inițiative a avut loc iarna trecută, la Cheile Grădiștei, unde am avut ocazia să schiez alături de persoane cu dizabilități, care au experimentat pentru prima dată bucuria senzației de a aluneca pe zăpadă. În această vară, îmi doresc să mă reîntâlnesc cu prietenii de la Caiac SMile pe plajele de pe litoralul românesc, care pot fi transformate, de asemenea, în destinații incluzive”, a mai adăugat ministrul Ștefan-Radu Oprea.
„Ghidul de bune practici – Incluziune prin turism adaptat” conține și recomandări de comunicare. Documentul este disponibil și pe site-ul web al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – www.turism.gov.ro, la secțiunea dedicată autorizărilor structurilor de primire turistice.

Cosmopolis a deschis prima Galerie de Artă dintr-un complex rezidențial din România

O nouă ediție a turneului internațional de șah GRAND PRIX RAPID, cu premii de 26.000 de euro
