Connect with us

Curiozități universale

Cezariana, printre primele soluții de naștere

Published

on

Cezariana a reprezentat o soluție de naștere încă din cele mai vechi timpuri, deși atunci nu exista anestezia. Cu toate acestea, oamenii o foloseau pentru că putea salva viața multor copii, dar nu și pe cea a mamelor.

Prima operație de cezariană, se pare că își are originile în mitologia greacă. Zeul Apollo, a fost primul care a ajutat la nașterea fiului său, Asclepius (zeul medicinei), scoțându-l pe acesta din abdomenul mamei sale.

Pe parcursul evoluției sale, cezariana a avut multiple înțelesuri pentru diferite civilizații. Indicațiile pentru cezariană s-au modificat dramatic din Evul Mediu pană în epoca modernă. Pe vremuri, singurul scop al cezarienei era acela de a salva viața bebelușului, nicidecum și pe cea a mamei. Iar această teorie s-a perpetuat până în secolul al XIX-lea, când domeniul medicinei a evaluat spectaculos, ajungându-se astfel la practicarea acestor operații chirurgicale în condiții decente.

Anestezia

Termenul de anestezie a fost folosit pentru prima dată în sens filozofic de către Platon (400 î.Hristos), cel care a calificat anestezia ca pe o lipsă a oricărei senzații.

Acesta a fost reluat de Dioscoride pentru a definii lipsa senzației fizice. Diverse scrieri atestă hipnoza ca metodă de anestezic, fiind folosită încă din Antichitate în India și China.

Advertisement

Hipnoza avea să își facă apariția în Europa odată cu operația de extracție a unei tumori printr-o procedură chirgicală, realizată pe Jacob Grimm, a cărui durere a fost atenuată prin transa hipnotică.

În lipsa anestezicului, imobilizarea pacientului rămânea singurul lucru necesar și aceasta era realizată de către asistenți.

În anul 1839, Alfred Velpeau, un emerit medic francez avea să declare că „operația fără durere este o himera de care spiritul uman nu se va putea apropia”. La doar trei ani de la declarația medicului francez, are loc prima operație în care a fost folosit eterul ca anestezic total de către medicul Crawford Williamson Long, cel care a extirpat o tumora din regiunea suboccipitală, operația fiind una reușită și nedureroasă.

Acesta a refuzat însă să își declare rezultatele, fapt pentru care prima operație nedureroasă considerată reușită este cea executată de medicul William Morton, în anul 1846.

Un an mai târziu, scoțianul James Simpson folosește cloroformul la o operație de cezariană.

Advertisement

Aceste două metode de anestezie urmează să fie folosite cu mare succes de către britanicul John Snow, considerat primul anestezist din istoria medicinei, cel care a administrat peste 4000 de anestezii cu cloroform, fără să înregistreze vreun deces.

Următorii ani aveau să ducă și la dezvoltarea metodelor de realizare a anesteziei, mai întâi prin folosirea unui circuit cu reinhalare, iar mai apoi prin intubație traheală și intubație orotraheală.

În 1872, Pierre-Cyprien Ore avea să introducă anestezia intravenoasă, în urma unor experimente desfașurate pe animale, timp de doi ani.

Ceva mai târziu, în anul 1884, William Halsted remarca eficacitatea cocainei ca anestezic local, pentru chirurgia oculară, cocaina începând să fie utilizată ca și anestezic și de către alți medici din Europa.

În anul 1903, Emil Fischer si von Mehring sintetizează barbitona (Veronal), primul derivat barbituric.

Advertisement

Anul 1929 este anul în care Zerfas introduce amitalul sodic, primul barbituric cu acțiune rapidă, intravenos, folosit în anestezie. În același an, Alexander Fleming descrie efectul antibiotic al penicilinei.

În prima jumătate a secolului XX apar diverse combinații medicamentoase cu o nocivitate mai scăzută, cocaina nemaifiind utilizată ca anestezic. În următorii ani urmau să fie folosite ca anestezic xilocaina (denumită și lidocaină), un derivat al cocainei, dar și halotan, dantrolen și bupivacaina.

În România, prima operație la care s-a folosit anestezie datează din anul 1847, Mathyus Musil şi Joseph Siehs realizând amputarea coapsei unui pacient, folosindu-se de anestezia cu eter.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Curiozități universale

7 lucruri pe care trebuie să le ții în secret

Published

on

Iată 7 lucruri, pe care trebuie să le țineți în taină, indiferent de legăturile voastre de rudenie.

1. Primul lucru pe care trebuie să-l păstrați în secret, sunt planurile de viitor. Nu spuneți nimănui până planurile nu se vor îndeplini. Orice idee nu este ideală și are unele puncte slabe, în care se poate lovi foarte ușor.

2. Al doilea lucru despre care este bine să nu spuneți nimic, sunt faptele de milostenie. Un lucru bun este o raritate în această lume și de aceea trebuie păzit foarte bine. Nu vă lăudați cu faptele bune. Mândria va înlătura tot binele care a venit din această milostenie.

3. Al treilea lucru despre care nu trebuie să vorbim o reprezintă nevoinţa noastră. Nu relataţi tuturor despre limitele dvs. în alimentație, somn, rugăciune etc. Asceza fizică aduce foloase dacă este în coordonare cu starea emoțională.

Advertisement

4. Al patrulea lucru despre care trebuie să tăcem este curajul și bărbăția noastră. Unii au încercări interioare, alții încercări exterioare.

Încercările exterioare se observă, de aceea oamenii primesc medalii, însă dacă au fost depășite anumite încercări interioare nimeni nu le poate observă și de aceea nici nu aveți premii pentru ele.

5. Al cincilea lucru sunt cunoștințele duhovnicești. Acestea au diferite niveluri și trebuie dezvăluite doar la un anumit nivel de pregătire.

Principala greșeală a începătorilor este dorința de a împărtăși celorlalţi propria starea duhovnicească, care în loc să le aducă liniște, le aduce tulburare.

6. Al șaselea lucru despre care nu trebuie vorbiţi sunt problemele familiale. Țineți minte: cu cât mai puțin veți vorbi despre problemele din familia dvs. cu atât ea va fi mai puternică și mai stabilă. Cearta este îndepărtarea energiei negative care se adună în procesul de comunicare.

Advertisement

7. Al șaptelea lucru despre care nu trebuie să vorbiți sunt cuvintele urâte pe care le-ați auzit. Puteți să vă murdăriți încălțămintea sau puteți să vă murdăriți conștiința.

Dacă veniți acasă și spuneți tot ce ați auzit de la un necioplit pe stradă, nu vă va deosebi de acea persoană care a venit acasă și nu s-a descălțat.

Sursa iladies.ro

Advertisement
Continue Reading

Curiozități universale

Trifoiul este un simbol al norocului la nivel mondial

Published

on

Să ne fie cu noroc, căci astăzi povestim despre trifoi. Și nu orice trifoi, ci acela cu patru foi. Oare de câte ori ne-am dorit să găsim un trifoi cu patru foi in mijlocul naturii pentru a avea noroc? Tocmai pentru că este atât de greu de găsit, trifoiul cu patru foi este asociat norocului. Conform unor estimări, la aproximativ 10.000 de trifoiuri cu trei frunze, exista un trifoi cu patru frunze. Potrivit legendei, doar dacă găsești întâmplător un trifoi cu patru foi vei avea noroc, iar daca cineva ti-l daruieste, norocul se va dubla. Dacă îl cumperi din comerț, nu va avea niciun efect în aducerea norocului. Fiind atât de rar întâlnit, nu e de mirare că trifoiul cu patru foi a devenit simbolul cel mai răspândit al norocului, în toată lumea.

Înca din secolul al V-lea, trifoiul alb cu trei frunze a fost asociat cu Sf. Patrick (primul misionar al crestinismului in Irlanda). Legenda spune ca Sf. Patrick a folosit trifoiul ca simbol al trinității, fiecare frunză simbolizând: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Atunci când o persoană găsea un trifoi cu patru frunze, se spunea că pe lângă trinitate, a fost binecuvântată și cu Harul lui Dumnezeu.

În Egiptul Antic, această plantă era oferită în dar cuplurilor de tineri căsătoriți, pentru o căsnicie îndelungată și cu iubire. Legendele merg atât de departe, până la Adam și Eva. Se spune chiar că Eva, când a fost izgonită din rai, a luat cu ea un trifoi cu patru foi, pentru a-i purta noroc.

În natură găsim aproximativ 300 de specii de trifoi, însă numai cel care este o varietate a trifoiului alb poartă noroc, tocmai datorită rarității lui. La alte specii de trifoi, precum cel roșu, auriu sau alpinum, sunt mult mai des întâlnite variantele cu 4 foi, ceea ce le face populare, însă fără influență asupra aducerii norocului.

Advertisement

Fiecare frunză a trifoiului cu 4 foi are și o semnificație. Prima este simbolul credinței, a doua semnifică speranța, cea de-a treia frunză înseamnă dragoste și, desigur, cea de-a patra este cea a norocului.

Deși există și alte simboluri ale norocului, iată că doar trifoiul a reușit să se răspândească la nivel mondial.

Cercetătorii susțin însă că trifoiul cu patru foi este cauzat de mutații genetice sau de mediu și, în esență, este doar o plantă perenă consumată de animale, care, în anumite condiții climatice, poate să dezvolte și o a patra frunză.

Advertisement
Continue Reading

Curiozități universale

Regina Maria a fost primul cap încoronat care a apărut într-o reclamă

Published

on

Regina Maria a României a fost considerată cea mai frumoasă prinţesă şi ulterior cea mai frumoasă regină a Europei timpurilor sale. Puțini știu însă că Regina Maria a fost plătită ca să facă reclamă unei creme de față. Regina Maria a României a fost prima celebritate, dar şi primul cap încoronat care a apărut într-o reclamă. Regina Maria a făcut publicitate în anul 1924 pentru un celebru brand de creme americane, dar a fost şi imaginea unei case de parfumuri.

Compania producătoare a demarat prima campanie de publicitate la nivel naţional în SUA în 1886, dar după opt ani de intensă publicitate, vânzările începusera însă să scadă. Firma a abordat un nou concept promovând crema prin intermediul Caselor Regale europene, pe un principiu foarte practicat în zilele noastre, aceea că imaginea personală este asociată cu succesul. Maria a fost prima regină care s-a asociat cu produsele, ducând la o creştere impresionantă a vânzărilor.

Reclama o înfăţişa pe Regina Maria îmbrăcată foarte elegant, în timp ce cremele erau prezentate pe un fundal în care se observau discret nişte bijuterii și o atmosferă intimă.

„Nici o femeie nu e atât de sus plasată, încât să-şi permită să-şi neglijeze aspectul. Imaginea personală este vitală pentru succesul ei şi nu poate îngădui ca semnele obişnuite de oboseală să se vadă pe chipul ei. Sunt încredinţată că frumuseţea poate fi menţinută prin folosirea zilnică a cremelor Pond’s.”, acesta era îndemnul reginei către femei atunci când promova virtuţile celebrei creme de îngrijire.

Advertisement

Articolul publicitar, distribuit în mai multe gazete, avea un titlu pe măsură: „Ce spune cea mai frumoasă regină din Europa despre îngrijirea tenului“.

Unele surse spun ca „Plata“ firmei pentru publicitate a constat în oferirea de creme drept cadou suveranei României.

Frumusețea Reginei Maria a României a rămas legendară. Totodată este cea care a rămas în istorie ca „Mamă a răniţilor” sau „Regina soldat”, datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial, și de altfel considerat cel mai frumos cap încoronat al Europei la acea vreme.

Advertisement
Continue Reading