Connect with us

Curiozități universale

Cum să devii filosof în 30 de secunde

Published

on

Recomandare carte: Filosofie în 30 de secunde (Barry Loewer) – Editura Litera

Dacă te îndoiești că poți deveni filosof în 30 de secunde, atunci ai făcut deja un prim pas spre a deveni unul. Atitudinea sceptică și tendința de a pune totul sub semnul întrebării sunt elemente fundamentale ale filosofiei. Examinând convingerile tale (și pe ale celorlalți) cu deschidere, îți vei înțelege mai bine sistemul de gândire și concepțiile, ajungând astfel să te cunoști mai bine. Deși nu vei putea să devii un filosof doar citind această carte, vei întâlni unele dintre întrebările care ar putea să te călăuzească mai departe pe acest drum.

Cei mai mulți consideră că trebuie să ne respectăm promisiunile. Dar este acest lucru valabil întotdeauna?

Ce ne facem dacă A îi promite lui B să-i înapoieze pistolul, dar află că B intenționează să îl împuște cu el pe C. Mai trebuie să-i restituie lui B pistolul sau nu? Să presupunem că răspunsul tău ar fi: “Nu, în nici un caz!” Atunci următorul tău demers filosofic ar fi acela de a căuta un principiu general care să specifice situațiile în care promisiunile nu mai trebuie respectate. Ai putea considera corectă o afirmație de genul: “Respectați promisiunea dată, cât timp acest lucru nu dăunează nimănui.”

Advertisement

Apoi întreabă-te: “De ce trebuie să ascultăm de una sau de alta dintre regulile propuse de etică?” Unii consideră că așa a poruncit Dumnezeu. Dar, chiar dacă accepți existența lui Dumnezeu, raționamentul este greșit, fiindcă unii consideră că așa a poruncit Dumnezeu. Dar, chiar dacă accepți existența lui Dumnezeu, raționamentul este greșit, fiindcă (așa cum ar fi spus Socrate) respectarea promisiunii date nu este corectă pentru că așa a poruncit Dumnezeu, ci Dumnezeu a poruncit astfel pentru că așa este drept. Așadar, ce face un lucru să fie corect? Dacă analizezi ce au răspuns filosofii în ultimii 2500 de ani, vei descoperi că există o lungă dispută în această privință.

Unii sunt de părere că îți pierzi timpul gândindu-te la asemenea lucruri, deoarece nu se va ajunge niciodată la un acord general. Există însă și câțiva entuziasmați de acest proces de interogație și se gândesc la propuneri de răspunsuri, cercetări tot mai aprofundate etc. Chiar dacă la multe întrebări nu vom găsi răspunsuri, procesul ne va ajuta asta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine.

Gândește-te la asta: Dacă te întrebi care este rostul acestei cărți, atunci ai făcut deja primul pas spre a deveni un filosof.

Sursa: Filosofie în 30 de secunde (Barry Loewer)

 

Advertisement

Despre autor

Barry Loewer este șef al Catedrei de filosofie de la Universitatea Rutgers din New Jersey. Printre principalele sale arii de interes se numără fundamentele metafizice ale științei, filosofia fizicii și a minții. Coautor al lucrărilor Meaning in Mind (alături de Georges Rey) și Physicalism and its Discontents (împreună cu Carl Gillett). A publicat mai multe studii referitoare la teoria cuantumului, metafizica legilor și a șansei și filosofia minții.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Curiozități universale

7 lucruri pe care trebuie să le ții în secret

Published

on

Iată 7 lucruri, pe care trebuie să le țineți în taină, indiferent de legăturile voastre de rudenie.

1. Primul lucru pe care trebuie să-l păstrați în secret, sunt planurile de viitor. Nu spuneți nimănui până planurile nu se vor îndeplini. Orice idee nu este ideală și are unele puncte slabe, în care se poate lovi foarte ușor.

2. Al doilea lucru despre care este bine să nu spuneți nimic, sunt faptele de milostenie. Un lucru bun este o raritate în această lume și de aceea trebuie păzit foarte bine. Nu vă lăudați cu faptele bune. Mândria va înlătura tot binele care a venit din această milostenie.

3. Al treilea lucru despre care nu trebuie să vorbim o reprezintă nevoinţa noastră. Nu relataţi tuturor despre limitele dvs. în alimentație, somn, rugăciune etc. Asceza fizică aduce foloase dacă este în coordonare cu starea emoțională.

Advertisement

4. Al patrulea lucru despre care trebuie să tăcem este curajul și bărbăția noastră. Unii au încercări interioare, alții încercări exterioare.

Încercările exterioare se observă, de aceea oamenii primesc medalii, însă dacă au fost depășite anumite încercări interioare nimeni nu le poate observă și de aceea nici nu aveți premii pentru ele.

5. Al cincilea lucru sunt cunoștințele duhovnicești. Acestea au diferite niveluri și trebuie dezvăluite doar la un anumit nivel de pregătire.

Principala greșeală a începătorilor este dorința de a împărtăși celorlalţi propria starea duhovnicească, care în loc să le aducă liniște, le aduce tulburare.

6. Al șaselea lucru despre care nu trebuie vorbiţi sunt problemele familiale. Țineți minte: cu cât mai puțin veți vorbi despre problemele din familia dvs. cu atât ea va fi mai puternică și mai stabilă. Cearta este îndepărtarea energiei negative care se adună în procesul de comunicare.

Advertisement

7. Al șaptelea lucru despre care nu trebuie să vorbiți sunt cuvintele urâte pe care le-ați auzit. Puteți să vă murdăriți încălțămintea sau puteți să vă murdăriți conștiința.

Dacă veniți acasă și spuneți tot ce ați auzit de la un necioplit pe stradă, nu vă va deosebi de acea persoană care a venit acasă și nu s-a descălțat.

Sursa iladies.ro

Advertisement
Continue Reading

Curiozități universale

Trifoiul este un simbol al norocului la nivel mondial

Published

on

Să ne fie cu noroc, căci astăzi povestim despre trifoi. Și nu orice trifoi, ci acela cu patru foi. Oare de câte ori ne-am dorit să găsim un trifoi cu patru foi in mijlocul naturii pentru a avea noroc? Tocmai pentru că este atât de greu de găsit, trifoiul cu patru foi este asociat norocului. Conform unor estimări, la aproximativ 10.000 de trifoiuri cu trei frunze, exista un trifoi cu patru frunze. Potrivit legendei, doar dacă găsești întâmplător un trifoi cu patru foi vei avea noroc, iar daca cineva ti-l daruieste, norocul se va dubla. Dacă îl cumperi din comerț, nu va avea niciun efect în aducerea norocului. Fiind atât de rar întâlnit, nu e de mirare că trifoiul cu patru foi a devenit simbolul cel mai răspândit al norocului, în toată lumea.

Înca din secolul al V-lea, trifoiul alb cu trei frunze a fost asociat cu Sf. Patrick (primul misionar al crestinismului in Irlanda). Legenda spune ca Sf. Patrick a folosit trifoiul ca simbol al trinității, fiecare frunză simbolizând: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Atunci când o persoană găsea un trifoi cu patru frunze, se spunea că pe lângă trinitate, a fost binecuvântată și cu Harul lui Dumnezeu.

În Egiptul Antic, această plantă era oferită în dar cuplurilor de tineri căsătoriți, pentru o căsnicie îndelungată și cu iubire. Legendele merg atât de departe, până la Adam și Eva. Se spune chiar că Eva, când a fost izgonită din rai, a luat cu ea un trifoi cu patru foi, pentru a-i purta noroc.

În natură găsim aproximativ 300 de specii de trifoi, însă numai cel care este o varietate a trifoiului alb poartă noroc, tocmai datorită rarității lui. La alte specii de trifoi, precum cel roșu, auriu sau alpinum, sunt mult mai des întâlnite variantele cu 4 foi, ceea ce le face populare, însă fără influență asupra aducerii norocului.

Advertisement

Fiecare frunză a trifoiului cu 4 foi are și o semnificație. Prima este simbolul credinței, a doua semnifică speranța, cea de-a treia frunză înseamnă dragoste și, desigur, cea de-a patra este cea a norocului.

Deși există și alte simboluri ale norocului, iată că doar trifoiul a reușit să se răspândească la nivel mondial.

Cercetătorii susțin însă că trifoiul cu patru foi este cauzat de mutații genetice sau de mediu și, în esență, este doar o plantă perenă consumată de animale, care, în anumite condiții climatice, poate să dezvolte și o a patra frunză.

Advertisement
Continue Reading

Curiozități universale

Regina Maria a fost primul cap încoronat care a apărut într-o reclamă

Published

on

Regina Maria a României a fost considerată cea mai frumoasă prinţesă şi ulterior cea mai frumoasă regină a Europei timpurilor sale. Puțini știu însă că Regina Maria a fost plătită ca să facă reclamă unei creme de față. Regina Maria a României a fost prima celebritate, dar şi primul cap încoronat care a apărut într-o reclamă. Regina Maria a făcut publicitate în anul 1924 pentru un celebru brand de creme americane, dar a fost şi imaginea unei case de parfumuri.

Compania producătoare a demarat prima campanie de publicitate la nivel naţional în SUA în 1886, dar după opt ani de intensă publicitate, vânzările începusera însă să scadă. Firma a abordat un nou concept promovând crema prin intermediul Caselor Regale europene, pe un principiu foarte practicat în zilele noastre, aceea că imaginea personală este asociată cu succesul. Maria a fost prima regină care s-a asociat cu produsele, ducând la o creştere impresionantă a vânzărilor.

Reclama o înfăţişa pe Regina Maria îmbrăcată foarte elegant, în timp ce cremele erau prezentate pe un fundal în care se observau discret nişte bijuterii și o atmosferă intimă.

„Nici o femeie nu e atât de sus plasată, încât să-şi permită să-şi neglijeze aspectul. Imaginea personală este vitală pentru succesul ei şi nu poate îngădui ca semnele obişnuite de oboseală să se vadă pe chipul ei. Sunt încredinţată că frumuseţea poate fi menţinută prin folosirea zilnică a cremelor Pond’s.”, acesta era îndemnul reginei către femei atunci când promova virtuţile celebrei creme de îngrijire.

Advertisement

Articolul publicitar, distribuit în mai multe gazete, avea un titlu pe măsură: „Ce spune cea mai frumoasă regină din Europa despre îngrijirea tenului“.

Unele surse spun ca „Plata“ firmei pentru publicitate a constat în oferirea de creme drept cadou suveranei României.

Frumusețea Reginei Maria a României a rămas legendară. Totodată este cea care a rămas în istorie ca „Mamă a răniţilor” sau „Regina soldat”, datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial, și de altfel considerat cel mai frumos cap încoronat al Europei la acea vreme.

Advertisement
Continue Reading