Connect with us

Evenimente

58 de copii din 16 țări au participat la concursul „Eu și România”, organizat de Institutul Cultural Român

Published

on

58 de copii din 16 țări au participat la concursul de eseuri, povești și compuneri cu tema „Eu și România”, organizat de Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Istorice a Institutului Cultural Român în perioada cuprinsă între Ziua Românilor de Pretutindeni și Ziua Limbii Române. Cele mai multe lucrări au venit de la copii din Ucraina (12), Italia (9) și Cipru (8), dar au fost participanți și din Germania, Franța, Statele Unite ale Americii, Grecia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Serbia, Belgia, Cehia, Suedia, Ungaria și Mexic.

Lucrările, grupate pe trei categorii de vârstă (8-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani), au fost evaluate de un juriu independent, care a decis câștigătorii celor nouă premii (câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă, după cum urmează: trei premii I în valoare de 500 euro fiecare, trei premii II în valoare de 400 euro fiecare și trei premii III în valoare de 300 euro fiecare).

Astfel, la categoria 8-10 ani, premiul I a fost câștigat de Sabrina Mincu din Germania, care a obținut nota 10. La aceeași categorie de vârstă, premiul II a fost obținut de Mattias Danilescu din Ucraina, cu nota 9,90, iar premiul III merge la Andrei Fotin din Cipru, cu nota 9,50.

La categoria 11-14 ani, premiul I a fost obținut de Gleb Teleuța din Ucraina, cu nota 10. Premiul II a fost adjudecat de Alessia Gabriela Patrinjei din Italia, care a obținut nota 9,80, iar premiul III a fost câștigat de Edouard Eric Gabriel Dragu din Franța, cu nota 9,50.

Advertisement

La categoria 15-18 ani, câștigătorul premiului I este Matei Eduard Olaru din Portugalia, care a obținut nota 10. Premiul II îi revine lui George Benga din Germania, a cărui lucrare a fost notată cu 9,80, iar premiul III a fost câștigat de Ana Marie Martin din Statele Unite ale Americii, cu nota 9,50.

Lucrările au fost evaluate de comisia de jurizare, formată din Claudia Șerbănuță – manager cultural, community developer, fost director interimar al Bibliotecii Naționale, Moni Stănilă (Monica-Laura Vakulovski) – scriitor și jurnalist (Republica Moldova) și Nona Rapotan – jurnalist cultural, coordonatoarea Bookhub. În alegerea eseurilor câștigătoare, cei trei membri ai comisiei de jurizare au ținut cont de următoarele criterii: condițiile impuse de organizatorul concursului (eseu, limită de spațiu, condiții de tehnoredactare, limita de vârstă etc.), relevanța temei (concurentul/concurenta a evidențiat legăturile sale cu România, a pus în evidență elemente de cultură și de civilizație românească), elemente de limbă (textul a fost scris cu cât mai puține greșeli de exprimare).

Concursul „Eu și România”, ale cărui rezultate sunt anunțate astăzi, de Ziua Limbii Române, a fost lansat de Institutul Cultural Român cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni și al Zilei Internaționale a Copilului, fiind dedicat copiilor și tinerilor din comunitățile românești de peste hotare – comunități istorice și țări unde limba română nu este limbă de stat – cu vârste între 8 și 18 ani, invitați să exerseze limba română prin eseuri, povești, compuneri având ca temă relația lor cu România. Ziua Limbii Române este sărbătorită anual pe 31 august, în țară și în străinătate (în baza Legii 53/2013), dar și în Republica Moldova (din 1990) și în comunitățile de români din afara granițelor (din 2012, la inițiativa unor asociații de români din Serbia, Bulgaria,Ungaria și Ucraina). Institutul Cultural Român are un rol esențial în promovarea limbii române, nu doar ca limbă străină, ci și în rândul copiilor din comunitățile de români din afara granițelor.

Despre câștigători

Alessia Gabriela Patrinjei ne-a povestit că locuiește la Roma, unde frecventează cursul de limbă și civilizație românească. Ea a adăugat că a participat la mai multe concursuri literare, în urma cărora a fost inclusă în mai multe antologii, atât cu poezie, cât și cu proză.

Advertisement

”M-am născut, trăiesc și învăț în Franța și iubesc și descopăr România, țara părinților și bunicilor mei! Fac scrimă și am ajuns în Campionatul Național al Franței în topul 64 din 190, cânt la pian și iubesc jocurile video. Sunt un copil ca oricare altul!”, ne-a transmis Edouard Eric Gabriel Dragu.

Sabrina Mincu locuiește împreună cu sora ei și părinții lângă Düsseldorf, Germania. Iubește animalele și dorește să continue tradiția familiei și să devină medic veterinar. Și-ar dori pe viitor să lucreze la Zoo, unde ar vrea să îngrijească elefanții, sau într-o clinică în care se operează caii (fiind pasionată de călărie). De asemenea, este dansatoare în grupa de dansuri populare „Bucurie românească” a Parohiei Ortodoxe Düsseldorf (Pr. Paroh Iosif Rădulescu) și se declară fericită să poată duce tradiția din România mai departe prin dansurile populare.

Matei Eduard Olaru locuiește în Portugalia de la vârsta de trei ani dar revine cu mare drag și dor în fiecare an în România, la Sibiu – orașul în care s-a născut. Pasionat de fotbal și de religie, Matei găsește întotdeauna punți către România prin care să își crească entuziasmul și energia.

”Sunt elevă la liceu în clasa a XI-a Deep Run în Richmond VA. Am vorbit limba română de mic copil. În timpul liber joc volei de performanță, fac voluntariat la spital și-mi face plăcere să călătoresc. România este locul unde mă simt acasă, unde am învățat să joc volei pentru prima dată și unde mă întorc cu drag în fiecare an”, ne-a povestit Ana Marie Martin.

Gleb Teleuța este elev în clasa a VI-a la școala medie generală din satul Oziornoe, raionul Izmail, regiunea Odesa. Având ca deviză «Sunt un vlăstar al neamului meu…», el este pasionat de astronomie, cosmos, robotică, istorie, literatură și rezolvarea cubului Rubik.

Advertisement

Mattias Danilescu este elev în clasa a III-a și îi plac foarte mult poveștile și călătoriile și iubește natura și animalele. Este un copil îndrăzneț, energic, vesel și glumeț.

Despre Andrei Fotin am aflat că este un elev conștiincios, atent la ore și activ în timpul lecțiilor. Este un copil respectuos, cu o atitudine pozitivă, prietenos și cu un extraordinar spirit de echipă.

George Benga ne-a povestit despre el că are 17 ani, este elev în clasa a XII-a și a învățat limba română cu ajutorul părinților lui și al doamnelor profesoare din comunitatea părintelui Iosif din Düsseldorf.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Bătălie pentru scenă la Festivalul Lira! Sold-out cu două săptămâni înainte de termen, pentru al patrulea an consecutiv

Published

on

Festivalul Național Lira, evenimentul dedicat tinerelor talente muzicale, își deschide porțile în perioada 21-23 noiembrie 2024, la ATP Tech Center. Ediția cu numărul XII a confirmat încă o dată poziția de referință a festivalului în peisajul cultural românesc. Devenit deja o tradiție pentru județul Maramureș, festivalul aduce împreună sute de tineri artiști din toate colțurile țării, oferindu-le o platformă pentru a-și exprima creativitatea.

Și în acest an, organizatorii au fost nevoiți să închidă înscrierile cu două săptămâni înainte de termen, datorită numărului impresionant de solicitări, pentru al patrulea an consecutiv. Peste 350 de tineri pasionați de muzică s-au înscris în concurs, dovedind încă o dată că scena Festivalului Lira este una dintre cele mai căutate de soliștii vocali din România.

Un juriu de excepție, format din nume sonore ale scenei muzicale românești, precum Ozana Barabancea, Nicola, Ioan Man, Florian Mătăsaru și „The Show Man” Banto Dos Santos (Brazilia), va avea misiunea de a evalua prestațiile concurenților și de a desemna câștigătorii.

„Suntem extrem de încântați de succesul continuu al Festivalului Lira. Faptul că, an de an, numărul participanților crește este o dovadă clară a faptului că am reușit să creăm un eveniment care să inspire și care să îi ajute pe tinerii talentați să își formeze experiența scenică. Ne bucurăm să putem oferi o platformă unde aceștia să își pună în valoare talentul și să își facă auzită vocea”, a declarat Dragoș Popa, Directorul General al Festivalului Lira.

Advertisement

Festivalul Național Lira este mai mult decât un concurs. Este o sărbătoare a muzicii, o oportunitate pentru tineri de a se întâlni, de a împărtăși pasiunea pentru muzică și de a crea legături durabile. Scopul proiectului este de a promova arta vocală și de a susține tinerii interpreți în dezvoltarea lor artistică.

Evenimentul a fost inițiat în anul 2013 și este organizat sub egida Centrului Cultural Artist pentru Artă, împreună cu Ring Arte Media și ATP Group, în calitate de partener principal.

Parteneri: ATP Tech Center, Hotel Magus și Dino Parc Râșnov. Parteneri media: Radio KissFM, Gazeta de Maramureș Graiul Maramureșului, actualMM.ro, directMM.ro, infoMM.ro și eMM.ro.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Prima expoziție dedicată lui Monet din România, exclusiv la MINA Cluj

Published

on

“Monet: The Immersive Show”, primul spectacol de artă imersivă dedicat marelui artist Claude Monet organizat vreodată în România, va fi lansat în exclusivitate la Cluj-Napoca de MINA – Museum of Immersive New Art. Acest eveniment va marca inaugurarea oficială a MINA Cluj, cel mai mare spațiu dedicat artei digitale și experiențelor imersive din Europa, pe 1 noiembrie. Prezentat de Banca Transilvania, spectacolul va oferi publicului o oportunitate unică de a explora operele celebrului pictor impresionist prin intermediul tehnologiei, într-o manieră captivantă.

Show-ul oferă o incursiune senzorială în capodoperele lui Claude Monet, în care peste 160 de lucrări ale renumitului pictor impresionist sunt aduse la viață într-un mediu imersiv, oferind publicului o experiență artistică inovatoare și deosebită. Vizitatorii vor fi înconjurați de proiecții supradimensionate, care desfășoară lucrările lui Monet pe toți pereții spațiului, dezvăluind detalii fascinante ale fiecărei tușe și culori. Pe parcursul spectacolului, tranzițiile fluide din picturile sale în medii 3D recreează peisajele reale care l-au inspirat pe Monet, oferind o perspectivă nouă și profundă asupra modului în care artistul a văzut lumea.

„Suntem încântați să aducem această experiență imersivă la Cluj-Napoca. Lucrările lui Monet sunt recunoscute la nivel mondial pentru frumusețea și impactul lor în revoluționarea artei moderne. Prin tehnologie, am reușit să aducem la viață esența impresionismului și să oferim publicului nostru o nouă perspectivă asupra geniului său artistic”, au declarat co-fondatorii MINA.

Produs de echipa MINA Studios, spectacolul impresionează prin redarea fidelă și vibrantă a operelor lui Monet, împărțite în 11 capitole tematice care urmăresc evoluția artistică și viața pictorului. Printre temele abordate se numără: „Societatea Anonimă a Pictorilor, Sculptorilor și Gravorilor”, „Impresie, Răsărit de soare”, „Influențele Japoneze”, „En Plein Air”, „Serialism”,

Advertisement

„Războiul Franco-Prusac”, „Cataracta”, „Spectrul ultraviolet”, „Bateau-atelier”, „Grădina din Giverny”, „Camille Monet (née Doncieux)” și, desigur, celebrele „Nymphéas” (Nuferii).

„Monet: The Immersive Show” oferă o ocazie inedită de a pătrunde în lumea celebrului pictor francez, combinând arta cu tehnologia de ultimă oră. Proiecțiile deosebite și coloana sonoră atent aleasă creează o atmosferă imersivă, invitând publicul să experimenteze universul creativ al lui Monet într-un mod interactiv și emoționant.

Claude Monet – Geniul artistic care a transformat modul în care vedem lumea

Claude Monet este considerat unul dintre fondatorii mișcării impresioniste, cunoscut pentru tehnica sa unică de redare a luminii și peisajelor naturale. Printre cele mai faimoase opere ale sale se numără seria „Nuferii” și „Impresie, Răsărit de soare”, lucrări care au redefinit arta modernă. Arta sa se concentrează pe impresii vizuale, tehnica sa inovatoare punând bazele impresionismului și influențând generații întregi de artiști.

Bilete și program

„Monet: The Immersive Show” va putea fi vizitat din 1 noiembrie, până în 1 mai 2025. Biletele sunt disponibile online pe site-ul www.minamuseum.com/minacluj/ și la locație, pe strada Oraștiei 10. Publicul din Cluj-Napoca și din regiune va avea ocazia de a explora lucrările lui Monet într-o manieră inovatoare, prin intermediul tehnologiei care oferă o nouă dimensiune artei clasice.

Advertisement

Prețurile biletelor sunt: 50 lei – bilet adult și 40 lei – bilet copil și oferă acces în spațiul imersiv, în care vor putea fi urmărite trei spectacole diferite. Copiii sub 3 ani au acces gratuit. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere de 20% pentru biletele achiziționate la fața locului, în baza unui act doveditor. Pentru grupuri școlare formate din minimum 20 de copii, prețul biletelor va fi de 30 de lei, iar pentru programare este necesară transmiterea unei solicitări prin e-mail, la adresa: kids@minamuseum.com.

Cei interesați sunt încurajați să își rezerve locul din timp.

MINA Cluj, program de vizitare:

  • Miercuri – Vineri: 12:00 – 21:00;
  • Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 21:00;
  • Luni și Marți: închis.

MINA Cluj – cel mai mare centru de artă imersivă din Europa

MINA Cluj, noul spațiu imersiv din Cluj-Napoca, situat pe strada Orăștie nr. 10 este pregătit să devină un important pol cultural în Europa, oferind nu doar spectacole imersive, ci și instalații new media art și un spațiu educativ pentru copii, MINA Kids, destinat stimulării creativității prin tehnologie.

Despre MINA – Museum of Immersive New Art

MINA, Museum of Immersive New Art, este un concept inovator care combină arta și tehnologia pentru a crea experiențe captivante și interactive. Cu locații în București și Cluj-Napoca, MINA aduce publicului spectacole imersive și educative pentru toate vârstele, explorând frontierele artei și tehnologiei. În 2024, MINA Cluj devine cel mai mare centru de artă digitală din Europa, continuând să promoveze inovația și să ofere publicului experiențe senzoriale unice.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Kaufland Romania;

Advertisement

Parteneri secundari: Epson, Schweppes;

Spațiu realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre „Monet: The Immersive Show”, alături de bilete, pe minacluj.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Premiile “Ecoul Pietrei Craiului 2024” au luat-o la pas prin România! Cine sunt marii câștigători

Published

on

Foto. Centrul Artist pentru Artă

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național de Muzică și Dans „Ecoul Pietrei Craiului” s-a încheiat cu mare succes, reunind pe scena Casei de Cultură a orașului Zărnești peste 700 de tinere talente din 22 de județe ale României. Evenimentul, desfășurat în perioada 4-6 octombrie, a oferit publicului trei zile de spectacole memorabile, iar juriul format din personalități marcante ale scenei artistice românești a desemnat câștigătorii celor cinci secțiuni ale concursului.

Marele trofeu al festivalului a fost adjudecat de Ansamblul Folcloric “Busuiocul” Hărmănești din județul Iași, care a impresionat juriul cu prestația sa în secțiunea de dansuri tradiționale. Pe lângă acest premiu, au fost premiați și câștigătorii celorlalte secțiuni:

  • Secțiunea Pop Românesc: Alex Popoacă (jud. Galați)
  • Secțiunea Pop Internațional: Diana Elena Cucu (jud. Dâmbovița)
  • Secțiunea Muzică Populară: Raluca Nicolae Caian (jud. Bistrița-Năsăud)
  • Secțiunea Dansuri Moderne: City Dance (București)

Soprana Felicia Filip, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Gheorghe Turda, regizorul de operă Cristian Mihăilescu și producătoarea TV Iuliana Marciuc, alături de alți specialiști din domeniul artistic, au făcut parte din comisia de jurizare, au apreciat fiecare moment în parte, iar la final au stabilit clasamentul final al competiției artistice.

„Suntem extrem de mulțumiți de reușita acestei ediții”, a declarat Dragoș Popa, președintele fondator la festivalului. „Mulțumim tuturor participanților, juriului, publicului și partenerilor noștri pentru că au făcut posibil acest eveniment. Ecoul Pietrei Craiului a devenit, de-a lungul anilor, o platformă importantă pentru promovarea tinerelor talente și a actului artistic de calitate.”

Festivalul a beneficiat de susținerea Primăriei orașului Zărnești și a Ministerului Culturii, care a acordat Înaltul Patronaj ediției a XI-a, o recunoaștere a importanței acestui eveniment cultural pentru România.

Primarul orașului Zărnești, Alexandru Lucian Igrișan, a subliniat importanța acestui festival pentru comunitate: „Ecoul Pietrei Craiului este o mândrie pentru orașul nostru. Acest festival aduce un plus de valoare culturală și contribuie la promovarea imaginii orașului Zărnești.”

Advertisement

Reprezentanții Centrului Artist pentru Artă, în calitate de organizatori principali, au anunțat deja că se pregătesc pentru ediția a XII-a a festivalului, care se va desfășura în anul 2025.

Centrul „Artist pentru Artă” își invită publicul să urmărească paginile de socializare pentru a fi la curent cu noutățile legate de următoarea ediție a Festivalului Național de Muzică și Dans „Ecoul Pietrei Craiului”.

Continue Reading