Evenimente
A început a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu

Published
3 months agoon
Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.
Festivalul Internațional este un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Președintelui României și produs de Ministerul Culturii.
Festivalul a debutat duminică seara cu un concert din seria Mari Orchestre ale lumii. Pe scena de la Sala Palatului a urcat Orchestra Filarmonicii George Enescu condusă de maestrul Cristian Măcelaru, alături de violoncelistul francez Gautier Capuçon. Oficialități, actori, regizori și alți iubitori ai muzicii clasice au putut asculta Rapsodia Română de George Enescu, alături de una dintre cele mai celebre și cântate lucrări pentru solist și orchestră din istoria muzicii de Antonín Dvorak și capodopera de teatru muzical „Cavalerul rozelor” de Richard Strauss. Maestrul Cristian Măcelaru a dedicat Rapsodia Română victimelor de la Crevedia, într-un moment care a emoționat întreaga sală.
Spunea George Enescu așa: în artă, în literatură, în muzică, nimic nu este al tău decât atunci când îl dăruiești altcuiva. De aceea, motto-ul festivalului din acest an se intitulează „Generozitate prin muzică”. Tot Enescu era cel care în timpul Marelui Război cânta ca să-și folosească talentul și oferea darul muzicii celor care aveau nevoie de mângâiere. În acelaşi fel, în această seară, vrem să dedicăm Rapsodia a 2-a celor care au nevoie de o mângâiere sufletească în urma tragediei de ieri, a declarat Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului Internațional George Enescu.
Luni a debutat și seria Concertelor de la Ateneul Român, cu un concert al unei orchestre ce a scris istoria muzicii prin premiere revoluționare: Orchestra Simfonică WDR din Köln. Orchestra a fost condusă de Jörg Widmann, cu acompaniamentul solistic al violonistei Carolin Widmann. Publicul a avut ocazia să asculte lucrări compuse chiar de Jörg Widmann, compozitor, clarinetist și dirijor german a cărui operă era, la un moment dat, printre primele trei din lume în ceea ce privește prezența pe afișele mapamondului, dar și Simfonia nr. 5 în re minor op. 107, Reforma, compusă de Felix Mendelssohn.
De la ora 20:00, publicul s-a mutat la Sala Palatului, pentru opera Otello de Giuseppe Verdi. Italienii de la Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino au fost conduși de maestrul Zubin Mehta. În deschiderea concertului, publicul a asistat la un moment cu adevărat special: consilierul prezidențial Sergiu Nistor și Ministrul Culturii, Raluca Turcan, au oferit Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Comandor maestrului Zubin Mehta, Președintele de Onoare al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, ce a revenit cu această ocazie pe scena de la Sala Palatului, după o pauză de câteva ediții. Suportul vizual pentru opera Otello a fost unul de excepție, o proiecție multimedia creată de regizorii Nona Ciobanu și Peter Kosir.
Festivalul Internațional George Enescu continuă până pe 24 septembrie. Programul detaliat se găsește aici.
Despre Festivalul Internațional George Enescu
Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.
Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/
Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim. Link direct.
Alexandru Stermin – un explorator modern al sufletului şi naturii
Ciprian Oprişan – pompierul iconar care visează să ajungă pe “Acoperişul lumii”
Eurovision Junior 2023 va avea loc astăzi la Nisa. România nu participă!
Săptămâna Filmului Maghiar: 26 de filme şi 11 cineaşti maghiari, la Bucureşti
O inima artificială care poate “bate” 100 de ani, a adus României marele premiu la o competiție din SUA
Noiembrie la Timișoara: film, muzică clasică, arhitectură și Bal Vienez
Published
6 days agoon
November 26, 2023
Refrene captivante, evoluţii vocale incredibile, lumini intermitente, costume insolite şi steaguri care flutură în timpul afişării clasamentelor intermediare vor marca ediţia din acest an a concursului muzical Eurovision Junior, care va avea loc duminică după-amiază în oraşul francez Nisa, informează AFP, potrivit Agerpres.
În Palatul Nikaia, o mare sală de spectacole din Nisa, pregătirile se desfăşoară într-un ritm intens de aproape trei săptămâni pentru instalarea scenei şi pentru organizarea repetiţiilor, mai întâi cu ajutorul unor dubluri, apoi cu participarea tinerilor concurenţi.
Delegaţiile celor 16 ţări participante au sosit încă de duminica trecută, ocupând un întreg hotel. În jurul concurenţilor, care au vârste cuprinse între nouă şi 14 ani, se agită o mulţime de membri ai unor ansambluri de coruri şi dansatori, precum şi producători, antrenori vocali, ataşaţi de presă, fără a îi uita nici pe părinţii micilor artişti.
În marea sală de spectacole, încă goală, fiecare concurent a avut dreptul la două intervale de câte o jumătate de oră pentru a-şi interpreta cântecul înaintea marii repetiţii generale de sâmbătă după-amiază. Imaginile filmate în timpul acestei repetiţii vor fi transmise juriilor din fiecare ţară.
La fel ca în cazul seniorilor, celebrele „12 puncte” ale fiecărui juriu vor fi anunţate în timpul emisiunii de duminică după-amiază. Votul publicului, care va conta în procent de 50% în clasamentul final, a fost deja deschis pe internet.
O derogare majoră a fost acordată în raport cu regulile din concursul seniorilor: telespectatorii pot să voteze pentru concurentul din propria ţară.
România, care a participat pentru ultima oară la Eurovision Junior în 2009, nu este înscrisă nici la ediţia din acest an a concursului. Ţara noastră, cu şapte participări la activ, a obţinut cel mai bun rezultat al său în 2004, la Lillehammer, când s-a clasat pe locul al patrulea cu cântecul „Îţi mulţumesc”, interpretat de Noni Răzvan Ene.
Published
1 week agoon
November 23, 2023
Vineri, 24 noiembrie 2023, la ora 19:00, va avea loc deschiderea oficială a Târgului de Crăciun ,,Planeta Crăciun”, primul târg de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Cluj-Napoca și unul dintre cele mai așteptate din România. Târgul este organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca și va fi deschis în fiecare zi, în perioada 24 noiembrie – 31 decembrie 2023.
Inaugurarea Târgului de Crăciun din acest weekend va fi marcată de:
PRINCIPALELE ATRACȚII PE ,,PLANETA CRĂCIUN” ÎN PERIOADA
24 NOIEMBRIE – 31 DECEMBRIE 2023
Începând cu 24 noiembrie 2023, în Piața Unirii, vor fi amplasate peste 75 de căsuțe iluminate și decorate specific sărbătorilor de iarnă, unde vor avea loc activități dedicate copiilor, tinerilor și familiilor, dar vor fi comercializate și cele mai delicioase produse de sezon ale producătorilor locali.
Astfel, vizitatorii pot găsi o varietate de produse: de la decorațiuni și cadouri magice de Crăciun la produse de meșteșugărit, de la costume populare tradiționale la blănuri călduroase și pline de stil.
Organizatorii îi vor aștepta pe cei care se vor aventura iarna aceasta alături de elfi pe ,,Planeta Crăciun” cu preparate pentru toate gusturile. De la turtă dulce la cozonaci tradiționali de casă, de la brânzeturi maturate la produse tradiționale din carne, preparatele gătite în târg vor fi pregătite special pentru fiecare. Printre preparatele tradiționale românești, vizitatorii vor fi întâmpinați și cu produse din bucătăria internațională precum: kurtos kalacs, burgeri, churros, cârnați vienezi și multe altele.
Cu ocazia organizării Târgului de Crăciun de către echipa UNTOLD Universe, în Piața Unirii va fi amplasată și o scenă unde vor avea loc concerte și spectacole în fiecare zi, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În piață va fi prezentă și o roată panoramică, un carusel, căsuțe poștale pentru scrisori și Căsuța lui Moș Crăciun. La căsuță copiii se vor putea bucura alături de părinți de ateliere și jocuri interactive, în fiecare zi, în programul de funcționare al târgului.
PROGRAMUL DE PE ,,PLANETA CRĂCIUN” DIN ACEST WEEKEND
Târgul de Crăciun din Piața Unirii își va deschide porțile după cum urmează:
Vineri, 24 noiembrie, program 19:00 – 23:00
Sâmbătă, 25 noiembrie, program 10:00 – 23:00
Duminică, 26 noiembrie, program 10:00 – 23:00
După weekend-ul de deschidere, în timpul săptămânii Târgul de Crăciun va fi deschis în fiecare zi. De luni până joi, programul de funcționare este de la 10:00 la 22:00, iar în weekend programul târgului se va prelungi de la 10:00 până la ora 23:00.
Pe toată perioada Târgului de Crăciun, programul de la scenă va începe în fiecare zi, de la ora 18:00.
Published
1 week agoon
November 21, 2023
Festivalul UNTOLD a fost recompensat cu trofeul la categoria “Best Foreign Festival”, în cadrul Heavent Festival Awards, eveniment care a avut loc săptămâna trecută în Porte de Versailles. Mai multe detalii în articol.
A fost pentru prima dată în istoria acestui eveniment când a existat o categorie dedicată festivalurilor internaționale. Juriul a fost format din 12 membri, personalități din industria muzicală și reprezentanți din companiile multinaționale din Franța, iar festivalul UNTOLD a avut un vot unanim.
Pentru ediția din acest an au fost nominalizate evenimente care se află în topul celor mai mari 20 de festivaluri din lume, conform Top 100 Festivals, clasament realizat de DJ Mag: Awakenings, Exit, Defqon1 sau Misteryland.
Evenimentele internaționale nominalizate pentru prima dată în cadrul Heavent Awards au fost selectate după mai multe criterii: campaniile CSR, producție și logistică, impactul economic, inovație și creativitate, calitatea serviciilor oferite participanților și siguranța acestora, partenerii comerciali.
România se află pe harta marilor evenimente la nivel global datorită festivalului UNTOLD, care anul acesta a urcat pe locul 6 în topul celor mai mari 100 de festivaluri din lume. La nivel european, în fiecare an fanii sunt invitați să-și voteze festivalul favorit în cadrul European Festival Awards, iar festivalul UNTOLD este nominalizat la cea mai importantă categorie “Best Major Festival”.
Procedura de vot pentru European Festival Awards se încheie pe data de 30 noiembrie. Ceremonia de decernare a trofeelor va avea loc pe 17 ianuarie 2024.
Cel de-al nouălea capitol al poveștii UNTOLD va avea loc în perioada 8-11 august. Pe lângă cei mai mari DJ din lume, organizatorii spun că anul 2024 va aduce în lineup-ul festivalului artiști live în premieră pentru România, pe care fanii și-i doresc pe scena principală UNTOLD.