Connect with us

Evenimente

Regizorul Nicolae Mărgineanu deschide „Noaptea Albă a Filmului Românesc”

Published

on

În prima săptămână a lunii ianuarie 2024, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unuia dintre cei mai apreciaţi cineaşti români. Operator, scenarist, producător și regizor de film, Nicolae Mărgineanu a adunat cinci decenii petrecute în cinematografia românească. A făcut parte din generația anilor 70, extrem de importantă pentru tot ceea ce a însemnat filmul românesc și a fost martor la nașterea noului val, cu regizori tineri și foarte curajoși.

TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 6 spre 7 ianuarie, la un maraton cinematografic alături câteva dintre cele mai reprezentative creaţii semnate de Nicolae Mărgineanu. „Noaptea Albă” va debuta, de la ora 21:15, cu un interviu-portret al cineastului, realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat de „Un om în loden” (ora 21:41), „Privește înainte cu mânie” (ora 23:06), „Amfiteatre și închisori” (ora 00:25), „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (ora 1:15), „Poarta Albă” (ora 2:40) și „Cardinalul” (ora 4:20).

Regizorul Nicolae Mărgineanu s-a născut în 1938, în Cluj și poartă numele tatălui sau, marele psiholog și profesor la Universitatea Victor Babeș din Cluj, Nicolae Mărgineanu, închis de regimul comunist mai bine de 16 ani, în urma unuia dintre cele mai absurde procese politice.

În urma detenției tatălui său, Nicolae Mărgineanu a fost dat afară din liceu împreună cu sora sa. Mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Chimie din Cluj, de unde a fost exmatriculat și a lucrat câțiva ani ca șofer pe un șantier din Hunedoara. Regizorul Nicolae Mărgineanu a mai urmat o școală tehnică de metrologie și a intrat primul la secția de imagine film a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, pe care l-a absolvit în 1969. Regizorul Nicolae Mărgineanu este căsătorit cu actrița Maria Ploae.

Advertisement

Despre reîntâlnirea cu tatăl său, după 16 ani, cineastul a povestit în interviu: „Tata se mira, se minuna că suntem atât de mari, că am crescut… greu de descris în cuvinte. Nu ne mai săturam să îl privim. Nu ne mai săturam! Despre închisoare nu a vrut să vorbească în primele clipe, pe urmă, l-am rugat și ne spunea, dar foarte puțin. La un moment dat a fost un mic incident care ne-a stupefiat pe toți – mama, la bucătărie a aruncat niște firimituri la gunoi, fără să își dea seama și tata a avut o izbucnire de furie, singura de altfel: “Cum poți să faci așa ceva? Firimiturile astea… cineva ar fi fericit să le aibă!”. Doar așa răzbătea ceva din suferința lor. Au fost multe cazuri de foști deținuți care, după ce au ieșit din închisoare, nu se ridicau de la masă până nu mâncau toate firimiturile rămase pe masă. Nu puteau fi convinși să renunțe la acest obicei, atât de mult le-a lipsit hrana și atât de umiliți au fost neavând aceste condiții minime de trai”.

Marcat de destinul tragic al tatălui său și de trauma trăită în copilărie şi adolescenţă, regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat filme despre detenţia politică, despre nedreptăţile, suferinţa şi rănile celor care au plătit cu libertatea pentru curajul lor.

„Am fost un martor al acestor vremuri. Am avut șansa să cunosc foarte bine această lume. După ’89, am stat de vorbă cu mulți deținuți politici și cu oameni care au trecut prin aceste întâmplări, încât era o datorie de onoare să fac astfel de filme, pentru că știam foarte bine despre ceea ce fac. Faptul că la „Undeva în est”, finalul într-adevăr este tragic, e așa pentru că așa a fost cu colectivizarea agriculturii. Nu a fost nimic exagerat. În filme ca „Binecuvântată fii, închisoare”, „Poarta Albă” sau „Cardinalul” finalul e luminos. E o Românie care a trecut prin aceste experiențe tragice, dar care a ieșit totuși din ele și sper și cred că a învățat ceva din toate aceste întâmplări”, spune regizorul Nicolae Mărgineanu.

Descriere producții difuzate la „Noaptea Albă a Filmului Românesc”:

Ora 21:41 „Un om în loden” (1979)
Film polițist thriller din 1979, „Un om în loden” este debutul regizoral al lui Nicolae Mărgineanu și adaptare a romanului „Moartea vine pe bandă de magnetofon”, semnat de Haralamb Zincă. Dan Stamatiad (Victor Rebengiuc) este un inginer singur, angajat al unui Institut de Geologie și deținător al unor date secrete privind zăcăminte importante. Acesta începe să primească telefoane și scrisori de amenințare cu moartea, de asemenea în unele nopți are impresia că aude râsul sarcastic al unui bărbat care i se pare cunoscut.
Distribuție: Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Diplan, George Constantin, Mircea Albulescu.

Advertisement

Ora 23:06 „Privește înainte cu mânie” (1993)
Ne aflăm în România de după decembrie 1989… Într-un șantier naval de pe malul Dunării, în “perioada de tranziție”, care debusolează și răstoarnă scara valorilor, Fane, un muncitor apreciat, fost dizident care, pe vremea lui Ceaușescu, a plătit cu ani de pușcărie pentru nemultumirea manifestată, ajunge somer tocmai din pricina celor demascați de momentul de sinceritate al “revoluției”. Elanul lui sindicalist se transformă într-o armă impotriva sa și a familiei sale, iar solidaritatea muncitorilor se manifestă în funcție de avantajele sau presiunile de ordin individual.
Distribuție: Remus Mărgineanu, Luminița Gheorghiu, Ion Haiduc.

Ora 0:25 „Amfiteatre și închisori” (Documentar, 2010)
Un psiholog în temnițele comuniste
Documentarul este un tribut adus psihologului de renume mondial Nicolae Mărgineanu. Drumul lui Nicolae Mărgineanu a început în anul 1905 în satul Obreja și s-a sfârsit în 1980 la Cluj. Nicolae Margineanu a studiat la cele mai importante universități din Europa și din Statele Unite. A făcut stagii de specializare la Leipzig, Berlin, Hamburg, Paris, Londra, a fost bursier Rockfeller la Harvard, Yale, Columbia, Chicago și Duke. A publicat douăsprezece carți de psihologie și este recunoscut ca unul dintre cele mai importante nume ale psihologiei românești. Arestat în 1948, în urma unui simulacru de proces, a fost condamnat la 25 de ani de munca grea, trecând prin infernul pușcăriilor Malmaison, Jilava, Pitești, Aiud și Gherla.
Voce comentariu: Maria Ploae.

Ora 01:15 „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (Documentar, 2011)
Numit „Sfântul” de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat şi urmat de mii de credincioşi dornici să se împărtăşească din izvorul spiritualităţii sale, sensibil pictor de biserici, ca şi al unei fresce din Atheneul Român, om de cultură şi filosof al ştiinţelor şi religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credinţa că Dumnezeu se află la cârma lumii. O personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale, dar şi permanenta suspiciune a autorităţilor.
Voce comentariu: Maria Ploae.

Ora 2:40 „Poarta Albă” (2014)
Filmul este inspirat din cartea „Vărul Alexandru”, de Adrian Oprescu și deschide uşile gulagului românesc, lagărul de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din România anilor 1950. Adrian și Ninel se numără printre deținuții înghesuiți în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnați alături de ei se găsesc profesori, avocați, poeți, filozofi, țărani, artiști, oameni de știință. „Poarta Albă” a primit cinci nominalizări la Premiile Gopo 2015.
Distribuție: Cristian Bota, Sergiu Bucur, Mădălina Craiu.

Ora 4:20 „Cardinalul” (2019)
Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Cu acuratețea unui documentar, filmul „Cardinalul” povestește viața și suferințele unui preot care s-a distins prin verticalitate morală, apărându-și țara, credința și valorile: orator în fața mulțimilor de la Alba-Iulia în ziua Marii Uniri, apoi în fața politicienilor români, și în cele din urmă aruncat în temnițele comuniste.
Distribuție: Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar, Bogdan Nechifor.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Cea de a VI-a ediție Classix Festival se va desfășura în Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025

Published

on

Classix Festival 2024 s-a încheiat în luna februarie în ropote de aplauze cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente desfășurate la Iași între 18 și 25 februarie. Cu peste 6000 de participanți în public și peste 50.000 de spectatori online care au urmărit transmisiunile live ale evenimentelor, cea de-a cincea ediție a festivalului a avut în program 8 concerte la Iași și unul la București, 2 expoziții, 1 vernisaj, 3 panel-uri, o prezentare, 1 proiecție de scurtmetraje de animație, 2 tururi ghidate și 28 de sesiuni de masterclass desfășurate sub egida Classix in Art. Pe scenele festivalului au concertat peste 50 de artiști din 12 țări.

Organizatorii festivalului, Asociația Industrii Creative și Showberry anunță datele celei de-a șasea ediții care va avea loc la Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025.

Un număr limitat de abonamente au fost puse în vânzare online pe website-ul classixfestival.ro, iar acestea au fost deja achiziționate în totalitate. Iubitorii muzicii clasice dornici să afle în premieră noutățile festivalului și momentul în care vor fi puse în vânzare noi bilete și abonamente se pot abona pe website-ul festivalului la newsletter-ul dedicat. 

Așa cum a declarat Patricia Brohanschi, Directorul Festivalului, „Ne bucură să vedem cum în ciuda contextelor diferite pe care le-am întâmpinat, fie că vorbim de perioada pandemică sau criza din Ucraina, Classix a dovedit în cele 5 ediții că este un festival de succes, matur, calitativ și iubit de public. Iar acest fapt ne ajută să mergem mai departe, să ne întindem aripile și mai mult și să așteptăm cu nerăbdare Classix 2025”.

Cea de-a șasea ediție Classix Festival se bucură de susținerea unui nou partener principal, BRD Groupe Societe Generale. Organizatorii Classix Festival anunță acest nou parteneriat care va îmbogăți peisajul și scena culturală la nivel național și care este în ton cu valorile și axele de dezvoltare ale societății: investiția în noua generație de creatori, în artă și muzică, în evenimente culturale și programe desfășurate anual.

Advertisement

Classix Festival este un festival internațional, independent, desfășurat la Iași, ce redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității și o adaptează la publicul contemporan. Încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media. Scopul festivalului este stimularea unei noi generații care să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului. Repertoriul concertelor e bine de cunoscut și bun de descoperit: programul festivalului își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.

Continue Reading

Evenimente

Personalități în premieră, la Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului” 2024! Înscrieri deschise până pe 15 septembrie

Published

on

Festivalul Național de Muzică și Dans „Ecoul Pietrei Craiului” revine în perioada 4 – 6 octombrie 2024, cu cea de a XI-a ediție, pe scena Casei de Cultură a orașului Zărnești. Evenimentul, care a devenit deja o tradiție, aduce împreună sute de tineri artiști din toate colțurile țării, oferindu-le o platformă pentru a-și exprima creativitatea.

Concursul propriu-zis cuprinde cinci secțiuni principale. Secțiunea de muzică populară, muzică pop repertoriu românesc și internațional, dar și secțiunea pentru dansuri, tradiționale și moderne. Evenimentul își propune descoperirea și promovarea acestor soliști români, oferindu-le șansa de a fi pe scenă și de a obține titluri, distincții și premii.

Soprana Felicia Filip, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Gheorghe Turda, regizorul de operă Cristian Mihăilescu și producătoarea TV Iuliana Marciuc, alături de alți specialiști din domeniul artistic, vor face parte din comisia de jurizare și vor aprecia fiecare moment în parte și vor stabili clasamentul final al competiției artistice.

Tinerii talentați din România se pot înscrie, până pe 15 septembrie, prin transmiterea unui dosar digital de înscriere. Pentru mai multe informații, condiții de participare și procedura de înscriere, puteți consulta regulamentul oficial pe pagina organizatorului, aici.

„Am inițiat acest festival pe vremea când aveam 16 ani. Încă de la început am avut susținerea Primăriei Zărnești și iată, am reușit împreună să transformăm acest festival într-o tradiție locală, dar cu Ecou național. La ultimele ediții au participat artiști din peste 25 de județe ale României. Iată că anul acesta am ajuns la o nouă ediție, care marchează 11 ani de Ecou. Asta înseamnă că festivalul este deja un punct de referință în peisajul cultural, motiv pentru care știu că trebuie să continuăm. Ne vedem la Zărnești!”, a transmis Dragoș Popa, Președintele fondator al festivalului.

Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului” este organizat de Centrul Artist pentru Artă, în parteneriat cu Primăria Orașului Zărnești. Evenimentul se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Informații suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail ecoulpietreicraiului@gmail.com, pe pagina web www.ecoulpietreicraiului.com sau la telefon 0763.719.843.

Advertisement

Sponsori & Parteneri: Dino Parc Râșnov, Pensiunea Tohanu Vechi, Restaurantul Casa Rustică Zărnești, Compania AVON, Olympus Foods România, Visit Zărnești, BizBrașov, Monitorul Expres Brașov și BrașovȘtiri.

Continue Reading

Evenimente

Peste 12 tone de deșeuri colectate de 420 de voluntari, în cadrul Lunii Curățeniei la Bicaz

Published

on

Peste 12 tone de deșeuri au fost colectate de 420 de voluntari, în cadrul Lunii Curățeniei la Bicaz, cea mai amplă campanie de voluntariat dedicată curățării deșeurilor acumulate în ultimii ani pe malurile lacului. Campania a constat într-o serie de 3 evenimente ample de voluntariat și ecologizare desfășurate în luna august, organizate de Asociația Act for Tomorrow cu sprijinul brandului Ciucaș, în parteneriat cu Asociația Green Ties, în cadrul programului „Natură Curată, Relaxare Adevărată.”

Cele 3 evenimente s-au desfășurat sub forma unor tabere de curățenie, unde au luat parte voluntari veniți din toate colțurile țării. Colectarea deșeurilor s-a desfășurat pornind din partea superioară a lacului, în zone greu accesibile, pe 5 maluri adiacente zonei Bistricioara și Ceahlău, pe ambele părți ale lacului. De asemenea, a fost ecologizată și o zonă din apropierea plajei Izvorul Alb. Pe lângă mii de PET-uri, voluntarii au găsit numeroase articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, spray-uri, jucării, anvelope, resturi lemnoase din gospodării, dar și diverse ambalaje care nu mai există în România de peste 20-30 de ani.

Pe durata zilei, participanții și-au unit forțele pentru a curăța deșeurile din natură, deplasându-se cu bărci, caiace spre zonele afectate. Seara au campat pe plaja montană de la Bistricioara, în corturi puse la dispoziție de organizatori și s-au bucurat de o experiență completă de relaxare adevărată în natură curată, la foc de tabără, cu bere Ciucaș rece și mâncare gătită pe loc, precum și de plimbări cu caiacele pe lac.

Evenimentul a fost susținut și de Administrația Bazinală Apele Române – Siret și Romsilva, care au pus la dispoziție ambarcațiuni pentru transportul voluntarilor și deșeurilor, de Autonom România, partener de mobilitate, prin transportul întregului echipament și a logisticii evenimentelor, și de Edil Industry, compania de salubritate care s-a asigurat de preluarea sacilor cu deșeurile colectate.

Advertisement

Situația deșeurilor din arealul lacului Bicaz, cel mai mare lac artificial din România, este îngrijorătoare, necesitând intervenții susținute, de mare amploare.

În luna iulie, reprezentanții asociației Act for Tomorrow, au cartografiat ambele maluri ale lacului Bicaz. Rezultatele arată că 40 km liniari, de pe ambele maluri ale lacului, sunt grav afectate de deșeuri precum pet-uri, textile, încălțăminte etc., fiind estimate mii de tone de deșeuri. În ultimii ani, pe malurile lacului s-au adunat mii de tone de deșeuri din comunitate, aduse de râul Bistrița și afluenți, dar și abandonate de turiștii care vizitează zona. Din păcate, în prezent efectele politicilor care încurajează reciclarea, precum Sistemul de Garanție-Returnare nu se resimt pe malurile lacului, însă organizatorii speră că în următorii ani cantitatea de deșeuri se va diminua.

Asociația Act for Tomorrow a organizat 6 evenimente de curățenie pe malurile lacului în ultimii 5 ani, mobilizând un total de 950 de voluntari din toată țara să se alăture cauzei și să acționeze pentru un mediu mai curat. În total, în cadrul acestor acțiuni au fost colectate aprox. 30 de tone de deșeuri. Este evidentă nevoia unor acțiuni de remediere, sensibilizare și măsuri de gestionare sustenabilă a deșeurilor la nivel local, pentru a opri deteriorarea accelerată a ecosistemelor și a frumuseții naturale din jurul lacului Bicaz.

Intensificarea poluării cu deșeuri, care pune în pericol habitatul natural al multor specii și afectează peisajul impresionant al lacului, a generat o reacție fermă din partea Asociației Act for Tomorrow și a brandului de bere Ciucaș, care și-au canalizat resursele și devotamentul pentru mediu într-un efort comun de a curăța și proteja această zonă. Începând cu anul trecut, brandul de bere Ciucaș s-a alăturat eforturilor de curățare a lacului Bicaz, susținând organizarea a 3 EcoCamp-uri și amenajând în 2024 o Poiană Ciucaș pe malurile lacului Bicaz, în zona punctului Debarcader Ceahlău, comuna Ceahlău, județul Neamț. Ciucaș își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să contribuie la protejarea peisajelor autohtone. Încurajăm comunitățile locale să redescopere și să valorifice frumusețea naturii, oferindu-le spații de relaxare autentică.

Poiana situată pe malul lacului Bicaz este un element de noutate în cadrul proiectului „Natură Curată, Relaxare Adevărată”, fiind prima poiană de tip eco-camp. Aceasta oferă vizitatorilor un setup clasic cu foișoare, mese și bănci, grătare și o stație de colectare a deșeurilor, dar aduce și elemente suplimentare pentru a asigura o experiență de camping responsabil. Poiana este dotată și cu o vatră pentru foc de tabără, iluminat solar și cabine de duș, integrând astfel confortul modern cu respectul pentru mediu. Aceste facilități permit vizitatorilor să se bucure de natură într-un mod responsabil, oferind totodată oportunități pentru activități recreative și sociale în aer liber.

Evenimentele de la Bicaz se încadrează într-un program mai amplu, prin care Act for Tomorrow și Ciucaș își propun să promoveze un stil de viață în armonie cu mediul înconjurător, abordând toate aspectele relevante. Scopul inițiativei „Natură Curată, Relaxare Adevărată” constă în revitalizarea zonelor de relaxare din natură și încurajarea practicilor durabile de gestionare a deșeurilor.

Advertisement

„Cu toate că am realizat deja șase acțiuni de curățenie ample la Bicaz, în care am colectat 30 de tone de deșeuri, provocarea este departe de a fi rezolvată definitiv. Peste 40 km de uscat și lizieră a pădurii, parte din Parcul Național Ceahlău, sunt astăzi afectate de deșeuri. Nu putem rămâne indiferenți la degradarea continuă a ecosistemului creat în jurul Lacului Bicaz. Această zonă – care ar trebui să fie un refugiu pentru biodiversitate și o destinație nealterată pentru iubitorii de natură – se află în pericol. Campania „Luna Curățeniei la Bicaz” a reprezentat  o continuare a eforturilor de curățare a lacului realizate de Asociația Act for Tomorrow în ultimii 5 ani. Alături de partenerii noștri, vom continua să acționăm pentru a restabili echilibrul în acest loc atât de valoros. Facem un apel către toți cei interesați de protejarea mediului să se alăture acestui efort comun. Împreună putem transforma lacul Bicaz, demonstrând că responsabilitatea și acțiunile concrete pot conduce la schimbări semnificative.”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.

Continue Reading