Connect with us

Lansări

Încă o șansă pentru CULTURĂ! Platforma Syntopic se lansează pe 15 noiembrie 2021

Published

on

Redacția Syntopic anunță lansarea platformei sale online, care va avea loc în data de 15 noiembrie 2021. Syntopic este un proiect publicistic inedit, condus de o redacție de studenți fără apartenență la instituții publice sau private, cei mai mulți dintre ei deja cunoscuți în piață în urma proiectului Marginaliaetc.

Orientat catre cultura română, către promovarea performanței intelectuale și către celebrul frumos despre care se spune ca „nu mai vinde”, proiectul va aduce laolaltă opinii, idei și autori într-un cadru de dezbatere civilizat. Tânăra redacție pariază nu pe placul mulțimii, ci pe „un mod de a fi în lume în acord cu firescul, frumosul, adevărul, demnitatea persoanei umane și respectul pentru celălalt”, se arată în descrierea proiectului.

„Este inedit deoarece își propune să introducă în spațiul românesc teme și argumente care, în general, lipsesc din dezbaterea publică. De asemenea, este un proiect publicistic pluralist fiindcă nu urmărește o linie doctrinară sau ideologică, ci promovează standardele și valorile perene ale dialogului rațional și respectului față de celălalt”, spune Robert Gabriel Ciobanu, coordonatorul proiectului Syntopic.

Scopul Syntopic este să demonstreze că valorile ce stau la fundamentul civilizației occidentale – încrederea în rațiunea umană, căutarea adevărului, libertatea de gândire, demnitatea persoanei umane și respectul pentru celălalt – rămân în continuare relevante și astăzi și, totodată, că există un mod de a fi în lume în acord cu ele.

Advertisement

Obiectivele proiectului Syntopic sunt trei. În primul rând, să introducă în spațiul românesc teme, idei și argumente care până acum nu au pătruns în dezbaterea publică. În al doilea rând, să contribuie la promovarea performanței intelectuale prin crearea unui cadru organizațional care să încurajeze dezbaterea de idei. Nu în ultimul rând, Syntopic este un proiect publicistic în limba română și orientat către cultura română. Temele și argumentele care vor fi dezbătute pe platforma Syntopic vor fi discutate și disecate acolo pentru că, direct sau indirect, sunt relevante și oportune pentru spațiul public românesc și cultura românească.

„Syntopic este un proiect independent, gestionat de o redacție de studenți, care nu aparține de nicio instituție publică sau privată. Dincolo de dimensiunea publicistică, echipa Syntopic își propune să organizeze – și deja a organizat – școli de vară, seminarii, conferințe, traduceri și editări de cărți. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea culturii românești și, sperăm noi, îi vor aduce alături de noi pe toți cei potențial interesați de obiectivele proiectului.” (Robert Ciobanu, coordonator)

Accesul la articolele si analizele de pe site-ul www.syntopic.ro va fi gratuit, pentru toți utilizatorii, începând cu 15 noiembrie 2021. Până atunci, proiectul poate fi urmărit pagina de Facebook aici sau contul de Instagram aici.

Pentru contribuții externe sau întrebări, redacția poate fi contactată la adresa redacția@syntopic.ro.

Advertisement

Lansări

Turism accesibil pentru toți: Lansarea „Ghidului de bune practici – Incluziune prin turism adaptat”

Published

on

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) anunță lansarea „Ghidului de bune practici – Incluziune prin turism adaptat”, realizat de asociația Caiac SMile. Ghidul oferă informații generale, recomandări și exemple de bune practici operatorilor economici din domeniul turismului, ajutându-i să își transforme structurile de primire în spații accesibile și confortabile pentru toți turiștii, inclusiv pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități.

„Cred cu tărie că turismul trebuie să fie accesibil tuturor. În România, există peste 900.000 de persoane cu nevoi speciale, în timp ce, la nivel european, 80 de milioane de turiști solicită servicii de turism adaptat. Ghidul oferă, astfel, operatorilor din industria turismului, o serie de recomandări concrete pentru a-și accesibiliza structurile și serviciile, astfel încât experiența oaspeților să fie îmbunătățită”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.

„Ghidul de bune practici – Incluziune prin turism adaptat” poate fi descărcat de AICI (click&download).

Ghidul oferă recomandări pentru accesibilizarea structurilor de cazare, adaptate pentru diverse tipuri de dizabilități, cum ar fi cele locomotorii, deficiențele de vedere, auz sau cele mentale. Pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, spre exemplu, este indicată amenajarea unor parcări speciale cât mai aproape de intrare. În sprijinul turiștilor cu deficiențe de vedere, ghidul propune marcarea butoanelor liftului și a numerelor camerelor cu cifre în relief. Pentru cei cu deficiențe de auz, se recomandă corelarea soneriei ușii cu un semnal luminos intermitent.

Advertisement

„Unul dintre momentele care mi-au arătat clar importanța acestor inițiative a avut loc iarna trecută, la Cheile Grădiștei, unde am avut ocazia să schiez alături de persoane cu dizabilități, care au experimentat pentru prima dată bucuria senzației de a aluneca pe zăpadă. În această vară, îmi doresc să mă reîntâlnesc cu prietenii de la Caiac SMile pe plajele de pe litoralul românesc, care pot fi transformate, de asemenea, în destinații incluzive”, a mai adăugat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

„Ghidul de bune practici – Incluziune prin turism adaptat” conține și recomandări de comunicare. Documentul este disponibil și pe site-ul web al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – www.turism.gov.ro, la secțiunea dedicată autorizărilor structurilor de primire turistice.

Continue Reading

Lansări

Moonlight Breakfast lansează single-ul „Dancing (Like Nobody’s Watching)”

Published

on

Moonlight Breakfast lansează o piesă nouă, caldă, senzuală și proaspătă, pe care să dansăm și anunță, cu această ocazie, lansarea celui de-al patrulea album al lor.

De asemenea, dezvăluie un nou capitol electrizant în călătoria lor muzicală cu un anunț incitant: Christie, jumătate din duo-ul dinamic, pășește pentru prima dată în lumea producției muzicale.

“Am scris întotdeauna versurile și melodia, iar Baz a făcut întotdeauna tot ce puteți auzi în piesele noastre. El m-a încurajat constant să încerc producția muzicală și sunt fericită să spun că în sfârșit l-am ascultat. Suntem foarte încântați să împărtășim acest următor album cu voi, pentru că este pur și simplu atât de autentic pentru noi!”, Christie, solistă Moonlight Breakfast. 

„Dancing (Like Nobody’s Watching)” e o piesă relaxată, dar energică. Ritmul infecțios și versurile eliberatoare nu te vor lăsa să stai locului. Va fi aproape imposibil să nu te ridici și să dansezi. Acest cântec transformă orice cameră într-un ring de dans privat, fără loc pentru inhibiții, doar tu și muzica.

Advertisement

“Am vrut să compunem o piesa care să te facă să intri în ritm, ceva care să te ajute să fii în momentul prezent, știi?! Ceva care să te facă să începi să dansezi până și în bucătărie în timp ce speli vasele”, Moonlight Breakfast, despre „Dancing (Like Nobody’s Watching)”.

Moonlight Breakfast e un duo românesc, stabilit în Austria din 2013. Cântă un mix sofisticat de dream pop, cosmic disco, electro și dance. Au ajuns în top 100 pop pe iTunes și Amazon în Statele Unite, în topurile Shazam US Charts și US College Radio Charts, în top 50 single pop – Amazon în SUA. Au fost incluși în playlist-uri precum „Best Of The Week”, „Future Hits” și „Global Shazam Discovery Top 50” pe Apple Music.

Muzica lor are o calitate cinematografică și o anumită atracție universală, după cum se poate observa cu ușurință din numeroasele colaborări pe care le-au avut de-a lungul anilor, fie că este vorba de fashion, advertising sau film.

Au căutat în mod constant să creeze experiențe captivante și memorabile pentru publicul lor. Fie că a fost vorba de mapping 3D, în 2011, holograme, în 2013 sau proiecții pe ecran transparent, spectacolul lor este o experiență atât vizuală, cât și audio.

Advertisement
Continue Reading

Lansări

Dora Gaitanovici lansează EP-ul „Pas Cu Pas”

Published

on

Unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte muzicale actuale, Dora Gaitanovici, lansează un material despre frumusețea evoluției.

„Pas Cu Pas”, Dora Gaitanovici se apropie de lansarea unui nou material. După o călătorie muzicală prin universul albumului de succes „Descântec”, una dintre cele mai proaspete trupe de rock din țară începe un nou drum, o nouă poveste despre evoluție, perseverență, dezlegarea de conexiuni toxice și portretizarea unei noi viziuni despre muzică. Cele trei piese de pe EP vor fi lansate individual, în cascadă, prima fiind scoasă pe 1 martie, al doilea single pe 22 martie, iar cel din urmă pe 12 aprilie. 

Totodată, trupa va pleca într-un turneu de promovare a acestui nou material, începând cu data de 2 martie, când vor cânta la Casa Tineretului din Timișoara, datorită FITT Timișoara.

Urmează să ajungă la: 

Advertisement
  • Bistrița, Soho Music Club – 8 martie
  • Cluj-Napoca, FORM Space – 9 martie
  • Iași, Underground Pub – 16 martie
  • București, Club Control – 10 aprilie

„Materialul «Pas Cu Pas» are dublă semnificație, pe deoparte este titlul uneia dintre piese, semnificând o adâncire involuntară în problemele unei relații nedorite, iar pe de altă parte este extrem de reprezentativ pentru momentul în care vine acest EP, chiar la trecerea dintre perioada de încercare a trupei și clădirea proiectului in funcție de viziunea și dorințele noastre, cu scopul de a aduce muzica noastră în viața oamenilor care simt la fel ca noi. Această trecere se face pas cu pas, cu multă atenție, iubire și determinare, iar EP-ul spune povestea acestei evoluții care poate fi numită foarte ușor «Procesul». Acest EP este diferit de albumul «Descântec» prin diversitatea pieselor. Ducând mai departe ideea de evoluție, «Pas Cu Pas» pune laolaltă compoziții muzicale mai vechi decât «Descântec», adică acelea care nu au ajuns să facă parte din album și cele care au fost scrise ulterior și care vorbesc ceva mai din interiorul vieților și experiențelor noastre”, au declarat membrii trupei Dora Gaitanovici, despre „Pas Cu Pas”.

Dora Gaitanovici este un proiect muzical tânăr, îndrăzneț și complex. După un episod devenit viral la DWMT și participarea la Eurovision, precum și lansarea unui album concept și turnee naționale, Dora Gaitanovici a reușit să impresioneze cu performance-uri electrizante la cele mai mari festivaluri din România, devenind conducătorii detașați ai noului val alternativ din țară. Sound-ul lor îmbină elemente alternative, progressive și modern rock, cu ușoare influențe folclorice. Vocea captivantă a Dorei, virtuozitatea chitarei lui Dante, armoniile lui Dani și groove-ul lui Codruț, împreună cu producțiile complexe și energia transmisă în fiecare live, definesc proiectul Dora Gaitanovici. Trupa urmează să lanseze EP-ul „Pas cu pas” în această primăvară. Toamna ne va aduce o serie de concerte „altfel” urmate de lansarea celui de-al doilea album.

Continue Reading