Diverse
Care este bugetul familiei pentru cadourile de sărbători și ce-și doresc copiii de Crăciun
Published
10 months agoon
Se apropie cu pași repezi un moment așteptat cu sufletul la gură de întreaga familie: sărbătoarea Crăciunului. Pentru copii, Crăciunul reprezintă una dintre cele mai așteptate și magice perioade ale anului, iar una dintre cele mai mari atracții ale Crăciunului sunt cadourile pe care cei mici le primesc de la Moș Crăciun.
Clubul Clubul a desfașurat un chestionar pentru a afla care este bugetul de cadouri în anul 2023, cum s-a schimbat acesta fată de anul trecut, ce-și doresc cel mai mult copiii și dacă aceste așteptări sunt satisfăcute de cei mari. La chestionar au participat 432 de părinti, preponderent din mediul urban sau din localitățile satelit ale marilor orașe.
Mai jos sunt cele mai importante concluzii ale studiului nostru, pe care le-am detaliat în articol:
- Bugetul mediu per copil pentru anul 2023 este de 195 de lei.
- Bugetul mediu per copil diferă semnificativ în funcție de numărul de copii ai familiei. Familiile cu un singur copil cheltuie pe cadouri în medie 217 lei per copil față de 182 de lei per copil pentru cei cu doi copii și 137 per copil pentru cei cu 3 copii.
- Comparat cu anul 2022, bugetul de cadouri pentru anul 2023 rămane neschimbat pentru majoritatea românilor (60%) din mediul urban. În schimb, un sfert din aceștia spun că bugetul de anul acesta este mai mic decat în anul precedent.
- Cele mai populare cadouri în rândul părinților sunt jucăriile (64%), cărtile (50%), jocurile (48%), hainele și accesoriile vestimentare (42%) și dulciurile (38%).
- Copiii își doresc în mare parte aceleași lucruri, cu câteva diferențe notabile: 13% își doresc un animal de companie iar 8% își doresc bani.
În ciuda creșterii prețurilor și a costului de trai, bugetul alocat cadourilor de sărbători în 2023 rămâne neschimbat față de anul trecut pentru majoritatea românilor din mediul urban. În schimb, un sfert dintre părinții chestionați au răspuns că vor reduce bugetul de cadouri anul acesta, iar 14% au spus că îl vor crește. O proporție semnificativă, de aproximativ 60%, a părinților mențin un buget similar cu cel de anul trecut pentru cadourile de Crăciun ale copiilor.
Bugetul mediu alocat pentru toate cadourile de Crăciun se situează în jurul valorii de 1000 de lei pe familie, pentru un număr de aproximativ 6-7 cadouri.
Bugetul mediu pentru cadoul unui copil în perioada sărbătorilor de iarnă se situează în jurul sumei de 195 de lei, indicând o preocupare echilibrată între a oferi cadouri de calitate și menținerea unui nivel financiar rezonabil. În familiile cu doi copii, bugetul pe copil scade la 182 lei, iar în familiile cu trei sau mai mulți copii, acesta ajunge la 139 lei. Acest fenomen sugerează o adaptare a bugetului în funcție de numărul de membri ai familiei.
Părinții încep să ofere cărți copiilor de la cele mai fragede vârste, astfel că cei mici sub 2 ani de zile primesc jucării, cărti și jocuri. Jucăriile rămân opțiunea preferată pentru cadouri ale părinților, cu o pondere semnificativă de 64%, reflectând importanța lor în cultura cadourilor de Crăciun pentru copii, dar e important că părinții îi familizează pe cei mici cu cititul și cărțile.
Jucăriile sunt preferate a fi oferite de către părinți pentru copii din toate categoriile de vârstă, cu o prevalență semnificativă de aproape 90%, în special în rândul celor cu vârsta între 2 și 9 ani. Cărțile, jocurile și hainele reprezintă și ele opțiuni populare, cu ponderi de 50%, 49%, respectiv 42%. Este de remarcat că dulciurile și gadgeturile electronice se află și ele în top, dar cu o prezență mai mică, la 38% și, respectiv, 14% în această categorie de vârstă.
Pentru copiii cu vârsta între 9-12 ani, dulciurile, jocurile și cărțile rămân cadouri preferate, reflectând dorința de bucurie imediată, distracție și dezvoltare intelectuală.
Pentru adolescenți hainele și accesoriile devin cadouri de top, urmate de jucării și dulciuri, indicând interesul crescut pentru modă și stil personal.
Analiza a fost realizată de-a lungul perioadei de timp cuprinsă între data de 15 noiembrie – 3 decembrie, 2023, în mediul online, chestionarul fiind publicat pe site-ul clubulcopiilor.ro și distribuit în social media, în peste 30 de grupuri destinate care au drept public țintă părinții. Respondenții care au luat parte la chestionar (432 de părinți) locuiesc în mediul urban, iar aproximativ 50% dintre aceștia locuiesc în cele 5 orașe mari din România: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara. Venitul mediu al unei familii este de 7132 de lei/lună. Publicul țintă a fost reprezentat, în principal, de familii din mediul urban.
You may like
Performanță
Elevii români au fost medaliați cu argint și bronz la Balcaniada de Informatică din Macedonia
Published
2 weeks agoon
September 26, 2024
Elevii români au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie, la Ohrid, în Macedonia de Nord, informează Agerpres.
”Echipa României se întoarce de la ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie la Ohrid, Macedonia de Nord, cu premii importante. Lotul naţional a obţinut medalii prin toţi reprezentanţii, ajungând pe podiumul competiţiei, care a presupus participarea a 65 de elevi din 15 ţări”, informează, miercuri, Ministerul Educaţiei.
Cele trei medalii de argint au fost obţinute de: Andrei Boacă – Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Iaşi, Rareş-Andrei Neculau – Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Galaţi şi de Alexandru Gheorghieş – Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iaşi. Totodată, Cristian Luchian de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ a câştigat medalie de bronz.
Echipa României a fost însoţită în Macedonia de prof. Adrian Panaete de la Colegiul Naţional “A.T.Laurian” Botoşani, vicepreşedinte al Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică şi membru al Comitetului Internaţional al Olimpiadei Balcanice de Informatică, şi de Liviu-Mihai Silion, student la Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, membru SEPI.
Evenimente
Expoziția Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României prezentată de Institutul Cultural Român la București și la Londra
Published
2 weeks agoon
September 25, 2024
Institutul Cultural Român a organizat luni vernisajul expoziției de fotografie „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex” / „Of Stone and Steel – A Voyage into the World of Urbex”, semnată de Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României. Expoziția, realizată de ASR Principesa Sofia împreună cu Jean Milligan și Irina Andreea Cristea, cuprinde peste 20 de panouri fotografice, care aduc în prim-plan o excepțională incursiune în istoria și starea actuală a unor clădiri abandonate din România.
Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României și echipa sa au ales să imortalizeze locuri specifice din diferite părți ale țării, în special fabrici din zona Brașovului, din Transilvania, pentru semnificația lor industrială, precum și case de prestigiu și mici locuințe, pentru valoarea lor culturală și tradițională în regiunea nordică a Maramureșului. Echipa a inclus, de asemenea, mine care prezintă un interes deosebit în aceeași zonă.
Atrăgând atenția asupra acestor locuri, Alteța Sa Regală speră să contribuie la evitarea căderii lor în uitare. Acestea reprezintă o fațetă remarcabilă a patrimoniului istoric și cultural al țării, care leagă oameni și evenimente de-a lungul timpului.
„Promovarea acestor locuri prin intermediul acestei expoziții și a cărții complementare reflectă importanța valorii culturale și istorice pentru viitor și, sperăm, le împiedică să cadă în uitare. Așa cum spunea tatăl meu, Regele Mihai: «Nu putem avea un viitor fără să ne respectăm trecutul»”, a afirmat Alteța Sa Regală Principesa Sofia, în deschiderea expoziției.
“Această expoziție este mai mult decât o incursiune artistică – este un instrument pentru memorie, o modalitate de a readuce în atenția noastră părți semnificative din istoria și identitatea României, dar și a acestei părți din Europa. Cultura este incluzivă, privește oamenii, experiențele lor, societatea cu istoria sa, iar această expoziție este o bună ocazie, la 35 ani după schimbarea regimului comunist, să discutăm despre experiențele comune, dar și un prilej să găsim soluții ca unele dintre obiectivele abandonate să fie integrate în circuitul cultural”, a declarat președintele ICR, Liviu Jicman.
În cadrul evenimentului, doamna Iren Arsene, directoarea editurii Curtea Veche Publishing, a prezentat albumul bilingv publicat în 2023 „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex” / „Of Stone and Steel – A Voyage into the World of Urbex”, și a vorbit despre valoarea istorică, civică și culturală a fotografiilor.
În perioada 29 octombrie – 15 noiembrie 2024, expoziția va fi prezentată în Galeria „Constantin Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la Londra.
***
Cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana ai României, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a fost pasionată de artă încă din copilărie. Fotografiile personale ale tatălui său, în special cele pe care le-a realizat în perioada de tinerețe, capturând frumusețea Munților Carpați, au inspirat-o încă de mică să mânuiască aparatul de fotografiat. Astăzi, Alteța Sa Regală este un fotograf recunoscut pe plan internațional, care are la activ numeroase expoziții în Europa și nu numai. Este laureată a Premiului Internațional Kotinos pentru Excelență în Arta Fotografică (2018), premiu acordat în colaborare cu Organizația Internațională Filantropică și cu Organizația Internațională Saned. Principesa Sofia este unul dintre cei mai importanți și activi mebri ai Familiei Regale a Românei. Activitatea sa oficială este dublată de cea artistică, de fotograf. În scopul extinderii acesteia din urmă, Principesa a creat un proiect-umbrelă, pe termen lung, intitulat „România, o sărbătoare”. Inițiativa acoperă diverse subiecte, capturând imagini și documentând diversitatea României, istoria, mediul înconjurător și modul de viață al locuitorilor săi. Astfel, rezultatele constau în adevărate călătorii vizuale de-a lungul și de-a latul țării, care oferă perspective unice, rar întâlnite. Expoziția „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex” este cel de-al patrulea capitol al proiectului „România, o sărbătoare”. Alteța Sa Regală este și scriitoare. În 1995, a publicat, la București, un volum de povești pentru copii, călcând pe urmele străbunicii sale, Regina Maria. Primul său album de fotografii, „Mănăstirea română. Sărbătorind comunitățile spirituale ale României”, a fost publicat în 2021. Al doilea album a fost publicat în 2023 și este intitulat „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex”. Alteța Sa Regală participă, alături de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei la numeroase activități oficiale, își continuă proiectele sale fotografice, dar și pe cele literare. În prezent, lucrează la realizarea unei noi cărți pentru copii, împreună cu unicul său născut, Eelaz, artist, care va realiza ilustrațiile. Urmând a fi definitivat în anii care urmează, acest proiect ocupă un loc special în inima Principesei Sofia atât datorită naturii sale profund personale, cât și scopului declarat și anume încurajarea lecturii în rândul copiilor cu vârste fragede.
Irina-Andreea Cristea este asistenta Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României în realizarea proiectelor fotografice. În prealabil, Irina Cristea a lucrat ca ghid la Palatul Elisabeta din București. Irina Cristea a fost responabilă cu organizarea aspectelor logistice ale proiectului „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex”. A fost cea care a stabilit interviurile, a discutat cu autoritățile locale în vederea dobândirii accesului și autorizațiilor necesare pentru accesul în diferite clădiri extrem de importante pentru succesul proiectului și a realizat orare precise pentru întreaga echipă.
Jean Milligan are o conexiune puternică cu România, în care a și locuit timp de un an, în perioada 1990-1991. Ulterior, pentru o perioadă de câțiva ani, Jean Milligan a fost directoarea ramurii elvețiene a Fundației Regale Margareta a României. De atunci a rămas legată strâns de Familia Regală a României, în special de Principesa Sofia. Lucrând în strânsă colaborare cu Irina-Andreea Cristea, Jean Milligan a intervievat oameni relevanți și conectați cu locurile vizitate și a contribuit la forma finală a acestui proiect deosebit.
Expoziția poate fi vizitată până sâmbătă, 28 septembrie 2024, între orele 10.00 – 18.00, la Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38). Intrarea este liberă.
*Credit foto: Daniel Angelescu, Fotograf Oficial al Casei Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române
Evenimente
Medierea culturală în practică: Centrul Cultural Clujean lansează un nou sezon al atelierelor Mediere Culturală+, online
Published
2 weeks agoon
September 24, 2024
Centrul Cultural Clujean revine în această toamnă cu o nouă serie Mediere Culturală+, ateliere online dedicate promovării educației culturale și a medierii, prin resurse și instrumente practice. Atelierele, desfășurate în perioada septembrie – noiembrie 2024, sunt concepute pentru a facilita dialogul și educația continuă a profesioniștilor din domeniul cultural, dar și pentru a aduce în prim-plan bune practici și abordări creative în mediere culturală și practici conexe. Participarea este gratuită și se realizează prin completarea unui formular online. Evenimentul este deschis tuturor celor interesați să învețe despre practici actuale din domeniul medierii culturale, educației și pedagogiei.
Programul atelierelor Mediere Culturală+
Cinci sesiuni online vor explora teme variate și captivante, având ca invitați experți din domeniul cultural și educațional:
- Liliecii între Mit și Realitate – 26 septembrie 2024, ora 16:00;
Ana Stamatescu și Szilárd-Lehel Bücs vor prezenta fascinanta lume a liliecilor și rolul acestora în păstrarea biodiversității culturale, printr-o explorare a coloniilor din clădiri de patrimoniu și importanța educației în acest context. - Metabucătăria – 3 octombrie 2024, ora 16:00;
Brîndușa Tudor și Anca Nechita-Cioarec (Stardust Architects) vor prezenta Metabucătăria, un concept inovator la intersecția dintre arhitectură, sustenabilitate și meșteșuguri, într-o cheie contemporană. - Cultivating Presence: The Role of Immersive Technologies in Shaping Museum Experiences – 10 octombrie 2024, ora 16:00;
Maria Shehade și Theopisti Stylianou-Lambert vor dezbate impactul tehnologiilor imersive în crearea unor experiențe captivante în muzee și modul în care acestea redefinesc interacțiunea culturală. - Există abordări eco-critice în arta destinată copiilor? – 17 octombrie 2024, ora 16:00;
Iulia Iordan va explora teme ecologice și abordări participative în literatura română contemporană pentru copii. - Schools of Sustainability – 6 noiembrie 2024, ora 16:00;
Eva Stein (Haus der Kulturen der Welt) va împărtăși metodologiile și instrumentele dezvoltate la Haus der Kulturen der Welt, oferind o perspectivă asupra activității educaționale a uneia dintre cele mai importante instituții culturale europene.
Biblioteca Virtuală Mediere+, o resursă importantă pentru viitorul educației continue în domeniul cultural
Atelierele Mediere Culturală+ vor constitui primele resurse ale Bibliotecii Virtuale Mediere+, o platformă digitală inovatoare care va sprijini educația continuă a profesioniștilor din mediul cultural. Biblioteca Virtuală va oferi acces gratuit la o colecție vastă de materiale educaționale, incluzând prezentările atelierelor, studii de caz, podcasturi realizate în colaborare cu Radio România Cultural, precum și o varietate de publicații, ghiduri și articole dedicate medierii culturale. Lansarea oficială a bibliotecii va avea loc în cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale, organizat în perioada 29-30 octombrie 2024, în Cluj-Napoca, Pavilion Parcul Feroviarilor.
Mediere Culturală+: istoric și context
Mediere Culturală+ este un program satelit al Forumului Medierii Culturale, organizat de Centrul Cultural Clujean. Lansat în 2021, programul vine să completeze discuțiile și explorările teoretice, metodice și de politici din cadrul Forumului cu o serie de întâlniri cu dimensiune practică puternică, în care sunt explorate modele de lucru, instrumente și proiecte care inspiră. Mediere Culturală+ oferă resurse și formare pentru a sprijini schimbul de idei și bunele practici între diverse comunități și instituții culturale, contribuind la consolidarea unei rețele de profesioniști în acest sector.
Despre Academia Schimbării și Centrul Cultural Clujean
Academia Schimbării este o platformă de sprijin și creștere a capacității sectorului cultural creată de Centrul Cultural Clujean. Agenda Academiei include programe de formare și mentorat pentru artiști, manageri culturali și organizații culturale, programe de mediere culturală, programe de rezidențe artistice, programe de acces la burse și resurse pentru cultură, cercetare culturală și acțiuni de advocacy pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul culturii.
Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală. Centrul are 134 de membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 40 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 36 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Muncipiului Cluj-Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.