Connect with us

Evenimente

Premiere naționale și locale, varietate muzicală și multă emoție: primul anunț de artiști din 2024 al Jazz in the Park!

Published

on

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

Ediția a XII-a a Jazz in the Park va avea loc în 30 august – 1 septembrie, în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. 4 scene în festival și una de noapte, multe activități special curatoriate și peste 40 de concerte au pregătit organizatorii pentru această ediție, care se anunță cea mai specială de până acum.

Publicul poate să cumpere până în 15 martie abonamente la cel mai mic preț disponibil, anume 300 lei, făcând din Jazz in the Park poate cel mai accesibil festival de muzică din România!

Aleșii publicului: Avishai Cohen Trio, Tigran Hamasyan Trio și Jazzanova

În urma chestionarelor de feedback aplicate în 2023, de către echipa Jazz in the Park, în rândul publicului participant la festival a reieșit că cele trei nume menționate au mulți fani în România. De asemenea, niciuna din cele trei formații nu a mai concertat vreodată în Cluj.

Advertisement

”Ne sunt foarte dragi oamenii din comunitatea Jazz in the Park și le suntem recunoscători pentru că-i simțim alături de noi și implicați în toate eforturile noastre. Tocmai de aceea, cred că bucuria e și mai mare pentru noi atunci când reușim să confirmăm artiști ceruți de ei. Anul acesta s-a întâmplat nu doar cu unul, ci cu trei nume. Nu putem spune că a fost ușor, dat fiind că perioada Jazz in the Park este una atipică pentru turnee, dar iată că am reușit. Atunci când motivația ta e o comunitate în plină creștere, lucrurile se așează frumos. Dovada e chiar în anunțul de azi.” Denisa Dan, manager festival.

Cymande: funk încărcat cu istorie și o poveste de viață nemaiîntâlnită!

Poate cea mai mare lovitură din acest an dată de Jazz in the Park este aducerea formației britanice Cymande, una din cele mai importante trupe funk în viață. Numiți de cotidianul The Guardian drept „clasica trupă funk pe care nu știai că o știi”, Cymande este printre cele mai samplate trupe din istorie, muzica lor influențând explozia mondială a curentului hip-hop. De-a lungul timpului, acordurile Cymande au fost folosite de Fugees, Wu-tang Clan, De la Soul, Gang Starr și se regăsește frecvent pe coloanele sonore ale filmelor lui Guy Ritchie.

”A fost un risc calculat să aducem Cymande la festival. Cumva, ne așteptam să nu fie atât de cunoscuți în Estul Europei, însă în decizia finală a cântărit responsabilitatea pe care o avem să facem educație muzicală. Cymande este o lecție de istorie și de viață, este o trupă care a pionierat genul funk în Europa și a influențat nașterea și expansiunea hip-hop, la nivel mondial. Probabil, va fi singura dată când vor veni în România, deci acest concert e foarte important pentru noi, iar încărcătura emoțională va fi foarte mare”, a declarat Alin Vaida, fondator și curator Jazz in the Park.

Din 2024 va rula în cinematografe filmul: „Getting it back: the story of Cymande”, un documentar despre viața și influența acestei trupe.

Advertisement

Focus și pe artiști tineri

Este asumat public faptul că echipa Jazz in the Park își dorește să promoveze nu doar numele mari ale genului, ci și să descopere și să sprijine tinerele trupe care aleg o carieră în jazz. Îi regăsim aici pe Kinga Glyk – o artistă poloneză considerată urmașa lui Marcus Miller la bass, pe Wasted Generation – un proiect nou sprijinit de Institutul Cultural „Puglia Sounds”, din Italia, pe Oreglo: viitorul jazzului în UK, respectiv pe KRiSPER și pe Amphitrio: două proiecte românești de jazz, ambele de perspectivă.

Activitățile din festival: la fel de importante ca și muzica

Jazz in the Park și-a creat în timp reputația de a face content de festival calitativ și foarte atent curatoriat, efort menit să contribuie la experiența participanților. Este singurul festival din România care încurajează practicarea muzicii ca hobby și promovează echipamente audio pentru cei care vor să o asculte mai bine. Pentru ca experiența de festival să fie completă, punem accent atât pe momente culinare speciale, cât și pe activități complementare, gândite pentru publicul de toate vârstele.

Una dintre cele mai mari puteri Jazz in the Park este felul în care te face să te simți. Pentru asta punem cap la cap fiecare piesă, contribuind la această stare de bine. Chiar dacă componenta muzicală este highlightul festivalului, activitățile noastre sunt elementul care completează experiența publicului la Jazz in the Park. – a spus Denisa Dan.

Advertisement

Abonamente disponibile la un preț special, în număr limitat

Când vine vorba de experiența publicului, Jazz in the Park nu a considerat niciun sacrificiu ca fiind prea mare. Tocmai de aceea, festivalul are o capacitate limitată la 7.000 de persoane pe zi, incluzând echipa de organizare și voluntarii.

Spre vânzare sunt puse doar 5.000 de abonamente, care acum sunt disponibile la cel mai mic preț posibil: 300 lei! Din 15 martie, ele se vor putea achiziționa la 399 lei, iar din 23 iulie prețul final al acestora va ajunge la 475 lei.

”Ediția din 2023 ne-a ajutat foarte mult în a ne dezvolta comunitatea de susținători. Vedem o creștere în numărul de abonamente vândute față de anul trecut, fără să fi făcut ceva special încă. Sperăm din suflet să ajungem în punctul în care vom fi sold out după primul anunț. Oricum, creșterea festivalului din ultimii ani ne-a surprins plăcut până și pe noi. Nu e ușor, în ziua de azi, să promovezi o nișă muzicală și să ai așa de mulți fani.” – spune Alin Vaida.

​​DESPRE JAZZ IN THE PARK

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Advertisement

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include:

  • Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 5 – 7 iulie
  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 30 august- 1 septembrie
  • Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca |4 – 25 octombrie

Parteneri principali: BRD – Groupe Société Générale, Birra Moretti, DIGI

Parteneri:  IQOS, Pepsi, Crush Wine Shop, RMB Inter Auto, Farmec, Brico Dépôt, Daisler Print House, 8×8, Iulius Mall

Parteneri instituționali: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Europe Jazz Network, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte

Parteneri media: Rock FM, Euronews România, HAPP.ro, Ziarul Metropolis, Scena9, Radio România Cluj, Ziua de Cluj, Visit Cluj.

Detalii complete despre artiști și activitățile festivalului, precum și detalii despre bilete puteți găsi pe www.jazzinthepark.ro.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Rock FM Brașov anunță schimbări în grila de programe

Published

on

Foto. Dragoș Popa, Adina Deliu, Florin Nicolescu

În ședința CNA din 9 mai 2024, Rock FM – licența Rock FM Brașov a fost prelungită pentru o durată de 9 ani. Proiectul editorial prezentat în fața board-ului CNA conține și câteva modificări.

Astfel, de miercuri, 15 mai 2024, Rock FM Brașov își va surprinde ascultătorii cu o serie de modificări în grila sa de programe. Aceste schimbări își propun să ofere o experiență radio mai dinamică și mai captivantă, adaptată preferințelor și intereselor publicului din Brașov și împrejurimi.

Ascultătorii vor observa modificări în orarul emisiunii „Rockaholic”, prezentată de Florin Nicolescu. Ea se va auzi la Radio Rock FM Brașov-Săcele, de luni până vineri între orele 10:00 – 13:00, pe frecvența 89,5 FM.

„Rockaholic” vine cu mult Rock de calitate, informații locale, știri sportive, povești cu și despre artiști si multe alte surprize. Echipa Rock FM Brașov va oferi o mai mare interacțiune cu ascultătorii prin intermediul concursurilor, informațiilor locale, cu accent pe cele de timp liber, cultură și sport.

Advertisement

Totodată ascultătorii Rock FM Brașov vor fi la curent cu cele mai importante știri din orașul de la poalele Tâmpei, prezentate de Adina Deliu și Dragoș Popa, de luni până vineri între orele 08:00-14:00, retrospectiva zilei de la ora 20:57, dar și retrospective săptămânale, difuzate în wekeend de la orele 19:57 și 20:57 de minute.

Aceste schimbări marchează un pas important în evoluția Rock FM Brașov și reflectă angajamentul continuu al postului de radio în crearea unei experiențe de ascultare de înaltă calitate.

Foto. Echipa Rock FM Brașov

Pentru mai multe informații sau feedback cu privire la noul program, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail brasov@rockfm.ro.

Preluare brasovstiri.ro.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

Published

on

Parcul Central din Cluj-Napoca va prinde din nou viață, la cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est ca premii și număr de participanți: Jazz in the Park Competition! 13 tinere trupe din 10 țări sunt finalistele celei de-a VII-a ediții a concursului internațional care va avea loc în 5-7 iulie 2024. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi gratuită. Anul acesta, în cadrul competiției, s-a înregistrat un număr record de înscrieri: 246 de trupe din 39 de țări. Cele 13 trupe finaliste vor avea ocazia de a performa live în fața publicului și de a se bucura de atmosfera vibrantă a unui festivalul.

Finaliștii Jazz in the Park Competition 2024 (în ordine alfabetică):

  1. Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria) – Un colectiv vienez care își canalizează energia într-un jazz-fusion modern; comparați cu Blood Sweat & Tears și Frank Zappa.
  2. Anna Hauss (Germania) – Cu un stil acustic indie soul, Anna Hauss din Berlin cucerește cu muzica ei orice meloman pasionat de piese cu mesaje profunde.
  3. Chief’s Condition (Olanda) – Un colectiv din Amsterdam care caută inspirație în hip-hop, drum & bass, afrobeat și muzică electronică.
  4. daoud (Franța) – Considerat ”copilul problemă al jazzului francez”, daoud vine cu o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove.
  5. David Luca Quartet  (România) – Cu un echilibru între experiența internațională și talentul local și cu o combinație de abilități instrumentale și creativitate, Quartetul David Luca promite să ofere o interpretare captivantă a jazzului contemporan.
  6. Jazz Family Trio “ShekBand” (Ucraina) – Un trio de jazz format din adolescenți din Kiev care combină jazzul contemporan cu influențe folclorice ucrainene.
  7. kitti (Scoția) – Recunoscută pentru muzica ei autentică, kitti, a câștigat deja două premii importante: “Best Female Breakthrough” la Scottish Music Awards și “Best Jazz Vocalist” la Scottish Jazz Award.
  8. Lyder Røed Quintet  (Norvegia) – O muzică onestă, inspirată mult din jazzul anilor ’60, amestecat cu influențe moderne precum Roy Hargrove.
  9. MAGRO (Germania) – Producătorul și bateristul MAGRO creează o fuziune neobișnuită între jazzul acustic și Hip-Hop/RnB.
  10. Nonconformist Anthology (România) – Un grup de muzicieni pasionați din Timișoara care așteaptă cu nerăbdare să își arate talentul pe scena jazzului contemporan.
  11. Răzvan Cipcă Trio (România) – Trio-ul din București aduce un suflu nou în jazzul românesc cu influențe de rock, blues și muzică experimentală.
  12. Subconscious Trio  (Italia) – Formată din muzicieni din Italia, Bulgaria și Taiwan, trupa Subconscious Trio combină abilitățile tehnice avansate ale membrilor în interpretări de jazz modern.
  13. Zouratie Kone Trio  (Belgia) – trupa centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale. Zouratié și ansamblul său oferă o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului.

Denisa Dan: “Jazz in the Park Competition crește de la an la an. Vedem asta nu doar din perspectiva numărului de trupe înscrise în competiție, cât și din calitatea lor muzicală. Suntem foarte plăcut impresionați de artiștii din lineup-ul competiție și suntem siguri că publicul o să aibă același sentiment. Ne-am dorit să avem un festival dedicat trupelor tinere de jazz și exact asta am reușit să facem. Comunitatea noastră are oportunitatea să descopere artiști noi, iar trupele experimentează, unele pentru prima dată, cum este să cânți live pe scena unui festival outdoor în fața a mii de oameni. Combinația este una cum nu se poate mai benefică pentru ambele părți și noi de-abia așteptăm să vedem rezultatul. ”

Cei 13 finaliști vor cânta în fața a mii de oameni și se vor bucura de o atmosferă de festival. Valoarea totală a premiilor pentru câștigători depășește 35.000 de euro. Jurizarea va fi realizată de către un juriu diferit față de cel din etapa de preselecție, urmând să fie anunțat în curând. Aceștia vor ține cont de calitatea interpretării, coeziunea grupului, originalitatea, respectarea specificațiilor organizatorice, dar și prezența scenică.

PREMIILE Jazz in the Park Competition 2024:

– Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park în perioada 30 august -1 septembrie 2024

Advertisement

– Premiul 2: 3.000 euro;

– Premiul 3: 1.000 euro;

– Premiul pentru cea mai bună formație românească din competiție: 1.000 euro;

– Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 euro;

– Trei (3) mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro;

Advertisement

– Premiul publicului: echipamente muzicale oferite de  partenerii competiției.

Jazz in the Park Competition, scena unde tinerele talentele iau avânt.

Fiecare seară a Jazz in the Park Competition se va încheia cu concerte ale unor invitați speciali, oferind publicului o varietate de experiențe muzical, precum: legenda muzicii cubaneze, Roberto Fonseca, care își prezintă noul său album, Elena Mîndru, 7th SENSE, Răzvan Florescu Quartet. Printre aceștia se numără și trupa Klawo, marea câștigătoare a ediției din 2023, care revine pe scenă pentru a împărtăși din nou energia și pasiunea lor pentru jazz.

Artur Szalsza, Klawo: ”Cu siguranță, câștigarea concursului Jazz in the Park ne-a ajutat, deoarece suntem o trupă tânără și a fost prima dată când am fost recunoscuți și apreciați în străinătate, marcând un punct de cotitură în cariera noastră aflată la început de drum. Ne-a oferit credibilitatea unei act artistic într-un cadru cu adevărat internațional și a construit în noi încrederea că ceea ce facem are capacitatea de a depăși cu mult nivelul local. Banii primiți ca premiu i-am investit în achiziționarea unei dubițe de turneu și în mai multe apariții, care altfel ar fi fost financiar imposibile. Am avut de asemenea ocazia să continuăm rapid cu o a doua prestație la festivalul Jazz in the Park, ceea ce ne-a consolidat și mai mult poziția în comunitatea jazzului românesc și a creat un teren confortabil pentru performanța noastră  la Mastering the Music Business (MMB) din București. Ceea ce, la rândul ei, a dus la obținerea unui parteneriat cu Eurosonic, deoarece bookerul său a fost unul dintre delegații la MMB. Și astfel, bulgărele de zăpadă crește…”

Pe lângă concerte, Parcul Central din Cluj-Napoca va arăta ca odinioară, când festivalul câștiga premiul de Best Small Festival in Europe: cu multe activități cu și despre muzică, un ”line-up gastronomic” atent selecționat și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate lor.

Advertisement

Jazz in the Park Competition a revenit în forță în 2023

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur. Din totalul de 212 aplicanți, trupa Klawo din Polonia a fost marea câștigătoare a celei de-a șasea ediții, iar acum vor cânta din nou la eveniment, ca invitați speciali.

Jazz in the Park Competition își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.

Organizatorii reiau inițiativa biletului neobligatoriu: Fondul Jazz in the Park

În cadrul concursului, publicul participant va putea susține inițiativele culturale ale organizatorilor, cumpărând biletul neobligatoriu și contribuind la Fondul Jazz in the Park.  Această campanie a debutat în 2015 și a fost activă până în 2020, timp în care s-au strâns și au fost donați  peste 100.000 euro în comunitate.

Advertisement

Alin Vaida: “Am pornit fondul în 2015, având pe atunci un festival gratuit, unde publicul nu avea nicio obligație față de noi. Am zis atunci, că cei care cred în noi și vor să ne susțină, pot cumpăra un bilet neobligatoriu, iar comunitatea noastră a primit foarte bine această idee. Acum, vrem să reluăm această inițiativă pentru că avem multe proiecte noi în care vrem să ne implicăm comunitatea, respectiv și pentru aceștia, biletul neobligatoriu reprezintă un exercițiu de spirit civic foarte bun.”

DESPRE JAZZ IN THE PARK

Jazz in the Park este organizat de Fapte, o organizație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include două mari festivaluri organizate în Cluj-Napoca, precum și o expoziție muzicală:

· Jazz in the Park Competition | Parcul Central “Simion Bărnuțiu” | 5-7 iulie

· Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” | 30 august-1 septembrie

Advertisement

· Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 – 26 octombrie

Continue Reading

Evenimente

CellEAST – Primul Concurs Internațional din România dedicat exclusiv Violoncelului. Premii în valoare de 11.000 euro

Published

on

Prima ediție a concursului oferă participanților 12 premii în valoare de 11.000 euro și 20 de premii speciale. 70 de tineri violonceliști din 18 țări, vor participa la concurs în perioada 7-11 mai 2024.

CellEAST International Competition este organizat de Asociația Culturală PlaCello și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), sponsorizat de Vestra Industry și în parteneriat cu numeroase instituții de prestigiu din România.

Concursul se va desfășura la Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și este deschis publicului, iar Finala și Gala vor avea loc în data de 11 mai 2024, ora 14:00, la Ateneul Român – Intrarea este liberă.

Juriul CellEAST International Competition este format din violonceliști renumiți din Austria, Bulgaria, Elveția, Germania, Japonia, Lituania, Polonia și România, dar și organizatori de proiecte culturale și educaționale: Denis Severin, Krzysztof Karpeta, Marin Cazacu, Attila Pasztor, Răzvan Suma, Yoko Hasegawa, Atanas Krastev, Ella Bokor, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Octavian Lup, Filip Papa și Sebastian Gheorghiu. În etapa finală a concursului, invitați speciali vor fi violonceliștii Wen-Sinn Yang și Marius Urba.

Premiile speciale CellEAST International Competition sunt oferite de: Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Oradea, IConArts Transilvania, ICon Arts Transilvania MiniCellos, Filarmonica George Enescu, SoNoRo, Atheneum Violins SRL, Violoncellissimo, U.C.I.M.R., Thomastik-Infeld, Cellissimo Academy Bulgaria, ArtCelloFestival, Societatea Română de Radiodifuziune, CellEAST International Competition, CellEAST Festival & Masterclass, Centrul Cultural Apollonia și Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti.

Advertisement

Mai multe detalii despre CellEAST International Competition puteți găsi pe www.celleast.com.

Continue Reading