Connect with us

Evenimente

Premiere naționale și locale, varietate muzicală și multă emoție: primul anunț de artiști din 2024 al Jazz in the Park!

Published

on

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

Ediția a XII-a a Jazz in the Park va avea loc în 30 august – 1 septembrie, în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. 4 scene în festival și una de noapte, multe activități special curatoriate și peste 40 de concerte au pregătit organizatorii pentru această ediție, care se anunță cea mai specială de până acum.

Publicul poate să cumpere până în 15 martie abonamente la cel mai mic preț disponibil, anume 300 lei, făcând din Jazz in the Park poate cel mai accesibil festival de muzică din România!

Aleșii publicului: Avishai Cohen Trio, Tigran Hamasyan Trio și Jazzanova

În urma chestionarelor de feedback aplicate în 2023, de către echipa Jazz in the Park, în rândul publicului participant la festival a reieșit că cele trei nume menționate au mulți fani în România. De asemenea, niciuna din cele trei formații nu a mai concertat vreodată în Cluj.

Advertisement

”Ne sunt foarte dragi oamenii din comunitatea Jazz in the Park și le suntem recunoscători pentru că-i simțim alături de noi și implicați în toate eforturile noastre. Tocmai de aceea, cred că bucuria e și mai mare pentru noi atunci când reușim să confirmăm artiști ceruți de ei. Anul acesta s-a întâmplat nu doar cu unul, ci cu trei nume. Nu putem spune că a fost ușor, dat fiind că perioada Jazz in the Park este una atipică pentru turnee, dar iată că am reușit. Atunci când motivația ta e o comunitate în plină creștere, lucrurile se așează frumos. Dovada e chiar în anunțul de azi.” Denisa Dan, manager festival.

Cymande: funk încărcat cu istorie și o poveste de viață nemaiîntâlnită!

Poate cea mai mare lovitură din acest an dată de Jazz in the Park este aducerea formației britanice Cymande, una din cele mai importante trupe funk în viață. Numiți de cotidianul The Guardian drept „clasica trupă funk pe care nu știai că o știi”, Cymande este printre cele mai samplate trupe din istorie, muzica lor influențând explozia mondială a curentului hip-hop. De-a lungul timpului, acordurile Cymande au fost folosite de Fugees, Wu-tang Clan, De la Soul, Gang Starr și se regăsește frecvent pe coloanele sonore ale filmelor lui Guy Ritchie.

”A fost un risc calculat să aducem Cymande la festival. Cumva, ne așteptam să nu fie atât de cunoscuți în Estul Europei, însă în decizia finală a cântărit responsabilitatea pe care o avem să facem educație muzicală. Cymande este o lecție de istorie și de viață, este o trupă care a pionierat genul funk în Europa și a influențat nașterea și expansiunea hip-hop, la nivel mondial. Probabil, va fi singura dată când vor veni în România, deci acest concert e foarte important pentru noi, iar încărcătura emoțională va fi foarte mare”, a declarat Alin Vaida, fondator și curator Jazz in the Park.

Din 2024 va rula în cinematografe filmul: „Getting it back: the story of Cymande”, un documentar despre viața și influența acestei trupe.

Advertisement

Focus și pe artiști tineri

Este asumat public faptul că echipa Jazz in the Park își dorește să promoveze nu doar numele mari ale genului, ci și să descopere și să sprijine tinerele trupe care aleg o carieră în jazz. Îi regăsim aici pe Kinga Glyk – o artistă poloneză considerată urmașa lui Marcus Miller la bass, pe Wasted Generation – un proiect nou sprijinit de Institutul Cultural „Puglia Sounds”, din Italia, pe Oreglo: viitorul jazzului în UK, respectiv pe KRiSPER și pe Amphitrio: două proiecte românești de jazz, ambele de perspectivă.

Activitățile din festival: la fel de importante ca și muzica

Jazz in the Park și-a creat în timp reputația de a face content de festival calitativ și foarte atent curatoriat, efort menit să contribuie la experiența participanților. Este singurul festival din România care încurajează practicarea muzicii ca hobby și promovează echipamente audio pentru cei care vor să o asculte mai bine. Pentru ca experiența de festival să fie completă, punem accent atât pe momente culinare speciale, cât și pe activități complementare, gândite pentru publicul de toate vârstele.

Una dintre cele mai mari puteri Jazz in the Park este felul în care te face să te simți. Pentru asta punem cap la cap fiecare piesă, contribuind la această stare de bine. Chiar dacă componenta muzicală este highlightul festivalului, activitățile noastre sunt elementul care completează experiența publicului la Jazz in the Park. – a spus Denisa Dan.

Advertisement

Abonamente disponibile la un preț special, în număr limitat

Când vine vorba de experiența publicului, Jazz in the Park nu a considerat niciun sacrificiu ca fiind prea mare. Tocmai de aceea, festivalul are o capacitate limitată la 7.000 de persoane pe zi, incluzând echipa de organizare și voluntarii.

Spre vânzare sunt puse doar 5.000 de abonamente, care acum sunt disponibile la cel mai mic preț posibil: 300 lei! Din 15 martie, ele se vor putea achiziționa la 399 lei, iar din 23 iulie prețul final al acestora va ajunge la 475 lei.

”Ediția din 2023 ne-a ajutat foarte mult în a ne dezvolta comunitatea de susținători. Vedem o creștere în numărul de abonamente vândute față de anul trecut, fără să fi făcut ceva special încă. Sperăm din suflet să ajungem în punctul în care vom fi sold out după primul anunț. Oricum, creșterea festivalului din ultimii ani ne-a surprins plăcut până și pe noi. Nu e ușor, în ziua de azi, să promovezi o nișă muzicală și să ai așa de mulți fani.” – spune Alin Vaida.

​​DESPRE JAZZ IN THE PARK

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Advertisement

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include:

  • Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 5 – 7 iulie
  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 30 august- 1 septembrie
  • Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca |4 – 25 octombrie

Parteneri principali: BRD – Groupe Société Générale, Birra Moretti, DIGI

Parteneri:  IQOS, Pepsi, Crush Wine Shop, RMB Inter Auto, Farmec, Brico Dépôt, Daisler Print House, 8×8, Iulius Mall

Parteneri instituționali: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Europe Jazz Network, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte

Parteneri media: Rock FM, Euronews România, HAPP.ro, Ziarul Metropolis, Scena9, Radio România Cluj, Ziua de Cluj, Visit Cluj.

Detalii complete despre artiști și activitățile festivalului, precum și detalii despre bilete puteți găsi pe www.jazzinthepark.ro.

Advertisement

Evenimente

Atlete de top din Kenya și Etiopia atacă recordurile în cursa feminină de la Brașov Running Festival

Published

on

În mai puțin de două săptămâni, competiția tRUNsylvania International 10K de la Brașov se pregătește să ofere, pentru al patrulea an consecutiv, un spectacol de proporții iubitorilor atletismului mondial feminin. Sportive precum Lemlem Hailu, originară din Etiopia, Grace Loibach Nawowuna sau Janeth Chepngetich, din Kenya, vor performa la cursa-vedetă tRUNsylvania International 10K, în fruntea unui pluton impresionant de peste 30 de sportive de elită.

Cursa de 10 km dedicată elitelor mondiale feminine a cunoscut, încă din 2022, rezultate remarcabile în cadrul competiției, recordul feminin al traseului din Brașov fiind deținut de alergătoarea de origine kenyană Sheila Kiprotich, care a alergat 30:07 în 2022. De asemenea, la ediția din 2023, cursa feminină dedicată elitelor mondiale a înregistrat rezultate care confirmă rapiditatea traseului din cartierul Coresi, organizatorii așteptându-se, în weekend-ul 21-22 septembrie, la doborârea de recorduri.

Avem un traseu de tip circuit, cu o lungime a buclei de 3.494 m, foarte rapid, conceput special pentru a permite timpi rapizi și pentru a oferi fanilor oportunitatea de a fi aproape de acțiune, să trăiască emoții unice în timp ce urmăresc îndeaproape atleții de talie mondială, la noi acasă. Având în vedere plutonul de atlete care se vor alinia la start, sunt încrezător că vom asista la performanțe care vor influența clasamentele mondiale all-time”, a declarat Daniel Santa, directorul Brașov Running Festival.

Ce sportive de elită se vor remarca la cursa 10K Feminin

Advertisement

Deși, până în acest moment al carierei, nu a concurat prea mult pe șosea, Lemlem Hailu – Campioana Mondială Indoor din 2022, la proba de 3000m – este așteptată să atace recordul de traseu la Brașov. Fără să dețină în palmares performanțe notabile pe șosea, Lemlem a reușit, totuși, să coboare sub 30 de minute pe 10.000m pistă, demonstrând calități care o recomandă pentru un rezultat mare. 

Grace Loibach Nawowuna, în vârstă de doar 20 de ani, a cunoscut, de asemenea, o ascensiune remarcabilă în 2023, clasându-se pe locul patru la Campionatele Mondiale de Cros și înregistrând un timp de 29:47,42 în proba de 10.000 m pe pistă, devenind a treia cea mai rapidă alergătoare a anului la această probă. Aceasta și-a menținut forma excelentă și în 2024, câștigând două curse de 10 km de nivel înalt la Lille, Franța, și Boulder, SUA, la începutul acestui an.

Plutonul de elită feminin, atent selectat de organizatori, include și două atlete kenyene, Janeth Chepngetich și Loice Chemnung, care au alergat sub 30 de minute pe 10 km pe șosea în acest an. Acestea sunt cele mai rapide sportive din competiție, ocupând locurile șase și nouă în clasamentul mondial din 2024 pentru această probă. În plus, alte cinci atlete, printre care și Loibach Nawowuna, au înregistrat recorduri personale sub 31 de minute la 10 km.

România va fi reprezentată, la rândul ei, de Stella Rutto, atletă naturalizată în 2021, în încercarea de a-și doborî recordul personal de 32:04. În industrie va exista un mare interes și pentru performanța etiopiencei de 20 de ani, Godu Mulat Tekle, recenta câștigătoare a semimaratonului de la Berlin, cu un timp de 66:53.

Atletele de top (cu recordurile personale pe 10 km) confirmate la tRUNsylvania International 10K, la feminin:

Advertisement

Janeth Chepngetich (KEN): 29:55

Loice Chemnung (KEN): 29:57

Grace Loibach Nawowuna (KEN): 30:27 (29:47.42 10,000m)

Yeshanesh Asmarech Anley (ETH): 30:31 (downhill)

Christine Njoki (KEN): 30:37

Advertisement

Nelvin Jepkemboi (KEN): 30:41

Judy Kemboi (KEN): 30:48

Lemlem Hailu (ETH): 31:23 (29:59.15 10,000m)

Daisy Jepkemei (KAZ): 31:39 (30:52.43 10,000m)

Gladys Kwamboka (KEN): 31:54

Advertisement

Lili Anna Vindics-Tóth (HUN): 31:54

Stella Rutto (ROU): 32:04

Lemlem Nibret Alemu (ETH): 32:20

Godu Mulat Tekle (ETH): 32:40 (66:53 1/2 marathon)

Pentru al doilea an consecutiv, competiția va organiza și cursa de o milă „European Road Mile”, destinată atleților profesioniști europeni, ce va avea loc cu o zi înainte, pe 21 septembrie, în cartierul Coresi.

Advertisement

În prima zi a competiției vor avea loc și cursele pentru juniori și copii, de 800 m, 1.200 m și 3.000 m, iar în cea de-a doua zi vor avea loc cursele pentru amatori, de 5 și 10 KM, cursa în fotolii rulante, respectiv campionatul național de 10K cu cei mai buni atleți români la start. Înscrierile se realizează pe site-ul evenimentului: brasovrun.ro.

Atleții profesioniști români (sportivi legitimați) care doresc să participe în cursele de elită (tRUNsylvania International 10K și European Road Mile) sunt rugați să trimită o solicitare la elite@brasovrun.ro.

Cursele tRUNsylvania International 10K și European Road Mile vor fi transmise în direct pe canalul de YouTube al Brașov Running Festival, care poate fi accesat aici.

Lista completă a atletelor de elită pentru cursa feminină tRUNsylvania 10K va fi publicată săptămâna viitoare.

Mai multe detelii despre cum s-a desfășurat Brașov Running Festival 2023 puteți găsi aici: https://www.facebook.com/BrasovRunningFestival/videos/917087160200937  

Advertisement

***

Despre Brașov Running Festival

Brașov Running Festival este cel mai important eveniment atletic din calendarul World Athletics, din S-E Europei. Competiția, organizată în Brașov, începând cu 2021, cuprinde o cursă anuală de alergare pe șosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată „tRUNsylvania International 10K”. Dincolo de aceasta, festivalul alergării include și o multitudine de alte curse destinate amatorilor, copiilor, dar și profesioniștilor.

Cursele se desfășoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeași linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcție de lungimea etapei. În 2023, Brașov Running Festival a organizat, de asemenea, în premieră, cursa de o milă – „European Road Mile”,în cadrul căreia au concurat peste 20 de atleți europeni din țări precum Turcia, Irlanda, Olanda, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Începe Festivalul de Artă și Cultură Cartfest! Șase zile de artă și cultură cu zeci de evenimente, concerte și spectacole de teatru, în Cristian (Brașov)

Published

on

În perioada 10-15 septembrie, la Cristian are loc cea de-a VIII-a ediție Cartfest. Șase zile de artă și cultură cu zeci de evenimente, concerte și spectacole de teatru, peste 100 de artiști, dar și un târg al artizanilor. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile cuprinse în programul ediției cu numărul 8.

Evenimentul se va desfășura în punctele cheie ale comunei Cristian: Sala Mare și curtea acesteia, Biserica Evanghelică Fortificată, Școala Generală, Piaţeta Centrală și Dealul Bisericuței.

“La 10 ani de la prima ediție, deloc întâmplător, cartfest o să fie cu, despre și din prietenie. Așa a demarat festivalul și tot așa a continuat. A pornit printre prieteni și pentru prieteni. A crescut an de an împreună cu oamenii lui: public fidel, voluntari inimoși, parteneri implicați și organizatori devotați. Am ales culoarea roz pentru a reprezenta această ediţie, rozul fiind simbolul blândeţii, iubirii, dar şi expresia artei şi culturii”, transmit organizatorii.

Cartfest este mai mult decât un simplu festival. Este o stare care se simte, care se trăiește şi un punct de întâlnire pentru iubitorii de artă stradală, muzică, teatru şi carte. Accesul la majoritatea evenimentelor este gratuit, în limita locurilor disponibile, garantând astfel o participare largă. “Totuși, anul acesta ne dorim să oferim mai mult, iar pentru asta avem nevoie în schimb să primim susţinerea comunităţii”, afirmă organizatorii. Așadar, în mod simbolic, anumite momente artistice necesită sprijinul publicului, acestea fiind:

Advertisement
  • Spectacolul de teatru „Moş Nichifor”, regia Alexandru Dabija, distribuţia: Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu, o producţie Teatrul Act
  • Spectacolul de teatru „Domnişoara Iulia”, regia Andrei şi Andreea Grosu, distribuţia: Dana Rogoz, Richard Bovnoczki, Mihaela Trofimov, o producţie unteatru şi Caleido
  • Spectacolul „Alifantis şi Mălăele” și concertul Tania Turtureanu
  • Concertul Vama

Biletele se pot achiziţiona de pe iabilet.ro, aici.

6 zile de festival, 30 de evenimente, peste 100 de artiști, concerte, teatru, activităţi educative pentru oameni mari şi oameni mici, ateliere de caligrafie şi teatru, dezbateri, artă stradală, târg al artizanilor şi alte momente culturale numai bune pentru minte şi suflet.

Evenimentul este organizat de Asociația cartfest, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov, Ministerului Culturii, Primăriei şi Consiliul Local Cristian și Cos2000.

Mai multe detalii legate de program găsiți pe www.cartfest.ro

Continue Reading

Evenimente

Cea de a VI-a ediție Classix Festival se va desfășura în Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025

Published

on

Classix Festival 2024 s-a încheiat în luna februarie în ropote de aplauze cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente desfășurate la Iași între 18 și 25 februarie. Cu peste 6000 de participanți în public și peste 50.000 de spectatori online care au urmărit transmisiunile live ale evenimentelor, cea de-a cincea ediție a festivalului a avut în program 8 concerte la Iași și unul la București, 2 expoziții, 1 vernisaj, 3 panel-uri, o prezentare, 1 proiecție de scurtmetraje de animație, 2 tururi ghidate și 28 de sesiuni de masterclass desfășurate sub egida Classix in Art. Pe scenele festivalului au concertat peste 50 de artiști din 12 țări.

Organizatorii festivalului, Asociația Industrii Creative și Showberry anunță datele celei de-a șasea ediții care va avea loc la Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025.

Un număr limitat de abonamente au fost puse în vânzare online pe website-ul classixfestival.ro, iar acestea au fost deja achiziționate în totalitate. Iubitorii muzicii clasice dornici să afle în premieră noutățile festivalului și momentul în care vor fi puse în vânzare noi bilete și abonamente se pot abona pe website-ul festivalului la newsletter-ul dedicat. 

Așa cum a declarat Patricia Brohanschi, Directorul Festivalului, „Ne bucură să vedem cum în ciuda contextelor diferite pe care le-am întâmpinat, fie că vorbim de perioada pandemică sau criza din Ucraina, Classix a dovedit în cele 5 ediții că este un festival de succes, matur, calitativ și iubit de public. Iar acest fapt ne ajută să mergem mai departe, să ne întindem aripile și mai mult și să așteptăm cu nerăbdare Classix 2025”.

Cea de-a șasea ediție Classix Festival se bucură de susținerea unui nou partener principal, BRD Groupe Societe Generale. Organizatorii Classix Festival anunță acest nou parteneriat care va îmbogăți peisajul și scena culturală la nivel național și care este în ton cu valorile și axele de dezvoltare ale societății: investiția în noua generație de creatori, în artă și muzică, în evenimente culturale și programe desfășurate anual.

Advertisement

Classix Festival este un festival internațional, independent, desfășurat la Iași, ce redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității și o adaptează la publicul contemporan. Încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media. Scopul festivalului este stimularea unei noi generații care să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului. Repertoriul concertelor e bine de cunoscut și bun de descoperit: programul festivalului își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.

Continue Reading