Connect with us

Oameni

Andreea Zaleschi – tânăra artistă care însuflețește atmosfera într-un spital din România, prin artă!

Published

on

Andreea Zaleschi, masterandă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a oferit, alături de prietena sa Mihaela Filip, un strop de culoare cabinetului de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. De altfel, Andreea Zaleschi a donat Spitalului Județean de Urgență Buzău șase tablouri pictate de ea. Tânăra artistă consideră că „arta își găsește drumul oriunde și devine sentiment pentru oricine”. 

Personaje din povești și desene animate dau viață, de ceva vreme, pereților secției, bucurându-i pe micuții suferinzi și făcându-i să mai uite durerea care i-a trimis pe un pat de spital. În anul 2020, Andreea, dar și alți voluntari, s-au implicat de asemenea într-un proiect de voluntariat având ca scop înfrumusețarea Secției de Pediatrie. După finalizarea acelui proiect de suflet, Andreea a promis că va continua și așa s-a întâmplat.

„Așa cum obișnuiesc în lucrările mele din ultimii ani, este vorba despre conexiunea dintre artă și medicină. Actul medical tinde spre perfecțiune prin exactitatea și meticulozitatea cu care este executat. În artă, oamenii încercau să imite natura, fiindcă natura era divină prin excelență, ideea fiind cumva din antichitate, de la Platon încoace, chiar Homer. Din vremuri ancestrale, dacă stau bine și mă gândesc, toate popoarele antichității: grecii, romanii și până în prezent tot încearcă să atingă o formă de perfecțiune sau să se izbăvească prin artă, deși nu poți ajunge la un consens sau numitor comun. Perfecțiunea e greu de atins în artă… Însă de aici am plecat, ilustrând natura și vietățile sale (în pictura murală, pasărea) ca pe o metaforă a vieții ce prinde contur în jurul unor oase ce se vindecă cu ajutorul medicilor, al personalului medical (indirect acest detaliu în imagine – frunzele, ramurile înflorind, se împletesc și se dezvoltă pornind de la și în jurul oaselor). Am ales un manechin, fără să personalizez ilustrația, dorindu-mi ca atenția să se centreze pe domeniul medical, având în vedere că spațiul în care am realizat lucrarea este cabinetul de ortopedie. Am ales metafore care se acordă cu primăvara: înflorirea, înverzirea, natura care se transformă pentru a transpune în desen vindecarea unui traumatism. Mulțumesc pentru încredere, dar și pentru oportunitatea de a realiza acest proiect de voluntariat tuturor celor din Spitalul Județean Buzău, conducerii, precum și secției de ortopedie și traumatologie!”, a explicat Andreea Zaleschi pentru Sansanews.ro.

În continuare, vă prezentăm un interviu acordat de Andreea Zaleschi pentru SuperTu.ro:

Advertisement

Cum ai ajuns să pictezi la acel spital?

Povestea a început în anul cu licența, unde tema pe care am abordat-o a fost grafică și medicină, căutând să fac conexiuni între aceste domenii. Astfel am ajuns să fac practică (am studiat radiografii, modul de lucru) pe secția ortopedie pentru a putea să mă documentez în acest sens. Conducerea, dar și personalul medical au răspuns pozitiv, sprijinind inițiativa mea. Ulterior, au apărut proiecte interesante aici, ultimul fiind acesta de voluntariat. În cadrul lui am ilustrat pereții de pe secția Pediatrie, căutând să dau viață unor personaje de basm pentru a bucura suflețelele micuților pacienți. Pandemia a oprit procesul de lucru, de aceea abia acum am reușit să finalizez pictura murală în cabinetul de ortopedie din ambulator, proiectul continuându-se și aici. Posibil să se continue și pe alte secții.

Cum te simți știind că de acum înainte mulți oameni îți vor vedea opera pe acei pereți și, probabil, vor avea o senzație de alinare?

Mereu mi-am dorit ca arta pe care o realizez să ajungă în sufletul oamenilor și să transmită puțin din emoțiile ce o făuresc. Pentru mine înseamnă mai mult decât pot eu exprima să știu că desenele realizate au devenit stări palpabile, s-au metamorfozat în sentimente în gândul și sufletul oamenilor.

Crezi că această idee de a însenina pereții spitalelor, ar putea deveni un proiect național?

Cred că arta își găsește drumul oriunde și devine sentiment pentru oricine. De aici simt eu că esența acesteia stă în a transmite senzații, a oferi stări și emoții celor din jur, creionează un efect publicului, celor care o văd. Îmi vine în minte un citat de Rousseau, care spunea astfel: „Spectacolele sunt făcute pentru popor și doar prin efectele lor asupră-i li se pot stabili calitățile ab­solute.” Cred că da, la nivel național, un astfel de proiect ar aduce laolaltă multă emoție. Să o spun metaforic, culorile s-ar bucura să ajute oriunde este nevoie de ele.

De ce crezi că este nevoie ca încăperile și coridoarele spitalelor să prindă culoare?

Advertisement

Eu de mică eram speriată de controlul medical, parțial teama aceea mi-a rămas și acum, dar o controlez prin logica și necesitatea acestuia. Însă orice stare care încearcă să îmi dezechilibreze calmul dispare atunci când arta cuprinde spațiul din jurul meu. Desenul, muzica, orice artă frumoasă îmi abate gândurile și mă bucură. De aici simt că poveștile ilustrate prin intermediul artei murale pot deveni alinare, bucurie, calm și chiar speranță pentru cei care trec pragul spitalelor. Cred că oriunde este nevoie de culoare.

Andreea Zaleschi a promis că va reveni și va mai desena pe pereți. Redacția SuperTu.ro o felicită și îi dorește mult succes!

Artiști

Interviu cu WRS, artistul care va reprezenta România la Eurovision: Când eram mic, maică-mea mi-a zis …

Published

on

Un artist care vrea sa demonstreze că în România se fac lucruri de calitate. Aşa poate fi descris, pe scurt, WRS, artistul care va reprezenta ţara noastră la Eurovision. Drumul în industria muzicală n-a fost uşor, dar nu s-a dat bătut. Părinţii, ambii dansatori de muzică populară, l-au împins către domeniul economic, dar WRS a schimbat cifrele cu notele muzicale. A început ca dansator, însă vocea l-a scos în evidenţă încă de la gradiniţă. În continuare, prezentăm un interviu realizat de echipa Știrilor TVR.

WRS, reprezentantul României la Eurovision 2022. Este un vis împlinit?

Este o parte de vis împlinit. Mi-am dat seama că sunt pe drumul cel bun şi că abia am început, şi că am prins foarte, foarte multă încredere în mine în toată această perioadă.

Ai muncit mult să ajungi până aici?

Advertisement

Ohooo…. Da, nu vreau sa dramatizez, dar chiar am muncit mult. Cum mi-a zis maică-mea când eram mic: tu nu ai noroc să câştigi la loterie sau nu știu ce. Tu ai noroc de muncă, mamă!

WRS a început ca dansator, dar vocea l-a scos în evidenţă încă de la grădiniţă. A copilărit la ţară, în satul Stănceşti din județul Buzău, de unde are şi cele mai frumoase amintiri.

De exemplu, în perioada aceasta a anului, de Paşte, înaintea Paştelui pentru mine era cea mai frumoasă. Să merg la Denii, să cânt…Eu am trăit la ţară până în clasa a VII-a şi fiecare avea câte ceva de făcut pentru curăţenia de Paşte. Iar eu aveam grădina. Şi trebuia să sap grădina şi să văruiesc copacii până la mijloc. Cel mai fericit eram!”.

În liceu a învăţat la clasa de matematică-Informatică intensiv la Colegiul Național “Bogdan Petriceicu Haşdeu” şi a fost  “vocea” elevilor din Buzău. La facultate a ales tot cifrele însă a renunâat la  Academia de Studii Economice din București pentru dans. Atunci a avut şi prima ceartă serioasă cu mama sa.

Acum WRS se pregătește să reprezinte România la Eurovision 2022, pe scena din Torino, peste trei săptămâni.

Advertisement

Vreau să cresc foarte mult ca artist. Vreau să demonstrez că România poate şi că şi noi ne distrăm, dar în acelaşi timp facem lucruri de calitate”, spune artistul.

Un interviu realizat de echipa Știrilor TVR.

Continue Reading

Oameni

Evelina Chișcă (Asistent social): Trebuie să fii propriul autor al vieții tale și să ai posibilitatea de a scrie o nouă pagină în fiecare zi

Published

on

Foto. Arhiva personală

Evelina Nicoleta Chișcă este asistent social, fiind absolventă a Universității Transilvania din Brașov, Facultatea de Sociologie și Comunicare, cu specializare Asistență Socială, iar în prezent urmează cursurile unui program de masterat, perfecționându-se în Asistență și Dezvoltare Comunitară. La numai 23 de ani, Evelina Chișcă desfășoară o activitate complexă și variată în cadrul Centrului de Bătrâni „Casa Daniel” din Moieciu de Jos (Brașov). Cu ușurință ar putea spune „acasă” acestui loc, deoarece este spațiul în care Evelina își petrece majoritatea timpului, reușind să aducă zâmbete pe chipul multor persoane vârstnice care și-au găsit liniștea acolo. Întrebată care consideră că este esența vieții, Evelina ne-a răspuns: „Trebuie să fii propriul autor al vieții tale și să ai posibilitatea de a scrie o nouă pagină în fiecare zi”.

Asistența socială promovează dezvoltarea socială a oamenilor și autodeterminarea acestora. Justiția socială, drepturile omului și respectul pentru diversitate sunt bazele activității sociale. Aceasta îi încurajează pe oameni să își modeleze activ viața și prin acest serviciu se asigură respectarea drepturilor celor în nevoie. Asistența socială este un amestec de educație socială și de asistență socială. Asta înseamnă că asistența socială oferă oamenilor ajutor în situații dificile de viață și îi încurajează să facă față provocărilor din viața lor.

În continuare, vă invităm să citiți interviul complet cu Evelina Nicoleta Chișcă:

Cum ai defini munca de asistent social?

Din punctul meu de vedere, profesia de asitent social presupune în primul rând abilitatea de a empatiza cu oamenii care se află în situații limită. Un asistent social trebuie să aibă o personalitate puternică, un psihic sănătos, sensibilitate sufletească și implicare. Cea mai mare satisfacție este atunci când un caz este rezolvat, iar fericirea beneficiarului se vede pe chipul acestuia.

Advertisement

Ce faci mai exact în meseria aceasta?

Aceast domeniu al asistenței sociale include o paletă largă de servicii. În funcție de nivelul de dezvoltare și gradul de discernământ al beneficiarului, îi aduc acestuia la cunoștință drepturile și obligatiile, ca membru al echipei pluridisciplinare întocmesc toate documentele necesare pentru dosarul fiecărui beneficiar, efectuez anchete sociale ori de câte ori este cazul, discut cu aparținătorii despre situația beneficiarilor, evaluez   periodic   (conform   legislatiei   în   vigoare)   sau   ori   de   câte   ori   este   cazul situația beneficiarului, fac activități de petrecere a timpului liber cu beneficiarii, consiliere și terapie ocupațională, iar în calitate de responsabil de caz întocmesc dosarul fiecarui beneficiar și colaborez permanent cu membrii echipei.

Ai întâlnit dificultăți în ceea ce privește comunicarea cu beneficiarii?

Există unele dificultăți în comunicare și colaborare, cel puțin la început, când beneficiarii nu te cunosc și își impun anumite bariere, dar este important să le oferi acestora încredere. Întotdeauna prioritatea mea a fost depășirea acestor bariere și stabilirea unei relații de ”prietenie”. Cu cât te implici mai mult, cu atât primești mai mult!

Foto. Evelina Nicoleta Chișcă

Asistenta socială (95% din posturi sunt ocupate de femei) ascultă, consiliază și sprijină persoanele care se confruntă cu dificultăți. Scopul asistentului social este de a oferi ajutor personalizat pe baza dificultăților întâmpinate de cei vizați. Prin urmare, beneficiarii sunt diverși: șomeri, persoane dependente, copii, femei aflate în dificultate, persoane vârstnice ș.a.m.d. Trebuie să creeze o relație de încredere și să ofere sprijin social și ajutor psihologic, păstrând în același timp o distanță în fața dificultăților lor.

Te-ai lăsat influențată vreodată de experiența de viață privată în ceea ce privește abordarea unui caz?

Advertisement

Pot spune că întodeauna am știut să gestionez viața privată și cea profesională, iar acest lucru este foarte important în prevenirea burnout-ului (n.r. afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung), deoarece în viața privată joci un anumit rol, iar în viața profesională altul. Într-adevăr cu toții suntem oameni, dar cel mai bine este să te detașezi de experiențele personale pentru a putea fi cât se poate de obiectiv.

Ce consideri că îi lipsește sistemului?

Cadrul legislativ, formal, instituțional de intervenție există. Dar, în același timp există și practici nefaste la nivel rural, unde sunt angajate persoane care nu sunt asistenți sociali, ci persoane cu atribuții în asistență socială ce provin din rândul persoanelor cu influență la nivel local, în detrimentul absolvenților de asistență socială ce dețin nu doar calitățile umane despre care discutam, ci și competențele și pregătirea de specialitate pentru a acționa prompt și eficient, profesionist în rezolvarea cazurilor sociale.

Ce calități trebuie să aibă cel care lucrează sau și-ar dori să lucreze în domeniul asistenței sociale?

Ați atins esențialul. Un asistent social pe lângă pregătirea universitară, pe lângă competențele și cunoștințele temeinice deține calități ce-l apropie de ființa umană, pune în valoarea empatia și omenia în relațiile interumane. Aduce zâmbetul și speranța pe chipurile beneficiarilor, atinge de multe ori inima omului motivându-l să-și găsească resursele interioare pentru a depăși dificultățile, pentru a se reinventa, pentru a privi cu încredere spre viitor.

Advertisement

Evelina, felicitări pentru această activitate deosebită și mulțumim pentru participarea la seria noastră de interviuri!

Continue Reading

Oameni

Szilárd Tóth: „Călătoresc pentru Libertate. Să fiu responsabil de propriul destin, să-mi ofer cel mai mare lux – Timpul”

Published

on

Foto. Arhiva personală

Szilárd Tóth este un călător independent care iubește locurile inedite și scrie cu multă pasiune despre calătoriile sale din jurul lumii. Îi place să viziteze locuri noi, să se scufunde în culturile locale ale vieții din întreaga lume și să descopere neașteptatul, așa cum povestește chiar el. Bazându-se pe experiențele personale, transmite informații și sfaturi de călătorie pentru a-i ajuta pe ceilalți să profite la maximum de vacanțele lor, totodată inspirându-i să viziteze destinații la care nu s-ar fi gândit anterior. Îi putem spune „travel influencer”, fiind deja urmărit în mediul online de peste 160.000 de utilizatori pe TikTok, și inspirând totodată, o frumoasă comunitate pe Instagram.

Călătoria pentru Szilárd este mult mai mult decât simpla vedere a obiectivelor turistice – călătoriile și lucrurile pe care le înveți din ea îți pot schimba viața, spune el. Călătorește pentru a crește ca persoană, pentru a întâlni pe alții care să-l inspire și să-i îmbogățească viața cu frumusețea și diversitatea acestei lumi uimitoare. „Mai presus de toate, călătoresc pentru Libertate. Să-mi trăiesc viața în condițiile mele, să fiu responsabil de propriul destin, să-mi ofer cel mai mare lux – Timpul”, transmite călătorul nostru. În continuare, Szilárd Tóth a oferit un interviu pentru SuperTu.ro

Ce te-a determinat să intri în lumea creatorilor de conținut din domeniul turismului și să redactezi jurnale de călătorie? Care este povestea acestei pasiuni?

Pasiunea pentru călători a început cu mulți ani în urmă. Îmi place planificarea, anticiparea, călătoria, fie cu avionul, trenul, autobuzul sau barca și, desigur, vacanța propriu-zisă și în cele din urmă. Toate amintirile minunate pe care le aduc acasă, trăiesc cu mine pentru totdeauna. Acesta a fost motivul inițial pentru care am creat jurnalele de călătorii, astfel încât să pot împărtăși aceste experiențe. Locuiesc într-una dintre cele mai frumoase țări din lume și mă simt foarte norocos pentru asta. România pentru mine înseamnă tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante.

Cu atâția bloggeri de călătorie pe care îi găsim print-un simplu search pe Google, care consideri că este elementul cheie pentru care unul ar putea avea succes în detrimentul celuilalt? Tu ai succes, iar asta înseamnă că ai reușit să ieși cu ceva în evidență. Care este acel „ceva”?

Advertisement

Cercetez destinațiile singur, fără a fi nevoie neapărat de un ghid turistic sau de o excursie la pachet. Aceasta face parte din distracție – selectarea unor ghiduri de călătorie, căutarea lucrurilor online și, desigur, toate sfaturile uimitoare pe care le descopăr de la alți bloggeri de călătorie. Am încredere, că în acest domeniu autenticitatea și sinceritatea este elementul cheie spre „succes”. Am descoperit câ într-un material video pot reda aceste elemente cel mai bine. Restul a fost doar multă muncă. Și învâțare continuă.

Cei care fac carieră într-un anumit domeniu, poate că au un mentor sau un idol. Cine a fost cea mai influentă persoană din cariera ta de blogger de călătorie și de ce?

Călătoria este, cel puțin pentru mine, despre locuri și despre oameni. Oamenii care au făcut din călătoriile mele adevărate experiențe de neuitat. Oameni alături de care am râs, am vizitat și am descoperit lucruri noi. Anii precedenți mi-a adus mulți oameni minunați în viață, pentru care sunt recunoscător. De la fiecare am învățat ceva, cât pe plan profesional cât și pe cel personal. Căci, în definitiv, la final de zi aceasta este esența – amintirile pe care le creezi, experiențele pe care le trăiești și prieteniile pe care le legi cu oameni dragi sufletului tău.  

Călătoriile sunt costisitoare, indiferent că vorbim de teritoriul național sau internațional. Cum reușești să îți finanțezi deplasările?

Prin planificare și experiență. Dacă le planicifi cu ceva timp înainte și mai iei și câțiva prieteni cu tine, costurile sunt mult mai mici. Un cost este închirierea unei mașini la 2 persoane vs închirierea unei mașini la 4,5 persoane. În plus, sunt și vânător de oferte și promoții. Nu am o destinație fixa în care să merg, eu merg acolo unde sunt biletele de avion ieftine sau la promoție.

Ai dezvoltat pagina web SilTrips.com. Ce găsim acolo?

Advertisement

Am început blogul SilTrips la mijlocul anului 2021. Inițial mi-a fost greu să scriu articole, deoarece în ultimii ani mă axam pe social media Instagram și TikTok unde nu erau necesare texte elaborate doar fotografii și materiale video. Dar cu timpul, am învățat puterea scrisului. Pe blog puteți regăsi poveștile experiențelor în viziunea mea: călătorii în România și prin alte țări, destinații și cazări pe care le consider inedite, recomandări de vacanțe etc.

Te provoc să punem puțină sare și piper peste interviu! Vreau să ne povestești o întâmplare/ peripeție pe care n-o poți uita și pe care nu îți doresti să o mai trăiești din nou!

Într-o călătorie în Estonia am avut o peripeție ce nu aș mai repeta. În momentul în care urma să mă îmbarchez pe avionul spre casă am fost reținut de ofițerii vamali, aparent sub pretextul unor verificări. Mi-au reținut cartea de identitate, telefonul și încălțămintea, iar timp de aproape o oră am fost închis într-o “celulă” fără nici o altă explicație suplimentară. Nu v-aș putea descrie ce am simțit în acele momente, știind că avionul probabil va decola fără mine. Până la urmă situația s-a rezolvat, singura explicație ce mi s-a dat era cu privire la cartea mea de identitate care li se părea fals. Am fost excortat până la avion de către agenți într-o mașină de poliție. Privirile călătorilor care așteptau în avion a fost de milioane când la intrarea mea în avion am auzit „Boarding Completed”.

Care sunt tendinţele de călătorie pentru sezonul de vară? Dar pentru cel de iarnă?

Pentru vară, rămân cele clasice Grecia, Bulgaria, Turcia, însă acum turismul a reînviat puțin și lumea călătorește mai mult. Acum și destinațiile exotice sunt din nou căutate. Țările care și-au deschis porțile își așteaptă musafirii. Purta Cana din Republica Dominicană, Mexic, Dubai, Brazilia, Thailanda, Seychelles, Maldive sau Sri Lanka sunt destinații care sunt foarte ofertante.

Advertisement

Pentru sezonul de iarnă, avem tot cele 2 opțiuni, ski și vacanțe la căldură. Nu cred ca până la iarnă vor mai continua restricțiile foarte dure. Aceste destinații vor fi deschise la capacitate maximă.

Cum este mai bine să plecăm la drum: pe cont propriu sau cu o agenție de turism?

Depinde. Pe cont propriu este mai bine dacă ne dorim libertate și nu un program fix. În schimb pentru agenții, acolo avem mult mai multă organizare și siguranță. Cu o agenție nu trebuie să îți faci griji de nimic. Totuși, în destinațiile exotice este recomandată agenția căci, acolo dacă nu cunoști locul poți cădea în plasa escrocheriilor.

Ce sfat le poți da turiștilor români pentru alegerea destinației potrivite?

Alegeți ce vă place și documentați-vă. Pozele sunt frumoase, dar de obicei nu redau întregul tablou. Citiți despre destinația pe care o alegeți. Căci cel mai mic detaliu poate sa facă vacanța perfectă sau vacanța cea mai neplăcută. Alegeți ce vi se potrivește.

Și pentru că ești din Cluj, la final de interviu, te rog să ne spui ce loc frumos nu trebuie ratat dacă vizităm orașul tău?

Advertisement

Aerul vienez pe care ți-l inspiră arhitectura, străzile pavate cu amintiri și istorie, amestecul de mister și vivacitate, toate acestea fac din Cluj-Napoca un oraș al metamorfozelor spiritului omenesc de-a lungul timpului. Obiectivele turistice din oraș și împrejurimi sunt multe. Vă recomand Piața Muzeului, Piața Unirii, Bulevardul Regele Ferdinand sau Parcul Central. Nu puteți rata nici Salina din Turda unde vă puteți începe propria „Călătorie spre centrul pământului”.

Mulțumim pentru participarea la seria noastră de interviuri!

Ai nevoie de sfaturi pentru propria călătorie? Îl găsești pe Szilárd pe Instagram și TikTok.

Advertisement
Continue Reading