Connect with us

Oameni

Andreea Zaleschi – tânăra artistă care însuflețește atmosfera într-un spital din România, prin artă!

Published

on

Andreea Zaleschi, masterandă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a oferit, alături de prietena sa Mihaela Filip, un strop de culoare cabinetului de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. De altfel, Andreea Zaleschi a donat Spitalului Județean de Urgență Buzău șase tablouri pictate de ea. Tânăra artistă consideră că „arta își găsește drumul oriunde și devine sentiment pentru oricine”. 

Personaje din povești și desene animate dau viață, de ceva vreme, pereților secției, bucurându-i pe micuții suferinzi și făcându-i să mai uite durerea care i-a trimis pe un pat de spital. În anul 2020, Andreea, dar și alți voluntari, s-au implicat de asemenea într-un proiect de voluntariat având ca scop înfrumusețarea Secției de Pediatrie. După finalizarea acelui proiect de suflet, Andreea a promis că va continua și așa s-a întâmplat.

„Așa cum obișnuiesc în lucrările mele din ultimii ani, este vorba despre conexiunea dintre artă și medicină. Actul medical tinde spre perfecțiune prin exactitatea și meticulozitatea cu care este executat. În artă, oamenii încercau să imite natura, fiindcă natura era divină prin excelență, ideea fiind cumva din antichitate, de la Platon încoace, chiar Homer. Din vremuri ancestrale, dacă stau bine și mă gândesc, toate popoarele antichității: grecii, romanii și până în prezent tot încearcă să atingă o formă de perfecțiune sau să se izbăvească prin artă, deși nu poți ajunge la un consens sau numitor comun. Perfecțiunea e greu de atins în artă… Însă de aici am plecat, ilustrând natura și vietățile sale (în pictura murală, pasărea) ca pe o metaforă a vieții ce prinde contur în jurul unor oase ce se vindecă cu ajutorul medicilor, al personalului medical (indirect acest detaliu în imagine – frunzele, ramurile înflorind, se împletesc și se dezvoltă pornind de la și în jurul oaselor). Am ales un manechin, fără să personalizez ilustrația, dorindu-mi ca atenția să se centreze pe domeniul medical, având în vedere că spațiul în care am realizat lucrarea este cabinetul de ortopedie. Am ales metafore care se acordă cu primăvara: înflorirea, înverzirea, natura care se transformă pentru a transpune în desen vindecarea unui traumatism. Mulțumesc pentru încredere, dar și pentru oportunitatea de a realiza acest proiect de voluntariat tuturor celor din Spitalul Județean Buzău, conducerii, precum și secției de ortopedie și traumatologie!”, a explicat Andreea Zaleschi pentru Sansanews.ro.

În continuare, vă prezentăm un interviu acordat de Andreea Zaleschi pentru SuperTu.ro:

Advertisement

Cum ai ajuns să pictezi la acel spital?

Povestea a început în anul cu licența, unde tema pe care am abordat-o a fost grafică și medicină, căutând să fac conexiuni între aceste domenii. Astfel am ajuns să fac practică (am studiat radiografii, modul de lucru) pe secția ortopedie pentru a putea să mă documentez în acest sens. Conducerea, dar și personalul medical au răspuns pozitiv, sprijinind inițiativa mea. Ulterior, au apărut proiecte interesante aici, ultimul fiind acesta de voluntariat. În cadrul lui am ilustrat pereții de pe secția Pediatrie, căutând să dau viață unor personaje de basm pentru a bucura suflețelele micuților pacienți. Pandemia a oprit procesul de lucru, de aceea abia acum am reușit să finalizez pictura murală în cabinetul de ortopedie din ambulator, proiectul continuându-se și aici. Posibil să se continue și pe alte secții.

Cum te simți știind că de acum înainte mulți oameni îți vor vedea opera pe acei pereți și, probabil, vor avea o senzație de alinare?

Mereu mi-am dorit ca arta pe care o realizez să ajungă în sufletul oamenilor și să transmită puțin din emoțiile ce o făuresc. Pentru mine înseamnă mai mult decât pot eu exprima să știu că desenele realizate au devenit stări palpabile, s-au metamorfozat în sentimente în gândul și sufletul oamenilor.

Crezi că această idee de a însenina pereții spitalelor, ar putea deveni un proiect național?

Cred că arta își găsește drumul oriunde și devine sentiment pentru oricine. De aici simt eu că esența acesteia stă în a transmite senzații, a oferi stări și emoții celor din jur, creionează un efect publicului, celor care o văd. Îmi vine în minte un citat de Rousseau, care spunea astfel: „Spectacolele sunt făcute pentru popor și doar prin efectele lor asupră-i li se pot stabili calitățile ab­solute.” Cred că da, la nivel național, un astfel de proiect ar aduce laolaltă multă emoție. Să o spun metaforic, culorile s-ar bucura să ajute oriunde este nevoie de ele.

De ce crezi că este nevoie ca încăperile și coridoarele spitalelor să prindă culoare?

Advertisement

Eu de mică eram speriată de controlul medical, parțial teama aceea mi-a rămas și acum, dar o controlez prin logica și necesitatea acestuia. Însă orice stare care încearcă să îmi dezechilibreze calmul dispare atunci când arta cuprinde spațiul din jurul meu. Desenul, muzica, orice artă frumoasă îmi abate gândurile și mă bucură. De aici simt că poveștile ilustrate prin intermediul artei murale pot deveni alinare, bucurie, calm și chiar speranță pentru cei care trec pragul spitalelor. Cred că oriunde este nevoie de culoare.

Andreea Zaleschi a promis că va reveni și va mai desena pe pereți. Redacția SuperTu.ro o felicită și îi dorește mult succes!

Oameni

REPORTAJ Agerpres: Dorel Glomnicu – colecționarul care a strâns la un loc istoria radioului

Published

on

Convins că radioul este și va rămâne cea mai simplă și la îndemână sursă de informare, un fost lider de sindicat din Vâlcea cu o pasiune ieșită din comun pentru “cutiile vorbitoare” a strâns acasă în decurs de câteva decenii câteva sute de radioreceptoare, de la cele cu galenă, cu lămpi sau pe tranzistori și până la aparate de radio moderne.

Mulți ani angajat la cariera de cărbune din zona Berbești-Alunu, Dorel Glomnicu este un priceput electronist și spune că încă din copilărie a fost fascinat de aparatele de radio. Pe vremea când nici nu mergea la școală, a demontat bucată cu bucată radioul părinților ca să afle de unde vine vocea ce răzbătea în casă, pentru ca mai apoi, în timpul școlii, să învețe să le și construiască.

“Pasiunea este din copilărie, pentru ca în copilărie eram foarte, foarte curios și demontam tot ce îmi pica în mână, fie ca era mașinuță, fie că era un aparat de radio. Primul radio pe care l-am demontat a fost un radio pe lămpi, al părinților bineînțeles. La vremea respectivă era o bijuterie. Chiar și acum e o bijuterie, pentru ca e un radio care mergea și la lampă și la baterii, ceea ce era o raritate la vremea respectivă, dar și o necesitate pentru că nu exista curent electric în zonele rurale, mai ales. Aveam cinci sau șase ani. Știu sigur că nu eram la școală și l-am luat și l-am demontat să văd de unde vine vocea. Și din aproape în aproape l-am făcut bucăți și tot nu am descoperit de unde vine vocea. De fapt, eu voiam să și văd vocea, să și văd oamenii care vorbe sau care cântă. Sigur că nu mai există aparatul respectiv, dar cu mare greutate am găsit altul. L-am cumpărat și l-am restaurat. Am găsit și lampa, iar acum funcționează cu energia produsa de acea lampă”, povestește Dorel Glomnicu, fostul lider de sindicat al minerilor din Berbești și Alunu.

Peste ani, vrăjit de cutiile magice de la începuturile radioului, Dorel Glomnicu a început încet, încet să le și colecționeze. În aproape 30 de ani de la achiziționarea primei piese din colecția sa, a strâns acasă sute de aparate radio, de toate tipurile și din toate etapele istoriei tehnici. Pe lângă acestea, colecția vâlceanului mai cuprinde și patefoane, gramofoane, magnetofoane și alte aparate de redare a sunetului și a imaginii.

Advertisement

Citește continuarea reportajului aici.

Continue Reading

Oameni

Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră

Published

on

Foto. Rich Polk/GG2025

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câștigat duminică seară, în cadrul celei de a 82-a ediții a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie /musical, informează contul de pe rețeaua de socializare X dedicat acestor distincții decernate de Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA), potrivit Agerpres.

Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur pentru rolul din filmul ‘A Different Man’ și a concurat în această categorie cu actorii Jesse Eisenberg (‘A Real Pain’), Hugh Grant (‘Heretic’), Gabriel LaBelle (‘Saturday Night’), Jesse Plemons (‘Kinds of Kindness’), Glen Powell (‘Hit Man’).

Este primul Glob de Aur obținut de Sebastian Stan după nominalizarea primită în 2023 pentru rolul din miniseria TV ‘Pam & Tommy’. Pentru evoluția sa din lungmetrajul ‘A Different Man’, el a fost recompensat cu premiul de interpretare masculină – Ursul de Argint – la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2024. În acest film, starul americano-român joacă rolul unui actor aspirant cu tumori faciale, care este supus unei proceduri estetice radicale pentru a-și schimba drastic aspectul, însă noul său chip de vis se transformă rapid într-un coșmar.

În 2024, premiul acestei categorii a fost câștigat de actorul Paul Giamatti, pentru rolul din filmul ‘The Holdovers’.

Advertisement

Cea de-a 82-a gală de decernare a Globurilor de Aur are loc la ora transmiterii acestor informații și se desfășoară la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles. Evenimentul este prezentat de actrița Nikki Glaser.

Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări și producții din industria cinematografică și de televiziune, grupate în 27 de categorii. 

Continue Reading

Oameni

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a cucerit Muntele Kosciuszko (Australia), din Circuitul Seven Summits

Published

on

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, care a cucerit vârful Everest (8.848 m) în luna mai a acestui an, a reuşit să escaladeze, vineri, Muntele Kosciuszko (2.228 m), cel mai înalt din Australia, ca parte a proiectului său prin care doreşte să ducă la bun sfârşit Circuitul Seven Summits- cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele lumii.

El a postat vineri seara o fotografie pe pagina sa de Facebook cu mesajul “On Top of Australia”, mulţumindu-le, totodată, partenerilor care îl sprijină în cadrul proiectului său.

În prezent, Adrian Ahriţculesei mai are de escaladat vârful McKinley (6.194 m), din Alaska – cel mai înalt din America de Nord, şi Masivul Vinson (4.897m), din Antarctica.

Adrian Ahriţculesei are experienţă în escalada pe vârfuri înalte, între altele el reuşind să urce pe Everest (8.848), Elbrus (Rusia) – 5.642 m, Mont Blanc (Italia) – 4.748 m sau Aconcagua (Argentina) – 6.962 m.

Advertisement

Totodată, în ianuarie 2023, alpinistul din Petroşani a reuşit să cucerească vârful Mount Sidley (4.285 m), din Antarctica, şi să finalizeze astfel “Circuitul celor 7 vulcani”, devenind primul bărbat din România care îşi înscrie în palmares o asemenea performanţă. 

Sursa, Agerpres.

Continue Reading