Connect with us

Oameni

Interviu cu Specialistul în Nutriție, Dr. Vlad Roșca! Cum arată farfuria corectă?

Published

on

Foto. Arhivă

Dr. Vlad Roșca este specialistul în nutriție care convinge prin puterea exemplului. Nutriția are o deosebită importanță în menținerea unei sănătăți bune, în dezvoltarea corectă și armonioasă a organismului, în prevenția unor afecțiuni, iar terapia nutrițională este parte complementară în vindecarea diferitelor afecțiuni. Important este să înțelegem, printre altele, cum arată farfuria corectă, iar Dr. Vlad Roșca ne ajută să înțelegem mai bine.

SuperTu.ro: Se vorbește tot timpul despre o alimentație sănătoasă, dar probabil că mulți se întreabă ce presupune mai exact acest concept. Cum trebuie să acționăm atunci când ne dorim un regim alimentar sănătos? Cum arată farfuria corectă?

Dr. Vlad Roșca: O alimentație sănătoasă implică multe aspecte, de la calitatea alimentului pănă la temperatura lui de procesare acolo unde impune necesitatea gătirii sau sursa acestuia. Este un concept amplu, dar e bine să începem cu pași mici, dar importanți. Eliminând alimentele procesate din alimentație și produsele ce conțin zahăr adăugat este un prim pas important în drumul către o alimentație corectă. Dupa aceea se poate aprofunda schimbând „la ce am renunțat” cu „ce mănânc”. Astfel se pot cunoaște beneficiile alimentelor de calitate, temperatura la care trebuie gătite acolo unde impune situația, frecvența lor în alimentație, combinarea lor cu alte alimente în funcție de timpul de digestie, dar și momentele potrivite din zi pentru a fi consumate. O farfurie corectă depinde de scop. Dacă se dorește pierderea în greutate sau nu, nutrienții de calitate nu trebuie să lipsească. Am să vă dau un exemplu de o masă pentru un om care caută sănătatea în mâncare într-un mod echilibrat. 30% din farfurie reprezentată de carne de curcan slabă, 40% reprezentată de un carbohidrat de calitate precum orezul brun, 20% din grăsimi sănătoase cum ar fi avocado, iar 10% de verdețuri cu conținut bogat de fibre (legume verzi, salată). Consumul de carne ar trebui limitat la 2-3 porții pe săptămână în cazul unui om sedentar sau care face activitate fizică medie, iar în acest sens înlocuim proteina animală (cele 30% de procente) cu proteina vegetală cum ar fi fasolea roșie, lintea sau năutul.

Mulți oameni își doresc să slăbească, dar puțini sunt cei care și reusesc acest lucru. Care sunt excesele alimentare pe care omul le face frecvent şi care îi dăunează? Cum evităm?

Din studiul meu observațional am realizat că de cele mai multe ori oamenii nu fac excese alimentare. Aceștia iau în greutate din alte 3 motive: o alimentație de proastă calitate bogată caloric, în grăsimi și zaharuri, mâncatul haotic de 1-2 ori pe zi si uneori o dereglare hormonală (mai ales în cazul femeilor) sau o condiție medicală. Aceste lucruri contribuie la luarea în greutate chiar dacă cantitatea de hrană nu este mare, excesivă. Alimentele bogate în grăsimi și zaharuri, în cantitate mică, pot cu ușurință să aducă un aport caloric foarte mare. Mâncatul rar și în special seara târziu, încetinește metabolismul (capacitatea de a arde calorii), iar corpul intră într-o stare numită catabolism. Dereglările hormonale sunt cele la care nu putem acționa, rămânând doar spectatori. Totuși, modificând celelalte condiții vom putea slăbii într-un mod corect intrând pe un făgaș normal. Mâncatul în exces înseamnă mâncat mult … din fericire nutriția a avut grijă de cei ce vor să mănânce mult, dar nu și de cei ce au ales să mănânce greșit. Undeva la 4 spre 5 kg de spanac este echivalentul caloric al unei tablete de 100g de ciocolată clasică. Are sens, nu?!

Advertisement

Exista vreo legatură între alimentație și starea noastră psihică?

Alimentația joacă un rol fundamental în starea noastră psihică. Există dovezi potrivit căreia schimbările alimentare au contribuit la vindecarea anxietății generalizate și a depresiilor ușoare sau medii. Totodată s-a demonstrat faptul că anumite deficiente alimentare pot cauza depresia. Alimentația și stilul de viață sunt principalele arme ale stării noastre, atât fizică, cât și psihică. Una dintre conceptele alimentare benefice în slăbit a luat naștere în psihiatrie și în prezent tratează cu succes stările de anxietate si epilepsie. Zahărul, de exemplu este nociv pentru organism, deci și pentru creier. Zahărul contribuie la dezvoltarea unei depresii pre existente, în timp ce dietele ketogenice îmbunătățesc starea remarcabil.

Stresul și lipsa odihnei afectează rezultatele urmărite prin dietă?

Da, atât stresul, cât și lipsa somnului influențează rezultatele în dietă. Fie că vorbim de slăbire sau o dietă care e menită să ne ajute să construim masa musculară. Stresul secretă cortizol, hormon care favorizează retenția de apă și acumularea de grăsime. În același timp, somnul este cea mai bună metodă de detoxifiere și refacere a organismului, iar fără el nici dieta și nici procesele la nivel celular nu se desfășoară așa cum ne dorim.

Cât de importante sunt suplimentele alimentare în procesul de slăbire sau acumulare de masă musculară?

Suplimentele în slăbire nu își au locul. Slăbirea se face strict alimentar și din păcate pentru mulți, este singura soluție. Supliment înseamnă „un plus pentru a suplimenta hrana solidă”, iar în slăbire nicidecum nu avem nevoie să suplimentăm. În construcția de masă musculară pot fi utile exact prin denumirea și rolul lor de suplimente = suplimentează hrana. Când vorbim de masa musculară implicit vorbim și de un număr mai ridicat de calorii, fără să depășească metabolismul bazat în proporții optime. Atunci suplimentele pot să ajute acest proces.

Advertisement

Multe persoane susţin că, după ce au renunţat la o dietă, s-au îngrăşat mai mult. Poate fi acesta un adevar sau o simplă scuză?

Este și adevăr și scuză. Adevărul este că multe dintre dietele „celebre” pe internet tratează greutatea în plus, nicidecum cauza care a dus la acumularea kilogramelor. În același timp încetinește metablolismul prin structura lor liniară în descreșterea caloric, iar rezultatul de după este dezastruos. Metabolismul este mai lent, adică trebuie să mănânci mult mai puțin decât ai fi mâncat înainte ca să menții pierderea. Mai mult de atât, cauza luării în greutate nu este rezolvată, astfel recidiva kilogramelor este garantată. Când vorbim de scuză, vorbim de acei oameni care au slăbit, au avut o disciplină pe care după ce au ajuns la greutatea dorită și-au pierdut-o. Nu funcționează așa…acel program de slăbire are două roluri: să te ajute să slăbești și să te ajute să îți formezi o disciplină permanentă. Astfel, după dieta oarecum restrictivă, să ai un lifestyle ceva mai permisiv, dar cu anumite principii și o disciplină mereu. Nu poți ca după dietă să mănânci tot ce-ți cade la mână în mod irațional, nu există nutriționiști magicieni care să te ajute să slăbești și să rămâi așa chiar dacă nu ai grijă în viitor. Este ca și atunci când muncim din greu să ne construim o casă, în sfârșit e gata. O admirăm, ne bucurăm, locuim acum în ea, este minunat…dar acum urmează să întreținem casa, nu?! Costurile sunt mai mici, dar sunt și vor fi mereu. Așa este și cu alimentația.

Cât de eficientă este o dietă, în cazul în care pacientul nu face sport?

Dieta este pentru slăbit, sportul pentru sănătate. Sportul deseori fără dietă nu te poate ajuta să slăbești, din simplul motiv că nu arde atât de multe calorii precum noi ne-am dorii și apetitul crește atunci când facem sport. Dieta este cheia slăbirii. Totuși, asociată cu sportul va rezulta un aspect plăcut vizual, o rezistență fizică, o stare psihică îmbunătățită și un tonus muscular bun. De slăbit fără sport se poate, fără probleme. Chiar dacă pacienții mei sunt sedentari 98%, treaba mea este să îi ajut să slăbească. Totuși, recomand sportul din toată inima mea și vorbesc mereu despre beneficiile lui asupra sănătății și stării psihice.

Care sunt cele mai dese sfaturi pe care le oferiți clienților dumneavoastră?

Sfaturile mele înclină mereu către alimente calitative cu beneficii asupra sănătății. Eu mă ocup de conceperea planurilor alimentare pentru pacienții mei, de monitorizarea lor și de rezolvarea problemelor ce apar pe parcurs. Sfatul meu pentru ei este să înțeleagă că acest meniu trebuie tratat și respectat riguros. Este tratamentul lor pentru a ajunge așa cum își doresc. Îi sfătuiesc să fie disciplinați și serioși, dar să nu uite de viața socială. Încerc să le inspir faptul că trebuie să găsim un echilibru între minte/ trup/ suflet și să nu neglijăm niciunul din aceste aspecte.

Vă mai amintiți varianta în print a revistei “Bravo!”? Un mesaj pentru cititorii noștri din mediul online?

Advertisement

Am avut în copilărie spre adolescență câteva numere ale revistei Bravo. Monden așa cum ne plăcea nouă. Din fericire eu am vârsta de 29 de ani și am avut bucuria de a citi revistele voastre în perioada adolescenței timpurii bucurându-mă de subiectele voastre. Cititorilor … eu nu mă pricep la urări, dar le doresc ceea ce ei își doresc. Cred că e cea mai bine punctată urare. Vă salut și vă îmbrațișez cu drag!

Unde vă găsesc cei care ajung la concluzia că au nevoie de un specialist nutriționist?

Pagina de Facebook Dr. Roșca Vlad este cartea mea de vizită și locul de unde pornește fiecare transformare.

Advertisement

Oameni

Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani

Published

on

La doar 15 ani, Vladimir Vîrzob a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. „Micul Einstein” este mândria Olteniei, dar și a întregii țări, iar reușita sa a fost apreciată de iluștri cercetători din România. Invenția lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-și, astfel, propria contribuție la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generație. Recent, Vladimir s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. În urma unor deducții teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiții ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcționare al bateriei”, povestește Vladimir Vîrzob.

​​Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, primind distincția de excelență în 2023.

„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranța că va fi pus în practică și dezvoltată, invenția reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu

Advertisement

Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară și chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a concurat alături alți 200 de participanți de toate vârstele, din 16 țări.

În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

În mijlocul provocărilor și oportunităților care definesc prezentul și viitorul României,
campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate țara cu un scop nobil și ambițios: să identifice, să promoveze și să susțină tinerii talentați și dornici să contribuie la progresul țării. Astfel, a fost descoperit și tânărul Vladimir Vîrzob și invenția sa unică. Această inițiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea și potențialul extraordinar al generației tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mișcare care își propune să schimbe paradigmele și să stimuleze inovația și excelența în toate domeniile.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin
performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, care va fi lansat la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading