Connect with us

Oameni

Interviu cu Specialistul în Nutriție, Dr. Vlad Roșca! Cum arată farfuria corectă?

Published

on

Foto. Arhivă

Dr. Vlad Roșca este specialistul în nutriție care convinge prin puterea exemplului. Nutriția are o deosebită importanță în menținerea unei sănătăți bune, în dezvoltarea corectă și armonioasă a organismului, în prevenția unor afecțiuni, iar terapia nutrițională este parte complementară în vindecarea diferitelor afecțiuni. Important este să înțelegem, printre altele, cum arată farfuria corectă, iar Dr. Vlad Roșca ne ajută să înțelegem mai bine.

SuperTu.ro: Se vorbește tot timpul despre o alimentație sănătoasă, dar probabil că mulți se întreabă ce presupune mai exact acest concept. Cum trebuie să acționăm atunci când ne dorim un regim alimentar sănătos? Cum arată farfuria corectă?

Dr. Vlad Roșca: O alimentație sănătoasă implică multe aspecte, de la calitatea alimentului pănă la temperatura lui de procesare acolo unde impune necesitatea gătirii sau sursa acestuia. Este un concept amplu, dar e bine să începem cu pași mici, dar importanți. Eliminând alimentele procesate din alimentație și produsele ce conțin zahăr adăugat este un prim pas important în drumul către o alimentație corectă. Dupa aceea se poate aprofunda schimbând „la ce am renunțat” cu „ce mănânc”. Astfel se pot cunoaște beneficiile alimentelor de calitate, temperatura la care trebuie gătite acolo unde impune situația, frecvența lor în alimentație, combinarea lor cu alte alimente în funcție de timpul de digestie, dar și momentele potrivite din zi pentru a fi consumate. O farfurie corectă depinde de scop. Dacă se dorește pierderea în greutate sau nu, nutrienții de calitate nu trebuie să lipsească. Am să vă dau un exemplu de o masă pentru un om care caută sănătatea în mâncare într-un mod echilibrat. 30% din farfurie reprezentată de carne de curcan slabă, 40% reprezentată de un carbohidrat de calitate precum orezul brun, 20% din grăsimi sănătoase cum ar fi avocado, iar 10% de verdețuri cu conținut bogat de fibre (legume verzi, salată). Consumul de carne ar trebui limitat la 2-3 porții pe săptămână în cazul unui om sedentar sau care face activitate fizică medie, iar în acest sens înlocuim proteina animală (cele 30% de procente) cu proteina vegetală cum ar fi fasolea roșie, lintea sau năutul.

Mulți oameni își doresc să slăbească, dar puțini sunt cei care și reusesc acest lucru. Care sunt excesele alimentare pe care omul le face frecvent şi care îi dăunează? Cum evităm?

Din studiul meu observațional am realizat că de cele mai multe ori oamenii nu fac excese alimentare. Aceștia iau în greutate din alte 3 motive: o alimentație de proastă calitate bogată caloric, în grăsimi și zaharuri, mâncatul haotic de 1-2 ori pe zi si uneori o dereglare hormonală (mai ales în cazul femeilor) sau o condiție medicală. Aceste lucruri contribuie la luarea în greutate chiar dacă cantitatea de hrană nu este mare, excesivă. Alimentele bogate în grăsimi și zaharuri, în cantitate mică, pot cu ușurință să aducă un aport caloric foarte mare. Mâncatul rar și în special seara târziu, încetinește metabolismul (capacitatea de a arde calorii), iar corpul intră într-o stare numită catabolism. Dereglările hormonale sunt cele la care nu putem acționa, rămânând doar spectatori. Totuși, modificând celelalte condiții vom putea slăbii într-un mod corect intrând pe un făgaș normal. Mâncatul în exces înseamnă mâncat mult … din fericire nutriția a avut grijă de cei ce vor să mănânce mult, dar nu și de cei ce au ales să mănânce greșit. Undeva la 4 spre 5 kg de spanac este echivalentul caloric al unei tablete de 100g de ciocolată clasică. Are sens, nu?!

Advertisement

Exista vreo legatură între alimentație și starea noastră psihică?

Alimentația joacă un rol fundamental în starea noastră psihică. Există dovezi potrivit căreia schimbările alimentare au contribuit la vindecarea anxietății generalizate și a depresiilor ușoare sau medii. Totodată s-a demonstrat faptul că anumite deficiente alimentare pot cauza depresia. Alimentația și stilul de viață sunt principalele arme ale stării noastre, atât fizică, cât și psihică. Una dintre conceptele alimentare benefice în slăbit a luat naștere în psihiatrie și în prezent tratează cu succes stările de anxietate si epilepsie. Zahărul, de exemplu este nociv pentru organism, deci și pentru creier. Zahărul contribuie la dezvoltarea unei depresii pre existente, în timp ce dietele ketogenice îmbunătățesc starea remarcabil.

Stresul și lipsa odihnei afectează rezultatele urmărite prin dietă?

Da, atât stresul, cât și lipsa somnului influențează rezultatele în dietă. Fie că vorbim de slăbire sau o dietă care e menită să ne ajute să construim masa musculară. Stresul secretă cortizol, hormon care favorizează retenția de apă și acumularea de grăsime. În același timp, somnul este cea mai bună metodă de detoxifiere și refacere a organismului, iar fără el nici dieta și nici procesele la nivel celular nu se desfășoară așa cum ne dorim.

Cât de importante sunt suplimentele alimentare în procesul de slăbire sau acumulare de masă musculară?

Suplimentele în slăbire nu își au locul. Slăbirea se face strict alimentar și din păcate pentru mulți, este singura soluție. Supliment înseamnă „un plus pentru a suplimenta hrana solidă”, iar în slăbire nicidecum nu avem nevoie să suplimentăm. În construcția de masă musculară pot fi utile exact prin denumirea și rolul lor de suplimente = suplimentează hrana. Când vorbim de masa musculară implicit vorbim și de un număr mai ridicat de calorii, fără să depășească metabolismul bazat în proporții optime. Atunci suplimentele pot să ajute acest proces.

Advertisement

Multe persoane susţin că, după ce au renunţat la o dietă, s-au îngrăşat mai mult. Poate fi acesta un adevar sau o simplă scuză?

Este și adevăr și scuză. Adevărul este că multe dintre dietele „celebre” pe internet tratează greutatea în plus, nicidecum cauza care a dus la acumularea kilogramelor. În același timp încetinește metablolismul prin structura lor liniară în descreșterea caloric, iar rezultatul de după este dezastruos. Metabolismul este mai lent, adică trebuie să mănânci mult mai puțin decât ai fi mâncat înainte ca să menții pierderea. Mai mult de atât, cauza luării în greutate nu este rezolvată, astfel recidiva kilogramelor este garantată. Când vorbim de scuză, vorbim de acei oameni care au slăbit, au avut o disciplină pe care după ce au ajuns la greutatea dorită și-au pierdut-o. Nu funcționează așa…acel program de slăbire are două roluri: să te ajute să slăbești și să te ajute să îți formezi o disciplină permanentă. Astfel, după dieta oarecum restrictivă, să ai un lifestyle ceva mai permisiv, dar cu anumite principii și o disciplină mereu. Nu poți ca după dietă să mănânci tot ce-ți cade la mână în mod irațional, nu există nutriționiști magicieni care să te ajute să slăbești și să rămâi așa chiar dacă nu ai grijă în viitor. Este ca și atunci când muncim din greu să ne construim o casă, în sfârșit e gata. O admirăm, ne bucurăm, locuim acum în ea, este minunat…dar acum urmează să întreținem casa, nu?! Costurile sunt mai mici, dar sunt și vor fi mereu. Așa este și cu alimentația.

Cât de eficientă este o dietă, în cazul în care pacientul nu face sport?

Dieta este pentru slăbit, sportul pentru sănătate. Sportul deseori fără dietă nu te poate ajuta să slăbești, din simplul motiv că nu arde atât de multe calorii precum noi ne-am dorii și apetitul crește atunci când facem sport. Dieta este cheia slăbirii. Totuși, asociată cu sportul va rezulta un aspect plăcut vizual, o rezistență fizică, o stare psihică îmbunătățită și un tonus muscular bun. De slăbit fără sport se poate, fără probleme. Chiar dacă pacienții mei sunt sedentari 98%, treaba mea este să îi ajut să slăbească. Totuși, recomand sportul din toată inima mea și vorbesc mereu despre beneficiile lui asupra sănătății și stării psihice.

Care sunt cele mai dese sfaturi pe care le oferiți clienților dumneavoastră?

Sfaturile mele înclină mereu către alimente calitative cu beneficii asupra sănătății. Eu mă ocup de conceperea planurilor alimentare pentru pacienții mei, de monitorizarea lor și de rezolvarea problemelor ce apar pe parcurs. Sfatul meu pentru ei este să înțeleagă că acest meniu trebuie tratat și respectat riguros. Este tratamentul lor pentru a ajunge așa cum își doresc. Îi sfătuiesc să fie disciplinați și serioși, dar să nu uite de viața socială. Încerc să le inspir faptul că trebuie să găsim un echilibru între minte/ trup/ suflet și să nu neglijăm niciunul din aceste aspecte.

Vă mai amintiți varianta în print a revistei “Bravo!”? Un mesaj pentru cititorii noștri din mediul online?

Advertisement

Am avut în copilărie spre adolescență câteva numere ale revistei Bravo. Monden așa cum ne plăcea nouă. Din fericire eu am vârsta de 29 de ani și am avut bucuria de a citi revistele voastre în perioada adolescenței timpurii bucurându-mă de subiectele voastre. Cititorilor … eu nu mă pricep la urări, dar le doresc ceea ce ei își doresc. Cred că e cea mai bine punctată urare. Vă salut și vă îmbrațișez cu drag!

Unde vă găsesc cei care ajung la concluzia că au nevoie de un specialist nutriționist?

Pagina de Facebook Dr. Roșca Vlad este cartea mea de vizită și locul de unde pornește fiecare transformare.

Advertisement

Oameni

REPORTAJ Agerpres: Dorel Glomnicu – colecționarul care a strâns la un loc istoria radioului

Published

on

Convins că radioul este și va rămâne cea mai simplă și la îndemână sursă de informare, un fost lider de sindicat din Vâlcea cu o pasiune ieșită din comun pentru “cutiile vorbitoare” a strâns acasă în decurs de câteva decenii câteva sute de radioreceptoare, de la cele cu galenă, cu lămpi sau pe tranzistori și până la aparate de radio moderne.

Mulți ani angajat la cariera de cărbune din zona Berbești-Alunu, Dorel Glomnicu este un priceput electronist și spune că încă din copilărie a fost fascinat de aparatele de radio. Pe vremea când nici nu mergea la școală, a demontat bucată cu bucată radioul părinților ca să afle de unde vine vocea ce răzbătea în casă, pentru ca mai apoi, în timpul școlii, să învețe să le și construiască.

“Pasiunea este din copilărie, pentru ca în copilărie eram foarte, foarte curios și demontam tot ce îmi pica în mână, fie ca era mașinuță, fie că era un aparat de radio. Primul radio pe care l-am demontat a fost un radio pe lămpi, al părinților bineînțeles. La vremea respectivă era o bijuterie. Chiar și acum e o bijuterie, pentru ca e un radio care mergea și la lampă și la baterii, ceea ce era o raritate la vremea respectivă, dar și o necesitate pentru că nu exista curent electric în zonele rurale, mai ales. Aveam cinci sau șase ani. Știu sigur că nu eram la școală și l-am luat și l-am demontat să văd de unde vine vocea. Și din aproape în aproape l-am făcut bucăți și tot nu am descoperit de unde vine vocea. De fapt, eu voiam să și văd vocea, să și văd oamenii care vorbe sau care cântă. Sigur că nu mai există aparatul respectiv, dar cu mare greutate am găsit altul. L-am cumpărat și l-am restaurat. Am găsit și lampa, iar acum funcționează cu energia produsa de acea lampă”, povestește Dorel Glomnicu, fostul lider de sindicat al minerilor din Berbești și Alunu.

Peste ani, vrăjit de cutiile magice de la începuturile radioului, Dorel Glomnicu a început încet, încet să le și colecționeze. În aproape 30 de ani de la achiziționarea primei piese din colecția sa, a strâns acasă sute de aparate radio, de toate tipurile și din toate etapele istoriei tehnici. Pe lângă acestea, colecția vâlceanului mai cuprinde și patefoane, gramofoane, magnetofoane și alte aparate de redare a sunetului și a imaginii.

Advertisement

Citește continuarea reportajului aici.

Continue Reading

Oameni

Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră

Published

on

Foto. Rich Polk/GG2025

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câștigat duminică seară, în cadrul celei de a 82-a ediții a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie /musical, informează contul de pe rețeaua de socializare X dedicat acestor distincții decernate de Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA), potrivit Agerpres.

Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur pentru rolul din filmul ‘A Different Man’ și a concurat în această categorie cu actorii Jesse Eisenberg (‘A Real Pain’), Hugh Grant (‘Heretic’), Gabriel LaBelle (‘Saturday Night’), Jesse Plemons (‘Kinds of Kindness’), Glen Powell (‘Hit Man’).

Este primul Glob de Aur obținut de Sebastian Stan după nominalizarea primită în 2023 pentru rolul din miniseria TV ‘Pam & Tommy’. Pentru evoluția sa din lungmetrajul ‘A Different Man’, el a fost recompensat cu premiul de interpretare masculină – Ursul de Argint – la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2024. În acest film, starul americano-român joacă rolul unui actor aspirant cu tumori faciale, care este supus unei proceduri estetice radicale pentru a-și schimba drastic aspectul, însă noul său chip de vis se transformă rapid într-un coșmar.

În 2024, premiul acestei categorii a fost câștigat de actorul Paul Giamatti, pentru rolul din filmul ‘The Holdovers’.

Advertisement

Cea de-a 82-a gală de decernare a Globurilor de Aur are loc la ora transmiterii acestor informații și se desfășoară la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles. Evenimentul este prezentat de actrița Nikki Glaser.

Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări și producții din industria cinematografică și de televiziune, grupate în 27 de categorii. 

Continue Reading

Oameni

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a cucerit Muntele Kosciuszko (Australia), din Circuitul Seven Summits

Published

on

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, care a cucerit vârful Everest (8.848 m) în luna mai a acestui an, a reuşit să escaladeze, vineri, Muntele Kosciuszko (2.228 m), cel mai înalt din Australia, ca parte a proiectului său prin care doreşte să ducă la bun sfârşit Circuitul Seven Summits- cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele lumii.

El a postat vineri seara o fotografie pe pagina sa de Facebook cu mesajul “On Top of Australia”, mulţumindu-le, totodată, partenerilor care îl sprijină în cadrul proiectului său.

În prezent, Adrian Ahriţculesei mai are de escaladat vârful McKinley (6.194 m), din Alaska – cel mai înalt din America de Nord, şi Masivul Vinson (4.897m), din Antarctica.

Adrian Ahriţculesei are experienţă în escalada pe vârfuri înalte, între altele el reuşind să urce pe Everest (8.848), Elbrus (Rusia) – 5.642 m, Mont Blanc (Italia) – 4.748 m sau Aconcagua (Argentina) – 6.962 m.

Advertisement

Totodată, în ianuarie 2023, alpinistul din Petroşani a reuşit să cucerească vârful Mount Sidley (4.285 m), din Antarctica, şi să finalizeze astfel “Circuitul celor 7 vulcani”, devenind primul bărbat din România care îşi înscrie în palmares o asemenea performanţă. 

Sursa, Agerpres.

Continue Reading