Connect with us

Oameni

Alexandra Selagea și Alina Biro, fondatoarele Society & Pilates Brașov: „De la început am observat că una oglindește personalitatea celeilalte”

Published

on

Ceea ce multe persoane nu știu, probabil, despre pilates, este faptul că acesta a fost inventat de către un bărbat. Mai precis, practicantul de bobybuilding german Joseph Hubertus Pilates, în urmă cu mai mult de 100 de ani. Pilates constituie un antrenament modern de fitness care poate fi executat de oricine, este util pentru tonifiere, întreținere, dar prezintă beneficii și pentru persoanele care au nevoie de recuperare fizică. Brașovenii sunt și ei norocoși pentru că au Society & Pilates Brașov.

Alexandra Selagea și Alina Biro sunt doua femei care împărtășesc aceleași pasiuni, interese și principii de viață. Sunt două pasionate de mișcare și alimentație sănătoasă care au găsit calea către o viață echilibrată prin practicarea acestei forme de miscare complete: Pilates.

Cele două s-au cunoscut în urmă cu cinci ani. Și pentru că în popor se spune că „cine se aseamănă, se adună”, exact așa s-a întâmplat. Încă de la început, Alexandra și Alina au observat că una oglindește personalitatea celeilalte, după cum povestesc chiar ele. Acesta a fost începutul pentru Society & Pilates Brașov.

În continuare, vă invităm să lecturați interviul acordat publicației noastre.

Advertisement

Nu este o regulă, însă de cele mai multe ori, un proiect are în spate o poveste frumoasă. Care este istoria voastră? Cum a luat naștere Society & Pilates Brașov?

Ne-am cunoscut în urmă cu cinci ani prin prieteni comuni. De la început am observat că una oglindește personalitatea celeilalte și avem o viziune comună asupra vieții, în general. A existat și o sincronicitate de timp pentru că amândouă ne doream și eram pregătite să pornim o afacere nouă, legată de sport.

Alexandra – economist și instructor de Pilates și Barre cu experiență – avea în minte un proiect personal legat de Pilates, iar Alina – economist și fostă sportivă de performanță la patinaj viteză, practicantă de yoga și pilates – își dorea să profeseze ca antrenor personal de Pilates. Amândouă eram certificate atât ca instructor de fitness, cât și ca instructor de Pilates, Alexandra fiind absolventă a Școlii de Pilates Fitness Scandinavia, iar Alina a Școlii de Pilates Move ON Pilates Academy. Ambele Școli sunt recunoscute pentru nivelul înalt de pregătire în acest domeniu.

Ca practicante cu experiență al acestui tip de mișcare, am constatat pe propriul nostru corp multiple beneficii: postura corectă, calmarea minții și oxigenarea intensă obținute prin respirația abdominală profundă, creșterea coordonării și a mobilității, alungirea musculaturii și lipsa presiunii articulare. Acest ultim aspect face ca acest tip de mișcare să fie potrivit pentru femei până la vârste înaintate, când practicarea altor sporturi implică riscuri din punct de vedere al uzurii articulațiilor.

Suntem familiarizați cu orele clasice de sport dintr-o sală de fitness, însă sportul pe care îl promovați dumneavoastră este cu totul altfel. Cum se desfășoară ședințele de Pilates Reformer?

Ședințele se desfășoară într-o atmosfera calmă, veselă și relaxată pe șase aparate de ultimă generație, într-un spațiu luminos. Exercițiile sunt personalizate, adaptate pentru fiecare grupă de participante în parte, cu o execuție asistată personal de către noi. Punem accent pe corectitudinea execuției pentru obținerea rezultatelor rapide. Aparatul Pilates Reformer menține firesc postura corectă a corpului pe toată durata de desfășurare a clasei de Pilates, instructorul urmărind permanent execuția corectă a mișcărilor, însoțită de tehnici de respirație ghidată.

Advertisement

Există anumite calități pe care trebuie să le aibă cei care fac Pilates? Cine poate participa?

Nu sunt ncesare calități sportive deosebite pentru a participa la clasele de Pilates Reformer. Credem că singură condiție este dorința de a urma o formă de mișcare armonioasă care are că rezultat un corp puternic, fexibil și subțire. În general, marea majoritate a celor care practică Pilates sunt fete.

De ce vedem cel mai des femei în rândul practicanților de Pilates din România?

În țara noastră, acesta este un aspect legat de cultura noastră ca popor. Bărbații români care fac mișcare prețuiesc viteza de reacție, forța și muscultura masivă și din acest motiv practică sporturi care ilustrează aceste calități: fotbal, lupte libere, alergare montană, box, arte marțiale mixate, fitness, culturism. Pilates este preferat de femei pentru că este un tip de mișcare în acord cu feminitatea, țintește suplețea, armonia, întărirea musculaturii cu alungirea fibrei musculare.

Care sunt acele exerciții de bază care nu lipsesc din ședințele de Pilates Reformer?

Indiferent de nivelul la care sunt practicate, exercițiile de bază Pilates Reformer sunt exerciții care includ tehnici de respirație profundă, abdominală și toracică, menținerea întregii musculaturi încordate, pe un aparat ultraperformant, care ajută la menținerea posturii corecte în timpul exercițiilor.

Advertisement

În general, sportul înseamnă sănătate. Care sunt beneficiile practicării acestor exerciții specifice ședințelor de Pilates?

Beneficiile sunt de două feluri: funcționale și estetice. Cele estetice au în comun postura corectă a corpului: dreaptă, relaxată, aliniată din creștet până în tălpi, static și în mișcare. Aspectele funcționale sunt legate în primul rând de corecția posturii corpului, îndreptarea coloanei vertebrale după nenumărate ore petrecute încă din copilărie în bănci, în față calculatorului, static, imobil, de multe ori adus de spate. Apoi flexibilitate și întărirea musculaturii, inclusiv a musculaturii profunde. Estetic, musculatura practicantei de Pilates este alungită și puternică.

După câte şedinţe de Pilates se pot observa rezultatele?

Mixul între respirația profundă, întindere – tensionare musculară urmată de relaxare, fără presiune articulară, efectuat pe aparatele Pilates Reformer duc la rezultate rapide pe corp. După primele 6-8 ședințe se observă debutul corecției posturale, întărirea și alungirea musculaturii.

Pe lângă exercițiile Pilates, ce alte schimbări sunt necesare în viața unei persoane pentru a beneficia de rezultatele mult așteptate?

În ceea ce privește beneficiile funcționale nu sunt necesare schimbări ale stilului de viață. Practica regulată a exercitiior de Pilates Reformer conduce în timp la o postură corectă, un corp mai flexibil și o coordonare îmbunătățită. În situația în care acest tip de mișcare este combinat cu o alimentație echilibrată și un stil de viață fără mari excese, rezultatul va fi un corp mai subțire, cu musculatura alungită, de balerină.

Advertisement

Am citit, printre altele, faptul că Pilates este un sport de relaxare. Influenţează psihicul? În ce fel?

Da este adevărat. Respirația profundă este responsabilă cu relaxarea. Acest tip de respirație asigură oxigenarea completă a tuturor organelor din corp. În timpul acestei respirații creierul uman transmite corpului că nu este nici o amenințare în jur și induce relaxarea musculară și psihică. Practicarea regulată a exercițiilor de Pilates este o cale sigură pentru a atinge ușor și constant starea naturală de relaxare.

Ce investiții sunt necesare din partea celor care doresc să vină la Pilates?

Este de preferat ca echiplamentul să fie simplu – colanți și bustieră sau tricou – cât mai aproape de liniile corpului. Acest aspect ajută la corecția mișcărilor și a respirației.

Începe să îți lucrezi corpul, întreține-l prin exerciții pilates și, cu siguranță, vei vedea diferența. Brașovstiri.ro recomandă Society & Pilates Brașov! Programari la nr. 0725373229, 0742201992.

Advertisement

Oameni

Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani

Published

on

La doar 15 ani, Vladimir Vîrzob a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. „Micul Einstein” este mândria Olteniei, dar și a întregii țări, iar reușita sa a fost apreciată de iluștri cercetători din România. Invenția lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-și, astfel, propria contribuție la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generație. Recent, Vladimir s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. În urma unor deducții teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiții ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcționare al bateriei”, povestește Vladimir Vîrzob.

​​Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, primind distincția de excelență în 2023.

„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranța că va fi pus în practică și dezvoltată, invenția reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu

Advertisement

Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară și chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a concurat alături alți 200 de participanți de toate vârstele, din 16 țări.

În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

În mijlocul provocărilor și oportunităților care definesc prezentul și viitorul României,
campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate țara cu un scop nobil și ambițios: să identifice, să promoveze și să susțină tinerii talentați și dornici să contribuie la progresul țării. Astfel, a fost descoperit și tânărul Vladimir Vîrzob și invenția sa unică. Această inițiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea și potențialul extraordinar al generației tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mișcare care își propune să schimbe paradigmele și să stimuleze inovația și excelența în toate domeniile.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin
performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, care va fi lansat la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading