Connect with us

Oameni

Alexandra Selagea și Alina Biro, fondatoarele Society & Pilates Brașov: „De la început am observat că una oglindește personalitatea celeilalte”

Published

on

Ceea ce multe persoane nu știu, probabil, despre pilates, este faptul că acesta a fost inventat de către un bărbat. Mai precis, practicantul de bobybuilding german Joseph Hubertus Pilates, în urmă cu mai mult de 100 de ani. Pilates constituie un antrenament modern de fitness care poate fi executat de oricine, este util pentru tonifiere, întreținere, dar prezintă beneficii și pentru persoanele care au nevoie de recuperare fizică. Brașovenii sunt și ei norocoși pentru că au Society & Pilates Brașov.

Alexandra Selagea și Alina Biro sunt doua femei care împărtășesc aceleași pasiuni, interese și principii de viață. Sunt două pasionate de mișcare și alimentație sănătoasă care au găsit calea către o viață echilibrată prin practicarea acestei forme de miscare complete: Pilates.

Cele două s-au cunoscut în urmă cu cinci ani. Și pentru că în popor se spune că „cine se aseamănă, se adună”, exact așa s-a întâmplat. Încă de la început, Alexandra și Alina au observat că una oglindește personalitatea celeilalte, după cum povestesc chiar ele. Acesta a fost începutul pentru Society & Pilates Brașov.

În continuare, vă invităm să lecturați interviul acordat publicației noastre.

Advertisement

Nu este o regulă, însă de cele mai multe ori, un proiect are în spate o poveste frumoasă. Care este istoria voastră? Cum a luat naștere Society & Pilates Brașov?

Ne-am cunoscut în urmă cu cinci ani prin prieteni comuni. De la început am observat că una oglindește personalitatea celeilalte și avem o viziune comună asupra vieții, în general. A existat și o sincronicitate de timp pentru că amândouă ne doream și eram pregătite să pornim o afacere nouă, legată de sport.

Alexandra – economist și instructor de Pilates și Barre cu experiență – avea în minte un proiect personal legat de Pilates, iar Alina – economist și fostă sportivă de performanță la patinaj viteză, practicantă de yoga și pilates – își dorea să profeseze ca antrenor personal de Pilates. Amândouă eram certificate atât ca instructor de fitness, cât și ca instructor de Pilates, Alexandra fiind absolventă a Școlii de Pilates Fitness Scandinavia, iar Alina a Școlii de Pilates Move ON Pilates Academy. Ambele Școli sunt recunoscute pentru nivelul înalt de pregătire în acest domeniu.

Ca practicante cu experiență al acestui tip de mișcare, am constatat pe propriul nostru corp multiple beneficii: postura corectă, calmarea minții și oxigenarea intensă obținute prin respirația abdominală profundă, creșterea coordonării și a mobilității, alungirea musculaturii și lipsa presiunii articulare. Acest ultim aspect face ca acest tip de mișcare să fie potrivit pentru femei până la vârste înaintate, când practicarea altor sporturi implică riscuri din punct de vedere al uzurii articulațiilor.

Suntem familiarizați cu orele clasice de sport dintr-o sală de fitness, însă sportul pe care îl promovați dumneavoastră este cu totul altfel. Cum se desfășoară ședințele de Pilates Reformer?

Ședințele se desfășoară într-o atmosfera calmă, veselă și relaxată pe șase aparate de ultimă generație, într-un spațiu luminos. Exercițiile sunt personalizate, adaptate pentru fiecare grupă de participante în parte, cu o execuție asistată personal de către noi. Punem accent pe corectitudinea execuției pentru obținerea rezultatelor rapide. Aparatul Pilates Reformer menține firesc postura corectă a corpului pe toată durata de desfășurare a clasei de Pilates, instructorul urmărind permanent execuția corectă a mișcărilor, însoțită de tehnici de respirație ghidată.

Advertisement

Există anumite calități pe care trebuie să le aibă cei care fac Pilates? Cine poate participa?

Nu sunt ncesare calități sportive deosebite pentru a participa la clasele de Pilates Reformer. Credem că singură condiție este dorința de a urma o formă de mișcare armonioasă care are că rezultat un corp puternic, fexibil și subțire. În general, marea majoritate a celor care practică Pilates sunt fete.

De ce vedem cel mai des femei în rândul practicanților de Pilates din România?

În țara noastră, acesta este un aspect legat de cultura noastră ca popor. Bărbații români care fac mișcare prețuiesc viteza de reacție, forța și muscultura masivă și din acest motiv practică sporturi care ilustrează aceste calități: fotbal, lupte libere, alergare montană, box, arte marțiale mixate, fitness, culturism. Pilates este preferat de femei pentru că este un tip de mișcare în acord cu feminitatea, țintește suplețea, armonia, întărirea musculaturii cu alungirea fibrei musculare.

Care sunt acele exerciții de bază care nu lipsesc din ședințele de Pilates Reformer?

Indiferent de nivelul la care sunt practicate, exercițiile de bază Pilates Reformer sunt exerciții care includ tehnici de respirație profundă, abdominală și toracică, menținerea întregii musculaturi încordate, pe un aparat ultraperformant, care ajută la menținerea posturii corecte în timpul exercițiilor.

Advertisement

În general, sportul înseamnă sănătate. Care sunt beneficiile practicării acestor exerciții specifice ședințelor de Pilates?

Beneficiile sunt de două feluri: funcționale și estetice. Cele estetice au în comun postura corectă a corpului: dreaptă, relaxată, aliniată din creștet până în tălpi, static și în mișcare. Aspectele funcționale sunt legate în primul rând de corecția posturii corpului, îndreptarea coloanei vertebrale după nenumărate ore petrecute încă din copilărie în bănci, în față calculatorului, static, imobil, de multe ori adus de spate. Apoi flexibilitate și întărirea musculaturii, inclusiv a musculaturii profunde. Estetic, musculatura practicantei de Pilates este alungită și puternică.

După câte şedinţe de Pilates se pot observa rezultatele?

Mixul între respirația profundă, întindere – tensionare musculară urmată de relaxare, fără presiune articulară, efectuat pe aparatele Pilates Reformer duc la rezultate rapide pe corp. După primele 6-8 ședințe se observă debutul corecției posturale, întărirea și alungirea musculaturii.

Pe lângă exercițiile Pilates, ce alte schimbări sunt necesare în viața unei persoane pentru a beneficia de rezultatele mult așteptate?

În ceea ce privește beneficiile funcționale nu sunt necesare schimbări ale stilului de viață. Practica regulată a exercitiior de Pilates Reformer conduce în timp la o postură corectă, un corp mai flexibil și o coordonare îmbunătățită. În situația în care acest tip de mișcare este combinat cu o alimentație echilibrată și un stil de viață fără mari excese, rezultatul va fi un corp mai subțire, cu musculatura alungită, de balerină.

Advertisement

Am citit, printre altele, faptul că Pilates este un sport de relaxare. Influenţează psihicul? În ce fel?

Da este adevărat. Respirația profundă este responsabilă cu relaxarea. Acest tip de respirație asigură oxigenarea completă a tuturor organelor din corp. În timpul acestei respirații creierul uman transmite corpului că nu este nici o amenințare în jur și induce relaxarea musculară și psihică. Practicarea regulată a exercițiilor de Pilates este o cale sigură pentru a atinge ușor și constant starea naturală de relaxare.

Ce investiții sunt necesare din partea celor care doresc să vină la Pilates?

Este de preferat ca echiplamentul să fie simplu – colanți și bustieră sau tricou – cât mai aproape de liniile corpului. Acest aspect ajută la corecția mișcărilor și a respirației.

Începe să îți lucrezi corpul, întreține-l prin exerciții pilates și, cu siguranță, vei vedea diferența. Brașovstiri.ro recomandă Society & Pilates Brașov! Programari la nr. 0725373229, 0742201992.

Advertisement

Oameni

Evelina Chișcă (UPU Brașov) povestește despre bucuria și provocările cu care se confruntă un asistent social

Published

on

Evelina Chișcă este una dintre asistentele sociale ale Unității de Primiri Urgențe Brașov. Munca ei în UPU este să creeze cele mai bune legături între pacienți, rude și medici, între birocrație și emoție, să rezolve probleme și să pună lucrurile într-o ordine firească, naturală.

Asistența socială din departamentele de urgență se constituie ca o profesie relativ nouă, cu perspective promițătoare de dezvoltare, susținută puternic de dovezile beneficiilor pe care le aduce comunității.

Iată ce ne-a declarat, într-un scurt interviu, Evelina Chișcă:

Advertisement

Care este rolul unui asistent social în Unitatea de Primiri Urgențe?

Rolul profesional al unui asistent social este sa îi ajute pe oameni să găsească soluții și resurse în momente dificile din viață, și, totodată să îi ajute să folosească aceste resurse pentru a-și schimba cursul vieții în bine. În momente dificile, când echilibrul emoțional este afectat, chiar dacă omul are resurse pentru a soluționa diferite probleme care îi afectează viața, își pierde capacitatea de a activa și folosi aceste resurse.

Evelina Chișcă: Eu lucrez în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Județean de Urgență Brașov și vă pot spune că asistența socială din serviciile de urgență se deosebește de alte activități de asistență socială prin viteză, intensitate, necesitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu instituțiile publice. Noi ne ocupăm, într-adevăr de persoane vulnerabile, iar asta nu înseamnă neapărat că sunt săraci. Deviza mea este că, în Urgență, eu mă ocup de orice pacient care ajunge în Urgență și are o oarecare vulnerabilitate. Pacientul poate fi un om al străzii sau un bătrân singur, dar poate fi și o victimă a violenței domestice, a violenței sexuale, a unei tentative de suicid, a unui accident rutier, consumator de droguri sau băuturi alcoolice.

Care este activitatea unui asistent social în Unitatea de Primiri Urgențe?

Evelina Chișcă: Pentru fiecare dintre aceste categorii menționate mai sus, în funcție de nevoia lui medicală sau socială, noi asistenții sociali din UPU, trebuie să ne asigurăm de niște lucruri: că pacientul are cu ce să plece la domiciliu dacă nu necesită internarea (sau găsim noi soluții pentru acest aspect), că persoanele singure care nu se mai pot auto-îngrijii sunt informate cu privire la serviciile sociale pentru persoane vârstnice (îngrijire la domiciliu sau instituționalizare), că are cine să îl primească acasă (un vecin sau familia pe care o anunțăm noi că ruda lor este în UPU), că persoanele care vin cu identitate necunoscută vor fi identificate până la sfârșitul anamnezei din UPU (colaborând cu Poliția), că persoanele fără adăpost sunt îndrumate către serviciile sociale din cadrul comunității (Centrul de Persoane Fără Adăpost și Cantina Socială Bucuria Darului), că victimele violenței domestice sunt consiliate și informate cu privire la drepturile lor (ordin de restricție, locuință protejată), că sunt identificați aparținătorii pacienților pentru a fi informați cu privire la locul în care se află pacientul și demersurile care se fac pentru aceștia pe perioada staționării în UPU. Dacă există aparținători în sala de așteptare, cineva care așteaptă să fie informat, noi vom fi cele care se asigură că de câte ori este nevoie, aceștia vor fi informați despre starea pacientului pentru care își face griji.

Care sunt dificultățile pe care le întâmpini?

Advertisement

Evelina Chișcă: Dat fiind faptul că lucrăm cu o paletă largă de categorii sociale și nevoile diferă de la pacient la pacient, mă confrunt cu următoarele situații: pacienți și aparținători recalcitranți care aduc injurii personalului medical, pacienți în stare de ebrietate care nu vin cu acuze medicale, pacienți care refuză internarea și consultul, pacienți care nu cunosc limba română sau altă limbă de conversație internațională, paciente victime ale violenței domestice care doresc să se întoarcă înapoi la abuzator după finalizarea investigațiilor în UPU, persoane vârstnice care nu necesită internarea, dar familia insistă să fie internați pe motiv că aceștia trebuie să plece în concediu și nu au cu cine să îi lase acasă, familii care abandoneaza vârstnicii în UPU,  persoane fără adăpost care necesită amputarea membrelor, pacienți care decedează în UPU – vestea care trebuie dată familiei împreună cu medicul responsabil de caz.

Care sunt satisfacțiile muncii tale?

Evelina Chișcă: Consider că ai o satifacție enormă când știi că prin ceea ce faci influențezi viața oamenilor, că îi inspiri și îi ajuți. Concret ar fi un caz la care muncești un timp îndelungat pentru a-i oferi o nouă șansă de reabilitare și integrare în comunitate, care singur nu ar fi știut la cine să apeleze și ar fi fost respins de societate, care cu ajutorul asistentului social din UPU a reușit să curețe filele înegrite de timp ale vieții sale și să-și scrie o nouă poveste plină de împliniri și speranță în viitor.

Evelina, ce te motivează în munca ta?

Evelina Chișcă: Munca mea ca și asistent social în UPU este una grea, dar și frumoasă. Fiecare zi pentru mine pot spune că este o provocare nouă, confruntâdu-mă cu cazuri total diferite. La finalul fiecărei zi de muncă, când mă gândesc că au trecut prin mâna mea atâția oameni la care am reușit să le aduc un zâmbet, mă face să realizez că sunt un bun profesionist, dar și un om printre oameni.

Advertisement

***

Introducerea asistentului social în echipa de intervenție a unităților de primiri urgențe a fost realizată pentru prima dată la Târgu Mureș de către Dr. Raed Arafat, în baza unui Memorandum de colaborare între mai multe instituții, semnat în 2016.

Profesia de asistent social este una dinamică, fiind relaționată cu diferite situații și probleme care afectează omul, familia, comunitatea sau societatea la un moment dat.

Oamenii nu se așteaptă ca în momente dificile din viața lor, momente în care trec prin schimbări care le afectează drumul vieții, specialistul care le poate oferi suportul de care au nevoie se numește ASISTENT SOCIAL.

Advertisement
Continue Reading

Oameni

Alexandra Bulat, printre invitații regelui Charles la Garden Party. Este prima româncă laburistă, aleasă consilier în Marea Britanie

Published

on

Alexandra Bulat, prima româncă laburistă, aleasă consilier în Marea Britanie, a fost una dintre sutele de invitați ai Regelui Charles al III lea și ai Reginei Camilla care au petrecut aseară la Garden Party-ul de la Palatul Buckingham. Este prima petrecere din grădină de anul acesta și printre primele evenimente dedicate Încoronării. Alexandra Bulat a acceptat să vorbească cu TVR, într-un interviu exclusiv, realizat de Camelia Csiki.

Alexandra Bulat are 27 de ani . Este consilier în Cambridgeshire (în echivalență românească, consilier în Consiliul Județean din care face parte și orașul Cambridge) din partea partidului laburist. În urmă cu o lună a avut surpriză să primească o invitație la unul dintre evenimentele dedicate încoronării Regelui Charles al III lea.

Alexandra Bulat: Cred că este onoare. Sunt câteva mii de oameni, care au participat, dar au fost selectați și nu m-am gândit niciodată de când am ajuns în Anglia, în urmă cu zece ani, să primesc o invitație la Garden Party și chiar că să-i văd la câțiva metri de mine pe Charles și pe Camilla. Este o onoare să fie printre atâți oameni care au ajutat comunitatea. Chiar i-am văzut la sfârșitul zilei după ce și-au luat ceaiul în cortul regal, toți am stat la coadă să-I vedem pe Regele Charles și Regina Camilla, chiar la final. Am avut această pălărie și toate doamnele au purtat. Expoziție de pălării, doar pentru asta merit. A fost pentru prima dată când am fost invitată să merg la Garden Party și bine-nțeles că am acceptat.

Alexandra Bulat este primul cetățean român ales consilier de comitat (județean) în Regatul Unit, în 2021. Ea s-a clasat pe primul loc în circumscripția Abbey, din orașul Cambridge, din estul Angliei, reprezentând Partidul Laburist. Alexandra a studiat în Marea Britanie, sociologie la facultea din Sussex, iar University College London i-a oferit o bursă de cercetare pentru 3 ani, finalizată cu un doctorat legat de politicile de imigrație. I-a fost greu în Marea Britanie. A studiat și a muncit pentru a se putea susține acolo. Alexandra a candidat în 2021 într-o zonă a orașului Cambridge (Abbey), iar cei majoritatea celor care au votat-o au fost englezi, nu imigranți.

Advertisement

Alexandra BulatÎn afară rolului meu de consilier , lucrez și la câteva ONG-uri nonguvernamentale pe tema emigrației și a drepturilor emigranților.

Românca laburistă mai are doi ani de mandat. A primit și cetățenia britanică în 2020 , când i-a jurat credință Reginei Elisabeta a II-a și este printre tinerii care cred în monarhie și în rolul regelui.

Alexandra BulatAcum, cu Regele Charles, care are afinități pentru România, sper ca și imaginea românilor să se schimbe în bine, să fie alta.

Găzduite de rege și regină, însoțite de Ducii și Ducesele de Edinburgh, de Gloucester și de Kent, petrecerile de grădină sunt o oportunitate de a-i recompensa pe cei care au avut un impact pozitiv în comunitățile lor.

Sursa, Televiziunea Română

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Artista Dana Nălbaru (Hi-Q) s-a pocăit la 33 de ani. Pe cartea de vizită și-ar scrie: „Dana Nălbaru, roaba lui Iisus”

Published

on

Dana Nălbaru, fosta solistă a trupei Hi-Q, a dispărut din lumina reflectoarelor în urmă cu câțiva ani, când a renunțat la film și la muzică. Invitată în cadrul unui podcast, aceasta a vorbit despre motivul care a împins-o să ia această decizie. “Am învățat că poți trăi în lume, dar nu cu lumea. Sunt pocăită si sper să mă pocăiesc și mai mult”, spune Dana Nălbaru.

În urmă cu 13 ani, Dana Nălbaru a decis să își schimbe religia și să se pocăiască. Artista a simțit că așa se poate apropia mai mult de Dumnezeu și este acum mai fericită ca niciodată. Fosta solistă a trupei Hi-Q spune că se bucură acum de lucrurile simple, că îi place să spele rufe şi să aibă grijă de copiii ei. 

„Eu nu sunt făcută pentru a fi persoană publică. Am venit la tine la podcast și nu mă mai duc la nimeni, promit. La 33 de ani m-am botezat. Sunt pocăită și îmi doresc să mă pocăiesc și mai mult, astfel ca în fiecare zi a vieții mele să îl fac pe Iisus mândru de mine și să tind spre Dumnezeu în fiecare zi a vieții mele”, a povestit Dana, pentru podcast-ul realizat de Mihai Morar.

„Când te încrezi în Dumnezeu, te lași cu totul în brațele Lui. Eu cred că am fost omul cu cele mai multe frici. Fricile mele au dispărut. Când te pocăiești mulți spun că ai luat-o razna și se așteaptă să te vadă cu batic pe cap când ieși pe stradă. Ori nu e așa. Pocăința este, în primul rând, în inima ta…. Trăiesc cea mai bună perioadă a vieții mele și ii mulțumesc lui Dumnezeu prin toate lucrurile prin care am trecut!”, mai povestește Dana.

Advertisement

Întrebată de Mihai Morar dacă și-ar face o carte de vizită ce ar scrie pe ea, artista a mai replicat „Dana Nălbaru, roaba lui Iisus”.

Continue Reading