Oameni
Doi români pedalează prin lume, pentru copiii bolnavi de cancer

Published
11 months agoon

De unde ne luăm doza de bine când binele se estompează? Din oameni. Unii dintre oameni reprezintă binele întruchipat, călătorind prin lume pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer reprezentaţi de Asociaţia Magic Camp. Nu călătoresc oricum, ci au ales un mod inedit de a face această expediţie de neuitat: pe bicicletă. Scopul acestora este să ajungă în Nordkapp, Norvegia. Despre cum au dat totul pentru această expediţie, despre asumarea riscurilor şi dorinţa de a ajuta din tot sufletul ne vor povesti bistrițeanca Florina Negrea şi prietenul ei, Florian Kromer, într-un interviu acordat redacţiei InfoBistriţa.ro.
Câteva lucruri despre voi. Cu cine discutăm?
Numele meu este Florina Negrea, am 29 de ani. Sunt bistriţeancă, am făcut studiile la Cluj-Napoca, oraş în care am muncit o perioadă de timp ca asistent medical pe Terapie Intensivă, după care am decis să plec în Germania. De trei ani de zile, sunt stabilită în Germania, iar in urma cu două luni am renunţat la job şi locuinţă pentru a începe proiectul “Flow4magic” împreună cu prietenul meu Florian Kromer (30 de ani). Florian e născut in Müllheim, un orăşel din Munţii Pădurea Neagră, Germania. După ce şi-a terminat studiile în inginerie, a avut diverse joburi în Germania şi Elveţia. La fel ca şi mine, a renunţat la un job sigur pentru a pune pe „roţi“ ceea ce ne-am propus şi anume să facem o expediţie cu bicicleta, din sudul Germaniei (Schliengen) până în cel mai nordic punct din Europa, Nordkapp-Norvegia.
Atât pentru mine cât şi pentru Florian, sportul e o temă importantă din viaţa de zi cu zi. Ne place amândurora să fim în natură şi nu întâmpinăm probleme atunci când trebuie să ne părăsim zona de confort.
Care este începutul acestei povești? Ați mai participat la aceste tipuri de expediții?
O să încep prin a răspunde la a doua întrebare şi anume – NU, nu am mai făcut ceva de genul acesta nici unul dintre noi. Este ceva nou pentru amândoi şi deşi suntem deja de 75 de zile pe drum, fiecare zi e o nouă încercare. Amândoi am facut multe călătorii de-a lungul timpului în diferite zone ale lumii, dar niciodată cu bicicleta. Partea distractivă e ca bicicletele le-am cumpărat exact când ne-am hotărât să facem calătoria. Florian nu a avut bicicletă deloc, iar eu un citybike pe care îl foloseam prin oraş. Ideea a venit după ce am vizionat un documentar despre călătorii cu bicicleta.
După câteva săptămâni de discutii şi diverse gânduri „cum ar fi să facem şi noi asta? Să renunţăm la locul de muncă? Să facem un fundraising pentru o cauză?“ ne-am hotărât ca acesta o să fie viitorul, o perioadă nedeterminată de timp, călătorind cu bicicleta. Pentru ideea de fundraising nu am stat mult să ne gândim, deoarece fiind prietenă cu ultramaratonistul Vlad Pop care alearga pentru copiii de la Asociaţia Magic de mulţi ani, i-am cerut detalii despre cum putem avea o pagină unde să ne prezentăm povestea şi unde oamenii pot dona pentru copiii cu cancer.
De unde vă luați puterea pentru continua această călătorie pe bicicletă?
Chiar când am început să plănuim şi să cumpărăm echipamentul pentru întreaga călătorie, motivaţia a fost aceea de a scăpa de stresul zilnic de la job, de a ieşi din rutina zilnică. Eu munceam pe departamentul de Anestezie în Uniklinik Freiburg iar Florian a făcut munca de birou. Acum energia vine din bucuria de a fi în natură şi de a vedea cum oamenii donează bani pentru copiii cu cancer, prin prisma poveştii noastre.
Când avem zile ploioase sau suntem obosiţi, ne gândim la copiii de la Asociaţia Magic care au şansa să meargă în tabăra de vară Magic Camp, un loc în care îşi pot reîncărca bateriile, în care pot avea parte de prietenie, joacă, acceptare şi înţelegere, iar asta ne face să mergem mai departe chiar dacă‚ în acele zile, parcurgem mai puţini km. Important e să fim în mişcare.
Ce gând transmiteți oamenilor care au donat la MagicCamp cât și celor care vor dona?
Suntem foarte fericiţi pentru fiecare bănuţ donat pentru copii! Trebuie să menţionez că am făcut prima postare despre călătoria noastră pe reţelele de socializare înainte cu 3 zile de a pleca la drum şi încă de atunci oamenii au început să doneze. Un mare mulţumesc tuturor celor care au donat deja şi celor care vor dona! Nu în ultimul rand, le mulţumim şi prietenilor care ne-au găzduit în casele lor pe parcursul călătoriei noastre.
Care este punctul final al acestei expediții?
Nu cred că putem să ne pronunţăm în ceea ce priveşte punctul final al călătoriei. Primul nostru obiectiv este să ajungem aşa cum ne-am propus la Nordkapp, Norvegia. Distanţa pe care trebuie să o parcurgem până acolo, în total este de 4 000-4 200 km. În momentul de faţă mai avem 1 000 km de pedalat. Când acest vis o sa devină realitate, probabil o să continuăm să pedalăm înapoi spre sud, traversând parte din Suedia şi Finlanda.
Pentru cauza lor, puteți dona AICI!
De asemenea, îi puteți urmări pe Instagram, pe pagina Flow4magic!
Interviu realizat de Gabriela Speriuș.

You may like
Oameni
Evelina Chișcă (UPU Brașov) povestește despre bucuria și provocările cu care se confruntă un asistent social

Published
2 weeks agoon
May 17, 2023
Evelina Chișcă este una dintre asistentele sociale ale Unității de Primiri Urgențe Brașov. Munca ei în UPU este să creeze cele mai bune legături între pacienți, rude și medici, între birocrație și emoție, să rezolve probleme și să pună lucrurile într-o ordine firească, naturală.
Asistența socială din departamentele de urgență se constituie ca o profesie relativ nouă, cu perspective promițătoare de dezvoltare, susținută puternic de dovezile beneficiilor pe care le aduce comunității.
Iată ce ne-a declarat, într-un scurt interviu, Evelina Chișcă:

Care este rolul unui asistent social în Unitatea de Primiri Urgențe?
Rolul profesional al unui asistent social este sa îi ajute pe oameni să găsească soluții și resurse în momente dificile din viață, și, totodată să îi ajute să folosească aceste resurse pentru a-și schimba cursul vieții în bine. În momente dificile, când echilibrul emoțional este afectat, chiar dacă omul are resurse pentru a soluționa diferite probleme care îi afectează viața, își pierde capacitatea de a activa și folosi aceste resurse.
Evelina Chișcă: Eu lucrez în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Județean de Urgență Brașov și vă pot spune că asistența socială din serviciile de urgență se deosebește de alte activități de asistență socială prin viteză, intensitate, necesitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu instituțiile publice. Noi ne ocupăm, într-adevăr de persoane vulnerabile, iar asta nu înseamnă neapărat că sunt săraci. Deviza mea este că, în Urgență, eu mă ocup de orice pacient care ajunge în Urgență și are o oarecare vulnerabilitate. Pacientul poate fi un om al străzii sau un bătrân singur, dar poate fi și o victimă a violenței domestice, a violenței sexuale, a unei tentative de suicid, a unui accident rutier, consumator de droguri sau băuturi alcoolice.
Care este activitatea unui asistent social în Unitatea de Primiri Urgențe?
Evelina Chișcă: Pentru fiecare dintre aceste categorii menționate mai sus, în funcție de nevoia lui medicală sau socială, noi asistenții sociali din UPU, trebuie să ne asigurăm de niște lucruri: că pacientul are cu ce să plece la domiciliu dacă nu necesită internarea (sau găsim noi soluții pentru acest aspect), că persoanele singure care nu se mai pot auto-îngrijii sunt informate cu privire la serviciile sociale pentru persoane vârstnice (îngrijire la domiciliu sau instituționalizare), că are cine să îl primească acasă (un vecin sau familia pe care o anunțăm noi că ruda lor este în UPU), că persoanele care vin cu identitate necunoscută vor fi identificate până la sfârșitul anamnezei din UPU (colaborând cu Poliția), că persoanele fără adăpost sunt îndrumate către serviciile sociale din cadrul comunității (Centrul de Persoane Fără Adăpost și Cantina Socială Bucuria Darului), că victimele violenței domestice sunt consiliate și informate cu privire la drepturile lor (ordin de restricție, locuință protejată), că sunt identificați aparținătorii pacienților pentru a fi informați cu privire la locul în care se află pacientul și demersurile care se fac pentru aceștia pe perioada staționării în UPU. Dacă există aparținători în sala de așteptare, cineva care așteaptă să fie informat, noi vom fi cele care se asigură că de câte ori este nevoie, aceștia vor fi informați despre starea pacientului pentru care își face griji.
Care sunt dificultățile pe care le întâmpini?
Evelina Chișcă: Dat fiind faptul că lucrăm cu o paletă largă de categorii sociale și nevoile diferă de la pacient la pacient, mă confrunt cu următoarele situații: pacienți și aparținători recalcitranți care aduc injurii personalului medical, pacienți în stare de ebrietate care nu vin cu acuze medicale, pacienți care refuză internarea și consultul, pacienți care nu cunosc limba română sau altă limbă de conversație internațională, paciente victime ale violenței domestice care doresc să se întoarcă înapoi la abuzator după finalizarea investigațiilor în UPU, persoane vârstnice care nu necesită internarea, dar familia insistă să fie internați pe motiv că aceștia trebuie să plece în concediu și nu au cu cine să îi lase acasă, familii care abandoneaza vârstnicii în UPU, persoane fără adăpost care necesită amputarea membrelor, pacienți care decedează în UPU – vestea care trebuie dată familiei împreună cu medicul responsabil de caz.
Care sunt satisfacțiile muncii tale?
Evelina Chișcă: Consider că ai o satifacție enormă când știi că prin ceea ce faci influențezi viața oamenilor, că îi inspiri și îi ajuți. Concret ar fi un caz la care muncești un timp îndelungat pentru a-i oferi o nouă șansă de reabilitare și integrare în comunitate, care singur nu ar fi știut la cine să apeleze și ar fi fost respins de societate, care cu ajutorul asistentului social din UPU a reușit să curețe filele înegrite de timp ale vieții sale și să-și scrie o nouă poveste plină de împliniri și speranță în viitor.
Evelina, ce te motivează în munca ta?
Evelina Chișcă: Munca mea ca și asistent social în UPU este una grea, dar și frumoasă. Fiecare zi pentru mine pot spune că este o provocare nouă, confruntâdu-mă cu cazuri total diferite. La finalul fiecărei zi de muncă, când mă gândesc că au trecut prin mâna mea atâția oameni la care am reușit să le aduc un zâmbet, mă face să realizez că sunt un bun profesionist, dar și un om printre oameni.
***
Introducerea asistentului social în echipa de intervenție a unităților de primiri urgențe a fost realizată pentru prima dată la Târgu Mureș de către Dr. Raed Arafat, în baza unui Memorandum de colaborare între mai multe instituții, semnat în 2016.
Profesia de asistent social este una dinamică, fiind relaționată cu diferite situații și probleme care afectează omul, familia, comunitatea sau societatea la un moment dat.
Oamenii nu se așteaptă ca în momente dificile din viața lor, momente în care trec prin schimbări care le afectează drumul vieții, specialistul care le poate oferi suportul de care au nevoie se numește ASISTENT SOCIAL.
Oameni
Alexandra Bulat, printre invitații regelui Charles la Garden Party. Este prima româncă laburistă, aleasă consilier în Marea Britanie

Published
4 weeks agoon
May 4, 2023
Alexandra Bulat, prima româncă laburistă, aleasă consilier în Marea Britanie, a fost una dintre sutele de invitați ai Regelui Charles al III lea și ai Reginei Camilla care au petrecut aseară la Garden Party-ul de la Palatul Buckingham. Este prima petrecere din grădină de anul acesta și printre primele evenimente dedicate Încoronării. Alexandra Bulat a acceptat să vorbească cu TVR, într-un interviu exclusiv, realizat de Camelia Csiki.
Alexandra Bulat are 27 de ani . Este consilier în Cambridgeshire (în echivalență românească, consilier în Consiliul Județean din care face parte și orașul Cambridge) din partea partidului laburist. În urmă cu o lună a avut surpriză să primească o invitație la unul dintre evenimentele dedicate încoronării Regelui Charles al III lea.
Alexandra Bulat: Cred că este onoare. Sunt câteva mii de oameni, care au participat, dar au fost selectați și nu m-am gândit niciodată de când am ajuns în Anglia, în urmă cu zece ani, să primesc o invitație la Garden Party și chiar că să-i văd la câțiva metri de mine pe Charles și pe Camilla. Este o onoare să fie printre atâți oameni care au ajutat comunitatea. Chiar i-am văzut la sfârșitul zilei după ce și-au luat ceaiul în cortul regal, toți am stat la coadă să-I vedem pe Regele Charles și Regina Camilla, chiar la final. Am avut această pălărie și toate doamnele au purtat. Expoziție de pălării, doar pentru asta merit. A fost pentru prima dată când am fost invitată să merg la Garden Party și bine-nțeles că am acceptat.
Alexandra Bulat este primul cetățean român ales consilier de comitat (județean) în Regatul Unit, în 2021. Ea s-a clasat pe primul loc în circumscripția Abbey, din orașul Cambridge, din estul Angliei, reprezentând Partidul Laburist. Alexandra a studiat în Marea Britanie, sociologie la facultea din Sussex, iar University College London i-a oferit o bursă de cercetare pentru 3 ani, finalizată cu un doctorat legat de politicile de imigrație. I-a fost greu în Marea Britanie. A studiat și a muncit pentru a se putea susține acolo. Alexandra a candidat în 2021 într-o zonă a orașului Cambridge (Abbey), iar cei majoritatea celor care au votat-o au fost englezi, nu imigranți.
Alexandra Bulat: În afară rolului meu de consilier , lucrez și la câteva ONG-uri nonguvernamentale pe tema emigrației și a drepturilor emigranților.
Românca laburistă mai are doi ani de mandat. A primit și cetățenia britanică în 2020 , când i-a jurat credință Reginei Elisabeta a II-a și este printre tinerii care cred în monarhie și în rolul regelui.
Alexandra Bulat: Acum, cu Regele Charles, care are afinități pentru România, sper ca și imaginea românilor să se schimbe în bine, să fie alta.
Găzduite de rege și regină, însoțite de Ducii și Ducesele de Edinburgh, de Gloucester și de Kent, petrecerile de grădină sunt o oportunitate de a-i recompensa pe cei care au avut un impact pozitiv în comunitățile lor.
Sursa, Televiziunea Română
Oameni
Artista Dana Nălbaru (Hi-Q) s-a pocăit la 33 de ani. Pe cartea de vizită și-ar scrie: „Dana Nălbaru, roaba lui Iisus”

Published
1 month agoon
April 18, 2023
Dana Nălbaru, fosta solistă a trupei Hi-Q, a dispărut din lumina reflectoarelor în urmă cu câțiva ani, când a renunțat la film și la muzică. Invitată în cadrul unui podcast, aceasta a vorbit despre motivul care a împins-o să ia această decizie. “Am învățat că poți trăi în lume, dar nu cu lumea. Sunt pocăită si sper să mă pocăiesc și mai mult”, spune Dana Nălbaru.
În urmă cu 13 ani, Dana Nălbaru a decis să își schimbe religia și să se pocăiască. Artista a simțit că așa se poate apropia mai mult de Dumnezeu și este acum mai fericită ca niciodată. Fosta solistă a trupei Hi-Q spune că se bucură acum de lucrurile simple, că îi place să spele rufe şi să aibă grijă de copiii ei.
„Eu nu sunt făcută pentru a fi persoană publică. Am venit la tine la podcast și nu mă mai duc la nimeni, promit. La 33 de ani m-am botezat. Sunt pocăită și îmi doresc să mă pocăiesc și mai mult, astfel ca în fiecare zi a vieții mele să îl fac pe Iisus mândru de mine și să tind spre Dumnezeu în fiecare zi a vieții mele”, a povestit Dana, pentru podcast-ul realizat de Mihai Morar.
„Când te încrezi în Dumnezeu, te lași cu totul în brațele Lui. Eu cred că am fost omul cu cele mai multe frici. Fricile mele au dispărut. Când te pocăiești mulți spun că ai luat-o razna și se așteaptă să te vadă cu batic pe cap când ieși pe stradă. Ori nu e așa. Pocăința este, în primul rând, în inima ta…. Trăiesc cea mai bună perioadă a vieții mele și ii mulțumesc lui Dumnezeu prin toate lucrurile prin care am trecut!”, mai povestește Dana.
Întrebată de Mihai Morar dacă și-ar face o carte de vizită ce ar scrie pe ea, artista a mai replicat „Dana Nălbaru, roaba lui Iisus”.

2Normal și Dr. Mako au lansat o nebunie de piesă ”Beam, Beam”

Care va fi punctul culminant de la concertul lui Connect-R de pe 9 iunie de la Arenele Romane!
