Connect with us

Artiști

Tudor Sişu: „Cine face ce îi place nu simte greutatea misiunii pe care o are şi poate chiar şi să zboare”

Published

on

Foto. Arhiva personală

Periferia sau Jungla de beton a dat lumii una dintre primele  şi cele mai bune trupe de muzică rap din industria muzicală românească. La Familia îşi are rădăcinile din anii ’90 în Cartierul Sălăjan,  unde a avut loc şi explozia rap-ului românesc prin piese  precum „Tupeu de borfaş”, „Probleme de familie” sau „Dumnezeu e băiat de cartier”. Viaţa de stradă nu iartă pe nimeni şi nu este prietena nimănui, te aruncă şi te înşală, zâmbindu-ţi cu iubire înflăcărată. Muzica rap a venit în România urmată de nimic în spate şi a creat o adevărată cultură. Generaţia casetofonului purtat pe umeri în spatele blocului nu a dispărut, ci doar s-a reinventat. 

Tudor Sişu nu  este doar o componentă a trupei La Familia, ci face parte din categoria superioară a underground-ului românesc. Pentru Tudor, artistul nu există, îi place să ştie că el cântă pe mişcările sufleteşti ale oamenilor. În toate interviurile sale, Sişu s-a dovedit a fi un om extrem de plăcut, instigând la bucurie pentru ziua de azi, modestie, asumare şi libertatea personalităţii. Aş vrea să vă readuc în atenţie că La Familia este trupa unei generaţii de oameni liberi şi plini de curaj, oameni pentru care există mulţumirea că se află aici şi acum. 

Mai mult de atât, Tudor Sişu a oferit un interviu pentru publicaţia SuperTu.

Cum erau concertele în perioada La Familia? Ce vă vine în minte când vă gândiţi la ceea ce a însemnat trupa?

Era o eliberare, îţi dai seama. Mulţi dintre ei nu prea mai văzuseră chestia asta, mă refer la muzica rap.  Concertele erau foarte pline de energie, destul de puţin organizate, ca să zic aşa, dar erau nişte explozii de entuziasm.

Advertisement

Cum v-aţi cunoscut cu Dragoş Gărdescu (n. Puya)?

Ne-am cunoscut prin cartier, făcea şi el muzică, făceam şi eu. Prin prieteni comuni, a fost o cunoaştere normală, naturală.  Amândoi dinainte aveam alte chestii, însă cel mai bine am ştiut că ne potrivim împreună, atâta tot.

Strada este de asemenea un concept cultural, aşa cum aţi menţionat dumneavostră într-un interviu că strada de la periferie, de la locul ei a ajuns în centru. De ce credeţi că a apărut acest fenomen şi care credeţi că sunt părţile negative şi mai puţin negative?

Hmm, de ce cred eu că a avut loc această răsturnare de valori la nivel social? Din acelaşi motiv pentru care naţiunile, spre exemplu sunt conduse de cei mai proşti reprezentanţi ai lor, cei mai slabi şi corupţi. Imorali. Este clar că este ceva rău să schimbi prim-planul de pe ce îţi trebuie şi să pui în altă parte.

Despre fanii de atunci şi acum. Credeţi că muzica influenţează altfel decât influenţa atunci?

Băi, nu ştiu. Oamenii care m-au ascultat atunci tineri aşa, mă ascultă şi acum . Acum nu mai ştiu, există o anumită tipologie de oameni care rezonează cu ceea ce facem noi şi fiecare generaţie va avea tipologia ei.

Advertisement

Tot într-un interviu aţi declarat că nu vă identificaţi cu cultura rap, şi că mai degrabă vă identificaţi cu oratoria emoţională. De ce vine această afirmaţie?

Aşa am simţit. Nu pot să raportez cultura hip-hop, care este o cultură nişată, să zic aşa şi care nu-şi are originea aici la noi. Eu am rezonat la un nivel emoţional cu povestea unor oameni care mi se părea mie că trăiesc o viaţă cu emoţii asemănătoare, dar nu e America aici. E o situaţie un pic diferită şi atunci am căutat să îi dăm un alt sens, în genul nostru. Nu trăiesc pentru grafitti, muzică din aia oldschool de dragul hip-hopului.

Poate şi noi prin cultura noastră mică, am format o subcultură. Ce credeţi despre acest lucru?

Am adăugat desigur nuanţa românească, bineînţeles, cei care am vrut. Marea majoritate încă se uită în afară şi încearcă să facă la fel ca şi ei. Cine a făcut o chestie autentic românească, face şi acum. Restul care au imitat, s-au dus.

Sunteţi considerat de către ceilalţi rapperi categoria grea a genului. Care este relaţia dumneavoastră cu ceilalţi rapperi?

Amicală, ca să zic aşa. Nu mă contrez. Categoric că există divergenţe. Până acum lucrurile s-au rezolvat întotdeauna favorabil.

Advertisement

Dacă vi s-ar propune un proiect TV, aţi accepta?

Dacă e la TVR1 şi e pe ce mă pricep eu, să fie şi să rezoneze cu mine, da.

Care sunt principiile pe care le-aţi luat din stradă?

Pai cam ce se poate învăţa din mediul stradal: să fii pervers, să îţi vezi de treaba ta, să te fereşti de ceilalţi. Pentru mine este un mediu în care trăieşti, e o chestiune unde te simţi bine. Eu am ales mediul ăsta. În orice domeniu, la urma urmei, principiile astea sunt de bază: să fii loial, perseverent, real faţă de tine, dar bineînţeles faţă de cine merită să-i acorzi toate  lucrurile astea. Respectul îl acorzi după ce ştii cu cine vorbeşti şi dacă omul merită respect sau nu. Dacă nu merită respect, suntem cel puţin amabili.

Credeţi că în acest moment se poate naşte un alt cântăreţ din stradă, ca pe timpul La Familia?

Advertisement

Normal, oricând. În primul rând ca să faci un asemenea lucru, trebuie să fie o chestie autentică. O chestie din aceasta, să zicem, trebuie să trăiască cu aceeaşi intensitate sau mai mare decât le-am făcut noi. Pe lumea aceasta, nimeni nu e de neînlocuit, dar nimeni nu poate fi repetat. Dispariţia este inevitabilă.

Cum arată lumea lui Tudor?

Lumea lui Tudor arată ca o insulă tropicală, plină de palmieri şi cu o plajă extraordinară. Dar momentan e noapte şi e frig. E iarnă.

Publicaţia SuperTu îi mulţumeşte lui Tudor Sişu pentru interviul acordat.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

 1. Profu

  December 20, 2021 at 2:07 pm

  Big Sișu. We love It !

 2. Marius

  December 21, 2021 at 12:17 pm

  Este și rămâne o legenda printre artiștii români!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

 • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
 • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
 • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
 • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
 • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Pianista Sânziana Mircea inclusă de Universitatea Bocconi în topul celor mai de succes absolvente din istoria sa

Published

on

Una dintre cele mai prestigioase universitati din lume – Universitatea de Economie Luigi Bocconi din Milano, a celebrat data de 8 martie – Ziua Internationala a Femeii, prin lansarea volumului “Changed by Women”. Realizat in colaborare cu jurnalista Diana Cavalcoli de la Corriere della Sera, volumul prezinta povestile de succes a 99 de absolvente ale universitatii, selectate din cei peste 120 de ani de activitate. Printre acestea se numara si pianista Sinziana Mircea, singura romanca inclusa in acest top.

Este un imens privilegiu sa fiu inclusa printre cele 99 de absolvente din toate timpurile, selectate de Bocconi pentru a fi prezentate in aceasta carte. Cu atat mai mult cu cat anul acesta Bocconi Business School, a carei absolventa sunt, s-a clasat pe locul 3 in topul celor mai bune scoli de business din lume”, a declarat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.

Printre cele 99 de povesti de succes se numara: Alice Acciarri – General Manager e-Bay Italia, Silvia Ardagna – Chief European Economist Barclays, Elisa Balbo – soprana de nivel mondial, Silvia Candiani – Vice-President Microsoft, Margherita Della Valle – CEO Vodafone Group, Francesca Cornelli – Decan Kellogg School of Management/ Northwestern University Chicago, Roberta Gatti – World Bank Chief Economist for EMEA, Elisabetta Magistretti – prima CEO UniCredit Bank, Titti Postiglione – Sef Adjunct al Departamentului pentru Protectia Civila Italia.

Pianista Sinziana Mircea, absolventa a programului de masterat in managementul artelor s-a remarcat atat prin cariera concertistica desfasurata pe marile scene ale lumii, cat si prin activitatile sale de profesor universitar, cercetator si antreprenor cultural. Proiectele muzicale realizate de Sinziana s-au evidentiat prin caracterul inovator, acesta fiind trademark-ul muzicienei romane. Astfel, muziciana a realizat restituri ale patromoniului muzical mondial prin prezentarea in premiera absoluta a unor lucrari de secol XVIII, descoperite chiar de ea in arhivele conservatoarelor italiene. Programele concertelor sale, prezentate cu mare succes de public si critica in intreaga lume, contin atat repertoriul clasic, cat si compozitiile pianistei, in show-uri imersive de muzica si lumina, in care muzica este insotita de proiectii video realizate cu inteligenta artificiala.

Advertisement

Sinziana este, deasemenea, implicata in numeroase proiecte educationale dedicate promovarii tinerilor muzicieni, derulate prin Asociatia Museart, fondata de aceasta in 2012.

Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu, incepand din anul 2023 Sinziana Mircea a sustinut un amplu turneu mondial pe scene precum Kennedy Center din Washington D.C., Silk Road Arts Center Beijing, Filarmonica din Ljubliana, Teatrul National de Dans din Budapesta si altele.

“Bocconi mi-a deschis usa catre o alta lume: m-a facut sa inteleg intr-un sens profund ca muzica devine relevanta daca este impartasita cu publicul la un nivel emotional profund si durabil. Publicul de azi cauta experiente imersive, senzoriale, iar actul artistic, pentru a ramane relevant, trebuie sa raspunda acestor nevoi. Am inteles o data in plus ca sectorul cultural are forta de a regenera si dezvolta comunitatile, fie ele mici sau mari, intr-un mod minunat, iar aceasta trebuie sa devina o prioritate pentru fiecare natiune.”, a declarat pianista Sinziana Mircea.

Cele 99 de povesti de succes pun o lumina puternica asupra rolului femeilor in transformarea si progresul societatii moderne, intr-un moment in care umanitatea se afla in profunda schimbare, determinata de provocari dintre cele mai mai mari si mai diverse.

Despre Sinziana Mircea

Advertisement

Pianista Sinziana Mircea a concertat in Statele Unite ale Americii, Japonia, China si Europa, pe scene precum: Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington DC, Tokyo Metropolitan Theater, Silk Road Arts Center Beijing, St Martin-in-the-Fields Londra, Ateneul Roman sau Sala Radio din Bucuresti etc.

Pianista a obtinut diploma de licenta cu calificativul maxim la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania si diploma de masterat la Guildhall School of Music & Drama Londra, unde a fost admisa cu bursa integrala de studii oferita de Steinway & Sons UK. In paralel, pianista s-a perfectionat la Accademia Pianistica Imola din Italia. Ulterior a urmat cursurile de masterat in Arts Management la SDA Bocconi Business School – Milano. A obtinut numeroase premii in competitii nationale si internationale, printre care Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). In anul 2014 a devenit primul bursier roman al Van Cliburn Foundation TCU School of Music, SUA, fiind invitata sa participe la Piano Texas Festival & Academy, in urma unor selectii la nivel mondial. Sinziana Mircea a primit in 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.

Inregistrarile concertelor ei au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia sau Radio Romania Muzical. Pianista a lansat cinci CD-uri, dintre care 3 discuri solistice Fortuna – Piano Sensation, Unending Love si Nihil Sine Deo si a alte doua impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu. Ȋn prezent, preda la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Sardinia, Italia. Sinziana Mircea a obtinut bursele de cercetare “Nicolae Iorga” oferita de Ministerul Educatiei si ICR Venezia, precum si bursa “Bratianu” oferita de Ministerul Culturii. Acum Sinziana Mircea este doctoranda in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Advertisement
Continue Reading

Artiști

Alexandra Căpitănescu a câștigat „Vocea României” 2023 și premiul în valoare de 100.000 de euro

Published

on

Publicul a votat câștigătorul în Marea Finală Vocea României 2023! Iată cine a câștigat râvnitul trofeu și suma impresionantă de 100.000 de euro!

Vineri seara, pe data de 15 decembrie, în Marea Finală Vocea României 2023, au participat patru concurenți: Vlad Musta, din echipa Irinei Rimes, Alex Maxim din echipa lui Smiley, Melisa Antonesi, finalistă în echipa lui Theo Rose și Horia Brenciu și Alexandra Căpitănescu, din echipa lui Tudor Chirilă.

Marele câștigător din Finala Vocea României 2023 este Alexandra Căpitănescu!

Alexandra, în vârstă de 19 de ani, a obţinut cele mai multe voturi din partea publicului, după ce a cântat melodia „Alone” şi a avut un duet cu antrenorul Tudor Chirilă şi cu Adrian Nour.

Advertisement

Tânăra este din Galaţi şi este studentă la Facultatea de Fizică Medicală, dorindu-şi să devină fizician medical. Deşi întotdeauna a fost atrasă de ştiinţele exacte, are şi o pasiune puternică pentru muzică, fiind încă de mică fascinată de sunetul pe care îl scot păsările din curte. Alexandra a mărturisit că este o cu totul altă persoană când este pe scenă. În viaţa de zi cu zi este percepută ca retrasă şi cuminte. De altfel, ea spune că nu a avut prea mulţi prieteni şi că în copilărie prefera să stea la bunici şi să cânte singură, imaginându-şi că dă concerte.

Pe locul numărul II s-a clasat Vlad Musta, Melisa Antonesi pe locul al III-lea, iar Alex Maxim pe cel de-al IV-lea.

Continue Reading