Connect with us

Artiști

Soprana Arlinda Morava – Steaua albaneză care strălucește în România! Creștinată de Maica Tereza

Published

on

Soprana Arlinda Morava s-a născut la Tirana în Albania, dar s-a îndrăgostit de România prin 1997 când a venit pentru prima dată aici. S-a format intelectual și artistic în România. A studiat cu multă pasiune și determinare, a urmat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, iar mai apoi s-a făcut remarcată. A cântat pe marile scene naționale, dar și pe altele din străinătate. Activitatea artistică îi aduce multă satisfacție sufletească, însă onoare îi face și cariera de diplomat. Arlinda Morava este Atașat Cultural al Ambasadei Albaniei în România, fiind un important mesager pentru Albania în România, dar și pentru România în Albania. Arlinda Morava este unul dintre copiii botezați de Maica Tereza, canonizată de Biserica Catolică cu numele de Sfânta Tereza de Calcutta.

Pornim prin viață cu valori primite în familie. Ce ați învățat de la părinții dumneavoastră și vă servește în viață pentru totdeauna?

Fac parte dintr-o familie cu puternice rădăcini albaneze, unde cultul familiei face parte din ADN-ul fiecărui albanez. Educația elementară pe care am primit-o de la părinții și bunicii mei are la bază: respectul și dragostea față de familie, față de cei dragi, față de prieteni, bună-cuviință, înțelegere față de problemele altora, spiritul de întrajutorare, timp petrecut împreună cu cei dragi și răbdare în așteparea rezultatelor.

Sunteți unul dintre copiii botezați de Maica Tereza, la Tirana. Ce sentiment vă trezește această parte a istoriei vieții dumneavoastră? Ce v-au povestit părinții?

A fost o întâmplare că am fost botezată de Maica Tereza, dar pot să spun că am fost și norocoasă că m-am aflat atunci, în acel loc cu Maica Tereza. Mă simt privilegiată și voi păstra toată viață în suflet și în inima acele momente unice. Gândul că am fost creștinată de o sfântă îmi deschide inima și îmi luminează calea în tot ceea ce fac.

Advertisement
Foto. Maica Tereza / Google.com

Ați venit în România pentru prima dată în anul 1997. Ce vârstă aveați atunci și care a fost motivul acestei alegeri?

Eram un copil când am ajuns în România, în anul 1997. Aveam 15 ani și familia mea a găsit de cuviință să să mă trimită în România pentru a urma cursuri în domeniul muzicii și mai târziu la Conservator. E drept că în Albania în acei ani erau vremuri tulburi, iar mama mea a dorit să mă protejeze de toată agitația și problemele din Tirana din acea perioadă. În România lucrurile păreau că se stabilizează mai rapid. Apoi, România și Albania au fost dintotdeauna țări prietene și cu obiceiuri culturale asemănătoare.

Ați urmat mai multe studii în România. V-ați format intelectual și artistic aici?

Da, desigur aici m-am format ca artist, ca soprană. Am absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu și ulterior am fost admisă la un masterat în Elveția.

Cum a fost experiența cu instituțiile publice de cultură în calitate de soprană?

Evident că am colaborat cu toate instituțiile cultural-artistice din România și am susținut concerte și spectacole pe marile scene din București și din marile centre culturale ale României. Dar, am susținut spectacole și pe scene internaționale (Albania, Marea Britanie, Elveția, etc.) în calitate de soprană, meseria mea de bază, dar și că actriță în piese montate pe scene de reigizori consacrați.

Advertisement

„Cultura și tradiția reprezintă cartea noastră de vizită în lume” este afirmația dumneavoastră din cadrul unei emisiuni. Cum este să combinați două culturi diferite? A țării de origine și cea a României.

Nu am avut nicio greutate de a mă adapta la cultura românească. De cum am venit aici am găsit că sunt mai multe lucruri care ne leagă decât cele care ne diferențiază în domeniul cultural și nu numai. Nu este întâmplător că Albania are imnul pe care l-a avut România. Asta spune foarte mult despre legăturile culturale strânse dintre România și Albania. Nu am simțit niciodată că sunt diferențe notabile între cele două culturi. România și Albania au făcut și fac parte din Balcani și în multe privințe au o istorie comună care și-a pus amprenta asupra tradițiilor și obiceiurilor culturale din cele două țări. De aici vine și ușurinta de a mă exprimă în cele două culturi pe care le îndrăgesc.

Pe lângă cariera artistică, cea de diplomat vă face cinste. Sunteți Atașat Cultural al Ambasadei Albaniei în România. Cum ați decis să ocupați această poziție și ce presupune ca activitate?

Cariera de diplomat vine ca o recunoaștere firească a activității mele profesionale de zi cu zi, pe care am desfășurat-o că soprană de origine albaneză și ca persoană care promovează arta și cultura în general, dar și cea albaneză în special. Am accepat această poziție în cadrul Ambasadei Albaniei la București cu bucurie și entuziasm. Desigur, pe lângă activitățile artistice, munca de atașat cultural presupune și participarea, organizarea de activități culturale și nu numai.

Foto. Imagine cu caracter ilustrativ / Google.com

Cum ați reușit să promovați Albania în România, dar România în Albania?

Activitatea de promovare a Albaniei în România o fac zi de zi prin tot ceea ce fac în domeniul cultural-artistic: Concerte în care promovez cultura albaneză, organizarea de conferințe în România pe teme istorice, culturale, artistice cu personalități în domeniu din Albania, și cu participarea publicului interesat și a reprezentanților instituțiilor din domeniul culturii din România. De asemenea, organizăm la Bucurestic concerte cu soliști de prestigiu din Albania, dar și concerte comune, în Albania și România, în care aducem pe scenă artiști români și albanezi și uneori și artiști din Balcani sau chiar din alte zone ale Europei.

Advertisement

Care sunt cele mai frumoase realizări ale dumneavoastră până în prezent?

Cred că cele mai frumoase reușite sunt legate de concertele organizate de mine în care am avut și rol principal pe scenă. Astfel, aș aminti spectacolul intitulat „O seară albaneză”, care s-a ținut la Teatrul Național din București, unde am cântat alături de soliști și instrumentiști de prestigiu albanezi, dar și de renumiți soliști ai Operei Române. Spectacolul s-a bucurat de prezența membrilor corpului diplomatic, de reprezentați ai autorităților române și de un public numeros. Gazda noastră a fost Managerul TNB, regretatul maestru, Ion Caramitru, care a deschis acest spectacol. De asemenea, un concert similar s-a desfășurat în Albania (Tirana, Korcea, Berat) cu sprijinul Insitutului Cultural Român unde am performat ca soprana atât cu Bucharest Ladies Orchestra, cât și cu Albanie Qvintet. Lista este mai lungă dar mă opresc aici pentru că acestea s-au bucurat de o foarte largă audiență și apreciere și foarte multă vizibilitate în presă locală.

Noi, oamenii, suntem construiți din mulțumiri sufletești, dar și din tristeți. Care este cea mai mare bucurie a dumneavoastră? Dar gândul care nu vă dă pace?

Cea mai mare bucurie este să văd oameni fericiți. În mod particular, sunt foarte fericită când pot să fac oamenii fericiți, mai ales când eu sunt sursa fericirii lor pe scenă, în spectacol.  Nu-mi place să văd oameni apăsați de gânduri, triști, încruntați, săraci, îndurerați, lipsiți de speranță.

Viața este formată din alegeri. Care este cea mai bună alegere pe care ați făcut-o până acum?

Nu știm niciodată care este cea mai bună alegere. Dumnezeu e cel care este în spatele a tot ceea ce facem, a tot ceea ce decidem. Dacă suntem sănătoși, noi și cei dragi și ne lăsăm călăuziți de Dumnezeu, viața e cel mai minunat dar.

Advertisement

Pe lângă cariera impresionantă care vă împlinește, ce vă face fericită?

Familia, prietenii, oamnenii luminoși și cu speranță în mai bine.

Un gând bun pentru cititorii noștri și admiratorii dumneavoastră?

Vă doresc sănătate, spor în tot ceea ce faceți și să fiți iubiți și să iubiți din suflet

Apreciez bucuria cu care ați răspuns invitației, iar pe de altă parte, mulțumesc că oferiți publicului această șansă de cunoaște elementele cheie din viața dumneavoastră. Pe curând!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Pianista Sânziana Mircea inclusă de Universitatea Bocconi în topul celor mai de succes absolvente din istoria sa

Published

on

Una dintre cele mai prestigioase universitati din lume – Universitatea de Economie Luigi Bocconi din Milano, a celebrat data de 8 martie – Ziua Internationala a Femeii, prin lansarea volumului “Changed by Women”. Realizat in colaborare cu jurnalista Diana Cavalcoli de la Corriere della Sera, volumul prezinta povestile de succes a 99 de absolvente ale universitatii, selectate din cei peste 120 de ani de activitate. Printre acestea se numara si pianista Sinziana Mircea, singura romanca inclusa in acest top.

Este un imens privilegiu sa fiu inclusa printre cele 99 de absolvente din toate timpurile, selectate de Bocconi pentru a fi prezentate in aceasta carte. Cu atat mai mult cu cat anul acesta Bocconi Business School, a carei absolventa sunt, s-a clasat pe locul 3 in topul celor mai bune scoli de business din lume”, a declarat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.

Printre cele 99 de povesti de succes se numara: Alice Acciarri – General Manager e-Bay Italia, Silvia Ardagna – Chief European Economist Barclays, Elisa Balbo – soprana de nivel mondial, Silvia Candiani – Vice-President Microsoft, Margherita Della Valle – CEO Vodafone Group, Francesca Cornelli – Decan Kellogg School of Management/ Northwestern University Chicago, Roberta Gatti – World Bank Chief Economist for EMEA, Elisabetta Magistretti – prima CEO UniCredit Bank, Titti Postiglione – Sef Adjunct al Departamentului pentru Protectia Civila Italia.

Pianista Sinziana Mircea, absolventa a programului de masterat in managementul artelor s-a remarcat atat prin cariera concertistica desfasurata pe marile scene ale lumii, cat si prin activitatile sale de profesor universitar, cercetator si antreprenor cultural. Proiectele muzicale realizate de Sinziana s-au evidentiat prin caracterul inovator, acesta fiind trademark-ul muzicienei romane. Astfel, muziciana a realizat restituri ale patromoniului muzical mondial prin prezentarea in premiera absoluta a unor lucrari de secol XVIII, descoperite chiar de ea in arhivele conservatoarelor italiene. Programele concertelor sale, prezentate cu mare succes de public si critica in intreaga lume, contin atat repertoriul clasic, cat si compozitiile pianistei, in show-uri imersive de muzica si lumina, in care muzica este insotita de proiectii video realizate cu inteligenta artificiala.

Advertisement

Sinziana este, deasemenea, implicata in numeroase proiecte educationale dedicate promovarii tinerilor muzicieni, derulate prin Asociatia Museart, fondata de aceasta in 2012.

Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu, incepand din anul 2023 Sinziana Mircea a sustinut un amplu turneu mondial pe scene precum Kennedy Center din Washington D.C., Silk Road Arts Center Beijing, Filarmonica din Ljubliana, Teatrul National de Dans din Budapesta si altele.

“Bocconi mi-a deschis usa catre o alta lume: m-a facut sa inteleg intr-un sens profund ca muzica devine relevanta daca este impartasita cu publicul la un nivel emotional profund si durabil. Publicul de azi cauta experiente imersive, senzoriale, iar actul artistic, pentru a ramane relevant, trebuie sa raspunda acestor nevoi. Am inteles o data in plus ca sectorul cultural are forta de a regenera si dezvolta comunitatile, fie ele mici sau mari, intr-un mod minunat, iar aceasta trebuie sa devina o prioritate pentru fiecare natiune.”, a declarat pianista Sinziana Mircea.

Cele 99 de povesti de succes pun o lumina puternica asupra rolului femeilor in transformarea si progresul societatii moderne, intr-un moment in care umanitatea se afla in profunda schimbare, determinata de provocari dintre cele mai mai mari si mai diverse.

Despre Sinziana Mircea

Advertisement

Pianista Sinziana Mircea a concertat in Statele Unite ale Americii, Japonia, China si Europa, pe scene precum: Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington DC, Tokyo Metropolitan Theater, Silk Road Arts Center Beijing, St Martin-in-the-Fields Londra, Ateneul Roman sau Sala Radio din Bucuresti etc.

Pianista a obtinut diploma de licenta cu calificativul maxim la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania si diploma de masterat la Guildhall School of Music & Drama Londra, unde a fost admisa cu bursa integrala de studii oferita de Steinway & Sons UK. In paralel, pianista s-a perfectionat la Accademia Pianistica Imola din Italia. Ulterior a urmat cursurile de masterat in Arts Management la SDA Bocconi Business School – Milano. A obtinut numeroase premii in competitii nationale si internationale, printre care Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). In anul 2014 a devenit primul bursier roman al Van Cliburn Foundation TCU School of Music, SUA, fiind invitata sa participe la Piano Texas Festival & Academy, in urma unor selectii la nivel mondial. Sinziana Mircea a primit in 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.

Inregistrarile concertelor ei au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia sau Radio Romania Muzical. Pianista a lansat cinci CD-uri, dintre care 3 discuri solistice Fortuna – Piano Sensation, Unending Love si Nihil Sine Deo si a alte doua impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu. Ȋn prezent, preda la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Sardinia, Italia. Sinziana Mircea a obtinut bursele de cercetare “Nicolae Iorga” oferita de Ministerul Educatiei si ICR Venezia, precum si bursa “Bratianu” oferita de Ministerul Culturii. Acum Sinziana Mircea este doctoranda in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Advertisement
Continue Reading

Artiști

Alexandra Căpitănescu a câștigat „Vocea României” 2023 și premiul în valoare de 100.000 de euro

Published

on

Publicul a votat câștigătorul în Marea Finală Vocea României 2023! Iată cine a câștigat râvnitul trofeu și suma impresionantă de 100.000 de euro!

Vineri seara, pe data de 15 decembrie, în Marea Finală Vocea României 2023, au participat patru concurenți: Vlad Musta, din echipa Irinei Rimes, Alex Maxim din echipa lui Smiley, Melisa Antonesi, finalistă în echipa lui Theo Rose și Horia Brenciu și Alexandra Căpitănescu, din echipa lui Tudor Chirilă.

Marele câștigător din Finala Vocea României 2023 este Alexandra Căpitănescu!

Alexandra, în vârstă de 19 de ani, a obţinut cele mai multe voturi din partea publicului, după ce a cântat melodia „Alone” şi a avut un duet cu antrenorul Tudor Chirilă şi cu Adrian Nour.

Advertisement

Tânăra este din Galaţi şi este studentă la Facultatea de Fizică Medicală, dorindu-şi să devină fizician medical. Deşi întotdeauna a fost atrasă de ştiinţele exacte, are şi o pasiune puternică pentru muzică, fiind încă de mică fascinată de sunetul pe care îl scot păsările din curte. Alexandra a mărturisit că este o cu totul altă persoană când este pe scenă. În viaţa de zi cu zi este percepută ca retrasă şi cuminte. De altfel, ea spune că nu a avut prea mulţi prieteni şi că în copilărie prefera să stea la bunici şi să cânte singură, imaginându-şi că dă concerte.

Pe locul numărul II s-a clasat Vlad Musta, Melisa Antonesi pe locul al III-lea, iar Alex Maxim pe cel de-al IV-lea.

Continue Reading