Connect with us

Lifestyle

Sfaturi pentru creșterea aportului de fibre

Published

on

Fibrele reprezintă un tip de carbohidrați (nedigerabili) care joacă un rol cheie într-o digestie normală. Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile.

Spre deosebire de alți carbohidrați complecși, fibrele nu sunt ușor descompuse de sistemul digestiv, astfel incât majoritatea lor trec nedigerate prin intestinul subțire; ele reprezintă substanțe de balast.

Fibrele constituie cel mai important factor dietetic care ajută la menținerea unei funcții gastrointestinale normale. De aceea, adulților li se recomandă să consume 35g de fibre zilnic. Cu toate acestea, studiile arată că, în unele țări europene, aportul mediu de fibre este mai mic de jumătate din catitatea recomandată. În cazul în care consumi prea puține fibre, crește-le aportul în dietă treptat și bea o cantitate suficientă de apă.

Sfaturi pentru creșterea aportului de fibre:

Advertisement
  1. Cosumă fructe întregi, cu coajă, mai des decât sucuri de fructe;
  2. Folosește fructele întregi ca desert;
  3. Mănâncă o varietate de legume, gătite sau crude, la discreție;
  4. Consumă pâine, cereale, chifle, brioșe sau crackeri din cereale integrale, in locul celor făcute cu făină albă rafinată;
  5. Folosește orez brun sau sălbatic, mei, orz si grâu spart ca alternativă la orezul alb;
  6. Adaugă fasole la supele, tocănițele, chili-urile sau salatele consumate ca fel principal;
  7. Dacă nu reușiți să-ți asiguri aportul de fibre, poți folosi suplimentele. Însă nu uita că suplimentele de fibre nu înlocuiesc fructele, legumele si cerealele integrale sănătoase pe care ar trebui să le consumi.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lifestyle

Satul Viscri, comoara retrasă a Transilvaniei

Published

on

Satul Viscri a ajuns cunoscut în întreaga Europă, în special după 1998. Moştenitorul coroanei britanice, Prinţul Charles, a cumpărat atunci o casă veche în această localitate, a refăcut-o în stil tradiţional şi a transformat Viscri într-o destinaţie turistică foarte căutată.

Este o așezare din podișul Transilvaniei, din apropiere de Sighișoara, locuita inițial de secui, apoi colonizată de sași.

Viscri este poziționat între Brașov (80km) și Sighișoara (40km) și la 8 km de drumul european E60, cu acces din localitatea Bunești.

În Viscri mai dăinuie, bine conservată, o cetate țărănească săsească, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici romanice ale secolului al XIII-lea. Cel mai important obiectiv este spectaculoasa biserică fortificată săsească, inclusă în patrimonial mondial UNESCO.

Advertisement

Contra unei taxe de intrare de 12 lei de persoană (adult), poți vizita și un muzeu cu obiecte populare din zonă, curtea interioară a bisericii, zidurile de apărare, dar și bisericuța. De aici, poți urca pe o scară interioară destul de îngustă și întunecată până în turn, unde ți se va deschide în fața ochilor o vedere minunată din jurul satului.

În muzeu găsiți diverse obiecte sășești: costume tradiționale, broderii, război de țesut. De asemenea, mai există și o expoziție de teracotă tradițională, dar și modernă.

Din turnul bisericii priveliștea este una impresionantă.

Casele săseşti din Viscri oferă suficiente motive pentru a ajunge aici. Unele sunt mai vechi de 200 de ani, fiind aşezate ordonat pe ulița principală. Sunt zugrăvite în nuanţe de albastru, verde sau crem, au ornamente florale și porţi înalte, din lemn. Casele pot fi restaurate, dar numai în stilul și cu materialele locului

Caracteristic pentru Viscri este că toate pensiunile din sat poartă numele localității și numărul casei: Viscri 195, Viscri 44. Peste tot se poate găsi cazare în camere tradiționale, la care se adaugă confortul necesar pentru un turism de calitate.

Mâncarea este preparată, din ingrediente locale. Se spune că porțiile sunt mari, iar mâncarea delicioasă!

Prințul Charles s-a îndrăgostit de frumusețea istorică a locului . Prinţul Charles a cumpărat în 1996 o casă veche în satul Viscri, a refăcut-o în stil tradiţional şi a transformat Viscri într-o destinaţie turistică foarte căutată. Timp de mai mulți ani, prințul moștenitor a ajutat la dezvoltarea unor proiecte pentru conservarea patrimoniului arhitectural. Proprietatea deținută de prințul Charles în satul Viscri este o casă săsească tradițională, cu elemente specifice, precum porți largi de lemn și țigle de lut pentru acoperiș.

Viscri este cu adevărat o comoară a Transilvaniei.

Alte activități în satul Viscri si in imprejurimi

  • Cetatea Rupea este la mai puțin de 20 de minute de mers cu masina.
  • Tururi ghidate pe traseele de biciclete din zonă
  • Biserica Fortificată Bunești este, de asemenea, foarte aproape de Viscri
  • Sighișoara se află la aproximativ 40 km
  • Degutare de: palincă, vin și gemuri
  • La 40 minute de mers cu masina găsim vulcanul stins de la Racoș alaturi de Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt

Advertisement
Continue Reading

Lifestyle

Brioșe proteice

Published

on

Foto: Ferencz Marian

Dacă vrei să adaugi extra proteine în dieta ta, aceste brioșe sunt o alegere bună. Cu proteine suplimentare din PDM și F1 (produse Herbalife), ele pot fi coapte în avans și savurate pe parcursul săptămânii ca o gustare rapidă și ușoară.

Încearcă să folosești diferite arome F1 pentru a varia gustul.

Avem nevoie de :

– 2 ouă

– o porție (26 g) F1 cu aromă de măr sau F1 cu aroma de ciocolată fină

– o porție (28 g) PDM

– o porție (26 g) F1 cu aromă de vanilie

– 1-2 lingurițe scorțișoară

– 4 linguri lapte de migdale

– 1 linguriță praf de copt

Amestecă ingredientele si coace-le în cuptorul preîncălzit la 180  °C timp de 18-20 min (în forme de brioșe)

Preparat gătit cu produse din gama Herbalife Nutrition.

Ai nevoie de ajutor pentru prepararea acestui desert? Îți stau la dispoziție oricând pe instagram-ul meu ferencz_marian.

Continue Reading

Lifestyle

Prăjitură înghețată cu iaurt și fructe de pădure

Published

on

Prăjitură înghețată cu iaurt și fructe de pădure

Această prajitură delicioasă, de vară, este o adevărată senzație și este plină de beneficiile aduse de semințe, fructe și iaurt. O sursa fantastică de proteine!

Avem nevoie de:

150 g semințe de floarea soarelui

100 g curmale fără sâmburi

25 g ulei de cocos

2 porții 15 g Beta Heart

400 g amestec de capșune și zmeură

coaja fină răzuită și sucul unei lămâi

26 g Formula 1 fructe de pădure

28 g PDM

500 g iaurt grecesc 2-10 % grăsimi

 

Mod de preparare:

Așează o formă de prajitură cu diametrul de 20 cm cu baza in sus, astfel încât să fie plată, pentru ca prăjitura să poată aluneca ușor, odată inghețată. Prinde partea laterală și cu ajutorul unui șervețel de bucătărie, înmuiat în ulei de cocos, unge ușor interiorul și baza formei.

Pune o tigaie pe foc mediu – mare, în care se pun semințele de floarea soarelui. Gătește-le, învârtind și agitând tigaia cât de des se poate, până când semințele devin aurii, timp de 2-3 minute.

Varsă-le pe o farfurie și lasă-le să se răcească.

Pune semințele răcite într-un blender, împreuna cu uleiul de cocos, curmalele si Beta heart-ul. Se macină până când se obține o granulație fină, apoi răstoarnă conținutul și presează-l pe baza formei de prăjituri, asigurându-te că arată bine și că este nivelat.

Bagă la congelator în timp ce prepari topping-ul.

Ulterior, se dau prin blender fructele de pădure cu coaja și sucul de lămâie, Formula 1 fructe de pădure, PDM și iaurtul grecesc până când se obține o granulație fină. Atunci când se folosește zmeură, este indicat să le treci printr-o sită pentru a îndepărta semințele.

Scoate forma de prăjituri din congelator și toarnă amestecul cu iaurt, lovind ușor tava pe suprafața de lucru pentru a te asigura că amestecul este uniform. Introdu tava din nou în congelator și las-o până când amestecul devine  solid, cel putin 5 ore.

Pentru servire, taie prăjitura în felii și adaugă câteva fructe .

Valori nutriționale:

333 Kcal

15 g proteine

3 g fibre

18 g grasimi

30 g carbohidrați

Ai nevoie de ajutor pentru prepararea acestui desert? Iți stau la dispoziție oricând, la numărul de telefon 0751531755 sau pe Instagramul meu ferencz_marian.

Continue Reading