Connect with us

Lansări

Secretarul personal al lui Benedict al XVI-lea a publicat un volum de memorii în care evocă tensiunile cu papa Francisc

Published

on

La o săptămână după funeraliile fostului papă-emerit Benedict al XVI-lea, cel mai apropiat colaborator al său, monseniorul Georg Ganswein, a publicat joi un mult aşteptat volum de memorii în care îl critică pe papa Francisc, dezvăluind tensiunile care au afectat colaborarea inedită dintre mentorul său şi succesorul acestuia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cartea, intitulată “Nient’altro che la verita: La mia vita al fianco di Benedetto XVI”, relatează ascensiunea fostului cardinal Joseph Ratzinger până pe tronul Vaticanului, pontificatul său (2005-2013) marcat de scandaluri şi, în cele din urmă, retragerea lui într-o mănăstire de la Vatican după o demisie care a luat prin surprindere lumea întreagă.

Vaticanul nu a reacţionat încă în mod oficial după criticile formulate la adresa papei Francisc de monseniorul Georg Ganswein în această carte, dar, la câteva zile după publicarea unor fragmente din ea în presă, prelatul german, în vârstă de 66 de ani, a fost convocat luni la o întrevedere cu actualul papă, desfăşurată cu uşile închise şi ale cărei concluzii nu au fost făcute publice.

Georg Ganswein, a cărui prestanţă era descrisă cu lux de amănunte în presa italiană în perioada lui de maximă influenţă, afirmă, între altele, că papa de origine argentiniană “i-a frânt inima” predecesorului său atunci când a limitat utilizarea limbii latine în slujbele religioase, o practică pe care fostul suveran pontif, un catolic conservator, o stimulase.

Advertisement

Până în ziua morţii sale, survenită pe 31 decembrie la vârsta de 95 de ani, Benedict al XVI-lea a fost considerat un purtător de drapel al aripii conservatoare din Biserica Catolică, o facţiune care îl consideră pe papa Francisc mult prea progresist.

“Şocat şi uluit”

Ocupând postul de secretar personal al lui Joseph Ratzinger din 2003, chiar dinainte ca acesta să fie ales papă, şi până la moartea fostului suveran pontif, monseniorul Ganswein a fost un martor privilegiat al culiselor pontificatului său.

După decesul lui Benedict al XVI-lea, el a fost oficialul care i-a primit pe vizitatori în perioada în care sicriul fostului papă-emerit era expus într-un cadru solemn în Bazilica Sfântul Petru şi a participat la coborârea de pe soclul funerar a sicriului mentorului său, ducându-l în faţa a zeci de mii de credincioşi în timpul funeraliilor din Piaţa Sfântul Petru, oficiate de papa Francisc.

Prelatul german nu a ezitat să îl critice pe actualul lider al Bisericii Catolice, superiorul lui direct, vorbind despre perplexitatea trăită de papa-emerit din cauza unor decizii adoptate de succesorul său.

Advertisement

După demisia lui din 2013, prima demisie a unui papă după o pauză de aproape 600 de ani, Benedict al XVI-lea a promis să trăiască “retras la mănăstire”, însă şi-a încălcat acea promisiune de mai multe ori, exprimându-se în mod public despre anumite subiecte considerate explozive, precum celibatul preoţilor catolici, în 2020. În timpul acelei controverse, Georg Ganswein afirmă că a acţionat ca un fel de ţap ispăşitor: el a fost privat de papa Francisc de orice post executiv în cadrul Vaticanului, păstrând doar titlul de “prefect al casei pontificale”, o funcţie lipsită de importanţă.

“Rămâneţi acasă începând de astăzi. Însoţiţi-l pe Benedict, care are nevoie de dumneavoastră, şi acţionaţi ca un scut”, i-ar fi cerut papa Francisc cu acea ocazie. Monseniorul Ganswein a dezvăluit că a fost “şocat şi uluit” de îndepărtarea lui din structurile de conducere de la Vatican.

Atunci când i-a repetat acele cuvinte lui Benedict al XVI-lea, fostul papă ar fi făcut un comentariu jumătate în serios, jumătate în glumă: “Se pare că papa Francisc nu mai are încredere în mine şi a făcut din tine gardianul meu”.

“Frumosul Georg”

Benedict al XVI-lea ar fi intervenit atunci pe lângă papa Francisc pentru a îl convinge să revină asupra deciziei sale, dar nu a avut succes, a dezvăluit prelatul german originar din landul Bavaria, la fel ca protectorul său. “Puţin cam transgresiv” în tinereţe, Georg Ganswein purta pe atunci părul lung şi asculta muzica trupei Pink Floyd.

Advertisement

Hirotonit preot în 1984, a devenit secretarul personal al cardinalului Joseph Ratzinger şi l-a urmat în Palatul Apostolic după ce acesta a fost ales papă, devenind prelatul preferat al mass-media italiene datorită aspectului său de actor hollywoodian.

Supranumit “bel Giorgio” (“Frumosul Georg”) de presa italiană, a fost fotografiat şi în echipament sportiv în timp ce juca tenis, iar acele imagini au fost publicate în tabloide.

Relaţiile lui strânse cu Benedict al XVI-lea au generat multe gelozii, scrie preotul german în volumul său de memorii. În schimb, relaţiile cu papa Francisc au rămas reci, iar lansarea acestei cărţi cu accente polemice nu ar putea contribui la ameliorarea lor.

Potrivit observatorilor de la Vatican, actualul suveran pontif ar putea să îl numească pe Georg Ganswein într-un post de ambasador, deci departe de Vatican şi de intrigile sale. 

Agerpres (autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu) / Foto: www.religiondigital.org

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lansări

Moonlight Breakfast lansează single-ul „Dancing (Like Nobody’s Watching)”

Published

on

Moonlight Breakfast lansează o piesă nouă, caldă, senzuală și proaspătă, pe care să dansăm și anunță, cu această ocazie, lansarea celui de-al patrulea album al lor.

De asemenea, dezvăluie un nou capitol electrizant în călătoria lor muzicală cu un anunț incitant: Christie, jumătate din duo-ul dinamic, pășește pentru prima dată în lumea producției muzicale.

“Am scris întotdeauna versurile și melodia, iar Baz a făcut întotdeauna tot ce puteți auzi în piesele noastre. El m-a încurajat constant să încerc producția muzicală și sunt fericită să spun că în sfârșit l-am ascultat. Suntem foarte încântați să împărtășim acest următor album cu voi, pentru că este pur și simplu atât de autentic pentru noi!”, Christie, solistă Moonlight Breakfast. 

„Dancing (Like Nobody’s Watching)” e o piesă relaxată, dar energică. Ritmul infecțios și versurile eliberatoare nu te vor lăsa să stai locului. Va fi aproape imposibil să nu te ridici și să dansezi. Acest cântec transformă orice cameră într-un ring de dans privat, fără loc pentru inhibiții, doar tu și muzica.

Advertisement

“Am vrut să compunem o piesa care să te facă să intri în ritm, ceva care să te ajute să fii în momentul prezent, știi?! Ceva care să te facă să începi să dansezi până și în bucătărie în timp ce speli vasele”, Moonlight Breakfast, despre „Dancing (Like Nobody’s Watching)”.

Moonlight Breakfast e un duo românesc, stabilit în Austria din 2013. Cântă un mix sofisticat de dream pop, cosmic disco, electro și dance. Au ajuns în top 100 pop pe iTunes și Amazon în Statele Unite, în topurile Shazam US Charts și US College Radio Charts, în top 50 single pop – Amazon în SUA. Au fost incluși în playlist-uri precum „Best Of The Week”, „Future Hits” și „Global Shazam Discovery Top 50” pe Apple Music.

Muzica lor are o calitate cinematografică și o anumită atracție universală, după cum se poate observa cu ușurință din numeroasele colaborări pe care le-au avut de-a lungul anilor, fie că este vorba de fashion, advertising sau film.

Au căutat în mod constant să creeze experiențe captivante și memorabile pentru publicul lor. Fie că a fost vorba de mapping 3D, în 2011, holograme, în 2013 sau proiecții pe ecran transparent, spectacolul lor este o experiență atât vizuală, cât și audio.

Advertisement
Continue Reading

Lansări

Dora Gaitanovici lansează EP-ul „Pas Cu Pas”

Published

on

Unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte muzicale actuale, Dora Gaitanovici, lansează un material despre frumusețea evoluției.

„Pas Cu Pas”, Dora Gaitanovici se apropie de lansarea unui nou material. După o călătorie muzicală prin universul albumului de succes „Descântec”, una dintre cele mai proaspete trupe de rock din țară începe un nou drum, o nouă poveste despre evoluție, perseverență, dezlegarea de conexiuni toxice și portretizarea unei noi viziuni despre muzică. Cele trei piese de pe EP vor fi lansate individual, în cascadă, prima fiind scoasă pe 1 martie, al doilea single pe 22 martie, iar cel din urmă pe 12 aprilie. 

Totodată, trupa va pleca într-un turneu de promovare a acestui nou material, începând cu data de 2 martie, când vor cânta la Casa Tineretului din Timișoara, datorită FITT Timișoara.

Urmează să ajungă la: 

Advertisement
  • Bistrița, Soho Music Club – 8 martie
  • Cluj-Napoca, FORM Space – 9 martie
  • Iași, Underground Pub – 16 martie
  • București, Club Control – 10 aprilie

„Materialul «Pas Cu Pas» are dublă semnificație, pe deoparte este titlul uneia dintre piese, semnificând o adâncire involuntară în problemele unei relații nedorite, iar pe de altă parte este extrem de reprezentativ pentru momentul în care vine acest EP, chiar la trecerea dintre perioada de încercare a trupei și clădirea proiectului in funcție de viziunea și dorințele noastre, cu scopul de a aduce muzica noastră în viața oamenilor care simt la fel ca noi. Această trecere se face pas cu pas, cu multă atenție, iubire și determinare, iar EP-ul spune povestea acestei evoluții care poate fi numită foarte ușor «Procesul». Acest EP este diferit de albumul «Descântec» prin diversitatea pieselor. Ducând mai departe ideea de evoluție, «Pas Cu Pas» pune laolaltă compoziții muzicale mai vechi decât «Descântec», adică acelea care nu au ajuns să facă parte din album și cele care au fost scrise ulterior și care vorbesc ceva mai din interiorul vieților și experiențelor noastre”, au declarat membrii trupei Dora Gaitanovici, despre „Pas Cu Pas”.

Dora Gaitanovici este un proiect muzical tânăr, îndrăzneț și complex. După un episod devenit viral la DWMT și participarea la Eurovision, precum și lansarea unui album concept și turnee naționale, Dora Gaitanovici a reușit să impresioneze cu performance-uri electrizante la cele mai mari festivaluri din România, devenind conducătorii detașați ai noului val alternativ din țară. Sound-ul lor îmbină elemente alternative, progressive și modern rock, cu ușoare influențe folclorice. Vocea captivantă a Dorei, virtuozitatea chitarei lui Dante, armoniile lui Dani și groove-ul lui Codruț, împreună cu producțiile complexe și energia transmisă în fiecare live, definesc proiectul Dora Gaitanovici. Trupa urmează să lanseze EP-ul „Pas cu pas” în această primăvară. Toamna ne va aduce o serie de concerte „altfel” urmate de lansarea celui de-al doilea album.

Continue Reading

Evenimente

Cantautoarea Ana Coman lansează albumul „Tu nu o să mă uiți”

Published

on

Cantautoarea Ana Coman lansează cel de-al treilea album de studio, „Tu nu o să mă uiți”, cu un concert live în Clubul Expirat din București, pe 21 februarie. Va pleca, apoi, într-un turneu național prin marile orașe.

Ce rezultă din contopirea trecutului cu prezentul, a tuturor emoțiilor pe care le poți simți față de o persoană care a șlefuit cele două planuri temporale și o selecție atent aleasă de note muzicale și armonii? O colecție de piese senzuale, intense, cu o aură blândă. Ana Coman va lansa curând al treilea album de studio, „Tu nu o să mă uiți”, printr-un concert sincer și emoționant la clubul Expirat, pe data de 21 februarie. Va pleca, apoi, în turneu prin țară.

Albumul încorporează și single-ul „Suvernir”, a cărui lansare s-a bucurat de un succes strălucitor în doar câteva săptămâni. Piesa „Suvenir” este o incursiune profundă în lumea sentimentelor, abordând tematica oferirii întregii iubiri cuiva drag. Ana Coman și-a împărtășit experiența ei personală prin versuri pline de sensibilitate și melodie captivantă, melancolică.

Advertisement

„Se iau 2 ingrediente: iubire și confuzie. Se pun într-un ceaun jumate negru, jumate alb, jumate în prezent, jumate în trecut. Se amestecă. Iubirea rămâne iubire, confuzia se unește cu dorința, apărută din neant, căzută de undeva dintr-un viitor imaginar. Poate că lipsește ceva, totuși, căci iubirea stă într-un loc al ei, privind doar cum celelalte bestii își mai cheamă câteva prietene la dans: amintirile. Se tot amestecă, jubilează toate, jumate în trecut, jumate în prezent. Iubirea rămâne iubire, se apropie de cele trei, dar ele o împing râzând. E dansul lor, nu al ei. Și în dansul lor intră cine vor ele: frigul, marea, durerea, ochii albaștri, fetele, spațiul, ea de dinainte, el liber. Iubirea nu are loc în melanjul lor, dar tot încearcă. Se tot apropie, iar focul de sub ceaun începe să ardă din ce în ce mai tare; iubirea e roșie, arde, arde de nevoie să danseze cu cele ce acum par că s-au îmbinat într-o singură entitate, de la atâta amestecat: în el”, a spus Ana Coman, despre album.

Datele turneului sunt următoarele:

·       21 februarie – București, Expirat – Sold Out

·       1 martie – Sibiu, Love Bar

·       2 martie – Cluj-Napoca, FORM Space

Advertisement

·       6 martie – Iași, Underground Pub

·       7 martie – Iași, Underground Pub – Sold Out

·       8 martie – Bacău, Berăria Valhalla

·       9 martie – Suceava, Art Rock Cafe

·       15 martie – Craiova, Cult Music Club

Advertisement

·       16 martie – Timișoara, FITT Casa Tineretului

·       22 martie – Constanța, Doors Club

·       23 martie – Galați, Daily Pub

·       11 aprilie – Brașov, Aftăr Hours

·       12 aprilie – Bistrița, Soho Music Hall

Advertisement

·       13 aprilie – Târgu Mureș, Office Clubul Presei

Toate detaliile despre acest turneu pot fi găsite pe: https://bandbook.ro/artisti/ana-coman/.

Pe Ana Coman, poate, ați cunoscut-o la „Ana Are Cântec”, segmentul de pe Radio Guerrilla. Aceasta și-a început pregătirea muzicală de mică, iar pasiunea a determinat-o să se afirme. Astfel, a ajuns să cânte la festivalurile importante din țară, precum „Rocanotherworld”, „Femei pe Mătăsari”, „Focus in The Park” sau „Electric Castle”. Până acum, a experimentat cu mai multe influențe și și-a exprimat talentul de povestitor, cu versuri atât în română, cât și în engleză. 

Advertisement
Continue Reading