Connect with us

Evenimente

Noiembrie la Timișoara: film, muzică clasică, arhitectură și Bal Vienez

Published

on

În luna noiembrie, Timișoara invită locuitorii și turiștii să exploreze arta și cultura, de la mic la mare. De la expoziții și festivaluri de film până la concerte de muzică clasică și spectacole de teatru, există câte o manifestare culturală pentru toate gusturile. 

Un eveniment important în universul muzicii clasice este Summit-ul „Classical ME”, aflat la cea de-a doua ediție, ce se va desfășura între 4 – 6 noiembrie la Timișoara Convention Center. Cu tema „Metodele inovatoare pentru sustenabilitatea industriei muzicii clasice”, evenimentul se concentrează pe identificarea strategiilor durabile pentru menținerea și dezvoltarea muzicii clasice. Programul summit-ului cuprinde concerte, conferințe informative cu teme de actualitate prezentate de experți în domeniul muzicii, ateliere și masterclass-uri, precum și oportunități de networking pentru muzicieni și pasionații de muzică.

Tot pe data de 4 noiembrie, începând cu ora 13:00, la Timișoara Convention Center va avea loc evenimentul „Armonizarea inovației digitale cu muzica clasică” unde Beat Fehlmann va explora strategia digitală inovatoare a Deutsche Staatsphilharmonie, care redefinește implicarea în muzica clasică în era digitală.

Din seria evenimentelor muzicale, pe data de 9 noiembrie, Sala Multifuncțională CJT va găzdui evenimentul „Cântece de dragoste și jale” – Retracing BARTÓK. La nu mai puțin de cinci ani de la ultima reinterpretare a cântecelor culese de Bela Bartok în Banat și Transilvania, violistul Mat Maneri și pianistul Lucian Ban revin în Timișoara, aducându-l cu ei pe legendarul John Surman, o figură cheie a jazz-ului european din ultimii 50 de ani, alături de basistul american Brad Jones, recunoscut la nivel global.

În sfera artelor vizuale, luna aceasta vine cu câteva expoziții ce merită să fie vizitate, iar una din ele este „Timișoara în viziunea arhitectului șef, Székely László”. Acest demers propune o incursiune în universul arhitectural al lui Székely László și în al clădirilor emblematice din Timișoara. Evenimentul este găzduit în Casa Maghiară, una dintre ultimele clădiri construite conform planurilor arhitectului, situată pe Bulevardul Revoluției nr. 8, și este deschisă publicului până pe data de 13 decembrie.

Advertisement

Expoziția „Regele Bronz”, care mai poate fi vizitată până pe 12 noiembrie, aduce în atenția publicului parcursul sculptorului Peter Jecza în căutările sale artistice, incluzând atât sculpturile deja recunoscute, cât și schițe nevăzute. La aproape 15 ani de la trecerea sa în neființă, Galeria Jecza, numită în onoarea sa, își asumă responsabilitatea de a prezenta moștenirea sa artistică.

Tot în această categorie regăsim și „La limitele reprezentării”, o nouă expoziție de sculptură și instalație de sunet ce își propune să exploreze un teritoriu mai puțin cunoscut, concentrându-se pe periferia istorică a unor grupuri culturale semnificative din punct de vedere istoric și etnic. Diversitatea culturală din regiunea Banatului și Transilvaniei, o temă cheie în cadrul Timișoarei – Capitala Europeană a Culturii 2023, va fi ilustrată prin intermediul operelor artistice create de artiști originari din această zonă. Este deschisă pentru vizionare până pe data de 30 noiembrie –  în zilele de miercuri și joi, la Cazarma U și Sinagoga din Cetate.

Până pe 15 noiembrie, Centrul Regional de afaceri al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș (CRAFT) va găzdui expoziția „CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum”. Această inițiativă inovatoare a atras contribuții semnificative din partea profesioniștilor din industria filmului și a pasionaților de cinema din țară și din străinătate, reunind acești iubitori de filmul într-un singur loc.

În perioada 10 noiembrie – 5 decembrie, Memorialul Revoluției va găzdui cele 40 de lucrări din colecția de afișe istorice a Muzeului Național Maghiar în cadrul expoziției „Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988-1990 în arta afișului maghiar”. Aceste lucrări sunt prezentate publicului ca urmare a cooperării cu Memorialul Revoluției din Timișoara.

O altă expoziție de neratat va fi „PROGRES. Schimbări de Paradigme” la MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, în perioada 16 – 19 noiembrie. Evenimentul se concentrează pe o analiză artistică a istoriei și patrimoniului industrial din Timișoara, evidențiind modul în care memoria unor locuri și comunități s-a metamorfozat sau chiar a dispărut. În cadrul expoziției, fragmente din istoria colectivă și personală se regândesc dintr-o perspectivă socio-politică și tehnologică.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri din campusul UPT, pe 10 noiembrie, Centrul de Conferințe UPT va fi gazda evenimentului „Campus 100” ce include un spectacol de video mapping pe fațada clădirii, care va pune în lumină ilustrații create de tineri talentați din Timișoara. Acest moment va deschide și calea pentru inaugurarea a patru murale de artă, realizate de artiști europeni, aducând astfel și o perspectivă contemporană asupra istoriei campusului și va omagia 100 de ani de evoluție.

În aceeași zi, Culinaria Banatica își continuă călătoria prin gastronomia Banatului. Așadar de la ora 19:00 va avea loc evenimentul „Prelegere și degustare” la Casa Calfelor Kolping.

Advertisement

În luna noiembrie vor avea loc și o serie de festivaluri ce invită publicul să exploreze diverse limbaje artistice, iar în cadrul FAPT – Festivalul Artelor Performative Timișoara, până pe pe 5 noiembrie mai este deschisă spre vizionare în Galeria 1 a HEI-House of European Institutes, din Bastionul Maria Theresia, instalatia video „Women at Work – Crossroads, Rhythms and Continuities”, o creație semnată de artistele Simona Deaconescu din România și Flor Firvida Martin din Argentina/Mexic.

Prima ediție a „Festivalului de Arhitectură – FAST” are loc anul acesta sub umbrela Capitalei Europene a Culturii, până pe 5 noiembrie, în trei locații cheie: Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara – UPT, Palatul Culturii și Centrul de Conferințe UPT.

Festivalul reușește să conecteze, pentru prima dată sub același concept, cele 5 centre de arhitectură din țară: facultățile din Timișoara, Cluj, Oradea, Iași și universitatea din București.

Tematica centrală – Sustainable Futures, Leave No One Behind – traversează toate cele trei secțiuni principale ale festivalului: expoziții, conferințe și activări.

Festivalul dedicat artei și științei „Bolyai200” are loc în perioada 3 – 5 noiembrie la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Acest festival cultural interdisciplinar este legat de promovarea personalității lui Bolyai, punerea lui pe harta memoriei și a identității locale prin celebrul enunț formulat chiar la Timișoara acum 200 de ani: „din nimic am creat o altă lume nouă”.

Mult așteptatul „TAIFAS – Festivalul de film și Cultură Balcanică” aduce filmul din Balcani mai aproape de inimile noastre, conectând comunități diverse și sprijinind noii cineaști. Prima ediție, sub titlul „Noi Începuturi”, are loc în perioada 5 – 12 noiembrie, la Cinema Victoria.

Din categoria filmului de patrimoniu, atât Centrul Regional de Afaceri (CRAFT), cât și Galeria 1 a HEI- House of European Institutes din Bastionul Maria Theresia, vor găzduiîn perioada 10-12 noiembrie „Heritage Film Festival” parte a proiectului CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival. Pe lângă selecția de filme, festivalul va cuprinde o serie de evenimente printre care și o dezbatere privind importanța patrimoniului în procesul creativ contemporan cu experți internaționali din domeniul filmului.

Pentru iubitorii de film fantasy, horror și SF, festivalul „Dracula TiMes” are loc în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie la Cinema Timiș și Faber.  Pe parcursul celor cinci zile vor avea loc proiecții de filme de genuri diferite, de la fantastice, sci-fi și horror, la filme documentare și de autor, lungmetraje și scurtmetraje europene din selecția Festivalului de film fantastic „Dracula” de la Brașov, Sombra Film Festival din Spania (Murcia) și Dublin International Short Film and Music Festival.

În cea de-a doua jumătate a lunii, un spectacol cu adevărat unic va avea loc pe 17 și 18 noiembrie, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin. Spectacolul „Clovnul acesta sunt eu” vorbește despre trăirile intense pe care fiecare individ le are, despre cum fiecare om își dorește să vadă dincolo de ceea ce e vizibil, despre statutul social și curajul maturizării.

Pe data de 20 noiembrie, pe scena Teatrului Basca, va fi pus în scenă spectacolul „Soare cu dinți”, ce explorează cultura surzilor și punțile de legătură cu cea a auzitorilor, folosind umorul ca mijloc. Acesta pune în scenă situații comice din viața surzilor și din interacțiunile lor cu auzitorii, evidențiind avantajele de a fi surd într-o lume tot mai zgomotoasă.  

Advertisement

Ultimul spectacol din luna aceasta este „Ethnic Love Mix”, vol. 12 – REMIX ID, ce va putea fi văzut pe data de 28 noiembrie la META Spațiu. Acesta folosește îmbinarea dintre vechi și nou, dintre rural și urban, dintre coregrafia clasică și cea contemporană, scenariul spectacolului Remix ID dezvăluindu-și povestea prin dans și proiecții.

DINAM – Stagiunea de Dans Contemporan Timișoara continuă până pe 25 noiembrie, cu scopul lor este de a atrage și de a forma noi iubitori ai dansului contemporan, asigurând un cadru constant pentru oferte culturale în domeniul spectacolelor de dans contemporan.

Luna noiembrie se încheie într-un mod grandios, cu Balul Vienez Timișoara 2023. Considerat al 31-lea bal ca importanță la nivel mondial și singurul Bal Vienez recunoscut în România de către Primăria din Viena, evenimentul se va deschide pentru a zecea oară pe data de 25 noiembrie 2023, la Teatrul Național din Timișoara, de la ora 19:00. Această aniversare marchează un moment istoric, în care Balul Vienez Timișoara sărbătorește un deceniu de eleganță și generozitate, în Capitala Europeană a Culturii, într-un parteneriat special cu Balul Vienez din New York.

Așadar, în această ultimă lună a toamnei, vă încurajăm să experimentați bucuria și magia acestor evenimente.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!

Published

on

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!. Se pot înscrie în circuit organizații locale care desfășoară evenimente ce aduc efervescența creativă pe străzile Bucureștiului în timpul festivalului, în perioada 24 mai – 2 iunie. Apelul este deschis până pe 25 martie, inclusiv, aici.

Romanian Design Week redesenează anual harta orașului alături de zeci de business-uri și creativi independenți, în programul RDW Design GO. Împreună, galerii, studiouri, cafenele, institute culturale, showroom-uri, ateliere, magazine și multe alte business-uri și organizații cultural-creative creionează noi trasee și obiective în oraș, propun teme de gândire și creează experiențe pentru public.

Evenimentele propuse în cadrul apelului deschis până pe 25 martie pot fi expoziții, open doors, sesiuni de discuții, tururi ghidate, lansări de produse, workshops sau acțiuni care abordează teme de design și inovație, arhitectură, sustenabilitate sau răspund într-un mod original temei UNLOCK THE CITY ­– tema oficială Romanian Design Week 2024.

Tema UNLOCK THE CITY,  aleasă pentru cea de-a 12-a ediție Romanian Design Week, invită bucureștenii să exploreze specificul creativ al orașului, să descopere proiecte de design inedite și abordări multisicplinare, dar și să contribuie la definirea unor spații de dialog, demonstrând astfel importanța proceselor de imaginare colectivă și de co-creare a unui oraș mai prietenos.

Advertisement

RDW Design GO! reprezintă, așadar, circuitul de evenimente satelit din cadrul programului festivalului Romanian Design Week, prin intermediul căruia, an de an, proiecte și activități propuse de antreprenori și entități culturale transformă orașul într-o scenă a designului. Publicul își poate alege astfel propriile trasee prin oraș, (re)descoperind cartiere, locuri și idei.

Cu un program divers, RDW Design GO! devine o platformă de dialog și schimb multidisciplinar, atât pentru publicul larg, consumator de design, cât și pentru profesioniști, accentuând energia concentrată a orașului și bogăția creativă. 

Pentru a face parte din programul RDW Design GO!, aplicanții pot înscrie una sau mai multe inițiative până la data de 25 martie prin completarea formularului online, aici. Condițiile de participare pot fi consultate aici.

Mai multe detalii pe websiteFacebook și Instagram.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Gala Premiilor Radar de Media, ediția a XIII-a, 2024 – Valori Contemporane

Published

on

Ediția de vară a Premiilor Radar de Media de anul acesta, o ediție specială independentă de votul publicului, va avea loc în luna iulie la București, sub genericul „Valori Contemporane”. Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a celor mai prestigioase premii media românești, comisie prezidată de Claudiu Dumitrache, propune evidențierea cu lauri a celor mai reprezentative personalități contemporane, care și-au adus contribuția la promovarea, crearea, îmbunătățirea sau perpetuarea culturii, muzicii, literaturii, spiritualității, științei, medicinei, jurnalismului și antreprenoriatului de calitate în România ultimilor 20 de ani. Premiile speciale, denumite Myosotis, vor fi stabilite exclusiv prin votul comisiilor de specialitate.

Ediția a XIII-a, din luna iulie, va desemna personalități marcante ale secolului XXI, Omul Anului având să fie desemnat în cadrul galei de toamnă. Prin ediția specială din vară se vor celebra meritocrația, valorile autentice, creativitatea, abnegația, spiritul elitist românesc, măiestria și talentul unora dintre cele mai importante personalități, care au scris istorie în domeniu lor de activitate și care, incontestabil, au devenit deja parte a memoriei naționale.   

De-a lungul timpului, printre laureații Premiilor Radar de Media s-au numărat personalități, organisme, brand-uri sau afaceri și instituții private sau de stat, precum: Eugen Doga, Felicia Filip, Marius Bodochi, Constantin Dulcan, Vasile Bănescu, Daniel Jinga, Vlad Ciurea, Pr. Constantin Necula, Maia Morgenstern, Dan Negru, Andreea Esca, Cătălin Botezatu, Iuliana Marciuc, Connect-R, Andra, Delia, Smiley, Teo Trandafir, Horia Brenciu, Cristi Brancu, Adrian Artene, Marina Almășan, Mihai Morar, Mattyas, Paul Surugiu-Fuego, Loredana Groza, Cătălin Măruță, Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Română, Electrecord, Basilica, Agerpres, Hotel Cișmigiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Trinitas Tv, Pro Tv, Prima Tv, Digi 24, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Teatrul Elisabeta, Sala Luceafărul, Catena, Rotary Cișmigiu, Consiliul Județean Ilfov, Balkon Resto Garden, OceanFish, National Geographic, Emax Real Estate Dubai, Cinemaraton, Domeniile Cuza etc.  

Gala Premiilor Radar de Media este organizată de Myosotis Media Group, în parteneriat cu GMR Media și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, sub egida publicației Radar de Media, fondată de jurnalistul Dorin Huntai în anul 2009.

Advertisement

Din Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a ediției a XIII-a a Premiilor Radar de Media – „Valori Contemporane” fac parte: Felicia Filip (președinte de onoare), Claudiu Dumitrache (președinte), Raluca Mihaela GăinăGeorge CoandăSorin StanciuAndrei ZincăDoina DabijaPărintele Nicolae (Aurelian) IftimiuTeodora MarinDorin Huntai și Andrei Drăgulinescu.

Continue Reading

Evenimente

Festivalul Filmului Francez, în perioada 21 – 31 martie, în Bucureşti şi alte 12 oraşe din ţară

Published

on

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se va desfășura în perioada 21-31 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

Tema generală a festivalului în acest an este Vertiges – vertijul și variațiile sale în cinema. Epoca noastră este marcată de schimbare, de o accelerare continuă și de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului.  –  Oare trebuie să se schimbe totul ca să nu se schimbe nimic? Sau se schimbă oare totul cu adevărat? Și dacă mâine e deja aici, ce ne poate spune cinemaul despre aceste schimbări?  –  Publicul este invitat să se cufunde într-un program uluitor, care își manifestă susținerea pentru cinematografia de gen, în special, și celebrează propunerile cinematografice alternative și provocatoare.

Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul General al Institutului Francez din România: „cele 27 de filme din cadrul Festivalului vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, și, în funcție de posibilitățile de programare, în alte douăsprezece orașe din România, grație partenerilor noștri extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim și oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, așa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul Festivalului. Mai mult, aș dori să subliniez că Festivalul își consolidează anul acesta secțiunea de industrie dedicată profesioniștilor din domeniu.”

Una dintre noutățile festivalului este secțiunea Mauvais genres, ce cuprinde o selecție de filme franceze de gen (films de genre). În cadrul ei, publicul va putea viziona Vincent doit mourir de Stéphan Castang. Acest prim film, selectat în Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes din 2023, spune povestea unui bărbat, Vincent, care este atacat în mod repetat și fără motiv de persoane care încearcă să îl ucidă. Tot în această secțiune va fi prezentat și filmul de animație SF Mars Express de Jérémie Périn, o poveste polițistă care se petrece pe Pământ și pe Marte, într-un viitor în care oamenii sunt înlocuiți de roboți – „un bun tribut adus filmului noir, amestecat cu cyberpunk. O adevărată plăcere“ (Screen International).

Advertisement

Festivalul își diversifică experiențele cu care își așteaptă publicul, iar anul acesta găzduiește, în premieră, o sesiune de filme în realitate virtuală, organizată în parteneriat cu CINETic. Publicul este invitat să se cufunde în universul creat de cinci filme care oferă o varietate de experiențe din punct de vedere al temei, formatului și gradului de interactivitate. Filmele din programul VR sunt recomandate publicului cu vârste de peste 12 ani.

Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anuluiCompetiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.

Secțiunea Panorama va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes de public și critică. Publicul va putea vedea astfel Le Règne Animal de Thomas Cailley, prezentat în 2023 în deschiderea secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul, care a vândut peste un milion de bilete în Franța și a primit 12 nominalizări la Premiile César, spune povestea unui tată și a unui fiu, interpretați de Romain Duris respectiv Paul Kircher, care se luptă să supraviețuiască într-o lume în care tot mai mulți oameni sunt transformați în animale. În această secțiune va fi prezentat și filmul Une Année Difficile, de Eric Toledano și Olivier Nakache, la rândul său un mare succes de public. Această comedie povestește cum Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï și Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste. Publicul va putea vedea, de asemenea, La Bête – noul film al lui Bertrand Bonello – „un vis vast și tulburător despre viitor și trecut“ (The Guardian), selectat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția. Filmul spune povestea lui Gabrielle, interpretată de Léa Seydoux, care trăiește într-o lume din viitor dominată de inteligența artificială, în care emoțiile umane sunt considerate o amenințare. De aceea, Gabrielle trebuie să își purifice ADN-ul, întorcându-se în viețile sale anterioare, unde îl găsește pe Louis, marea ei iubire.

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Din competiția acestei ediții fac parte: Rien à perdre, de Delphine Deloget, selecționat pentru Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2023, în care Virginie Efira interpretează personajul unei mame care trebuie să se confrunte cu aparatul administrativ și juridic, Chien de la Casse regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile César și câștigător al Premiului publicului la Angers, Paula în regia Angelei Ottobah și Àma Gloria semnat de Marie Amachoukeli – „o dramă emoționantă despre legătura specială dintre o tânără franțuzoaică și dădaca sa.“ (Screen International).

Competiția tinerelor talente – scurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaști care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franța. Un juriu format din tineri critici de film va selecta câștigătorul competiției. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din România la București: un cadru ideal în care cineastul câștigător va putea să dezvolte un proiect de lungmetraj.

Advertisement

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură AradAlianţa Franceză BraşovCinefeel BrăilaCentrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ‚Jean Constantin‘ ConstanţaInspire Cinema CraiovaArta by Cityplex Sfântu GheorgheTeatrul Naţional ‚Radu Stanca‘ SibiuAlianța Franceză SuceavaMuzeul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș.

Prezentat de: Orange

Partener: Groupama

Partener instituțional: Ambasada Canadei în România

Parteneri media principali: TV5 MondePhoenix MediaRadio GuerrillaAGERPRES

Advertisement

Parteneri media: Radio România CulturalRadio România InternaționalRADORBIZHaute CultureZile și NopțiCinemapFilms in FrameIQ AdsSmarkObservator CulturalUrban.roLiterNetCineFanFilm MenuAcoperișul de sticlăRevista FILMCinemagiaZiarul MetropolisMovie NewsMunteanu RecomandăAARC – All About Romanian CinemaLibrăriile Cărturești.

Partener cultural: RFI România

ORAȘEDATEPROIECȚII
Bucureşti21-31 martieCinema Elvire Popesco
Cluj-Napoca  21-24 martieCinema Victoria
Timişoara21-24 martieCinema Victoria
Iaşi21-28 martieCinema AteneuInstitutul Francez 
Arad20-22 martieCinema Arta
Braşov29-31 martieCinemateca Patria
Brăila30-31 martiePalatul Lyra
Constanţa28-31 martieCinema Jean Constantin
Craiova21-24 martieInspire MercurInspire VIP Electroputere
Sfântu Gheorghe27-30 martieCinema Arta by Citiplex
Sibiu29-31 martieCentrul Cultural Habitus Sibiu
Suceava27-30 martieUniversitatea Ștefan cel Mare
Târgu Mureș28-31 martieMuzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie și Arheologie

Continue Reading