Connect with us

Evenimente

Noiembrie la Timișoara: film, muzică clasică, arhitectură și Bal Vienez

Published

on

În luna noiembrie, Timișoara invită locuitorii și turiștii să exploreze arta și cultura, de la mic la mare. De la expoziții și festivaluri de film până la concerte de muzică clasică și spectacole de teatru, există câte o manifestare culturală pentru toate gusturile. 

Un eveniment important în universul muzicii clasice este Summit-ul „Classical ME”, aflat la cea de-a doua ediție, ce se va desfășura între 4 – 6 noiembrie la Timișoara Convention Center. Cu tema „Metodele inovatoare pentru sustenabilitatea industriei muzicii clasice”, evenimentul se concentrează pe identificarea strategiilor durabile pentru menținerea și dezvoltarea muzicii clasice. Programul summit-ului cuprinde concerte, conferințe informative cu teme de actualitate prezentate de experți în domeniul muzicii, ateliere și masterclass-uri, precum și oportunități de networking pentru muzicieni și pasionații de muzică.

Tot pe data de 4 noiembrie, începând cu ora 13:00, la Timișoara Convention Center va avea loc evenimentul „Armonizarea inovației digitale cu muzica clasică” unde Beat Fehlmann va explora strategia digitală inovatoare a Deutsche Staatsphilharmonie, care redefinește implicarea în muzica clasică în era digitală.

Din seria evenimentelor muzicale, pe data de 9 noiembrie, Sala Multifuncțională CJT va găzdui evenimentul „Cântece de dragoste și jale” – Retracing BARTÓK. La nu mai puțin de cinci ani de la ultima reinterpretare a cântecelor culese de Bela Bartok în Banat și Transilvania, violistul Mat Maneri și pianistul Lucian Ban revin în Timișoara, aducându-l cu ei pe legendarul John Surman, o figură cheie a jazz-ului european din ultimii 50 de ani, alături de basistul american Brad Jones, recunoscut la nivel global.

În sfera artelor vizuale, luna aceasta vine cu câteva expoziții ce merită să fie vizitate, iar una din ele este „Timișoara în viziunea arhitectului șef, Székely László”. Acest demers propune o incursiune în universul arhitectural al lui Székely László și în al clădirilor emblematice din Timișoara. Evenimentul este găzduit în Casa Maghiară, una dintre ultimele clădiri construite conform planurilor arhitectului, situată pe Bulevardul Revoluției nr. 8, și este deschisă publicului până pe data de 13 decembrie.

Advertisement

Expoziția „Regele Bronz”, care mai poate fi vizitată până pe 12 noiembrie, aduce în atenția publicului parcursul sculptorului Peter Jecza în căutările sale artistice, incluzând atât sculpturile deja recunoscute, cât și schițe nevăzute. La aproape 15 ani de la trecerea sa în neființă, Galeria Jecza, numită în onoarea sa, își asumă responsabilitatea de a prezenta moștenirea sa artistică.

Tot în această categorie regăsim și „La limitele reprezentării”, o nouă expoziție de sculptură și instalație de sunet ce își propune să exploreze un teritoriu mai puțin cunoscut, concentrându-se pe periferia istorică a unor grupuri culturale semnificative din punct de vedere istoric și etnic. Diversitatea culturală din regiunea Banatului și Transilvaniei, o temă cheie în cadrul Timișoarei – Capitala Europeană a Culturii 2023, va fi ilustrată prin intermediul operelor artistice create de artiști originari din această zonă. Este deschisă pentru vizionare până pe data de 30 noiembrie –  în zilele de miercuri și joi, la Cazarma U și Sinagoga din Cetate.

Până pe 15 noiembrie, Centrul Regional de afaceri al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș (CRAFT) va găzdui expoziția „CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum”. Această inițiativă inovatoare a atras contribuții semnificative din partea profesioniștilor din industria filmului și a pasionaților de cinema din țară și din străinătate, reunind acești iubitori de filmul într-un singur loc.

În perioada 10 noiembrie – 5 decembrie, Memorialul Revoluției va găzdui cele 40 de lucrări din colecția de afișe istorice a Muzeului Național Maghiar în cadrul expoziției „Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988-1990 în arta afișului maghiar”. Aceste lucrări sunt prezentate publicului ca urmare a cooperării cu Memorialul Revoluției din Timișoara.

O altă expoziție de neratat va fi „PROGRES. Schimbări de Paradigme” la MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, în perioada 16 – 19 noiembrie. Evenimentul se concentrează pe o analiză artistică a istoriei și patrimoniului industrial din Timișoara, evidențiind modul în care memoria unor locuri și comunități s-a metamorfozat sau chiar a dispărut. În cadrul expoziției, fragmente din istoria colectivă și personală se regândesc dintr-o perspectivă socio-politică și tehnologică.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri din campusul UPT, pe 10 noiembrie, Centrul de Conferințe UPT va fi gazda evenimentului „Campus 100” ce include un spectacol de video mapping pe fațada clădirii, care va pune în lumină ilustrații create de tineri talentați din Timișoara. Acest moment va deschide și calea pentru inaugurarea a patru murale de artă, realizate de artiști europeni, aducând astfel și o perspectivă contemporană asupra istoriei campusului și va omagia 100 de ani de evoluție.

În aceeași zi, Culinaria Banatica își continuă călătoria prin gastronomia Banatului. Așadar de la ora 19:00 va avea loc evenimentul „Prelegere și degustare” la Casa Calfelor Kolping.

Advertisement

În luna noiembrie vor avea loc și o serie de festivaluri ce invită publicul să exploreze diverse limbaje artistice, iar în cadrul FAPT – Festivalul Artelor Performative Timișoara, până pe pe 5 noiembrie mai este deschisă spre vizionare în Galeria 1 a HEI-House of European Institutes, din Bastionul Maria Theresia, instalatia video „Women at Work – Crossroads, Rhythms and Continuities”, o creație semnată de artistele Simona Deaconescu din România și Flor Firvida Martin din Argentina/Mexic.

Prima ediție a „Festivalului de Arhitectură – FAST” are loc anul acesta sub umbrela Capitalei Europene a Culturii, până pe 5 noiembrie, în trei locații cheie: Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara – UPT, Palatul Culturii și Centrul de Conferințe UPT.

Festivalul reușește să conecteze, pentru prima dată sub același concept, cele 5 centre de arhitectură din țară: facultățile din Timișoara, Cluj, Oradea, Iași și universitatea din București.

Tematica centrală – Sustainable Futures, Leave No One Behind – traversează toate cele trei secțiuni principale ale festivalului: expoziții, conferințe și activări.

Festivalul dedicat artei și științei „Bolyai200” are loc în perioada 3 – 5 noiembrie la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Acest festival cultural interdisciplinar este legat de promovarea personalității lui Bolyai, punerea lui pe harta memoriei și a identității locale prin celebrul enunț formulat chiar la Timișoara acum 200 de ani: „din nimic am creat o altă lume nouă”.

Mult așteptatul „TAIFAS – Festivalul de film și Cultură Balcanică” aduce filmul din Balcani mai aproape de inimile noastre, conectând comunități diverse și sprijinind noii cineaști. Prima ediție, sub titlul „Noi Începuturi”, are loc în perioada 5 – 12 noiembrie, la Cinema Victoria.

Din categoria filmului de patrimoniu, atât Centrul Regional de Afaceri (CRAFT), cât și Galeria 1 a HEI- House of European Institutes din Bastionul Maria Theresia, vor găzduiîn perioada 10-12 noiembrie „Heritage Film Festival” parte a proiectului CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival. Pe lângă selecția de filme, festivalul va cuprinde o serie de evenimente printre care și o dezbatere privind importanța patrimoniului în procesul creativ contemporan cu experți internaționali din domeniul filmului.

Pentru iubitorii de film fantasy, horror și SF, festivalul „Dracula TiMes” are loc în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie la Cinema Timiș și Faber.  Pe parcursul celor cinci zile vor avea loc proiecții de filme de genuri diferite, de la fantastice, sci-fi și horror, la filme documentare și de autor, lungmetraje și scurtmetraje europene din selecția Festivalului de film fantastic „Dracula” de la Brașov, Sombra Film Festival din Spania (Murcia) și Dublin International Short Film and Music Festival.

În cea de-a doua jumătate a lunii, un spectacol cu adevărat unic va avea loc pe 17 și 18 noiembrie, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin. Spectacolul „Clovnul acesta sunt eu” vorbește despre trăirile intense pe care fiecare individ le are, despre cum fiecare om își dorește să vadă dincolo de ceea ce e vizibil, despre statutul social și curajul maturizării.

Pe data de 20 noiembrie, pe scena Teatrului Basca, va fi pus în scenă spectacolul „Soare cu dinți”, ce explorează cultura surzilor și punțile de legătură cu cea a auzitorilor, folosind umorul ca mijloc. Acesta pune în scenă situații comice din viața surzilor și din interacțiunile lor cu auzitorii, evidențiind avantajele de a fi surd într-o lume tot mai zgomotoasă.  

Advertisement

Ultimul spectacol din luna aceasta este „Ethnic Love Mix”, vol. 12 – REMIX ID, ce va putea fi văzut pe data de 28 noiembrie la META Spațiu. Acesta folosește îmbinarea dintre vechi și nou, dintre rural și urban, dintre coregrafia clasică și cea contemporană, scenariul spectacolului Remix ID dezvăluindu-și povestea prin dans și proiecții.

DINAM – Stagiunea de Dans Contemporan Timișoara continuă până pe 25 noiembrie, cu scopul lor este de a atrage și de a forma noi iubitori ai dansului contemporan, asigurând un cadru constant pentru oferte culturale în domeniul spectacolelor de dans contemporan.

Luna noiembrie se încheie într-un mod grandios, cu Balul Vienez Timișoara 2023. Considerat al 31-lea bal ca importanță la nivel mondial și singurul Bal Vienez recunoscut în România de către Primăria din Viena, evenimentul se va deschide pentru a zecea oară pe data de 25 noiembrie 2023, la Teatrul Național din Timișoara, de la ora 19:00. Această aniversare marchează un moment istoric, în care Balul Vienez Timișoara sărbătorește un deceniu de eleganță și generozitate, în Capitala Europeană a Culturii, într-un parteneriat special cu Balul Vienez din New York.

Așadar, în această ultimă lună a toamnei, vă încurajăm să experimentați bucuria și magia acestor evenimente.

Evenimente

Al treilea sezon al Film în Sat, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural debutează între 28 – 30 iunie la Rășinari, Sibiu

Published

on

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit. Localitatea în care debutează „Film în Sat” este Rășinari, în județul Sibiu, iar această primă ediție a festivalului va avea loc între 28 și 30 iunie, aducând locuitorilor din mediul rural trei zile de activități culturale și de invitați de seamă. După Rășinari, alte localități din țară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.

„«Dacă eu pot, poți și tu» nu este un motto, este un fapt. O spun cu toată convingerea. Cultura m-a ajutat să-mi asum și să-mi depășesc condiția. Proiectul «Film în Sat» vine cu o şansă uriaşă pentru foarte mulţi copii și tineri din mediul rural: accesul la cultură,” spune Cuzin Toma, inițiatorul festivalului.

Cultura adună comunitatea, iar arta în toate formele ei va poposi în bătătură: filme, concerte, un spectacol de teatru și ateliere creative. Participanții vor avea oportunitatea de a-i cunoaște personal pe invitații festivalului, printre care se numără echipele filmelor de lungmetraj și scurtmetraj din program, actori de teatru și muzicieni apreciați, care vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri și la întâlniri cu publicul.

La Rășinari se vor vedea două filme românești care au umplut sălile în ultimul an: vineri seară va fi proiectat „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, iar sâmbătă seară comedia „Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu. Programul va fi completat și de o selecție de scurtmetraje românești. Pe scenă vor urca The Groovy Bastards, iar DJ Vasile va susține un jam session cu invitați. Festivalul va fi închis de spectacolul „Emigranții”, al Teatrului Mic din București, pe un text de Sławomir Mrożek, în regia lui Claudiu Istodor, cu Cuzin Toma și Tudor Istodor.

Advertisement

Sâmbătă, în prima parte a zilei, vor avea loc ateliere menite să contribuie la dezvoltarea creativității tinerilor și adulților din mediul rural prin artă, de la pictură la broderie și magie.

Programul complet al evenimentelor de la Rășinari este disponibil pe https://filminsat.ro/.

După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediții, la Islaz (Teleorman), Cernătești (Dolj), Peștișani (Gorj) și Murighiol (Tulcea), aducând filmul și alte forme ale artei în fața unui public de peste 15.000 de persoane.

Evenimentele organizate sub conceptul „Film în sat” au pus 6 localități rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peștișani, începând cu cea de-a doua ediție a festivalului, a fost declarată stațiune turistică.

Proiectul, organizat de Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”, își propune să aducă mai aproape de sufletul omului filmele românești, atât de apreciate la marile festivaluri internaționale, dar atât de rar văzute de publicul larg din țara noastră.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Școala de Vară FDVDR revine în 2024 cu o nouă ediție organizată de Fundația Dan Voiculescu

Published

on

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României lansează Școala de Vară FDVDR, ediția 2024. Această inițiativă este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și se va desfășura pe perioada verii, oferindu-le o oportunitate unică de a învăța și de a se dezvolta.

Cursurile acoperă diverse domenii, de la științe și tehnologie, la arte și sport, toate fiind adaptate pentru a stimula curiozitatea și creativitatea copiilor. Cursurile sunt concepute pentru a fi interactive și captivante, încurajând copiii să se implice activ în procesul de învățare și să descopere noi pasiuni și interese.

În cadrul Școlii de Vară FDVDR copiii vor avea ocazia să își dezvolte abilitățile de comunicare și de lucru în echipă, interacționând cu alți copii de aceeași vârstă într-un cadru sigur și prietenos. Activitățile propuse stimulează gândirea creativă și inovativă, pregătindu-i pe copii pentru provocările viitorului. Toate activitățile sunt coordonate de profesori și specialiști calificați, asigurând un mediu sigur și atent pentru toți participanții.

Pentru a vă înscrie copilul la Școala de Vară FDVDR, Ediția 2024, puteți completa formularul de aici.

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS 2024)

Published

on

Foto @ Jennifer Rohrbacher

Cel mai mare festival din Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru (FITS), începe vineri cu două premiere mondiale, de la Tim Robbins şi Pippo Delbono, deschiderea instalaţiei video Not Once: Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre şi un concert Holograf în Piaţa Mare, informează Agerpres.

„Mâine începe cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Ne aşteaptă peste 830 de evenimente pe parcursul a zece zile pline de teatru, dans, muzică, circ, expoziţii şi multe altele. Sunt aşteptaţi peste 5000 de artişti din 82 de ţări. Conform tradiţiei, FITS prezintă în perioada festivalului, care anul acesta are loc între 21 şi 30 iunie, FITSRecomandă – o rubrică informativă cu cele mai captivante spectacole ale zilei, astfel încât cei prezenţi la Sibiu să poată face cele mai potrivite şi inspirate alegeri. Astfel, 21 iunie, debutul festivalului, aduce în faţa publicului două premiere mondiale de la faimosul actor american Tim Robbins şi italianul Pippo Delbono, instalaţia video Not Once cu Mikhail Baryshnikov, de Jan Fabre, dar şi concertul Holograf gratuit în Piaţa Mare din Sibiu”, se arată în comunicatul de presă.

Cele două premiere mondiale din prima zi a FITS sunt: „Afrodita şi Eliberarea Lumii (Un vodevil muzical grecesc)” – o celebrare veselă a puterii de a ierta şi a tăriei inimii de a vindeca până şi cele mai profunde dintre discordii şi „Trezirea – Candoare şi poezie vizuală”, în care Pippo Delbono” revine la Sibiu cu un spectacol-confesiune de neuitat.

„Afrodita şi Eliberarea Lumii” este un spectacol de Tim Robbins, care va avea loc vineri, de la ora 21,00, la Sala Thalia.

Advertisement

„Tim Robbins, actor de renume mondial distins cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, revine la Sibiu cu un spectacol al trupei sale, The Actors’ Gang. Într-o lume hibridă aflată la intersecţia dintre teatrul clasic grecesc şi un spectacol de vodevil ţipător, liniştea unui cor grecesc este tulburată de o boală misterioasă, o metaforă a forţelor care dezbină societatea şi o strâng ca într-o menghină. În vâltoarea haosului, corul invocă zeii cerând disperaţi o intervenţie divină care să restabilească armonia. Cu o doză egală de serios şi ridicol, „Afrodita sau eliberarea lumii” este un comentariu tulburător asupra condiţiei umane şi o celebrare veselă a puterii de a ierta şi a tăriei inimii de a vindeca până şi cele mai profunde dintre discordii. „Compania The Actors’ Gang face ca teatrul să fie relevant pentru societate şi restaurează vechea idee a scenei ca spaţiu sacru comun, prezentând munca unor artişti de teatru inovatori – Golden Globes Association””, se arată în comunicat.

Preţul unui bilet la acest spectacol începe de la 70 de lei.

Spectacolul „Trezirea – Candoare şi poezie vizuală” va fi şi el prezentat în premieră mondială vineri, la FITS, de la ora 16,00, în Sala Faust. Acesta este un spectacol de Pippo Delbono.

„Pippo Delbono, artistul italian distins cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, revine cu un spectacol în premieră mondială; o coproducţie cu FITS şi TNRS.

„Există un soi de adormire la originea spectacolului „Trezirea”. Individuală şi colectivă. Adormirea omului care, la sfârşitul spectacolului precedent al lui Pippo Delbono, „Amore”, s-a dus să se întindă sub copacul uscat care, pe neaşteptat, se umpluse de flori. Iar omul rămânea acolo, absorbit de acel somn care ne-a lăsat înspăimântaţi şi tăcuţi. Somn din care acum simte nevoia să se trezească, excluzând posibilitatea de a se regăsi în faţa unei realităţi şi mai rele decât cea anterioară. Cea anterioară pandemiei care ne-a închis pe toţi în case. Anterioară războaielor izbucnite în pragul uşii noastre. Anterioară revenirii ideologiilor despre care credeam că aparţin trecutului.”Trezirea” este un spectacol despre multele căderi şi multele treziri, dedicat tuturor celor care au adormit şi apoi s-au trezit. Dar şi celor care încă nu s-au deşteptat. Cu aceeaşi candoare şi poezie vizuală, Pippo Delbono revine la Sibiu cu un spectacol-confesiune magistral. Incisiv, emoţionant, de neuitat”, se arată în comunicatul de presă.

Advertisement

Preţul unui bilet la acest spectacol începe de la 100 de lei.

O altă recomandare a zilei de vineri este „Not Once”, o instalaţie artistică semnată de Jan Fabre şi Mikhail Baryshnikov. Acest eveniment va avea loc de la ora 10,30 la Clubul Sportiv Şcolar Sibiu.

„Instalaţie cu film gândită şi realizată de artistul emblematic Jan Fabre în colaborare cu legendarul Mikhail Baryshnikov şi alături de Phil Griffin. „NOT ONCE” dezvăluie, prin intermediul a 11 încăperi imaginare dintr-o expoziţie fotografică, relaţia platonică dintre un subiect şi un fotograf care, timp de ani buni, a manipulat corpul subiectului şi l-a remodelat în diferite entităţi. Lucrarea multimedia explorează relaţia dintre artist, munca şi viaţa sa, publicul său şi, în cele din urmă, echilibrul dintre a da şi a primi, dintre dependenţă şi independenţă. O instalaţie artistică menită să îţi taie răsuflarea care poartă semnătura a doi artişti incontestabili ai lumii. Jan Fabre şi Mikhail Baryshnikov creează o experienţă unică”, precizează organizatorii FITS.

Preţul unui bilet la acest spectacol începe de la 40 de lei.

Prima zi de festival înseamnă peste 15 ţări, care prezintă 13 spectacole captivante, două premiere mondiale, şase spectacole outdoor gratuite, un spectacol difuzat online. Cel mai ieftin bilet din prima zi costă 30 lei.

Advertisement

Continue Reading