Connect with us

Evenimente

Săptămâna Filmului Maghiar: 26 de filme şi 11 cineaşti maghiari, la Bucureşti

Published

on

Sound design, filme fantasy, filme premiate la festivaluri internaționale, documentare sportive, scurtmetraje, filme pentru copii – 26 de filme și 11 cineaști maghiari invitați la Săptămâna Filmului Maghiar!

În perioada 12-19 noiembrie 2023 are loc a 17-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar la București, unul din evenimentele-brand ale Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București. Cinefilii bucureșteni așteaptă cu nerăbdare acea săptămână din noiembrie în care pe marele ecran al Cinema Muzeul Țăranului din incinta Muzeului Național al Țăranului Român, partener strategic al SFM de mai bine de zece ani, se proiectează filme maghiare, fiind sărbătoarea artei cinematografice maghiare în capitala României. Pe parcursul unei săptămâni se vor putea urmări cele mai noi creații din cinematografia maghiară, filme prezentate în ultimii ani, premiate la festivaluri internaționale de film și care nu au fost proiectate până acum în București.

Pe 12 noiembrie dăm startul Săptămânii Filmului Maghiar la sediul Institutului Liszt (Gina Patrichi nr. 8) cu vernisajul expoziției Sound Design. Expoziția este o introducere în sound design-ul filmelor maghiare, prezentând o selecție de fragmente din 10 filme realizate în ultimii 20 de ani, cu ajutorul cărora încercăm să ilustrăm etapele fabricării sunetului la un film: înregistrarea, care se face pe platoul de filmare sau ulterior în studio, editarea, mixajul și sound design-ul (sunetele Foley).

La vernisaj va participa Zányi Tamás, artist emerit și distins cu Premiul Balázs Béla, care a semnat sound design-ul a peste 100 filme maghiare și care, pe lângă premiile acordate de breasla cinematografică maghiară, a fost distins pentru sound design-ul filmului Fiul lui Saul cu Premiul Vulcain la Festivalul de Film de la Cannes (2015) și Premiul Golden Reel acordat de Motion Picture Sound Editors la Los Angeles (2016). Zányi Tamás lucrează foarte mult și cu cineaști români.

Advertisement

După vernisaj proiectăm documentarul Arta sunetului de film, regizat de Kiss Gergő în 2004. Filmul prezintă doi artiști Foley, care produc toate sunetele necesare ambianței filmului în timpul de postprocesare sunet. Documentarul a fost filmat de Kiss Gergő, în timpul studiilor sale la secția video de la Universitatea Maghiară de Design, Catedra de comunicări vizuale.

Săptămâna Filmului Maghiar la București demarează cu proiecția în premieră pentru România a peliculei Gemenele, regizată de Szilágyi Fanni. Filmul va fi proiectat în prezența regizoarei și a protagonistei filmului, actrița Stork Natasa, care joacă rolul a două gemene și care a câștigat la festivalul New York Film Week premiul pentru cea mai bună actriță. În film se conturează aceeași poveste din prisma diferită a celor două gemene, Stork Natasa interpretând de fapt 4 roluri în film.

Programul Incubator al Institutului Național de Film a fost lansat în anul 2015 cu scopul de a sprijini realizarea lungmetrajelor (min. 70 minute) de debut. Programul oferă tinerilor regizori posibilitatea de a-și prezenta creațiile inovatoare, experimentale și, de asemenea, își propune să asigure varietatea de genuri în cinematografia maghiară. Institutul Național de Film dorește ca prin acest program tinerii cineaști aplicanți să cunoască sistemul de finanțare al Institutului și, obținând referințele corespunzătoare, să participe ulterior cu succes la aplicațiile Institutului Național de Film. Acest lucru s-a și întâmplat în cazul mai multor filme de debut realizate în cadrul Programului Incubator, fiind premiate la festivaluri internaționale. În programul Săptămânii Filmului Maghiar din acest an vom prezenta publicului bucureștean trei filme realizate în cadrul Incubatorului: pe lângă filmul de deschidere, Gemenele, în avanpremieră pentru România, în prezența regizoarei Moldovai Katalin, născută în Transilvania, prezentăm filmul Fără aer. Filmul a câștigat recent trei premii la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia – singurul festival de categoria A din Europa de Est. Al treilea film ajuns în program SFM17, realizat prin programul Incubator este Prin ochii tăi, în regia lui Szabó Mátyás.

Se pare că ultima perioadă a fost favorabilă genului fantasy în producția cinematografică maghiară, în programul Săptămânii Filmului Maghiar avem trei filme de acest gen: filmul Pasajul în regia lui Madarász Isti, deși pare puțin morbid la prima abordare, tratează o temă amuzantă, adică faptul că iubirea adevărată ține până dincolo de mormânt. Filmul lui Szabó Mátyás, intitulat Prin ochii tăi, ne prezintă o altfel de iubire, în care, cu ajutorul subiectivării, protagonistul filmului vede lumea prin ochii fetei iubite. Cel de-al treilea film este un fantasy poveste pentru copii, intitulat Jos mâinile de pe Tata!, regizat de duo-ul Dobó Kata și Gulyás Buda.

Császi Ádám în cel de-al doilea lungmetraj al său abordează din nou o temă foarte actuală, după debutul său cu Colțul furtunilor, proiectat în 2014 la cea de-a 8-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar. În noul său film intitulat 3000 de piese numerotate, Császi Ádám abordează tema identității rrome în societatea de azi.

Advertisement

Buvári Tamás în filmul său intitulat Atingerea, împinge la limite extreme o situație foarte bine cunoscută de noi toți: prin povestea unei familii de trei persoane prezintă efectele lipsei atingerii umane. La proiecția acestui road movie extraordinar va participa și regizorul filmului.

Aducând fiorul unui thriller politic, filmul lui Tősér Ádám (regizorul va fi prezent la proiecția filmului său), Blocada ne amintește de zilele controversate, pline de tensiune din Budapesta, octombrie 1990. Filmul este bazat pe evenimente reale, și prezintă figuri politice din istoria recentă a Ungariei.

S-ar putea enumera o sumedenie de pelicule memorabile care de-a lungul timpului au ținut cinematografia maghiară în topul mondial. Arhiva Maghiară de Film, prin programul de digitalizare restaurează an de an tot mai multe filme, dintre care obișnuim și noi să includem în programul Săptămânii Filmului Maghiar în afara seriei anuale inițiate de institutul nostru: Clasici Maghiari. În acest an vom prezenta filmul intitulat Piatra de pavaj fluierătoare regizat de Gazdag Gyula, care a devenit cunoscut ca personalitate definitorie a „curentului direct”. Caracteristic creației sale este faptul că a încercat să transforme în comedie, să redea cu umor sarcastic absurdul sistemului socialist. Regizorul a realizat această peliculă la vârsta de 24 de ani, fiind primul său film interzis din cauza tonului critic la adresa regimului. Cu toate acestea filmul a ajuns în fața publicului maghiar în 1972, și deși în 1973 a câștigat Premiul pentru cel mai bun debut acordat de criticii maghiari de film, pentru premiera internațională a trebuit să mai aștepte până în anul 1979. În prezent Gazdag Gyula este profesor invitat la catedra de film și televiziune a universității UCLA din Los Angeles și director artistic al atelierului de regie al Festivalului Internațional Sundance.

În programul de filme documentare figurează două creații cu tematică sportivă: Vis olimpic în Transilvania în regia lui Szarka Nóra, care ne relatează despre o ideea nerealizată din anii 1940, referitoarea la Jocurilor Olimpice de Iarnă din Transilvania cu planurile și clădirile construite și încă existente din Borșa. Filmul va fi urmat de Q&A cu producătorul filmului, Csortos Szabó Sándor. Documentarul intitulat Echipa de argint, regizat de Borsody István (prezent la proiecția filmului) ne prezintă povestea selecționatei maghiare de fotbal a Ungariei care la campionatul mondial din 1938 a obținut medalia de argint și cu toate acestea a trecut în uitare pe nedrept. Din acest documentar aflăm motivul pentru care în anii cincizeci s-a tăcut în Ungaria despre argintul obținut la CM din 1938, nefiind de mirare că a crescut o generație care nu știe aproape nimic despre această victorie.

În selecția de scurtmetraje anul acesta prezentăm filmele realizate în cadrul taberei de creație Filmtett Workshop. Asociația Filmtett organizează în fiecare vară tabără de creație cinematografică unde sub îndrumarea unor cineaști maghiari consacrați (scenariști, regizori, editori, sound designeri, producători) tinerii cineaști aflați la început de carieră au ocazia să realizeze un scurtmetraj, învățând astfel toate fazele turnării unui film, de la scrierea unui scenariu, pregătirea filmărilor, filmările propriu-zise și până la lucrările de post procesare cum ar fi editarea și sound design-ul filmului. Institutul nostru susține în fiecare an acest workshop, iar în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar vom proiecta filmele realizate în cadrul celei de-a 19-a ediții a Filmtett Workshop.

Advertisement

Așteptăm și pe cei mici în fața ecranului mare, lor le oferim cel mai nou film de desen animat din seria Bobiță și Buburuză, intitulat Povestea lunilor, în regia lui M.Tóth Géza, nominalizat la Oscar, și a co-regizoarei Fazakas Kinga. Filmul de animație urmărește schimbarea anotimpurilor în douăsprezece povești scurte, în timp ce natura invită personajele să se joace împreună în fiecare lună.

Filmul-basm intitulat Jos mâinile de pe Tata! regizat de Dobó Kata și Gulyás Buda are un vizual extraordinar de captivant, evocând o lume fantastică deosebită, cu multă muzică, și a fost apreciat de critici ca fiind filmul care a readus familiile împreună în cinematografe, unde a fost văzut până acum de peste 40 de mii de spectatori. La atmosfera magnifică, de poveste a filmului au contribuit și costumele creatoarei Bárdosi Ibolya, ale cărei costume create pentru filme maghiare au putut fi văzute de publicul bucureștean în ediția a 12-a a Săptămânii Filmului Maghiar, în expoziția Film / Design / Costume.

Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia într-o notă veselă cu comedia Vacanță în vest, un nou film apreciat de public, realizat de duo-ul Tiszeker Dániel – Lévai Balázs. Protagonistul filmului este un mecanic priceput care împreună cu familia sa cade pradă interdicției pașapoartelor, specific țărilor din blocul de est în anii 1980, și familia lui în loc să ajungă turiști în vest, preferă să fie turiști sosiți din vest la Lacul Balaton. Și conform rețetei unei bune comedii, încurcăturile apărute îi duc direct spre Războiul Rece.

Săptămâna Filmului Maghiar la București se desfășoară la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), respectiv la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8).

Filmele sunt subtitrate în limba română.

Advertisement

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, ediția a 17-a, îl găsiți pe siteul: https://culture.hu/bucuresti și www.ccu.ro.

Biletele s-au pus în vânzare pe www.eventbook.ro sau se pot cumpăra la casieria cinematografului.

Program:

duminică, 12 noiembrie

19.00: SOUND DESIGN

Advertisement

expoziție

la Institutul Liszt

invitat: Zányi Tamás (sound designer)

luni, 13 noiembrie

19.00: Deschidere: Szilágyi Fanni: Gemenele

Advertisement

2022, dramă, 90’, subtitrat în limba română

Q&A: Szilágyi Fanni (regizor), Stork Natasa (actriță)

marți, 14 noiembrie

18.00: Madarász Isti: Pasajul

2022, comedie romantică, fantasy, 104’, subtitrat în limba română

Advertisement

20.00: Császi Ádám: 3000 de piese numerotate

2023, dramă, comedie neagră, 93’, subtitrat în limba română

miercuri, 15 noiembrie

18.00: Szarka Nóra: Vis olimpic în Transilvania

2022, documentar, 50’, subtitrat în limba română

Advertisement

Q&A: Csortos Szabó Sándor (producător)

20.00: Moldovai Katalin: Fără aer

2023, dramă, 104’, subtitrat în limba română

Q&A: Moldovai Katalin (regizor)

joi, 16 noiembrie

Advertisement

18.00: Filmtett workshop 2023

2023, scurtmetraje, animații, 105’, subtitrat în limba română

FARKAS Ágnes Anna: Afumat, dar nu neplăcut / scurtmetraj, 15’

INCZE Kata: Un aer mai bun / scurtmetraj, 13’

PÁNCZÉL Kata: Masculii sunt frumoși / animație, 5’

Advertisement

FOGARASI Orsolya: Tu ce parfum ai duce în spațiu? / animație, 3’

KÁLLAI Kamilla: Silhouette / animație, 4’

BUDRALA Sára: Szonjarebeka / scurtmetraj, 14’

LOKODI Melinda: Purple Yarn / animație, 2’

BERA Viktória: Relax / animație, 4’

Advertisement

ÖRDÖG Kinga: The Bud, the Hill And the Dice / animație, 2’

FAZAKAS Lehel: Picnic cu zâne / scurtmetraj, 12’

HAJDU Szabolcs: Minefield’s Night / scurtmetraj, 28’

Studiu de cinematografie / scurtmetraj, 4’

20.00: Buvári Tamás: Atingerea

Advertisement

2023, dramă, 96’, subtitrat în limba română

Q&A: Buvári Tamás (regizor)

vineri, 17 noiembrie

18.00: Gazdag Gyula: Piatra de pavaj fluierătoare

1971, dramă, satiră, 105’, restaurat 2K, subtitrat în limba română

Advertisement

20.00: Szabó Mátyás: Prin ochii tăi

2023, dramă, fantasy romantic, 104’, subtitrat în limba română

sâmbătă, 18 noiembrie

16.00: M. Tóth Géza, Fazakas Kinga: Bobiță și Buburuză 5 – Povestea lunilor

2023, desen animat, 70’, subtitrat în limba română

Advertisement

18.00: Borsody István: Echipa de argint

2023, documentar, 50’, subtitrat în limba română

Q&A: Borsody István (regizor)

20.00: Tősér Ádám: Blocada

2022, dramă, 104’, subtitrat în limba română

Advertisement

Q&A: Tősér Ádám (regizor)

duminică, 19 noiembrie

17.00: Dobó Kata, Gulyás Buda: Jos mâinile de pe Tata!

2021, film de familie, fantasy, 96’, subtitrat în limba română

19.00: Tiszeker Dániel, Lévai Balázs: Vacanță în vest

Advertisement

2022, comedie, 105’, subtitrat în limba română

Q&A: Lévai Balázs (regizor)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!

Published

on

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!. Se pot înscrie în circuit organizații locale care desfășoară evenimente ce aduc efervescența creativă pe străzile Bucureștiului în timpul festivalului, în perioada 24 mai – 2 iunie. Apelul este deschis până pe 25 martie, inclusiv, aici.

Romanian Design Week redesenează anual harta orașului alături de zeci de business-uri și creativi independenți, în programul RDW Design GO. Împreună, galerii, studiouri, cafenele, institute culturale, showroom-uri, ateliere, magazine și multe alte business-uri și organizații cultural-creative creionează noi trasee și obiective în oraș, propun teme de gândire și creează experiențe pentru public.

Evenimentele propuse în cadrul apelului deschis până pe 25 martie pot fi expoziții, open doors, sesiuni de discuții, tururi ghidate, lansări de produse, workshops sau acțiuni care abordează teme de design și inovație, arhitectură, sustenabilitate sau răspund într-un mod original temei UNLOCK THE CITY ­– tema oficială Romanian Design Week 2024.

Tema UNLOCK THE CITY,  aleasă pentru cea de-a 12-a ediție Romanian Design Week, invită bucureștenii să exploreze specificul creativ al orașului, să descopere proiecte de design inedite și abordări multisicplinare, dar și să contribuie la definirea unor spații de dialog, demonstrând astfel importanța proceselor de imaginare colectivă și de co-creare a unui oraș mai prietenos.

Advertisement

RDW Design GO! reprezintă, așadar, circuitul de evenimente satelit din cadrul programului festivalului Romanian Design Week, prin intermediul căruia, an de an, proiecte și activități propuse de antreprenori și entități culturale transformă orașul într-o scenă a designului. Publicul își poate alege astfel propriile trasee prin oraș, (re)descoperind cartiere, locuri și idei.

Cu un program divers, RDW Design GO! devine o platformă de dialog și schimb multidisciplinar, atât pentru publicul larg, consumator de design, cât și pentru profesioniști, accentuând energia concentrată a orașului și bogăția creativă. 

Pentru a face parte din programul RDW Design GO!, aplicanții pot înscrie una sau mai multe inițiative până la data de 25 martie prin completarea formularului online, aici. Condițiile de participare pot fi consultate aici.

Mai multe detalii pe websiteFacebook și Instagram.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Gala Premiilor Radar de Media, ediția a XIII-a, 2024 – Valori Contemporane

Published

on

Ediția de vară a Premiilor Radar de Media de anul acesta, o ediție specială independentă de votul publicului, va avea loc în luna iulie la București, sub genericul „Valori Contemporane”. Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a celor mai prestigioase premii media românești, comisie prezidată de Claudiu Dumitrache, propune evidențierea cu lauri a celor mai reprezentative personalități contemporane, care și-au adus contribuția la promovarea, crearea, îmbunătățirea sau perpetuarea culturii, muzicii, literaturii, spiritualității, științei, medicinei, jurnalismului și antreprenoriatului de calitate în România ultimilor 20 de ani. Premiile speciale, denumite Myosotis, vor fi stabilite exclusiv prin votul comisiilor de specialitate.

Ediția a XIII-a, din luna iulie, va desemna personalități marcante ale secolului XXI, Omul Anului având să fie desemnat în cadrul galei de toamnă. Prin ediția specială din vară se vor celebra meritocrația, valorile autentice, creativitatea, abnegația, spiritul elitist românesc, măiestria și talentul unora dintre cele mai importante personalități, care au scris istorie în domeniu lor de activitate și care, incontestabil, au devenit deja parte a memoriei naționale.   

De-a lungul timpului, printre laureații Premiilor Radar de Media s-au numărat personalități, organisme, brand-uri sau afaceri și instituții private sau de stat, precum: Eugen Doga, Felicia Filip, Marius Bodochi, Constantin Dulcan, Vasile Bănescu, Daniel Jinga, Vlad Ciurea, Pr. Constantin Necula, Maia Morgenstern, Dan Negru, Andreea Esca, Cătălin Botezatu, Iuliana Marciuc, Connect-R, Andra, Delia, Smiley, Teo Trandafir, Horia Brenciu, Cristi Brancu, Adrian Artene, Marina Almășan, Mihai Morar, Mattyas, Paul Surugiu-Fuego, Loredana Groza, Cătălin Măruță, Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Română, Electrecord, Basilica, Agerpres, Hotel Cișmigiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Trinitas Tv, Pro Tv, Prima Tv, Digi 24, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Teatrul Elisabeta, Sala Luceafărul, Catena, Rotary Cișmigiu, Consiliul Județean Ilfov, Balkon Resto Garden, OceanFish, National Geographic, Emax Real Estate Dubai, Cinemaraton, Domeniile Cuza etc.  

Gala Premiilor Radar de Media este organizată de Myosotis Media Group, în parteneriat cu GMR Media și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, sub egida publicației Radar de Media, fondată de jurnalistul Dorin Huntai în anul 2009.

Advertisement

Din Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a ediției a XIII-a a Premiilor Radar de Media – „Valori Contemporane” fac parte: Felicia Filip (președinte de onoare), Claudiu Dumitrache (președinte), Raluca Mihaela GăinăGeorge CoandăSorin StanciuAndrei ZincăDoina DabijaPărintele Nicolae (Aurelian) IftimiuTeodora MarinDorin Huntai și Andrei Drăgulinescu.

Continue Reading

Evenimente

Festivalul Filmului Francez, în perioada 21 – 31 martie, în Bucureşti şi alte 12 oraşe din ţară

Published

on

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se va desfășura în perioada 21-31 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

Tema generală a festivalului în acest an este Vertiges – vertijul și variațiile sale în cinema. Epoca noastră este marcată de schimbare, de o accelerare continuă și de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului.  –  Oare trebuie să se schimbe totul ca să nu se schimbe nimic? Sau se schimbă oare totul cu adevărat? Și dacă mâine e deja aici, ce ne poate spune cinemaul despre aceste schimbări?  –  Publicul este invitat să se cufunde într-un program uluitor, care își manifestă susținerea pentru cinematografia de gen, în special, și celebrează propunerile cinematografice alternative și provocatoare.

Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul General al Institutului Francez din România: „cele 27 de filme din cadrul Festivalului vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, și, în funcție de posibilitățile de programare, în alte douăsprezece orașe din România, grație partenerilor noștri extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim și oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, așa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul Festivalului. Mai mult, aș dori să subliniez că Festivalul își consolidează anul acesta secțiunea de industrie dedicată profesioniștilor din domeniu.”

Una dintre noutățile festivalului este secțiunea Mauvais genres, ce cuprinde o selecție de filme franceze de gen (films de genre). În cadrul ei, publicul va putea viziona Vincent doit mourir de Stéphan Castang. Acest prim film, selectat în Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes din 2023, spune povestea unui bărbat, Vincent, care este atacat în mod repetat și fără motiv de persoane care încearcă să îl ucidă. Tot în această secțiune va fi prezentat și filmul de animație SF Mars Express de Jérémie Périn, o poveste polițistă care se petrece pe Pământ și pe Marte, într-un viitor în care oamenii sunt înlocuiți de roboți – „un bun tribut adus filmului noir, amestecat cu cyberpunk. O adevărată plăcere“ (Screen International).

Advertisement

Festivalul își diversifică experiențele cu care își așteaptă publicul, iar anul acesta găzduiește, în premieră, o sesiune de filme în realitate virtuală, organizată în parteneriat cu CINETic. Publicul este invitat să se cufunde în universul creat de cinci filme care oferă o varietate de experiențe din punct de vedere al temei, formatului și gradului de interactivitate. Filmele din programul VR sunt recomandate publicului cu vârste de peste 12 ani.

Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anuluiCompetiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.

Secțiunea Panorama va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes de public și critică. Publicul va putea vedea astfel Le Règne Animal de Thomas Cailley, prezentat în 2023 în deschiderea secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul, care a vândut peste un milion de bilete în Franța și a primit 12 nominalizări la Premiile César, spune povestea unui tată și a unui fiu, interpretați de Romain Duris respectiv Paul Kircher, care se luptă să supraviețuiască într-o lume în care tot mai mulți oameni sunt transformați în animale. În această secțiune va fi prezentat și filmul Une Année Difficile, de Eric Toledano și Olivier Nakache, la rândul său un mare succes de public. Această comedie povestește cum Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï și Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste. Publicul va putea vedea, de asemenea, La Bête – noul film al lui Bertrand Bonello – „un vis vast și tulburător despre viitor și trecut“ (The Guardian), selectat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția. Filmul spune povestea lui Gabrielle, interpretată de Léa Seydoux, care trăiește într-o lume din viitor dominată de inteligența artificială, în care emoțiile umane sunt considerate o amenințare. De aceea, Gabrielle trebuie să își purifice ADN-ul, întorcându-se în viețile sale anterioare, unde îl găsește pe Louis, marea ei iubire.

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Din competiția acestei ediții fac parte: Rien à perdre, de Delphine Deloget, selecționat pentru Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2023, în care Virginie Efira interpretează personajul unei mame care trebuie să se confrunte cu aparatul administrativ și juridic, Chien de la Casse regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile César și câștigător al Premiului publicului la Angers, Paula în regia Angelei Ottobah și Àma Gloria semnat de Marie Amachoukeli – „o dramă emoționantă despre legătura specială dintre o tânără franțuzoaică și dădaca sa.“ (Screen International).

Competiția tinerelor talente – scurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaști care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franța. Un juriu format din tineri critici de film va selecta câștigătorul competiției. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din România la București: un cadru ideal în care cineastul câștigător va putea să dezvolte un proiect de lungmetraj.

Advertisement

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură AradAlianţa Franceză BraşovCinefeel BrăilaCentrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ‚Jean Constantin‘ ConstanţaInspire Cinema CraiovaArta by Cityplex Sfântu GheorgheTeatrul Naţional ‚Radu Stanca‘ SibiuAlianța Franceză SuceavaMuzeul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș.

Prezentat de: Orange

Partener: Groupama

Partener instituțional: Ambasada Canadei în România

Parteneri media principali: TV5 MondePhoenix MediaRadio GuerrillaAGERPRES

Advertisement

Parteneri media: Radio România CulturalRadio România InternaționalRADORBIZHaute CultureZile și NopțiCinemapFilms in FrameIQ AdsSmarkObservator CulturalUrban.roLiterNetCineFanFilm MenuAcoperișul de sticlăRevista FILMCinemagiaZiarul MetropolisMovie NewsMunteanu RecomandăAARC – All About Romanian CinemaLibrăriile Cărturești.

Partener cultural: RFI România

ORAȘEDATEPROIECȚII
Bucureşti21-31 martieCinema Elvire Popesco
Cluj-Napoca  21-24 martieCinema Victoria
Timişoara21-24 martieCinema Victoria
Iaşi21-28 martieCinema AteneuInstitutul Francez 
Arad20-22 martieCinema Arta
Braşov29-31 martieCinemateca Patria
Brăila30-31 martiePalatul Lyra
Constanţa28-31 martieCinema Jean Constantin
Craiova21-24 martieInspire MercurInspire VIP Electroputere
Sfântu Gheorghe27-30 martieCinema Arta by Citiplex
Sibiu29-31 martieCentrul Cultural Habitus Sibiu
Suceava27-30 martieUniversitatea Ștefan cel Mare
Târgu Mureș28-31 martieMuzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie și Arheologie

Continue Reading