Connect with us

Evenimente

Săptămâna Filmului Maghiar: 26 de filme şi 11 cineaşti maghiari, la Bucureşti

Published

on

Sound design, filme fantasy, filme premiate la festivaluri internaționale, documentare sportive, scurtmetraje, filme pentru copii – 26 de filme și 11 cineaști maghiari invitați la Săptămâna Filmului Maghiar!

În perioada 12-19 noiembrie 2023 are loc a 17-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar la București, unul din evenimentele-brand ale Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București. Cinefilii bucureșteni așteaptă cu nerăbdare acea săptămână din noiembrie în care pe marele ecran al Cinema Muzeul Țăranului din incinta Muzeului Național al Țăranului Român, partener strategic al SFM de mai bine de zece ani, se proiectează filme maghiare, fiind sărbătoarea artei cinematografice maghiare în capitala României. Pe parcursul unei săptămâni se vor putea urmări cele mai noi creații din cinematografia maghiară, filme prezentate în ultimii ani, premiate la festivaluri internaționale de film și care nu au fost proiectate până acum în București.

Pe 12 noiembrie dăm startul Săptămânii Filmului Maghiar la sediul Institutului Liszt (Gina Patrichi nr. 8) cu vernisajul expoziției Sound Design. Expoziția este o introducere în sound design-ul filmelor maghiare, prezentând o selecție de fragmente din 10 filme realizate în ultimii 20 de ani, cu ajutorul cărora încercăm să ilustrăm etapele fabricării sunetului la un film: înregistrarea, care se face pe platoul de filmare sau ulterior în studio, editarea, mixajul și sound design-ul (sunetele Foley).

La vernisaj va participa Zányi Tamás, artist emerit și distins cu Premiul Balázs Béla, care a semnat sound design-ul a peste 100 filme maghiare și care, pe lângă premiile acordate de breasla cinematografică maghiară, a fost distins pentru sound design-ul filmului Fiul lui Saul cu Premiul Vulcain la Festivalul de Film de la Cannes (2015) și Premiul Golden Reel acordat de Motion Picture Sound Editors la Los Angeles (2016). Zányi Tamás lucrează foarte mult și cu cineaști români.

Advertisement

După vernisaj proiectăm documentarul Arta sunetului de film, regizat de Kiss Gergő în 2004. Filmul prezintă doi artiști Foley, care produc toate sunetele necesare ambianței filmului în timpul de postprocesare sunet. Documentarul a fost filmat de Kiss Gergő, în timpul studiilor sale la secția video de la Universitatea Maghiară de Design, Catedra de comunicări vizuale.

Săptămâna Filmului Maghiar la București demarează cu proiecția în premieră pentru România a peliculei Gemenele, regizată de Szilágyi Fanni. Filmul va fi proiectat în prezența regizoarei și a protagonistei filmului, actrița Stork Natasa, care joacă rolul a două gemene și care a câștigat la festivalul New York Film Week premiul pentru cea mai bună actriță. În film se conturează aceeași poveste din prisma diferită a celor două gemene, Stork Natasa interpretând de fapt 4 roluri în film.

Programul Incubator al Institutului Național de Film a fost lansat în anul 2015 cu scopul de a sprijini realizarea lungmetrajelor (min. 70 minute) de debut. Programul oferă tinerilor regizori posibilitatea de a-și prezenta creațiile inovatoare, experimentale și, de asemenea, își propune să asigure varietatea de genuri în cinematografia maghiară. Institutul Național de Film dorește ca prin acest program tinerii cineaști aplicanți să cunoască sistemul de finanțare al Institutului și, obținând referințele corespunzătoare, să participe ulterior cu succes la aplicațiile Institutului Național de Film. Acest lucru s-a și întâmplat în cazul mai multor filme de debut realizate în cadrul Programului Incubator, fiind premiate la festivaluri internaționale. În programul Săptămânii Filmului Maghiar din acest an vom prezenta publicului bucureștean trei filme realizate în cadrul Incubatorului: pe lângă filmul de deschidere, Gemenele, în avanpremieră pentru România, în prezența regizoarei Moldovai Katalin, născută în Transilvania, prezentăm filmul Fără aer. Filmul a câștigat recent trei premii la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia – singurul festival de categoria A din Europa de Est. Al treilea film ajuns în program SFM17, realizat prin programul Incubator este Prin ochii tăi, în regia lui Szabó Mátyás.

Se pare că ultima perioadă a fost favorabilă genului fantasy în producția cinematografică maghiară, în programul Săptămânii Filmului Maghiar avem trei filme de acest gen: filmul Pasajul în regia lui Madarász Isti, deși pare puțin morbid la prima abordare, tratează o temă amuzantă, adică faptul că iubirea adevărată ține până dincolo de mormânt. Filmul lui Szabó Mátyás, intitulat Prin ochii tăi, ne prezintă o altfel de iubire, în care, cu ajutorul subiectivării, protagonistul filmului vede lumea prin ochii fetei iubite. Cel de-al treilea film este un fantasy poveste pentru copii, intitulat Jos mâinile de pe Tata!, regizat de duo-ul Dobó Kata și Gulyás Buda.

Császi Ádám în cel de-al doilea lungmetraj al său abordează din nou o temă foarte actuală, după debutul său cu Colțul furtunilor, proiectat în 2014 la cea de-a 8-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar. În noul său film intitulat 3000 de piese numerotate, Császi Ádám abordează tema identității rrome în societatea de azi.

Advertisement

Buvári Tamás în filmul său intitulat Atingerea, împinge la limite extreme o situație foarte bine cunoscută de noi toți: prin povestea unei familii de trei persoane prezintă efectele lipsei atingerii umane. La proiecția acestui road movie extraordinar va participa și regizorul filmului.

Aducând fiorul unui thriller politic, filmul lui Tősér Ádám (regizorul va fi prezent la proiecția filmului său), Blocada ne amintește de zilele controversate, pline de tensiune din Budapesta, octombrie 1990. Filmul este bazat pe evenimente reale, și prezintă figuri politice din istoria recentă a Ungariei.

S-ar putea enumera o sumedenie de pelicule memorabile care de-a lungul timpului au ținut cinematografia maghiară în topul mondial. Arhiva Maghiară de Film, prin programul de digitalizare restaurează an de an tot mai multe filme, dintre care obișnuim și noi să includem în programul Săptămânii Filmului Maghiar în afara seriei anuale inițiate de institutul nostru: Clasici Maghiari. În acest an vom prezenta filmul intitulat Piatra de pavaj fluierătoare regizat de Gazdag Gyula, care a devenit cunoscut ca personalitate definitorie a „curentului direct”. Caracteristic creației sale este faptul că a încercat să transforme în comedie, să redea cu umor sarcastic absurdul sistemului socialist. Regizorul a realizat această peliculă la vârsta de 24 de ani, fiind primul său film interzis din cauza tonului critic la adresa regimului. Cu toate acestea filmul a ajuns în fața publicului maghiar în 1972, și deși în 1973 a câștigat Premiul pentru cel mai bun debut acordat de criticii maghiari de film, pentru premiera internațională a trebuit să mai aștepte până în anul 1979. În prezent Gazdag Gyula este profesor invitat la catedra de film și televiziune a universității UCLA din Los Angeles și director artistic al atelierului de regie al Festivalului Internațional Sundance.

În programul de filme documentare figurează două creații cu tematică sportivă: Vis olimpic în Transilvania în regia lui Szarka Nóra, care ne relatează despre o ideea nerealizată din anii 1940, referitoarea la Jocurilor Olimpice de Iarnă din Transilvania cu planurile și clădirile construite și încă existente din Borșa. Filmul va fi urmat de Q&A cu producătorul filmului, Csortos Szabó Sándor. Documentarul intitulat Echipa de argint, regizat de Borsody István (prezent la proiecția filmului) ne prezintă povestea selecționatei maghiare de fotbal a Ungariei care la campionatul mondial din 1938 a obținut medalia de argint și cu toate acestea a trecut în uitare pe nedrept. Din acest documentar aflăm motivul pentru care în anii cincizeci s-a tăcut în Ungaria despre argintul obținut la CM din 1938, nefiind de mirare că a crescut o generație care nu știe aproape nimic despre această victorie.

În selecția de scurtmetraje anul acesta prezentăm filmele realizate în cadrul taberei de creație Filmtett Workshop. Asociația Filmtett organizează în fiecare vară tabără de creație cinematografică unde sub îndrumarea unor cineaști maghiari consacrați (scenariști, regizori, editori, sound designeri, producători) tinerii cineaști aflați la început de carieră au ocazia să realizeze un scurtmetraj, învățând astfel toate fazele turnării unui film, de la scrierea unui scenariu, pregătirea filmărilor, filmările propriu-zise și până la lucrările de post procesare cum ar fi editarea și sound design-ul filmului. Institutul nostru susține în fiecare an acest workshop, iar în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar vom proiecta filmele realizate în cadrul celei de-a 19-a ediții a Filmtett Workshop.

Advertisement

Așteptăm și pe cei mici în fața ecranului mare, lor le oferim cel mai nou film de desen animat din seria Bobiță și Buburuză, intitulat Povestea lunilor, în regia lui M.Tóth Géza, nominalizat la Oscar, și a co-regizoarei Fazakas Kinga. Filmul de animație urmărește schimbarea anotimpurilor în douăsprezece povești scurte, în timp ce natura invită personajele să se joace împreună în fiecare lună.

Filmul-basm intitulat Jos mâinile de pe Tata! regizat de Dobó Kata și Gulyás Buda are un vizual extraordinar de captivant, evocând o lume fantastică deosebită, cu multă muzică, și a fost apreciat de critici ca fiind filmul care a readus familiile împreună în cinematografe, unde a fost văzut până acum de peste 40 de mii de spectatori. La atmosfera magnifică, de poveste a filmului au contribuit și costumele creatoarei Bárdosi Ibolya, ale cărei costume create pentru filme maghiare au putut fi văzute de publicul bucureștean în ediția a 12-a a Săptămânii Filmului Maghiar, în expoziția Film / Design / Costume.

Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia într-o notă veselă cu comedia Vacanță în vest, un nou film apreciat de public, realizat de duo-ul Tiszeker Dániel – Lévai Balázs. Protagonistul filmului este un mecanic priceput care împreună cu familia sa cade pradă interdicției pașapoartelor, specific țărilor din blocul de est în anii 1980, și familia lui în loc să ajungă turiști în vest, preferă să fie turiști sosiți din vest la Lacul Balaton. Și conform rețetei unei bune comedii, încurcăturile apărute îi duc direct spre Războiul Rece.

Săptămâna Filmului Maghiar la București se desfășoară la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), respectiv la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8).

Filmele sunt subtitrate în limba română.

Advertisement

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, ediția a 17-a, îl găsiți pe siteul: https://culture.hu/bucuresti și www.ccu.ro.

Biletele s-au pus în vânzare pe www.eventbook.ro sau se pot cumpăra la casieria cinematografului.

Program:

duminică, 12 noiembrie

19.00: SOUND DESIGN

Advertisement

expoziție

la Institutul Liszt

invitat: Zányi Tamás (sound designer)

luni, 13 noiembrie

19.00: Deschidere: Szilágyi Fanni: Gemenele

Advertisement

2022, dramă, 90’, subtitrat în limba română

Q&A: Szilágyi Fanni (regizor), Stork Natasa (actriță)

marți, 14 noiembrie

18.00: Madarász Isti: Pasajul

2022, comedie romantică, fantasy, 104’, subtitrat în limba română

Advertisement

20.00: Császi Ádám: 3000 de piese numerotate

2023, dramă, comedie neagră, 93’, subtitrat în limba română

miercuri, 15 noiembrie

18.00: Szarka Nóra: Vis olimpic în Transilvania

2022, documentar, 50’, subtitrat în limba română

Advertisement

Q&A: Csortos Szabó Sándor (producător)

20.00: Moldovai Katalin: Fără aer

2023, dramă, 104’, subtitrat în limba română

Q&A: Moldovai Katalin (regizor)

joi, 16 noiembrie

Advertisement

18.00: Filmtett workshop 2023

2023, scurtmetraje, animații, 105’, subtitrat în limba română

FARKAS Ágnes Anna: Afumat, dar nu neplăcut / scurtmetraj, 15’

INCZE Kata: Un aer mai bun / scurtmetraj, 13’

PÁNCZÉL Kata: Masculii sunt frumoși / animație, 5’

Advertisement

FOGARASI Orsolya: Tu ce parfum ai duce în spațiu? / animație, 3’

KÁLLAI Kamilla: Silhouette / animație, 4’

BUDRALA Sára: Szonjarebeka / scurtmetraj, 14’

LOKODI Melinda: Purple Yarn / animație, 2’

BERA Viktória: Relax / animație, 4’

Advertisement

ÖRDÖG Kinga: The Bud, the Hill And the Dice / animație, 2’

FAZAKAS Lehel: Picnic cu zâne / scurtmetraj, 12’

HAJDU Szabolcs: Minefield’s Night / scurtmetraj, 28’

Studiu de cinematografie / scurtmetraj, 4’

20.00: Buvári Tamás: Atingerea

Advertisement

2023, dramă, 96’, subtitrat în limba română

Q&A: Buvári Tamás (regizor)

vineri, 17 noiembrie

18.00: Gazdag Gyula: Piatra de pavaj fluierătoare

1971, dramă, satiră, 105’, restaurat 2K, subtitrat în limba română

Advertisement

20.00: Szabó Mátyás: Prin ochii tăi

2023, dramă, fantasy romantic, 104’, subtitrat în limba română

sâmbătă, 18 noiembrie

16.00: M. Tóth Géza, Fazakas Kinga: Bobiță și Buburuză 5 – Povestea lunilor

2023, desen animat, 70’, subtitrat în limba română

Advertisement

18.00: Borsody István: Echipa de argint

2023, documentar, 50’, subtitrat în limba română

Q&A: Borsody István (regizor)

20.00: Tősér Ádám: Blocada

2022, dramă, 104’, subtitrat în limba română

Advertisement

Q&A: Tősér Ádám (regizor)

duminică, 19 noiembrie

17.00: Dobó Kata, Gulyás Buda: Jos mâinile de pe Tata!

2021, film de familie, fantasy, 96’, subtitrat în limba română

19.00: Tiszeker Dániel, Lévai Balázs: Vacanță în vest

Advertisement

2022, comedie, 105’, subtitrat în limba română

Q&A: Lévai Balázs (regizor)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Gala Premiilor „Valori Contemporane” by Radar de Media va avea loc la Sala Luceafărul pe 11 iulie 2024

Published

on

Ediția a XIII-a a Premiilor Radar de Media, sub genericul „Valori Contemporane”, va avea loc la Sala Luceafărul din centrul Capitalei, pe data de 11 iulie 2024. Redeschisă în anul 2022, cu o bogată istorie în ceea ce privește cinematograful românesc, locația ceremoniei oferă din nou publicului șansa de a retrăi, cu nostalgie, prin seri de film, teatru sau muzică, eleganța unui timp apus, în care sălile de cinematograf de la bulevard erau epicentrul vieții culturale și sociale. 

Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a celor mai prestigioase premii media românești, comisie prezidată de Claudiu Dumitrache, propune evidențierea cu lauri a celor mai reprezentative personalități contemporane, care și-au adus contribuția la promovarea, crearea, îmbunătățirea sau perpetuarea culturii, muzicii, literaturii, spiritualității, științei, medicinei, jurnalismului și antreprenoriatului de calitate în România ultimilor 20 de ani. Premiile speciale, denumite Myosotis, vor fi stabilite exclusiv prin votul comisiilor de specialitate.

„Prin această ediție specială se vor celebra meritocrația, valorile autentice, creativitatea, abnegația, spiritul elitist românesc, măiestria și talentul unora dintre cele mai importante personalități, care au scris istorie în domeniu lor de activitate și care, incontestabil, au devenit deja parte a memoriei naționale.” – a precizat Claudiu Dumitrache

Printre cei nominalizați la categoria Personalități marcante ale secolului XXI, Raluca Mihaela Găină a dezvăluit că este vorba despre figuri-simbol din vremurile noastre, precum Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române; academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și academicianul Leon Dănăilă. Tot aici au fost nominalizate și două legende în viață ale muzicii, mai exact Dida Drăgan și Gheorghe Zamfir.

Advertisement

La celelalte categorii ale Premiilor Myosotis, comisia i-a mai nominalizat pe David Popovici, Maia Morgenstern, Dan Puric, Emil Boroghină, Oana Pellea, Pr. Constantin Necula, Nicolae Furdui-Iancu, Nadia Comăneci, Tudor Gheorghe, trupa Holograf, Maria Gheorghiu, Carmen Tănase, Claudia Motea, Marius Bodochi, George Grigoriu, Dan Negru, Mioara Velicu, Sofia Vicoveanca, Simona Halep, Cătălin Botezatu, Dima Trofim, Valentina Vesler, Ștefan Bănică Jr., Adrian Artene, Ada Vertan, Marius Gălan, Daniel Nica, Constantin Dulcan, Vlad Ciurea, pe Daniela Șontică și alte personalități importante din modă, sport, cultură și afaceri.

Producții și proiecte ale Televiziunii Române, ale Agenției Naționale de Presă AGERPRES, ale Trinitas Tv, ale Societății Române de Radiodifuziune și Agenției de Știri Basilica, de asemenea, se regăsesc pe listele comisiei, precum și mai multe fundații sau asociații filantropice și afaceri/brand-uri, precum Norel Watches, Catena, Imuno Medica, Emax Real Estate Dubai, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Fundația Regală Margareta a României, Federația Filantropia a Patriarhiei Române, Asociația Dăruiește Viață, Fundația Mihai Neșu și Cannoleria.

Foto. Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței

Din Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a ediției a XIII-a a Premiilor Radar de Media – „Valori Contemporane” fac parte: Felicia Filip (președinte de onoare), Claudiu Dumitrache (președinte), Raluca Mihaela Găină, George Coandă, Sorin Stanciu, Doina Dabija, Teodora Marin, Dorin Huntai, Alesea Brînzilă și Andrei Drăgulinescu. Unul dintre prezentatorii conceptului „Valori Contemporane” va fi Rareș Prisacariu, copilul-minune din Botoșani, care fascinează prin talentul oratoric și care, în numele noilor generații, va susține laudatio pentru o parte din laureați.

Foto. Rareș Prisacariu

Evenimentul va fi diufuzat pe Cinemaraton, într-o producție semnată Ada Vertan, iar pentru spectatorii care vor să urmărească ceremonia în direct, o pot face online, pe pagina de facebook a televiziunii Columna Tv, începând cu ora 19:00.

Gala Premiilor Radar de Media – „Valori Contemporane” este organizată de Myosotis Media Group, în parteneriat cu GMR Media și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, sub egida publicației Radar de Media, fondată de jurnalistul Dorin Huntai în anul 2009. Echipa Radar de Media a ținut să menționeze că Premiile Radar de Media de anul acesta au trei ediții: ediția Summer Gala (din 25 iunie, unde se vor desemna preferințele de sezon ale publicului), ediția specială „Valori Contemporane” (11 iulie) și Premiile Anuale Radar de Media (ediție care va loc în toamnă și unde se vor desemna preferințele media anuale prin votul publicului).

De-a lungul timpului, printre laureații Premiilor Radar de Media s-au numărat personalități, organisme, brand-uri sau afaceri și instituții private sau de stat, precum: Eugen Doga, Felicia Filip, Marius Bodochi, Constantin Dulcan, Vasile Bănescu, Daniel Jinga, Vlad Ciurea, Pr. Constantin Necula, Maia Morgenstern, Dan Negru, Andreea Esca, Cătălin Botezatu, Iuliana Marciuc, Connect-R, Andra, Delia, Smiley, Teo Trandafir, Horia Brenciu, Cristi Brancu, Adrian Artene, Marina Almășan, Mihai Morar, Mattyas, Paul Surugiu-Fuego, Loredana Groza, Cătălin Măruță, Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Română, Electrecord, Basilica, Agerpres, Hotel Cișmigiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Trinitas Tv, Pro Tv, Prima Tv, Digi 24, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Teatrul Elisabeta, Sala Luceafărul, Catena, Rotary Cișmigiu, Consiliul Județean Ilfov, Balkon Resto Garden, OceanFish, GALAN, National Geographic, Emax Real Estate Dubai, Cinemaraton, Domeniile Cuza etc.

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Rock FM Brașov anunță schimbări în grila de programe

Published

on

Foto. Dragoș Popa, Adina Deliu, Florin Nicolescu

În ședința CNA din 9 mai 2024, Rock FM – licența Rock FM Brașov a fost prelungită pentru o durată de 9 ani. Proiectul editorial prezentat în fața board-ului CNA conține și câteva modificări.

Astfel, de miercuri, 15 mai 2024, Rock FM Brașov își va surprinde ascultătorii cu o serie de modificări în grila sa de programe. Aceste schimbări își propun să ofere o experiență radio mai dinamică și mai captivantă, adaptată preferințelor și intereselor publicului din Brașov și împrejurimi.

Ascultătorii vor observa modificări în orarul emisiunii „Rockaholic”, prezentată de Florin Nicolescu. Ea se va auzi la Radio Rock FM Brașov-Săcele, de luni până vineri între orele 10:00 – 13:00, pe frecvența 89,5 FM.

„Rockaholic” vine cu mult Rock de calitate, informații locale, știri sportive, povești cu și despre artiști si multe alte surprize. Echipa Rock FM Brașov va oferi o mai mare interacțiune cu ascultătorii prin intermediul concursurilor, informațiilor locale, cu accent pe cele de timp liber, cultură și sport.

Advertisement

Totodată ascultătorii Rock FM Brașov vor fi la curent cu cele mai importante știri din orașul de la poalele Tâmpei, prezentate de Adina Deliu și Dragoș Popa, de luni până vineri între orele 08:00-14:00, retrospectiva zilei de la ora 20:57, dar și retrospective săptămânale, difuzate în wekeend de la orele 19:57 și 20:57 de minute.

Aceste schimbări marchează un pas important în evoluția Rock FM Brașov și reflectă angajamentul continuu al postului de radio în crearea unei experiențe de ascultare de înaltă calitate.

Foto. Echipa Rock FM Brașov

Pentru mai multe informații sau feedback cu privire la noul program, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail brasov@rockfm.ro.

Preluare brasovstiri.ro.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

Published

on

Parcul Central din Cluj-Napoca va prinde din nou viață, la cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est ca premii și număr de participanți: Jazz in the Park Competition! 13 tinere trupe din 10 țări sunt finalistele celei de-a VII-a ediții a concursului internațional care va avea loc în 5-7 iulie 2024. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi gratuită. Anul acesta, în cadrul competiției, s-a înregistrat un număr record de înscrieri: 246 de trupe din 39 de țări. Cele 13 trupe finaliste vor avea ocazia de a performa live în fața publicului și de a se bucura de atmosfera vibrantă a unui festivalul.

Finaliștii Jazz in the Park Competition 2024 (în ordine alfabetică):

 1. Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria) – Un colectiv vienez care își canalizează energia într-un jazz-fusion modern; comparați cu Blood Sweat & Tears și Frank Zappa.
 2. Anna Hauss (Germania) – Cu un stil acustic indie soul, Anna Hauss din Berlin cucerește cu muzica ei orice meloman pasionat de piese cu mesaje profunde.
 3. Chief’s Condition (Olanda) – Un colectiv din Amsterdam care caută inspirație în hip-hop, drum & bass, afrobeat și muzică electronică.
 4. daoud (Franța) – Considerat ”copilul problemă al jazzului francez”, daoud vine cu o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove.
 5. David Luca Quartet  (România) – Cu un echilibru între experiența internațională și talentul local și cu o combinație de abilități instrumentale și creativitate, Quartetul David Luca promite să ofere o interpretare captivantă a jazzului contemporan.
 6. Jazz Family Trio “ShekBand” (Ucraina) – Un trio de jazz format din adolescenți din Kiev care combină jazzul contemporan cu influențe folclorice ucrainene.
 7. kitti (Scoția) – Recunoscută pentru muzica ei autentică, kitti, a câștigat deja două premii importante: “Best Female Breakthrough” la Scottish Music Awards și “Best Jazz Vocalist” la Scottish Jazz Award.
 8. Lyder Røed Quintet  (Norvegia) – O muzică onestă, inspirată mult din jazzul anilor ’60, amestecat cu influențe moderne precum Roy Hargrove.
 9. MAGRO (Germania) – Producătorul și bateristul MAGRO creează o fuziune neobișnuită între jazzul acustic și Hip-Hop/RnB.
 10. Nonconformist Anthology (România) – Un grup de muzicieni pasionați din Timișoara care așteaptă cu nerăbdare să își arate talentul pe scena jazzului contemporan.
 11. Răzvan Cipcă Trio (România) – Trio-ul din București aduce un suflu nou în jazzul românesc cu influențe de rock, blues și muzică experimentală.
 12. Subconscious Trio  (Italia) – Formată din muzicieni din Italia, Bulgaria și Taiwan, trupa Subconscious Trio combină abilitățile tehnice avansate ale membrilor în interpretări de jazz modern.
 13. Zouratie Kone Trio  (Belgia) – trupa centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale. Zouratié și ansamblul său oferă o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului.

Denisa Dan: “Jazz in the Park Competition crește de la an la an. Vedem asta nu doar din perspectiva numărului de trupe înscrise în competiție, cât și din calitatea lor muzicală. Suntem foarte plăcut impresionați de artiștii din lineup-ul competiție și suntem siguri că publicul o să aibă același sentiment. Ne-am dorit să avem un festival dedicat trupelor tinere de jazz și exact asta am reușit să facem. Comunitatea noastră are oportunitatea să descopere artiști noi, iar trupele experimentează, unele pentru prima dată, cum este să cânți live pe scena unui festival outdoor în fața a mii de oameni. Combinația este una cum nu se poate mai benefică pentru ambele părți și noi de-abia așteptăm să vedem rezultatul. ”

Cei 13 finaliști vor cânta în fața a mii de oameni și se vor bucura de o atmosferă de festival. Valoarea totală a premiilor pentru câștigători depășește 35.000 de euro. Jurizarea va fi realizată de către un juriu diferit față de cel din etapa de preselecție, urmând să fie anunțat în curând. Aceștia vor ține cont de calitatea interpretării, coeziunea grupului, originalitatea, respectarea specificațiilor organizatorice, dar și prezența scenică.

PREMIILE Jazz in the Park Competition 2024:

– Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park în perioada 30 august -1 septembrie 2024

Advertisement

– Premiul 2: 3.000 euro;

– Premiul 3: 1.000 euro;

– Premiul pentru cea mai bună formație românească din competiție: 1.000 euro;

– Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 euro;

– Trei (3) mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro;

Advertisement

– Premiul publicului: echipamente muzicale oferite de  partenerii competiției.

Jazz in the Park Competition, scena unde tinerele talentele iau avânt.

Fiecare seară a Jazz in the Park Competition se va încheia cu concerte ale unor invitați speciali, oferind publicului o varietate de experiențe muzical, precum: legenda muzicii cubaneze, Roberto Fonseca, care își prezintă noul său album, Elena Mîndru, 7th SENSE, Răzvan Florescu Quartet. Printre aceștia se numără și trupa Klawo, marea câștigătoare a ediției din 2023, care revine pe scenă pentru a împărtăși din nou energia și pasiunea lor pentru jazz.

Artur Szalsza, Klawo: ”Cu siguranță, câștigarea concursului Jazz in the Park ne-a ajutat, deoarece suntem o trupă tânără și a fost prima dată când am fost recunoscuți și apreciați în străinătate, marcând un punct de cotitură în cariera noastră aflată la început de drum. Ne-a oferit credibilitatea unei act artistic într-un cadru cu adevărat internațional și a construit în noi încrederea că ceea ce facem are capacitatea de a depăși cu mult nivelul local. Banii primiți ca premiu i-am investit în achiziționarea unei dubițe de turneu și în mai multe apariții, care altfel ar fi fost financiar imposibile. Am avut de asemenea ocazia să continuăm rapid cu o a doua prestație la festivalul Jazz in the Park, ceea ce ne-a consolidat și mai mult poziția în comunitatea jazzului românesc și a creat un teren confortabil pentru performanța noastră  la Mastering the Music Business (MMB) din București. Ceea ce, la rândul ei, a dus la obținerea unui parteneriat cu Eurosonic, deoarece bookerul său a fost unul dintre delegații la MMB. Și astfel, bulgărele de zăpadă crește…”

Pe lângă concerte, Parcul Central din Cluj-Napoca va arăta ca odinioară, când festivalul câștiga premiul de Best Small Festival in Europe: cu multe activități cu și despre muzică, un ”line-up gastronomic” atent selecționat și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate lor.

Advertisement

Jazz in the Park Competition a revenit în forță în 2023

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur. Din totalul de 212 aplicanți, trupa Klawo din Polonia a fost marea câștigătoare a celei de-a șasea ediții, iar acum vor cânta din nou la eveniment, ca invitați speciali.

Jazz in the Park Competition își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.

Organizatorii reiau inițiativa biletului neobligatoriu: Fondul Jazz in the Park

În cadrul concursului, publicul participant va putea susține inițiativele culturale ale organizatorilor, cumpărând biletul neobligatoriu și contribuind la Fondul Jazz in the Park.  Această campanie a debutat în 2015 și a fost activă până în 2020, timp în care s-au strâns și au fost donați  peste 100.000 euro în comunitate.

Advertisement

Alin Vaida: “Am pornit fondul în 2015, având pe atunci un festival gratuit, unde publicul nu avea nicio obligație față de noi. Am zis atunci, că cei care cred în noi și vor să ne susțină, pot cumpăra un bilet neobligatoriu, iar comunitatea noastră a primit foarte bine această idee. Acum, vrem să reluăm această inițiativă pentru că avem multe proiecte noi în care vrem să ne implicăm comunitatea, respectiv și pentru aceștia, biletul neobligatoriu reprezintă un exercițiu de spirit civic foarte bun.”

DESPRE JAZZ IN THE PARK

Jazz in the Park este organizat de Fapte, o organizație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include două mari festivaluri organizate în Cluj-Napoca, precum și o expoziție muzicală:

· Jazz in the Park Competition | Parcul Central “Simion Bărnuțiu” | 5-7 iulie

· Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” | 30 august-1 septembrie

Advertisement

· Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 – 26 octombrie

Continue Reading