Connect with us

Oameni

Jurnalistul Gelu Chelu, prietenul vedetelor: „Cuvântul dat este important! Și să faci la timp ce ai promis”🎙

Published

on

Foto. Gheorghe Chelu (Arhiva personală)

Gheorghe Chelu sau Gelu (jurnalist) s-a născut în comuna Adunații-Copăceni, nu departe de București, fiind unul dintre profesioniștii domeniului în care activează.

Aventura vieții sale a pornit încă de mic, la numai 10 ani. Dornic de a explora lumea și fără a da de știre familiei s-a urcat în tren și a pornit spre oraș. Rămas impresionat, câțiva ani mai târziu a început liceul la București, iar mai apoi a continuat să studieze la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din Capitală.

Istorie cu adevarat a făcut doar în jurnalism! În curând va încununa 30 de ani de carieră. A redactat materiale pentru cele mai populare publicații, precum Evenimentul zilei, Formula As, Blitz magazin, Telenovela, Inimă sălbatică, Acasă magazin, TV Satelit, TV Mania, Lumea femeilor, Bravo, Bravo Girl și lista poate continua. În prezent, aportul sau este de necontestat în cadrul ziarului Click!, cel mai vândut ziar din România.

A încercat să stea retras la țară, dar mai mult de câteva zile nu rezistă! Iubește agitația marilor orașe și se simte bine în mijlocul evenimentelor. A avut parte de nenumărate întâlniri cu vedete, a legat multe prietenii și amintiri de neuitat cu oameni deosebiți.

Advertisement

Este Bucureștiul casa ta sau doar locul unde ai început să îți desfășori viața profesională, iar mai târziu, obligat de circumstanțe, ai continuat și cu cea personală?

M-am născut și locuiesc lângă București, comuna Vidra, unde am făcut clasele I-VIII. Am fost atras de oraș și când eram mic, pe la 10 ani, cred, am făcut nebunia de a pleca singur cu trenul spre oraș. Erau 3 stații și a fost o aventură pentru mine…de mic inconstient…fără să spun cuiva! Mai târziu m-am mutat la liceu în București și am început să lucrez aici. Nu cred că m-aș vedea trăind decât într-un oraș mare, agitat, oriunde în lume. Am încercat să stau retras la țară, dar mai mult de câteva zile nu rezist. Mă văd mereu în oraș, în mijlocul evenimentelor. Și ca o paranteză, îmi place Londra, dar și Parisul – simt că m-am mai născut o dată acolo.

Ai avut o carieră în domeniul istoriei, dar acum ești jurnalist. Ce s-a întâmplat între timp?

E mult spus că am avut o carieră în domeniul istoriei. În liceu am intrat în presă din întamplare și mi-a plăcut. Am rămas aici deși am dat la Drept și nu am intrat, apoi am dat la Istorie cu prietena mea de atunci. Am terminat facultatea (n.r. de istorie) și în paralel lucram la mai multe publicații. Lucrez în continuare în jurnalism și îmi place ce fac.

Cum arată cariera ta în domeniul mass-media? Care sunt acele publicații pe care le-ai onorat cu prezența și talentul tău jurnalistic?

Oh! Sunt multe, unele nici nu mai există. Pentru început am obținut steaua de șerif de la Universul copiilor, unde m-am dus cu niște sugestii, imagini, etc. Este mult de povestit despre cum se făcea presă pe vremea aceea. Apoi am ajuns la Super Magazin – Evenimentul zilei. Pentru că eram pasionat de seriale m-am ambiționat și am cautat-o pe doamna Sânziana Pop de la Formula As și nu m-am lăsat până nu am gasit-o la telefon. Trei ani am scris acolo sub pseudonimul Chela George și primeam scrisori și flori presate de la oameni care credeau că sunt o fată (n.r. râde). Apoi a urmat Blitz magazin, Telenovela, Inimă sălbatică, Acasă magazin, Evenimentul Muzical, TV Satelit, TV Mania, Lumea femeilor, Bravo, Bravo Girl și lista poate continua. Au apărut site-urile și m-am mutat la ziarul Click!, cel mai vândut ziar. Am pierdut șirul publicațiilor pe hârtie și online. Am uitat să spun că îmi place mirosul de tipar.

Advertisement

Meseria de jurnalist ți-a oferit oportunitatea de a petrece momente în preajma multor persoane publice, iar cu o parte dintre acestea se observă, fără dar și poate, o legatură specială. Cum este să fi prietenul vedetelor?

Posibil să fie mult spus prietenul vedetelor, dar este ok să știu că mă cunosc cu majoritatea oamenilor. Am trăit multe experiențe, cu unii am fost în vacanțe sau în info tripuri. Spre exemplu, cu Dana Savuică am fost în câteva vacanțe, sau cu Ana Morodan, Victor Slav, Bianca Dragușanu și alții. A fost o plăcere să-l întâlnesc pe Razvan Fodor în Istanbul în timp ce filma Burlacul și să țin secret. Mă bucur de altfel că într-o vreme mă înțelegeam cu Iulia Vântur care era în India. Și apropo de vedete internaționale, mă bucur că l-am cunsocut pe Sebastian Stan, dar și alte vedete internaționale. În Dubai m-am întâlnit cu DJ Bia, care a venit special să mă întâlnească, pentru că ne-am cunoscut online pe Facebook. Mi-a făcut turul de oraș cu un super Jeep.

Care sunt reperele din viața ta care simți că te onorează cel mai mult?

Cuvântul dat e important și să faci la timp ce ai promis. Să fiu serios și să nu promit ceva ce nu pot face. Să nu mint și să mă țin întotdeauna de cuvânt. Nu îmi plac oamenii neserioși, cei care întârzie, cei care nu se țin de cuvânt și mincinoșii. Nu îmi place să mint pentru că mai devreme sau mai târziu voi fi prins cu minciuna și nu este plăcut.

Cum te simți atunci când mergi pe stradă, în magazine sau la restaurant, și din întâmplare, să te poți saluta cu majoritatea personalităților din România?

Este un sentiment plăcut să mă întâlnesc în locuri publice cu vedetele și să pot vorbi cu ele. Și este și mai plăcut când aceștia știu că pot avea încredere în tine, că îți pot spune ceva și tu nu le trădezi încrederea.

Advertisement

Călătorești foarte mult, nu doar în țară, ci și în lumea largă. Te deplasezi în interes profesional sau ceea ce ține de turism este o altă pasiune pe care o exploatezi cu fiecare ocazie?

În ultima perioadă m-am deplasat și în scop personal pentru că am descoperit că îmi place să călătoresc. În 2009 am ieșit prima oară cu Disney la un concert la Miley Cyrus, la Londra și de atunci am devenit pasionat de călătorie. Și cum am norocul să descopăr și subiecte pe unde merg, se întâmplă să și scriu. Uite, în pandemie, am călătorit foarte mult și a fost altceva. Și merg și în scop profesional. Nu aș spune nu, dacă cineva m-ar invita acum undeva. Dar trebuie să văd ce-mi spune agenda pentru că nu știu dacă mă crezi, dar am agenda ocupată pe o săptămână înainte. Acum știu ce fac și în noiembrie, când o să plec din nou într-o călătorie.

România este împărțită în 41 de județe plus Capitala, București. Mulți tineri care aspiră la o carieră artistică sau la o carieră profesională în orice domeniu, aspiră către București. Ce perspective crezi că poate să ofere Bucureștiul, unui tânăr care alege să plece din localitatea natală și să se stabilească acolo?

Trebuie să își dorească foarte mult acest lucru și să nu se dea în lături la a munci și a-și îndeplini visele. Trebuie doar să fie serios și dedicat. Atât. Și va fi remarcat, cu siguranță. Și încă ceva: să nu pună banul înaintea pasiunii.

Care crezi că mai sunt șansele tinerilor care doresc să se afirme în domeniul artistic, în principiu în cel muzical?

Fiecare are un drum și la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, va fi descoperit. Trebuie să aibă răbdare și … tutun, cum se spune. Și să întâlnească oamenii aceia care cred în visul lui.

Ești un om valoros, iar prin prisma meseriei tale, cred că ești omul potrivit care poate transmite sfaturi utile, avizate. Ce sfaturi ai pentru tinerii care vor să ajungă celebri? Cum trebuie construit drumul către celebritate?

Advertisement

Îți mulțumesc pentru compliment. Eu i-am sfătuit pe mulți să aibă răbdare și să facă ce le place. Dar să o facă cu pasiune și să se vadă. Nu este o rușine să îți arăți talentele. Așa cum am zis, trebuie doar să ai răbdare.

Care este proiectul tău de suflet?

Proiectul meu de suflet…nici nu știu. Nu aș putea să-ți răspund la această întrebare. Au fost atât de multe… Poate când eram la revista Bravo și era în varianta de print (n.r. tipărită pe hârtie) și am organizat niște vizionări de filme unde am invitat multe vedete și au venit. Nu știu să-ți spun care este sau a fost proiectul meu de suflet.

Bucuria, energia, pozitivitatea și în general starea ta de bine o simțim pin mediul online, din materialele pe care le redactezi. Însă acum, înainte de finalul interviului, aș vrea să căutăm puțin prin inima ta și să îmi spui dacă cumva ai si vreun regret sau daca îți este dor de ceva anume, printre toată această activitate intensă de care te bucuri zilnic.

Nu știu dacă îmi este dor de ceva anume. Poate de perioada de print a revistei Bravo care nu mai există în format fizic, ci doar online și de care sunt foarte apropiat. Da, poate acesta este un proiect la care țin foarte mult. Bravonet.

Un gând bun pentru cei care au lecturat interviul?

Le mulțumesc că au citit acest interviu, dar vă spun că sunt atâtea lucruri de povestit încât nu știu dacă ați avea timp și răbdare să le citiți. Vă doresc tot binele din lume atât cititorilor, cât și celui care mi-a luat acest interviu, un om de nota 10, pe care mă bucur că l-am și cunoscut față în față.

Advertisement

Apreciez bucuria cu care ai răspuns invitației, iar pe de altă parte, mulțumim că oferi publicului această șansă de cunoaște elementele cheie din viața și cariera ta. Pe curând!

Oameni

Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani

Published

on

La doar 15 ani, Vladimir Vîrzob a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. „Micul Einstein” este mândria Olteniei, dar și a întregii țări, iar reușita sa a fost apreciată de iluștri cercetători din România. Invenția lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-și, astfel, propria contribuție la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generație. Recent, Vladimir s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. În urma unor deducții teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiții ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcționare al bateriei”, povestește Vladimir Vîrzob.

​​Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, primind distincția de excelență în 2023.

„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranța că va fi pus în practică și dezvoltată, invenția reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu

Advertisement

Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară și chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a concurat alături alți 200 de participanți de toate vârstele, din 16 țări.

În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

În mijlocul provocărilor și oportunităților care definesc prezentul și viitorul României,
campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate țara cu un scop nobil și ambițios: să identifice, să promoveze și să susțină tinerii talentați și dornici să contribuie la progresul țării. Astfel, a fost descoperit și tânărul Vladimir Vîrzob și invenția sa unică. Această inițiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea și potențialul extraordinar al generației tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mișcare care își propune să schimbe paradigmele și să stimuleze inovația și excelența în toate domeniile.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin
performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, care va fi lansat la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading