Connect with us

Oameni

Cornel Pantelin (Kaiac): „În ziua în care nu te-ai antrenat pentru a deveni cel mai bun, atunci ai ratat această ocazie“🎙(Interviu)

Published

on

Foto. Cornel Pantelin / Facebook

Cu toţii visăm să ajungem campioni. Însă, pentru a avea reuşite în orice domeniu, mai ales în cel sportiv, este nevoie de foarte multă muncă, perseverenţă, voinţă de neclintit, dar şi de calităţi fizice incontestabile. Cornel Pantelin este un exemplu de reuşită. L-am provocat, aşadar, nu la sala de forţă … ci la câteva întrebări prin care să putem descoperi stilul de viaţă al unui mare campion.

  • Multiplu campion naţional la culturism şi fitness categoria Men’s Physique (2017-2019)
  • Vicecampion balcanic la culturism şi fitness categoria Men’s Physique (2018)
  • Locul 3 Cupa Mondială de culturism şi fitness (2018)
  • Locul 1 Pronutrition Grandprix (2019)

– Spune-ne câte ceva despre tine. Ce visai să ajungi când erai copil?

Sunt din Bucureşti, am 25 de ani şi sunt component al lotului naţional de culturism şi fitness. În copilărie, în prima fază, îmi doream să ajung medic veterinar, deoarece îmi plac foarte mult animalele. Mai apoi, m-am reorientat şi voiam să ajung fotbalist. Sport pe care l-am şi practicat de performanţă în copilărie, iar acum – doar din pasiune.

– De unde pasiunea pentru fitness şi culturism?

Pasiunea pentru culturism cred că tot în copilărie a pornit. Pe vremea când eram la grădiniţă, unchiul meu practica culturismul. Stând în aceeeasi casă, îl vedeam cum făcea exerciţii, avea un corp foarte masiv şi definit. Îmi plăcea mult! Încercam şi eu să îl imit şi mi-am spus că aşa aş vrea să arăt şi eu când voi fi mare, dar nu m-am gândit niciodată că voi face performanţă în acest domeniu.

– Ce calităţi native ai pentru a face sport? Ce alte calităţi ai adăugat la acestea pentru a obţine aceste performanţe remarcabile din palmaresul tău (titluri naţionale, europene şi mondiale)?

Cred că principalele mele calităţi sunt adaptabilitatea la efort, faptul că acumulez uşor masă musculară şi am o structură osoasă care mă avantajează (talia mică şi clavicula lată). La acestea, se adaugă ambiţia şi munca pe care am depus-o de-a lungul timpului pentru a obţine ce mi-am dorit. Cred însă că îmi lipsesc rotunjimea muşchilor şi simetria lor. Sunt două aspecte care contează foarte mult în acest sport.

– Care este diferenţa dintre fitness şi culturism? Prin ce se deosebesc ele de alte sporturi, gen haltere, ridicarea greutăţii etc.?

Fitness-ul este un termen folosit pentru a acoperi o arie largă de activități fizice care cuprind antrenarea musculaturii, strechingul și exercițiile cardio, ce au ca scop menținerea organismului cât mai sănătos și tonifiat. Acesta este practicat în mare parte de oamenii obişnuiţi, care pun accent pe o stare fizică cât mai bună din toate punctele de vedere. Spre deosebire de fitness, culturismul pune accent doar pe dezvoltarea masei musculare şi definire (ridicarea greutăţilor mult mai mari, diete, antrenamente dure şi foarte multă disciplină). Aceste sporturi se deosebesc de restul deoarece pot fi practicate cam în orice loc, mai ales fitness-ul. Orice om apt de a face sport poate face câteva exerciţii de fitness cu propria greutate sau cu diferite acesorii. Pentru a practica un sport precum halterele, ai nevoie de foarte multă tehnică şi experienţă. În plus, prin fitness şi culturism, antrenăm toate grupele de muşchi şi nu ne axăm doar pe o anumită zonă. Până la urmă, acesta este scopul acestui sport. Să antrenăm toate grupele musculare şi să avem un aspect cât mai plăcut şi o stare de sănătate cât mai bună.

– Care este legătura între masa musculară impresionantă şi forţa musculară?

Bună întrebare. De cele mai multe ori, acestea două nu sunt direct proporţionale. Nu este obligatoriu ca un om care are mai mulţi muşchi să deţină şi o forţă mult mai mare. Aceste două aspecte ţin foarte mult de tipul de antrenament. Adică un om care va face antrenamente de hipertrofie (creştere în masă musculară) şi are muşchii foarte dezvoltaţi este puţin probabil să fie mai puternic decât un om care face antrenamente de forţă. De aceea, dacă ai o masă musculară impresionantă exista concursuri de culturism, iar cei care deţin o forţă impresionantă merg la concursuri de tip „Strongest man“ sau de powerlifting.

– Ce calităţi trebuie să aibă un sportiv de performanţă ca să poată practica fitness-ul şi culturismul?

În primul rând, contează zestrea genetică. Aşa cum spuneam, în acest sport sunt avantajaţi cei care au forma muşchilor foarte rotundă, articulaţii subţiri, simetrie şi proporţii cât mai bune. Iar apoi intervin calităţile interioare. Adică sportivul trebuie să aibă un psihic foarte puternic şi să fie foarte ambiţios pentru a face faţă dietei şi pregătirii precompetiţionale.

– De câţi ani te antrenezi? Câte ore pe zi, câte zile pe săptămână?

Sport am început să fac încă de mic. Într-un cadru organizat, am început cu fotbalul, pe la vârsta de 12 ani. Apoi, la 14 ani, am început să practic kaiacul, iar de la 18 ani – culturismul. Pentru culturism mă antrenez de la vârsta de 18 ani (asta înseamnă că mă antrenez de 7 ani în domeniul ăsta). În perioada în care nu mă pregătesc pentru vreo competiţie, mă antrenez maximum 2 ore pe zi, 5 antrenamente pe săptămână. În perioada precompetiţională, fac 2 antrenamente pe zi, unul de forţă şi unul cardio, iar în total ajung undeva la 3 ore, 6 zile pe săptămână.

– Ce trebuie să conţină un meniu zilnic pentru tine, în mod obligatoriu? Există anumite restricţii înainte de competiţii?

În primul rând, un meniu zilnic pentru mine trebuie să conţină o anumită cantitate de macronutrienţi (proteine, carbohidraţi, grăsimi). Asta variază în funcţie de perioada în care mă aflu. De exemplu, dacă sunt într-o perioadă în care vreau să acumulez masă musculară, atunci măresc numărul de carbohidraţi şi mai scad proteinele. Atunci când vreau să slăbesc şi să mă definesc pentru un concurs, trebuie să scad numărul de carbohidraţi şi să măresc numărul de proteine. Desigur că există restricţii înainte de competiţii. În perioada competiţională, am un meniu prestabilit, pe care îl ajustez în funcţie de cum evoluez până îmi ating obiectivul. Mâncarea se cântăreşte pentru a putea monitoriza şi astfel, atunci când e nevoie, ajustăm numărul de macronutrienţi sau de kilocalorii.

– Ce mănânci de Sărbători? Ce răsfăţuri culinare îţi poţi permite?

Sincer, nu sunt un fan al mâncărurilor specifice de Sărbători, dar am o slăbiciune pentru prăjiturile făcute în casă şi cozonac. Prefer dulciurile în locul mâncărurilor grele. De obicei, de Sărbătorile de iarnă, am o perioadă mai relaxantă, de aproximativ 2 săptămâni, în care îmi fac toate poftele, dar nu fac excese.

– Ai ritualuri şi superstiţii înainte de competiţii?

De obicei, nu am ritualuri. Am o singură superstiţie – care este legată chiar de numărul 13. Cred că acest număr îmi poartă noroc! Chiar la ultima participare la campionatul naţional, am avut numărul 13… şi a fost cu noroc, reuşind să câştig titlul de campion naţional pentru al treilea an la rând.

– Ce sacrificii ai făcut şi faci pentru a te menţine în formă?

Cred că sacrificiul cel mai mare este dieta. Partea cu antrenamentele o fac din plăcere, însă cel mai mare sacrificiu este dieta. Şi mai ales în perioada precompetiţională, atunci când dieta este foarte strictă şi destul de săracă în carbohidraţi.

– Care sunt suplimentele nutritive necesare unui sportiv de fitness şi culturism? Le poate lua oricine pentru a-şi îmbunătăţi performanţele fizice (la sală sau în viaţa de zi cu zi)?

După părerea mea, pentru un sportiv de fitness şi culturism, suplimentele de bază ar fi o pudră proteică, creatina, multivitaminele şi omega 3. Orice om obişnuit care se antrenează le poate folosi.

– Este adevărat că pentru a dobândi mase musculare impresionante trebuie să îţi administrezi anumite substanţe chimice (steroizi/anabolizante)?

Aşa este. Fiecare corp are o limită genetică pe care nu o poate depăşi. Atunci, sportivii din culturism apelează la aceste substanţe şi astfel reuşesc să aibă o masă musculară impresionantă pe care în mod natural nu o poţi obţine. Dar aici vorbim de cel mai înalt nivel. Deşi foarte mulţi sportivi le folosesc fără să concureze sau măcar să se informeze despre ce e vorba. Eu am ales să nu folosesc deoarece cred că am o moştenire genetică destul de bună, iar la nivelul la care am concurat până acum m-am descurcat destul de bine şi aşa. Dacă în viitor voi ajunge la un nivel şi mai înalt şi simt că nu pot ţine pasul fără aceste substanţei, poate de-abia atunci o să mă gândesc şi la această soluţie.

– Ce efecte adverse pot avea în timp?

Sincer, nu sunt foarte informat despre subiectul ăsta, deoarece nu am folosit şi nu m-a interesat ramura asta. Dar unul dintre principalele efecte negative este inhibarea propriei producţii de testosteron şi astfel apar problemele cu libidoul. De asemenea, pot apărea diferite afecţiuni ale ficatului sau ale altor organe.

– Eşti personal trainer la Bodyshape Transformation Centre, unde ajuţi numeroase persoane să atingă greutatea optimă şi condiţia fizică mult visată. Ce reguli crezi că ar trebui să respecte cineva (care nu este sportiv de performanţă) pentru a reuşi? Care crezi că sunt atuurile tale ca trainer în reuşita celor care vin la Bodyshape Transformation Centre?

Cred că cea mai importantă regulă este legată de abordarea unui stil de viaţă sănătos. De fapt, noi îi învăţăm pe oameni cum să îşi aleagă mâncarea, ce este mai benefic pentru organism şi ce nu. Nu le oferim o dietă pe care să o respecte pe o perioadă de timp, iar apoi să clacheze. La fel ca în orice domeniu din lumea asta, şi în alimentaţie trebuie să existe un echilibru. Dacă în proporţie de 80% au o alimentaţie sănătoasă şi corectă, atunci clar vor avea şi rezultate. Cred că atuurile mele în acest domeniu sunt plăcerea cu care lucrez şi dedicarea. Astea mă ajută să ajung mai uşor la sufletele oamenilor şi, astfel, reuşesc să îi motivez mult mai uşor.

– Care crezi că este secretul menţinerii unui corp tonifiat şi în formă cât mai mult de-a lungul vieţii? Care sunt cei mai mari inamici?

Cred că secretul este să ai un stil de viaţă sănătos şi echilibrat din care să nu lipsească sportul. Cel mai mare inamic pentru un sportiv de performanţă cred că este uzura (uzura articulaţiilor în cazul culturiştilor, majoritatea au probleme cu umerii sau coloana). Sunt de părere că sportul este sănătos atât cât îl faci de plăcere şi la nivel amator. Atunci când alegi să faci un sport de performanţă, desigur că este sănătos, dar atunci apar şi anumite riscuri sau dezavantaje.

– Există sportivi pe care îi admiri în mod deosebit şi îi consideri modele de urmat?

Îmi place foarte mult să urmăresc modele de fitness cunoscute – cum sunt Andrei Deiu, Lazăr Angelov, Sergi Constance şi alţii – şi mi-ar plăcea ca, într-o zi, să ajung şi eu la nivelul lor.

– În final, te rugăm să ne dezvălui ce te motivează pe tine când simţi că nu mai poţi: o melodie, un gând, un slogan motivaţional.

Un citat care mă motivează pe mine şi îmi place foarte mult este acesta: „În ziua în care nu te-ai antrenat pentru a deveni cel mai bun, atunci ai ratat această ocazie“. Şi, spunându-mi asta, îmi vine în cap imaginea adversarilor mei care se antrenează pentru a câştiga şi atunci sunt nevoit să dau tot ce pot pentru a fi şi mai bun decât ei.

Material preluat din revista Practica Farmaceutică, Vol. 12, Nr. 3, An 2019, pp. 116-119. Permisiune prealuare material / 15.07.2021. Mulțumiri, Editura Amaltea.

Oameni

Interviu Titi Aur: “Alternanța zăpadă, gheață, ploaie, a însemnat pentru mine vreme bună de raliu”

Published

on

Foto. Tess Rally Brașov

Raliul Brașovului își va desfășura în 26-27 martie 2021 cea de-a cincizecea ediție. Titi Aur, unul dintre cei mai prolifici piloți din istoria Campionatului Național de Raliuri, deține recordul de 6 victorii la Brașov, la egalitate cu Simone Tempestini. Titi Aur a stat de vorbă cu organizatorii Tess Rally Brașov powered by Pro-X despre cel care este unul dintre cele mai apreciate evenimente automobilistice românești.

Cum a fost prima ta victorie la Brașov?

În primul rând, vreau să menționez că Raliul Brașovului a fost prima etapă de campionat la care am participat. Asta se întâmplă în ’86. Prima victorie a venit în ’96, cu Toyota, după ce cu un an înainte participasem cu Audi dar am avut niște probleme la transmisie. Ca orice victorie, nu putea fi decât o mare bucurie, mai ales că Raliul Brașovului a însemnat și înseamnă pentru toată lumea automobilistică un eveniment foarte special. Mai mult, pentru mine reprezenta raliul în care debutasem cu zece ani în urmă.

Acesta era începutul unei serii de șase victorii consecutive la Brașov. Cum a fost ultima dată când ai câștigat Raliul Brașovului?

Fiecare victorie are întâmplările sale, peripețiile sale și, bineînțeles, bucuria de la final. Îmi aduc aminte că la una dintre ultimele victorii, în 2001 sau 2002, am fost la luptă destul de strânsă cu Bogdan Marisca. Bogdan a abandonat pe Valea Cetății iar eu am ajuns la sosirea ultimei probe speciale de la Râșnov cu pană pe față, cu janta spartă și cu aripa ruptă la Seatul Cordoba WRC. Nu avusesem un avans destul de mare ca să stau confortabil și am așteptat stresat să văd la cât timp ajunge Bogdan. El a sărit afară într-un viraj de pe coborâre, însă nu știam cât timp am pierdut față de ceilalți. Asta a fost una dintre ultimele victorii de la Brașov.

Raliul Brașovului este recunoscut pentru vremea capricioasă, impredictibilă, ce deseori joacă un rol important în desfășurare. Ți-au fost vreodată date peste cap planurile din acest motiv?

Au fost date peste cap pentru alții, care nu au înțeles un lucru: și dacă se va ține în iunie, Raliul Brașovului va rămâne tot “raliul zăpezii”. Iar dacă nu se organizează la timp, este posibil să dea agricultură peste cap, să ajungă să ningă prin iunie. Îmi aduc aminte că într-un an, în lunea din săptămâna raliului, eram încă la Bârlad și vorbeam la telefon cu Victor Băldescu, Dumnezeu să-l odihnească, care era la Brașov. El îmi spunea cât de cald este acolo, că folosește aerul condiționat în mașină, dar eu mi-am luat la mine, totuși, cauciucurile de zăpadă. Pe la mijlocul săptămânii a început “să ne strângă un pic”, în ziua următoare și mai tare, iar în noaptea raliului a venit zăpada. A doua zi, am pus cauciucurile de zăpadă și am urcat în Poiana Mică, de unde urma să luăm startul pe Valea Cetății la vale. Atunci, a venit la mine un grup destul de mare, din care făceau parte Victor, Mihai Leu, Dodo Toma, cerându-mi să semnez anularea probei la vale. Aveam avantajul cauciucurilor, deși nu eram singurul, dar le-am spus că nu pot semna ca la raliul zăpezii să se anuleze o proba din cauză că este zăpadă.

A mai fost un an în care a fost zăpadă mare, anulându-se din acest motiv o buclă pe Poiană și Râșnov. Eu și cu Silviu (nr. Moraru, copilotul lui Titi Aur din acea perioadă) eram cei mai vocali să nu se anuleze, deși aveam un avans confortabil și câștigăm direct dacă se anula. Dar eram supărați că ni se anulează plăcerea de a ne da pe zăpadă. Pentru mine, schimbarea vremii a fost întotdeauna o mare bucurie. Am prins odată o ploaie torențială pe Babarunca, cu Toyota, și m-am bucurat foarte mult. Tot cu Toyota, în ’96, a fost zăpadă foarte multă și iarăși mi-a plăcut foarte mult. De fiecare dată, alternanța zăpadă, gheață, ploaie, a însemnat pentru mine vreme bună de raliu. Cel mai rău a fost cu asfaltul bun și uscat.

Asta urmă să fie următoarea întrebare, dacă preferi asfalt uscat, ploaie sau zăpadă.

În niciun caz asfaltul ăsta nou, ca pista de circuit. Mi-a plăcut mai mult asfaltul ăla mai denivelat, mai peticit, cu intrat pe interioare, cu ploaie, cu mâzgă, cu orice dar nu cu aderența foarte bună.

Care dintre victoriile tale la Brașov a fost cel mai greu de obținut?

Cred că cel mai greu de obținut a fost victoria de la primul meu raliu cu Seatul Cordoba. Această mașină avea o ținută de drum impecabilă iar eu am mers într-o neștiință permanentă. Abia după raliu am reușit să mă mai acomodez cu mașina, deși niciodată nu am fost acomodat maxim cu Seatul. Așadar, în acea etapă am dus lupta cea mai strânsă cu Mihai Leu și cu Heinz Gollner, iar victoria a fost cam la noroc. Chiar dacă am câștigat multe probe speciale, toate au fost la limită. Aveam și frica de a nu strica o mașină de 480 de mii de mărci, din care eu plătisem până atunci doar 200 de mii.

Care este proba specială care ți-a plăcut cel mai mult la Brașov?

În niciun caz Poiana. Nu am fost niciodată un fan al Poienii, nici la deal și nici la vale. Mi-a plăcut Valea Cetății în ambele sensuri, mi-au plăcut și celelalte probe, și mi-a plăcut, de fiecare dată, Babarunca pe aderență scăzută.

Cine crezi că va câștiga a 50-a ediție a raliului?

Este ușor dar greu de dat un pronostic. Simone Tempestini este deocamdată de nebătut, atâta vreme cât Norbert Maior nu se urcă într-o mașină comparabilă, un R5. Când Norbert va face trecerea la o mașină “mare”, va fi o lupta strânsă. Va fi un Norbert foarte talentat versus un Simone talentat și experimentat. Însă Norbert ar veni cu nebunia dată de tinerețe și talent. Bineînțeles că în spate vor sta cei doi cotoi bătrâni, Giri și Bogdan Marisca. Vor fi foarte aproape, ambii fiind foarte rapizi, mai ales în locurile foarte cunoscute. Putem spune că amândoi sunt acasă, la Brașov. Giri vine cu motivația suplimentară că “sunt la mine acasă, va mănânc”. Așa gândește, așa se comportă și îi și reușește de multe ori. Dar cât timp Norbert nu va schimbă mașina, cred că Simone va domina. Eu personal, îi recomand lui Norbert să mai stea un an cu o mașina “mică”, să fie obligat să fie cu accelerația la fund, pentru viitorul lui, pe care eu îl prevăd glorios.

Continue Reading

Oameni

Interviu cu Simone Tempestini, înainte de Raliul Brașovului

Published

on

Foto. Tess Rally Brașov

Raliul Brașovului își va desfășura ediția cu numărul 50, în perioada 26-27 martie 2021. Multiplul campion național, Simone Tempestini, a câștigat ultimele șase etape desfășurate aici și va concura în acest an pentru a-și extinde acest record. Organizatorii Tess Rally Brașov powered by Pro-X au stat de vorba cu Simone Tempestini despre raliul brașovean.

Cum a fost prima ta victorie la Brașov?

S-a întâmplat în 2015 și a însemnat nu doar prima mea victorie la Brașov ci și prima victorie din carieră în Campionatul Național de Raliuri. Cu un an înainte, mersesem bine la Arad și la Tulcea, unde aproape câștigasem, ajungând la 2 secunde în urma lui Francois Delecour. La acea vreme, pentru mine era un vis să ajung să câștig o etapă. Faptul că acest lucru s-a întâmplat la Brașov, acolo unde întotdeauna a fost un număr mare de fani, a făcut să fie și mai deosebit.

A urmat un șir de șase victorii consecutive, până anul trecut inclusiv. Cum a fost ultima victorie aici? Cât de diferită a fost față de prima?

De la prima victorie nu îmi amintesc prea multe, poate doar de o alegere mai curajoasă a anvelopelor pe Pârâul Rece. În schimb, de anul trecut pot să va zic mai multe. A fost al doilea meu raliu cu Skoda Fabia, după debutul de la Argeș. Anul trecut, a fost un raliu al Brașovului un pic diferit, în care nu s-au parcurs toate probele clasice, însă atmosfera a fost similară cu cea pe care am întâlnit-o în trecut acolo. Vremea nu a fost conform tradiției de la Brașov, deci ne-a fost mai ușor să facem alegerile potrivite.

Așa cum ai lăsat să se înțeleagă, Raliul Brașovului este cunoscut pentru vremea schimbătoare, de multe ori cu zăpadă sau ploaie, ce joacă un rol important în desfășurare. Ți-au fost vreodată planurile date peste cap din acest motiv?

Nu mi-au fost date peste cap, insă de mai multe ori am selectat cauciucurile crezând că fac o alegere bună și, de fapt, când mă apropiam de probă îmi dădeam seama fie că am făcut o alegere prea curajoasă saucă am fost pesimist iar condițiile erau un pic mai bune. Însă nu am pățit ca la Brașov să mi se dea de tot planurile peste cap, nu am avut cazuri în care să aleg complet greșit.

Cum preferi raliurile brașovene? Pe asfalt uscat, pe ploaie sau cele pe zăpadă?

La extreme. Fie pe uscat, cu aderență bună, fie în condiții cât mai grele, cu cât mai puțină aderența, adică pe zăpadă. Am avut noroc să parcurg câteva probe pe zăpadă, însă au fost prea puține. Și mi-ar plăcea să mai am ocazia să mă dau pe zăpadă pe probele de la Brașov. Nu prea îmi plac condițiile “semi”. Vreau că toată lumea să aibă cauciucurile potrivite, toți să știe dinainte care sunt condițiile.

Care dintre victoriile tale de la Brașov a fost cel mai greu de obținut?

Țin minte că într-un an m-am luptat destul de mult cu Giri și cu Bogdan. În prima zi terminasem la câteva secunde în spate, dar am reușit să revin și să câștig.

Care este proba specială care îți place cel mai mult aici?

Poiana, chiar dacă este proba preferată și a altora. Mă refer în special la Bogdan și la Giri, care mereu reușesc să meargă foarte tare pe ea. Chiar dacă nu am câștigat-o de foarte multe ori, asta este proba care îmi place cel mai mult.

Anul asta Poiana se parcurge atât pe zi cât și pe noapte. Din toate aceste combinații, zi, noapte, în urcare sau în coborâre, cum îți place cel mai mult această proba?

Pe zi ,la vale, dar încă nu am parcurs-o pe noapte. S-ar putea să îmi placă și noaptea. Dar cu siguranță, pe urcare nu îmi place la fel de mult ca și pe coborâre.

Cine crezi că va câștiga ediția 50 a raliului?

Asta este o întrebare grea, nu poți să zici niciodată dinainte cine va câștiga. La raliuri este extrem de greu să nimerești asta. Un lucru este sigur, aș vrea să câștig eu. Pentru asta venim la Brașov. Sper să fie o bătălie frumoasă!

SuperTu.ro transmite mult succes campionului național, Simone Tempestini!

Continue Reading

Artiști

O carte de vizită scrisă din pasiune! Interviu cu Dragoș Popa

Published

on

Photo: Arhivă

Președinte de festival la numai 16 ani. Producător și realizator de emisiuni radio-tv la 19 ani. Fondator al unui centru cultural, cam tot pe atunci. A studiat jurnalism în cadrul Școlii de Televiziune „Tudor Vornicu” din București. A urmat cursuri la Facultatea de Pedagogie din Brașov, iar la Târgoviște și-a conturat studiile muzicale în cadrul Facultății de Științe și Arte, susținând lucrarea de disertație sub coordonarea celebrei soprane Felicia Filip. Descoperim mai multe despre tânărul artist-jurnalist Dragoș Popa, în cadrul interviului acordat.

Povestește-ne câte ceva despre tine!

Această întrebare o percep ca fiind una dintre cele mai complicate. Mi se pare atât de complexă, căci într-un fel, răspunsul corect ar trebui să fie un fel de rezumat al existenței mele. Important este că m-am născut artist și sunt înconjurat de domenii în care pot fi creativ. Am debutat în calitate de solist, iar mai apoi ca mentor vocal. Între timp, am devenit și jurnalist radio-tv. La scurt timp, am adus încă o îmbunătățire calității vieții mele, îndrăgostindu-mă de sport și descoperind pasiunea pentru călătorit. În paralel cu aceste activități de bază am încercat să dezvolt tot felul de proiecte socio-culturale și nu în ultimul rând, am studiat în permanență.

Ce proiecte ai desfășurat până în prezent?

Așa cum îți povesteam anterior, majoritatea proiectelor pe care le-am desfășurat sunt în domeniul socio-cultural, educativ și de promovare pentru tinerele talente. Să fiu mai precis, printre cele mai importante proiecte aș enumera emisiunile mele, materialele jurnalistice și totuși, cred că pe primul loc aș clasa Centrul Cultural Artist pentru Artă, pe care l-am fondat și pe care îl conduc încă din anul 2010 și care funcționează ca Școală de Arte, fiind totodată un motor de proiecte culturale. Cred că ar fi oportun să amintesc aici zecile de festivaluri naționale și internaționale în care am fost implicat, acțiuni caritabile, schimburi de experiențe internaționale, compoziții muzicale, campanii de promovare a talentelor. Sunt foarte multe și toate au povești unice și pline de emoție.

De la muzică a pornit dorința de a transmite emoția, atât cea creată de tine, cât și a celorlalți, prin intermediul diferitelor evenimente culturale? Spune-ne cum ți-au venit ideile atâtor evenimente interesante.

Este drept că multe idei îmi aparțin, însă nu toate au pornit numai de la mine. Am o echipă, mică, dar puternică. O echipă cu care mă mândresc și alături de care mut, adică mutăm munții din loc. Nu suntem perfecți, dar ne străduim. Oricum ar fi, aceste idei de proiecte prind contur pentru a stârni bucurie, iar ideile vin pur și simplu când mintea este limpede și sufletul curat.

Ce te impresionează cel mai mult atunci cât ești pe teren și trebuie să realizezi un interviu, să faci o știre sau când mergi pentru documentarea unui articol?

Cele mai impresionante sunt poveștile. Poveștile de viață ale oamenilor. Sunt foarte empatic și trăiesc fiecare poveste pe care o aud. De fapt, fie că este o informație nouă, adică o știre, un subiect oarecare sau o poveste de viață, eu simt totul ca și cum aș fi personajul principal. Cândva am crezut că acest sentiment de empatie poate fi un minus, dar nu este așa. Oamenii empatici sunt oameni buni, iar bunătatea este ceva rar. Apropo, probabil ai observat că gestul de căscat este contagios. Dacă eu casc și tu mă priveti este posibil să caști și tu. Însă, numai oamenii care empatizează pot reacționa incontrolabil la căscatul altora. Este un mod prin care poți testa ce simte o persoană față de ține, dar aici este mai mult de discutat și nu vreau să deviez prea mult de la subiect.

Cum ai ajuns creator oficial pentru TikTok?

Aș putea spune că acea izolare de câteva luni datorată pandemiei a avut un impact asupra noului meu rol de creator TikTok. Nu am avut asta în plan, însă am fost invitat de către TikTok România să fac parte din echipa lor de creatori oficiali și am acceptat.

Cui se adresează ceea ce tu creezi?

Domeniul care mi s-a propus a fost cel informativ-educativ și am considerat că mi se potrivește. De altfel și la Radio România Brașov Fm, relizez o rubrică asemănătoare, numită “Curiozități Universale”. Materialele pe care le produc pe TikTok se adresează audienței generale, cel puțin din punctul meu de vedere. Sunt subiecte diverse din toate domeniile.

Ce te motivează să continui să creezi content?

n artist se hrănește și din aprecierea din partea publicului. Pe TikTok am avut parte de astfel de apreciere din partea celor care mă urmăresc. Sunt peste 100.000 de oameni care îmi urmăresc materialele și asta mă face să mă simt responsabil și să continui. Îmi place că am parte și de foarte multă interacțiune cu abonații mei.

Cum crezi tu că pot influența aceste platforme online elevii?

Aceste platforme au părți pozitive, dar și negative. Fiecare este liber să decidă cum dorește să își consume timpul liber. Spre exemplu, dacă vei petrece mai mult timp pe TikTok, platforma are o inteligență artificială care depistează domeniul tău de interes și îți va livra conținut potrivit. Dacă vrei muzică, primești muzică, dacă vrei să înveți, îți livrează conținut educativ, dacă vrei prostie, primești materiale pe măsură.

Pe viitor, ce îți propui? Vei îmbina în continuare creația, muzica și jurnalismul? Sau una singură? Sau ceva nou?

Deja m-am specializat în aceste domenii. Am studiat pedagogie, muzică, jurnalism, și probabil că deja fac parte din mine și mă caracterizează. Sunt deschis la orice este nou, însă momentan nu am planuri de a mă reprofila.

Cu toate acestea, timp pentru tine mai ai? Ce îți place să faci în timpul liber?

Nu prea am timp de mine și spun asta cu capul plecat. Promit că îmi voi face mai mult timp pentru mine și pentru cei aproapiați care merită mai multă atenție din partea mea. În schimb, în timpul liber fac foarte mult sport și călătoresc.

Câteva gânduri pe final de interviu?

Călăuzit de ideea că cei ce aduc soarele în viața altora, vor trăi și ei în lumina, dar și datorită sentimentului de prețuire pe care îl simt pentru oameni, transmit doar gânduri bune tuturor.

Mulțumesc pentru interviu și pentru această frumoasă colaborare!

Continue Reading

Trending