Connect with us

Oameni

Paul Pitian a debutat cu un record la Olimpiada sportului militar liceal, iar acum face carieră în Culturism

Published

on

Paul Pitian (26 de ani) s-a născut în Suceava, iar în prezent este cadru militar activ, sportiv de performanță, Master trainer și instructor Fitness certificat. A iubit sportul încă din școala generală, iar prin clasa a VII-a, Paul a pășit prima dată într-o sală de Fitness improvizată. A urmat apoi cursurile liceului militar și continuat antrenamentele, de această dată, într-o sală profesională de sport. Începutul nu a fost simplu, dar a „furat” meserie de la cei cu experiență și a știut să răsfoiască la timp revistele de specialitate. A practicat atletism pe vremea când era licean, reușind atunci să stabilească un nou record la Olimpiada sportului militar liceal, la aruncarea greutăţii. A bifat rezultate excelente și la Skandenberg de performanță, obținând trei titluri de campion național. Timpul s-a scurt cu folos pentru Paul, fiind admis la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene, Buzău. Acolo a început cu adevărat cariera sa în culturism, prin 2015. Skandenbergul începuse să îi displacă și asta pentru că “durerile de articulații erau mai mari decât satisfacția victoriei!”, povestește el. A fost momentul decisiv în care a simțit nevoia de o altă provocare și așa a reușit să obțină primul său titlu de campion național la culturism. A încercat cu fiecare ocazie să se autodepășescă și să evolueze, iar în prezent își continuă studiile la Facultatea de educație fizică și sport „Ovidius” din Constanța.

  • Altetism: recordul liceelor militare la Aruncarea greutății
  • Skandenberg: 3x Campion Național, locul 9 Mondial
  • Culturism: Campion Național în 2015, locul 3 la EVLS Prague Showdown, Praga 2018, locul 4 la Mr. Big Evolution Proqualifier 2021, Portugalia, etc.
Foto. Paul Pitian, la Mr. Big Evolution Proqualifier 2021, Portugalia

Îți mai amintești câți ani au trecut de când ai pășit pentru prima dată într-o sală? Ce te-a convins în tot acest timp să continui?

În 2007 am avut primul contact cu „fiarele”. Dorința de autodepășire și dorința de a ajuta alte persoane în drumul lor spre un stil de viața sănătos.

Care sunt calităţile native pe care le ai pentru a practica acest sport? Ai dobândit si alte calităţi pe parcurs pentru a obţine performanţele din palmaresul tău?

Nu pot spune că am un genetic extraordinar, sunt de părere că munca bate talentul atunci când acesta nu muncește suficient. Sunt muncitor, aș „mânca și de pe jos” să îmi îndeplinesc scopul. În timp îți cunoști corpul și îți dai seama cum să abordezi antrenamentele să obții rezultatele cele mai bune.

Advertisement

Care sunt performanțele sau rezultatele competiţionale de care eşti cel mai mândru?

Altetism: recordul liceelor militare la Aruncarea greutății

Skandeberg: 3x campion național, locul 9 mondial

Culturism: Sunt multe competiții la care am participat din 2015, dar pot spune că titlul de campion național din 2015, locul 3 la EVLS Prague Showdown, Praga 2018 și locul 4 la Mr. Big Evolution Proqualifier 2021, Portugalia (ultimele 2 fiind competiții internaționale) sunt performanțele care mă „țin în priză”.

Foto. Paul Pitian, 2021

Ce sacrificii ai făcut şi faci pentru a te menţine în formă?

Sacrificii… în sportul ăsta partea financiară e cea mai mare problemă. Îmi aduc aminte prin 2016 îmi era foarte greu să susțin doar alimentația specifică unei pregătiri de concurs. Cu timpul am încercat să mă „agăț” de orice să pot susține sportul. Nu consider că dieta, pregătirea de concurs e un sacrificiu, fac asta pentru că asta îmi doresc, nu mă obligă nimeni.

Advertisement

Cât de severă este dieta ta de zi cu zi?

Depinde de perioada în care mă aflu, offseason sau pregătire de concurs. În principiu alimentele sunt cam aceleași indiferent de perioada anului, diferă doar cantitățile. Voi lăsa mai jos ce mănânc într-o zi cu 4 săptămâni înainte de competiție.

Masa 1: 400ml albuș de ou, 60g ovaz

Masa 2: 200g piept de pui, 45g orez

Masa 3: 200g vită, 200g cartof dulce

Advertisement

Masa 4: 200g piept de pui, 45g orez, 100g legume

Masa 5: 200g vită, 100g legume

Masa 6: 300ml albuș de ou, 25g whey, 120g legume 

Care sunt costurile lunare standard ale unui sportiv ca tine? Cresc costurile în perioada de pregătire pentru un concurs?

În primul rând mâncarea, puteți face un calcul ușor (aprox 1kg carne pe zi și 25 ouă), cu suplimentele sunt sponsorizat de o firmă, dar în jur de 700-800 lei în caz că nu există sponsorizarea, abonamentul lunar la sală (aici mulțumesc lui Munteanu Eugen pentru sprijinul oferit), antrenor 200€. Pe scurt, aproximativ 1000 € depinde de nivelul de performață la care concurezi și suplimentele folosite.

Advertisement

Cum reușești să produci, din punct de vedere financiar, pentru a putea să investești în acest sport?

În primul rând salariul din MapN, în timpul liber ofer servicii de personal training 1-1 la FitGym Constanța și servicii de Online Coaching și Predau cursuri de Instructor Fitness la 18GymAcademy.

Foto by  Alexandru Canea, 2018

Ce este cel mai important atunci când vine vorba de antrenament? Există câteva elemente cheie?

După părerea mea conexiunea minte-mușchi este extrem de importantă. Mulți vin la sala doar sa „mute greutăți”, puțini se antreanează într-adevăr intens.

„Substanțele interzise” au un rol semnificativ în viața unui sportiv de performanță?

Sunt deschis și vreau că lumea să aibă o imagine clară. În orice sport de performață substanțele interzise au rol important. E ca și cum te-ai duce la curse cu Dacia 1310 atunci când nu folosești. Depinde la ce nivel vrei să faci performanță, se poate face performață și fără, la un nivel mai puțin ridicat.

Advertisement

Ce program de antrenament săptămânal ar trebui să abordeze un bărbat care nu dorește să facă performanță la nivel de profesionist, dar care vrea să arate bine și să observe evoluție?

Sunt de părere că 4 antrenamente de forță pe săptămână sunt suficiente când ai ca scop un stil de viață sănătos. Un exemplu las mai jos:

Ziua 1: Picioare

Ziua 2: Piept + Biceps + Abdomen

Ziua 3: Pauză

Ziua 4: Spate + Trapez + Abdomen

Advertisement

Ziua 5: Umeri + Triceps

Ziua 6, 7: Pauză activă

Ce suplimente alimentare consideri că nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a unui bărbat care practică acest sport?

O bază ar trebui să arate așa: Complex de multivitamine și minerale, Concentrat proteic, BCAA/ EAA, Creatină, Glutamină.

Există o greașeală comună care nu tebuie făcută în sala de fitness?

Advertisement

Supranatrenamentul și tratarea alimentației și odihnei cu neseriozitate.

Foto. Paul Pitian, 2021

Ce ne poți spune despre idolii şi mentorii tăi? Cât de mult a cântărit aportul celor care te-au îndrumat?

Sincer? Nu am un idol, apreciez diferiți sportivi, dar nu asta mă „ține în viață”, mă repet, prefer să fiu propria mea sursă de motivație prin dorința de a fi mai bun.

Cum este imaginea sportivului în ochii celor din jur? Te simţi urmărit cu privirea atunci când ieși la cumpărături sau când mergi într-un spațiu public?

Sincer eu nu îmi dau seama, dar când merg de obicei cu altă persoana lângă mine de obicei îmi atrage atenția „ai văzut cum se uita ăla la tine?”.

Foto. Paul Pitian, 2019

Acum, la final de interviu, dacă dorești să adaugi ceva, să mulțumești cuiva sau să transmiți un sfat, o poți face aici:

Mulțumesc în primul rând familiei, deoarece am susținere necondiționată din partea lor și sunt mai mult decât fericit că sunt înțeles și apreciat, mulțumesc vouă, tuturor care citiți acest interviu pentru susținere și dacă voi putea ajuta cumva nu ezitați să mă contactați.Mă puteți urmări pe rețelele de socializare, mă găsiți simplu, paulpitian.

Advertisement
Foto. Paul Pitian, 2017

Apreciez bucuria cu care ai răspuns invitației, iar pe de altă parte, mulțumesc că oferi publicului această șansă de cunoaște elementele cheie din viața ta ca sportiv. Pe curând!

Oameni

Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani

Published

on

La doar 15 ani, Vladimir Vîrzob a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. „Micul Einstein” este mândria Olteniei, dar și a întregii țări, iar reușita sa a fost apreciată de iluștri cercetători din România. Invenția lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-și, astfel, propria contribuție la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generație. Recent, Vladimir s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. În urma unor deducții teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiții ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcționare al bateriei”, povestește Vladimir Vîrzob.

​​Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, primind distincția de excelență în 2023.

„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranța că va fi pus în practică și dezvoltată, invenția reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu

Advertisement

Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară și chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a concurat alături alți 200 de participanți de toate vârstele, din 16 țări.

În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

În mijlocul provocărilor și oportunităților care definesc prezentul și viitorul României,
campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate țara cu un scop nobil și ambițios: să identifice, să promoveze și să susțină tinerii talentați și dornici să contribuie la progresul țării. Astfel, a fost descoperit și tânărul Vladimir Vîrzob și invenția sa unică. Această inițiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea și potențialul extraordinar al generației tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mișcare care își propune să schimbe paradigmele și să stimuleze inovația și excelența în toate domeniile.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin
performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, care va fi lansat la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading