Oameni
Dr. Vlad Roșca: Nutriția devine din ce în ce mai necesară și însuși nutriționistul este privit la standardele meritate
Published
3 years agoon
Optimizarea alimentației, dar și a stilului de viață, poate fi privită cu succes ca un proces de dezvoltare personală, iar Dr. Vlad Roșca (nutriționist) este cel care înțelege cel mai bine acest aspect. Este specialistul care reușește să jongleze între raționalitatea profesiei și creație. Țintește spre progres în toate experiențele sale, profesionale sau personale. Experiența l-a făcut să înțeleagă că este mult mai benefic să încerci să fi cel mai bun în ceea ce îți place cu adevarat să faci, decât să încerci să fi bun în toate. În esență este o persoană empatică și reacționează mereu pozitiv în interacțiunile sale.
Nutriția și medicina este cealaltă viață a sa, iar rezultatele pacienților săi, împreună cu bucuria lor, reprezintă „hrana sufletului meu”, spune el. Aprecierea celor cărora le face viața mai frumoasă este rezultatul muncii și a jertfei. Și asta pentru că un cadru medical mereu va trebui într-un fel sau altul să se jertfească pentru cei care au nevoie de el. Această jertfă constă în mulți ani de studiu, consecvența de a studia mereu, răbdare, empatie și înțelegere.
În sfera profesională, medicul și nutriționistul Vlad Roșca se identifică cu pacienții săi, pe care îi vede ca pe o reflexie a sa, dar totodată știe cât de important este să îi îndrume să își creeze propria lor imagine. Rolul de educator în nutriție este cel care îi aduce cea mai mare satisfacție profesională, iar viața de familie îi conturează succesul. În acest sens, Dr. Vlad Roșca a acordat un interviu publicației SuperTu.
Ce vă aduce aminte de micuțul Vlad? Care este cea mai puternică amintire din copilăria dumneavoastră? Aveați alte aspirații la acea vreme?
Din copilărie am multe amintiri plăcute pentru că Dumnezeu mi-a dat prinți care să mă facă un copil fericit! Cele mai frumoase amintiri le am legate de sportul practicat timp de 14 ani, polo pe apă, sport care mi-a „acaparat” toată copilăria și pe care îl voi iubi mereu. Amintiri legate de cantonamente, de competiții câștigate, dar și de cele pierdute dramatic, conturează copilăria mea și alternează între dramă, acțiune și comedie. Când eram mic nu voiam să fiu medic, nici măcar nu m-am gândit vreodată la această profesie. Îmi era teamă de medici și îi catalogăm drept „oameni fără milă”, habar nu aveam eu ce se ascunde în spatele halatelor albe. Inițial voiam să fiu super-erou, apoi pilot de avin, căci mama a fost meteorolog și am crescut văzând avioane, apoi polițist de frontieră ca tatăl meu. Cam acestea au fost top 3-ul meu de opțiuni din copilărie. Desigur, toate acestea în cazul în care nu voi ajunge cel mai bun polițist din lume. Se pare că Dumnezeu a avut alte planuri și nu e deloc rău.
Viața este formată din alegeri. Care este cea mai bună alegere pe care ați făcut-o până în prezent?
Cea mai bună alegere a fost să iubesc nutriția și să o învăț pe lângă medicină. Combinația dintre aceste două științe care, totuși, au sinergie, m-a făcut să pot ajuta câteva sute de oameni până acum. Cea mai bună alegere este cea prin care am ales să îi ajut pe alții și astfel să mă bucur eu. Această alegere a fost prima alegere comună între mintea și sufletul meu. Când am ales asta am simțit pentru prima dată în avangardismul meu că inima și creierul sunt într-un acord comun. Sentimentul, vă mărturisesc că a fost senzațional.
Cum vă descrieți traseul profesional pe care l-ați ales?
Traseul meu profesional de până acum a fost greu, dar frumos. Am plecat de la zero, fără părinți în domeniu care să mă poată ajută decât cu susținerea morală, dar totuși cu aceeași părinți care au făcut sacrificii să îmi susțină financiar alegerea. Au fost momente în care am simțit că nu mai pot, au fost momente în care m-am simțit copleșit, dar Dumnezeu mi-a dat putere să continui să o fac cu speranța că va fi bine. Recunosc că au fost momente în care mi-am pierdut speranța și am crezut că nu va fi cum îmi doresc. Cu dorință, muncă, consecvență, toate au trecut și în final am ajuns să practic ce îmi doream și să „culeg roadele”, adică să fac lucruri frumoase împreună cu pacienții mei. Cred că Dumnezeu m-a binecuvântat să pot să îmi desfășor activitatea și on-line și astfel că orizontul a fost lărgit, ceea ce m-a motivat mai mult să mă implic întru totul.
Pe lângă munca frumoasă care vă împlinește, ce vă face fericit?
Pe lângă muncă mă fac fericit multe lucruri. Totuși, fericirea este un cumul de lucruri și totuși vine din interior. Activitățile mele, oamenii din jurul meu, micile bucurii, toate contribuie la starea mea de bucurie. Fericirea, însă cred că este pentru că m-am împăcat cu mine și îmi accept și golurile.
Cum este în viziunea dumneavoastră un bun medic nutriționist? Cum ar fi acesta raportat la nivelul standardelor setate?
Eu consider că un bun nutriționist trebuie să aibă pe lângă informație actualizată și alte trăsături. Spiritul de lider pentru că el însuși conduce pacientul către reușită, el hotărăște și își asumă decizile din acest proces. Pe lângă aceasta, trebuie să susțină pacientul și să îl facă să simtă siguranță și confort emoțional. Pacientul are nevoie să simtă că contează, iar asta este de datoria nutriționistului să o facă. O altă trăsătură definitorie este răbdarea pe care trebuie să o cultivi în timp și să înțelegem faptul că munca cu omul necesită această calitate.
Cum este imaginea nutriționistului în ochii celor din jur?
Mă bucur să văd că nutriția devine din ce în ce mai necesară și însuși nutriționistul este privit la standardele meritate. Inițial pare simplu, par necesare doar câteva noțiuni deziderabile despre alimentație, însă cei ce ajung să aibă nevoie imprios de un nutriționist, descoperă cât este de vastă și bogată această ramura a medicinei. Nutriționiștii au început să fie respectați și apreciați, fie ei medici sau doar tehnicieni nutriționiști sau dieteticieni. Bucuria este datorată faptului că această ramură a început să fie apreciată și prețuită și de ceilalți colegi medici din diferite specialități.
Ce ne puteți spune despre Silhouette? Este un proiect personal?
Da, programul este făcut de mine. Practic e o denumire generică a ceea ce fac eu pentru că fiecare pacient are o altă abordare nutrițională. Când am făcut acest program am încercat să combin nutriția convențională cu dorința oamenilor ce își doresc să se redescopere și să devină cea mai bună versiune a lor. M-am pus în locul oamenilor și m-am gândit ce mi-ar cere ei și cum aș putea să îi determin să reușească. Astfel am constatat că oamenii nu pot respecta ore fixe de masă, nu vor să gătească prea mult, căci timpul este problema secolului, nu vor nici un fel de supliment sau medicamente și aici sunt în asentimentul lor și nu vor să aibă mese prea multe tot din lipsa timpului. Astfel am gândit acest program și am încercat să îl adaptez pentru fiecare, astfel încât să îndeplinim cea mai inportanță caracteristică, anume consecvența. Nu a fost ușor și nu este nici acum, căci fiecare pacient necesită altă abordare și practic suntem o echipă în care colaborăm pentru a reuși! Partea bună e că am reușit să fac asta online și să pot ajută oameni din toate colțurile țării și ale lumii! Asta mă bucură cel mai tare, faptul că străinii aleg un român pentru un anume serviciu.
Care este cea mai mare provocare întâmpinată de-a lungul traseului profesional? A existat vreo situație în care ați simțit că nu găsiți rezolvarea?
Situații grele nu au fost în mod deosebit. Dacă te pregătești și anticipezi, nu vor fi situații foarte grele sau cel puțin nu vor părea atât de grele. Dacă îmi amintesc bine am avut un caz cu o domnnișoară tânără care slăbea foarte lent. Am trimis-o la analize, la ginecolog și endocrinolog și nu îi găsise nici o problemă. Nu înțelegeam de ce slăbește atât de greu. Într-o și văzând pozele cu mesele ei am realizat că sunt fotografii făcute de aproape. Mesele păreau corecte calitativ, dar când am rugat o să îmi pozeze toată masă în sine din depărtare am avut un șoc. Din nou, am trimis-o la analize, dar de această dată voiam să verific hormonul sațietății și am găsit răspunsul, era inhibat. Practic ea nu se sătura și îi era foame mereu, mânca cantități mari de alimente mereu. Acesta a fost un caz greu!
Cu toții ne dorim o viață sănătoasă, dar nu știm întotdeauna cum trebuie abordat un stil potrivit. Care sunt reperele pentru un stil de viață sănătos?
Reperele unui stil de viață sănătos se rezumă în câteva principii simple, precum: mese mici și dese, mișcare cel puțin 30 minute pe zi, evitarea stresului, a zahărului și al grăsimilor. Aceste generice rulează peste tot și sunt primele măsuri pentru un stil de viață cât de cât sănătos. Pentru cei ce vor cu adevărat un stil de viață sănătos și prioritizează asta, înseamnă că sunt dispuși să cunoască mai mult din nutriție și să afle ce le este necesar cu adevărat, iar legat de sport, să fie cel puțin o rutină aproape zilnică.
Sunt lansate pe piață diferite companii care produc suplimente alimentare, sub diverse forme. Unii le consumă, alți sunt sceptici. Sunt într-adevăr necesare aceste produse corpului nostru? Cum putem distinge produsele de calitate dintr-o gamă atât de variată?
Legat de produsele acestea despre care mă întrebați, se știe că sunt adeptul alimentației organice nu al pastilelor și altor suplimente. Nu! Nu sunt necesare decât dacă cineva are carențe și asta se poate identifica numai pe baza unor analize medicale! Nu sunt de acord cu nici un fel de suplimente decât cu cele recomandate de medici care știu când e necesar și ce e necesar.
Există vreo greașeală comună care ar putea fi evitată în ceea ce privește nutriția?
Românii sunt ași în greșeli alimentare. Pâinea nu își are locul în alimentație, nu aduce beneficii nutriționale. Gătitul în ulei de floarea soarelui este nociv, de asemenea consumul de produse procesate. Mezelurile sunt cap de listă în topul alimentelor nocive. Excesul de zahăr, iar aici mă refer la orice produs cu zahăr adăugat precum sucuri sau dulciuri. Sunt doar 10% din greșelile cotidiene. Menționez aici și asocierile neportrivite ale alimentelor!
Teoria este teorie și o învățăm de la cei care au făcut cercetări pentru ca noi să devenim mai buni, indiferent de domeniu. Deși teoria este ceva standard, probabil că este important cum o aplicăm. În cazul dumneavoastră, ce vă deosebește de alți medici nutriționiști? De ce v-ați alege dacă ați fi în postura de pacient/client?
Nu m-am gândit niciodată de ce m-aș alege pe mine și nici nu știu diferența dintre mine și alți nutriționiști pentru că nu am văzut activitatea lor în ansamblu. Cred că toți cei dedicați sunt buni. Desigur că există diferite moduri în care o aplici, de aceea am făcut programul Silhouette pentru a avea libertatea de a aplica așa cum îmi doresc și totuși diferit de la om la om. Secretul nu constă în dieta magică, nu există … secretul nostru este despre cum și când schimbi dieta încât să ai rezultate conținuu și să ajungi la obiectivul propus. Iar apoi să îl menți!
Practicați sportul, nu doar povestiți despre această activitate. A contat aspectul fizic la primul impact cu un posibil client?
Da, sportul are un loc special în viața mea în acest moment și asta se întâmplă de mai bine de 24 de ani…de pe la 3-4 ani. Încă fac asta și este o binecuvântare! Nu am pus în discuție acest aspect, dar sunt sigur că a contat. Oamenii au nevoie de multe lucruri, iar unul dintre ele este că cel căreia îi ascultă sfaturile să fie un exemplu. Trecând peste aspect, cred că în spatele lui se ascunde multă muncă, diete, diciplină și consecvență. Prin asta le dovedesc lor că înțeleg perfect ce simt în unele momente și am trecut și eu prin aceste procese. Acest lucru le oferă siguranță. Sportul este un aspect pe care nu ar trebui să îl neglijeze nimeni atât timp cât sunt sănătoși și pot să o facă!
Unde vă găsesc cei care ajung la concluzia că au nevoie de un specialist nutriționist?
Pagina de Facebook Dr. Roșca Vlad este cartea mea de vizită și locul de unde pornește fiecare transformare.
You may like
-
REGINA MARIA – Singura rețea privată de sănătate în care fiecare spital este dotat cu roboți daVinci
-
Cea de a VI-a ediție Classix Festival se va desfășura în Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025
-
Personalități în premieră, la Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului” 2024! Înscrieri deschise până pe 15 septembrie
-
Peste 12 tone de deșeuri colectate de 420 de voluntari, în cadrul Lunii Curățeniei la Bicaz
-
Doi elevi din Franța au câștigat premiul întâi la concursul de artă murală din Cluj-Napoca
-
România câștigă aurul și trofeul FIBA U16 Women’s EuroBasket 2024 Division B
Oameni
Solidaritate pe teren accidentat! Aventurierii din comunitatea OFFROADAJUTĂ își folosesc pasiunea și abilitățile pentru a schimba vieți
Published
3 months agoon
June 23, 2024
OFF-ROAD AJUTĂ este o comunitate unită de iubitori ai aventurii pe teren accidentat, care își folosesc pasiunea și abilitățile pentru a schimba vieți. Cu inimi mari și mașini puternice, aceștia străbat drumuri uitate și ajung în locuri unde puțini se aventurează, aducând speranță și sprijin celor izolați și vulnerabili.
Fie că este vorba de a transporta provizii esențiale către familii nevoiașe din sate uitate de lume sau de a interveni rapid în situații de criză, acești eroi necunoscuți își dedică timpul și energia pentru a face o diferență reală. Cu fiecare expediție umanitară, ei aduc nu doar ajutor material, ci și un zâmbet, o îmbrățișare și un sentiment de solidaritate care încălzește sufletele celor încercați.
OFF-ROAD AJUTĂ este o dovadă vie că pasiunea poate fi transformată într-o forță a binelui, iar aventurile pe teren accidentat pot deschide drumuri către o lume mai bună.
Jurnaliștii publicației brasovstiri.ro au realizat un interviu cu Vasile Tanasă, inițiatorul acestei comunități, și să aflați detalii din culisele #offroadajută! Și nu este un secret, dar sunt brașoveni.
D.P.: Pentru cei care nu v-au descoperit încă, ce este OFF-ROAD AJUTĂ?
V.T.: OFFROADAJUTĂ este un grup Voluntar de offroad, care participă pe cheltuială proprie la acțiuni umanitare, în România, în special zonele izolate, și persoanelor fără venituri de existență!
Care este povestea din spatele înființării comunității OFF-ROAD AJUTĂ și ce v-a motivat să combinați pasiunea pentru off-road cu acțiunile umanitare?
Povestea este una simplă, care are la bază binele, iar binele se face împreună, și cunoscut (doar răul se face în liniște), OFFROADAJUTĂ a luat naștere de vreo 5 ani, împreună cu pasionați de offroad, și iubitorii de natură, astfel cutreerând prin locuri puțin umblate am găsit oameni frumoși uitați de lume, și atunci am zis să bucurăm sufletele de ambele părți, pentru noi plimbare în natură și grija celor izolați, iar pentru ei bucurie pentru suflet, că le calcă cineva pragul și mai schimbă o vorbă cu ei, și astfel se îmbină două lucruri frumoase într-unul singur, Balsam pentru suflet, oameni și natură!
Ce fel de acțiuni umanitare întreprindeți? Puteți să ne dați un exemplu concret de acțiune umanitară care v-a rămas întipărită în minte?
La acest moment OFFROADAJUTĂ are în grijă aproximativ 60 de familii cu vârsta de peste 70 ani și cel mai vârstnic de 101ani, printre care și persoane bolnave de diferite vârste, fiecare caz îți rămâne întipărit în minte, noi mergem doar la familii foarte greu încercate de viață (urmăriți pagina de Facebook OFFROADAJUTĂ, aici), și acolo veți găsi o bună parte a activității noastre. Familiile ce le avem în grijă periodic le vizităm, la o luna, o lună jumate, cel mult două luni trecem pe la ei cu alimente și cele necesare!
Care considerați că este cel mai mare obstacol pe care îl întâmpină comunitatea OFF-ROAD AJUTĂ în misiunea sa de a ajuta oamenii din zonele izolate? Cum credeți că poate fi depășit acest obstacol?
Nu pot numi un obstacol pentru faptul că este o acțiune și un grup de suflet, și din el face parte doar persoane care se regăsesc în această activitate, nimeni nu este condiționat de nimic, nu avem sponsori și nici nu vrem, noi facem lucrurile cunoscute, iar cine se regăsește în genul nostru de activitate se alătură nouă în ce variantă poate, fizic material financiar, nu îl numesc obstacol, dar rolul posturilor, de a face cunoscută realitatea, este pentru a îndemna, ca și alți să facă că noi în zonele care pot, un om câștigat de partea noastră înseamnă foarte mult (cel puțin un bătrân va avea o stare de bine mai bună)!
Cum pot oamenii să vă sprijine sau să se alăture comunității OFF-ROAD AJUTĂ?
Orice persoană se poate alătură, înscriindu-se pe grupul OFFROADAJUTĂ, sau să ne scrie la postări, și în felul ăsta putem lua mai mulți bătrâni în grijă, binele se face împreună și cunoscut!
Ce calități sau abilități sunt esențiale pentru a face parte din această echipă?
Există o singură calitate, cea de a fi om, fiecare persoană își poate găsi locul în comunitatea noastră, mai bine zis în familia OFFROADAJUTĂ, sunt persoane, cu o situație financiară, mai bună, alți mai puțin bună, important este să îți dorești să fii acolo să ajuți cu sufletul , și să nu ai pretenții la nimic (pur și simplu să fii în casa lor)!
Este și timpul pentru mulțumiri …
Da! Aducem multe mulțumiri, cu dragoste și respect, persoanelor care ne primesc în casele lor. Pentru noi, familia OFFROADAJUTĂ, ei sunt icoanele noastre.
Înainte de a încheia, este ceva ce ați dori să adăugați?
Să vă așezați undeva în liniște și vizionați câteva dintre acțiunile noaste, și vă veți da un restart la viață, iar dacă veți participa vreodată cu noi, vă veți naște din nou. În câteva rânduri v-am expus activitatea noastră, am cerut colegilor câte un răspuns la întrebările dumnevoastră, și am încercat pe scurt să vă răspund, este foarte mult de discutat pe tema asta, să faci offroad voluntar din suflet și pasiune! Cu respect, OFFROADAJUTĂ, vă mulțumește frumos!
***
OFF-ROAD AJUTĂ este mai mult decât o comunitate, este o familie unită de valori comune și de dorința de a face bine. Prin acțiunile lor concrete și prin poveștile emoționante pe care le împărtășesc, ei ne inspiră pe toți să privim dincolo de propriile limite și să ne implicăm activ în comunitățile noastre. Fie că suntem pasionați de off-road sau pur și simplu oameni cu inima deschisă, putem învăța de la OFF-ROAD AJUTĂ că puterea de a schimba vieți este în mâinile noastre. Aventura poate fi un catalizator al binelui, iar solidaritatea umană poate depăși orice obstacol, chiar și pe cele mai accidentate drumuri ale vieții.
Oameni
Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani
Published
5 months agoon
April 9, 2024
La doar 15 ani, Vladimir Vîrzob a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. „Micul Einstein” este mândria Olteniei, dar și a întregii țări, iar reușita sa a fost apreciată de iluștri cercetători din România. Invenția lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-și, astfel, propria contribuție la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generație. Recent, Vladimir s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. În urma unor deducții teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiții ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcționare al bateriei”, povestește Vladimir Vîrzob.
Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, primind distincția de excelență în 2023.
„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranța că va fi pus în practică și dezvoltată, invenția reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu
Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară și chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a concurat alături alți 200 de participanți de toate vârstele, din 16 țări.
În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.
În mijlocul provocărilor și oportunităților care definesc prezentul și viitorul României,
campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate țara cu un scop nobil și ambițios: să identifice, să promoveze și să susțină tinerii talentați și dornici să contribuie la progresul țării. Astfel, a fost descoperit și tânărul Vladimir Vîrzob și invenția sa unică. Această inițiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea și potențialul extraordinar al generației tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mișcare care își propune să schimbe paradigmele și să stimuleze inovația și excelența în toate domeniile.
Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.
Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin
performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, care va fi lansat la finalul acestui an.
Artiști
Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere
Published
6 months agoon
March 22, 2024
- Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
- Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
- Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
- În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
- Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.
La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.
„De-a lungul vieții mele am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.
„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal
Diplomație culturală
Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”
Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori
Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.
Premieră mondială pentru muzica corală
Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.
Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.