Connect with us

Oameni

Dr. Vlad Roșca: Nutriția devine din ce în ce mai necesară și însuși nutriționistul este privit la standardele meritate

Published

on

Foto. Arhiva personală

Optimizarea alimentației, dar și a stilului de viață, poate fi privită cu succes ca un proces de dezvoltare personală, iar Dr. Vlad Roșca (nutriționist) este cel care înțelege cel mai bine acest aspect. Este specialistul care reușește să jongleze între raționalitatea profesiei și creație. Țintește spre progres în toate experiențele sale, profesionale sau personale. Experiența l-a făcut să înțeleagă că este mult mai benefic să încerci să fi cel mai bun în ceea ce îți place cu adevarat să faci, decât să încerci să fi bun în toate. În esență este o persoană empatică și reacționează mereu pozitiv în interacțiunile sale.

Nutriția și medicina este cealaltă viață a sa, iar rezultatele pacienților săi, împreună cu bucuria lor, reprezintă „hrana sufletului meu”, spune el. Aprecierea celor cărora le face viața mai frumoasă este rezultatul muncii și a jertfei. Și asta pentru că un cadru medical mereu va trebui într-un fel sau altul să se jertfească pentru cei care au nevoie de el. Această jertfă constă în mulți ani de studiu, consecvența de a studia mereu, răbdare, empatie și înțelegere.

În sfera profesională, medicul și nutriționistul Vlad Roșca se identifică cu pacienții săi, pe care îi vede ca pe o reflexie a sa, dar totodată știe cât de important este să îi îndrume să își creeze propria lor imagine. Rolul de educator în nutriție este cel care îi aduce cea mai mare satisfacție profesională, iar viața de familie îi conturează succesul. În acest sens, Dr. Vlad Roșca a acordat un interviu publicației SuperTu.

Ce vă aduce aminte de micuțul Vlad? Care este cea mai puternică amintire din copilăria dumneavoastră? Aveați alte aspirații la acea vreme?

Din copilărie am multe amintiri plăcute pentru că Dumnezeu mi-a dat prinți care să mă facă un copil fericit! Cele mai frumoase amintiri le am legate de sportul practicat timp de 14 ani, polo pe apă, sport care mi-a „acaparat” toată copilăria și pe care îl voi iubi mereu. Amintiri legate de cantonamente, de competiții câștigate, dar și de cele pierdute dramatic, conturează copilăria mea și alternează între dramă, acțiune și comedie. Când eram mic nu voiam să fiu medic, nici măcar nu m-am gândit vreodată la această profesie. Îmi era teamă de medici și îi catalogăm drept „oameni fără milă”, habar nu aveam eu ce se ascunde în spatele halatelor albe. Inițial voiam să fiu super-erou, apoi pilot de avin, căci mama a fost meteorolog și am crescut văzând avioane, apoi polițist de frontieră ca tatăl meu. Cam acestea au fost top 3-ul meu de opțiuni din copilărie. Desigur, toate acestea în cazul în care nu voi ajunge cel mai bun polițist din lume. Se pare că Dumnezeu a avut alte planuri și nu e deloc rău.

Advertisement

Viața este formată din alegeri. Care este cea mai bună alegere pe care ați făcut-o până în prezent?

Cea mai bună alegere a fost să iubesc nutriția și să o învăț pe lângă medicină. Combinația dintre aceste două științe care, totuși, au sinergie, m-a făcut să pot ajuta câteva sute de oameni până acum. Cea mai bună alegere este cea prin care am ales să îi ajut pe alții și astfel să mă bucur eu. Această alegere a fost prima alegere comună între mintea și sufletul meu. Când am ales asta am simțit pentru prima dată în avangardismul meu că inima și creierul sunt într-un acord comun. Sentimentul, vă mărturisesc că a fost senzațional.

Cum vă descrieți traseul profesional pe care l-ați ales?

Traseul meu profesional de până acum a fost greu, dar frumos. Am plecat de la zero, fără părinți în domeniu care să mă poată ajută decât cu susținerea morală, dar totuși cu aceeași părinți care au făcut sacrificii să îmi susțină financiar alegerea. Au fost momente în care am simțit că nu mai pot, au fost momente în care m-am simțit copleșit, dar Dumnezeu mi-a dat putere să continui să o fac cu speranța că va fi bine. Recunosc că au fost momente în care mi-am pierdut speranța și am crezut că nu va fi cum îmi doresc. Cu dorință, muncă, consecvență, toate au trecut și în final am ajuns să practic ce îmi doream și să „culeg roadele”, adică să fac lucruri frumoase împreună cu pacienții mei. Cred că Dumnezeu m-a binecuvântat să pot să îmi desfășor activitatea și on-line și astfel că orizontul a fost lărgit, ceea ce m-a motivat mai mult să mă implic întru totul.

Pe lângă munca frumoasă care vă împlinește, ce vă face fericit?

Advertisement

Pe lângă muncă mă fac fericit multe lucruri. Totuși, fericirea este un cumul de lucruri și totuși vine din interior. Activitățile mele, oamenii din jurul meu, micile bucurii, toate contribuie la starea mea de bucurie. Fericirea, însă cred că este pentru că m-am împăcat cu mine și îmi accept și golurile.

Cum este în viziunea dumneavoastră un bun medic nutriționist? Cum ar fi acesta raportat la nivelul standardelor setate?

Eu consider că un bun nutriționist trebuie să aibă pe lângă informație actualizată și alte trăsături. Spiritul de lider pentru că el însuși conduce pacientul către reușită, el hotărăște și își asumă decizile din acest proces. Pe lângă aceasta, trebuie să susțină pacientul și să îl facă să simtă siguranță și confort emoțional. Pacientul are nevoie să simtă că contează, iar asta este de datoria nutriționistului să o facă. O altă trăsătură definitorie este răbdarea pe care trebuie să o cultivi în timp și să înțelegem faptul că munca cu omul necesită această calitate.

Cum este imaginea nutriționistului în ochii celor din jur?

Mă bucur să văd că nutriția devine din ce în ce mai necesară și însuși nutriționistul este privit la standardele meritate. Inițial pare simplu, par necesare doar câteva noțiuni deziderabile despre alimentație, însă cei ce ajung să aibă nevoie imprios de un nutriționist, descoperă cât este de vastă și bogată această ramura a medicinei. Nutriționiștii au început să fie respectați și apreciați, fie ei medici sau doar tehnicieni nutriționiști sau dieteticieni. Bucuria este datorată faptului că această ramură a început să fie apreciată și prețuită și de ceilalți colegi medici din diferite specialități.

Ce ne puteți spune despre Silhouette? Este un proiect personal?

Advertisement

Da, programul este făcut de mine. Practic e o denumire generică a ceea ce fac eu pentru că fiecare pacient are o altă abordare nutrițională. Când am făcut acest program am încercat să combin nutriția convențională cu dorința oamenilor ce își doresc să se redescopere și să devină cea mai bună versiune a lor. M-am pus în locul oamenilor și m-am gândit ce mi-ar cere ei și cum aș putea să îi determin să reușească. Astfel am constatat că oamenii nu pot respecta ore fixe de masă, nu vor să gătească prea mult, căci timpul este problema secolului, nu vor nici un fel de supliment sau medicamente și aici sunt în asentimentul lor și nu vor să aibă mese prea multe tot din lipsa timpului. Astfel am gândit acest program și am încercat să îl adaptez pentru fiecare, astfel încât să îndeplinim cea mai inportanță caracteristică, anume consecvența. Nu a fost ușor și nu este nici acum, căci fiecare pacient necesită altă abordare și practic suntem o echipă în care colaborăm pentru a reuși! Partea bună e că am reușit să fac asta online și să pot ajută oameni din toate colțurile țării și ale lumii! Asta mă bucură cel mai tare, faptul că străinii aleg un român pentru un anume serviciu.

Care este cea mai mare provocare întâmpinată de-a lungul traseului profesional? A existat vreo situație în care ați simțit că nu găsiți rezolvarea?

Situații grele nu au fost în mod deosebit. Dacă te pregătești și anticipezi, nu vor fi situații foarte grele sau cel puțin nu vor părea atât de grele. Dacă îmi amintesc bine am avut un caz cu o domnnișoară tânără care slăbea foarte lent. Am trimis-o la analize, la ginecolog și endocrinolog și nu îi găsise nici o problemă. Nu înțelegeam de ce slăbește atât de greu. Într-o și văzând pozele cu mesele ei am realizat că sunt fotografii făcute de aproape. Mesele păreau corecte calitativ, dar când am rugat o să îmi pozeze toată masă în sine din depărtare am avut un șoc. Din nou, am trimis-o la analize, dar de această dată voiam să verific hormonul sațietății și am găsit răspunsul, era inhibat. Practic ea nu se sătura și îi era foame mereu, mânca cantități mari de alimente mereu. Acesta a fost un caz greu!

Cu toții ne dorim o viață sănătoasă, dar nu știm întotdeauna cum trebuie abordat un stil potrivit. Care sunt reperele pentru un stil de viață sănătos?

Reperele unui stil de viață sănătos se rezumă în câteva principii simple, precum: mese mici și dese, mișcare cel puțin 30 minute pe zi, evitarea stresului, a zahărului și al grăsimilor. Aceste generice rulează peste tot și sunt primele măsuri pentru un stil de viață cât de cât sănătos. Pentru cei ce vor cu adevărat un stil de viață sănătos și prioritizează asta, înseamnă că sunt dispuși să cunoască mai mult din nutriție și să afle ce le este necesar cu adevărat, iar legat de sport, să fie cel puțin o rutină aproape zilnică.

Advertisement

Sunt lansate pe piață diferite companii care produc suplimente alimentare, sub diverse forme. Unii le consumă, alți sunt sceptici. Sunt într-adevăr necesare aceste produse corpului nostru? Cum putem distinge produsele de calitate dintr-o gamă atât de variată?

Legat de produsele acestea despre care mă întrebați, se știe că sunt adeptul alimentației organice nu al pastilelor și altor suplimente. Nu! Nu sunt necesare decât dacă cineva are carențe și asta se poate identifica numai pe baza unor analize medicale! Nu sunt de acord cu nici un fel de suplimente decât cu cele recomandate de medici care știu când e necesar și ce e necesar.

Există vreo greașeală comună care ar putea fi evitată în ceea ce privește nutriția?

Românii sunt ași în greșeli alimentare. Pâinea nu își are locul în alimentație, nu aduce beneficii nutriționale. Gătitul în ulei de floarea soarelui este nociv, de asemenea consumul de produse procesate. Mezelurile sunt cap de listă în topul alimentelor nocive. Excesul de zahăr, iar aici mă refer la orice produs cu zahăr adăugat precum sucuri sau dulciuri. Sunt doar 10% din greșelile cotidiene. Menționez aici și asocierile neportrivite ale alimentelor!

Teoria este teorie și o învățăm de la cei care au făcut cercetări pentru ca noi să devenim mai buni, indiferent de domeniu. Deși teoria este ceva standard, probabil că este important cum o aplicăm. În cazul dumneavoastră, ce vă deosebește de alți medici nutriționiști? De ce v-ați alege dacă ați fi în postura de pacient/client?

Nu m-am gândit niciodată de ce m-aș alege pe mine și nici nu știu diferența dintre mine și alți nutriționiști pentru că nu am văzut activitatea lor în ansamblu. Cred că toți cei dedicați sunt buni. Desigur că există diferite moduri în care o aplici, de aceea am făcut programul Silhouette pentru a avea libertatea de a aplica așa cum îmi doresc și totuși diferit de la om la om. Secretul nu constă în dieta magică, nu există … secretul nostru este despre cum și când schimbi dieta încât să ai rezultate conținuu și să ajungi la obiectivul propus. Iar apoi să îl menți!

Advertisement

Practicați sportul, nu doar povestiți despre această activitate. A contat aspectul fizic la primul impact cu un posibil client?

Da, sportul are un loc special în viața mea în acest moment și asta se întâmplă de mai bine de 24 de ani…de pe la 3-4 ani. Încă fac asta și este o binecuvântare! Nu am pus în discuție acest aspect, dar sunt sigur că a contat. Oamenii au nevoie de multe lucruri, iar unul dintre ele este că cel căreia îi ascultă sfaturile să fie un exemplu. Trecând peste aspect, cred că în spatele lui se ascunde multă muncă, diete, diciplină și consecvență. Prin asta le dovedesc lor că înțeleg perfect ce simt în unele momente și am trecut și eu prin aceste procese. Acest lucru le oferă siguranță. Sportul este un aspect pe care nu ar trebui să îl neglijeze nimeni atât timp cât sunt sănătoși și pot să o facă!

Unde vă găsesc cei care ajung la concluzia că au nevoie de un specialist nutriționist?

Pagina de Facebook Dr. Roșca Vlad este cartea mea de vizită și locul de unde pornește fiecare transformare.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Pianista Sânziana Mircea inclusă de Universitatea Bocconi în topul celor mai de succes absolvente din istoria sa

Published

on

Una dintre cele mai prestigioase universitati din lume – Universitatea de Economie Luigi Bocconi din Milano, a celebrat data de 8 martie – Ziua Internationala a Femeii, prin lansarea volumului “Changed by Women”. Realizat in colaborare cu jurnalista Diana Cavalcoli de la Corriere della Sera, volumul prezinta povestile de succes a 99 de absolvente ale universitatii, selectate din cei peste 120 de ani de activitate. Printre acestea se numara si pianista Sinziana Mircea, singura romanca inclusa in acest top.

Este un imens privilegiu sa fiu inclusa printre cele 99 de absolvente din toate timpurile, selectate de Bocconi pentru a fi prezentate in aceasta carte. Cu atat mai mult cu cat anul acesta Bocconi Business School, a carei absolventa sunt, s-a clasat pe locul 3 in topul celor mai bune scoli de business din lume”, a declarat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.

Printre cele 99 de povesti de succes se numara: Alice Acciarri – General Manager e-Bay Italia, Silvia Ardagna – Chief European Economist Barclays, Elisa Balbo – soprana de nivel mondial, Silvia Candiani – Vice-President Microsoft, Margherita Della Valle – CEO Vodafone Group, Francesca Cornelli – Decan Kellogg School of Management/ Northwestern University Chicago, Roberta Gatti – World Bank Chief Economist for EMEA, Elisabetta Magistretti – prima CEO UniCredit Bank, Titti Postiglione – Sef Adjunct al Departamentului pentru Protectia Civila Italia.

Pianista Sinziana Mircea, absolventa a programului de masterat in managementul artelor s-a remarcat atat prin cariera concertistica desfasurata pe marile scene ale lumii, cat si prin activitatile sale de profesor universitar, cercetator si antreprenor cultural. Proiectele muzicale realizate de Sinziana s-au evidentiat prin caracterul inovator, acesta fiind trademark-ul muzicienei romane. Astfel, muziciana a realizat restituri ale patromoniului muzical mondial prin prezentarea in premiera absoluta a unor lucrari de secol XVIII, descoperite chiar de ea in arhivele conservatoarelor italiene. Programele concertelor sale, prezentate cu mare succes de public si critica in intreaga lume, contin atat repertoriul clasic, cat si compozitiile pianistei, in show-uri imersive de muzica si lumina, in care muzica este insotita de proiectii video realizate cu inteligenta artificiala.

Advertisement

Sinziana este, deasemenea, implicata in numeroase proiecte educationale dedicate promovarii tinerilor muzicieni, derulate prin Asociatia Museart, fondata de aceasta in 2012.

Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu, incepand din anul 2023 Sinziana Mircea a sustinut un amplu turneu mondial pe scene precum Kennedy Center din Washington D.C., Silk Road Arts Center Beijing, Filarmonica din Ljubliana, Teatrul National de Dans din Budapesta si altele.

“Bocconi mi-a deschis usa catre o alta lume: m-a facut sa inteleg intr-un sens profund ca muzica devine relevanta daca este impartasita cu publicul la un nivel emotional profund si durabil. Publicul de azi cauta experiente imersive, senzoriale, iar actul artistic, pentru a ramane relevant, trebuie sa raspunda acestor nevoi. Am inteles o data in plus ca sectorul cultural are forta de a regenera si dezvolta comunitatile, fie ele mici sau mari, intr-un mod minunat, iar aceasta trebuie sa devina o prioritate pentru fiecare natiune.”, a declarat pianista Sinziana Mircea.

Cele 99 de povesti de succes pun o lumina puternica asupra rolului femeilor in transformarea si progresul societatii moderne, intr-un moment in care umanitatea se afla in profunda schimbare, determinata de provocari dintre cele mai mai mari si mai diverse.

Despre Sinziana Mircea

Advertisement

Pianista Sinziana Mircea a concertat in Statele Unite ale Americii, Japonia, China si Europa, pe scene precum: Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington DC, Tokyo Metropolitan Theater, Silk Road Arts Center Beijing, St Martin-in-the-Fields Londra, Ateneul Roman sau Sala Radio din Bucuresti etc.

Pianista a obtinut diploma de licenta cu calificativul maxim la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania si diploma de masterat la Guildhall School of Music & Drama Londra, unde a fost admisa cu bursa integrala de studii oferita de Steinway & Sons UK. In paralel, pianista s-a perfectionat la Accademia Pianistica Imola din Italia. Ulterior a urmat cursurile de masterat in Arts Management la SDA Bocconi Business School – Milano. A obtinut numeroase premii in competitii nationale si internationale, printre care Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). In anul 2014 a devenit primul bursier roman al Van Cliburn Foundation TCU School of Music, SUA, fiind invitata sa participe la Piano Texas Festival & Academy, in urma unor selectii la nivel mondial. Sinziana Mircea a primit in 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.

Inregistrarile concertelor ei au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia sau Radio Romania Muzical. Pianista a lansat cinci CD-uri, dintre care 3 discuri solistice Fortuna – Piano Sensation, Unending Love si Nihil Sine Deo si a alte doua impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu. Ȋn prezent, preda la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Sardinia, Italia. Sinziana Mircea a obtinut bursele de cercetare “Nicolae Iorga” oferita de Ministerul Educatiei si ICR Venezia, precum si bursa “Bratianu” oferita de Ministerul Culturii. Acum Sinziana Mircea este doctoranda in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Advertisement
Continue Reading