Connect with us

Oameni

Szilárd Tóth: „Călătoresc pentru Libertate. Să fiu responsabil de propriul destin, să-mi ofer cel mai mare lux – Timpul”

Published

on

Foto. Arhiva personală

Szilárd Tóth este un călător independent care iubește locurile inedite și scrie cu multă pasiune despre calătoriile sale din jurul lumii. Îi place să viziteze locuri noi, să se scufunde în culturile locale ale vieții din întreaga lume și să descopere neașteptatul, așa cum povestește chiar el. Bazându-se pe experiențele personale, transmite informații și sfaturi de călătorie pentru a-i ajuta pe ceilalți să profite la maximum de vacanțele lor, totodată inspirându-i să viziteze destinații la care nu s-ar fi gândit anterior. Îi putem spune „travel influencer”, fiind deja urmărit în mediul online de peste 160.000 de utilizatori pe TikTok, și inspirând totodată, o frumoasă comunitate pe Instagram.

Călătoria pentru Szilárd este mult mai mult decât simpla vedere a obiectivelor turistice – călătoriile și lucrurile pe care le înveți din ea îți pot schimba viața, spune el. Călătorește pentru a crește ca persoană, pentru a întâlni pe alții care să-l inspire și să-i îmbogățească viața cu frumusețea și diversitatea acestei lumi uimitoare. „Mai presus de toate, călătoresc pentru Libertate. Să-mi trăiesc viața în condițiile mele, să fiu responsabil de propriul destin, să-mi ofer cel mai mare lux – Timpul”, transmite călătorul nostru. În continuare, Szilárd Tóth a oferit un interviu pentru SuperTu.ro

Ce te-a determinat să intri în lumea creatorilor de conținut din domeniul turismului și să redactezi jurnale de călătorie? Care este povestea acestei pasiuni?

Pasiunea pentru călători a început cu mulți ani în urmă. Îmi place planificarea, anticiparea, călătoria, fie cu avionul, trenul, autobuzul sau barca și, desigur, vacanța propriu-zisă și în cele din urmă. Toate amintirile minunate pe care le aduc acasă, trăiesc cu mine pentru totdeauna. Acesta a fost motivul inițial pentru care am creat jurnalele de călătorii, astfel încât să pot împărtăși aceste experiențe. Locuiesc într-una dintre cele mai frumoase țări din lume și mă simt foarte norocos pentru asta. România pentru mine înseamnă tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante.

Cu atâția bloggeri de călătorie pe care îi găsim print-un simplu search pe Google, care consideri că este elementul cheie pentru care unul ar putea avea succes în detrimentul celuilalt? Tu ai succes, iar asta înseamnă că ai reușit să ieși cu ceva în evidență. Care este acel „ceva”?

Advertisement

Cercetez destinațiile singur, fără a fi nevoie neapărat de un ghid turistic sau de o excursie la pachet. Aceasta face parte din distracție – selectarea unor ghiduri de călătorie, căutarea lucrurilor online și, desigur, toate sfaturile uimitoare pe care le descopăr de la alți bloggeri de călătorie. Am încredere, că în acest domeniu autenticitatea și sinceritatea este elementul cheie spre „succes”. Am descoperit câ într-un material video pot reda aceste elemente cel mai bine. Restul a fost doar multă muncă. Și învâțare continuă.

Cei care fac carieră într-un anumit domeniu, poate că au un mentor sau un idol. Cine a fost cea mai influentă persoană din cariera ta de blogger de călătorie și de ce?

Călătoria este, cel puțin pentru mine, despre locuri și despre oameni. Oamenii care au făcut din călătoriile mele adevărate experiențe de neuitat. Oameni alături de care am râs, am vizitat și am descoperit lucruri noi. Anii precedenți mi-a adus mulți oameni minunați în viață, pentru care sunt recunoscător. De la fiecare am învățat ceva, cât pe plan profesional cât și pe cel personal. Căci, în definitiv, la final de zi aceasta este esența – amintirile pe care le creezi, experiențele pe care le trăiești și prieteniile pe care le legi cu oameni dragi sufletului tău.  

Călătoriile sunt costisitoare, indiferent că vorbim de teritoriul național sau internațional. Cum reușești să îți finanțezi deplasările?

Prin planificare și experiență. Dacă le planicifi cu ceva timp înainte și mai iei și câțiva prieteni cu tine, costurile sunt mult mai mici. Un cost este închirierea unei mașini la 2 persoane vs închirierea unei mașini la 4,5 persoane. În plus, sunt și vânător de oferte și promoții. Nu am o destinație fixa în care să merg, eu merg acolo unde sunt biletele de avion ieftine sau la promoție.

Ai dezvoltat pagina web SilTrips.com. Ce găsim acolo?

Advertisement

Am început blogul SilTrips la mijlocul anului 2021. Inițial mi-a fost greu să scriu articole, deoarece în ultimii ani mă axam pe social media Instagram și TikTok unde nu erau necesare texte elaborate doar fotografii și materiale video. Dar cu timpul, am învățat puterea scrisului. Pe blog puteți regăsi poveștile experiențelor în viziunea mea: călătorii în România și prin alte țări, destinații și cazări pe care le consider inedite, recomandări de vacanțe etc.

Te provoc să punem puțină sare și piper peste interviu! Vreau să ne povestești o întâmplare/ peripeție pe care n-o poți uita și pe care nu îți doresti să o mai trăiești din nou!

Într-o călătorie în Estonia am avut o peripeție ce nu aș mai repeta. În momentul în care urma să mă îmbarchez pe avionul spre casă am fost reținut de ofițerii vamali, aparent sub pretextul unor verificări. Mi-au reținut cartea de identitate, telefonul și încălțămintea, iar timp de aproape o oră am fost închis într-o “celulă” fără nici o altă explicație suplimentară. Nu v-aș putea descrie ce am simțit în acele momente, știind că avionul probabil va decola fără mine. Până la urmă situația s-a rezolvat, singura explicație ce mi s-a dat era cu privire la cartea mea de identitate care li se părea fals. Am fost excortat până la avion de către agenți într-o mașină de poliție. Privirile călătorilor care așteptau în avion a fost de milioane când la intrarea mea în avion am auzit „Boarding Completed”.

Care sunt tendinţele de călătorie pentru sezonul de vară? Dar pentru cel de iarnă?

Pentru vară, rămân cele clasice Grecia, Bulgaria, Turcia, însă acum turismul a reînviat puțin și lumea călătorește mai mult. Acum și destinațiile exotice sunt din nou căutate. Țările care și-au deschis porțile își așteaptă musafirii. Purta Cana din Republica Dominicană, Mexic, Dubai, Brazilia, Thailanda, Seychelles, Maldive sau Sri Lanka sunt destinații care sunt foarte ofertante.

Advertisement

Pentru sezonul de iarnă, avem tot cele 2 opțiuni, ski și vacanțe la căldură. Nu cred ca până la iarnă vor mai continua restricțiile foarte dure. Aceste destinații vor fi deschise la capacitate maximă.

Cum este mai bine să plecăm la drum: pe cont propriu sau cu o agenție de turism?

Depinde. Pe cont propriu este mai bine dacă ne dorim libertate și nu un program fix. În schimb pentru agenții, acolo avem mult mai multă organizare și siguranță. Cu o agenție nu trebuie să îți faci griji de nimic. Totuși, în destinațiile exotice este recomandată agenția căci, acolo dacă nu cunoști locul poți cădea în plasa escrocheriilor.

Ce sfat le poți da turiștilor români pentru alegerea destinației potrivite?

Alegeți ce vă place și documentați-vă. Pozele sunt frumoase, dar de obicei nu redau întregul tablou. Citiți despre destinația pe care o alegeți. Căci cel mai mic detaliu poate sa facă vacanța perfectă sau vacanța cea mai neplăcută. Alegeți ce vi se potrivește.

Și pentru că ești din Cluj, la final de interviu, te rog să ne spui ce loc frumos nu trebuie ratat dacă vizităm orașul tău?

Advertisement

Aerul vienez pe care ți-l inspiră arhitectura, străzile pavate cu amintiri și istorie, amestecul de mister și vivacitate, toate acestea fac din Cluj-Napoca un oraș al metamorfozelor spiritului omenesc de-a lungul timpului. Obiectivele turistice din oraș și împrejurimi sunt multe. Vă recomand Piața Muzeului, Piața Unirii, Bulevardul Regele Ferdinand sau Parcul Central. Nu puteți rata nici Salina din Turda unde vă puteți începe propria „Călătorie spre centrul pământului”.

Mulțumim pentru participarea la seria noastră de interviuri!

Ai nevoie de sfaturi pentru propria călătorie? Îl găsești pe Szilárd pe Instagram și TikTok.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oameni

Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani

Published

on

La doar 15 ani, Vladimir Vîrzob a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. „Micul Einstein” este mândria Olteniei, dar și a întregii țări, iar reușita sa a fost apreciată de iluștri cercetători din România. Invenția lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-și, astfel, propria contribuție la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generație. Recent, Vladimir s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. În urma unor deducții teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiții ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcționare al bateriei”, povestește Vladimir Vîrzob.

​​Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, primind distincția de excelență în 2023.

„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranța că va fi pus în practică și dezvoltată, invenția reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu

Advertisement

Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară și chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a concurat alături alți 200 de participanți de toate vârstele, din 16 țări.

În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

În mijlocul provocărilor și oportunităților care definesc prezentul și viitorul României,
campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate țara cu un scop nobil și ambițios: să identifice, să promoveze și să susțină tinerii talentați și dornici să contribuie la progresul țării. Astfel, a fost descoperit și tânărul Vladimir Vîrzob și invenția sa unică. Această inițiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea și potențialul extraordinar al generației tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mișcare care își propune să schimbe paradigmele și să stimuleze inovația și excelența în toate domeniile.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin
performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, care va fi lansat la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading