Connect with us

Artiști

A plecat în Marea Britanie pentru un viitor mai bun, s-a întors în România să cânte, dar a cucerit o lume întreagă. Interviu – Aura B.

Published

on

Aura B. (Aura Broscăreanu) este cantăreața care reușește să își surprindă admiratorii cu fiecare piesă lansată, dar și prin apariții extravagante pline de culoare. A început să studieze muzica de la o vârstă fragedă, moment în care s-a îndrăgostit de celebrul instrument – pianul. Odată cu trecerea timpului și-a descoperit calitățile vocale și a continuat studiul. Își dorea mai mult de la carieră, astfel că a decis să părăsească România, cel puțin pentru o perioadă, și să-și construiască un viitor mai bun în Marea Britanie.

Ca și artist, trăiește ceea ce cântă, nu doar cântă. Anii de experiență o ajută acum pe Aura să simtă cu adevarat menirea muzicii. Starea pieselor, mai precis încărcătura emoțională și spirituală, reuseșesc să o hrănescă pe artistă și să o motiveze, și de aceea, pe scenă se simte „acasă”. Așa cum însăși spune: „Nu cânt pentru faimă, cânt pentru că asta îmi este chemarea! Prin cântec mă pot exprima, pot vorbi, pot trăi.“

În continuare, Aura B. a oferit un interviu pentru publicația SuperTu.ro:

Pentru început, vă provoc la o incursiune prin viața personală și profesională, căci vreau să dăm ocazia tuturor cititorilor să afle cât mai multe despre dumneavoastră. În acest sens, aș vrea să îmi spuneți cine este Aura B. – omul, dar Aura B. – artistul?

Bine v-am găsit și mulțumesc pentru invitație. Aura B omul – eu sunt o persoană destul de sensibilă, foarte empatică, civilizată și respectuoasă, dar tot omul Aura B este și încăpățânată, geloasă și destul de ușor de rănit, fiind foarte naivă uneori pentru că vreau să am încredere în oameni, dar nu toți sunt ceea ce par, așa că, uneori mă rănesc intenționat sau nu. Eu mă văd o fată destul de simplă, dar cei care mă cunosc zic că sunt complexă. Ce mai pot spune despre mine este că, fiind zodia Gemeni, sunt duală, extremistă, totul sau nimic, alb sau negru, la extremă.

Advertisement

Aura B. – artistul, este foarte ambițioasă, îi plac provocările muzicale, îmi place să fiu activă, aș sta în studio 25/24 apoi aș lua-o de la capăt. Ceea ce fac, nu e doar un job pentru mine, este ceea ce sunt, mă exprim mult mai bine într-o piesă muzicală decât într-un interviu de exemplu (n.r. râde). Nu am mereu inspirație să scriu, dar ce am observat este că atunci când sunt tristă, găsesc foarte repede ceea ce caut muzical, inspirația.

Care vă este profesia de bază, pe langă titlul de “artist”?

Făcând muzică de mică, mai exact de la vârsta de 5 ani – când am început să studiez pianul, apoi liceul de muzică, ș.a.m.d., am considerat că aceasta ar fi meseria de bază, dar, odată cu trecerea timpului am realizat că e nevoie și de altceva pe lângă asta, așa că am deschis o firmă în UK în anul 2015 care avea la bază tot muzica, era pentru organizare de evenimente, ulterior am mai adăugat și alte domenii de activitate, precum removals, transport.

Care este povestea dumneavoastră? Cum ați descoperit muzica?

Talentul muzical mi l-au descoperit părinții de mică, apoi m-au dat la pian. Vocal, am început pe la 11 – 12 ani și îmi amintesc că eram fană Michael Jackson.

Viața este formată din alegeri. Care este cea mai bună alegere pe care ati făcut-o până în prezent?

Advertisement

De-a lungul timpului am făcut fel și fel de alegeri, bune, proaste, am greșit, dar am și învățat din greșeli. Cel puțin așa cred! Cea mai bună alegere? Când am plecat din țară! Atunci cred că a și început procesul de maturizare. Eram dezamăgită de tot ceea ce se întâmpla în România, mă refer la ce nu-mi oferea țara mea, deși încercam cum puteam să răzbat cu muzica, era în zadar.

Pe lângă munca frumoasă care vă împlinește, ce vă face fericită?

Fericirea este un cuvânt atât de amplu, de adânc, încât nu știu dacă am cunoscut-o, dar în timp ce cânt mă liniștesc, îmi hrănește sufletul, mă regăsesc, aș putea spune că muzica mă poate împlini.

Care este cea mai mare provocare întâmpinată de-a lungul traseului profesional? A existat vreo situație în care ați simțit că nu găsiți rezolvarea?

Provocări au fost de tot felul, dar nu, nu am simțit că nu au rezolvare, dimpotrivă, mă ambiționează, deoarece știu că pot.

Ce vă menține entuziasmul de a face muzică în continuare?

Advertisement

Ce poate fi mai frumos decât muzica? Îmi oferă tot ce sufletul meu are nevoie. Entuziasmul de a face muzică e menținut de PUBLIC. Când văd că iubesc muzica mea, e tot ce-mi doresc pentru a continua să ofer ceea ce am de oferit. Pentru orice artist, publicul e cel mai important. Eu exist ca artist pentru că publicul mă iubește.

Cu un simplu search pe YouTube sau Google, Aura B. este o prezență puternică. Ce presupune lansarea cu consecvență a unor piese noi și videoclipuri profesionale?

Este destul de greu să fi mereu activ, sa ai piese noi, clipuri noi, totul ține de bani, din păcate. Ai bani, ai și piese și clipuri bune.

Aveți apariții deosebite la fiecare eveniment! Ținutele sunt gândite de dumneavoastră sau este acolo cineva care vă oferă sfaturi de imagine?

Ținutele mele sunt creații proprii, dar și creațiile altora pentru mine. Îmi place unicitatea, să fiu unică din toate punctele de vedere.

Advertisement

Care sunt planurile de viitor din perspectiva profesională? Dar din perspectiva vieții personale?

Am foarte multe proiecte de lansat în viitorul apropiat, dar și proiecte la care lucrez. Vreau să ajung la inima tuturor, vreau că muzica mea să creeze amintiri multora, să împace multe persoane, să se distreze pe muzica mea, sau mulți chiar se pot regăsi în poveștile din piesele mele. Viața mea personală este o dilemă pentru mulți, este că o enigmă. Viața mea personală este foarte confuză, nu prea am multe de zis aici. Ca orice om, vreau iubire ca să ofer iubire. Momentan, viața personală este pe locul doi, cea profesională este pe primul loc. Dacă ceea ce fac vă bucură, vă place, atunci aici găsesc eu satisfacția și mulțumirea sufletească.

Te felicităm pentru parcursul profesional și îți dorim mult succes din partea redacției SuperTu.ro.

Aura B. | Instagram | FaceBook | YouTube

Advertisement

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Pianista Sânziana Mircea inclusă de Universitatea Bocconi în topul celor mai de succes absolvente din istoria sa

Published

on

Una dintre cele mai prestigioase universitati din lume – Universitatea de Economie Luigi Bocconi din Milano, a celebrat data de 8 martie – Ziua Internationala a Femeii, prin lansarea volumului “Changed by Women”. Realizat in colaborare cu jurnalista Diana Cavalcoli de la Corriere della Sera, volumul prezinta povestile de succes a 99 de absolvente ale universitatii, selectate din cei peste 120 de ani de activitate. Printre acestea se numara si pianista Sinziana Mircea, singura romanca inclusa in acest top.

Este un imens privilegiu sa fiu inclusa printre cele 99 de absolvente din toate timpurile, selectate de Bocconi pentru a fi prezentate in aceasta carte. Cu atat mai mult cu cat anul acesta Bocconi Business School, a carei absolventa sunt, s-a clasat pe locul 3 in topul celor mai bune scoli de business din lume”, a declarat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.

Printre cele 99 de povesti de succes se numara: Alice Acciarri – General Manager e-Bay Italia, Silvia Ardagna – Chief European Economist Barclays, Elisa Balbo – soprana de nivel mondial, Silvia Candiani – Vice-President Microsoft, Margherita Della Valle – CEO Vodafone Group, Francesca Cornelli – Decan Kellogg School of Management/ Northwestern University Chicago, Roberta Gatti – World Bank Chief Economist for EMEA, Elisabetta Magistretti – prima CEO UniCredit Bank, Titti Postiglione – Sef Adjunct al Departamentului pentru Protectia Civila Italia.

Pianista Sinziana Mircea, absolventa a programului de masterat in managementul artelor s-a remarcat atat prin cariera concertistica desfasurata pe marile scene ale lumii, cat si prin activitatile sale de profesor universitar, cercetator si antreprenor cultural. Proiectele muzicale realizate de Sinziana s-au evidentiat prin caracterul inovator, acesta fiind trademark-ul muzicienei romane. Astfel, muziciana a realizat restituri ale patromoniului muzical mondial prin prezentarea in premiera absoluta a unor lucrari de secol XVIII, descoperite chiar de ea in arhivele conservatoarelor italiene. Programele concertelor sale, prezentate cu mare succes de public si critica in intreaga lume, contin atat repertoriul clasic, cat si compozitiile pianistei, in show-uri imersive de muzica si lumina, in care muzica este insotita de proiectii video realizate cu inteligenta artificiala.

Advertisement

Sinziana este, deasemenea, implicata in numeroase proiecte educationale dedicate promovarii tinerilor muzicieni, derulate prin Asociatia Museart, fondata de aceasta in 2012.

Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu, incepand din anul 2023 Sinziana Mircea a sustinut un amplu turneu mondial pe scene precum Kennedy Center din Washington D.C., Silk Road Arts Center Beijing, Filarmonica din Ljubliana, Teatrul National de Dans din Budapesta si altele.

“Bocconi mi-a deschis usa catre o alta lume: m-a facut sa inteleg intr-un sens profund ca muzica devine relevanta daca este impartasita cu publicul la un nivel emotional profund si durabil. Publicul de azi cauta experiente imersive, senzoriale, iar actul artistic, pentru a ramane relevant, trebuie sa raspunda acestor nevoi. Am inteles o data in plus ca sectorul cultural are forta de a regenera si dezvolta comunitatile, fie ele mici sau mari, intr-un mod minunat, iar aceasta trebuie sa devina o prioritate pentru fiecare natiune.”, a declarat pianista Sinziana Mircea.

Cele 99 de povesti de succes pun o lumina puternica asupra rolului femeilor in transformarea si progresul societatii moderne, intr-un moment in care umanitatea se afla in profunda schimbare, determinata de provocari dintre cele mai mai mari si mai diverse.

Despre Sinziana Mircea

Advertisement

Pianista Sinziana Mircea a concertat in Statele Unite ale Americii, Japonia, China si Europa, pe scene precum: Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington DC, Tokyo Metropolitan Theater, Silk Road Arts Center Beijing, St Martin-in-the-Fields Londra, Ateneul Roman sau Sala Radio din Bucuresti etc.

Pianista a obtinut diploma de licenta cu calificativul maxim la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania si diploma de masterat la Guildhall School of Music & Drama Londra, unde a fost admisa cu bursa integrala de studii oferita de Steinway & Sons UK. In paralel, pianista s-a perfectionat la Accademia Pianistica Imola din Italia. Ulterior a urmat cursurile de masterat in Arts Management la SDA Bocconi Business School – Milano. A obtinut numeroase premii in competitii nationale si internationale, printre care Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). In anul 2014 a devenit primul bursier roman al Van Cliburn Foundation TCU School of Music, SUA, fiind invitata sa participe la Piano Texas Festival & Academy, in urma unor selectii la nivel mondial. Sinziana Mircea a primit in 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.

Inregistrarile concertelor ei au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia sau Radio Romania Muzical. Pianista a lansat cinci CD-uri, dintre care 3 discuri solistice Fortuna – Piano Sensation, Unending Love si Nihil Sine Deo si a alte doua impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu. Ȋn prezent, preda la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Sardinia, Italia. Sinziana Mircea a obtinut bursele de cercetare “Nicolae Iorga” oferita de Ministerul Educatiei si ICR Venezia, precum si bursa “Bratianu” oferita de Ministerul Culturii. Acum Sinziana Mircea este doctoranda in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Advertisement
Continue Reading

Artiști

Alexandra Căpitănescu a câștigat „Vocea României” 2023 și premiul în valoare de 100.000 de euro

Published

on

Publicul a votat câștigătorul în Marea Finală Vocea României 2023! Iată cine a câștigat râvnitul trofeu și suma impresionantă de 100.000 de euro!

Vineri seara, pe data de 15 decembrie, în Marea Finală Vocea României 2023, au participat patru concurenți: Vlad Musta, din echipa Irinei Rimes, Alex Maxim din echipa lui Smiley, Melisa Antonesi, finalistă în echipa lui Theo Rose și Horia Brenciu și Alexandra Căpitănescu, din echipa lui Tudor Chirilă.

Marele câștigător din Finala Vocea României 2023 este Alexandra Căpitănescu!

Alexandra, în vârstă de 19 de ani, a obţinut cele mai multe voturi din partea publicului, după ce a cântat melodia „Alone” şi a avut un duet cu antrenorul Tudor Chirilă şi cu Adrian Nour.

Advertisement

Tânăra este din Galaţi şi este studentă la Facultatea de Fizică Medicală, dorindu-şi să devină fizician medical. Deşi întotdeauna a fost atrasă de ştiinţele exacte, are şi o pasiune puternică pentru muzică, fiind încă de mică fascinată de sunetul pe care îl scot păsările din curte. Alexandra a mărturisit că este o cu totul altă persoană când este pe scenă. În viaţa de zi cu zi este percepută ca retrasă şi cuminte. De altfel, ea spune că nu a avut prea mulţi prieteni şi că în copilărie prefera să stea la bunici şi să cânte singură, imaginându-şi că dă concerte.

Pe locul numărul II s-a clasat Vlad Musta, Melisa Antonesi pe locul al III-lea, iar Alex Maxim pe cel de-al IV-lea.

Continue Reading