Evenimente
30 de ani de Francofonie științifică, la București

Published
9 months agoon

Proiecte de cercetare, mobilități, burse de studiu școli de vară, concursuri și 144 de instituții de învățământ superior în 23 de țări din regiunea Europa Centrală și Orientală.
Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală și Orientală sărbătorește anul acesta 30 de ani de la inaugurarea biroului său de la București.
Pentru a marca acest eveniment, la finalul săptămânii trecute (27-28 iunie), au fost organizate în Sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice(ASE), Conferința Regională a Rectorilor AUF-ECO (C2R-ECO), precum și Atelierul dedicat Francofoniei științifice în Europa Centrală și Orientală. Evenimentul a reunit aproape 100 de reprezentanți din peste 50 de instituții de învățământ superior și cercetare membre ale AUF din 15 țări francofone din regiune.
Celebrarea a 30 de ani de la deschiderea biroului de la București reprezintă un interval generos de timp, care a condus la consolidarea comunicării academice, interculturale și inter-instituționale dintre România și țările francofone, dar și dintre țările central și est-europene și instituții academice de renume din Franța și alte țări francofone.
În decursul a trei decenii, Agenția Universitară a Francofoniei a acordat numeroase burse și mobilități pentru cei mai talentați francofoni din regiune, facilitând totodată accesul la resursele academice din țările francofone occidentale pentru numeroși tineri din Europa Centrală și Orientală.
În cadrul evenimentului au susținut alocuțiuni domnul Marius PROFIROIU, Prorector al ASE, domnul Sorin Cîmpeanu, președinte al AUF, domnul Dan Cașcaval, rector al Universității tehnice „Gh. Asachi” din Iași și președinte al Conferinței Rectorilor din Europa Centrală și Orientală, domnul Slim Khalbous, rector al AUF.
Conferința a reprezentat o bună ocazie pentru a menționa subiecte precum bilanțul organizației, rezultatele, provocările, precum și noile direcții și proiecte propuse în cadrul rețelei. De asemenea, a fost prezentat Programul internațional de Mobilitate și Inserție Profesională Francofonă-PIMEFdedicat studenților din spațiul francofon, care va fi lansat în cadrul Summitului Francofoniei care va avea loc la Paris, în noiembrie 2024.
Au fost organizate trei comisii tematice în cadrul cărora participanții au fost invitați să abordeze teme precum: internaționalizarea universităților din regiunea Europa Centrală și Orientală, dezvoltarea inteligenței artificiale și a securității cibernetice precum și cercetarea și dezvoltarea în spațiul francofon. Acestea comisii s-au aflat sub coordonarea unor rectori ai universităților din Armenia, Albania și Republica Moldova, precum și de membrii ai instanțelor AUF.
Un moment special în cadrul conferinței a fost dedicat reprezentanților Ucrainei, care au subliniat importanța continuării activităților francofone, precum și a sprijinului semnificativ acordat de al AUF prin intermediul proiectelor digitale, și programelor de mobilități, în vreme de criză.
„Aniversarea a 30 de ani de prezență a AUF în Europa Centrală și Orientală marchează prilejul unei evaluări pozitive a acțiunilor desfășurate în favoarea Francofoniei în regiune. În ultimii ani, a existat o puternică adeziune la ceea ce înseamnă Francofonia științifică. In prezent, în universitățile din rețeaua noastră există 120 de filiere francofone cu o ofertă de 38 de domenii științifice”, a declarat Mohamed Ketata, director regional al AUF – ECO.
Dacă la inaugurarea sa, în 1994, biroul cuprindea 7 universități din 3 țări, astăzi 144 de instituții de învățământ superior și cercetare din 23 de țări din regiune fac parte din rețeaua AUF. Activitatea biroului AUF ECO până în prezent reprezintă 5.500 de mobilități efectuate, 1.200 de studenți beneficiari ai burselor, precum și aproape 300 de proiecte de activități științifice finanțate în diferite domenii precum: fizică, astronomie, arheologie, sănătate, științe socio-umane și arhitectură.
Despre Agenția Universitară a Francofoniei
Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este prima rețea universitară din lume care reunește mai mult de 1000 de universități și centre de cercetare din 120 de țări de pe 5 continente. Este operator al Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare.
Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior. Oferă studii despre sau în limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru profesionalizarea învățământului, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar.
Despre Biroul Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei
Biroul a fost inaugurat în 1994, în urma semnării acordului dintre AUF și Guvernul României, în iunie 1994. La inaugurarea sa, biroul a avut 7 universități membre, răspândite în trei țări (România, Bulgaria și Republica Moldova).
Anul acesta, la momentul aniversării a 30 de ani, Direcția Regională AUF pentru Europa Centrală și Orientala situată la București conduce o rețea de 144 de unități universitare în 23 de țări din regiune: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina.
Acțiunea AUF în Europa Centrală și Orientală este coordonată de Direcția Regională AUF în Europa Centrală și de Est, bazată în același timp pe 6 birouri in 6 țări din regiune și anume: Moldova, Bulgaria, Armenia, Albania, Georgia, România.
You may like
-
Oportunitate de a străluci pe scenă. Tinerii artiști se pot înscrie la Festivalul Național de Interpretare „Glasul Valahiei” 2025
-
”The Smart, the Bold, the Beautiful” – Gala Excelenței Feminine 2025
-
„Dragoste Fără Cuvinte” – Persoane Surde, Limba Semnelor și Vedete pe Marele Ecran – Trailer Oficial
-
Ecourile revelatoare ale Classix Festival 2025
-
Festivalul Lumini Sonore revine la București! Tineri artiști din 19 județe vor străluci pe scena Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Capitală
-
André Rieu la Cluj: Noi bilete disponibile pentru concertele de la BT-Arena din noiembrie 2025
Evenimente
Oportunitate de a străluci pe scenă. Tinerii artiști se pot înscrie la Festivalul Național de Interpretare „Glasul Valahiei” 2025

Published
4 days agoon
March 21, 2025
Ești pasionat de muzică și visezi să te faci remarcat? Acum ai șansa să te înscrii la cea de-a cincea ediție a Festivalului Național de Interpretare „Glasul Valahiei”, care va avea loc între 25 și 27 aprilie 2025, la Amfiteatrul „George Enescu” din Târgoviște! Acest festival-concurs prestigios include două secțiuni: Muzică populară (25 aprilie) și Muzică ușoară (26 și 27 aprilie), oferind o platformă excelentă pentru tinerii talentați care doresc să strălucească pe scenă.
Felicia Filip, soprana renumită și directorul general al Operei Comice pentru Copii, va prezida juriul, alături de nume sonore precum Cristian Mihăilescu (regizor de operă), Ozana Barabancea (muzician și vedetă TV), Iuliana Marciuc (jurnalist și producător TV la Televiziunea Română), Daiana Berbec și mulți alți artiști iubiți, printre care Izabela Simion, Claudiu Dumitrache, Nicoleta Vasile și Cristina Dan.
Cu o echipă artistică de top, coordonată de Andrei Coman (director artistic) și Dragoș Popa (director general), festivalul promite să aducă în prim-plan noi talente și să ofere un spectacol memorabil, prezentat cu eleganță de Bianca Buca, redactor la Radio România Brașov.
Înscrierile sunt deschise până pe 10 aprilie 2025! Dacă vrei să participi, nu rata ocazia de a te înscrie accesând www.glasulvalahiei.ro sau contactând organizatorii la glasulvalahiei@gmail.com și la numărul de telefon 0763.719.843.
Acesta este momentul tău să îți demonstrezi talentul și să fii evaluat de un juriu de elită din industria muzicală românească. Nu uita, intrarea este liberă pentru spectatori, așa că adu-ți prietenii și familia să te susțină într-o atmosferă plină de muzică și energie!
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Artist pentru Artă” din Brașov, în parteneriat cu Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, și Arhiepiscopia Târgoviștei.

Alice ON & OFF (r. Isabela Tent), Anul nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), Moromeții 3 (r. Stere Gulea), Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn) și Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Astfel, două dintre filmele nominalizate la cea mai râvnită categorie sunt documentare.
Performanțele cineaștilor români pentru anul 2024 vor fi recompensate în cadrul celei de-a 19-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.
Anul Nou care n-a fost și Moromeții 3 conduc topul celor mai nominalizate filme, cu câte 13 nominalizări, urmate de Săptămâna Mare (12 nominalizări) și Trei kilometri până la capătul lumii (9 nominalizări).
La categoria Cea mai bună Regie sunt nominalizați Isabela Tent pentru documentarul Alice ON & OFF, Bogdan Mureșanu pentru Anul Nou care n-a fost, Stere Gulea pentru finalul trilogiei Moromeții, Andrei Cohn pentru filmul Săptămâna Mare și Emanuel Pârvu pentru Trei kilometri până la capătul lumii.
Nominalizările pentru categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal sunt Nicoleta Hâncu pentru rolul din Anul Nou care n-a fost, Olga Török pentru rolul din Clara (r. Sabin Dorohoi), Rodica Lazăr pentru rolul din Ext. Mașină. Noapte (r. Andrei Crețulescu), Olimpia Melinte pentru rolul din Moromeții 3 și Nicoleta Lefter pentru rolul din Săptămâna Mare.
Cel mai bun actor într-un rol principal va fi decis între Adrian Văncică pentru rolul din Anul Nou care n-a fost, Yann Verburgh pentru rolul din Captura (r. Adrian Voicu), Emanuel Pârvu pentru rolul din Familiar (r. Călin Peter Netzer), Alex Călin pentru rolul din Moromeții 3 și Doru Bem pentru rolul din Săptămâna Mare.
Alice ON & OFF (r. Isabela Tent), Leo Records: Strictly For Our Friends (r. Ioana Grigore), Maia – Portret cu mâini (r. Alexandra Gulea), Moartea lui Iosif Zagor (r. Adi Dohotaru) și Opt Ilustrate din lumea ideală (r. Radu Jude și Christian Ferencz-Flatz) sunt titlurile nominalizate pentru categoria Cel mai bun film documentar.
În curs pentru Cel mai bun film de debut intră Alice On & Off (r. Isabela Tent), Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), Captura (r. Adi Voicu), Clara (r. Sabin Dorohoi), și Horia (r. Ana Maria Comănescu).
Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe https://premiilegopo.ro/
Juriile care au stabilit nominalizările
Premiile Gopo au două jurii de preselecție, pentru categoria lungmetrajelor și pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul pentru lungmetraje a fost alcătuit, ca și până acum, din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Jurații de anul acesta au fost criticii de film Dana Duma și Ion Indolean, jurnalista Anca Vancu, regizorii Marian Crișan și Constantin Popescu, actrița Maria Popistașu, producătoarea de film Anamaria Antoci, directoarea de imagine Ana Drăghici, curatorul de film Bogdan Movileanu, consultantul cultural Corina Șuteu și scenaristul Florin Lăzărescu.
Din juriul de documentare și scurtmetraje au făcut parte 5 profesioniști din industrie: criticii de film Cezar Gheorghe și Andreea Chiper, regizorul Șerban Georgescu, producătoarea de film Velvet Moraru și selecționera de film Anca Păunescu.
42 de lungmetraje s-au regăsit pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film.
După anunţul nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti sunt invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.
Evenimente
”The Smart, the Bold, the Beautiful” – Gala Excelenței Feminine 2025

Published
6 days agoon
March 19, 2025
Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno organizează, pe data de 18 martie 2025, la București, Muzeul Național de Artă al României, Sufrageria Regală, de la ora 18.00, evenimentul cu titlul ”The Smart, the Bold, the Beautiful”, a III-a ediție a Galei Excelenței Feminine.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, ne propunem să aducem un omagiu sensibilității, frumuseții și inteligenței feminine. Vom celebra feminitatea, inteligența și forța femeii în societate.
În cadrul Galei ”The Smart, the Bold, the Beautiful” vom premia doamne determinate și puternice care s-au remarcat de-a lungul timpului prin performanțe în profesie și în viața publică. Această ediție ne oferă prilejul să recunoaștem rolul femeii în societate, a necesității sprijinirii egalității de gen și a implicării femeii în viața comunității.
28 de femei de succes, prin poveștile lor personale, inspiră și modelează comportamente ale generațiilor care vin. Avem privilegiul să le prezentăm în firescul lor, în determinarea și puterea sacrificiului lor personal.
Proiectul ”Împreună protejăm România” a fost inițiat în anul 2020 de Grupul de Presă MediaUno și dezvoltat împreună cu Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ajungând la 17 ediții de conferințe și 10 ediții de gală organízate și câteva publicații editate.
Detalii despre acest proiect se regăsesc pe https://impreuna-protejam-romania.ro/

Oportunitate de a străluci pe scenă. Tinerii artiști se pot înscrie la Festivalul Național de Interpretare „Glasul Valahiei” 2025

Nominalizările la Premiile Gopo 2025
