Connect with us

Evenimente

30 de ani de Francofonie științifică, la București

Published

on

Proiecte de cercetare, mobilități, burse de studiu școli de vară, concursuri și 144 de instituții de învățământ superior în 23 de țări din regiunea Europa Centrală și Orientală.

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală și Orientală sărbătorește anul acesta 30 de ani de la inaugurarea biroului său de la București.

Pentru a marca acest evenimentla finalul săptămânii trecute (27-28 iunie), au fost organizate în Sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice(ASE), Conferința Regională a Rectorilor AUF-ECO (C2R-ECO), precum și Atelierul dedicat Francofoniei științifice în Europa Centrală și Orientală. Evenimentul a reunit aproape 100 de reprezentanți din peste 50 de instituții de învățământ superior și cercetare membre ale AUF din 15 țări francofone din regiune.

Celebrarea a 30 de ani de la deschiderea biroului de la București reprezintă un interval generos de timp, care a condus la consolidarea comunicării academice, interculturale și inter-instituționale dintre România și țările francofone, dar și dintre țările central și est-europene și instituții academice de renume din Franța și alte țări francofone.

Advertisement

În decursul a trei decenii, Agenția Universitară a Francofoniei a acordat numeroase burse și mobilități pentru cei mai talentați francofoni din regiune, facilitând totodată accesul la resursele academice din țările francofone occidentale pentru numeroși tineri din Europa Centrală și Orientală. 

În cadrul evenimentului  au susținut alocuțiuni domnul  Marius PROFIROIU, Prorector al ASEdomnul Sorin Cîmpeanu, președinte al AUF, domnul Dan Cașcaval, rector al Universității tehnice „Gh. Asachi” din Iași și președinte al Conferinței Rectorilor din Europa Centrală și Orientală, domnul Slim Khalbous, rector al AUF.

Conferința a reprezentat o bună ocazie pentru a menționa subiecte precum bilanțul organizației, rezultatele, provocările, precum și noile direcții și proiecte propuse în cadrul rețelei. De asemenea, a fost prezentat Programul internațional de Mobilitate și Inserție Profesională Francofonă-PIMEFdedicat studenților din spațiul francofon, care va fi lansat în cadrul Summitului Francofoniei care va avea loc la Paris, în noiembrie 2024.

Au fost organizate trei comisii tematice în cadrul cărora participanții au fost invitați să abordeze teme precum:  internaționalizarea universităților din regiunea Europa Centrală și Orientală, dezvoltarea inteligenței artificiale și a securității cibernetice precum și cercetarea și dezvoltarea în spațiul francofon. Acestea  comisii s-au aflat sub coordonarea unor rectori ai universităților din Armenia, Albania și Republica Moldova, precum și de membrii ai instanțelor AUF.

Un moment special în cadrul conferinței a fost dedicat reprezentanților Ucrainei, care au subliniat importanța continuării activităților francofone, precum și a sprijinului semnificativ acordat de al AUF prin intermediul proiectelor digitale, și programelor de mobilități, în vreme de criză.

Advertisement

„Aniversarea a 30 de ani de prezență a AUF în Europa Centrală și Orientală marchează prilejul unei evaluări pozitive a acțiunilor desfășurate în favoarea Francofoniei în regiune. În ultimii ani, a existat o puternică adeziune la ceea ce înseamnă Francofonia științifică. In prezent, în universitățile din rețeaua noastră există 120 de filiere francofone cu o ofertă de 38 de domenii științifice”, a declarat Mohamed Ketata, director regional al AUF – ECO.

Dacă la inaugurarea sa, în 1994, biroul cuprindea 7 universități  din 3 țări, astăzi 144 de instituții de învățământ superior și cercetare din  23 de țări din regiune fac parte din rețeaua AUF. Activitatea biroului  AUF ECO până în prezent reprezintă 5.500 de mobilități efectuate, 1.200 de studenți beneficiari ai burselor, precum și aproape 300 de proiecte de activități științifice finanțate în diferite domenii precum: fizică, astronomie, arheologie, sănătate, științe socio-umane și arhitectură.

Despre Agenția Universitară a Francofoniei

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este prima rețea universitară din lume care reunește mai mult de 1000 de universități și centre de cercetare din 120 de țări de pe 5 continente. Este operator al Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare.

Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior. Oferă studii despre sau în limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru profesionalizarea învățământului, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar.

Advertisement

 Despre Biroul Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei 

Biroul a fost inaugurat în 1994, în urma semnării acordului dintre AUF și Guvernul României, în iunie 1994. La inaugurarea sa, biroul  a avut 7 universități membre, răspândite în trei țări (România, Bulgaria și Republica Moldova).

Anul acesta, la momentul aniversării a 30 de ani, Direcția Regională AUF pentru Europa Centrală și Orientala situată la București conduce o rețea de 144 de unități universitare în 23 de țări din regiune: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina.

Acțiunea AUF în Europa Centrală și Orientală este coordonată de Direcția Regională AUF în Europa Centrală și de Est, bazată în același timp pe 6 birouri in 6 țări din regiune și anume: Moldova, Bulgaria, Armenia, Albania, Georgia, România.

Advertisement

Evenimente

Open call pentru o nouă rezidență ce explorează relația dintre dans și tehnologie: înscrieri la Budapest Dance Hack până pe 14 iulie

Published

on

După prima iterație a rezidenței multidisciplinare la intersecția dintre dans și tehnologie, ce a început la Oulu, Finlanda, în mai 2024, și se finalizează anul viitor la București, acum înscrierile sunt deschise pentru cea de-a doua etapă a proiectului amplu realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România).

Central Europe Dance Theatre (Ungaria) caută participanți care să li se alăture pentru Budapest Dance Hack, care va avea loc între 11 și 15 noiembrie la Bethlen Téri Színház. Apelul internațional este deschis până pe 14 iulie și se pot înscrie atât artiști, cât și programatori, designeri, muzicieni, dansatori etc. – interesați de o experiență colaborativă alături de alți artiști cu idei similare și specialiști în tehnologie dispuși să își asume riscuri creative, dintr-o perspectivă de susținere și cu accent pe integrarea corpului în mișcare în practica lor.        

„Oulu Dance Hack va rămâne o experiență cu adevărat vie pentru mine pentru foarte, foarte mult timp. Dance Hack nu este doar o metodă, ci o filozofie și o explorare și un experiment psihologic. Căutăm candidați care sunt deschiși la lucruri noi, receptivi la ceilalți, nu au prejudecăți și îndrăznesc să se exprime sincer. Diversitatea este importantă pentru ei din punct de vedere emoțional, cultural și experiențial”, spune Réka Gerlits, directorul general al Central Europe Dance Theatre.

„Pentru profesia de dans, aceasta este o inițiativă excepțională care deschide noi oportunități de conexiune internațională. În același timp, poate fi și următorul pas în interesul, implicarea și dobândirea unui nou tip de experiență pentru spectatori. Căutăm din ce în ce mai multe soluții inovatoare care să aducă noi dimensiuni ale consumului de cultură în viitor, oferind astfel o opțiune alternativă de operare pentru profesia de dans și pentru alte sectoare de artă aferente acesteia”, adaugă și directorul artistic al companiei de dans, László Mádi.

Cei interesați să aplice pentru Budapest Dance Hack 2024 sunt rugați să acceseze https://dancehack.eu/  înainte de 14 iulie, unde pot completa un formular de înscriere și pot încărca un CV și o scurtă scrisoare de intenție.

Advertisement

Participanții selectați vor primi o remunerație și diurnă atât pentru perioada hack-ului, cât și pentru zilele de călătorie, precum și acoperirea cheltuielilor de cazare și de călătorie. Proiectul Dance Hack este dedicat sustenabilității mediului, așa că este esențial ca participanții să ajungă la destinații folosind călătoria lentă și rute alternative – nu este permisă călătoria cu avionul! De asemenea, organizatorii vor să asigure egalitatea pe tot parcursul proiectului, așa că sunt binevenite cererile artiștilor cu nevoi speciale.

Oulu Dance Hack 2024 este realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România) și este cofinanțat de Uniunea Europeană și Oulu Culture Foundation Oulu2026.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Au fost aleși cei 12 participanți la a treia ediție a rezidenței New Draft

Published

on

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a ales proiectele participante la ediția a III-a.

”Numărul de aplicații a fost similar cu anii trecuți – 50 de proiecte pe 12 locuri, însă selecția a fost mult mai complicată de data asta. Citind, am realizat că New Draft a devenit un safe space pentru mulți dintre foștii participanți. Și este minunat să vedem asta, că ceea ce ne-am dorit cu acest program chiar se materializează.

Am primit aplicații și de la oameni care fuseseră pe lista scurtă în anii trecuți și a fost o plăcere să descoperim scenariile finalizate ale proiectelor propuse anterior, dar și schițele unor noi povești captivante. Calitatea a crescut, experiența la fel. Este un semn fabulos de bun și ne pare sincer rău că New Draft e doar unul, cu doar 12 locuri. Le mulțumim tuturor celor care au aplicat pentru încrederea acordată programului nostru.

Selecția de anul acesta este cea mai variată de până acum. Ne entuziasmează teribil și proiectele și oamenii din spatele lor. Fără spoilere de data asta. Ne apucăm de treabă și ne auzim cu detalii la pitch-ul din octombrie”, spune Crăița Nanu, trainer New Draft.

Cei 12 participanți și proiectele care vor fi dezvoltate în perioada iulie-octombrie 2024 sunt:

Advertisement

„Bobo“ – Cristian Dorobanțu

„Boudoir Buddha Bar“ – Alin Boeru

„Ce ar face Aki?“ – Daniel Popa

„Chemarea“ – Andra Hera

„Ductil“ – Ioana Țurcan și Răzvan Oprescu

Advertisement

„fără titlu“ – Rareș Roșca

„Mihalea“ – Teodora Savu

„Pauză în publicitate“ – Horia Cucută și George Ganea

„Sonet pentru Sir Bob“ – Lavinia Braniște

„Tinere speranțe“ – Bogdan Drumea

Advertisement

„Tulbure“ – Irina Huțu

„XXS“ – Ștefania Maftei

În total, anul acesta, 50 de aplicanți din București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași și-au înscris proiectele la ediția a treia a rezidenței New Draft. Selecția a fost realizată de Iulia Rugină (regizoare, scenaristă și consultantă de scenarii), Ana Agopian (scenaristă și regizoare de film, consultantă de scenarii) și Crăița Nanu (selecționeră, curatoare de film și consultantă de scenarii).

Prima sesiune dedicată întâlnirilor de feedback, atât în grup cât și one to one, se va desfășura fizic între 29 iulie și 2 august. Cea de-a doua serie de întâlniri (28 – 30 august) va fi online, iar participanții vor avea oportunitatea de a primi feedback de la producători de film și membri importanți ai industriei cinematografice românești. În cea de-a treia sesiune de lucru (23 – 27 septembrie) participanții și trainerii se vor întâlni fizic pentru a finaliza lucrul la proiecte și pentru a pregăti pitch-ul programat pentru luna octombrie.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Primele rachete 100% românești, construite de studenții de la Politehnica București

Published

on

Într-un moment istoric pentru România, echipa 2Space, formată din 30 de studenți talentați de la Universitatea Politehnică din București, a reprezentat țara noastră la cea mai mare competiție internațională de rachete, Cupa Spaceport America, din SUA. Este prima dată când o echipă din România participă la un eveniment de asemenea anvergură, marcând un pas semnificativ pentru inovația și dezvoltarea tehnologică a țării.

Membrii echipei 2Space s-au înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Această campanie are ca scop sprijinirea tinerelor talente și promovarea excelenței în diverse domenii, inclusiv știință și tehnologie.

2Space este, de asemenea, prima echipă de studenți din Europa de Sud-Est care a proiectat, construit și lansat o rachetă la aproape 9.000 de metri altitudine. Realizarea lor remarcabilă a demonstrat capacitatea și ingeniozitatea tinerilor români în domeniul aerospațial.

Racheta construită de echipa 2Space pentru competiția din America este o creație impresionantă, depășind 3 metri în lungime și având capacitatea de a zbura până la 10.000 de metri cu o viteză supersonică. La Cupa Spaceport America, echipa românească a concurat alături de alte 126 de echipe din 24 de țări, punând România pe harta globală a inovației în domeniul aerospațial.

Advertisement

Proiectul 2Space este unul foarte avansat, echipa reușind să dezvolte o rachetă supersonică complet românească. Aceasta a fost testată cu succes, demonstrându-și performanțele remarcabile. Participarea la competiții internaționale a adus recunoaștere și a deschis noi oportunități pentru tinerii ingineri.

Întorși recent din SUA, membrii echipei 2Space sunt plini de entuziasm și gata să continue inovațiile în domeniul aerospațial. Planurile lor includ proiectarea și construcția de noi rachete care vor cuceri spațiul. Echipa lucrează la integrarea de tehnologii avansate și la îmbunătățirea performanțelor rachetelor lor, demonstrând astfel angajamentul lor față de excelență și progres.

Povestea echipei 2Space este una de inspirație și determinare, arătând că, prin muncă și pasiune, tinerii români pot realiza lucruri mărețe. Este un exemplu clar al potențialului enorm pe care îl are România în domeniul tehnologic și al inovației. Prin participarea lor la Cupa Spaceport America, membrii echipei 2Space nu doar că au adus mândrie țării, dar au și deschis calea pentru viitoarele generații de ingineri și cercetători români.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, ce va fi lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading