Evenimente
15 iulie este ultima zi de înscriere la Murals of Youth, festivalul de artă murală dedicat liceenilor

Published
8 months agoon

Între 30 august și 1 septembrie va avea loc, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, a doua ediție a Murals of Youth, festivalul de artă murală dedicat liceenilor. Tinerii care vor să participe la concurs trebuie să trimită schițe, portofolii și detalii de înregistrare până în data de 15 iulie 2024, pe adresa de email a Comunității 156, organizatorul evenimentului. După această dată, va avea loc selecția elevilor, efectuată de un juriu format din patru artiști, iar în luna iulie vor fi anunțați participanții la concurs. Singura condiție pentru concurenți este să fie elevi de liceu (clasele IX-XII).
“Succesul pe care l-a avut evenimentul anul trecut ne-a surprins într-un mod extrem de plăcut, astfel încât această a doua ediție a venit ca o continuare firească. De data aceasta, însă, evenimentul este unul de anvergură internațională. Vom avea și o mulțime de surprize pentru participanți și suntem convinși că tinerii care vor participa vor descoperi multe oportunități de afirmare”, a declarat prof. Sergiu Georgian Mazerschi, organizatorul festivalului.
“Am participat la Murals of Youth anul trecut din curiozitate și pot spune că a fost una dintre cele mai incredibile experiențe din viața mea. A fost o adevărată onoare să-mi văd lucrarea expusă în Piața Unirii și să fiu parte dintr-o comunitate globală de tineri artiști. Am învățat foarte multe despre arta murală, am cunoscut oameni talentați și pasionați, și am câștigat o vizibilitate extraordinară pentru munca mea. Sper ca toți tinerii pasionați de arta murală să se înscrie la concurs. Nu doar că veți avea ocazia să vă expuneți lucrările, dar veți trăi și o experiență de neuitat, iar câștigător nu este cel care ia premiul în bani, câștigător ești deja din momentul în care te-ai înscris la acest concurs”, a declarat Elian Orban, participant al ediției din 2023.
Premii în bani pentru câștigători
Concursul “Murals of Youth” se adresează liceenilor pasionați de arta murală, care vor avea, astfel, oportunitatea de a-și demonstra creativitatea și abilitățile artistice. Pe lângă vizibilitatea extraordinară pe care o vor câștiga prin intermediul operelor lor expuse în Piața Unirii, câștigătorii vor fi recompensați cu premii în bani: 300 de euro pentru locul întâi, 200 de euro pentru locul al doilea și 100 de euro pentru locul al treilea.
”Murals of Youth este mai mult decât un simplu concurs de artă. Este o celebrare a creativității și a talentului tinerilor din întreaga lume. Piața Unirii din Cluj-Napoca devine o pânză imensă pe care acești artiști își pot exprima viziunea și ideile, aducând mai multă culoare orașului nostru. Sunt profund impresionat de pasiunea și originalitatea pe care le-am văzut anul trecut și abia aștept să descopăr creațiile din acest an. Îi încurajez pe toți elevii de liceu care au o pasiune pentru arta murală să se înscrie și să profite de această oportunitate unică de a-și prezenta talentul într-un cadru internațional”, a declarat prof. Sergiu Georgian Mazerschi, organizatorul festivalului.
You may like
-
Ecourile revelatoare ale Classix Festival 2025
-
Festivalul Lumini Sonore revine la București! Tineri artiști din 19 județe vor străluci pe scena Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Capitală
-
André Rieu la Cluj: Noi bilete disponibile pentru concertele de la BT-Arena din noiembrie 2025
-
Interviu cu Elena Moisa. Un lider cultural dedicat dezvoltării tinerei generații prin artă
-
Trei antreprenori români au lansat prima platformă care aduce structură și claritate în interviurile de angajare
-
Maria Ivanov – de la asistentă în sala de nașteri, la coordonarea SMURD Prahova: Fără adrenalină n-aș fi eu
Evenimente
20 de femei de succes din România s-au reunit pentru o cauza nobilă la “Masa Care Unește”

Published
2 days agoon
March 10, 2025
20 de femei de succes din România au sărbătorit anul acesta ziua de 8 martie într-un mod cu totul special. Bloom The World și Magic Maker Communication au organizat în cadrul conceptului “Masa Care Unește”, un brunch care aduce împreună femeile de succes de azi, cu cele de mâine.
La evenimentul de responsabilitate socială, la aceeași masă au stat femei puternice care au un impact semnificativ asupra comunității și care, prin faptele și poveștile lor inspiră și unesc, împreună cu adolescente și tinere din programele de sprijin oferite de SOS Satele Copiilor. A fost astfel un bun prilej ca tinerele aflate la început de drum să primească sfaturi și să urmeze modele sănătoase pentru construirea unor vieți și cariere de succes.
Ce femei de succes au participat la “Masa Care Unește”?
“Masa Care Unește” este mai mult decât un eveniment, este un simbol al unității în care sunt aduse împreună valorile fundamentale care ne definesc. Cele 20 de femei de succes din România, care au participat la brunch-ul dedicat solidarității și inspirației feminine, activează în diverse domenii precum business, mass-media, artistic, antreprenoriat.

Printre invitate s-au numărat: Laura Cosoi, Ada Condeescu, Andreea Bănică, Corina Caragea și Alexandra Ușurelu (Ambasadoare SOS Satele Copiilor), Ioana Chereji (UNTOLD), Diana Șucu (Fundația Mobexpert), Lucia Antal (PRO TV), Loredana Apreutese (International Alexander), Andreea Anghel (Beiersdorf), Andrada Busuioc (Sphera Group KFC), Claudia Ivan (Penny), Daniela Ene (Vel Pitar), Briana Baciu (Chic Chic), Virginia Oțel (Garanti), Mihaela Enache (Unicredit), Daniela Urban (Fabrica de Cartoane), Luciana Olar (CRFIR 7 Centru Alba Iulia), Diana Podaru (SOS Satele Copiilor), Florentina Nanu (SOS Satele Copiilor).
“Masa nu este doar un prilej de a împărtăși povești și experiențe, ci și o oportunitate de a ne aduna împreună, în semn de solidaritate și respect pentru ceea ce femeile fac zi de zi – în familie, în carierele lor, în comunități și în societate. De-a lungul timpului am pus tradiția românească pe masă și la masă. Astăzi, în 8 martie, ne-am decis să întindem o masă pentru femeile din viața voastră și în același timp să ne strângem laolaltă, așa cum ne place nouă să spunem, pentru a împărtăși idei și experiențe. Femeile care au participat reprezintă o diversitate de domenii și experiențe, dar toate au un lucru în comun: curajul de a înfrunta provocările, dorința de a aduce schimbări pozitive și încrederea că fiecare gest, fiecare pas înainte contează. Fiecare femeie este un pilon al acestei comunități și, prin acest eveniment, dorim să le oferim un spațiu de recunoaștere, susținere și inspirație și să construim împreună o lume în care fiecare femeie poate să își trăiască viața cu demnitate și respect”, a declarat Alexa Vîlcan, Director General Bloom The World.
Networking, atelier de aranjamente florale și conversații inspiraționale cu tinerele din programele SOS Satele Copiilor
Brunch-ul “Masa Care Unește” a fost organizat în splendida grădină a complexului UNDA Open Possibilities, într-un cadru relaxat, pe malul lacului Baneasa, în mijlocul naturii. Pe lângă networking, toate invitatele s-au bucurat împreună de ateliere de aranjamente florale. A fost un bun prilej de conectare și de discuții inspiraționale cu tinerele aflate la început de drum, în cadrul cărora au fost încurajate să își descopere potențialul și ghidate să își urmeze cu ambiție și determinare visurile, fiind o modalitate în plus de a le oferi fetelor modele sănătoase de urmat.
“A fi împreună la o masă a bucuriei este o experiență deosebită și valoroasă atât pentru tinerele din programele SOS Satele Copiilor, cât și pentru noi. Prin proiectele pe care le dezvoltăm, le oferim tinerilor sprijin în construirea unei cariere potrivite și urmărim integrarea în viața lor de adulți independenți. “Masa care Unește” reprezintă o continuare firească a intervenției noastre, un spațiu de învățare și inspirație, unde tinerele pot descoperi modele de succes și oportunități care să le ghideze pașii pe drumul lor. Mulțumim doamnelor prezente pentru deschidere și dorința de a le împărtăși fetelor noastre din experiența lor, profesională și personală. Le felicit pe tinerele noastre și le transmit că suntem extrem de mândri de ele și le ținem pumnii să realizeze tot ce își propun în viață”, a adăugat Diana Podaru, Director General SOS Satele CopiilorRomânia.
“Masa Care Unește” este un proiect al Bloom the World și Magic Maker Communication Group, parte din Untold Universe.
„Masa Care Unește este o dovadă că atunci când oamenii potriviți se adună la aceeași masă, pot crea împreună ceva cu adevărat magic. La Magic Maker Communication, ne dorim ca, prin fiecare proiect, să aducem un strop de magie – să construim evenimente care inspiră, creează conexiuni autentice și generează impact real în comunitate. Le mulțumim partenerilor noștri, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil. Uneori, o mică experiență sau un gest de susținere pot deveni punctul de plecare pentru un viitor mai bun, iar împreună reușim să oferim acestor tinere exact acel impuls de care au nevoie”, a declarat Mădălin Nițiș – General Manager Magic Maker Communication Group.

Cea de-a șasea ediție a Classix Festival s-a încheiat pe 2 martie 2025, după opt zile de concerte și evenimente desfășurate la Iași, în perioada 23 februarie – 2 martie.
Ediția din acest an a inclus 9 concerte, 3 expoziții, 3 vernisaje, 4 paneluri de discuții, o prelegere, o proiecție de scurtmetraje de animație, o lansare de carte, o conferință de presă, un showcase dedicat celor trei bursieri Classix in Art și 40 de sesiuni de masterclass susținute de artiști consacrați la nivel internațional, pentru un număr de 73 de participanți activi și pasivi.
Festivalul s-a desfășurat în 11 locații emblematice ale orașului Iași, aducând muzica clasică și artele vizuale în spații culturale și istorice reprezentative, fiind puse în valoare arhitectural cu ajutorul inserțiilor de tip new media și light design.
În organizarea festivalului au fost implicați peste 200 de voluntari și profesioniști din industriile creative din România, iar pe scena Classix au evoluat peste 100 de artiști invitați din 14 țări. Pe parcursul întregii perioade, peste 8.000 de persoane au participat la evenimentele Classix, la care s-au adăugat până în prezent cei 115.000 spectatori din mediul online. Transmisiunile live mai pot fi urmărite online pe pagina de Facebook a Classix Festival până la finalul lunii martie 2025.
Patricia Brohanschi, director general și co-fondator al festivalului Classix, menționează: „Classix Festival 2025 a fost, fără îndoială, cel mai intens și plin de viață de până acum. Sălile sold out seară de seară și energia publicului ne-au arătat că ceea ce facem are cu adevărat impact, iar muzica are o putere aparte de a ne aduce împreună. Pentru mine, această ediție a fost mai mult decât un eveniment cultural, fiind vorba de suflet, comunitate și depășirea propriilor limite. M-a emoționat să văd cum Classix a devenit un spațiu în care artele se întâlnesc, ideile prind viață, iar oamenii se conectează autentic. De la concerte și expoziții, până la activități educative și burse, festivalul nostru a demonstrat încă o dată că se poate atunci când există dorință și pasiune. Sunt profund recunoscătoare pentru implicarea exemplară a tuturor celor care ne-au fost alături și le mulțumesc pentru votul de încredere – de la colaboratori și parteneri, până la colegi, voluntari, artiști și spectatori. Classix a arătat și s-a simțit mai bine ca niciodată, iar fără dedicarea lor, această aventură clasică contemporană nu ar fi fost posibilă.”

Artiștii care au performat pe scenele festivalului sunt: Cătălin Apostol (RO/MD) – bas, Arte dei Suonatori (PL): Aureliusz Goliński – vioară, Ewa Golińska – vioară și violă, Anna Bator – contrabas, Marta Bławat – oboi, Marta Gawlas – flaut, Monika Hartmann – violoncel, Izabela Kozak – vioară, Anna Krzyżak-Siarkowska – violă, Małgorzata Malke – vioară, Michał Marcinkowski – vioară, Katarzyna Olszewska – vioară, Łukasz Strzelczyk – vioară, Marcin Tarnawski – vioară, Daniel Auner (AT) – vioară, Gabriel Bîrjovanu (RO) – tenor, Claudia Caia (RO) – mezzo-soprană, Dragoș Andrei Cantea (RO) – pian, Ansamblul Classix Collective (RO): Vioară: Ailoaei Larisa-Iulia, Onofrei Bogdan, Mititelu Diana-Maria, Stroici Sara, Bîrsan Sebastian-Gabriel, Ailoaei Amalia-Ana, Kuchurian Nikoleta, Șchiopu Robert Manuel, Ioana, Alexandra Honciuc, Pintilie Mirona-Ioana, Busnea Laurentiu, Cheran Adelina, violă: Podosu Diana-Estera, Diaconu Diana Corina, Adumitroaei Catalina, Prisacariu Andreea, violoncel: Samataru Nicoleta, Ghercă Rebeca, Iacob Mirel Lucian, Sebastian Vîrtosu, Nicoleta Avădanei, contrabas: Prisacariu Virgil Florin, Vatamanu George-Alexandru, Gavrilovici Ionuț, flaut: Antonesei Carla-Maria, Leonte Florin, clarinet: Zaharia Hojbotă, Daniel Paicu, corn: Marius Aftaragaci, percuție: Constantin Stavrat, Mara Voicescu, țambal: Alexandru Olaru, sintetizator: Paul Pintilie, harpă: Adina Diaconu, pian: Edith Arva, Maream Ehsan, Ioana Chiriac, Cvartetul Arcadia (RO): Ana Torok – vioară, Răzvan Dumitru – vioară, Traian Boală – violă, Zsolt Torok – violoncel; Ensemble MidtVest (DK): Peter Kirstein (DK), Tommaso Lonquich (IT), Charlotte Norholt (DK), Neil Page (UK), Yavor Petkov (BG), Sanna Ripatti (FI), Nicolas Dautricourt (FR), Jonathan Slatto (NO), Martin Qvist Hansen (DK); Clemence de Forceville (FR) – vioară, Dr. Dagmar Gluxam (AT), Agnes Guk (RU) – balerină, Kjell Habbestad (NO) – compozitor, Benedict Kloeckner (DE) – violoncel, Maria Kjos Fonn (NO) – libretistă, Daniel Lazar (SB) – vioară, Sofia Neacșu (RO) – soprană, Octavian Lup (RO) – violoncel, Bogdan Onofrei (RO) – vioară, Sabin Penea (RO) – vioară, Hans Petter Maehle (NO) – dirijor, Bob Rădulescu (RO) – actor, Pietro Roffi (IT) – acordeon, Solveig Sorbo (NO) – compozitoare, Alessandro Stella (IT) – pian, Dalma-Lidia Toadere (RO) – dirijor, The Rest Project (ES): Maria Florea (ES) – vioară, Lara Fernandez (ES) – violă, Daniel Claret (ES) – violoncel; Susanna Wolff (NO) – soprană.
Artiștii vizuali care au dat viață scenelor prin proiecțiile video sunt: Andrei Botnaru, Marian Mina Mihai, Radu Marțin și Silviu Luda, iar light designer-ul concertelor este Alin Popa.
Speakerii invitați la evenimentele Classix in Focus au fost: Alexander Rubel (DE), Andreas Sønning (NO), Andrei Cozlac (RO), Andrei Fermeșanu (RO), Andrei Popov (RO), Bujor Prelipcean (RO), Dan Prelipcean (RO), Cătălin Sava (RO), Carina Sava (RO), Cristina Uruc (RO), Krzysztof Grudziński (PL), Krzysztof Goliński (PL), Dan Byron (RO), Dan Spînu (RO), Klara Bernat (HU), Roxana Patricia Brohanschi (RO), Valentina Druțu (RO) și Vincent Henry (RO).
Programul de burse de creație artistică Classix in Art a fost derulat cu sprijinul partenerului principal al ediției 2025, BRD – Groupe Société Générale. Pentru această ediție au fost acordate 3 burse x 1000 euro brut, iar câștigătorii acestora sunt: Daniel Sascau (Bacău) – Arte vizuale, Andrei Virgil Popescu (Iași) – Artele spectacolului și Patricia Marchiș (Cluj) – Muzică. Proiectele finalizate vor fi prezentate în cadrul Classix Festival 2025.
Încă trei expoziții mai pot fi vizionate în Iași după finalizarea celei de-a șasea ediții Classix Festival. Expoziția „Doar viorile au rămas – Alma und Arnold Rose” poate fi vizitată la Muzeul Vasile Pogor până pe 15 martie. Instalația interactivă Dead City poate fi vizitată la Palatul Culturii până pe 20 martie, iar instalația APPARATUM poate fi vizitată în Sala Pașilor Pierduți a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași până pe 20 martie. Pentru mai multe informații referitoare la programul de vizitare, vă invităm să consultați website-ul oficial al festivalului: www.classixfestival.ro
Instalațiile Dead City și APPARATUM sunt organizate în parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz ca parte din Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025. Cofinanțate de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone. iam.pl | culture.pl
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți ale festivalului, iubitorii muzicii clasice se pot abona la newsletter-ul dedicat disponibil pe classix.ro și pot urmări canalele de social media oficiale ale Classix.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry
Partener principal: BRD Groupe Société Générale
Parteneri culturali: Centrul Cultural German Iași, Institutul Francez din România la Iași, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian de Cultură din București, Institutul Polonez, Institutul Adam Mickiewicz
Parteneri instituționali: Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Opera Națională Română Iași, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” – Palatul Culturii Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Partener strategic: DAC Music Performance
Partener diplomatic: Ambasada Regatului Danemarcei în România
Sponsor: Basware
Parteneri de ospitalitate: Vitamin Aqua, Aqua Carpatica, Gramma, Soft & Grace, Noir Coffee Roasters, Hotel Unirea, Hotel Bellaria, Volvo Iași – Premium Nordic Cars, Oddity, Acaju, Iași.Travel, indus, Pizza Di Napo, Andalu, Campari, Bindu
Parteneri de promovare: WINK Public Multimedia, Printco, Aeroportul Internațional Iași, Fab Lab Iași
Parteneri de lifestyle: Chotronette, Tudor Tailor, Studio Estetique, Serenity Head Spa, Emoții Florale
Parteneri media: Aici a stat, Bookhub, Cărturești, Ercis FM, Fashion Premium Magazine, Happ.ro, IQads, Life.ro, Modernism, Observator Cultural, Radio Clasic FM, Radio France Internațional România, Radio România Iași, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Revista Golan, Spotmedia, Scena9, Suplimentul de Cultură, Iași în Oraș, Viva FM, Ziarul de Iași, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
***
Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.
Showberry, membru AROC (Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale),este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld, iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.
Evenimente
Festivalul Lumini Sonore revine la București! Tineri artiști din 19 județe vor străluci pe scena Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Capitală

Published
4 days agoon
March 8, 2025
Cea de a VIII-a ediție a Festivalului Național „Lumini Sonore by Ozana Barabancea” se va desfășura în perioada 15-16 martie 2025, la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București. Tineri artiști din 19 de județe ale României își vor face auzit talentul muzical în cadrul festivalului-concurs, în atenția juriului și a publicului. Pe listă sunt tineri din Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Neamț, Prahova, Sibiu, Teleorman și București.
Programul artistic va cuprinde piese din repertoriul național și internațional, reunind muzica pop universală cu folclorul românesc. Evenimentul are ca scop aportul la formarea tinerilor, dar și descoperirea și promovarea acestor soliști români, oferindu-le posibilitatea de a cânta live pe scenă și de a obține titluri, distincții și premii.
„Sunt foarte fericită că am ajuns la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Lumini Sonore. Este o uniune a artiștilor talentați și ambițioși. Un prilej de a se remarca pe scena festivalului, o rampă de lansare pentru viitorii mari artiști ai țării. Este un “must have” pentru orice CV al unui viitor artist ce trece prin experiența copilăriei să participe măcar o dată la Festivalul Lumini Sonore. Mulțumesc pentru sprijin echipei mele, Dragoș Popa și Andrei Coman. Mulțumesc întregii noastre echipe, cu care facem cele mai frumoase evenimente culturale pentru copii, în toate colțurile țării”, a transmis Ozana Barabancea, fondatoarea Festivalului Lumini Sonore.
Juriul va fi prezidat de către însăși celebra artistă Ozana Barabancea, iar comisia juriul va fi completată de către Dragoș Popa, Alexandra Ungureanu și Nicola, în calitate de artiști, muzicieni și specialiști în domeniul artei spectacolui.
„Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București are onoarea de a fi partener principal al Festivalului Lumini Sonore, un eveniment-sărbătoare al fuziunii dintre artă, tehnologie și educație. Pentru noi, această colaborare reprezintă nu doar o oportunitate de a găzdui un spectacol inedit de lumină și sunet, ci și un prilej de a inspira tinerii să exploreze creativitatea dincolo de granițele tradiționale ale învățării. Educația autentică înseamnă expunerea la experiențe care îmbină știința cu arta, raționalul cu sensibilul, iar Festivalul Lumini Sonore este un exemplu remarcabil în acest sens. În cadrul colegiului nostru, valorificăm excelența și inovația, iar acest festival oferă elevilor din toata țara șansa de a descoperi noi perspective asupra expresiei artistice și a tehnologiilor emergente. Suntem mândri să sprijinim această inițiativă și invităm toți iubitorii de frumos, muzică și spectacol vizual să ni se alăture în această călătorie artistică!”, a precizat Alexandru Croitoru, director adjunct al Colegiului Național “Mihai Viteazul” din București, unul dintre liceele de top din România.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Artist pentru Artă, sub egida artistei Ozana Barabancea, în parteneriat cu Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București.
Mai multe informații pot fi solicitate la adresa de e-mail centrulccv@gmail.com sau pe pagina web www.centrulculturalvirtual.ro.

20 de femei de succes din România s-au reunit pentru o cauza nobilă la “Masa Care Unește”

Ecourile revelatoare ale Classix Festival 2025
