Diverse
„Dragoste Fără Cuvinte” – Persoane Surde, Limba Semnelor și Vedete pe Marele Ecran – Trailer Oficial

Published
2 weeks agoon

În 2025, cinematografia românească va trăi un moment de premieră și în egală măsură emoționant, odată cu lansarea „Dragoste Fără Cuvinte”, filmul lui Octavian Iacob care va aduce pe marele ecran o poveste despre familie, putere și iubirea care depășește barierele a două lumi diferite. Este primul lungmetraj din România în care actorii Surzi joacă roluri centrale alături de profesioniști auzitori, iar Limba Semnelor Române (LSR) capătă o importanță și o prezență deosebită în desfășurarea acțiunii.
Jeni Ion, cunoscută deja în Comunitatea Surzilor din România pentru implicarea sa în diverse proiecte culturale, este protagonista filmului, interpretând rolul Alexiei – o tânără surdă care caută să se afirme în fața unui colectiv de lucru format din persoane auzitoare, în timp ce își caută drumul în viața profesională și sentimentală. „Sunt foarte entuziasmată să joc acest rol principal! Am avut și emoții, a fost destul de greu la filmări, dar am repetat, am lucrat cu întreaga echipă de producție și cu ceilalți actori surzi și auzitori, și în final am reușit să depășim cu bine perioada dificilă a filmărilor. Îmi doresc să atingem inimile cât mai multor oameni, indiferent dacă aud sau nu, pentru că acesta consider că este mesajul filmului: suntem Surzi, dar suntem puternici și putem depăși barierele din fața noastră!”, a transmis Jeni.
Eduard Iacovache, de asemenea actor surd, își face debutul în lungmetraj, interpretând personajul Sergiu, un tânăr ambițios care vrea să-și construiască viitorul profesional și personal dincolo de etichete și prejudecăți. „Am mai spus că filmul acesta va face inimile să danseze, eu așa cred că va fi! Mă bucur mult pentru că am avut ocazia să joc în primul meu film de lungmetraj, am avut scene și momente atât cu actori surzi cât și cu cei auzitori și a fost o experiență unică!” a transmis Eduard.
Paul Diaconescu, cunoscut pentru rolurile sale din diverse producții de teatru, film și televiziune, joacă și el un rol principal, dedicat unui personaj auzitor aflat într-un moment de răscruce al vieții sale.
Printre numele emblematice ale filmului se numără și Constantin Cotimanis, actor de renume al teatrului și filmului românesc, care joacă un rol-cheie în această producție ce promite să surprindă inclusiv prin postura inedită a multor dintre cei obișnuiți să se bazeze pe voce și intonație, asemenea dumnealui.
Regizat de Octavian Iacob, „Dragoste Fără Cuvinte” combină limbajul universal al iubirii cu Limba Semnelor Române, limba maternă a comunității surzilor din România. „Emoția de a lucra la acest lungmetraj a fost dublă din două mari motive. Așteptările sunt foarte ridicate, după nominalizările incredibile pe care scurtmetrajul cu același nume le-a avut, dar și pentru faptul că acest film marchează cea mai importantă bornă în cariera mea de regizor, debut regizoral. Actorii au fost la cel mai înalt nivel, foarte curajoși, deși unii dintre ei erau la prima experiență pe un set de filmare, dăruiți cauzei noastre și dispuși la un efort incomensurabil. Mulțumesc lor, mulțumesc echipei mele de suflet pentru efortul extenuant și mulțumesc actorilor consacrați care au avut încredere în viziunea mea și în acest proiect. Mă înclin!” – a transmis regizorul filmului.
„Pentru Comunitatea Surzilor din România este un moment foarte special – un film de lungmetraj pentru marile ecrane, cu personaje Surde jucate de actori Surzi – iarăși un lucru foarte important! Sunt atât de multe scene în care strălucește Limba Semnelor Române, de fapt limba maternă a noastră a Surzilor! În calitate de Președinte al ANSR sunt bucuros că în 2025 organizația va duce la bun sfârșit acest proiect frumos și de mare impact cultural și apreciez buna colaborare cu toți cei implicați în acest demers”, a transmis Daniel Lolici, Președintele Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR).
Distribuția filmului mai include nume celebre din teatrul și filmul românesc, printre care Monica Davidescu, Romică Țociu, Adriana Trandafir, la care se alătură și Ramona Văleanu (Ronna Riva), Sorin Constantinescu sau alte prezențe-surpriză. De asemenea, alături de Jeni Ion și Eduard Iacovache, în film joacă un grup semnficativ de actori surzi cu diferite experiențe și roluri: Alin Firu, Claudia Lungu, Diana Timari, Gabriel Baicu, Ștefan Verok, Marieta Negru, Vlad Perianu, Iuliana Dinică, Andreea Darie și mulți alții. În plus, majoritatea figurației din diversele scene a fost asigurată tot de persoane surde și hipoacuzice.
„Dragoste Fără Cuvinte” se va lansa în mai 2025. Vezi trailerul oficial aici:
Proiectul „Dragoste fără Cuvinte – primul lung-metraj pentru persoanele surde din România” este derulat de Asociația Națională a Surzilor din România și finanțat prin programul „In Stare de Bine” susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Alți sponsori ai proiectului: Audionova, Asirom, Auto Soft Service, Cannoleria, Zarea MaxVerse Băneasa, Glovo, Seroussi, Zara, Aqua Carpatica, Emas Business Consulting, Domaine Dumetrier, Stisia, Antante Design, Anelle Maison, Cofetăria Claus, Mobility Rentals, Amethyst Sky Bar, Le Dome Restaurant, One United Properties, Element Group, Elephante Bucharest, Liad Hotel, Noblesse Lifestyle Palace, The Pub Universității, California Flowers, Lorelei Nassar – Clinică Implantologie.
Despre ANSR
Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR) este o organizație neguvernamentală cu o istorie de 105 ani, dedicată promovării drepturilor și intereselor persoanelor cu deficiențe de auz. Înființată în 1919, ANSR este organizația reprezentativă la nivel național și internațional pentru persoanele cu deficiențe de auz, fiind membră a Federației Mondiale a Surzilor și a Uniunii Europene a Surzilor. Prin cele 37 de filiale, ANSR oferă anual peste 100.000 de servicii către aproximativ 5000 de beneficiari.
Organizația militează pentru incluziunea socială și egalizarea șanselor, susținând recunoașterea Limbii Semnelor Române și rolul interpretului LSR în societate. ANSR este implicată activ în consultările publice privind politicile sociale, organizând permanent acțiuni cultural-recreative și implementând proiecte majore de accesibilitate.
Pentru mai multe informații accesați pagina de Facebook www.facebook.com/asociatiasurzilor și site-ul oficial www.ansr.org.ro
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.
You may like
-
S-a scris istorie la Campionatul European de Șah 2025 găzduit de România
-
Oportunitate de a străluci pe scenă. Tinerii artiști se pot înscrie la Festivalul Național de Interpretare „Glasul Valahiei” 2025
-
”The Smart, the Bold, the Beautiful” – Gala Excelenței Feminine 2025
-
Ecourile revelatoare ale Classix Festival 2025
-
Festivalul Lumini Sonore revine la București! Tineri artiști din 19 județe vor străluci pe scena Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Capitală
-
André Rieu la Cluj: Noi bilete disponibile pentru concertele de la BT-Arena din noiembrie 2025
Evenimente
S-a scris istorie la Campionatul European de Șah 2025 găzduit de România

Published
4 days agoon
March 30, 2025
O nouă poveste frumoasă se adaugă istoriei de 100 de ani a Federației Române de Șah. Campionatul European Individual de Șah 2025, găzduit în premieră de România, cu aproape 400 de sportivi din 40 de țări, a avut un final spectaculos. Pentru prima oară în cele 25 de ediții de până acum ale competiției organizate sub egida European Chess Union (ECU), un sportiv reușește să câștige pentru a doua oară titlul european. Marele Maestru Internațional Matthias Bluebaum (Germania) este autorul acestei remarcabile performanțe, după 11 runde de joc, decise în ultima partidă. Acesta a fost urmat pe podium de conaționalul său, GM Frederik Svane, respectiv de Maxim Rodshtein (Israel).
Ceremonia de încheiere a competiției a fost o adevărată sărbătoare a talentului și spiritului sportiv, onorată de prezența unor personalități marcante, printre care Zurab Azmaiparashvili, președintele ECU, Constantin Bogdan Matei, președintele Agenției Naționale pentru Sport din România, Viswanathan Anand, de cinci ori Campion Mondial și Vicepreședinte al Federației Internaționale de Șah (FIDE). De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat la ceremoniile competiției prin domnul Andrei Novac, Secretar de Stat.
Monetăria Statului a realizat în premieră medalii speciale pentru cei trei clasați pe podium.
„Suntem mândri că am putut organiza cu succes o competiție de asemenea anvergură! Mulțumim Uniunii Europene de Șah pentru această oportunitate, sunt convins că vor urma și altele”, a declarat președintele Federației Române de Șah, Vlad Ardeleanu. „România a organizat pentru prima oară această competiție și s-a achitat cu succes de misiune. Felicitări!”, a transmis președintele ECU, Zurab Azmaiparashvili. „Felicităm Federația Română de Șah pentru modul profesionist în care a organizat o competiție atât de importantă. Ați dovedit că România are un loc important pe scena internațională și în șah. Vă asigur de sprijinul Agenției Naționale pentru Sport!”, a completat Constantin Bogdan Matei.
Iată și podiumurile celorlalte categorii:
♟️ Top 3 jucători români
- GM Dieter Nisipeanu
- FM Filip Magold
- GM David Gavrilescu
♟️ Top 3 Feminin
- IM Kiolbasa Oliwia (Polonia)
- IM Maltsevskaya Aleksandra (Polonia)
- IM Salimova Nurgyul (Bulgaria)
♟️ Top 3 Veterani (vârsta peste 50 de ani)
- GM Ivanchuk Vasyl (Ucraina)
- GM Neverov Valeriy (Ucraina)
- GM Zoler Dan (Israel)
♟️ Top 3 U18 (sub 18 ani)
- GM Erdogmus Yagiz Kaan (Turcia)
- GM Gurel Ediz (Turcia)
- Samadov Read (Azerbaidjan)
Rezultatele complete pot fi consultate aici.
Evenimente
Oportunitate de a străluci pe scenă. Tinerii artiști se pot înscrie la Festivalul Național de Interpretare „Glasul Valahiei” 2025

Published
2 weeks agoon
March 21, 2025
Ești pasionat de muzică și visezi să te faci remarcat? Acum ai șansa să te înscrii la cea de-a cincea ediție a Festivalului Național de Interpretare „Glasul Valahiei”, care va avea loc între 25 și 27 aprilie 2025, la Amfiteatrul „George Enescu” din Târgoviște! Acest festival-concurs prestigios include două secțiuni: Muzică populară (25 aprilie) și Muzică ușoară (26 și 27 aprilie), oferind o platformă excelentă pentru tinerii talentați care doresc să strălucească pe scenă.
Felicia Filip, soprana renumită și directorul general al Operei Comice pentru Copii, va prezida juriul, alături de nume sonore precum Cristian Mihăilescu (regizor de operă), Ozana Barabancea (muzician și vedetă TV), Iuliana Marciuc (jurnalist și producător TV la Televiziunea Română), Daiana Berbec și mulți alți artiști iubiți, printre care Izabela Simion, Claudiu Dumitrache, Nicoleta Vasile și Cristina Dan.
Cu o echipă artistică de top, coordonată de Andrei Coman (director artistic) și Dragoș Popa (director general), festivalul promite să aducă în prim-plan noi talente și să ofere un spectacol memorabil, prezentat cu eleganță de Bianca Buca, redactor la Radio România Brașov.
Înscrierile sunt deschise până pe 10 aprilie 2025! Dacă vrei să participi, nu rata ocazia de a te înscrie accesând www.glasulvalahiei.ro sau contactând organizatorii la glasulvalahiei@gmail.com și la numărul de telefon 0763.719.843.
Acesta este momentul tău să îți demonstrezi talentul și să fii evaluat de un juriu de elită din industria muzicală românească. Nu uita, intrarea este liberă pentru spectatori, așa că adu-ți prietenii și familia să te susțină într-o atmosferă plină de muzică și energie!
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Artist pentru Artă” din Brașov, în parteneriat cu Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, și Arhiepiscopia Târgoviștei.

Alice ON & OFF (r. Isabela Tent), Anul nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), Moromeții 3 (r. Stere Gulea), Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn) și Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Astfel, două dintre filmele nominalizate la cea mai râvnită categorie sunt documentare.
Performanțele cineaștilor români pentru anul 2024 vor fi recompensate în cadrul celei de-a 19-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.
Anul Nou care n-a fost și Moromeții 3 conduc topul celor mai nominalizate filme, cu câte 13 nominalizări, urmate de Săptămâna Mare (12 nominalizări) și Trei kilometri până la capătul lumii (9 nominalizări).
La categoria Cea mai bună Regie sunt nominalizați Isabela Tent pentru documentarul Alice ON & OFF, Bogdan Mureșanu pentru Anul Nou care n-a fost, Stere Gulea pentru finalul trilogiei Moromeții, Andrei Cohn pentru filmul Săptămâna Mare și Emanuel Pârvu pentru Trei kilometri până la capătul lumii.
Nominalizările pentru categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal sunt Nicoleta Hâncu pentru rolul din Anul Nou care n-a fost, Olga Török pentru rolul din Clara (r. Sabin Dorohoi), Rodica Lazăr pentru rolul din Ext. Mașină. Noapte (r. Andrei Crețulescu), Olimpia Melinte pentru rolul din Moromeții 3 și Nicoleta Lefter pentru rolul din Săptămâna Mare.
Cel mai bun actor într-un rol principal va fi decis între Adrian Văncică pentru rolul din Anul Nou care n-a fost, Yann Verburgh pentru rolul din Captura (r. Adrian Voicu), Emanuel Pârvu pentru rolul din Familiar (r. Călin Peter Netzer), Alex Călin pentru rolul din Moromeții 3 și Doru Bem pentru rolul din Săptămâna Mare.
Alice ON & OFF (r. Isabela Tent), Leo Records: Strictly For Our Friends (r. Ioana Grigore), Maia – Portret cu mâini (r. Alexandra Gulea), Moartea lui Iosif Zagor (r. Adi Dohotaru) și Opt Ilustrate din lumea ideală (r. Radu Jude și Christian Ferencz-Flatz) sunt titlurile nominalizate pentru categoria Cel mai bun film documentar.
În curs pentru Cel mai bun film de debut intră Alice On & Off (r. Isabela Tent), Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), Captura (r. Adi Voicu), Clara (r. Sabin Dorohoi), și Horia (r. Ana Maria Comănescu).
Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe https://premiilegopo.ro/
Juriile care au stabilit nominalizările
Premiile Gopo au două jurii de preselecție, pentru categoria lungmetrajelor și pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul pentru lungmetraje a fost alcătuit, ca și până acum, din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Jurații de anul acesta au fost criticii de film Dana Duma și Ion Indolean, jurnalista Anca Vancu, regizorii Marian Crișan și Constantin Popescu, actrița Maria Popistașu, producătoarea de film Anamaria Antoci, directoarea de imagine Ana Drăghici, curatorul de film Bogdan Movileanu, consultantul cultural Corina Șuteu și scenaristul Florin Lăzărescu.
Din juriul de documentare și scurtmetraje au făcut parte 5 profesioniști din industrie: criticii de film Cezar Gheorghe și Andreea Chiper, regizorul Șerban Georgescu, producătoarea de film Velvet Moraru și selecționera de film Anca Păunescu.
42 de lungmetraje s-au regăsit pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film.
După anunţul nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti sunt invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

S-a scris istorie la Campionatul European de Șah 2025 găzduit de România

Oportunitate de a străluci pe scenă. Tinerii artiști se pot înscrie la Festivalul Național de Interpretare „Glasul Valahiei” 2025
