Connect with us

Oameni

Coregrafa Silvia Macrea: România mi-a dăruit cel mai frumos folclor din lume

Published

on

Foto. Facebook / Silvia Macrea

Silvia Macrea, una dintre cele mai cunoscute coregrafe din ţară şi manager al Ansamblului folcloric “Cindrelul – Junii Sibiului”, este un ambasador cultural al României în întreaga lume.

Peste 48.000 de spectacole, 700 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, 300 de premii naţionale şi internaţionale – toate acestea conturează activitatea Ansamblului folcloric profesionist ”Cindrelul – Junii Sibiului”, cea mai veche formaţie de dansuri populare a României şi una dintre cele mai vechi din Europa, după cum ne spune Silvia Macrea. Ea duce mai departe moştenirea lăsată de tatăl său, cel care a înfiinţat ‘Junii Sibiului’ în 1944.

”România m-a învăţat să iubesc jocul popular şi mi-a dăruit cel mai frumos şi mai variat folclor din lume, cu mii de costume tradiţionale, diferite de la o zonă la alta, de la un judeţ la altul şi chiar de la un sat la altul”, afirmă Silvia Macrea.

“Pentru mine, România e pământul unde am învăţat să joc, unde am deprins tradiţiile şi cântecele populare. E pământul unde găsesc frumuseţe desăvârşită în jocul cetelor de juni, în zâmbetul copiilor care deprind primii paşi de dans, în bucuria cu care oamenii îmbracă portul popular. Pentru mine, România înseamnă natura pe care o cântăm în versurile creatorilor populari şi în sunet de nai. Ziua Naţională a României e momentul când celebrăm frumuseţea acestui loc şi faptul că toţi suntem legaţi de o limbă dulce, de o cultură bogată şi de un suflet care bate româneşte. De aceea, bucuria românilor care sunt alături de noi la fiecare 1 Decembrie e inegalabilă. An de an, de Ziua Naţională a României, organizăm la Sibiu un spectacol folcloric extraordinar sub genericul ‘Noi suntem români!’. În acest an, spectacolul va fi transmis în direct de Televiziunea Română în data de 1 Decembrie, începând cu ora 14,30. Artişti din întreaga ţară spun într-un glas ‘La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!’ de la Sibiu, iar România e unită cu Basarabia, căci ‘Junii Sibiului’ şi Orchestra Lăutarii din Chişinău sunt împreună pe aceeaşi scenă, într-un spectacol de zile mari, special conceput pentru toţi cei care simt româneşte”, a declarat pentru AGERPRES coregrafa.

Advertisement

Pentru Silvia Macrea, “acasă” este doar aici, în România. Aici creează în fiecare an spectacole şi festivaluri de anvergură internaţională.

“România m-a învăţat să iubesc jocul popular şi mi-a dăruit cel mai frumos şi mai variat folclor din lume, cu mii de costume tradiţionale, diferite de la o zonă la alta, de la un judeţ la altul şi chiar de la un sat la altul. Statul român susţine activitatea noastră, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu fiind subordonat şi finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu. Apoi, la invitaţia altor autorităţi, Guvern, ministere, ambasade, ‘Junii Sibiului’ au dus steagul României peste tot în lume”, menţionează Silvia Macrea.

Născută într-o familie care iubeşte tradiţia şi folclorul, Silvia Macrea are o poveste de succes. Ea a reuşit să le insufle şi străinilor dragostea pentru dansul popular, învăţându-i să joace româneşte.

“Sunt o româncă născută într-o familie care iubeşte tradiţia, tatăl meu a înfiinţat ‘Junii Sibiului’ în 1944, mama mea a dansat în acest ansamblu mulţi ani, iar eu am preluat ca o datorie de familie misiunea de a duce mai departe Ansamblul folcloric profesionist ‘Cindrelul-Junii Sibiului’, mai întâi în calitate de coregraf, iar apoi şi de manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu. În această perioadă, am încercat să menţin brandul ‘Junii Sibiului’, să transform numele în renume şi să duc specificul şi numele României peste tot în lume. De aceea, mă bucur că de ani de zile deja predau dansuri populare româneşti străinilor: specialişti în cultură şi dans din Asia, America şi Europa sunt interesaţi de jocurile noastre. Sunt extrem de încântaţi, iar eu le arăt cât de frumoasă este România mea”, povesteşte Silvia Macrea.

Dinamismul şi diversitatea sunt termeni cheie care definesc repertoriul şi spectacolele Ansamblului.

” ‘Junii Sibiului’ valorifică dansuri şi cântece populare, obiceiuri şi costume populare din toate zonele etnografice ale României. Sub semnătura inconfundabilă a Silviei Macrea, conceptul artistic reuşeşte să ofere adevărate incursiuni în bogăţia culturii tradiţionale şi, simultan, să se adapteze la cerinţele secolului XXI prin utilizarea proiecţiilor video şi a mijloacelor tehnice moderne”, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Cindrelul – Junii” Sibiu, Maria Barna.

Advertisement

Potrivit acesteia, valoarea incontestabilă a repertoriului, conceptul unic al fiecărui spectacol şi virtuozitatea artiştilor definesc astăzi Ansamblul ”Cindrelul – Junii Sibiului” şi îl recomandă ca un adevărat ambasador al culturii române şi al României.

Drept recunoaştere a acestui statut, ”Junii Sibiului” au fost invitaţi să performeze în festivaluri recunoscute la nivel mondial, la târguri internaţionale de turism, la expoziţii mondiale – Hanovra 2000, Milano 2015, Dubai 2020, în emisiuni ale posturilor de televiziune din ţară şi din străinătate, la evenimente ce ne-au marcat istoria recentă, precum Preluarea simbolică a cheii pentru Sibiu – Capitală Culturală Europeană – în Patras, Grecia, 2006, Summitul NATO – Bucureşti, 2008, Finala UEFA Europa League – Bucureşti, 2012, Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană – Sibiu, 2019.

Valoarea Ansamblului a fost recunoscută în plan internaţional şi naţional, prin numărul mare de distincţii decernate, cea mai importantă fiind Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – ”Arta spectacolului”, conferit de către preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, preşedintele României a conferit Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – ”Promovarea culturii”, Silviei Macrea, ”în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară, cât şi peste hotare, precum şi pentru meritele avute la descoperirea şi preţuirea civilizaţiei tradiţionale”.

“Dincolo de cele peste 300 de premii obţinute, ‘Junii Sibiului’ au fost mesageri ai folclorului românesc la evenimente de anvergură internaţională, din domeniul sportului şi politicii, evoluând în 2008 în faţa demnitarilor prezenţi la Summitul NATO de la Bucureşti: preşedintele american George Bush cu soţia, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, premierul britanic Gordon Brown, cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele Turciei, Abdullah Gül, premierul Italiei, Romano Prodi. În 2012, la Dineul Oficial organizat de UEFA au fost aplaudaţi de Michel Platini, Gheorghe Hagi, Anghel Iordănescu şi Miodrag Belodedici, iar în 2019, de şefi de stat sau de guvern prezenţi la Summitul UE de la Sibiu. ‘Junii Sibiului’ au fost, de asemenea, desemnaţi să participe la Ceremonia de rămas bun, organizată pentru Sanctitatea Sa Papa Francisc la Aeroportul Internaţional din Sibiu în 2 iunie 2019, mai arată sursa citată.

În martie, Ansamblul profesionist “Cindrelul – Junii Sibiului” s-a dovedit un ambasador cultural de succes pentru România la Expo 2020 Dubai.

Advertisement

Pe 1 Decembrie, la Sibiu, “Junii” şi coregrafa Silvia Macrea susţin spectacolul “Noi suntem români!”. De Ziua Naţională, la invitaţia Silviei Macrea, vor intona Imnul ”Deşteaptă-te, române!” la Sibiu şi vor spune, prin cântecele lor, ”La mulţi ani, România!” vedete ale scenei muzicii populare româneşti precum Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Gheorghe Turda, Aneta Stan, Mioara Velicu, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu şi Mariana Anghel. 

Un material realizat de agenția națională de presă Agerpres. Citește continuarea aici.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oameni

Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani

Published

on

La doar 15 ani, Vladimir Vîrzob a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. „Micul Einstein” este mândria Olteniei, dar și a întregii țări, iar reușita sa a fost apreciată de iluștri cercetători din România. Invenția lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-și, astfel, propria contribuție la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generație. Recent, Vladimir s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. În urma unor deducții teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiții ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcționare al bateriei”, povestește Vladimir Vîrzob.

​​Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, primind distincția de excelență în 2023.

„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranța că va fi pus în practică și dezvoltată, invenția reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu

Advertisement

Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară și chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR – X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a concurat alături alți 200 de participanți de toate vârstele, din 16 țări.

În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

În mijlocul provocărilor și oportunităților care definesc prezentul și viitorul României,
campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate țara cu un scop nobil și ambițios: să identifice, să promoveze și să susțină tinerii talentați și dornici să contribuie la progresul țării. Astfel, a fost descoperit și tânărul Vladimir Vîrzob și invenția sa unică. Această inițiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea și potențialul extraordinar al generației tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mișcare care își propune să schimbe paradigmele și să stimuleze inovația și excelența în toate domeniile.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin
performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, care va fi lansat la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Oameni

Paul Georgescu a traversat înot Cook Strait, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven

Published

on

Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a șasea strâmtoare pe care Paul reușește să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven. Doar 27 de persoane au reușit să finalizeze “Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfășura la finalul lunii iulie. “Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară și voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât și în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizație de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.

Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade

Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanța este de 22,5 kilometri, dar curenții puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.

“Am prins o zi senină astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanțele pot fi copleșitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. În aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuși să depășești respectivele porțiuni altfel riști să fii deviat de la rută și să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost și reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reușite în cadrul acestui proiect” – Paul Georgescu.

Advertisement

Paul Georgescu a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelanda, iar diferența de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.

“Reușita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanță pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult și mentalul, psihicul puternic, care se călește odată cu expriența. Trebuie să rămâii motivat și în situațiile dificile” – Paul Georgescu

Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait pe managaerul său, Iulian Zamfir, soția sa, dar și doi dintre înotătorii importanți în ape libere și înghețate: irlandezul Ger Kennedy și neo zeelandezul Philip Rush, omul care deține recordul mondial de timp pentru 2, respectiv 3 traversări legate în English Channel.

“Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reușit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și financiar. Ai nevoie de anduranță, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ți fie frică de ce este sub tine, de fauna marină…” – Paul Georgescu

Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori și canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait și Tsugaru Strait.

Advertisement

Continue Reading