Connect with us

Performanță

Andrei și Dan Gîrtofan, pe podium la Raliul Bucovinei 2022

Published

on

Weekend foarte bun pentru piloții brașoveni Andrei Gîrtofan și Dan Gîrtofan la Raliul Bucovinei. Cei doi componenți ai ProRally Team Brașov, secondați de Doru Vraja, respectiv Andrei Toderaș, au terminat etapa a 4-a a CNRB 2022 pe locurile 2, respectiv 3 la general.

Pentru Andrei Gîrtofan a fost al patrulea podium din tot atâtea etape în 2022, lucru ce îl aduce în postura de mare favorit la titlul de campion național pe asfalt (mai este doar o etapă de parcurs, Raliul Clujului). „Prima zi a fost una ok, deși nu au mers toate cum mi-aș fi dorit. Începând de la shakedown, unde nu am reușit să-mi intru în ritm după pauza de trei săptămâni de la ultima cursă. De obicei, la shakedown îmi regăsesc acel «mojo», care mă face să intru în atmosfera de raliu. Astfel că, am început cu emoții cursa. Proba de vineri mi s-a părut mai mult una de coastă, decât una de raliu, în care am încercat să punctăm cât mai mult ca și timp, dar și ca ritm de competiție. Am avut ceva probleme cu alegerea anvelopelor, mai ales pentru că vremea a fost schimbătoare, dar mă bucur că am reușit și eu și Doru să avem un ritm cât de cât ok, iar la finalul zilei să bifăm și o victorie pe superspecială. Ziua a doua a fost mai bună, deși, din nou, anvelopele ne-au dat ceva de furcă. Am ales să adoptăm un ritm rapid, care să ne țină în plasa lui Sebi Barbu. Pe penultima specială, pentru că distanța era deja prea mare pentru a-l ajunge pe Sebi, am hotărât să menajăm anvelopele pentru Power Stage și să încercăm să câștigăm acea probă pentru a acumula puncte în plus în clasament. Am mers tare pe Power Stage, dar am pierdut locul 1 pe probă pentru doar 1 secundă, ceea ce a fost un pic frustrant. Mă bucur însă că am terminat încă o dată pe podium, că am avut un «duel» foarte frumos cu tata, că l-am văzut din nou pe probe, la volanul Fabiei sale de concurs”, a declarat Andrei Gîrtofan.

Tânărul pilot brașovean a mai adăugat: „Este foarte fain acest sentiment pe care-l avem acum eu și Doru, acela de a fi la un pas de titlul național la asfalt. Dar nu l-am obținut încă. Sigur, ne este suficientă o clasare în primele 5 locuri la ultima etapă de asfalt, cea de la Cluj din octombrie, pentru a ieși campioni, însă vom merge să obținem maximum de acolo. Până atunci, avem trei runde de macadam, unde vom avea mult de muncit pentru a face rezultate importante”.

Giri, direct în istorie cu podiumul 100

Dacă pentru Andrei, evoluția de la Bucovina îl aduce aproape de un tilul important, pentru Dan Gîrtofan, etapa din nordul țării i-a adus o bornă foarte frumoasă în carieră, unică în motorsportul de la noi: podiumul cu numărul 100. „Un weekend bun pentru mine, pentru Andrei, dar și pentru cele două echipaje ProRally Team Brașov. O primă zi bună, deși proba Pojorâta este una potrivită mai mult pentru coastă. Pentru mine a fost un avantaj pentru că am avut timp să-i arăt tânărului meu copilot, Andrei Toderaș, câteva secrete legate de dictare și de notițe de traseu. Target-ul la acest raliu pentru mine a fost acesta, de a forma o echipă cu Andrei Toderaș și de «a-l crește» cum se spune. Pot spune că s-a descurcat foarte bine, are talent. Nu am luat în calcul prima zi că am mai fost și învinși pe probe de alți concurenți. Ziua a doua a fost mai bună, una în care ne-am propus să rămânem în plasa celor din față și să terminâm cât mai sus. Soarta ne-a ajutat să terminăm pe locul 3, iar eu să obțin al 100-lea podium din carieră. Sigur, ar fi fost frumos să fie o victorie, dar mă bucur mult pentru această reușită importantă. Legat de faptul că Andrei a terminat în fața mea, așa și trebuie de acum încolo. La cum îl știu și la ce poate, trebuie să fie tot timpul înaintea mea. Și probabil așa va fi când vom participa amândoi la un raliu”.

Advertisement

Foto: Attila Szabo, Alex Florea, Mihai Ștețcu

Oameni

Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră

Published

on

Foto. Rich Polk/GG2025

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câștigat duminică seară, în cadrul celei de a 82-a ediții a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie /musical, informează contul de pe rețeaua de socializare X dedicat acestor distincții decernate de Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA), potrivit Agerpres.

Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur pentru rolul din filmul ‘A Different Man’ și a concurat în această categorie cu actorii Jesse Eisenberg (‘A Real Pain’), Hugh Grant (‘Heretic’), Gabriel LaBelle (‘Saturday Night’), Jesse Plemons (‘Kinds of Kindness’), Glen Powell (‘Hit Man’).

Este primul Glob de Aur obținut de Sebastian Stan după nominalizarea primită în 2023 pentru rolul din miniseria TV ‘Pam & Tommy’. Pentru evoluția sa din lungmetrajul ‘A Different Man’, el a fost recompensat cu premiul de interpretare masculină – Ursul de Argint – la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2024. În acest film, starul americano-român joacă rolul unui actor aspirant cu tumori faciale, care este supus unei proceduri estetice radicale pentru a-și schimba drastic aspectul, însă noul său chip de vis se transformă rapid într-un coșmar.

În 2024, premiul acestei categorii a fost câștigat de actorul Paul Giamatti, pentru rolul din filmul ‘The Holdovers’.

Advertisement

Cea de-a 82-a gală de decernare a Globurilor de Aur are loc la ora transmiterii acestor informații și se desfășoară la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles. Evenimentul este prezentat de actrița Nikki Glaser.

Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări și producții din industria cinematografică și de televiziune, grupate în 27 de categorii. 

Continue Reading

Performanță

Echipa României s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică din Italia

Published

on

Foto. Facebook @ Ministerul Educației

România s-a clasat pe locul 8 la ediţia de anul acesta a Campionatului European de Securitate Cibernetică, desfăşurată în perioada 8 – 11 octombrie la Torino, în Italia, în competiţie intrând 37 de echipe, transmite Agerpres.

”Ediţia de anul acesta a European Cyber Security Challenge – ECSC 2024 (Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024), desfăşurată în perioada 8-11 octombrie în Italia, la Torino, a adus României o clasare pe locul 8 din 37 de echipe participante la competiţie, formate din cei mai talentaţi tineri în domeniul securităţii cibernetice din Europa”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei.

Elevii care au reprezentat România în cadrul ECSC sunt: Alexandru-Darius Ghica – Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti; Vlad-Ionuţ Seba – Colegiul Naţional “Tudor Vianu” din Bucureşti; Denis-Cristian Văşcuţă – Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti; Vlad-Ştefan Mateciuc – Liceul Teoretic “Callatis” din Mangalia; Robert-Alexandru Antal – Complexul Educaţional “Laude Reut” din Bucureşti.

Elevii au fost îndrumaţi de George-Marius Şinca – lector univ. dr. la Universitatea “Emanuel” din Oradea, coordonator principal, şi de Ancuţa-Dumitriţa Doce – manager superior securitate cibernetică, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică din Bucureşti, coordonator adjunct.

Advertisement

Pentru a reprezenta România la campionatul european, candidaţii pasionaţi de cyber trebuie să participe iniţial la Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică – RoCSC sau, începând de anul acesta, la Olimpiada de Securitate Cibernetică, competiţii organizate de Serviciul Român de Informaţii (prin intermediul Centrului Naţional Cyberint), Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) şi Ministerul Educaţiei, împreună cu parteneri privaţi.

Tinerii interesaţi de dezvoltarea abilităţilor tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică sau pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică pe platforma educaţională online CyberEdu, un spaţiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exerciţiilor propuse în ediţiile anterioare ale ROCSC şi ECSC, precum şi alte exerciţii construite pentru competiţii de securitate cibernetică internaţionale, arată Ministerul Educaţiei. 

Sursa, Agerpres

Advertisement
Continue Reading

Performanță

Elevii români au fost medaliați cu argint și bronz la Balcaniada de Informatică din Macedonia

Published

on

Foto. Ministerul Educației

Elevii români au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie, la Ohrid, în Macedonia de Nord, informează Agerpres.

”Echipa României se întoarce de la ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie la Ohrid, Macedonia de Nord, cu premii importante. Lotul naţional a obţinut medalii prin toţi reprezentanţii, ajungând pe podiumul competiţiei, care a presupus participarea a 65 de elevi din 15 ţări”, informează, miercuri, Ministerul Educaţiei.

Cele trei medalii de argint au fost obţinute de: Andrei Boacă – Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Iaşi, Rareş-Andrei Neculau – Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Galaţi şi de Alexandru Gheorghieş – Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iaşi. Totodată, Cristian Luchian de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ a câştigat medalie de bronz.

Echipa României a fost însoţită în Macedonia de prof. Adrian Panaete de la Colegiul Naţional “A.T.Laurian” Botoşani, vicepreşedinte al Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică şi membru al Comitetului Internaţional al Olimpiadei Balcanice de Informatică, şi de Liviu-Mihai Silion, student la Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, membru SEPI.

Advertisement

Continue Reading