Connect with us

Performanță

Andrei și Dan Gîrtofan, pe podium la Raliul Bucovinei 2022

Published

on

Weekend foarte bun pentru piloții brașoveni Andrei Gîrtofan și Dan Gîrtofan la Raliul Bucovinei. Cei doi componenți ai ProRally Team Brașov, secondați de Doru Vraja, respectiv Andrei Toderaș, au terminat etapa a 4-a a CNRB 2022 pe locurile 2, respectiv 3 la general.

Pentru Andrei Gîrtofan a fost al patrulea podium din tot atâtea etape în 2022, lucru ce îl aduce în postura de mare favorit la titlul de campion național pe asfalt (mai este doar o etapă de parcurs, Raliul Clujului). „Prima zi a fost una ok, deși nu au mers toate cum mi-aș fi dorit. Începând de la shakedown, unde nu am reușit să-mi intru în ritm după pauza de trei săptămâni de la ultima cursă. De obicei, la shakedown îmi regăsesc acel «mojo», care mă face să intru în atmosfera de raliu. Astfel că, am început cu emoții cursa. Proba de vineri mi s-a părut mai mult una de coastă, decât una de raliu, în care am încercat să punctăm cât mai mult ca și timp, dar și ca ritm de competiție. Am avut ceva probleme cu alegerea anvelopelor, mai ales pentru că vremea a fost schimbătoare, dar mă bucur că am reușit și eu și Doru să avem un ritm cât de cât ok, iar la finalul zilei să bifăm și o victorie pe superspecială. Ziua a doua a fost mai bună, deși, din nou, anvelopele ne-au dat ceva de furcă. Am ales să adoptăm un ritm rapid, care să ne țină în plasa lui Sebi Barbu. Pe penultima specială, pentru că distanța era deja prea mare pentru a-l ajunge pe Sebi, am hotărât să menajăm anvelopele pentru Power Stage și să încercăm să câștigăm acea probă pentru a acumula puncte în plus în clasament. Am mers tare pe Power Stage, dar am pierdut locul 1 pe probă pentru doar 1 secundă, ceea ce a fost un pic frustrant. Mă bucur însă că am terminat încă o dată pe podium, că am avut un «duel» foarte frumos cu tata, că l-am văzut din nou pe probe, la volanul Fabiei sale de concurs”, a declarat Andrei Gîrtofan.

Tânărul pilot brașovean a mai adăugat: „Este foarte fain acest sentiment pe care-l avem acum eu și Doru, acela de a fi la un pas de titlul național la asfalt. Dar nu l-am obținut încă. Sigur, ne este suficientă o clasare în primele 5 locuri la ultima etapă de asfalt, cea de la Cluj din octombrie, pentru a ieși campioni, însă vom merge să obținem maximum de acolo. Până atunci, avem trei runde de macadam, unde vom avea mult de muncit pentru a face rezultate importante”.

Giri, direct în istorie cu podiumul 100

Dacă pentru Andrei, evoluția de la Bucovina îl aduce aproape de un tilul important, pentru Dan Gîrtofan, etapa din nordul țării i-a adus o bornă foarte frumoasă în carieră, unică în motorsportul de la noi: podiumul cu numărul 100. „Un weekend bun pentru mine, pentru Andrei, dar și pentru cele două echipaje ProRally Team Brașov. O primă zi bună, deși proba Pojorâta este una potrivită mai mult pentru coastă. Pentru mine a fost un avantaj pentru că am avut timp să-i arăt tânărului meu copilot, Andrei Toderaș, câteva secrete legate de dictare și de notițe de traseu. Target-ul la acest raliu pentru mine a fost acesta, de a forma o echipă cu Andrei Toderaș și de «a-l crește» cum se spune. Pot spune că s-a descurcat foarte bine, are talent. Nu am luat în calcul prima zi că am mai fost și învinși pe probe de alți concurenți. Ziua a doua a fost mai bună, una în care ne-am propus să rămânem în plasa celor din față și să terminâm cât mai sus. Soarta ne-a ajutat să terminăm pe locul 3, iar eu să obțin al 100-lea podium din carieră. Sigur, ar fi fost frumos să fie o victorie, dar mă bucur mult pentru această reușită importantă. Legat de faptul că Andrei a terminat în fața mea, așa și trebuie de acum încolo. La cum îl știu și la ce poate, trebuie să fie tot timpul înaintea mea. Și probabil așa va fi când vom participa amândoi la un raliu”.

Advertisement

Foto: Attila Szabo, Alex Florea, Mihai Ștețcu

Performanță

Compozitorul Adrian Iorgulescu, premiul „Marin Constantin” la Gala „Madrigal 61″

Published

on

Premiul „Marin Constantin” a fost decernat anul acesta compozitorului, muzicianului și omului de cultură Adrian Iorgulescu, în cadrul unei ceremonii susținute în cadrul Galei „Madrigal 61”, desfășurată pe 27 februarie la Galeriile „Madrigal – Marin Constantin” de la Senatul României.

Premiul „Marin Constantin” 2024 i-a fost înmânat Prof. Univ. Adrian Iorgulescu de către Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, „pentru însemnata sa contribuție adusă culturii române, precum și pentru susținerea activității Corului Madrigal.”

Ceremonia de premiere a avut loc în cadrul evenimentului „Madrigal 61”, organizat cu prilejul Zilei Madrigalului – 27 februarie, care a inclus Gala și Concertul Extraordinar „Madrigal 61”, dirijat de Anna Ungureanu. Desfășurat anual în preajma datei de naștere a fondatorului Corului Madrigal, spectacolul de la Senatul României a fost dedicat memoriei lui Marin Constantin și celebrării celor 61 de ani de existență neîntreruptă ai ansamblului coral.

La aniversare au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, oficiali, parteneri, artiști și media, precum și foști membrii ai Corului Madrigal și copii din corurile Cantus Mundi.

Advertisement

Madrigaliștii alumni și copiii s-au alăturat Corului Madrigal pe scenă și au cântat împreună mai multe piese simbolice din repertoriului ansamblului, de la Imnul Cantus Mundi, compus de Ion Marin, până la imnul neoficial al tuturor membrilor Corului Madrigal, „Vezzosette nimphe e belle”, de Giovanni Gastoldi.

Anversarea Corului Madrigal a prilejuit și sărbătorirea celor 10 ani de la oficializarea la nivel guvernamental a Programului Național Cantus Mundi, precum și o nouă lansare de carte: „Interviuri – la 60 de ani de Madrigal”, semnată de Mădălin Guruianu. Volumul include dialogurile autorului realizate pe parcursul anului 2023 cu personalități apropiate de Corul Madrigal, conectate la viața artistică a ansamblului.

Născut pe 6 iulie 1951 în Bucureşti, Adrian Iorgulescu se numără printre acei muzicieni multivalenţi, care printr-o pregătire complexă în mai multe domenii, s-a distins atât pe plan creativ, cât şi pe plan teoretic, politic, pedagogic sau administrativ. A absolvit cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti și s-a perfecțional în compoziţie şi muzicologie la Academia „Santa Cecilia” din Roma. În prezent Adrian Iorgulescu este profesor universitar, conducător de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică şi preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA). A deţinut funcţia de preşedente al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România între anii 1992-2005 şi 2010-2022 și a ocupat funcţia de Ministru al Culturii şi Cultelor (2005 – 2008). Creaţia sa cuprinde opusuri din toate genurile muzicale – muzică simfonică, muzică de film, muzică de cameră etc. A semnat lucrări didactice și muzicologice, volume de poezie, eseuri, studii, articole publicate în presa de specialitate. A fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale precum premiul „George Enescu” al Academiei Române sau premiul de compoziţie al „World Music Celebration” – Louisville (S.U.A.). În 2022, a obținut Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru întreaga carieră artistică. Este membru corespondent al Academiei Române şi doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău (Republica Moldova).

Premiul Marin Constantin a fost instituit în anul 2018, ca omagiu adus legendarului fondator al ansamblului, Marin Constantin. Se acordă anual personalităților sau instituțiilor care conribuie semnificativ la viața culturală a României și care care se implică constant în dezvoltarea și promovarea artelor frumoase și a activității Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Premiul „Marin Constantin” este însoțit de de trofeul „Madrigal”, o creație originală a artistului Mihai Băcilă.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Theodor Andrei cu piesa „D.G.T. (Off and on)” a câștigat Selecția Națională și va reprezenta România la Eurovision 2023

Published

on

România va fi reprezentată la Eurovision 2023, la Liverpool, în Marea Britanie, de Theodor Andrei. Cu piesa „D.G.T. (Off and on)” a câștigat, sâmbătă seară, Selecția Națională Eurovision. 12 finaliști au luptat în finala Selecției Naţionale. Show-ul prezentat de Ilinca Băcilă și Laurenţiu Niculescu a fost transmis în direct pe TVR.

Theodor Andrei, cu piesa „D.G.T. (Off and on)” a câştigat Finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2023, organizată sâmbătă seară de TVR, şi va reprezenta România la Liverpool în luna mai.

În total la selecția națională din 11 februarie 2023 au fost exprimate telefonic și online peste 36.500 de voturi.

Theodor Andrei, Andreea D Folclor Orchestra, Andrei Duţu, Aledaida, Amia au primit cele mai multe voturi în Finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2023.

Advertisement

Theodor Andrei are peste 100 de melodii compuse. În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa “Artist” (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul “FRAGIL”. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului “Mihaela Runceanu” 2022 și Marele Trofeu al Festivalului “Alexandria Pop Fest” 2022, potrivit TVR.

Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) va avea loc în Marea Britanie, care va organiza concursul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări. Evenimentul se va desfăşura la Liverpool Arena şi va avea două semifinale şi finala mare.

Despre Eurovision:

Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) va avea loc în Marea Britanie, care va organiza concursul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări. Evenimentul se va desfăşura la Liverpool Arena şi va avea două semifinale şi finala mare, transmise în direct la TVR.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

ESC se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Advertisement

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Continue Reading

Evenimente

Cea de-a 65-a ediţie a galei Grammy Awards

Published

on

Cea de-a 65-a ediţie a galei Grammy Awards, organizată de The Recording Academy, a avut loc la Crypto.com Arena din Los Angeles. Evenimentul, difuzat de postul CBS şi platforma de streaming Paramount+, a fost prezentat pentru al treilea an consecutiv de actorul şi prezentatorul TV sud-african Trevor Noah. Câştigătorii premiilor Grammy sunt aleşi de cei aproximativ 11.000 de membri cu drept de vot ai Academiei Naţionale de Arte şi Ştiinţe ale Înregistrărilor, o instituţie criticată în trecut pentru slaba reprezentare a artiştilor de culoare. În ultimii ani, instituţia americană a depus însă eforturi consistente pentru a-şi spori diversitatea în rândul membrilor săi. 

Superstarul pop Beyonce a devenit duminică seară, la Los Angeles, artistul cu cele mai multe premii din istoria galei Grammy Awards (32 de victorii), însă a ratat încă o dată prestigiosul trofeu atribuit la categoria “albumul anului”, după ce a fost învinsă în acest an de cântăreţul britanic Harry Styles. 

Foto, Beyonce

Cântăreţul britanic Harry Styles a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Grammy pentru cel mai bun album al anului, graţie materialului său discografic intitulat “Harry’s House“, informează AFP. La categoria “albumul anului” au concurat în acest an materialele discografice “Voyage” (ABBA), “30” (Adele), “Un Verano Sin Ti” (Bad Bunny), “Renaissance” (Beyoncé), “Good Morning Gorgeous (Deluxe)” (Mary J. Blige), “In These Silent Days” (Brandi Carlile), “Music Of The Spheres” (Coldplay), “Mr. Morale & The Big Steppers” (Kendrick Lamar), “Special” (Lizzo), “Harry’s House” (Harry Styles).

Foto, Harry Styles

Cântăreaţa de jazz Samara Joy a fost desemnată învingătoare la categoria “cel mai bun artist debutant” la cea de-a 65-a gală de decernare a premiilor Grammy. La această categorie – una dintre cele patru categorii majore din cadrul galelor Grammy, alături de “cântecul anului”, “înregistrarea anului” şi “albumul anului” – au concurat în 2023 Anitta, Omar Apollo, DOMi & JD Beck, Muni Long, Samara Joy, Latto, Mĺneskin, Tobe Nwigwe, Molly Tuttle, Wet Leg.

Foto, Samara Joy

Cântăreaţa americană Lizzo a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Grammy la categoria “înregistrarea anului”, care recompensează performanţa globală a unei piese, cu single-ul său intitulat “About Damn Time“.

Foto, Lizzo

Cântăreaţa americană Bonnie Raitt a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Grammy la categoria “cântecul anului” cu single-ul “Just Like That“. La categoria “cântecul anului” au fost nominalizate single-urile “ABCDEFU” (Gayle), “About Damn Time” (Lizzo), “All Too Well” (Taylor Swift), “As It Was” (Harry Styles), “Bad Habit” (Steve Lacy), “Break My Soul” (Beyonce), “Easy On Me” (Adele), “God Did” (DJ Khaled Featuring Rick Ross, Lil Wayne, Jay-Z, John Legend & Fridayy), “The Heart Part 5” (Kendrick Lamar), “Just Like That” (Bonnie Raitt).

Foto, Bonnie Raitt

Cântăreaţa americană Beyonce a devenit cel mai premiat artist din istoria galei Grammy Awards, după ce a câştigat duminică seară la Los Angeles patru trofee – care au ridicat bilanţul victoriilor obţinute de-a lungul carierei sale la 32 -, în condiţiile în care această ceremonie încă nu s-a încheiat.

Cântăreaţa pop americană Beyonce a egalat duminică seară, la cea de-a 65-a gală Grammy Awards, recordul de premii câştigate de un artist şi vizează în continuare alte trofee ce vor fi atribuite în cadrul acestei ceremonii, inclusiv la categoria “albumul anului”. eyonce, care primise în acest an nouă nominalizări, a câştigat trei premii Grammy în prima parte a galei, ridicând totalul trofeelor sale la 31. Graţie acestor victorii – obţinute la categoriile “cea mai bună înregistrare dance/electro” (“Break my soul”), “cea mai bună interpretare tradiţională R&B” (“Plastic off the sofa”) şi “cel mai bun cântec R&B” (“Cuff It”) -, ea l-a egalat pe regretatul dirijor de muzică clasică Georg Solti.

Foto, Viola Davis (Getty images)

Actriţa americană Viola Davis şi-a înscris numele pe lista artiştilor de elită care au dobândit statutul “EGOT”, un acronim care desemnează personalităţile artistice recompensate de-a lungul carierelor lor cu toate cele patru premii majore din industria de divertisment, Emmy, Grammy, Oscar şi Tony.

Sursa, Agenția națională de presă Agerpres.

Advertisement

Continue Reading