Connect with us

Performanță

Soprana Felicia Filip și maestrul Cristian Mihăilescu, premiați pentru întreaga carieră

Published

on

Foto. Felicia Filip și Cristian Mihăilescu, alături de Dragoș Popa

Soprana Felicia Filip și maestrul Cristian Mihăilescu au fost premiați pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalul Național de Interpretare Vocală și Instrumentală “Glasul Valahiei”. Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul s-a organizat la Târgoviște în Amfiteatrul “George Enescu”. Peste 160 de concurenți din 13 județe ale României s-au întrecut pentru Marele Trofeu, titlu ce poartă numele festivalului.

Festivalul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile. Toții participanții au fost premiați în funcție de barem, iar la finalul fiecărei zile, s-a desemnat câte un câștigător al Marelui Trofeu de secțiune. În ultima zi, dintre cei trei finaliști, doar unul a obținut Marele Trofeu al Festivalului, Eric Sandu, un pianist de excepție la cei doar 13 ani ai săi.

Cel mai emoționant moment al evenimentului de la Târgoviște a fost decernarea Trofeului de Cristal pentru întreaga carieră regizorului de operă Cristian Mihăilescu și inconfundabilei soprane Felicia Filip, ambii mari susținători ai tinerei generații artistice din România.

“În muzică, și în alte domenii, dar în muzică suntem talentați. Faptul că ești muzician român, oriunde în lume, este o carte de vizită. Nu există scenă mare a lumii pe care să nu interpreteze un cântăreț român”, a declarat pentru Radio România, masterul Cristian Mihăilescu.

Advertisement

“Mă mândresc de fiecare dată când merg în străinătate și știu sigur că pe o scenă, pe un podium de concert, într-o sală de spectacol, într-o expoziție, pe stradă, pur și simplu, mă întâlnesc cu români valoroși”, a precizat Felicia Filip.

Foto. Felicia Filip & Cristian Mihăilescu

“S-a încheiat cu succes una dintre cele mai frumoase ediții ale unui eveniment cultural organizat de Centrul Cultural Artist pentru Artă, ediția a II-a a Festivalului Național de Interpretare Vocală și Instrumentală “Glasul Valahiei” de la Târgoviște. Evenimentul a adunat concurenți din mai puțin de 13 județe. S-au îmbinat armonios muzica instrumentală, muzica populară și muzica ușoară, oferind publicului spectator, prin artiștii înscriși în cadrul competiției noastre, atât mai experimentați, cât și debutanți, a unor momente spectaculoase, momente artistice deosebite”, a precizat pentru Radio România, Andrei Coman, directorul artistic al festivalului.

Trofeul a fost acordat de către Dragoș Popa, președintele Centrului Artist pentru Artă. Premiul a conținut și un colaj foto emoționant, cu imagini din întreaga lor carieră, dar și viață personală.

Foto. Dragoș Popa

“Trofeul de cristal este un premiu simbolic pe care am avut onoarea să îl acord acestor elite ale culturii în semn de prețuire pentru întreaga carieră. Așa cum am spus și pe scena de la “Glasul Valahiei”, soprana Felicia Filip și maestrul Cristian Mihăilescu sunt cu adevărat personalitățile care scriu istorie în cartea de onoare a României și, oriunde pășesc în această lume mare, fac cinste țării noastre. Consider că este de datoria noastră, a tuturor românilor, să le arătăm cât de mult îi iubim”, a declarat președintele Centrului Artist pentru Artă, Dragoș Popa.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Artist pentru Artă și Ring Arte Media, în parteneriat cu Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, Universitatea „Valahia”, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Arhiepiscopia Târgoviștei.

Performanță

REGINA MARIA – Singura rețea privată de sănătate în care fiecare spital este dotat cu roboți daVinci

Published

on

Robotul daVinci reprezintă, la ora actuală, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, prin intermediul căruia sunt realizate intervenții minim-invazive, cu multiple beneficii pentru pacienți. Cu șase centre da Vinci, cele mai multe din țară, Regina Maria are astăzi cea mai extinsă amprentă în chirurgia robotică din România.

Deși nu sunt o noutate, intervențiile chirurgicale realizate prin intermediul sistemelor robotice au început să devină un standard în chirurgie abia în ultimii ani. În România, primele astfel de operații au fost realizate în anul 2008 în București, extinzându-se ulterior și în alte centre medicale. În prezent, conform datelor oficiale[1] disponibile, în țara noastră există 17 spitale dotate cu roboți daVinci – dintre care cele mai multe, peste o treime, se află în rețeaua Regina Maria. Acestora li se adaugă, din luna septembrie, al 6-lea din rețea, găzduit de Spitalul Regina Maria Timișoara.  

O treime din centrele de chirurgie robotică daVinci din România se află în rețeaua Regina Maria. Peste 2.000 de intervenții chirurgicale robotice și 22 medici certificați în chirurgie robotică

Primul robot chirurgical din cadrul rețelei din seria daVinci a fost introdus în anul 2018, în Ponderas Academic Hospital, urmând ca, în 2019, să fie adus în același spital și robotul Mako, pentru chirurgia ortopedică. Ponderas rămâne, până în prezent, singurul spital din România și din Europa de Est în care se regăsește sistemul Mako și are singurul medic atestat din țară pentru a opera pe acest robot. Sistemele daVinci Xi și daVinci X, care se regăsesc în toate spitalele Regina Maria, sunt folosite pentru chirurgie oncologică, digestivă, urologică, ginecologică, toracică, dar și pentru chirurgia herniilor.

Advertisement

Chirurgia robotică, cel mai modern și eficient tratament oferit la ora actuală, are următoarele avantaje:

  • abordare minim-invazivă de mare precizie, cu acuratețe milimetrică
  • risc redus de complicații: mai puțină sângerare și un risc scăzut de infecții
  • eliminarea sau reducerea la minimum a durerii resimțite de pacienți postoperator, datorită inciziilor mai mici
  • timp de recuperare considerabil mai scurt pentru pacienți

De la introducerea primului robot chirurgical și până astăzi, au fost efectuate peste 2.000 de intervenții în cadrul Regina Maria. Cele mai multe au fost realizate în Ponderas Academic Hospital, urmat de Spitalul Euroclinic și Spitalul Regina Maria Cluj. 

„Am introdus chirurgia robotică în rețea în 2018. Între timp, peste 2.000 de intervenții robotice s-au realizat în spitalele noastre. De astăzi, ele devin un standard, Regina Maria devenind primul și singurul furnizor privat de sănătate care face posibilă chirurgia robotică în cadrul tuturor spitalelor sale, prin dotarea acestora cu roboți daVinci. Este un pas important pentru noi, prin care continuam sa reiteram angajamentul față de pacienții noștri, cărora urmărim să le oferim în permanență cele mai bune servicii medicale, cea mai buna îngrijire, la cele mai înalte standarde, validate și recunoscute la nivel internațional”, a declarat Fady Chreih, CEO, Regina Maria.

În total, la nivelul rețelei, operează 22 de medici certificați în chirurgie robotică, iar alți 2 sunt în curs să obțină certificarea. De altfel, unul din cinci medici români certificați să opereze chirurgical prin sistemele robotice daVinci este parte din echipa Regina Maria[2]

Chirurgia robotică presupune o supra-specializare medicală

Utilizarea sistemelor robotice, așa cum este daVinci, este realizată doar de medici cu experiență, care au nevoie de o supra-specializare chirurgicală. 

„Ne mândrim cu cea mai extinsă echipă multidisciplinară de chirurgi cu supra-specializare în chirurgie robotică, aceasta fiind o treaptă superioară în cariera medicală a unui chirurg, care vine cu beneficii majore pentru pacienții noștri. În cadrul rețelei, investim continuu în învățare și în pregătirea viitorilor specialiști – medici și asistenți -, prin centrele de învățare deschise în cadrul rețelei, așa cum este Surgical Training Institute, dar și prin cultura organizațională pe care o promovăm în cadrul Regina Maria”, a declarat prof. dr. Cătălin Copăescu, directorul medical al Ponderas Academic Hospital și singurul Chirurg de Excelență în Chirurgie Robotică din România.

Advertisement

Surgical Training Institute (STI), singurul Centru Privat de Training în Chirurgia Minim Invazivă din România, este localizat în cadrul Ponderas Academic Hospital și este condus de către prof. dr. Cătălin Copăescu, unul dintre pionierii chirurgiei minim invazive în România. Centrul de Training instruiește, în medie, 500 de medici anual, atât chirurgi de chirurgie generală, cât și din specialități conexe (ex.: ginecologie, urologie, ORL, ATI, chirurgie toracică), din țară și din străinătate, oferindu-le ocazia să deprindă gesturile corecte și să se perfecționeze în tehnicile minim invazive, chirurgia endoscopică, laparoscopică și robotică, punându-le la dispoziție inclusiv sistemele daVinci Xi. Implicându-se activ în studii de cercetare, schimb de experiență cu centrele de expertiză internaționale și stabilirea standardelor în chirurgiă robotică din România, STI și Ponderas Academic Hospital sunt desemnate de EAES și IFSO ca centre de referință.

Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA  

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține patru spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 21 de acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

În ultimul deceniu, peste 720.000 de recenzii au fost acordate de pacienți medicilor REGINA MARIA, printr-un sistem unic de acordare a feedback-ului, ajungând astfel la o medie de 9,56 la nivelul Rețelei. 

Rețeaua este, totodată, lider în digitalizarea sănătății în România – aplicația medicală REGINA MARIA fiind cea mai descărcată și utilizată aplicație de acest tip, cu peste 1,6 milioane de conturi de pacienți.  

Advertisement

[1] Centre Chirurgie Da Vinci – Sistemul chirurgical da Vinci (chirurgierobotica.ro)

[2] În prezent, România are în total aproximativ 90 de chirurgi certificaţi pentru utilizarea sistemului da Vinci – Transformarea sistemului medical românesc: anul acesta, România va ajunge la peste… (zf.ro)

Continue Reading

Performanță

România câștigă aurul și trofeul FIBA U16 Women’s EuroBasket 2024 Division B

Published

on

Foto: @Federația Română de Baschet

România câștigă aurul și trofeul FIBA U16 Women’s EuroBasket 2024 Division B!

Naționala feminină U16 învinge Cehia cu 54-52 în finala competiției europene și, totodată, devine a treia echipă națională de baschet juvenil care promovează în Divizia A valorică în această vară.

O vară care va rămâne în istorie pentru baschetul românesc: naționalele masculine U20 și U16, precum și naționala feminină U16 promovează în eșalonul valoric superior, aducând o imensă bucurie fanilor acestui sport.

Felicitări, fetelor! Felicitări antrenorului Mădălin Piperea și tuturor celor care au contribuit la aceste rezultate extraordinare! Felicitări Federației Române de Baschet!

Advertisement

Continue Reading

Performanță

Patru medalii pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Geografie

Published

on

Foto. Facebook @ Ministerul Educației

O medalie de aur, una de argint şi două de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Internaţională de Geografie din Irlanda, potrivit Agerpres.

”Veşti foarte bune pentru România! În cadrul celei de-a XX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie din Irlanda, lotul nostru a obţinut următoarele rezultate: David Mihai Dumitrescu, Colegiul Naţional “Carol I” Craiova, medalie de aur; Ian Mitocaru, Colegiul Naţional Iaşi, medalie de argint; Tudor Olariu, Colegiul Naţional “Costache Negruzzi” Iaşi, medalie de bronz; Iustin Bălan, Colegiul Naţional “Garabet Ibrăileanu” Iaşi, medalie de bronz”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei.

Echipa României a fost condusă de profesorii Mihaela Cornelia Fiscutean şi Dorin Fiscutean, de la Colegiul Naţional din Iaşi.

Ministrul Ligia Deca i-a felicitat pe medaliaţi pentru performanţă. ”Veşti grozave primite aseară de la David, Ian, Tudor şi Iustin, cei patru elevi din lotul României, participant la Olimpiada Internaţională de Geografie din Irlanda! Patru elevi, patru medalii! (…) Felicitări tuturor pentru performanţă!”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

Advertisement

Continue Reading