Connect with us

Performanță

Soprana Felicia Filip și maestrul Cristian Mihăilescu, premiați pentru întreaga carieră

Published

on

Foto. Felicia Filip și Cristian Mihăilescu, alături de Dragoș Popa

Soprana Felicia Filip și maestrul Cristian Mihăilescu au fost premiați pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalul Național de Interpretare Vocală și Instrumentală “Glasul Valahiei”. Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul s-a organizat la Târgoviște în Amfiteatrul “George Enescu”. Peste 160 de concurenți din 13 județe ale României s-au întrecut pentru Marele Trofeu, titlu ce poartă numele festivalului.

Festivalul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile. Toții participanții au fost premiați în funcție de barem, iar la finalul fiecărei zile, s-a desemnat câte un câștigător al Marelui Trofeu de secțiune. În ultima zi, dintre cei trei finaliști, doar unul a obținut Marele Trofeu al Festivalului, Eric Sandu, un pianist de excepție la cei doar 13 ani ai săi.

Cel mai emoționant moment al evenimentului de la Târgoviște a fost decernarea Trofeului de Cristal pentru întreaga carieră regizorului de operă Cristian Mihăilescu și inconfundabilei soprane Felicia Filip, ambii mari susținători ai tinerei generații artistice din România.

“În muzică, și în alte domenii, dar în muzică suntem talentați. Faptul că ești muzician român, oriunde în lume, este o carte de vizită. Nu există scenă mare a lumii pe care să nu interpreteze un cântăreț român”, a declarat pentru Radio România, masterul Cristian Mihăilescu.

Advertisement

“Mă mândresc de fiecare dată când merg în străinătate și știu sigur că pe o scenă, pe un podium de concert, într-o sală de spectacol, într-o expoziție, pe stradă, pur și simplu, mă întâlnesc cu români valoroși”, a precizat Felicia Filip.

Foto. Felicia Filip & Cristian Mihăilescu

“S-a încheiat cu succes una dintre cele mai frumoase ediții ale unui eveniment cultural organizat de Centrul Cultural Artist pentru Artă, ediția a II-a a Festivalului Național de Interpretare Vocală și Instrumentală “Glasul Valahiei” de la Târgoviște. Evenimentul a adunat concurenți din mai puțin de 13 județe. S-au îmbinat armonios muzica instrumentală, muzica populară și muzica ușoară, oferind publicului spectator, prin artiștii înscriși în cadrul competiției noastre, atât mai experimentați, cât și debutanți, a unor momente spectaculoase, momente artistice deosebite”, a precizat pentru Radio România, Andrei Coman, directorul artistic al festivalului.

Trofeul a fost acordat de către Dragoș Popa, președintele Centrului Artist pentru Artă. Premiul a conținut și un colaj foto emoționant, cu imagini din întreaga lor carieră, dar și viață personală.

Foto. Dragoș Popa

“Trofeul de cristal este un premiu simbolic pe care am avut onoarea să îl acord acestor elite ale culturii în semn de prețuire pentru întreaga carieră. Așa cum am spus și pe scena de la “Glasul Valahiei”, soprana Felicia Filip și maestrul Cristian Mihăilescu sunt cu adevărat personalitățile care scriu istorie în cartea de onoare a României și, oriunde pășesc în această lume mare, fac cinste țării noastre. Consider că este de datoria noastră, a tuturor românilor, să le arătăm cât de mult îi iubim”, a declarat președintele Centrului Artist pentru Artă, Dragoș Popa.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Artist pentru Artă și Ring Arte Media, în parteneriat cu Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, Universitatea „Valahia”, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Arhiepiscopia Târgoviștei.

Performanță

Șapte medalii pentru echipele României la Olimpiada Internațională de Geografie pentru Europa 2022

Published

on

Bilanțul participării loturilor olimpice de geografie (juniori și seniori) la a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie pentru Europa (EGeo) este de șapte medalii (patru medalii la juniori și trei medalii la seniori)

În secțiunea rezervată juniorilor, s-au impus Andreea Șoie (clasa a IX-a/Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara) & Vlad-Luca Orșa (clasa a X-a/Colegiul Național „Constantin D. Loga” din Timișoara) – medalii de aur, Ianis Răzvan Costin Cojocaru (clasa a VIII-a/Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești) – medalie de argint și Tudor-Alexandru Minaev (clasa a X-a/Colegiul National „Gh. M. Murgoci” din Brăila) – medalie de bronz.

În competiția seniorilor, Andrei Fedorenciuc (clasa a XI-a/Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași) a obținut o medalie de aur, iar Svenja Alexia Papirowski (clasa a XI-a/Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București) și Andrei Ionescu (clasa a X-a Complexul Educațional „Lauder-Reut” din București) au intrat în posesia unor medalii de bronz. Din echipa de seniori a făcut parte și Matei Mirea (clasa a XI-a/Colegiul Național „Tudor Vianu” din București).

Loturile României au fost coordonate de Mihaela Cornelia Fiscutean (Colegiul Naţional din Iaşi) și Cristina Pârvu (Centrul Național de Evaluare si Examinare) și Sebastian FLorescu (ISJ Argeș).

Advertisement

Ediția din acest an s-a desfășurat online (24 – 30 iunie) și a implicat participarea a 118 elevi din 11 țări. Olimpicii români au  susținut pobele la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București.

Concursul a inclus trei probe, toate în limba engleză: o probă teoretică (scrisă), o probă practică (vizualizarea unor imagini/hărți, punerea în relație a unor elemente geografice, calcul și aplicabilitate în spațiul geografic) şi o probă multimedia.

Continue Reading

Performanță

Patru medalii de aur, două medalii de argint și locul I pe națiuni, la Balcaniada de Matematică pentru Juniori (2022), cu punctaj istoric pe echipe

Published

on

Lotul olimpic de juniori al României a obținut un palmares absolut impresionant la a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori/JBMO (Sarajevo, 26 iunie – 3 iulie): patru medalii de aur (dintre care două cu punctaj maxim), două medalii de argint și locul I în clasamentul pe națiuni cu 224 de puncte (din 240 posibile).

Acest punctaj stabilește un record în istoria competiției în privința scorului general pe echipe, echipa României fiind prima care reușește să-l atingă.

Elevii medaliați cu aur sunt Aida Mitroi (Școala Gimnazială Nr.16 „Take Ionescu” din Timișoara), Victor-Vasile Dragoș (Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare), Radu-Ionuț Stoleriu (Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași) și Andrei Vila (Liceul Internațional de Informatică din București).

Aida Mitroi și Victor-Vasile Dragoș au încheiat probele de concurs cu punctaj maxim (40 de puncte).

Advertisement

Medaliile de argint au fost adjudecate de David Ghibu (Liceul Internațional de Informatică din București) și Emanuel Mazăre (Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești).

Toți cei 6 componenți ai lotului sunt elevi în clasa a VIII-a.

Echipa a fost coordonată de prof. Marius Perianu (Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina) – leaderprof. Cristian-Teodor Mangra (Colegiul Național „Tudor Vianu” din București) – deputy leader și Cristian Lazăr (Colegiul Național din Iași) – observator.

La ediția din acest a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (competiţie rezervată elevilor cu vârste sub 15 ani și jumătate) au participat concurenți din 18 ţări (11 țări cu statut de membru: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Turcia, respectiv 7 cu statut de invitat: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan). Echipele sunt formate, de regulă, din 6 elevi, iar țara-gazdă poate înscrie două echipe în concurs.

Advertisement
Continue Reading

Performanță

Robert Glinţă, calificat în semifinalele probei de 50 m spate la Mondiale, cu al şaptelea timp

Published

on

Înotătorul român Robert Glinţă s-a calificat, vineri, în semifinalele probei de 50 m spate, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu al şaptelea timp din serii, 24 sec 79/100.

Glinţă (25 ani), legitimat la CS Dinamo, a reuşit al doilea timp din seria a patra, fiind devansat de polonezul Ksawery Masiuk, 24 sec 64/100.

Cel mai bun timp din serii a fost stabilit de americanul Justin Ress, 24 sec 24/100, medaliat cu aur la Budapesta cu ştafeta de 4×100 m liber a SUA.

Robert Glinţă, clasat pe locul 8 în finala de la 100 m spate, va evolua tot joi în semifinale, prima fiind programată la ora 20:09, iar a doua de la 20:14. Finala se va desfăşura sâmbătă, la ora 19:02.

Advertisement

România are două medalii de aur cucerite la Mondialele de la Budapesta, ambele prin tânărul David Popovici, la 100 m liber, respectiv 200 m liber.

Continue Reading