Connect with us

Diverse

„Acasă, în siguranță”, prima hartă a tuturor clădirilor vulnerabile expertizate în România și informații vitale pentru toți cetățenii care locuiesc în zone cu risc seismi

Published

on

De astăzi, România are o centralizare accesibilă și la îndemâna tuturor a informațiilor publice disponibile despre clădiri rezidențiale cu risc seismic din întreaga țară. Code for Romania a lansat prima soluție din Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000: „Acasă, în siguranță”, dedicată tuturor cetățenilor care locuiesc în zone cu risc seismic în România, realizată în colaborare de MKBT: Make Better și Code for Romania.

Pentru prima dată, sunt disponibile în mod centralizat informații complexe privind riscul seismic, modalități de protecție și alte informații vitale despre locuire într-un teritoriu cu infrastructură fragilă și îndelung neglijată de autorități. În premieră, venim cu o hartă a clădirilor rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, clădiri a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern.

Potrivit datelor publice disponibile în acest moment, doar 0,073% din clădirile României erau expertizate cu privire la riscul seismic la ultima numărătoare (2011). Ca termen de comparație, e ca și cum, dintr-un oraș de dimensiunea Buzăului, din 100.000 de locuitori, doar 73 s-ar duce la medic pentru o evaluare a stării de sănătate.

Pentru a oferi informația relevantă, centralizată, necesară cetățenilor care doresc să se simtă în siguranță în privința riscului seismic, Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, a lansat astăzi prima soluție anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”, seria de soluții digitale ce răspund la probleme punctuale ale românilor. Acasă, în siguranță este dedicată cetățenilor care locuiesc în zone supuse riscului seismic și este dezvoltată de MKBT: Make Better și Code for Romania, cu sprijinul Fundației Comunitare București.

Acasă, în siguranță” (acasainsiguranta.ro și  pagina Acasă în siguranță) își propune să crească gradul de conștientizare privind riscul seismic și să sprijine acțiuni pe care le pot face cetățenii din zone expuse hazardului seismic pentru a se simți mai în siguranță în locuințele lor.

Advertisement

Mai mult, de acum, oricine poate verifica dacă o clădire se află pe lista celor vulnerabile seismic pe harta tuturor clădirilor rezidențiale vulnerabile expertizate în România, clădiri a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern.

Pe Acasă, în siguranță dezvoltăm și transmitem materiale informative despre măsuri de reducere a riscurilor generate de activitatea seismică și, în același timp, inițiem acțiuni de colectare, procesare și „traducere” pentru publicul larg de date menite să crească conștientizarea privind riscul seismic. Concret, între resursele de bază aducem harta interactivă a tuturor clădirilor deja expertizate și încadrate în categorii de risc seismic și informație structurată:

– resurse pe înțelesul tuturor despre riscul seismic;

– acțiuni pe care le poate realiza oricare dintre noi pentru a ne proteja;

– știri despre acțiuni ale instituțiilor și organizațiilor active în domeniu;

Advertisement

– modificări legislative sau programe naționale relevante;

– contribuții ale specialiștilor care aduc lumină asupra subiectului;

– date și statistici.

„Am integrat pe platforma Acasă, în siguranță o hartă a stocului de clădiri rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, cele a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern. Și informație vitală despre protecția cetățeanului, prin care ne dorim propagarea unei culturi a prevenției, responsabilitate în ceea ce comunicăm, conștientizare și responsabilitate individuală, acțiuni de sprijin și control mai susținute. Dorim să ne aliem cu cât mai multe organizații și instituții din zone afectate de cutremure din România pentru a ajunge la cât mai mulți cetățeni. Ne dorim, de asemenea, să lucrăm cât mai îndeaproape cu autorități publice și instituții de cercetare cu atribuții în domeniul reducerii riscului seismic”, subliniază Marina Bodog, cofondator MKBT: Make Better.

„Nu am ales întâmplător să lansăm soluția „Acasă, în siguranță” în aceeași săptămână în care marcăm și Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor, 13 octombrie. Dar nu „la anul”, nu doar de 4 martie, nu doar în momentul unui nou cutremur, ci acum ne sunt necesare soluții ușor de accesat într-un teritoriu cu un asemenea grad de risc seismic, cu clădiri nesigure și populație nepregătită pentru situații de urgență”, arată Bogdan Ivănel, fondator Code for Romania.

Advertisement

În cadrul Campaniei Așteaptă-te, române. #PUTEM3000, Code for Romania vine să rezolve câte o problemă a românilor în fiecare săptămână, până la sfârșitul anului. „Noi nu mai așteptăm «până la anul». Nu mai putem aștepta după alții. Rezolvăm o problemă a României în fiecare săptămână. Alătură-te celor care nu se mai așteaptă decât pe ei înșiși” este îndemnul campaniei fără precedent prin numărul de soluții digitale lansate într-un timp scurt, având ca beneficiari toți cetățenii României.

În fiecare săptămână, Code for Romania lansează câte o nouă soluție cu care vom face România mai bună prin tehnologie, câte o soluție pe care ne-am fi așteptat să o avem într-un stat funcțional.

Performanță

Personalităţi culturale, ştiinţifice, sportive şi religioase, laureate la Gala Premiilor „Valori Contemporane” 2024

Published

on

Foto. Valori Contemporane, 2024

O seară memorabilă a celebrat excelența românească în cadrul Galei Premiilor „Valori Contemporane”, desfășurată în Sala „Luceafărul” din Capitală. Evenimentul, organizat sub egida Premiilor Radar de Media și cu patronajul Ministerului Culturii, a reunit personalități marcante din diverse domenii, de la cultură și știință la sport și religie.

Gala a debutat într-o notă solemnă, cu intonarea imnului național de către renumita soprană Felicia Filip, creând o atmosferă emoționantă și plină de patriotism.

Foto. Iuliana Tudor (Gala Valori Contemporane, București 2024).

Pe parcursul serii, au fost premiate personalități care au adus contribuții semnificative în domeniile lor de activitate, precum și proiecte care au marcat începutul secolului XXI. Printre laureați s-au numărat academicieni, artiști, sportivi, oameni de știință și reprezentanți ai cultelor religioase, toți având în comun dedicarea și pasiunea pentru ceea ce fac.

„Prin această ediție specială celebrăm meritocrația, valorile autentice, creativitatea, abnegația, spiritul elitist românesc, măiestria și talentul unora dintre cele mai importante personalități, care au scris istorie în domeniu lor de activitate și care, incontestabil, au devenit deja parte a memoriei naționale”, a precizat Claudiu Dumitrache, inițiatorul proiectului.

Foto. Carmen Tănase (Gala Valori Contemporane, București 2024).

Printre aceştia se numără realizatoarea de televiziune Iuliana Tudor, preotul profesor Constantin Necula, muzicianul Ovidiu Lipan Ţăndărică, medicul Radu Gabriel Dobrescu, actriţa Carmen Tănase, creatorul de modă Cătălin Botezatu sau directorul TVR Moldova, Nicolae Mocanu.

Printre cei nominalizați la categoria Personalități marcante ale secolului XXI, este vorba despre figuri-simbol din vremurile noastre, precum Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române; academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și academicianul Leon Dănăilă. Tot aici au fost nominalizate și două legende în viață ale muzicii, mai exact Dida Drăgan și Gheorghe Zamfir.

Advertisement
Foto. Cătălin Botezatu (Gala Valori Contemporane, București 2024).

Gala Premiilor „Valori Contemporane” a reprezentat un omagiu adus valorilor autentice ale societății românești și a subliniat importanța recunoașterii și promovării excelenței în toate domeniile. Evenimentul a fost transmis în direct de Televiziunea Columna și online pe platformele partenere, permițând publicului larg să se bucure de această sărbătoare a valorilor contemporane.

Artistul Dragoș Popa, reprezentant desemnat al Comisiei de Atestare a Performanței, Calității și Excelenței, în relație directă cu Casa Regală a României pentru prima ediție a Galei Premiilor „Valori Contemporane”, a fost prezent pe tot parcursul evenimentului, alături de soprana Felicia Filip și regizorul de operă Cristian Mihăilescu.

„Acest eveniment de înaltă ținută reprezintă o celebrare a valorilor autentice românești, a excelenței în diverse domenii de activitate și a contribuțiilor remarcabile aduse la dezvoltarea societății noastre. Sunt profund recunoscător pentru oportunitatea de a fi alături de cei care au scris istorie în domeniul lor de activitate, de personalitățile marcante care au devenit deja parte a memoriei naționale. Prin munca și dedicarea lor, acești oameni extraordinari au îmbogățit cultura, știința, arta, sportul și multe alte domenii, lăsând o moștenire neprețuită generațiilor viitoare”, a declarat Dragoș Popa.

Foto. Cristian Mihăilescu, Felicia Filip și Dragoș Popa (Gala Valori Contemporane, București 2024).

Proiectul Radar de Media există în România din anul 2009, după modelul american Radar Online, asumându-şi rolul de a premia, prin prisma votului publicului, preferințele media ale acestuia, dar şi de a premia calitatea, perfomanța şi excelența prin nominalizările şi evaluările comisiilor de specialitate.

De-a lungul timpului, printre laureații Premiilor Radar de Media s-au numărat personalități, organisme, brand-uri sau afaceri și instituții private sau de stat, precum: Eugen Doga, Felicia Filip, Marius Bodochi, Constantin Dulcan, Vasile Bănescu, Daniel Jinga, Vlad Ciurea, Pr. Constantin Necula, Maia Morgenstern, Dan Negru, Andreea Esca, Cătălin Botezatu, Iuliana Marciuc, Connect-R, Andra, Delia, Smiley, Teo Trandafir, Horia Brenciu, Cristi Brancu, Adrian Artene, Marina Almășan, Mihai Morar, Mattyas, Paul Surugiu-Fuego, Loredana Groza, Cătălin Măruță, Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Română, Electrecord, Basilica, Agerpres, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Trinitas TV, Pro TV, Prima TV, Digi 24, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Teatrul Elisabeta, Sala Luceafărul, National Geographic, etc.

Advertisement

Continue Reading

Performanță

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la Olimpiada Internaţională de Biologie

Published

on

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la cea de-a 35-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Biologie, care se desfăşoară, în perioada 6 – 14 iulie, la Astana, în Kazahstan, scrie Agerpres.

Potrivit Ministerului Educaţiei, România a fost reprezentată de: Teodor Cârloanţă, clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, medalie de bronz; Ioana-Noemi Munteanu, clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” Bacău, medalie de bronz; Ionuţ Dumitru Adrian Găvănescu, clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, menţiune; Mihai Manta, clasa a XII-a la “Colegiul Naţional I. L. Caragiale”, Ploieşti, diplomă de participare.

Pregătirea lotului pentru nivelul înalt al competiţiei a inclus sesiuni intensive de studiu teoretic, lucrări practice şi simulări de examene, sub îndrumarea cadrelor didactice de la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi al Ministerului Educaţiei.

”Felicitări tuturor”, au transmis reprezentanţii ministerului pe Facebook. 

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Open call pentru o nouă rezidență ce explorează relația dintre dans și tehnologie: înscrieri la Budapest Dance Hack până pe 14 iulie

Published

on

După prima iterație a rezidenței multidisciplinare la intersecția dintre dans și tehnologie, ce a început la Oulu, Finlanda, în mai 2024, și se finalizează anul viitor la București, acum înscrierile sunt deschise pentru cea de-a doua etapă a proiectului amplu realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România).

Central Europe Dance Theatre (Ungaria) caută participanți care să li se alăture pentru Budapest Dance Hack, care va avea loc între 11 și 15 noiembrie la Bethlen Téri Színház. Apelul internațional este deschis până pe 14 iulie și se pot înscrie atât artiști, cât și programatori, designeri, muzicieni, dansatori etc. – interesați de o experiență colaborativă alături de alți artiști cu idei similare și specialiști în tehnologie dispuși să își asume riscuri creative, dintr-o perspectivă de susținere și cu accent pe integrarea corpului în mișcare în practica lor.        

„Oulu Dance Hack va rămâne o experiență cu adevărat vie pentru mine pentru foarte, foarte mult timp. Dance Hack nu este doar o metodă, ci o filozofie și o explorare și un experiment psihologic. Căutăm candidați care sunt deschiși la lucruri noi, receptivi la ceilalți, nu au prejudecăți și îndrăznesc să se exprime sincer. Diversitatea este importantă pentru ei din punct de vedere emoțional, cultural și experiențial”, spune Réka Gerlits, directorul general al Central Europe Dance Theatre.

„Pentru profesia de dans, aceasta este o inițiativă excepțională care deschide noi oportunități de conexiune internațională. În același timp, poate fi și următorul pas în interesul, implicarea și dobândirea unui nou tip de experiență pentru spectatori. Căutăm din ce în ce mai multe soluții inovatoare care să aducă noi dimensiuni ale consumului de cultură în viitor, oferind astfel o opțiune alternativă de operare pentru profesia de dans și pentru alte sectoare de artă aferente acesteia”, adaugă și directorul artistic al companiei de dans, László Mádi.

Cei interesați să aplice pentru Budapest Dance Hack 2024 sunt rugați să acceseze https://dancehack.eu/  înainte de 14 iulie, unde pot completa un formular de înscriere și pot încărca un CV și o scurtă scrisoare de intenție.

Advertisement

Participanții selectați vor primi o remunerație și diurnă atât pentru perioada hack-ului, cât și pentru zilele de călătorie, precum și acoperirea cheltuielilor de cazare și de călătorie. Proiectul Dance Hack este dedicat sustenabilității mediului, așa că este esențial ca participanții să ajungă la destinații folosind călătoria lentă și rute alternative – nu este permisă călătoria cu avionul! De asemenea, organizatorii vor să asigure egalitatea pe tot parcursul proiectului, așa că sunt binevenite cererile artiștilor cu nevoi speciale.

Oulu Dance Hack 2024 este realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România) și este cofinanțat de Uniunea Europeană și Oulu Culture Foundation Oulu2026.

Advertisement
Continue Reading