Connect with us

Evenimente

10 cauze din Brașov caută #eroideBrașov, pentru schimbări în Bine în domeniile social, educație și protecția animalelor

Published

on

Foto. Fundația Comunitară Brașov

Fundația Comunitară Brașov alături de co-organizatorii Cartier Coresi și Decathlon România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, organizează a noua ediție a Brașov Heroes, un program de atragere de fonduri pentru 10 cauze din comunitatea locală. Acesta constă într-o campanie de fundraising desfășurată timp de 3 luni și culminează cu un eveniment sportiv-filantropic realizat în cadrul unei curse cu obstacole, în zona Lacului Noua, pe 4 septembrie 2022.

Organizatorii le propun brașovenilor o ediție cu noutăți și surprize, la care sunt așteptați peste 2.300 de participanți: alergători, donatori și susținători. Până pe 17 iulie 2022, brașovenii plătesc taxa de alergător la un preț redus.

Brașov Heroes este cursa cu obstacole a comunității care transformă alergătorii în donatori ai proiectelor relevante din domeniile social, educație și protecția animalelor.

În cele 8 ediţii Braşov Heroes organizate până acum, s-au strâns fonduri şi s-au acordat finanţări în valoare de 818.499 de lei pentru 89 de proiecte locale din ariile: social, educaţie, cultură și mediu prin mobilizarea exemplară a 7087 de alergători, 3750 de donatori și a peste 80 de companii.

Advertisement

Cum funcționează programul Brașov Heroes?

Organizaţiile locale sau grupurile de iniţiativă propun cauze care transformă în mai bine viața beneficiarilor lor;  alergătorii care se înscriu la cursă aleg un proiect pe care îl susţin cu 50% din taxa de participare, donatorii susțin cauza cu care rezonează cu 90% din donația lor, iar ambasadorii cauzelor organizează propriile campanii de strângere de fonduri. În plus, alergătorii își mobilizează prietenii pentru a dona pentru proiectul susţinut și devin astfel alergători-ambasadori.

Anul acesta, programul aduce noutăți: în perioada 28 august – 4 septembrie, oameni de pretutindeni se pot înscrie la Brașov Heroes Week, o cursă individuală, pe care o pot realiza indiferent de locul în care se află, reușind să devină și ei, astfel, eroi de Brașov de oriunde din lume.

O altă premieră este faptul că orice alergător care se înscrie poate alege să devină ambasador dacă este gata să accepte provocarea de a strânge un buget de minim 500 lei pentru cauza în care crede. Alergătorii – ambasadori se pot înscrie până la data de 19 august. Cei care vor atinge obiectivul stabilit vor primi – pe lângă bucuria faptei lor bune și de impact pentru comunitatea din care fac parte  – un număr de alergător special, auriu, pe care îl vor purta  în cadrul cursei.

În plus, anul acesta, la Cursa pentru Familii sunt încurajate să participe și persoanele cu dizabilități, însoțite de voluntari și să parcurgă cei 4 km în zona lacului Noua.

Advertisement

Cele 10 proiecte pentru care brașovenii vor alerga pe 4 septembrie au fost alese în urma procesului de selecție și de jurizare de către juriul independent format din persoane fizice specializate sau experte în domeniile de interes ale programului Brașov Heroes. Cei opt membri ai juriului care s-au implicat în acest proces sunt:

1.       Diana Bjoza – Marketing Manager Cartier Coresi 

2.       Daniel Berechet – Store Manager Decathlon Brasov  

3.       Oana Sava –  Președinte Board Fundația Comunitară Brașov

4.       Carmen Lomanariu – Unit Manager NN Asigurari Agenția Brașov

5.       Alexandru Muntean – Event Specialist Nagarro

Advertisement

6.       Sorin Neculae – Web developer & alergător

7.       Ruxandra Oprică – Isăilă – Manager Program – Fundația AGAPEDIA România

8.       Valentin Bărbat – Tipograf la Tipografia

Oamenii din comunitate sunt încurajați să susțină cauza cu care rezonează, dar, desigur, ei pot alege să doneze pentru mai multe dintre acestea. Organizatorii, ambasadorii, voluntarii, alergătorii, donatorii sunt oamenii cheie în procesul de promovare și de strângere de fonduri prin care comunitatea este schimbată în Bine. Ei se dedică misiunii de a rezolva nevoile beneficiarilor proiectelor. Ei sunt echipa de eroi de Brașov, eroi fără mantii, oameni implicați și empatici, cei care ajută și sprijină prin efortul lor cele 10 cauze comunitare.

Iată care sunt cele 10 cauze pentru care brașovenii, dar și cei care locuiesc în alte zone, sunt invitați să doneze până pe 20 septembrie sau să alerge pe 4 septembrie, alegând una dintre cursele pregătite de organizatori.

Advertisement

1. Educația – cheia reușitei – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă și Integrare Profesională – A.D.D.I.P.:  ”Oferim educație pentru viață și încredere de sine celor 15 tinere din centrele de plasament prin week-end-uri tematice în care vor învăța despre gestionarea relațiilor și vor participa la ateliere de educație financiară.”

2. Împreună Ajungem Mari – Ajungem Mari Brașov – Asociația Lindenfeld: ”Oferim sprijin și servicii de integrare socială pentru copiii din centrele de plasament astfel incat acești tineri care au suferit traume în urma separării de familie, a abandonului și a instituționalizării  să reușească să se integreze social. Îi ajutăm să se adapteze mai ușor  la lumea reală prin excursii tematice și cursuri vocaționale.”

3. Mișcare pentru nevăzători – Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Brașov:  „Oferim servicii de integrare a persoanelor cu deficiențe de vedere și deschidem prima sală de gimnastică dedicată din Brașov”. Scopul  proiectului este practicarea sportului de către persoanele cu deficienţe de vedere și, astfel, integrarea lor mai bună în viața socială.

 4. O secundă pentru viață – Caravana cu Medici – filiala Brașov: „Oferim educație medicală prin cursuri teoretice și practice de prim ajutor și vrem să achiziționăm un defibrilator pe care să îl amplasăm în Piața Sfatului pentru a putea oferi rapid și eficient primul ajutor. Acesta acordat înaintea sosirii echipajului de urgență este vital de cele mai multe ori.” Resuscitările eșuate demonstrează cât de multe tragedii survin din cauza lipsei educației în ceea ce privește acordarea primului ajutor.

5. ReanimaLe – Care for Dogs: „Suntem dedicați în totalitate salvării animalelor și vrem să construim o clădire de terapie intensivă care să salveze anual 360 de câini și pisici, animale găsite pe străzile din Brașov și împrejurimi care să fie tratate corespunzător în spații special amenajate pentru nevoile lor.”

Advertisement

6. Centru-Complex Rezidențial pentru adulți cu autism fără familie – Copiii de Cristal: „Construim primul Centru Complex – Rezidențial din România dedicat persoanelor adulte cu TSA – tulburări din spectrul autist”- proiectul este primul de acest fel din țara noastră și va oferi celor 11 tineri cu astfel de tulburări o șansă la o viață cât mai apropiată de normalitate după ce aparținătorii lor nu vor mai fi.”

7. Grow.Know.Explore – Grow and Know: „Luptăm pentru a scădea riscul de abandon școlar al elevilor defavorizați din Budila și pentru a avea șansa să își atingă potențialul  prin accesul la o educație modernă. Ne dorim să le oferim materiale didactice de cea mai bună calitate, table interactive și excursii științifice la muzeele bucureștene și să instruim cadrele didactice”.

8. E nevoie de un sat să crești un copil! –  Grupul Civic “Casa Bună Sânpetru” & Asociația BertaLand: „Un sat întreg de voluntari ajută copiii din mediul defavorizat din Sânpetru să aibă rezultate mai bune la școală” – proiectul este dezvoltat în vederea reducerii ratei de abandon școlar, a integrării copiilor discriminați în comunitate. Spațiul care va fi închiriat urmează să găzduiască copii și seniori singuri și animale abandonate. Ei vor putea veni în fiecare zi a săptămânii și, alături de voluntarii din comunitate, vor putea lua masa împreună, vor participa la meditații, ateliere creative, ore de sport, muzică, IT, toate

în folosul dezvoltării sociale armonioasă a acestor copii, incluzând empatia, rezultată din contactul cu seniorii și animalele și inteligența emoțională, dobândită din interacțiunea cu medii și persoane noi.

9. O masă caldă pentru toți – Kastel: „La centrul de meditații Kastel ne dorim o bucătărie complet utilată pentru a putea oferi o masă caldă tuturor celor 30 de copii și 30 de voluntari care vin la meditațiile zilnice după școală”. Este vorba de beneficiarii proiectului “Profesor pentru o oră ” și sunt elevi care într-un interval de aproape 10 ore ajung să stea aproape nemâncați. Pentru cei de la asociație, a devenit evidentă nevoia unei mese calde înainte de meditații pentru tineri. Majoritatea beneficiarilor provin din medii defavorizate, aceasta poate reprezenta singura masă caldă din zi.

Advertisement

10. Simte VERDE! – Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov: „ Oferim educație îmbinând tradiționalul cu noile pedagogii alternative aplicabile în domeniul educației pentru mediu, prin construirea unui laborator senzorial într-o sală de clasă din Școala Gimnazială Nr. 8” – proiectul va viza educarea tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani în spirit ecologic; aceștia vor avea ocazia să exploreze natura și spațiul școlii, în manieră senzorială, interactivă.

Toți cei interesați sunt invitați să afle povestea cauzelor prin clipurile de prezentare, să cunoască ambasadorii și organizațiile, să devină donatori sau alergatori pe site-ul nostru www.brașov heroes.ro.

Pentru a facilita aflarea informațiilor, de la cele despre cauze, calendar, la update-uri cu privire la evoluția campaniei de strângere de fonduri, toți cei interesați vor putea accesa site-ul oficial al Brașov Heroes, http://brasovheroes.ro/. Site-ul garantează transparența, donațiile și înscrierile sunt actualizate zilnic astfel încât în timp real se poate vedea suma strânsă de fiecare cauză. Acesta este site-ul unde oamenii de bine vor dona, iar alergătorii își vor putea alege cursa la care sa participe.

Fundația Comunitară Brașov invită oamenii să i se alăture și să ajute astfel să activeze comunitatea pentru Un Bine mai mare!

Datorită implicării de care a dat dovadă comunitatea, an de an Fundația Comunitară Brașov  construiește o lume a binelui, a empatiei și a generozității. Orice donație, fie că este una de 100 lei sau de 700 de lei, va ajunge acolo unde donatorii aleg și unde este nevoie. Ei se pot bucura de faptul că reușesc să contribuie la schimbarea în Bine a vieților celor aflați în nevoie sau cu șanse limitate de a avea viitorul pe care il merită. Datorită  sprijinului celor solidari se realizează schimbările dorite în viețile a sute de oameni și animale din comunitate.

——–

Advertisement

Despre Fundația Comunitară Brașov

Fundația Comunitară Brașov aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a contribui la dezvoltarea unor comunități solidare, generoase și cu inițiativă, care își pun în practică ideile pentru bucuria de a trăi și de a crește împreună în zona Brașovului.  În 7 ani de activitate, a mobilizat fonduri de la companii și donatori individuali și a finanțat 212 de proiecte cu un buget total în valoare de 3.164.884 de lei. Fundația a făcut acest lucru transparent și asumat pe termen lung, creând o țesătură de încredere și implicând donatorii și comunitățile. Valorile Fundației Comunitare Brașov sunt: încredere, generozitate, responsabilitate, implicare, bucurie, adaptabilitate.

Fundația Comunitară Brașov este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară.

Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabrasov.ro

Detalii despre programul Brașov Heroes: https://brasovheroes.ro

Advertisement

Co-organizatori:

Cartier Coresi reprezintă cel mai mare proiect de regenerare urbană din România ce reunește zilnic, într-un eco-sistem integrat,  peste 10.000 de oameni care lucrează sau locuiesc aici.

Cartier Coresi din Brașov reprezintă unitatea celor trei entități dezvoltate de Ceetrus: Coresi Shopping Resort, Coresi Avantgarden (alături de Kasper Development) și Coresi Business Campus (alături de Ascenta). Acestor trei funcționalități li se mai adaugă încă două spații comunitare dezvoltate: Cartier Hub – un concept versatil pentru evenimente, întâlniri, ateliere,  cursuri  și The Business Factory – un spațiu de co-working.

Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de față 28 de magazine la nivel național, la care se adaugă și platforma online, fiind prezent pe piața de retail sportiv din România încă din 2009, cu aproximativ 1500 de colaboratori în 2021.

Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație în domeniu, păstrând în permanență obiectivul strategic de a face sportul accesibil cât mai multor români prin oferirea unui raport calitate – preț foarte bun.

Advertisement

Magazinele includ produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Nabaiji, etc, dar și altor mărci internaționale, adresându-se atât începătorilor, cât și sportivilor de nivel avansat sau profesionist.

Începând cu 2005, Decathlon colaborează cu mai mulți producători industriali, fabricând astfel chiar în România produse marcă proprie pentru drumeții montane, trekking și escaladă (încălțăminte), dar și pentru ciclism (articole textile și biciclete pentru adulți și copii), vândute în întreaga Europă cu eticheta” Fabricat în România”

Evenimente

Weekend cu ritmuri de jazz și relaxare într-un cadru inedit. POP-UP JAZZ CLUB a debutat cu concerte în pepiniera Iulius

Published

on

Într-un spațiu inedit, amenajat în pepiniera Iulius din complexul USAMV Borhanci, pasionații de jazz și iubitorii de muzică au fost martorii unei experiențe muzicale intime în acest weekend, în cadrul  Pop-up Jazz Club (PJC). Cu o atmosferă relaxantă și o vreme perfectă sâmbătă, și o continuare plină de pasiune în ciuda ploii de duminică, evenimentul a reușit să ofere un farmec aparte concertelor care au deschis cel de-al doilea sezon al labelului de evenimente.

Prima zi i-a avut ca protagoniști pe Văzduh (DJ Set) și pe Moonlight Breakfast, cu un setup de picnic, cu pături și stat pe iarbă. Cea de-a doua zi i-a avut invitați  pe Andrei Petrache Trio și Luiza Zan Trio, cu un set-up de mese așezate sub cort.

Fiecare eveniment a avut o capacitate limitată la 250 de persoane, iar participarea a fost gratuită și posibilă prin rezervarea în prealabil a locului prin intermediul platformei iabilet.ro.

”După o vară marcată doar de evenimente cu mii de participanți, este foarte fain și intim să organizezi concerte la care participă câteva sute de persoane. Parcă simți că te cunoști cu toți participanții. Locația de desfășurare a fost foarte frumoasă și a avut o energie specială, iar cu toată sinceritatea, ploaia de duminică a făcut și mai speciale concertele lui Andrei Petrache și Luiza Zan. Mai facem!” a declarat Roxana Tarko, manager de proiect.

Pop-up Jazz Club este recentul proiect al celor de la Jazz in the Park prin care spații atipice din oraș sunt transformate în cluburi temporare de jazz. Primul sezon a avut loc în 2022. Anul acesta, în cadrul celei de-a doua ediții, echipa Jazz in the Park își propune să realizeze cel puțin 3 evenimente, deopotrivă în spații în aer liber și acoperite. Accesul la unele concerte se va face pe bază de rezervare de loc, în timp ce la altele, accesul va fi pe bază de bilet.

Advertisement

Pentru anul acesta, organizatorii au mai anunțat concertul Brass Against, care va avea loc la Zazen, în data de 15 Noiembrie, dar mai pregătesc și alte evenimente care vor fi anunțate în curând.

Pop-up Jazz Club este un eveniment Fapte și este finanțat și sprijinit de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Continue Reading

Evenimente

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), din nou la Oradea, cu un program complex

Published

on

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment cinematografic din România, va oferi cinefililor orădeni, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, un program bogat cu 30 de filme, noi sau clasice, trei seri de film în aer liber şi trei cine-concerte.

Potrivit programului celei de a şasea ediţii organizate la Oradea, afişat pe https://tiff.eventbook.ro/, la câteva dintre proiecţii vor fi prezenţi şi membri ai echipei artistice.

Maratonul cinematografic va avea loc în patru locaţii culturale din oraş, anume filmele se vor putea viziona la Teatrul de stat Regina Maria, la Filarmonica de stat şi în Sala Transilvania.

Cele trei cine-concerte vor avea loc în Sinagoga Sion (centru multicultual): “Ultima noapte” (acompaniament muzical live Wingman Jazz Trio), Aventurile prinţului Achmed (acompaniament muzical live Danaga) şi Manasse (acompaniament muzical live Volekh Quartet).

Advertisement

Atât filmele cât şi cine-concertele vor avea intrare pe bază de bilete.

Cele trei filme în aer liber vor putea fi vizionate gratuit în Piaţa Unirii, anume: “E pericoloso sporgersi”, “Visul” şi “Casablanca”.

TIFF Oradea va demara oficial vineri, 29 septembrie, la Teatrul de Stat cu proiecţia în avanpremieră naţională a filmului Crima este a mea/ Mon Crime (r. Francois Ozon).

Spectatorii prezenţi pentru prima dată la o Gală de deschidere vor fi întâmpinaţi pe muzica cvartetului orădean “Espressione”, care, inspirat de atmosfera filmului din deschidere, va face o introducere muzicală în Parisul Interbelic. Cvartetul “Espressione” a fost înfiinţat în anul 2014 de Costin Eva – vioara I, Szabo Eva – vioara a II-a, Anca Cristea – violă, Ichim Beata – violoncel şi abordează genuri muzicale variate: muzică clasică, cafe-concert, muzică de film şi jazz.

Printre avanpremierele deja confirmate se numără şi “Libertate”, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, câştigător al Premiului Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (CICAE) la Festivalul de la Sarajevo şi câştigător al Premiului pentru Cel mai Popular Film Românesc din festival la TIFF 2023. Proiecţia va avea loc în prezenţa echipei filmului, fiind urmată de o sesiune de Q&A. Din distribuţia filmului fac parte: Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu şi Andi Vasluianu.

Advertisement

Cine-concertul Manasse este, de asemenea, unul dintre evenimentele confirmate la această ediţie. Potrivit comunicatului remis de organizatori, filmul, regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică.

Se anunţă un weekend cu filme premiate la Oscar, iar printre titlurile confirmate în programul acestei ediţii se află drama “Tár” (r. Todd Field), despre cariera dirijoarei Lydia Tár, interpretată magistral de Cate Blanchett, rol pentru care a obţinut Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Veneţia în 2022, la Premiile BAFTA în 2023 şi la Globurile de Aur.

Organizatorii au anunţat că din programul complex al acestei ediţii nu vor lipsi avanpremierele cinematografice autohtone. Câştigător al premiului pentru debut la TIFF.22 şi selecţionat la Sarajevo şi Rotterdam, “Tigru”, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga şi Elvira Deatcu, se va vedea în avanpremieră.

Documentarul “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, în regia Carlei Teaha şi documentarul “Cazul inginerului Ursu” (r. Liviu Tofan, Şerban Georgescu) vor fi proiectate tot în avanpremieră, în ultimul weekend din septembrie.

În acest an, selecţia va cuprinde titluri remarcabile din cinematografia maghiară care au strălucit la marile festivaluri în ultimii ani, alături de filme din secţiunea EducaTIFF, care aduc poveşti potrivite pentru toată familia.

Programul complet al ediţiei şi biletele sunt disponibile pe https://tiff.eventbook.ro/. Preţul biletelor este, în general, de 15 sau 20 de lei.

Advertisement

Cea de-a şasea a ediţie TIFF Oradea este organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Co-organizator: Primăria Municipiului Oradea, prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune. Evenimentul are loc cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Consiliului Judeţean Bihor şi Manifest pentru Oradea. 

Continue Reading

Evenimente

Al doilea sezon de POP-UP JAZZ CLUB se pregătește de debut la Cluj-Napoca

Published

on

Pop-up Jazz Club, recentul proiect al celor de la Jazz in the Park, prin care transformă spații atipice din oraș în cluburi temporare de jazz, revine cu un nou sezon la Cluj-Napoca! În 2023, echipa Jazz in the Park își propune să realizeze cel puțin 3 evenimente, deopotrivă în spații în aer liber și acoperite. Accesul la unele concerte se va face pe bază de rezervare de loc, în timp ce la altele, accesul va fi pe bază de bilet.

”Proiectul Pop-up Jazz Club are multiple întrebuințări pentru noi. Pe de o parte, prin el atragem atenția asupra lipsei de spații de concerte din România, deosebit de importante în industria muzicală. În prezent, există poate un club de jazz în țară „pur sânge”, iar majoritatea artiștilor nu au contexte de exprimare suficiente. Pe de altă parte, ne-am dorit să ne creăm un label de concerte, care să ne permită într-un mod creativ să organizăm concerte punctuale în timpul anului”, în afara umbrelei festivalului Jazz in the Park, a spus Alin Vaida, directorul Fapte, organizator al seriei PJC.

Primele evenimente vor avea loc în 23 și 24 septembrie în intervalul orar 17:00 – 22:00, la pepiniera Iulius Group – o „pădure” idilică, unde cresc rădăcini pentru 610 arbori maturi și arbuști, aduși pentru aclimatizare la condițiile din Cluj –  din complexul USAMV Borhanci. Aici, organizatorii își propun un concept dual, în care fiecare zi va avea un decor și o stare diferite:

  • Prima zi îi va avea ca protagoniști pe Văzduh (DJ Set) și pe Moonlight Breakfast, iar setup-ul propus va fi unul de picnic, cu pături și stat pe iarbă;
  • Cea de-a doua zi îi va avea invitați  pe Andrei Petrache Trio și Luiza Zan Trio, iar setup-ul va fi așezat la mese, într-un decor verde și natural.

”Ne dorim ca Pop-up Jazz Club la pepinieră să fie un eveniment care îmbină conceptul proiectului, acela de a crea un club temporar de jazz în spații neconvenționale, cu conectarea la natură, prin loc și muzică. Am ales să îmbinăm povestea arborilor aflați acum în aclimatizare, cu un set-up diferit în cele 2 zile de eveniment. Astfel, în prima zi vom avea concept de picnic, cu pături și un vibe familiar, iar a doua zi va fi cu mese și locuri de șezut, pentru a crea o atmosferă cât mai personală”, a declarat Roxana Tarko, manager de proiect.

Fiecare eveniment va avea o capacitate limitată la 250 de persoane, iar participarea va fi posibilă prin rezervare de loc prin intermediul platformei iabilet.ro. Odată ajunși la complexul USAMV (str. Horticultorilor nr. 5), participanții vor fi duși cu microbuze la locația efectivă de desfășurare a evenimentului, aflată la 5 minute distanță. Află mai multe detalii pe pagina Pop-up Jazz Club.

Advertisement

Pentru anul acesta, organizatorii au mai anunțat concertul Brass Against, care va avea loc la Zazen, în data de 15 Noiembrie, dar mai pregătesc și alte evenimente care vor fi anunțate în curând.

Pop-up Jazz Club este un eveniment Fapte și este finanțat și sprijinit de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Parteneri: Iulius Group, USAMV.

Advertisement
Continue Reading