Connect with us

Evenimente

Peste 15.000 de participanți la Rocanotherworld #7

Published

on

Cea de-a șaptea ediție a festivalului Rocanotherworld a adus publicului patru zile cu concerte, improvizaţie şi joacă, dezbateri și activități sportive destinate copiilor și adulților – panou de escaladă, caiace, paddle board și wakeboard, precum și o colectă pentru animalele fără stăpân din adăposturile din Iași.

Festivalul s-a desfășurat în aer liber, în perioada 23-26 iunie, la baza nautică Brizo din zona de agrement Aroneanu din Iași și a avut pe scena principală 16 trupe, printre care se numără: Golan, Șuie Paparude, Zdob și Zdub, Alternosfera și Nouvelle Vague; 11 DJ pe scena de muzică electronică, care a fost curatoriată de trei promotori locali: Cyclic, Techno Wall și Dubla; 4 DJ pe scena silent disco și peste 10 artiști implicați în sesiunile de jam session, improvizație și performance interactiv și participativ susținute de Cercul Întreg din Cluj.

Concertele de la scena principală au fost difuzate live pe pagina de Facebook a festivalului și pe cele ale partenerilor, iar acestea au fost urmărite online de peste 70.000 de persoane.

Componenta „be for others” a festivalului de anul acesta o reprezintă sprijinul pentru refugiații ucraineni și asociațiile care se ocupă de taberele oficiale din Iași, organizatorii donând deja, de la începutul crizei umanitare și până în prezent peste 10 tone de produse de curățenie, igienă și alimente neperisabile și peste 7.000 de porții de mâncare taberelor de refugiați și reactivând, alături de Trei Vieți, Fondul Donatorilor, ce are ca scop susținerea spitalele din Ucraina cu medicamente, consumabile și echipamente medicale. Acest demers umanitar a avut loc cu sprijinul partenerului principal al acestei ediții, Kaufland România, la care s-a adăugat Yonder și numeroși donatori privați.

Și ediția de anul acesta și-a propus să continue misiunea festivalului de a deveni cât mai Zero Waste și astfel tot plasticul din zona de food & drinks s-a înlocuit cu materiale biodegradabile, s-au colectat separat deșeurile reciclabile, iar 90% din iluminatul ambiental s-a datorat energiei regenerabile produsă prin panouri fotovoltaice. De asemenea, s-au refolosit materialele de la edițiile anterioare, personalizarea textilelor a avut loc prin vopsire bio, iar materialele noi au fost biodegradabile și reutilizabile. Pentru a contribui la reducerea amprentei de carbon, s-a încurajat folosirea transportului alternativ (fiind montată o parcare cu suport de biciclete chiar la intrare) și s-a prelungit programul transportului public până la ora 03.00, cu rute regulate spre și din oraș, asigurate cu ajutorul Primăriei Municipiului Iași și al Companiei de Transport Public Iași. Tot în direcția Zero Waste, organizatorii au încurajat prezența producătorilor locali în zona de food. În plus, comunicarea evenimentului s-a derulat prin canale digitale (DOOH), renunțându-se la promovarea clasică prin bannere, flyere, panouri publicitare etc.

Advertisement
@The Phope – (https://instagram.com/the_phope)

În cadrul Rocanotherworld s-au desfășurat și două dezbateri cu profesioniști din zona societății civile și din industria evenimentelor și a sustenabilității. Cele două întâlniri au adunat în total 9 invitați și au avut ca teme de discuții Rolul societății civile în gestionarea situațiilor de criză și Rolul festivalurilor în orașele noastre.

 Și la această ediție a fost susținută campania Ai cumva o păturică?, prin care s-au strâns aproximativ 230 de kilograme de mâncare umedă și uscată pentru cățeii și pisicile din padocurile ieșene, produse de îngrijire dar și donații în bani. Festivalul va dubla donațiile strânse în cadrul acestei campanii de la susținătorii acesteia, asigurându-se că blănoșii fără stăpân vor avea o vară mai ușoară.

În cadrul festivalului a fost invitată echipa Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, aceasta oferind servicii de informare tuturor persoanelor interesate, încurajând astfel un comportament responsabil și sigur în rândul persoanelor tinere și predispuse influenței de consum.

„Rocanotherworld își are magia proprie și ne demonstrează acest lucru an de an; atât prin calitatea publicului, implicarea voluntarilor și a colaboratorilor, deschiderea partenerilor și emoția artiștilor” a declarat Patricia Butucel, directorul festivalului.

Biletele pentru Rocanotherworld #8 au fost puse deja în vânzare în număr limitat și la un preț promoțional, pe iaBilet.ro

***

Rocanotherworld este un festival explorator de muzică, artă, gânduri, oameni și idei organizat la Iași începând cu anul 2016. Reprezintă o călătorie colectivă autentică, o stare de spirit, o celebrare a vieții prin (re)conectarea la valorile cu care rezonăm, o efervescență culturală de care avem nevoie în conturarea felului de-a fi și de a simți.

Advertisement

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

Partener principal: Kaufland România

Sponsori: Nuvei, Modular Services, Ness Digital, Wembley Dry Gin, Yonder

Parteneri din comunitate: Cyclic, Techno Wall, Dubla

Parteneri de promovare: WINK Public Multimedia, Printco, IPPU

Advertisement

Mobility partner: Ford Iași – ATI Motors Holding

Hospitality partners: Hotel Pleiada, Hotel Unirea, Domeniile Averești

Parteneri media: Radio Guerrilla, Viva FM, Music Channel, AGERPRES, Zile și Nopți, IQads, life.ro, Spotmedia, Romania Journal, Infomusic, BestMusic, Observator Cultural, CVLTARTES, Propagarta, Ziarul de Iași, BZI, Fashion Premium Magazine, Munteanu.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Începe a cincea ediție a festivalului Bebe Fest la Opera Comică pentru Copii!

Published

on

Bebe Fest, evenimentul mult așteptat de către părinți și copii, revine în această lună la Opera Comică pentru Copii! În perioada 12-21 aprilie, între orele 16-21 în zilele de vineri și 10-21 în zilele de sâmbătă și duminică, incinta Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) se va umple de voie bună și activități dedicate publicului cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.

Atracțiile Bebe Fest OCC #5 includ activități variate, concepute special pentru copii și părinți, printre care se numără:

  • Spectacole invitate: Evenimentele susținute de invitați precum Ana Crăciun LambruSimina Croitoru și artiști de la Teatrul Ion Creangă aduc bucurie și entuziasm celor mici.
  • Ateliere de creație și ateliere senzoriale: Copiii au ocazia să se exprime și să exploreze creativitatea prin intermediul atelierelor senzoriale, special adaptate nevoilor lor, în cadrul programului Atelierele Bubu
  • Căsuța senzorială și căsuțele tematice: O experiență interactivă și educativă, în care cei mici descoperă noi senzații și explorează lumi tematice fascinante.
  • Baby Aventura Park: Un spațiu special amenajat pentru a satisface energia și curiozitatea copiilor, oferindu-le momente de distracție și aventură în siguranță.
  • Photo Point: O oportunitate de a imortaliza amintiri frumoase alături de cei mici și de a păstra acele momente de bucurie pentru totdeauna.
  • Zona „nu ai voie”: Pentru toate momentele în care copiii aud că nu au voie să facă ceva anume, organizatorii pun la dispoziție o zonă specială în care totul este permis, în limitele de siguranță
  • Piscină cu bile și groapă cu nisip: Activități clasice și iubite de copii, care asigură distracție și veselie.
  • Trenuleț și carusel: O plimbare plină de veselie și aventură pentru cei mici, într-o atmosferă fermecătoare.
  • Târg cu produse și servicii pentru cei mici: Oportunitatea pentru părinți de a descoperi cele mai noi și mai utile produse și servicii dedicate copiilor.

În cadrul festivalului sunt, de asemenea, amenajate zone de relaxare, de servit masa, atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși – food court bebe, unde se pot degusta gratuit produse alimentare destinate bebelușilor – zonă de alăptare, zonă de schimbare scutece, precum și o parcare pentru cărucioare. 

Una dintre noutățile ediției este oferită publicului în parteneriat cu Nestle. În fiecare zi de weekend, în intervalul orar 12:00-13:00, Nestle îi provoacă pe cei mici la un traseu sănătos, care le aduce un premiu garantat. Fie că își testează abilitățile motrice la un joc de șotron, pe cele cognitive la un joc de memorie sau imaginația, distracția și premiile sunt garantate tuturor participanților.

Publicul este invitat să participe la Bebe Fest OCC pentru a se bucura de spectacole captivante, ateliere educative și momente de distracție destinate celor mai mici vizitatori. Evenimentul promite să ofere experiențe memorabile și să aducă zâmbete pe chipurile tuturor participanților. Partenerul radio al ediției curente este Itsy Bitsy FM.

Advertisement

Ediție specială a Atelierelor Bubu, cu evenimente susținute de invitați 

Curcubeul emoțiilor – atelier susținut de Teatrul Ion Creangă 

Atelierul este dedicat atât celor care au devenit părinți pentru prima dată, cât și celor a căror familie tocmai s-a mărit cu unul sau mai mulți membri. Nou-născuții, și bebelușii în general, sunt extrem de receptivi la stimulii externi, ei se află practic într-un continuu proces de calibrare a simțurilor. Atelierul propune o explorare amănunțită a modului în care copiii de vârste foarte fragede percep realitatea înconjurătoare. Ca adulți, deja am atribuit o serie de sensuri stimulilor externi, însă copiii au marele avantaj de a fi lipsiți de orice prejudecată. Ajutați de cele două coordonatoare, părinții vor descoperi noi jocuri și modalități de interacțiune și comunicare cu bebelușii lor.

Program în timpul Bebe Fest: 14 aprilie, ora 17

Spațiu de desfășurare: Salonul Mozart (etajul 1)

Advertisement

Biletemagazinulocc.ro/produs/curcubeul-emotiilor-atelier-senzorial/

Câte-n lume și în stele – atelier-spectacol susținut de Free Puppet Theatre

Pentru copiii foarte mici și părinții nu foarte mari, Ana Crăciun Lambru și Lavinia Pop Coman au pregătit  „Câte-n lume și în stele”, un atelier-spectacol interactiv în care participanții explorează, împreună, prin joacă, mici curiozități și mari descoperiri. Prin intermediul jucăriilor simple, moi, pufoase și haioase, care alcătuiesc de obicei universul celor mai noi omuleți dintre noi, publicul află alte lumi și posibilități pentru joacă de zi cu zi, atât de necesară pentru o dezvoltare armonioasă și o relație copil – părinte sănătoasă.

Program în timpul Bebe Fest: 14 aprilie, ora 12; 19 aprilie, ora 17; 21 aprilie, ora 17

Spațiu de desfășurare: Salonul Mozart (etajul 1)

Advertisement

Biletemagazinulocc.ro/produs/cate-n-lume-si-in-stele-atelier-spectacol-interactiv/

Atelierul de Muzică îi transformă pe copii din simpli ascultători în mici muzicieni. Copiii și părinții se bucură de înțelegerea limbajului universal al muzicii, de stimularea atenției și a răbdării, de dezvoltarea auzului muzical și a exprimării emoționale, de dezvoltarea concentrării, a creativității și a coordonării și de îmbunătățirea inteligenței emoționale și a limbajului. În cadrul Atelierului de Muzică, fiecare copil are ocazia să exploreze sunetele și instrumentele muzicale, chiar înainte de a învăța să vorbească. 

Program permanent la Opera Comică pentru Copii: marțea, miercurea și joia, orele 10:30 și 11:30; duminica, orele 9:30, 10:30 și 11:30

Spațiu de desfășurare: în timpul săptămânii, la etajul 3 în corpul principal; în weekend, la etajul 3 în corpul secundar (la Atelierele Micul Artist)

Biletemagazinulocc.ro/produs/atelierele-muzicale-toni-boni/

Advertisement

Atelierul de Educație Emoțională Timpurie are la bază un concept nou, prin care, alături de psihologul și actorul implicați și cu ajutorul tehnicilor din terapia prin joc și a jocurilor teatrale,  se identifică nevoile sau provocările emoționale din relația părinte – copil: înțelegerea emoțiilor, anxietăți, încredere, fobii, conectare și prezența în relația părinte – copil. Echipa formată din psiholog și actor facilitează un „spațiu” sigur pentru copil și părinte, cu multă empatie și înțelegere, loc în care se pot conștientiza și trăi emoțiile și stările fiecăruia. 

Program permanent la Opera Comică pentru Copii: lunea, orele 10:30 și 11:30 

Spațiu de desfășurare: în timpul săptămânii, la etajul 3 în corpul principal

Biletemagazinulocc.ro/produs/atelierul-de-educatie-emotionala-timpurie/

Spectacole pentru copiii de toate vârstele în luna aprilie la OCC

Advertisement

În cadrul Bebe Fest OCC, Teatrul Ion Creangă este invitat să susțină pe 14 aprilie, de la ora 19, în Salonul Mozart, o reprezentație a spectacolului CUTInEadresat publicului de 0-3 ani. Această producție oferă posibilitatea tuturor, de la cei mici la cei mari și de la cei mari la cei mici, să transforme un spațiu și un obiect în ceea ce îi îndeamnă creativitatea. Vor pune cutie lângă cutie și vor forma prin dans, mișcare și emoție noi construcții: un zid, un tunel, un pod, un labirint, un bloc, o casă – locuri metaforice și locuri fizice pe care le vor explora în joacă în această aventură. Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

Salonul Mozart găzduiește, în premieră, pe 13 aprilie, de la ora 18.30, concertul „Clasic Bebe”, susținut de către Simina Croitoru și fiica sa, Eva Croitoru Păucă. Violonistă cu o carieră strălucită, Simina Croitoru a debutat pe scena concertistică la vârsta de 8 ani. Cu peste 200 de apariții pe scenele din întreaga lume, inclusiv în țări precum Germania, Italia, China și America de Sud, Simina este recunoscută pentru bogăția expresivă și pasiunea pe care o transmite prin interpretările sale. Premiată la numeroase concursuri naționale și internaționale, Simina Croitoru impresionează prin talentul și profesionalismul său. Participarea la Festivalul Bebe Fest, unde susține un concert la vioară pentru bebeluși, alături de fiica sa, Eva, demonstrează deschiderea sa către inovație și pasiunea pentru a aduce muzica în viețile tuturor, încă de la cele mai fragede vârste.

Căsuța din Copac este locul în care Cântecele BubuCuriei răsună pe durata festivalului. În fiecare oră, în intervalele 17-19 (vinerea), respectiv 10-13 și 16-19 (sâmbăta și duminica), copiii au ocazia să se bucure de cântecele din seria de spectacole „Bubu” – să le învețe, în cazul în care le ascultă pentru prima dată, sau să le fredoneze, în cazul în care au participat deja la cel puțin unul dintre cele trei spectacole în care Bubu este personajul principal.

Sala UnderGrant este locul unde poposește Heidiprotagonista musicalului regizat de Claudia Ciobanu și adresat copiilor cu vârste de cel puțin 3 ani. În perioada 6-28 aprilie, toate cele 16 reprezentații programate se vor juca cu casa închisă.

Pentru copiii care au împlinit cel puțin 7 ani, Sala Mare găzduiește în luna aprilie unul dintre cele mai iubite titluri de operă din repertoriu: „Elixirul dragostei”, de Gaetano Donizetti, în regia maestrului Cristian Mihăilescu. Începând cu acest an, UNITER acordă premii pentru producțiile instituțiilor de spectacole pentru copii. Pentru opera „Elixirul dragostei”, Opera Comică pentru Copii a primit în premieră nominalizare pentru cel mai bun spectacol pentru copii și astfel invită publicul să (re)vadă acest titlu, alături de juriul UNITER, în zilele de 13, 14, 20 și 21 aprilie. Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

Advertisement

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către  soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole  de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”,  „Abonamente” sau „Voluntariat”.

Continue Reading

Diverse

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Published

on

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României lansează, sub semnul excelenței, campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale. Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional. Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

Noua generație de eminență din țara noastră se va reuni în primul catalog al excelenței românești „100 de tineri pentru dezvoltarea României”. Campania își propune să celebreze și să promoveze tinerii talentați și supradotați din România, din diverse domenii în care își desfășoară activitatea, încurajând performanța și rezultatele deosebite ale acestora. Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  1. Educație
  2. Sport
  3. Cultură
  4. Inovație

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. Fiecare poveste va fi o dovadă vie că România este locul unde visele se pot împlini, iar perseverența și talentul pot deschide uși către un viitor strălucit.

Etapele campaniei: 

Advertisement

Lansare campanie: 01 decembrie 2023;

Înscrieri: 01 decembrie 2023 – 1 septembrie 2024;

Evaluare: 1 – 30 septembrie 2024

Prezentarea celor 100 de tineri pentru dezvoltarea României: Septembrie – Noiembrie 2024

Gala „Top 100 de tineri pentru dezvoltarea României”: 1 decembrie 2024

Advertisement

Criteriile de înscriere în campanie:

  • Campania este dedicată tuturor copiilor și tinerilor români cu vârsta cuprinsă între 5 și 35 de ani, care locuiesc în România sau în afara granițelor;
  • Sunt eligibili candidații care completează formularul de înscriere, atașând o prezentare, care include o caracterizare personală și listarea realizărilor. Prezentarea originală și creativă va fi însoțită de o poză, o listă de recomandări de la profesori sau antrenori și dovada performanțelor prin diplome sau medalii;
  • Înscrierea participanților minori se va realiza de către unul din părinte, care va semna un acord în acest sens. Participanții majori vor completa personal acordul.

Formular de înscriere

Propunerile vor fi analizate de specialiștii în educația de excelență a FDVDR, iar criteriile de selecție sunt:

  • Premii obținute la concursuri (doar cei care au obținut locul 1);
  • Activitate prodigioasă în cultură (expoziții, vânzare de opere, reprezentații pe scenă, popularitate online pentru cântăreți);
  • Invenții și inovații înscrise la OSIM sau care sunt analizate de comisie ca având potențial de utilitate sau originalitate etc.;
  • Câștigători ai competițiilor sportive naționale și internaționale.

Campania urmărește consolidarea sentimentului de apartenență la o comunitate națională mândră de realizările sale, promovare modelelor de excelență și inspirarea generațiilor viitoare să-și urmeze visele și să contribuie la dezvoltarea continuă a României.

Copiii și tinerii, care vor fi selectați în urma campaniei, vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, iar pe 1 decembrie 2024 vor fi premiați în cadrul „Galei Excelenței Românești”.

Prin participare, fiecare concurent declară că este de acord și se obligă să respecte prevederile și condițiile campaniei. Prin înscrierea în campanie, fiecare participant declară că este de acord ca materialele înscrise să fie prezentate atât în mediul online, cât și offline și să fie promovate de către Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României prin orice mediu de comunicare disponibil. În acest sens, FDVDR are dreptul să utilizeze imaginile participanților și prezentarea acestora în campanie, în scopul promovării și comunicării publice. Aceasta include, fără a se limita, integrarea acestora în materiale de promovare, publicarea lor pe paginile de internet ale FDVDR, interviuri, reportaje, difuzarea prezentărilor și a imaginilor aferente prin orice alt mijloc de comunicare publică.

Prin participarea în cadrul campaniei și trimiterea datelor personale către Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, participanții sunt de acord ca datele lor să fie stocate în baza de date a FDVDR, să fie prelucrate și folosite în viitor de aceasta pentru a informa participanții cu privire la noi proiecte. La cererea expresă, în scris, a participanților, FDVDR nu va mai folosi datele lor personale.

Advertisement

Continue Reading

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading