Connect with us

Performanță

Patru medalii obţinute de elevii români la Olimpiada Internaţională ”Ştiinţele Pământului” de la Beijing

Published

on

Lotul României a obţinut patru medalii – una de aur, una de argint şi două de bronz – la Olimpiada Internaţională “Ştiinţele Pământului” care a avut loc, în perioada 8-16 august, la Beijing, în China.

Ministerul Educaţiei a informat, vineri, pe Facebook, faptul că echipa României, condusă de Cătălina Şerban, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, şi Cristina Pârvu, consilier în cadrul CNPEE, a câştigat următoarele premii: Neag Tudor Brendan, Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, medalie de aur; Bodor Darius Andrei, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Ploieşti, medalie de argint; Balcu Antonia Ioana, Liceul Teoretic “Grigore Moisil” Timişoara, medalie de bronz şi Luchian Maria Anemona, Colegiul Naţional Iaşi, medalie de bronz.

Şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, i-a felicitat pe câştigători: “Felicitări tuturor! Recunoştinţă celor ce susţin performanţa în educaţie!”.

Advertisement

Oameni

Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră

Published

on

Foto. Rich Polk/GG2025

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câștigat duminică seară, în cadrul celei de a 82-a ediții a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie /musical, informează contul de pe rețeaua de socializare X dedicat acestor distincții decernate de Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA), potrivit Agerpres.

Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur pentru rolul din filmul ‘A Different Man’ și a concurat în această categorie cu actorii Jesse Eisenberg (‘A Real Pain’), Hugh Grant (‘Heretic’), Gabriel LaBelle (‘Saturday Night’), Jesse Plemons (‘Kinds of Kindness’), Glen Powell (‘Hit Man’).

Este primul Glob de Aur obținut de Sebastian Stan după nominalizarea primită în 2023 pentru rolul din miniseria TV ‘Pam & Tommy’. Pentru evoluția sa din lungmetrajul ‘A Different Man’, el a fost recompensat cu premiul de interpretare masculină – Ursul de Argint – la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2024. În acest film, starul americano-român joacă rolul unui actor aspirant cu tumori faciale, care este supus unei proceduri estetice radicale pentru a-și schimba drastic aspectul, însă noul său chip de vis se transformă rapid într-un coșmar.

În 2024, premiul acestei categorii a fost câștigat de actorul Paul Giamatti, pentru rolul din filmul ‘The Holdovers’.

Advertisement

Cea de-a 82-a gală de decernare a Globurilor de Aur are loc la ora transmiterii acestor informații și se desfășoară la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles. Evenimentul este prezentat de actrița Nikki Glaser.

Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări și producții din industria cinematografică și de televiziune, grupate în 27 de categorii. 

Continue Reading

Performanță

Echipa României s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică din Italia

Published

on

Foto. Facebook @ Ministerul Educației

România s-a clasat pe locul 8 la ediţia de anul acesta a Campionatului European de Securitate Cibernetică, desfăşurată în perioada 8 – 11 octombrie la Torino, în Italia, în competiţie intrând 37 de echipe, transmite Agerpres.

”Ediţia de anul acesta a European Cyber Security Challenge – ECSC 2024 (Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024), desfăşurată în perioada 8-11 octombrie în Italia, la Torino, a adus României o clasare pe locul 8 din 37 de echipe participante la competiţie, formate din cei mai talentaţi tineri în domeniul securităţii cibernetice din Europa”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei.

Elevii care au reprezentat România în cadrul ECSC sunt: Alexandru-Darius Ghica – Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti; Vlad-Ionuţ Seba – Colegiul Naţional “Tudor Vianu” din Bucureşti; Denis-Cristian Văşcuţă – Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti; Vlad-Ştefan Mateciuc – Liceul Teoretic “Callatis” din Mangalia; Robert-Alexandru Antal – Complexul Educaţional “Laude Reut” din Bucureşti.

Elevii au fost îndrumaţi de George-Marius Şinca – lector univ. dr. la Universitatea “Emanuel” din Oradea, coordonator principal, şi de Ancuţa-Dumitriţa Doce – manager superior securitate cibernetică, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică din Bucureşti, coordonator adjunct.

Advertisement

Pentru a reprezenta România la campionatul european, candidaţii pasionaţi de cyber trebuie să participe iniţial la Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică – RoCSC sau, începând de anul acesta, la Olimpiada de Securitate Cibernetică, competiţii organizate de Serviciul Român de Informaţii (prin intermediul Centrului Naţional Cyberint), Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) şi Ministerul Educaţiei, împreună cu parteneri privaţi.

Tinerii interesaţi de dezvoltarea abilităţilor tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică sau pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică pe platforma educaţională online CyberEdu, un spaţiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exerciţiilor propuse în ediţiile anterioare ale ROCSC şi ECSC, precum şi alte exerciţii construite pentru competiţii de securitate cibernetică internaţionale, arată Ministerul Educaţiei. 

Sursa, Agerpres

Advertisement
Continue Reading

Performanță

Elevii români au fost medaliați cu argint și bronz la Balcaniada de Informatică din Macedonia

Published

on

Foto. Ministerul Educației

Elevii români au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie, la Ohrid, în Macedonia de Nord, informează Agerpres.

”Echipa României se întoarce de la ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie la Ohrid, Macedonia de Nord, cu premii importante. Lotul naţional a obţinut medalii prin toţi reprezentanţii, ajungând pe podiumul competiţiei, care a presupus participarea a 65 de elevi din 15 ţări”, informează, miercuri, Ministerul Educaţiei.

Cele trei medalii de argint au fost obţinute de: Andrei Boacă – Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Iaşi, Rareş-Andrei Neculau – Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Galaţi şi de Alexandru Gheorghieş – Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iaşi. Totodată, Cristian Luchian de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ a câştigat medalie de bronz.

Echipa României a fost însoţită în Macedonia de prof. Adrian Panaete de la Colegiul Naţional “A.T.Laurian” Botoşani, vicepreşedinte al Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică şi membru al Comitetului Internaţional al Olimpiadei Balcanice de Informatică, şi de Liviu-Mihai Silion, student la Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, membru SEPI.

Advertisement

Continue Reading