Evenimente
MUSIC GALLERY, singura expoziție despre muzică din România, revine la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Published
4 weeks agoon
O experiență specială în backstage-urile marilor artiști, instalații muzicale unice în România, echipamente audio de ultimă generație, un listening bar, singura mediatecă de viniluri din oraș și Jojo Mayer, unul dintre cei mai influenți toboșari din lume, la deschidere: așa se anunță ediția a II-a a Music Gallery, singura expoziție despre muzică din România!
Finalul verii vine cu o veste bună pentru toți pasionații de muzică și experiențe speciale: expoziția care îți prezintă muzica într-un mod nemaiîntâlnit, revine, în perioada 4-26 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca! Creată de organizatorii Jazz in the Park, aceasta va fi deschisă mai bine de 3 săptămâni, timp în care doritorii de toate vârstele vor avea acces la o expoziția interactivă cu și despre muzică, reeditată de anul trecut, dar cu o nouă tematică: „backstage pass”. Music Gallery 2024 va conține 8 secțiuni pline de informații interesante, instalații interactive, aparaturi rare, dar și cele mai moderne echipamente audio, toate combinate într-o experiență în care publicul să înțeleagă mai bine arta muzicii și simțul auzului. Iar în deschidere, în 4-5 octombrie, vor concerta Jojo Mayer și Mădălina Pavăl.
”Music Gallery este mai mult decât o galerie cu și despre muzică. Este contextul în care publicul poate înțelege mai bine ce e în mintea artiștilor și în spatele procesului lor creativ. Ne dorim ca acest proiect să fie unul în care poți deopotrivă să experimentezi, să descoperi echipamente audio cu care nu te întâlnești în mod normal și să te bucuri de sunet într-un mod inovativ și interactiv. Am creat o galerie prin care am umanizat muzica jazz și un mediu în care te simți liber să o asculți cum n-ai mai făcut-o până acum”, a declarat Roxana Tarko, project manager Music Gallery.
Music Gallery plasează muzica Jazz în centrul atenției, punând-o într-un context universal. Expoziția prezintă Jazzul din perspective sociale, politice, istorice și arată cum a influențat acesta evoluția muzicii în lume. De asemenea, Jazzul servește ca o coloană sonoră pentru toate echipamentele și instalațiile audio amenajate în galerie.
Tematica expoziției din acest an: backstage pass
Inspirați de cultura festivalieră din care fac și ei parte, organizatorii au ales ca temă expozițională pentru acest an „backstage pass”. Termenul de backstage face referire la ce se întâmplă în spatele scenei, la zona artiștilor sau a organizatorilor, în care publicul larg nu are access în mod normal.
În contextul Music Gallery, „backstage pass” este dorința organizatorilor de a arăta publicului ce este în spatele muzicii. Vizitatorii vor avea ocazia să se simtă ca niște artiști sau membri ai echipei de staff cu acces complet în culisele marilor artiști. Încă de la intrarea în galerie, ei vor putea experimenta această senzație de „full acces” — la fel ca un deținător de badge „AAA” (Access All Areas) la festivaluri sau concerte mari. Aceștia vor păși într-un backstage autentic, cu recuzita clasică și mai multe photo corners atrăgătoare care recreează atmosfera vibrantă și exclusivistă a unui event major.
„Backstage pass” se va regăsi așadar nu doar în conținutul educațional al expoziției, ci și în decorul acesteia, unde vor fi folosite multe echipamente întâlnite în general în amenajările scenice. Mai departe, publicul va descoperi ce înseamnă viața de artist sau de organizator de concerte, ce înseamnă presiunea de a compune muzică sau de a fi o celebritate, și vor fi prezente multe aspecte nevăzute din industria muzicală. De asemenea, va fi evidențiat și tot contextul social și politic pe care arta de multe ori îl are ca sursă de inspirație.
”Lucrând cu muzica de mai bine de 15 ani, în fiecare an simt parcă tot mai tare și mai tare cât de puțin interacționăm această artă a sunetului. Participarea la concerte este doar o zgârietură pe suprafață. Music Gallery este un proiect complementar oricărui festival și oricărui concert, fiindcă îi face pe oameni să fie apreciativi pentru efortul din spatele concertelor și îi face să descopere cât de frumos este să auzi… bine. Noi simțim efectiv că prin Music Gallery am descoperit comoara simțului și farmecul poveștilor muzicale și e de datoria noastră să spunem la cât mai multă lume”, a declarat Alin Vaida, unul din fondatorii Music Gallery și directorul Fapte.
De asemenea, în perioada în care galeria este deschisă publicului, organizatorii pregătesc numeroase evenimente speciale: concerte, ateliere de muzică, un târg de echipamente audio și replicarea unui listening bar după celebrul concept japonez.
Jojo Mayer și Mădălina Pavăl vor concerta la deschidere!
Vernisajul expoziției va avea loc în 4 octombrie și îl va avea ca protagonist pe unul din cei mai influenți toboșari din lume, Jojo Mayer, care își va prezenta în premieră proiectul ME/MACHINE: o simbioză între puterea arhaică prestației muzicale umane live, combinată cu inteligență artificială generativă de muzică!
În 5 octombrie, curtea muzeului se va transforma într-o sufragerie urbană în care Mădălina Pavăl și orchestra ei vor susține un concert special, în care și publicul face parte din setup-ul de scenă.
În 17-20 octombrie, pe lângă expoziție, publicul local va putea participa la primul târg de echipamente audio găzduit vreodată la Cluj. 10 producători vor prezenta echipamente Hi-Fi și alte rarități care nu sunt la îndemâna tuturor. De asemenea, camera de intrare în expoziție va fi amenajată sub forma unui listening bar funcțional, în care publicul va avea acces gratuit pe toată perioada în care expoziția va fi deschisă.
Singurul aparat de inscripționat viniluri din România, prezentat în expoziție
Organizatorii promit multe instalații interactive cu care publicul se va putea distra la vizitarea expoziției. Unul din principalele atracții ale expoziției este un aparat de inscripționat viniluri care datează din 1951 și care este funcțional. De asemenea, publicul va găsi în expoziție un mic studio de înregistrări vocale, o cameră de audiție Hi-FI, simulatoare de tobe, pian și chitară, o zonă de testare căști Hi-Fi și instalații interactive produse de artiști români.
La fel ca anul trecut, Music Gallery va avea o mediatecă de viniluri, care însă va fi mai mare în acest an. Peste 1000 de titluri din lumea Jazzului, dar și a altor genuri conexe, vor putea fi ascultate la pick-upurile cu căști sau cu sound dome-uri amenajate de organizatori în expoziție.
Bilete
Biletele pentru vizitarea galeriei sunt disponibile de joi, 15 august, pe platforma iabilet.ro și costă doar 40 lei pentru adulți sau 30 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar pentru extra 10 lei, publicul poate lua parte la un tur ghidat al expoziției. Biletele se vor putea cumpăra și la fața locului, în limita locurilor disponibile pentru ora de vizitare. Copiii până la 6 ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit.
Biletele la concertele din cadrul Music Gallery vor costa 70 lei și vor include și vizitarea galeriei, iar biletele la târgul de echipamente vor costa 50 lei.
Call public de instalații interactive
La fel ca anul trecut, organizatorii Music Gallery lansează un call public de instalații interactive în jurul muzicii, dedicat atât studenților care studiază artă sau multimedia, cât și profesioniștilor din domeniu din România. Call-ul se lansează astăzi, 14 august și va fi deschis până la data de 4 septembrie. În urma call-ului, vor fi selectate 3 lucrări, care vor fi finanțate cu suma de 7.500 lei și vor fi expuse în galerie.
Aplicanții sunt încurajați să se folosească de interdisciplinaritatea artelor și să combine mai multe domenii cu cel muzical, însă trebuie să respecte tematica ”backstage pass”, respectiv să aibe ca element central muzica. Regulamentul complet și formularul de aplicare sunt disponibile pe site-ul www.musicgallery.ro
Ce este Music Gallery?
Music Gallery este singura expoziție de artă dedicată muzicii din România. Proiectul a fost gândit de organizatorii Jazz in the Park în perioada pandemiei, când evenimentele live nu erau permise, însă accesul în muzee nu era restricționat, și a fost inaugurat în 2023. Expoziția a fost amenajată în două locații speciale din Cluj-Napoca și Iași: Muzeul de Artă, respectiv Palatul Braunstein, și a fost vizitată de peste 7.500 de persoane! În urma succesului pe care l-a avut, organizatorii au decis să prezinte o versiune adaptată a Music Gallery la Jazz in the Park Competition, dar și în cadrul festivalului Jazz in the Park 2023.
Music Gallery prezintă muzica într-un alt fel decât clasicele concerte, devenind un context în care publicul poate descoperi informații relevante care arată o imagine mai complexă despre genuri muzicale, artiști și operele lor. Pe lângă arta în sine, Music Gallery reprezintă o introducere pentru mulți în ce înseamnă tehnica sunetului și tehnologia din spatele acestui simț, arătând echipamente, instrumente și creând experiențe inedite prin intermediul instalațiilor interactive.
Expoziția este produsă de Fapte, organizatorul Jazz in the Park.
Fondată la Cluj-Napoca în 2012, Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Credem în puterea exemplului și în caracterul inspirațional pe care un eveniment poate să îl transmită către publicul său. Misiunile noastre sunt accesibilizarea artei, în special a muzicii în rândul publicului larg și resemnificarea spațiilor publice sau uitate, prin integrarea lor în circuitul cultural.
Parteneri principali: BRD – Groupe Société Générale, Vinurile Purcari
Parteneri: Medlife, Estelio by Acoustic Density, Audio Technica, Meze, Epson, Yamaha Music, Mobila Dalin, Eco Garden Cencter, Pernod Ricard, Visuin, Centrul Cultural Clujean
Proiect finanțat de: AFCN și Primăria Cluj-Napoca
Parteneri instituționali: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Muzeul de Artă, Europe Jazz Network, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte
Parteneri media: Rock FM, TVR Cultural, TVR Cluj, Radio România Cluj, Kolozsvari Radio, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, România Pozitivă, Ziua de Cluj, Cluj24, Visit Cluj.
Pentru mai multe informații sau bilete, accesați www.musicgallery.ro
You may like
-
REGINA MARIA – Singura rețea privată de sănătate în care fiecare spital este dotat cu roboți daVinci
-
Cea de a VI-a ediție Classix Festival se va desfășura în Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025
-
Personalități în premieră, la Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului” 2024! Înscrieri deschise până pe 15 septembrie
-
Peste 12 tone de deșeuri colectate de 420 de voluntari, în cadrul Lunii Curățeniei la Bicaz
-
Doi elevi din Franța au câștigat premiul întâi la concursul de artă murală din Cluj-Napoca
-
România câștigă aurul și trofeul FIBA U16 Women’s EuroBasket 2024 Division B
Evenimente
Cea de a VI-a ediție Classix Festival se va desfășura în Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025
Published
1 day agoon
September 7, 2024
Classix Festival 2024 s-a încheiat în luna februarie în ropote de aplauze cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente desfășurate la Iași între 18 și 25 februarie. Cu peste 6000 de participanți în public și peste 50.000 de spectatori online care au urmărit transmisiunile live ale evenimentelor, cea de-a cincea ediție a festivalului a avut în program 8 concerte la Iași și unul la București, 2 expoziții, 1 vernisaj, 3 panel-uri, o prezentare, 1 proiecție de scurtmetraje de animație, 2 tururi ghidate și 28 de sesiuni de masterclass desfășurate sub egida Classix in Art. Pe scenele festivalului au concertat peste 50 de artiști din 12 țări.
Organizatorii festivalului, Asociația Industrii Creative și Showberry anunță datele celei de-a șasea ediții care va avea loc la Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025.
Un număr limitat de abonamente au fost puse în vânzare online pe website-ul classixfestival.ro, iar acestea au fost deja achiziționate în totalitate. Iubitorii muzicii clasice dornici să afle în premieră noutățile festivalului și momentul în care vor fi puse în vânzare noi bilete și abonamente se pot abona pe website-ul festivalului la newsletter-ul dedicat.
Așa cum a declarat Patricia Brohanschi, Directorul Festivalului, „Ne bucură să vedem cum în ciuda contextelor diferite pe care le-am întâmpinat, fie că vorbim de perioada pandemică sau criza din Ucraina, Classix a dovedit în cele 5 ediții că este un festival de succes, matur, calitativ și iubit de public. Iar acest fapt ne ajută să mergem mai departe, să ne întindem aripile și mai mult și să așteptăm cu nerăbdare Classix 2025”.
Cea de-a șasea ediție Classix Festival se bucură de susținerea unui nou partener principal, BRD Groupe Societe Generale. Organizatorii Classix Festival anunță acest nou parteneriat care va îmbogăți peisajul și scena culturală la nivel național și care este în ton cu valorile și axele de dezvoltare ale societății: investiția în noua generație de creatori, în artă și muzică, în evenimente culturale și programe desfășurate anual.
Classix Festival este un festival internațional, independent, desfășurat la Iași, ce redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității și o adaptează la publicul contemporan. Încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media. Scopul festivalului este stimularea unei noi generații care să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului. Repertoriul concertelor e bine de cunoscut și bun de descoperit: programul festivalului își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.
Evenimente
Personalități în premieră, la Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului” 2024! Înscrieri deschise până pe 15 septembrie
Published
2 days agoon
September 6, 2024
Festivalul Național de Muzică și Dans „Ecoul Pietrei Craiului” revine în perioada 4 – 6 octombrie 2024, cu cea de a XI-a ediție, pe scena Casei de Cultură a orașului Zărnești. Evenimentul, care a devenit deja o tradiție, aduce împreună sute de tineri artiști din toate colțurile țării, oferindu-le o platformă pentru a-și exprima creativitatea.
Concursul propriu-zis cuprinde cinci secțiuni principale. Secțiunea de muzică populară, muzică pop repertoriu românesc și internațional, dar și secțiunea pentru dansuri, tradiționale și moderne. Evenimentul își propune descoperirea și promovarea acestor soliști români, oferindu-le șansa de a fi pe scenă și de a obține titluri, distincții și premii.
Soprana Felicia Filip, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Gheorghe Turda, regizorul de operă Cristian Mihăilescu și producătoarea TV Iuliana Marciuc, alături de alți specialiști din domeniul artistic, vor face parte din comisia de jurizare și vor aprecia fiecare moment în parte și vor stabili clasamentul final al competiției artistice.
Tinerii talentați din România se pot înscrie, până pe 15 septembrie, prin transmiterea unui dosar digital de înscriere. Pentru mai multe informații, condiții de participare și procedura de înscriere, puteți consulta regulamentul oficial pe pagina organizatorului, aici.
„Am inițiat acest festival pe vremea când aveam 16 ani. Încă de la început am avut susținerea Primăriei Zărnești și iată, am reușit împreună să transformăm acest festival într-o tradiție locală, dar cu Ecou național. La ultimele ediții au participat artiști din peste 25 de județe ale României. Iată că anul acesta am ajuns la o nouă ediție, care marchează 11 ani de Ecou. Asta înseamnă că festivalul este deja un punct de referință în peisajul cultural, motiv pentru care știu că trebuie să continuăm. Ne vedem la Zărnești!”, a transmis Dragoș Popa, Președintele fondator al festivalului.
Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului” este organizat de Centrul Artist pentru Artă, în parteneriat cu Primăria Orașului Zărnești. Evenimentul se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Informații suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail ecoulpietreicraiului@gmail.com, pe pagina web www.ecoulpietreicraiului.com sau la telefon 0763.719.843.
Sponsori & Parteneri: Dino Parc Râșnov, Pensiunea Tohanu Vechi, Restaurantul Casa Rustică Zărnești, Compania AVON, Olympus Foods România, Visit Zărnești, BizBrașov, Monitorul Expres Brașov și BrașovȘtiri.
Evenimente
Peste 12 tone de deșeuri colectate de 420 de voluntari, în cadrul Lunii Curățeniei la Bicaz
Published
4 days agoon
September 4, 2024
Peste 12 tone de deșeuri au fost colectate de 420 de voluntari, în cadrul Lunii Curățeniei la Bicaz, cea mai amplă campanie de voluntariat dedicată curățării deșeurilor acumulate în ultimii ani pe malurile lacului. Campania a constat într-o serie de 3 evenimente ample de voluntariat și ecologizare desfășurate în luna august, organizate de Asociația Act for Tomorrow cu sprijinul brandului Ciucaș, în parteneriat cu Asociația Green Ties, în cadrul programului „Natură Curată, Relaxare Adevărată.”
Cele 3 evenimente s-au desfășurat sub forma unor tabere de curățenie, unde au luat parte voluntari veniți din toate colțurile țării. Colectarea deșeurilor s-a desfășurat pornind din partea superioară a lacului, în zone greu accesibile, pe 5 maluri adiacente zonei Bistricioara și Ceahlău, pe ambele părți ale lacului. De asemenea, a fost ecologizată și o zonă din apropierea plajei Izvorul Alb. Pe lângă mii de PET-uri, voluntarii au găsit numeroase articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, spray-uri, jucării, anvelope, resturi lemnoase din gospodării, dar și diverse ambalaje care nu mai există în România de peste 20-30 de ani.
Pe durata zilei, participanții și-au unit forțele pentru a curăța deșeurile din natură, deplasându-se cu bărci, caiace spre zonele afectate. Seara au campat pe plaja montană de la Bistricioara, în corturi puse la dispoziție de organizatori și s-au bucurat de o experiență completă de relaxare adevărată în natură curată, la foc de tabără, cu bere Ciucaș rece și mâncare gătită pe loc, precum și de plimbări cu caiacele pe lac.
Evenimentul a fost susținut și de Administrația Bazinală Apele Române – Siret și Romsilva, care au pus la dispoziție ambarcațiuni pentru transportul voluntarilor și deșeurilor, de Autonom România, partener de mobilitate, prin transportul întregului echipament și a logisticii evenimentelor, și de Edil Industry, compania de salubritate care s-a asigurat de preluarea sacilor cu deșeurile colectate.
Situația deșeurilor din arealul lacului Bicaz, cel mai mare lac artificial din România, este îngrijorătoare, necesitând intervenții susținute, de mare amploare.
În luna iulie, reprezentanții asociației Act for Tomorrow, au cartografiat ambele maluri ale lacului Bicaz. Rezultatele arată că 40 km liniari, de pe ambele maluri ale lacului, sunt grav afectate de deșeuri precum pet-uri, textile, încălțăminte etc., fiind estimate mii de tone de deșeuri. În ultimii ani, pe malurile lacului s-au adunat mii de tone de deșeuri din comunitate, aduse de râul Bistrița și afluenți, dar și abandonate de turiștii care vizitează zona. Din păcate, în prezent efectele politicilor care încurajează reciclarea, precum Sistemul de Garanție-Returnare nu se resimt pe malurile lacului, însă organizatorii speră că în următorii ani cantitatea de deșeuri se va diminua.
Asociația Act for Tomorrow a organizat 6 evenimente de curățenie pe malurile lacului în ultimii 5 ani, mobilizând un total de 950 de voluntari din toată țara să se alăture cauzei și să acționeze pentru un mediu mai curat. În total, în cadrul acestor acțiuni au fost colectate aprox. 30 de tone de deșeuri. Este evidentă nevoia unor acțiuni de remediere, sensibilizare și măsuri de gestionare sustenabilă a deșeurilor la nivel local, pentru a opri deteriorarea accelerată a ecosistemelor și a frumuseții naturale din jurul lacului Bicaz.
Intensificarea poluării cu deșeuri, care pune în pericol habitatul natural al multor specii și afectează peisajul impresionant al lacului, a generat o reacție fermă din partea Asociației Act for Tomorrow și a brandului de bere Ciucaș, care și-au canalizat resursele și devotamentul pentru mediu într-un efort comun de a curăța și proteja această zonă. Începând cu anul trecut, brandul de bere Ciucaș s-a alăturat eforturilor de curățare a lacului Bicaz, susținând organizarea a 3 EcoCamp-uri și amenajând în 2024 o Poiană Ciucaș pe malurile lacului Bicaz, în zona punctului Debarcader Ceahlău, comuna Ceahlău, județul Neamț. Ciucaș își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să contribuie la protejarea peisajelor autohtone. Încurajăm comunitățile locale să redescopere și să valorifice frumusețea naturii, oferindu-le spații de relaxare autentică.
Poiana situată pe malul lacului Bicaz este un element de noutate în cadrul proiectului „Natură Curată, Relaxare Adevărată”, fiind prima poiană de tip eco-camp. Aceasta oferă vizitatorilor un setup clasic cu foișoare, mese și bănci, grătare și o stație de colectare a deșeurilor, dar aduce și elemente suplimentare pentru a asigura o experiență de camping responsabil. Poiana este dotată și cu o vatră pentru foc de tabără, iluminat solar și cabine de duș, integrând astfel confortul modern cu respectul pentru mediu. Aceste facilități permit vizitatorilor să se bucure de natură într-un mod responsabil, oferind totodată oportunități pentru activități recreative și sociale în aer liber.
Evenimentele de la Bicaz se încadrează într-un program mai amplu, prin care Act for Tomorrow și Ciucaș își propun să promoveze un stil de viață în armonie cu mediul înconjurător, abordând toate aspectele relevante. Scopul inițiativei „Natură Curată, Relaxare Adevărată” constă în revitalizarea zonelor de relaxare din natură și încurajarea practicilor durabile de gestionare a deșeurilor.
„Cu toate că am realizat deja șase acțiuni de curățenie ample la Bicaz, în care am colectat 30 de tone de deșeuri, provocarea este departe de a fi rezolvată definitiv. Peste 40 km de uscat și lizieră a pădurii, parte din Parcul Național Ceahlău, sunt astăzi afectate de deșeuri. Nu putem rămâne indiferenți la degradarea continuă a ecosistemului creat în jurul Lacului Bicaz. Această zonă – care ar trebui să fie un refugiu pentru biodiversitate și o destinație nealterată pentru iubitorii de natură – se află în pericol. Campania „Luna Curățeniei la Bicaz” a reprezentat o continuare a eforturilor de curățare a lacului realizate de Asociația Act for Tomorrow în ultimii 5 ani. Alături de partenerii noștri, vom continua să acționăm pentru a restabili echilibrul în acest loc atât de valoros. Facem un apel către toți cei interesați de protejarea mediului să se alăture acestui efort comun. Împreună putem transforma lacul Bicaz, demonstrând că responsabilitatea și acțiunile concrete pot conduce la schimbări semnificative.”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.