Connect with us

Performanță

Kata Mandel, cel mai bun rezultat românesc la snowboard din istoria participărilor tricolorilor la FOTE

Published

on

Întrecerile din cea de a cincea zi a Festivalului Olimpic al Tineretului European – FOTE Friuli Veneția Giulia 2023 s-au desfășurat pe o vreme extrem de rece. Deși soarele a strălucit pe un cer fără niciun nor, termometrele au înregistrat chiar și -8 grade Celsius, în timpul zilei. Pe pârtii zăpada a fost excelentă pentru competiție, iar Kata Mandel a obținut cel mai bun rezultat al TEAM ROMANIA la această ediție a Festivalului – LOCUL 4 la snowbord cross (SBX) de până acum și cel mai bun rezultat de la snowboard din istoria participărilor României la FOTE.

În prima jumătate a clasamentului a venit și Horia Nicolae Urs – locul 33, cu timpul 41:48.1 la 12,5 km individual masculin. Cele 7 ratări din poligon l-au costat însă o poziție în TOP 20 sau chiar TOP 10.

În ciuda frigului năpraznic, biatloniștii români au fost încurajați din tribune de George Boroi, secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, desemnat de Asociația Comitetelor Olimpice Europene (EOC) să ofere medaliile câștigătorilor din proba masculină de 12,5 km individual. Pavel Trojer, din Slovenia, a cucerit aurul, Michal Adamov, din Slovacia, a obținut argintul, iar Guillaume Poirot din Franța și-a adjudecat bronzul.

Toate rezultatele sportivilor români din ZIUA 5 competițională:
Snowboard

 • snowboard cross (SBX) feminin – Kata Mandel – Locul 4
 • snowboard cross (SBX) masculin – Ștefan Lazăr – Locul 18
  Biatlon
 • 12,5 km individual masculin – Horia Nicolae Urs – Locul 33 cu timpul 41:48.1 și 7 ratări în poligon; Nicolae Zichil – Locul 48 – cu timpul 43:12.0 și 5 ratari în poligon
 • 10 km individual feminin – Maria Elisabeta Duicu – Locul 52 – cu timpul 44:41.8; Andreea Nicoleta Șchiop – Locul 57 – cu timpul 46:23.1
  Schi fond
 • sprint clasic masculin – Ionuț Alexandru Costea – Locul 57
  Patinaj artistic
 • individual masculin – Andrei Tudor Dominic – Locul 16 – cu 106.13 puncte (40,61- programul scurt, 65,62 – programul liber)

Clasamentul la zi al TEAM ROMANIA, disponibil aici.

Advertisement

Performanță

Personalităţi culturale, ştiinţifice, sportive şi religioase, laureate la Gala Premiilor „Valori Contemporane” 2024

Published

on

Foto. Valori Contemporane, 2024

O seară memorabilă a celebrat excelența românească în cadrul Galei Premiilor „Valori Contemporane”, desfășurată în Sala „Luceafărul” din Capitală. Evenimentul, organizat sub egida Premiilor Radar de Media și cu patronajul Ministerului Culturii, a reunit personalități marcante din diverse domenii, de la cultură și știință la sport și religie.

Gala a debutat într-o notă solemnă, cu intonarea imnului național de către renumita soprană Felicia Filip, creând o atmosferă emoționantă și plină de patriotism.

Foto. Iuliana Tudor (Gala Valori Contemporane, București 2024).

Pe parcursul serii, au fost premiate personalități care au adus contribuții semnificative în domeniile lor de activitate, precum și proiecte care au marcat începutul secolului XXI. Printre laureați s-au numărat academicieni, artiști, sportivi, oameni de știință și reprezentanți ai cultelor religioase, toți având în comun dedicarea și pasiunea pentru ceea ce fac.

„Prin această ediție specială celebrăm meritocrația, valorile autentice, creativitatea, abnegația, spiritul elitist românesc, măiestria și talentul unora dintre cele mai importante personalități, care au scris istorie în domeniu lor de activitate și care, incontestabil, au devenit deja parte a memoriei naționale”, a precizat Claudiu Dumitrache, inițiatorul proiectului.

Foto. Carmen Tănase (Gala Valori Contemporane, București 2024).

Printre aceştia se numără realizatoarea de televiziune Iuliana Tudor, preotul profesor Constantin Necula, muzicianul Ovidiu Lipan Ţăndărică, medicul Radu Gabriel Dobrescu, actriţa Carmen Tănase, creatorul de modă Cătălin Botezatu sau directorul TVR Moldova, Nicolae Mocanu.

Printre cei nominalizați la categoria Personalități marcante ale secolului XXI, este vorba despre figuri-simbol din vremurile noastre, precum Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române; academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și academicianul Leon Dănăilă. Tot aici au fost nominalizate și două legende în viață ale muzicii, mai exact Dida Drăgan și Gheorghe Zamfir.

Advertisement
Foto. Cătălin Botezatu (Gala Valori Contemporane, București 2024).

Gala Premiilor „Valori Contemporane” a reprezentat un omagiu adus valorilor autentice ale societății românești și a subliniat importanța recunoașterii și promovării excelenței în toate domeniile. Evenimentul a fost transmis în direct de Televiziunea Columna și online pe platformele partenere, permițând publicului larg să se bucure de această sărbătoare a valorilor contemporane.

Artistul Dragoș Popa, reprezentant desemnat al Comisiei de Atestare a Performanței, Calității și Excelenței, în relație directă cu Casa Regală a României pentru prima ediție a Galei Premiilor „Valori Contemporane”, a fost prezent pe tot parcursul evenimentului, alături de soprana Felicia Filip și regizorul de operă Cristian Mihăilescu.

„Acest eveniment de înaltă ținută reprezintă o celebrare a valorilor autentice românești, a excelenței în diverse domenii de activitate și a contribuțiilor remarcabile aduse la dezvoltarea societății noastre. Sunt profund recunoscător pentru oportunitatea de a fi alături de cei care au scris istorie în domeniul lor de activitate, de personalitățile marcante care au devenit deja parte a memoriei naționale. Prin munca și dedicarea lor, acești oameni extraordinari au îmbogățit cultura, știința, arta, sportul și multe alte domenii, lăsând o moștenire neprețuită generațiilor viitoare”, a declarat Dragoș Popa.

Foto. Cristian Mihăilescu, Felicia Filip și Dragoș Popa (Gala Valori Contemporane, București 2024).

Proiectul Radar de Media există în România din anul 2009, după modelul american Radar Online, asumându-şi rolul de a premia, prin prisma votului publicului, preferințele media ale acestuia, dar şi de a premia calitatea, perfomanța şi excelența prin nominalizările şi evaluările comisiilor de specialitate.

De-a lungul timpului, printre laureații Premiilor Radar de Media s-au numărat personalități, organisme, brand-uri sau afaceri și instituții private sau de stat, precum: Eugen Doga, Felicia Filip, Marius Bodochi, Constantin Dulcan, Vasile Bănescu, Daniel Jinga, Vlad Ciurea, Pr. Constantin Necula, Maia Morgenstern, Dan Negru, Andreea Esca, Cătălin Botezatu, Iuliana Marciuc, Connect-R, Andra, Delia, Smiley, Teo Trandafir, Horia Brenciu, Cristi Brancu, Adrian Artene, Marina Almășan, Mihai Morar, Mattyas, Paul Surugiu-Fuego, Loredana Groza, Cătălin Măruță, Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Română, Electrecord, Basilica, Agerpres, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Trinitas TV, Pro TV, Prima TV, Digi 24, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Teatrul Elisabeta, Sala Luceafărul, National Geographic, etc.

Advertisement

Continue Reading

Performanță

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la Olimpiada Internaţională de Biologie

Published

on

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la cea de-a 35-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Biologie, care se desfăşoară, în perioada 6 – 14 iulie, la Astana, în Kazahstan, scrie Agerpres.

Potrivit Ministerului Educaţiei, România a fost reprezentată de: Teodor Cârloanţă, clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, medalie de bronz; Ioana-Noemi Munteanu, clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” Bacău, medalie de bronz; Ionuţ Dumitru Adrian Găvănescu, clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, menţiune; Mihai Manta, clasa a XII-a la “Colegiul Naţional I. L. Caragiale”, Ploieşti, diplomă de participare.

Pregătirea lotului pentru nivelul înalt al competiţiei a inclus sesiuni intensive de studiu teoretic, lucrări practice şi simulări de examene, sub îndrumarea cadrelor didactice de la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi al Ministerului Educaţiei.

”Felicitări tuturor”, au transmis reprezentanţii ministerului pe Facebook. 

Advertisement

Continue Reading

Performanță

Povestea celor 3 elevi români care au câștigat locul I la competiția „International Science and Engineering Fair” din Los Angeles

Published

on

Încă o dată tinerii României reușesc să impresioneze prin rezultatele remarcabile obținute la competițiile internaționale!

Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, s-a întâlnit miercuri, 3 iulie, cu Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu, elevi ai Liceului Internațional de Informatică –  București și viitori studenți în universități internaționale de top, pentru a discuta planurile de viitor ale României în domeniul aeronautic. Tinerii au fost însoțiți de directorul instituției de învățământ, Hayati Agaoglu, la discuții participând și Bogdan Costaș – directorul ROMAERO și George Brezoi – președintele consiliului de administrație Avioane Craiova S.A.

Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu sunt marii câștigători ai „International Science and Engineering Fair” din Los Angeles, cea mai mare competiție de știință și tehnologie din lume pentru participanții sub 21 de ani. Proiectul lor – „Aripa de șoim”, la care au lucrat mai mult de un an, este inspirat din natură și reprezintă o aeronavă la scară reală, care ar putea contribui la eficientizarea zborurilor, datorită designului său. Aripile de direcție, coordonate independent, promit scăderea consumului de carburant cu până la 5% și sporirea manevrabilității, spre exemplu, pentru avioanele de luptă.

„Sincere felicitări! Îmi doresc ca astfel de idei creative și inovative să se transforme în produse care, mai departe, să se industrializeze. Prin voi, prin intermediul tinerilor, putem să dezvoltăm această domeniu al aeronauticii și să facem un salt important, mai ales ținând cont că România are o puternică tradiție în acest sens”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Advertisement

În timpul discuțiilor, au fost realizate și schimburi de idei cu privire la industria națională de apărare, precum și referitoare la oferta educațională de profil. „Am dezvoltat proiectul cu șurubelnița în mână”, a povestit David, explicând canalizarea eforturilor echipei, în mod prioritar, pe partea practică a proiectului. Tinerii au descris, în continuare, și sarcinile atribuite fiecăruia, începând de la responsabilitatea asamblării și proiectării avionului, realizarea simulărilor necesare funcționării și, nu în ultimul rând, programarea sistemului de bord ce a incorporat și un sistem de pilot automat, care a permis înregistrarea și transmiterea datelor.

În încheiere, ministrul Ștefan-Radu Oprea le-a transmis olimpicilor că instituția noastră, alături de ROMAERO și alte companii de profil aflate în coordonare, le pot pune la dispoziție infrastructura și echipamentele necesare pentru a-și continua descoperirile, care au potențialul de a pune România pe radarul marilor companii aeronautice. În contrapartidă, tinerii au adresat demnitarului invitația de a fi prezent în locul în care a luat naștere povestea de succes a proiectului câștigător: garajul unuia dintre cei trei elevi.

Continue Reading