Uncategorized
Institutul Cultural Român anunță startul evenimentelor culturale organizate cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris
Published
4 months agoon
Cu ocazia celei de-a XXXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice, care se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august 2024 la Paris, Institutul Cultural Român de la Paris organizează o serie de evenimente culturale, alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Ministerul Culturii, Ambasada României în Franţa, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Opera Națională București și Agerpres pentru celebrarea acestui moment important.
Expoziţia în aer liber „Les sportifs roumains en beauté” („Sportivii români în mişcare”) amplasată pe gardul exterior al Palatului Béhague – Ambasada României în Franţa, se deschide astăzi, 22 iulie, publicului larg. Proiectul celebrează valorile Olimpismului – excelenţă, respect, prietenie, solidaritate – prin imaginile frumuseţii gestului sportiv şi ale corpurilor atletice, fiind realizată de ICR Paris, cu sprijinul Agerpres, COSR şi al Ambasadei României la Paris.
Astăzi, 22 iulie 2024, are loc și primul spectacol în Franța, la Versailles, din cadrul turneului Operei Naționale București cu prilejul Jocurilor Olimpice şi a inaugurării Casei României la Ambasada României de la Paris. Orchestra și Corul Operei Naționale București vor susţine concertul excepţional „Ethos românesc”, de la orele 20.00, la Potager du Roi. Evenimentul promovează compozitori români emblematici: George Enescu, Ciprian Porumbescu, George Grigoriu, Gherase Dendrino, Grigoraş Dinicu, Constantin Dimitrescu.
Miercuri, 24 iulie 2024, Biserica Ortodoxă Română Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail din Paris va găzdui un program de muzică sacră prezentat de orchestra și corul Operei Naționale București.
În deschiderea turneului în Franța, muzica românească va face subiectul unui flashmob pe care Opera Naţională Bucureşti îl va organiza în prima parte a zilei de luni în grădinile Palatului de la Versailles, în cadrul căruia vor fi interpretate Imnul național al României și Imnul olimpic.
Pe 25 iulie 2024, Opera Naţională Bucureşti va asigura momentul muzical de deschidere din cadrul ceremoniei de inaugurare a Casei României – un proiect comun organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la Ambasada României în Franţa, care devine pentru o lună epicentrul susținerii și promovării Echipei Olimpice a României. Proiectul include o serie de evenimente culturale menite să aducă un omagiu sportivilor români, consolidând astfel legăturile culturale și sportive dintre România și Franța în contextul Jocurilor Olimpice de vară din 2024.
La Casa României, în data de 9 august 2024, ICR Paris organizează, împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, premiera internaţională a filmului „Ivan, omul cu rădăcini în ape”, regizat de Ana Preda, care îl portretizează pe Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial și european la canoe, originar din Mila 23, un mic sat din inima Deltei Dunării. Un documentar biografic care explorează viața și moștenirea lui Ivan Patzaichin într-o manieră profund personală și cinematografică. Producția semnată de TVR și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, va fi precedată de o conferință și o discuție cu publicul, avându-i ca invitați pe Georgiana Patzaichin, Ivona Patzaichin-Rusu, Teodor Frolu, Ana Preda, Oana Costinaș, Cristian China Birta și Sonia Simionov.
You may like
-
Ziua Națională sărbătorită inedit: Concert al Fanfarei Chindia Brass, chiar într-o benzinărie din România
-
Bătălie pentru scenă la Festivalul Lira! Sold-out cu două săptămâni înainte de termen, pentru al patrulea an consecutiv
-
Echipa României s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică din Italia
-
Prima expoziție dedicată lui Monet din România, exclusiv la MINA Cluj
-
Premiile “Ecoul Pietrei Craiului 2024” au luat-o la pas prin România! Cine sunt marii câștigători
-
Elevii români au fost medaliați cu argint și bronz la Balcaniada de Informatică din Macedonia
Uncategorized
Evenimente culturale și artistice marchează aniversarea a 35 de ani de la Căderea Zidului Berlinului
Published
2 months agoon
September 29, 2024
Toamna aceasta va marca un mare eveniment dedicat libertății, și anume: cea de-a 35-a aniversare a căderii zidului Berlinului, comemorată pe data de 9 noiembrie. Totodată, în 2025 va fi celebrată cea de-a 200-a aniversare a Insulei Muzeelor din Berlin. Astfel, pe parcursul anilor 2024 și 2025, vor avea loc numeroase evenimente artistice și culturale, precum și alte aniversări importante – 20 de ani de la înființarea Festivalul Luminilor, 55 de ani de inaugurarea Turnului de Televiziune din Berlin, 25 de ani de la înființarea muzeului C/O Berlin și 50 de ani de la înființarea Galeriei Berlinische. Toate acestea vor transforma orașul într-un pol de atracție pentru turiști din întreaga lume.
35 de ani de la căderea zidului – 35 de ani de când Berlin este orașul libertății
Căderea Zidului Berlinului din 9 noiembrie 1989 a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale istoriei recente, deschizând un nou capitol de libertate pentru capitala Germaniei. O serie amplă de evenimente și ceremonii, la care vor participa invitați internaționali de renume, sunt programate pentru toamna anului 2024. Instalația spectaculoasă de postere, amplasată de-a lungul fostului traseu al Zidului din centrul orașului, va fi inaugurată în jurul datei de 9 noiembrie 2024. De asemenea, vor fi organizate expoziții, ateliere, discuții și tururi ghidate. East Side Gallery, cea mai lungă galerie în aer liber din lume, își va celebra cea de-a 35-a aniversare în 2025. Mai multe informații aici.
Sunetul libertății: Techno-ul berlinez parte a Patrimoniului Cultural UNESCO
Timp de câteva decenii, cluburile berlineze au transformat orașul într-o destinație de râvnit și într-un magnet pentru iubitorii vieții de noapte din întreaga lume. Cultura cluburilor techno reflectă perfect tendințele actuale și este recunoscută ca parte a Patrimoniului Cultural UNESCO. Muzica techno a devenit coloana sonoră a spiritului optimist care a luat amploare după căderea Zidului, potrivit motivației acestei distincții.
Reperele anului 2025: 200 de ani de la înființarea faimoasei Insule a Muzeelor din Berlin
Anul viitor, Berlinul își va întâmpina oaspeții cu numeroase atracții. Capitala va marca cea de-a 200-a aniversare a Insulei Muzeelor, situată în inima orașului. Acest eveniment va celebra începutul construcției Vechiului Muzeu, care a avut loc în 1825. Insula Muzeelor, parte din patrimoniul mondial UNESCO, găzduiește cinci muzee renumite, printre care Muzeul Nou (Neues Museum) și Galeria Națională Veche (Alte Nationalgalerie).
Reperele artistice ale anului 2025 în Berlin
Printre atracțiile culturale remarcabile ale anului 2025 se numără două expoziții Kandinsky care vor avea loc în Berlin și Potsdam. Între 27 februarie și 15 iunie 2025, Muzeul Kupferstichkabinett din Berlin va prezenta o colecție impresionantă a grupului artistic Blauer Reiter, care cuprinde lucrări realizate în acuarelă, desene și gravuri. Totodată, între 27 februarie și 10 mai 2025, Muzeul Barberini din Potsdam va găzdui expoziția „Cosmos Kandinsky. Abstracția geometrică în secolul XX”. Peste 100 de lucrări ale unor artiști renumiți vor ilustra modul în care operele lui Kandinsky au influențat dezvoltarea unui nou limbaj vizual. Zece lucrări de Wassilij Kandinsky vor fi, de asemenea, expuse, toate fiind împrumuturi de mare valoare, inclusiv din Muzeul Guggenheim din New York.
Cea de-a 50-a aniversare a Galeriei Berlinische va fi dedicată lui Raoul Hausmann, unul dintre liderii mișcării dadaiste din secolul XX. Expoziția va include și fotografii, care vor putea fi admirate la renumitul C/O Berlin cu ocazia celei de-a 25-a aniversări. Începând cu 14 septembrie, C/O Berlin va prezenta expoziția „Dream on – Berlin, the 90s”, care documentează anii tumultuoși de după reunificarea Germaniei.
Alte evenimente majore din 2025 includ cea de-a 75-a ediție a Berlinalei, Festivalul Internațional de Film (13-23 februarie), Carnavalul Culturilor (6-9 iunie) și Christopher Street Day (26 iulie). O listă completă a evenimentelor importante din 2025 este disponibilă pe Berlin 2025 – evenimente principale | visitBerlin.de.
Românii iubesc să călătorească în Berlin
visitBerlin promovează turismul în Berlin la nivel mondial, inclusiv în România. Importanța României ca piață-cheie pentru Berlin este evidențiată de statisticile turistice: în 2023, peste 26.700 de turiști români au vizitat Berlinul, petrecând 85.500 de nopți în hotelurile orașului. Aceasta reprezintă o creștere de 11% a numărului de înnoptări față de anii anteriori. Informații suplimentare despre strategiile de promovare ale visitBerlin pot fi găsite pe about.visitBerlin.de.