Connect with us

Evenimente

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, a XII-a ediție, în perioada 23-28 iunie 2024

Published

on

În perioada 23-28 iunieRadio România organizează a XII-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova dedicat inovaţiei. Festivalul va fi prefațat, în perioada 20-24 iunie, de atelierul Orizont sonor, adresat tinerilor interesați de creația de ficțiune sonoră.

Festivalul Grand Prix Nova se bucură de la începuturile sale de patronajul Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei Române.

În acest an, președinta de onoare a juriului este Edita Kudláčová, Head of Radio European Broadcasting Union (EBU).

Continuă colaborarea cu Creart (Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București), care găzduiește cu festivalul și anul acesta în spațiul intim al sălii sale de spectacole de la Teatrelli Bucureşti (Piața Lahovari nr. 7). Apropierea între cele două instituții confirmă relevanța internațională a acestui spațiu teatral bucureștean, afirmat în ultimii ani ca gazdă a unor evenimente internaționale și loc al inovației și al experimentului teatral performativ.

Advertisement

Conferinţa de presă de joi, 20 iunie, ora 13:00, de la Teatrelli, anunță festivalul Grand Prix Nova și deschide atelierul de formare în domeniul ficțiunii sonore Orizont sonor, dezvoltat de Institutul Francez din România, în colaborare cu Asociația Longueur d’Ondes (Franța), Radio România și Semi Silent. Atelierul se desfășoară tot la Teatrelli.

Grand Prix Nova se desfășoară în perioada 23-28 iunie, iar selecția festivalului propune în cele trei categorii de concurs – Drama, Short Forms, Binaural Drama, 27 de producții de top din întreaga lume. Audițiile sunt programate între 24 și 27 iunie, începând cu ora 10:00, la care sunt bineveniți profesioniştii şi iubitorii de audio drama (ficțiune sonoră). Fiecare zi de audiții se va încheia cu o sesiune de discuții cu reprezentanții acestora, transmisă online prin live streaming pe pagina de facebook a festivalului. Limba oficială a festivalului este engleza, iar audițiile sunt deschise tuturor celor interesați de fenomenul spectacolului sonor. Intrarea este liberă.

Gala de premiere va avea loc vineri, 28 iunie, de la ora 12:00, la Palatul Elisabeta în prezența ASR Principele Radu.

Festivalul dă ocazia întâlnirii față în față a participanților, dar ajungem și oriunde în lume în spațiul virtual, pe platforma www.grandprixnova.ro, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube, Grand Prix Nova.

Pasionaţii de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producțiile din concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).

Advertisement

Competiția

De doisprezece ani, Grand Prix Nova și-a câștigat notorietatea în lumea spectacolului sonor pe care îl face accesibil atât creatorilor de audio drama (ficțiune sonoră) și oamenilor de teatru interesați de fenomen, cât şi publicului larg. Tematica orientată spre inovaţie (tehnică, interpretativă, conceptuală ş.a.) în domeniul ficțiunii sonore este o marcă de originalitate în rândul festivalurilor de profil, Grand Prix Nova fiind unul dintre rarele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este şi premiat la nivel internaţional.

La a XII-a ediție a festivalului, 27 de producții de teatru radiofonic din 12 țări au fost selectate pentru a concura pentru premiile Grand Prix Nova, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: Drama (maximum 60 minute), Short Forms (extinsă de anul acesta la maximum 15 minute) şi Binaural Drama (secţiune inaugurată în anul 2018, a cărei formulă pune în valoare calitățile imersive ale sunetului experimentate prin audiția în căști). Preselecția producțiilor în concurs a fost asigurată de un juriu multidisciplinar format din membri ai redacției Teatrul Național Radiofonic și de reprezentanți ai posturilor naționale și regionale Radio România.

La fel ca în fiecare an, festivalul oferă tradiționalele trofee şi diplome acordate câștigătorilor fiecărei categorii, și premii în bani.

Juriul

Advertisement

Formula de jurizare păstrează tradiția juriilor internaționale în componența juriului colectiv. Juriul, format din reprezentanții tuturor producțiilor calificate în concurs, este coordonat începând de anul acesta de un moderator de juriu echidistant, personalitate incontestabilă a domeniului, care nu participă în competiție cu nicio producție. Principiul juriului colectiv acordă mai multă putere de decizie reprezentanților, aceștia fiind implicați în notarea fiecărei producții din competiție. Mizăm însă și pe o creștere a aportului juraților la dezbaterea teoretică și la comunicarea profesională.

Artista și producătoarea franceză Amandine Casadamont revine în festival ca moderatoare a juriului, invitată anul acesta prin parteneriatul cu Institutul Francez București. Creațiile sale se află la intersecția dintre spectacol radiofonic, performance și instalație sonoră. Este autoarea și regizoarea mai multor creații radiofonice în care fantezia joacă un rol important în spațiul concret, documentat, unde ficțiunea se întâlnește cu realitatea pentru a chestiona modul de funcționare a societăților. Părăsirea zonelor de confort atacă subiecte sensibile, cum ar fi călătoriile sale în zona interzisă de la Fukushima sau în zona traficului de droguri din deșertul mexican. Din cercetarea arhivelor s-au născut creații pentru Fondation Van Gogh din Arles, La nuit de la radio (SCAM), France Culture și MEG din Geneva, centrate pe istoria recentă. Creațiile sale pentru France Culture sunt recunoscute prin premii internaționale printre care Premiul pentru documentar sonor la Bienala Internațională de Radio din Mexico City (2012), Premiul Phonurgia Nova pentru artă sonoră radiofonică (2015), Festivalul de la New York The Sound of the Silence (2006).

Conferința președintei de onoare a juriului

Președinta de onoare a juriului, Edita Kudláčová, Head of Radio EBU, va susține în cadrul festivalului Grand Prix Nova joi, 27 iunie, de la ora 10:00 o conferință specială de prezentare a noilor oportunități de creație oferite de EBU artiștilor din domeniul audio. Conferința cu acces liber este deschisă publicului larg.

Cu o vastă experiență la Radio Cehia, Edita Kudláčová este din 2013 șefa relațiilor internaționale, iar din 2016 coordonează producția de conținut audio inovator în comunitatea audio națională și internațională. A primit numeroase premii în domeniul jurnalismului și al serviciului public. Experiența ei include o colaborare extinsă cu instituții media publice. În prezent, este membră a Grupului pentru noile radiouri din cadrul EBU și fostă membră a Grupului de radio pentru relații internaționale.

Advertisement

Atelierul Orizont sonor

Radio România, prin Festivalul Grand Prix Nova, se asociază anul acesta cu Institutul Francez România în organizarea atelierului internațional Orizont sonor, în colaborare cu Asociația Longueur d’Ondes (Franța) și în parteneriat cu Semi Silent. Coordonat de doi artiști multipremiați în mediul audio internațional – Ilinca Stihi (România) și Benjamin Abitan (Franța), atelierul va avea ca rezultat scurte producții de ficțiune sonoră, care vor fi prezentate luni, 24 iunie, de la ora 14:30, în fața participanților la festival.

Evenimente

Open call pentru o nouă rezidență ce explorează relația dintre dans și tehnologie: înscrieri la Budapest Dance Hack până pe 14 iulie

Published

on

După prima iterație a rezidenței multidisciplinare la intersecția dintre dans și tehnologie, ce a început la Oulu, Finlanda, în mai 2024, și se finalizează anul viitor la București, acum înscrierile sunt deschise pentru cea de-a doua etapă a proiectului amplu realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România).

Central Europe Dance Theatre (Ungaria) caută participanți care să li se alăture pentru Budapest Dance Hack, care va avea loc între 11 și 15 noiembrie la Bethlen Téri Színház. Apelul internațional este deschis până pe 14 iulie și se pot înscrie atât artiști, cât și programatori, designeri, muzicieni, dansatori etc. – interesați de o experiență colaborativă alături de alți artiști cu idei similare și specialiști în tehnologie dispuși să își asume riscuri creative, dintr-o perspectivă de susținere și cu accent pe integrarea corpului în mișcare în practica lor.        

„Oulu Dance Hack va rămâne o experiență cu adevărat vie pentru mine pentru foarte, foarte mult timp. Dance Hack nu este doar o metodă, ci o filozofie și o explorare și un experiment psihologic. Căutăm candidați care sunt deschiși la lucruri noi, receptivi la ceilalți, nu au prejudecăți și îndrăznesc să se exprime sincer. Diversitatea este importantă pentru ei din punct de vedere emoțional, cultural și experiențial”, spune Réka Gerlits, directorul general al Central Europe Dance Theatre.

„Pentru profesia de dans, aceasta este o inițiativă excepțională care deschide noi oportunități de conexiune internațională. În același timp, poate fi și următorul pas în interesul, implicarea și dobândirea unui nou tip de experiență pentru spectatori. Căutăm din ce în ce mai multe soluții inovatoare care să aducă noi dimensiuni ale consumului de cultură în viitor, oferind astfel o opțiune alternativă de operare pentru profesia de dans și pentru alte sectoare de artă aferente acesteia”, adaugă și directorul artistic al companiei de dans, László Mádi.

Cei interesați să aplice pentru Budapest Dance Hack 2024 sunt rugați să acceseze https://dancehack.eu/  înainte de 14 iulie, unde pot completa un formular de înscriere și pot încărca un CV și o scurtă scrisoare de intenție.

Advertisement

Participanții selectați vor primi o remunerație și diurnă atât pentru perioada hack-ului, cât și pentru zilele de călătorie, precum și acoperirea cheltuielilor de cazare și de călătorie. Proiectul Dance Hack este dedicat sustenabilității mediului, așa că este esențial ca participanții să ajungă la destinații folosind călătoria lentă și rute alternative – nu este permisă călătoria cu avionul! De asemenea, organizatorii vor să asigure egalitatea pe tot parcursul proiectului, așa că sunt binevenite cererile artiștilor cu nevoi speciale.

Oulu Dance Hack 2024 este realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România) și este cofinanțat de Uniunea Europeană și Oulu Culture Foundation Oulu2026.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Au fost aleși cei 12 participanți la a treia ediție a rezidenței New Draft

Published

on

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a ales proiectele participante la ediția a III-a.

”Numărul de aplicații a fost similar cu anii trecuți – 50 de proiecte pe 12 locuri, însă selecția a fost mult mai complicată de data asta. Citind, am realizat că New Draft a devenit un safe space pentru mulți dintre foștii participanți. Și este minunat să vedem asta, că ceea ce ne-am dorit cu acest program chiar se materializează.

Am primit aplicații și de la oameni care fuseseră pe lista scurtă în anii trecuți și a fost o plăcere să descoperim scenariile finalizate ale proiectelor propuse anterior, dar și schițele unor noi povești captivante. Calitatea a crescut, experiența la fel. Este un semn fabulos de bun și ne pare sincer rău că New Draft e doar unul, cu doar 12 locuri. Le mulțumim tuturor celor care au aplicat pentru încrederea acordată programului nostru.

Selecția de anul acesta este cea mai variată de până acum. Ne entuziasmează teribil și proiectele și oamenii din spatele lor. Fără spoilere de data asta. Ne apucăm de treabă și ne auzim cu detalii la pitch-ul din octombrie”, spune Crăița Nanu, trainer New Draft.

Cei 12 participanți și proiectele care vor fi dezvoltate în perioada iulie-octombrie 2024 sunt:

Advertisement

„Bobo“ – Cristian Dorobanțu

„Boudoir Buddha Bar“ – Alin Boeru

„Ce ar face Aki?“ – Daniel Popa

„Chemarea“ – Andra Hera

„Ductil“ – Ioana Țurcan și Răzvan Oprescu

Advertisement

„fără titlu“ – Rareș Roșca

„Mihalea“ – Teodora Savu

„Pauză în publicitate“ – Horia Cucută și George Ganea

„Sonet pentru Sir Bob“ – Lavinia Braniște

„Tinere speranțe“ – Bogdan Drumea

Advertisement

„Tulbure“ – Irina Huțu

„XXS“ – Ștefania Maftei

În total, anul acesta, 50 de aplicanți din București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași și-au înscris proiectele la ediția a treia a rezidenței New Draft. Selecția a fost realizată de Iulia Rugină (regizoare, scenaristă și consultantă de scenarii), Ana Agopian (scenaristă și regizoare de film, consultantă de scenarii) și Crăița Nanu (selecționeră, curatoare de film și consultantă de scenarii).

Prima sesiune dedicată întâlnirilor de feedback, atât în grup cât și one to one, se va desfășura fizic între 29 iulie și 2 august. Cea de-a doua serie de întâlniri (28 – 30 august) va fi online, iar participanții vor avea oportunitatea de a primi feedback de la producători de film și membri importanți ai industriei cinematografice românești. În cea de-a treia sesiune de lucru (23 – 27 septembrie) participanții și trainerii se vor întâlni fizic pentru a finaliza lucrul la proiecte și pentru a pregăti pitch-ul programat pentru luna octombrie.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Primele rachete 100% românești, construite de studenții de la Politehnica București

Published

on

Într-un moment istoric pentru România, echipa 2Space, formată din 30 de studenți talentați de la Universitatea Politehnică din București, a reprezentat țara noastră la cea mai mare competiție internațională de rachete, Cupa Spaceport America, din SUA. Este prima dată când o echipă din România participă la un eveniment de asemenea anvergură, marcând un pas semnificativ pentru inovația și dezvoltarea tehnologică a țării.

Membrii echipei 2Space s-au înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Această campanie are ca scop sprijinirea tinerelor talente și promovarea excelenței în diverse domenii, inclusiv știință și tehnologie.

2Space este, de asemenea, prima echipă de studenți din Europa de Sud-Est care a proiectat, construit și lansat o rachetă la aproape 9.000 de metri altitudine. Realizarea lor remarcabilă a demonstrat capacitatea și ingeniozitatea tinerilor români în domeniul aerospațial.

Racheta construită de echipa 2Space pentru competiția din America este o creație impresionantă, depășind 3 metri în lungime și având capacitatea de a zbura până la 10.000 de metri cu o viteză supersonică. La Cupa Spaceport America, echipa românească a concurat alături de alte 126 de echipe din 24 de țări, punând România pe harta globală a inovației în domeniul aerospațial.

Advertisement

Proiectul 2Space este unul foarte avansat, echipa reușind să dezvolte o rachetă supersonică complet românească. Aceasta a fost testată cu succes, demonstrându-și performanțele remarcabile. Participarea la competiții internaționale a adus recunoaștere și a deschis noi oportunități pentru tinerii ingineri.

Întorși recent din SUA, membrii echipei 2Space sunt plini de entuziasm și gata să continue inovațiile în domeniul aerospațial. Planurile lor includ proiectarea și construcția de noi rachete care vor cuceri spațiul. Echipa lucrează la integrarea de tehnologii avansate și la îmbunătățirea performanțelor rachetelor lor, demonstrând astfel angajamentul lor față de excelență și progres.

Povestea echipei 2Space este una de inspirație și determinare, arătând că, prin muncă și pasiune, tinerii români pot realiza lucruri mărețe. Este un exemplu clar al potențialului enorm pe care îl are România în domeniul tehnologic și al inovației. Prin participarea lor la Cupa Spaceport America, membrii echipei 2Space nu doar că au adus mândrie țării, dar au și deschis calea pentru viitoarele generații de ingineri și cercetători români.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, ce va fi lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading