Connect with us

Evenimente

Familia Regală a României, în vizită la Vatican. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au întâlnit cu Papa Francisc

Published

on

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort Radu au vizitat ieri, Cetatea Vatican.

După dialogul audienței private, Suveranul Pontif a salutat delegația română. Potrivit site-ului romaniaregala.ro, aceasta era formată din Adina Lovin, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, Andrew Popper, președintele Consiliului Regal, și Traian Sârcă, cancelarul Casei Majestății Sale.

La tradiționalul schimb de daruri, Custodele Coroanei a oferit Suveranului Pontif o colecție de gravuri realizate de maestrul Ștefan Câlția: 96 de lucrări omagiind cei 96 de ani de viață ai Regelui Mihai. De asemenea, papa Francisc a primit din partea Familiei Regale a României o farfurie jubiliară, replică a unei farfurii oferite de împăratul Napoleon al III-lea regelui Carol I. Sanctitatea Sa a oferit Majestății Sale o gravură în porțelan reprezentând bazilica ”Sfântul Petru” și șapte volume cu învățături și cugetări ale Sfântului Părinte adresate tinerilor.

Custodele Coroanei, Principele Consort și delegația regală română au vizitat apoi Palatul Apostolic, Capela Sixtină și Grădinile Vaticanului, după care s-au recules în bazilica ”Sfântul Petru”.

Advertisement

***
Vizita Majestății Sale Margareta la papa Francisc continuă istoria centenară a relațiilor dintre Sfântul Scaun și Casa Regală a României. După cum amintește site-ul menționat mai sus, regele Ferdinand I, în 1920, a contribuit la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, relațiile ajungând la o reglementare juridică stabilă prin concordatul care a fost semnat în 10 mai 1927 și a intrat în vigoare în 1929. Succesiv, de numele lui Carol al II-lea este legată ridicarea Legației României pe lângă Sfântul Scaun la rangul de ambasadă, în 22 decembrie 1938.

Relațiile Casei Regale cu Suveranii Pontifi au cunoscut o continuitate chiar și după instaurarea regimului comunist la București, după cum arată vizita reginei-mamă Elena la Pius al XII-lea (1948), a regelui Mihai și a reginei Ana la Paul al VI-lea (1966) și la Ioan Paul al II-lea (1999). Alte două momente bogate în semnificație au marcat viața regelui Mihai: participarea sa la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea, în 2005, și la o Sfântă Liturghie celebrată în prezența papei Benedict al XVI-lea, în 2013 (la 900 de ani de la înființarea Ordinului Suveran Militar de Malta).

La rândul lor, Custodele Coroanei, Margareta, și Principele Consort, Radu, au avut o întâlnire în 2003 cu papa Ioan Paul al II-lea, la săptămânala audiență generală din Piața Sfântul Petru. În fine, cu ocazia călătoriei apostolice din 2019 în România, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au avut o întâlnire cu papa Francisc la București.

***
Potrivit Statutului Casei Regale a României, tradițiile Familiei Regale ”includ și vor include întotdeauna credința creștin-ortodoxă, care va servi drept principiu călăuzitor în toate deciziile viitoare. Păstrând respect pentru libertatea de credință și de conștiință a individului, toți membrii dinastici ai Familiei vor aparține ritului creștin ortodox” (Introducere). Același Statut dispune că după decesul Șefului Casei Regale a României, ”fără vreo proclamație ulterioară”, moștenitorul ”va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regină”, chiar dacă mai târziu ”va alege sau nu să folosească un asemenea titlu sau apelativ” (articolul 1, paragraful 2).

***
Custodele Coroanei și Principele Consort au sosit duminica trecută la Roma pentru o vizită în Republica Italiană (7-9 noiembrie), fiind întâmpinați de ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, și, din partea Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, de Adina Lovin, însărcinat cu afaceri ”ad interim”.

Sursa, Vatican News / Foto. Facebook Familia Regală a României

Advertisement

Evenimente

Eurovision Junior 2023 va avea loc astăzi la Nisa. România nu participă!

Published

on

Refrene captivante, evoluţii vocale incredibile, lumini intermitente, costume insolite şi steaguri care flutură în timpul afişării clasamentelor intermediare vor marca ediţia din acest an a concursului muzical Eurovision Junior, care va avea loc duminică după-amiază în oraşul francez Nisa, informează AFP, potrivit Agerpres.

În Palatul Nikaia, o mare sală de spectacole din Nisa, pregătirile se desfăşoară într-un ritm intens de aproape trei săptămâni pentru instalarea scenei şi pentru organizarea repetiţiilor, mai întâi cu ajutorul unor dubluri, apoi cu participarea tinerilor concurenţi.

Delegaţiile celor 16 ţări participante au sosit încă de duminica trecută, ocupând un întreg hotel. În jurul concurenţilor, care au vârste cuprinse între nouă şi 14 ani, se agită o mulţime de membri ai unor ansambluri de coruri şi dansatori, precum şi producători, antrenori vocali, ataşaţi de presă, fără a îi uita nici pe părinţii micilor artişti.

În marea sală de spectacole, încă goală, fiecare concurent a avut dreptul la două intervale de câte o jumătate de oră pentru a-şi interpreta cântecul înaintea marii repetiţii generale de sâmbătă după-amiază. Imaginile filmate în timpul acestei repetiţii vor fi transmise juriilor din fiecare ţară.

La fel ca în cazul seniorilor, celebrele „12 puncte” ale fiecărui juriu vor fi anunţate în timpul emisiunii de duminică după-amiază. Votul publicului, care va conta în procent de 50% în clasamentul final, a fost deja deschis pe internet.

O derogare majoră a fost acordată în raport cu regulile din concursul seniorilor: telespectatorii pot să voteze pentru concurentul din propria ţară.

Advertisement

România, care a participat pentru ultima oară la Eurovision Junior în 2009, nu este înscrisă nici la ediţia din acest an a concursului. Ţara noastră, cu şapte participări la activ, a obţinut cel mai bun rezultat al său în 2004, la Lillehammer, când s-a clasat pe locul al patrulea cu cântecul „Îţi mulţumesc”, interpretat de Noni Răzvan Ene.

Continue Reading

Evenimente

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca se deschide în 24 noiembrie, pe ,,Planeta Crăciun” în Piața Unirii

Published

on

Vineri, 24 noiembrie 2023, la ora 19:00, va avea loc deschiderea oficială a Târgului de Crăciun ,,Planeta Crăciun”, primul târg de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Cluj-Napoca și unul dintre cele mai așteptate din România. Târgul este organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca și va fi deschis în fiecare zi, în perioada 24 noiembrie – 31 decembrie 2023.

Inaugurarea Târgului de Crăciun din acest weekend va fi marcată de:

 • ceremonia oficială de deschidere și aprinderea luminițelor de Crăciun, alături de echipa UNTOLD Universe;
 • concerte susținute de Carla’s Dreams, EMAA, trupa de cover-uri Speak Floyd, Prințesa Karla & prietenii ei și Corul de Copii al Operei Maghiare;
 • activități interactive pentru copii pe timp de zi în fața bradului de Crăciun și în Căsuța lui Moș Crăciun.

PRINCIPALELE ATRACȚII PE ,,PLANETA CRĂCIUN” ÎN PERIOADA

24 NOIEMBRIE – 31 DECEMBRIE 2023

Începând cu 24 noiembrie 2023, în Piața Unirii, vor fi amplasate peste 75 de căsuțe iluminate și decorate specific sărbătorilor de iarnă, unde vor avea loc activități dedicate copiilor, tinerilor și familiilor, dar vor fi comercializate și cele mai delicioase produse de sezon ale producătorilor locali.

Advertisement

Astfel, vizitatorii pot găsi o varietate de produse: de la decorațiuni și cadouri magice de Crăciun la produse de meșteșugărit, de la costume populare tradiționale la blănuri călduroase și pline de stil.

Organizatorii îi vor aștepta pe cei care se vor aventura iarna aceasta alături de elfi pe ,,Planeta Crăciun” cu preparate pentru toate gusturile. De la turtă dulce la cozonaci tradiționali de casă, de la brânzeturi maturate la produse tradiționale din carne, preparatele gătite în târg vor fi pregătite special pentru fiecare. Printre preparatele tradiționale românești, vizitatorii vor fi întâmpinați și cu produse din bucătăria internațională precum: kurtos kalacs, burgeri, churros, cârnați vienezi și multe altele.

Cu ocazia organizării Târgului de Crăciun de către echipa UNTOLD Universe, în Piața Unirii va fi amplasată și o scenă unde vor avea loc concerte și spectacole în fiecare zi, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În piață va fi prezentă și o roată panoramică, un carusel, căsuțe poștale pentru scrisori și Căsuța lui Moș Crăciun. La căsuță copiii se vor putea bucura alături de părinți de ateliere și jocuri interactive, în fiecare zi, în programul de funcționare al târgului.

PROGRAMUL DE PE ,,PLANETA CRĂCIUN” DIN ACEST WEEKEND

Târgul de Crăciun din Piața Unirii își va deschide porțile după cum urmează:

Vineri, 24 noiembrie, program 19:00 – 23:00

Advertisement
 • 19:00 – “Vocea Planetei Crăciun” – deschiderea târgului cu un concert susținut de Corul de Copii al Operei Maghiare
 • 19:15 – deschiderea oficială, aprinderea luminițelor
 • 19:30 – Carla’s Dreams

Sâmbătă, 25 noiembrie, program 10:00 – 23:00

 • 18:30 – Kids Sing Academy
 • 19:00 – EMAA
 • 20:00 – Speak Floyd

Duminică, 26 noiembrie, program 10:00 – 23:00

 • 18:00 – Povești la Gura Sobei – “Harap Alb” (în fața bradului de Crăciun)
 • 19:00 – Prințesa KARLA și prietenii ei

După weekend-ul de deschidere, în timpul săptămânii Târgul de Crăciun va fi deschis în fiecare zi. De luni până joi, programul de funcționare este de la 10:00 la 22:00, iar în weekend programul târgului se va prelungi de la 10:00 până la ora 23:00.

Pe toată perioada Târgului de Crăciun, programul de la scenă va începe în fiecare zi, de la ora 18:00.

Continue Reading

Evenimente

UNTOLD a fost desemnat “Best Foreign Festival” în Franța

Published

on

Festivalul UNTOLD a fost recompensat cu trofeul la categoria “Best Foreign Festival”, în cadrul Heavent Festival Awards, eveniment care a avut loc săptămâna trecută în Porte de Versailles. Mai multe detalii în articol.

A fost pentru prima dată în istoria acestui eveniment când a existat o categorie dedicată festivalurilor internaționale. Juriul a fost format din 12 membri, personalități din industria muzicală și reprezentanți din companiile multinaționale din Franța, iar festivalul UNTOLD a avut un vot unanim.

Pentru ediția din acest an au fost nominalizate evenimente care se află în topul celor mai mari 20 de festivaluri din lume, conform Top 100 Festivals, clasament realizat de DJ Mag: Awakenings, Exit, Defqon1 sau Misteryland.

Evenimentele internaționale nominalizate pentru prima dată în cadrul Heavent Awards au fost selectate după mai multe criterii: campaniile CSR, producție și logistică, impactul economic, inovație și creativitate, calitatea serviciilor oferite participanților și siguranța acestora, partenerii comerciali.

Advertisement

România se află pe harta marilor evenimente la nivel global datorită festivalului UNTOLD, care anul acesta a urcat pe locul 6 în topul celor mai mari 100 de festivaluri din lume. La nivel european, în fiecare an fanii sunt invitați să-și voteze festivalul favorit în cadrul European Festival Awards, iar festivalul UNTOLD este nominalizat la cea mai importantă categorie “Best Major Festival”.

Procedura de vot pentru European Festival Awards se încheie pe data de 30 noiembrie. Ceremonia de decernare a trofeelor va avea loc pe 17 ianuarie 2024.

Cel de-al nouălea capitol al poveștii UNTOLD va avea loc în perioada 8-11 august. Pe lângă cei mai mari DJ din lume, organizatorii spun că anul 2024 va aduce în lineup-ul festivalului artiști live în premieră pentru România, pe care fanii și-i doresc pe scena principală UNTOLD.

Advertisement
Continue Reading