Connect with us

Evenimente

Expoziția Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României prezentată de Institutul Cultural Român la București și la Londra

Published

on

Foto. Daniel Angelescu, Fotograf Oficial al Casei Regale

Institutul Cultural Român a organizat luni vernisajul expoziției de fotografie „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex” / „Of Stone and Steel – A Voyage into the World of Urbex”, semnată de Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României. Expoziția, realizată de ASR Principesa Sofia împreună cu Jean Milligan și Irina Andreea Cristea, cuprinde peste 20 de panouri fotografice, care aduc în prim-plan o excepțională incursiune în istoria și starea actuală a unor clădiri abandonate din România.

Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României și echipa sa au ales să imortalizeze locuri specifice din diferite părți ale țării, în special fabrici din zona Brașovului, din Transilvania, pentru semnificația lor industrială, precum și case de prestigiu și mici locuințe, pentru valoarea lor culturală și tradițională în regiunea nordică a Maramureșului. Echipa a inclus, de asemenea, mine care prezintă un interes deosebit în aceeași zonă.

Atrăgând atenția asupra acestor locuri, Alteța Sa Regală speră să contribuie la evitarea căderii lor în uitare. Acestea reprezintă o fațetă remarcabilă a patrimoniului istoric și cultural al țării, care leagă oameni și evenimente de-a lungul timpului.

„Promovarea acestor locuri prin intermediul acestei expoziții și a cărții complementare reflectă importanța valorii culturale și istorice pentru viitor și, sperăm, le împiedică să cadă în uitare. Așa cum spunea tatăl meu, Regele Mihai: «Nu putem avea un viitor fără să ne respectăm trecutul»”, a afirmat Alteța Sa Regală Principesa Sofia, în deschiderea expoziției.

Advertisement

“Această expoziție este mai mult decât o incursiune artistică – este un instrument pentru memorie, o modalitate de a readuce în atenția noastră părți semnificative din istoria și identitatea României, dar și a acestei părți din Europa. Cultura este incluzivă, privește oamenii, experiențele lor, societatea cu istoria sa, iar această expoziție este o bună ocazie, la 35 ani după schimbarea regimului comunist, să discutăm despre experiențele comune, dar și un prilej să găsim soluții ca unele dintre obiectivele abandonate să fie integrate în circuitul cultural”, a declarat președintele ICR, Liviu Jicman.

În cadrul evenimentului, doamna Iren Arsene, directoarea editurii Curtea Veche Publishing, a prezentat albumul bilingv publicat în 2023 „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex” / „Of Stone and Steel – A Voyage into the World of Urbex”, și a vorbit despre valoarea istorică, civică și culturală a fotografiilor.

În perioada 29 octombrie – 15 noiembrie 2024, expoziția va fi prezentată în Galeria „Constantin Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la Londra.

***

Cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana ai României, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a fost pasionată de artă încă din copilărie. Fotografiile personale ale tatălui său, în special cele pe care le-a realizat în perioada de tinerețe, capturând frumusețea Munților Carpați, au inspirat-o încă de mică să mânuiască aparatul de fotografiat. Astăzi, Alteța Sa Regală este un fotograf recunoscut pe plan internațional, care are la activ numeroase expoziții în Europa și nu numai. Este laureată a Premiului Internațional Kotinos pentru Excelență în Arta Fotografică (2018), premiu acordat în colaborare cu Organizația Internațională Filantropică și cu Organizația Internațională Saned. Principesa Sofia este unul dintre cei mai importanți și activi mebri ai Familiei Regale a Românei. Activitatea sa oficială este dublată de cea artistică, de fotograf. În scopul extinderii acesteia din urmă, Principesa a creat un proiect-umbrelă, pe termen lung, intitulat „România, o sărbătoare”. Inițiativa acoperă diverse subiecte, capturând imagini și documentând diversitatea României, istoria, mediul înconjurător și modul de viață al locuitorilor săi. Astfel, rezultatele constau în adevărate călătorii vizuale de-a lungul și de-a latul țării, care oferă perspective unice, rar întâlnite. Expoziția „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex” este cel de-al patrulea capitol al proiectului „România, o sărbătoare”. Alteța Sa Regală este și scriitoare. În 1995, a publicat, la București, un volum de povești pentru copii, călcând pe urmele străbunicii sale, Regina Maria. Primul său album de fotografii, „Mănăstirea română. Sărbătorind comunitățile spirituale ale României”, a fost publicat în 2021. Al doilea album a fost publicat în 2023 și este intitulat „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex”. Alteța Sa Regală participă, alături de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei la numeroase activități oficiale, își continuă proiectele sale fotografice, dar și pe cele literare. În prezent, lucrează la realizarea unei noi cărți pentru copii, împreună cu unicul său născut, Eelaz, artist, care va realiza ilustrațiile. Urmând a fi definitivat în anii care urmează, acest proiect ocupă un loc special în inima Principesei Sofia atât datorită naturii sale profund personale, cât și scopului declarat și anume încurajarea lecturii în rândul copiilor cu vârste fragede.

Irina-Andreea Cristea este asistenta Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României în realizarea proiectelor fotografice. În prealabil, Irina Cristea a lucrat ca ghid la Palatul Elisabeta din București. Irina Cristea a fost responabilă cu organizarea aspectelor logistice ale proiectului „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex”. A fost cea care a stabilit interviurile, a discutat cu autoritățile locale în vederea dobândirii accesului și autorizațiilor necesare pentru accesul în diferite clădiri extrem de importante pentru succesul proiectului și a realizat orare precise pentru întreaga echipă.

Jean Milligan are o conexiune puternică cu România, în care a și locuit timp de un an, în perioada 1990-1991. Ulterior, pentru o perioadă de câțiva ani, Jean Milligan a fost directoarea ramurii elvețiene a Fundației Regale Margareta a României. De atunci a rămas legată strâns de Familia Regală a României, în special de Principesa Sofia. Lucrând în strânsă colaborare cu Irina-Andreea Cristea, Jean Milligan a intervievat oameni relevanți și conectați cu locurile vizitate și a contribuit la forma finală a acestui proiect deosebit.

Advertisement

Expoziția poate fi vizitată până sâmbătă, 28 septembrie 2024, între orele 10.00 – 18.00, la Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38). Intrarea este liberă.

*Credit foto: Daniel Angelescu, Fotograf Oficial al Casei Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române

Evenimente

Prima expoziție dedicată lui Monet din România, exclusiv la MINA Cluj

Published

on

“Monet: The Immersive Show”, primul spectacol de artă imersivă dedicat marelui artist Claude Monet organizat vreodată în România, va fi lansat în exclusivitate la Cluj-Napoca de MINA – Museum of Immersive New Art. Acest eveniment va marca inaugurarea oficială a MINA Cluj, cel mai mare spațiu dedicat artei digitale și experiențelor imersive din Europa, pe 1 noiembrie. Prezentat de Banca Transilvania, spectacolul va oferi publicului o oportunitate unică de a explora operele celebrului pictor impresionist prin intermediul tehnologiei, într-o manieră captivantă.

Show-ul oferă o incursiune senzorială în capodoperele lui Claude Monet, în care peste 160 de lucrări ale renumitului pictor impresionist sunt aduse la viață într-un mediu imersiv, oferind publicului o experiență artistică inovatoare și deosebită. Vizitatorii vor fi înconjurați de proiecții supradimensionate, care desfășoară lucrările lui Monet pe toți pereții spațiului, dezvăluind detalii fascinante ale fiecărei tușe și culori. Pe parcursul spectacolului, tranzițiile fluide din picturile sale în medii 3D recreează peisajele reale care l-au inspirat pe Monet, oferind o perspectivă nouă și profundă asupra modului în care artistul a văzut lumea.

„Suntem încântați să aducem această experiență imersivă la Cluj-Napoca. Lucrările lui Monet sunt recunoscute la nivel mondial pentru frumusețea și impactul lor în revoluționarea artei moderne. Prin tehnologie, am reușit să aducem la viață esența impresionismului și să oferim publicului nostru o nouă perspectivă asupra geniului său artistic”, au declarat co-fondatorii MINA.

Produs de echipa MINA Studios, spectacolul impresionează prin redarea fidelă și vibrantă a operelor lui Monet, împărțite în 11 capitole tematice care urmăresc evoluția artistică și viața pictorului. Printre temele abordate se numără: „Societatea Anonimă a Pictorilor, Sculptorilor și Gravorilor”, „Impresie, Răsărit de soare”, „Influențele Japoneze”, „En Plein Air”, „Serialism”,

Advertisement

„Războiul Franco-Prusac”, „Cataracta”, „Spectrul ultraviolet”, „Bateau-atelier”, „Grădina din Giverny”, „Camille Monet (née Doncieux)” și, desigur, celebrele „Nymphéas” (Nuferii).

„Monet: The Immersive Show” oferă o ocazie inedită de a pătrunde în lumea celebrului pictor francez, combinând arta cu tehnologia de ultimă oră. Proiecțiile deosebite și coloana sonoră atent aleasă creează o atmosferă imersivă, invitând publicul să experimenteze universul creativ al lui Monet într-un mod interactiv și emoționant.

Claude Monet – Geniul artistic care a transformat modul în care vedem lumea

Claude Monet este considerat unul dintre fondatorii mișcării impresioniste, cunoscut pentru tehnica sa unică de redare a luminii și peisajelor naturale. Printre cele mai faimoase opere ale sale se numără seria „Nuferii” și „Impresie, Răsărit de soare”, lucrări care au redefinit arta modernă. Arta sa se concentrează pe impresii vizuale, tehnica sa inovatoare punând bazele impresionismului și influențând generații întregi de artiști.

Bilete și program

„Monet: The Immersive Show” va putea fi vizitat din 1 noiembrie, până în 1 mai 2025. Biletele sunt disponibile online pe site-ul www.minamuseum.com/minacluj/ și la locație, pe strada Oraștiei 10. Publicul din Cluj-Napoca și din regiune va avea ocazia de a explora lucrările lui Monet într-o manieră inovatoare, prin intermediul tehnologiei care oferă o nouă dimensiune artei clasice.

Advertisement

Prețurile biletelor sunt: 50 lei – bilet adult și 40 lei – bilet copil și oferă acces în spațiul imersiv, în care vor putea fi urmărite trei spectacole diferite. Copiii sub 3 ani au acces gratuit. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere de 20% pentru biletele achiziționate la fața locului, în baza unui act doveditor. Pentru grupuri școlare formate din minimum 20 de copii, prețul biletelor va fi de 30 de lei, iar pentru programare este necesară transmiterea unei solicitări prin e-mail, la adresa: kids@minamuseum.com.

Cei interesați sunt încurajați să își rezerve locul din timp.

MINA Cluj, program de vizitare:

  • Miercuri – Vineri: 12:00 – 21:00;
  • Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 21:00;
  • Luni și Marți: închis.

MINA Cluj – cel mai mare centru de artă imersivă din Europa

MINA Cluj, noul spațiu imersiv din Cluj-Napoca, situat pe strada Orăștie nr. 10 este pregătit să devină un important pol cultural în Europa, oferind nu doar spectacole imersive, ci și instalații new media art și un spațiu educativ pentru copii, MINA Kids, destinat stimulării creativității prin tehnologie.

Despre MINA – Museum of Immersive New Art

MINA, Museum of Immersive New Art, este un concept inovator care combină arta și tehnologia pentru a crea experiențe captivante și interactive. Cu locații în București și Cluj-Napoca, MINA aduce publicului spectacole imersive și educative pentru toate vârstele, explorând frontierele artei și tehnologiei. În 2024, MINA Cluj devine cel mai mare centru de artă digitală din Europa, continuând să promoveze inovația și să ofere publicului experiențe senzoriale unice.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Kaufland Romania;

Advertisement

Parteneri secundari: Epson, Schweppes;

Spațiu realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre „Monet: The Immersive Show”, alături de bilete, pe minacluj.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Premiile “Ecoul Pietrei Craiului 2024” au luat-o la pas prin România! Cine sunt marii câștigători

Published

on

Foto. Centrul Artist pentru Artă

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național de Muzică și Dans „Ecoul Pietrei Craiului” s-a încheiat cu mare succes, reunind pe scena Casei de Cultură a orașului Zărnești peste 700 de tinere talente din 22 de județe ale României. Evenimentul, desfășurat în perioada 4-6 octombrie, a oferit publicului trei zile de spectacole memorabile, iar juriul format din personalități marcante ale scenei artistice românești a desemnat câștigătorii celor cinci secțiuni ale concursului.

Marele trofeu al festivalului a fost adjudecat de Ansamblul Folcloric “Busuiocul” Hărmănești din județul Iași, care a impresionat juriul cu prestația sa în secțiunea de dansuri tradiționale. Pe lângă acest premiu, au fost premiați și câștigătorii celorlalte secțiuni:

  • Secțiunea Pop Românesc: Alex Popoacă (jud. Galați)
  • Secțiunea Pop Internațional: Diana Elena Cucu (jud. Dâmbovița)
  • Secțiunea Muzică Populară: Raluca Nicolae Caian (jud. Bistrița-Năsăud)
  • Secțiunea Dansuri Moderne: City Dance (București)

Soprana Felicia Filip, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Gheorghe Turda, regizorul de operă Cristian Mihăilescu și producătoarea TV Iuliana Marciuc, alături de alți specialiști din domeniul artistic, au făcut parte din comisia de jurizare, au apreciat fiecare moment în parte, iar la final au stabilit clasamentul final al competiției artistice.

„Suntem extrem de mulțumiți de reușita acestei ediții”, a declarat Dragoș Popa, președintele fondator la festivalului. „Mulțumim tuturor participanților, juriului, publicului și partenerilor noștri pentru că au făcut posibil acest eveniment. Ecoul Pietrei Craiului a devenit, de-a lungul anilor, o platformă importantă pentru promovarea tinerelor talente și a actului artistic de calitate.”

Festivalul a beneficiat de susținerea Primăriei orașului Zărnești și a Ministerului Culturii, care a acordat Înaltul Patronaj ediției a XI-a, o recunoaștere a importanței acestui eveniment cultural pentru România.

Primarul orașului Zărnești, Alexandru Lucian Igrișan, a subliniat importanța acestui festival pentru comunitate: „Ecoul Pietrei Craiului este o mândrie pentru orașul nostru. Acest festival aduce un plus de valoare culturală și contribuie la promovarea imaginii orașului Zărnești.”

Advertisement

Reprezentanții Centrului Artist pentru Artă, în calitate de organizatori principali, au anunțat deja că se pregătesc pentru ediția a XII-a a festivalului, care se va desfășura în anul 2025.

Centrul „Artist pentru Artă” își invită publicul să urmărească paginile de socializare pentru a fi la curent cu noutățile legate de următoarea ediție a Festivalului Național de Muzică și Dans „Ecoul Pietrei Craiului”.

Continue Reading

Evenimente

Medierea culturală în practică: Centrul Cultural Clujean lansează un nou sezon al atelierelor Mediere Culturală+, online

Published

on

Centrul Cultural Clujean revine în această toamnă cu o nouă serie Mediere Culturală+, ateliere online dedicate promovării educației culturale și a medierii, prin resurse și instrumente practice. Atelierele, desfășurate în perioada septembrie – noiembrie 2024, sunt concepute pentru a facilita dialogul și educația continuă a profesioniștilor din domeniul cultural, dar și pentru a aduce în prim-plan bune practici și abordări creative în mediere culturală și practici conexe. Participarea este gratuită și se realizează prin completarea unui formular online. Evenimentul este deschis tuturor celor interesați să învețe despre practici actuale din domeniul medierii culturale, educației și pedagogiei.

Programul atelierelor Mediere Culturală+

Cinci sesiuni online vor explora teme variate și captivante, având ca invitați experți din domeniul cultural și educațional:

  1. Liliecii între Mit și Realitate – 26 septembrie 2024, ora 16:00;
    Ana Stamatescu și Szilárd-Lehel Bücs vor prezenta fascinanta lume a liliecilor și rolul acestora în păstrarea biodiversității culturale, printr-o explorare a coloniilor din clădiri de patrimoniu și importanța educației în acest context.
  2. Metabucătăria – 3 octombrie 2024, ora 16:00;
    Brîndușa Tudor și Anca Nechita-Cioarec (Stardust Architects) vor prezenta Metabucătăria, un concept inovator la intersecția dintre arhitectură, sustenabilitate și meșteșuguri, într-o cheie contemporană.
  3. Cultivating Presence: The Role of Immersive Technologies in Shaping Museum Experiences – 10 octombrie 2024, ora 16:00;
    Maria Shehade și Theopisti Stylianou-Lambert vor dezbate impactul tehnologiilor imersive în crearea unor experiențe captivante în muzee și modul în care acestea redefinesc interacțiunea culturală.
  4. Există abordări eco-critice în arta destinată copiilor? – 17 octombrie 2024, ora 16:00;
    Iulia Iordan va explora teme ecologice și abordări participative în literatura română  contemporană pentru copii.
  5. Schools of Sustainability – 6 noiembrie 2024, ora 16:00;
    Eva Stein (Haus der Kulturen der Welt) va împărtăși metodologiile și instrumentele dezvoltate la Haus der Kulturen der Welt, oferind o perspectivă asupra activității educaționale a uneia dintre cele mai importante instituții culturale europene.

Biblioteca Virtuală Mediere+, o resursă importantă pentru viitorul educației continue în domeniul cultural

Atelierele Mediere Culturală+ vor constitui primele resurse ale Bibliotecii Virtuale Mediere+, o platformă digitală inovatoare care va sprijini educația continuă a profesioniștilor din mediul cultural. Biblioteca Virtuală va oferi acces gratuit la o colecție vastă de materiale educaționale, incluzând prezentările atelierelor, studii de caz, podcasturi realizate în colaborare cu Radio România Cultural, precum și o varietate de publicații, ghiduri și articole dedicate medierii culturale. Lansarea oficială a bibliotecii va avea loc în cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale, organizat în perioada 29-30 octombrie 2024, în Cluj-Napoca, Pavilion Parcul Feroviarilor.

Advertisement

Mediere Culturală+: istoric și context

Mediere Culturală+ este un program satelit al Forumului Medierii Culturale, organizat de Centrul Cultural Clujean. Lansat în 2021, programul vine să completeze discuțiile și explorările teoretice, metodice și de politici din cadrul Forumului cu o serie de întâlniri cu dimensiune practică puternică, în care sunt explorate modele de lucru, instrumente și proiecte care inspiră. Mediere Culturală+ oferă resurse și formare pentru a sprijini schimbul de idei și bunele practici între diverse comunități și instituții culturale, contribuind la consolidarea unei rețele de profesioniști în acest sector.

Despre Academia Schimbării și Centrul Cultural Clujean


Academia Schimbării este o platformă de sprijin și creștere a capacității sectorului cultural creată de Centrul Cultural Clujean. Agenda Academiei include programe de formare și mentorat pentru artiști, manageri culturali și organizații culturale, programe de mediere culturală, programe de rezidențe artistice, programe de acces la burse și resurse pentru cultură, cercetare culturală și acțiuni de advocacy pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul culturii.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală. Centrul are 134 de membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 40 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 36 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Muncipiului Cluj-Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Advertisement

Continue Reading