Connect with us

Evenimente

„Da Vinci, The Immersive Show” vine la MINA Cluj. Geniul renascentist prinde viață într-un spectacol imersiv unic

Published

on

Prima expoziție imersivă din România dedicată lui Leonardo da Vinci ajunge la MINA Cluj! După recentul debut la București, „Da Vinci, The Immersive Show” poate fi experimentat, începând cu 15 martie, și la Cluj-Napoca, în cel mai mare spațiu imersiv din Europa inaugurat în toamna anului trecut. Conceput de echipa MINA Studios, spectacolul este o incursiune spectaculoasă în universul unuia dintre cei mai mari vizionari ai omenirii.

Leonardo da Vinci (1452–1519) a fost mai mult decât un artist – el este simbolul Renașterii, un inovator care a îmbinat arta, știința și tehnologia într-un mod revoluționar. De la capodopere precum „Mona Lisa” și „Cina cea de Taină”, la invenții, studii de anatomie și schițe inginerești, creațiile sale au modelat cultura și știința timp de secole.

Prin tehnologia de ultimă generație și cu o narațiune vizuală captivantă, „Da Vinci, The Immersive Show” propune o călătorie fascinantă în lumea celui care a redefinit limitele cunoașterii. Spectatorii vor descoperi multiplele dimensiuni ale creației sale, într-un format inovator care îmbină arta digitală, animația și sunetul, oferindu-le ocazia de a explora geniul lui Da Vinci într-un mod nemaiîntâlnit.

Cum prinde viață geniul lui Da Vinci: o experiență imersivă unică

Advertisement

Realizarea acestui spectacol a fost o provocare captivantă, având în vedere complexitatea operei și a personalității lui Da Vinci. Echipa MINA Studios a conceput o experiență imersivă care depășește lucrările sale iconice, pătrunzând în universul unui geniu preocupat de cunoaștere în toate formele sale.

”Leonardo Da Vinci nu a fost doar un artist, ci și un vizionar ale cărui idei și observații au depășit granițele timpului său. Spectacolul nostru reflectă această dimensiune, oferind publicului o experiență inspirată de curiozitatea, rigurozitatea și viziunea care i-au definit opera,” a declarat echipa MINA Studios.

    Da Vinci dezvăluit: ce cuprinde spectacolul imersiv

    Capitolul 1: Gândurile lui Da Vinci
    Prima secțiune a spectacolului imersiv invită publicul să pătrundă în mintea creativă și vizionară a lui Leonardo, explorând gândurile, ideile și cercetările sale, în mai multe subcapitole ce includ:

    • Artistul vizionar – Mona Lisa: publicul descoperă clarobscurul și subtilitățile tehnicii -sfumato- folosită de către Leonardo pentru a crea celebrul zâmbet enigmatic al Mona Lisei, și modul în care acestea reflectă înțelegerea emoțiilor umane;
    • Anatomistul – Omul Vitruvian: un capitol dedicat studiilor despre proporțiile umane, în care „Omul Vitruvian” devine simbolul relației dintre știință și artă;
    • Inginerul – Mașinile zburătoare: invențiile vizionare ale lui Leonardo sunt aduse la viață, ilustrând obsesia sa pentru mecanică și zbor, inspirată de observațiile asupra păsărilor.
    • Omul de știință – Studiul apei: un segment care explorează observațiile și schițele lui Da Vinci despre dinamica fluidelor, conectându-le cu modul în care apa este reprezentată în peisajele sale;
    • Moștenirea – Cina cea de Taină: punctul culminant al acestei secțiuni pune în lumină „Cina cea de Taină” ca o sinteză a lucrărilor sale, combinând artă, știință și perspectiva sa asupra umanității;

    Capitolul 2: Orașul viitorului
    Inspirat de desenele sale, acest capitol imaginează un oraș al viitorului, unde invențiile și viziunile lui Da Vinci prind viață. O experiență care evidențiază preocuparea sa pentru inginerie, urbanism și inovație.

    Capitolul 3: Atelierul lui Da Vinci
    Spectacolul se încheie cu o incursiune în atelierul său, locul unde ideile prindeau formă. Publicul va simți atmosfera spațiului său de creație, fiind martor la procesul din spatele unora dintre cele mai remarcabile invenții ale omenirii.

    Detalii despre spectacol

    „Da Vinci, The Immersive Show” ajunge la MINA Cluj pe 15 martie 2025. Spectacolul va putea fi explorat în cel mai nou și mare spațiu imersiv din Europa, situat pe Strada Orăștiei, nr. 10, Cluj-Napoca. MINA Cluj este deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 12:00 și 21:00, cu excepția zilei de marți, când programul se încheie la ora 18:00. Biletele sunt disponibile online pe minamuseum.iabilet.ro.

    Despre MINA – Museum of Immersive New Art

    Advertisement

    MINA, Museum of Immersive New Art, este un concept inovator care combină arta și tehnologia pentru a crea experiențe captivante și interactive. Cu locații în București și Cluj-Napoca, MINA aduce publicului spectacole imersive și educative pentru toate vârstele, explorând frontierele artei și tehnologiei. În 2024, MINA a ajuns și în Cluj, astfel a devenit cel mai mare centru de artă digitală din Europa, continuând să promoveze inovația și să ofere publicului experiențe senzoriale unice.

    Evenimente

    Oportunitate de a străluci pe scenă. Tinerii artiști se pot înscrie la Festivalul Național de Interpretare „Glasul Valahiei” 2025

    Published

    on

    Ești pasionat de muzică și visezi să te faci remarcat? Acum ai șansa să te înscrii la cea de-a cincea ediție a Festivalului Național de Interpretare „Glasul Valahiei”, care va avea loc între 25 și 27 aprilie 2025, la Amfiteatrul „George Enescu” din Târgoviște! Acest festival-concurs prestigios include două secțiuni: Muzică populară (25 aprilie) și Muzică ușoară (26 și 27 aprilie), oferind o platformă excelentă pentru tinerii talentați care doresc să strălucească pe scenă.

    Felicia Filip, soprana renumită și directorul general al Operei Comice pentru Copii, va prezida juriul, alături de nume sonore precum Cristian Mihăilescu (regizor de operă), Ozana Barabancea (muzician și vedetă TV), Iuliana Marciuc (jurnalist și producător TV la Televiziunea Română), Daiana Berbec și mulți alți artiști iubiți, printre care Izabela Simion, Claudiu Dumitrache, Nicoleta Vasile și Cristina Dan.

    Cu o echipă artistică de top, coordonată de Andrei Coman (director artistic) și Dragoș Popa (director general), festivalul promite să aducă în prim-plan noi talente și să ofere un spectacol memorabil, prezentat cu eleganță de Bianca Buca, redactor la Radio România Brașov.

    Înscrierile sunt deschise până pe 10 aprilie 2025! Dacă vrei să participi, nu rata ocazia de a te înscrie accesând www.glasulvalahiei.ro sau contactând organizatorii la glasulvalahiei@gmail.com și la numărul de telefon 0763.719.843.

    Advertisement

    Acesta este momentul tău să îți demonstrezi talentul și să fii evaluat de un juriu de elită din industria muzicală românească. Nu uita, intrarea este liberă pentru spectatori, așa că adu-ți prietenii și familia să te susțină într-o atmosferă plină de muzică și energie!

    Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Artist pentru Artă” din Brașov, în parteneriat cu Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, și Arhiepiscopia Târgoviștei.

    Continue Reading

    Evenimente

    Nominalizările la Premiile Gopo 2025

    Published

    on

    Alice ON & OFF (r. Isabela Tent), Anul nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), Moromeții 3 (r. Stere Gulea), Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn) și Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Astfel, două dintre filmele nominalizate la cea mai râvnită categorie sunt documentare.

    Performanțele cineaștilor români pentru anul 2024 vor fi recompensate în cadrul celei de-a 19-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

    Anul Nou care n-a fost și Moromeții 3 conduc topul celor mai nominalizate filme, cu câte 13 nominalizări, urmate de Săptămâna Mare (12 nominalizări) și Trei kilometri până la capătul lumii (9 nominalizări).

    La categoria Cea mai bună Regie sunt nominalizați Isabela Tent pentru documentarul Alice ON & OFFBogdan Mureșanu pentru Anul Nou care n-a fostStere Gulea pentru finalul trilogiei MoromețiiAndrei Cohn pentru filmul Săptămâna Mare și Emanuel Pârvu pentru Trei kilometri până la capătul lumii. 

    Advertisement

    Nominalizările pentru categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal sunt Nicoleta Hâncu pentru rolul din Anul Nou care n-a fostOlga Török pentru rolul din Clara (r. Sabin Dorohoi), Rodica Lazăr pentru rolul din Ext. Mașină. Noapte (r. Andrei Crețulescu), Olimpia Melinte pentru rolul din Moromeții 3 și Nicoleta Lefter pentru rolul din Săptămâna Mare.

    Cel mai bun actor într-un rol principal va fi decis între Adrian Văncică pentru rolul din Anul Nou care n-a fostYann Verburgh pentru rolul din Captura (r. Adrian Voicu), Emanuel Pârvu pentru rolul din Familiar (r. Călin Peter Netzer), Alex Călin pentru rolul din Moromeții 3 și Doru Bem pentru rolul din Săptămâna Mare.

    Alice ON & OFF (r. Isabela Tent), Leo Records: Strictly For Our Friends (r. Ioana Grigore), Maia – Portret cu mâini (r. Alexandra Gulea), Moartea lui Iosif Zagor (r. Adi Dohotaru) și Opt Ilustrate din lumea ideală (r. Radu Jude și Christian Ferencz-Flatz) sunt titlurile nominalizate pentru categoria Cel mai bun film documentar. 

    În curs pentru Cel mai bun film de debut intră Alice On & Off (r. Isabela Tent), Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), Captura (r. Adi Voicu), Clara (r. Sabin Dorohoi), și Horia (r. Ana Maria Comănescu).

    Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe https://premiilegopo.ro/

    Advertisement

    Juriile care au stabilit nominalizările

    Premiile Gopo au două jurii de preselecție, pentru categoria lungmetrajelor și pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul pentru lungmetraje a fost alcătuit, ca și până acum, din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Jurații de anul acesta au fost criticii de film Dana Duma și Ion Indolean, jurnalista Anca Vancu, regizorii Marian Crișan și Constantin Popescu, actrița Maria Popistașu, producătoarea de film Anamaria Antoci, directoarea de imagine Ana Drăghici, curatorul de film Bogdan Movileanu, consultantul cultural Corina Șuteu și scenaristul Florin Lăzărescu.

    Din juriul de documentare și scurtmetraje au făcut parte 5 profesioniști din industrie: criticii de film Cezar Gheorghe și Andreea Chiper, regizorul Șerban Georgescu, producătoarea de film Velvet Moraru și selecționera de film Anca Păunescu.

    42 de lungmetraje s-au regăsit pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film.

    După anunţul nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti sunt invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de  firma de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

    Advertisement
    Continue Reading

    Evenimente

    ”The Smart, the Bold, the Beautiful” – Gala Excelenței Feminine 2025

    Published

    on

    Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno organizează, pe data de 18 martie 2025, la București, Muzeul Național de Artă al României, Sufrageria Regală, de la ora 18.00, evenimentul cu titlul ”The Smart, the Bold, the Beautiful”, a III-a ediție a Galei Excelenței Feminine.

     Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, ne propunem să aducem un omagiu sensibilității, frumuseții și inteligenței feminine. Vom celebra feminitatea, inteligența și forța femeii în societate.

    În cadrul Galei ”The Smart, the Bold, the Beautiful” vom premia doamne determinate și puternice care s-au remarcat de-a lungul timpului prin performanțe în profesie și în viața publică. Această ediție ne oferă prilejul să recunoaștem rolul femeii în societate, a necesității sprijinirii egalității de gen și a implicării femeii în viața comunității.

    28 de femei de succes, prin poveștile lor personale, inspiră și modelează comportamente ale generațiilor care vin. Avem privilegiul să le prezentăm în firescul lor, în determinarea și puterea sacrificiului lor personal.

    Advertisement

    Proiectul ”Împreună protejăm România” a fost inițiat în anul 2020 de Grupul de Presă MediaUno și dezvoltat împreună cu Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ajungând la 17 ediții de conferințe și 10 ediții de gală organízate și câteva publicații editate.

    Detalii despre acest proiect se regăsesc pe https://impreuna-protejam-romania.ro/

    Continue Reading