Connect with us

Evenimente

Corul Madrigal va cânta românilor din Italia de Ziua Națională a României

Published

on

Luni, 29 noiembrie 2021, ora 19:00, cu prilejul Zilei Naționale a României, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, va susține un Concert Extraordinar la Bazilica Sfântul Petroniu, din Bologna, Italia. Evenimentul este organizat sub patronajul Ambasadei României în Italia și la invitația Consulatului General al României la Bologna, Asociației culturale româno-italiană Propatria din Roma și al Accademia di Romania in Roma.

Concertul Corului Madrigal va marca, de asemenea, inaugurarea celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internaţional Propatria – „Tinere Talente Românești”. Cu același prilej, Corul Madrigal va lansa la nivel internațional și noul său album discografic cu muzică românească, „Hora staccato”.

„Anul acesta avem oportunitatea extraordinară de a marca Ziua Națională alături de românii din Bologna, unul dintre marile centre istorice și culturale italiene, care se bucură de o importantă și efervescentă comunitate românească. Suntem mândri că vom putea sărbători acest simbol al Zilei Naționale chiar în inima cetății, în somptuoasa Basilica di San Petronio, un edificiu spiritual emblematic pentru Bologna. Mulțumim Ambasadei României în Italia, Consulatului General al României la Bologna, Asociației culturale româno-italiane Propatria și Accademia di Romania in Roma pentru onoranta invitație și suntem nerăbdători să dăruim românilor un crâmpei sonor de „acasă” și, de asemenea, să ne conectăm cu publicul italian, în cinstea României” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin.

Concertul Extraordinar dedicat Zilei Naționale a României face parte din turneul pe care Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” îl efectuează în perioada 27 – 30 noiembrie 2021 în Italia, la Parma și Bologna.

Advertisement

Turneul internațional al Corului Madrigal va debuta la Parma, pe 28 noiembrie, unde celebrul ansamblu va participa ca invitat special în cadrul celei de-a doua ediții a International Choral Conducting Competition „ROMANO GANDOLFI”, organizat de Associazione Emiliano-Romagnola Cori (AERCO).

Corul Madrigal, care este desemnat ansamblu invitat în cadrul competiției, va susține un concert special în cadrul Galei de închidere a prestigioasei competiții internaționale de dirijat coral și, în plus, va decerna câștigătorului acestei ediții Premiul de excelență „Marin Constantin”.

Suntem fericiți că facem parte din organizarea de anul acesta a Competiției Internaționale de Dirijat coral „Romano Gandolfi”, alături de vechii noștri colaboratori și susținători de la AERCO, iar Madrigal își demonstrează încă odată statutul de ansamblu reper în lumea corală internațională. Pentru mine, este de asemenea o onoare să fac parte pentru a doua oară din juriul acestui prestigios concurs, care reunește candidați din întreaga lume, din țări cu o mare tradiție corală, de la Italia, Germania sau Lituania, până la China, Taiwan și Corea de Sud. Totodată, acordarea Premiului și trofeului „Marin Constantin” este deosebit de importantă în biografia Corului Madrigal, o inițiativă care onorează atât excelența în muzică, cât și memoria maestrului nostru” – a declarat Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” despre participarea la competiție.

Anna Ungureanu va fi prezentă la Parma încă din 25 noiembrie, ca membră a juriul concursului și, alături de diploma și trofeul „Marin Constantin”, va înmâna câștigătorului Premiului I și invitația de a dirija în viitor un concert al Corului Madrigal.

Concertul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” din cadrul Galei finale, precum și ceremonia de premiere vor fi găzduite în Auditorium del Carmine, de la Conservatorio di Musica „Arrigo Boito” din Parma.

Advertisement

Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite în Broșura competiției.

 **************

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.680 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Corul Madrigal la Machu Picchu, premieră mondială în orașul pierdut al incașilor

Published

on

Pe 15 martie 2024, Corul Madrigal a filmat un videoclip în vestigiile citadelei sacre Machu Picchu din Munții Anzi, o premieră mondială pentru muzica corală.

Aflat pentru prima dată în turneu în America de Sud, cu recitaluri și concerte în Lima, Cusco și Aguas Caliente, echipa Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a organizat  filmarea episodului al doilea a seriei „Muzică contemporană românească în spații antice contemporane” la 2.400 de metri altitudine, la Machu Picchu, unul dintre cele mai frumoase și misterioase spații străvechi ale lumii.

Noul videoclip „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, ce are la bază lucrarea semnată de compozitorul român Dariu Pop în interpretarea Corului Madrigal, va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost filmat în situl dacic din Munții Oaș și a fost lansat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale și este disponibil AICI

Advertisement

Considerat „orașul pierdut al incașilor”, Machu Picchu face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1983, fiind considerat „o capodoperă absolută a arhitecturii și un testimoniu unic al civilizației Inca„.

Turneul Madrigal în Perú este organizat la invitația Ambasadei României în Republica Perú, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român.

Continue Reading

Evenimente

Nominalizările la Premiile Gopo 2024

Published

on

Boss (r.Bogdan Mirică), Libertate (r. Tudor Giurgiu.), MMXX (r. Cristi Puiu), Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude) și Spre nord (r. Mihai Mincan) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Performanțele cineaștilor români vor fi recompensate în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

32 de lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme de streaming în 2023 s-au regăsit pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film.

Cele mai nominalizate filme de anul acesta sunt Libertate (14 nominalizări), Spre nord (13 nominalizări), Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (11 nominalizări), Boss (9 nominalizări), MMXX (6 nominalizări) și Visul (6 nominalizări). La categoria Cea mai bună regie sunt nominalizați Bogdan Mirică pentru filmul BOSSTudor Giurgiu pentru filmul LibertateCristi Puiu pentru filmul MMXXRadu Jude pentru Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii și Mihai Mincan pentru Spre Nord.

Pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal concurează Diana Gheorghian (Dark Ages), Adelaida Perjoiu și Bianca Cuculici pentru rolurile din lungmetrajul MMXXIlinca Manolache (Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii) și Cătălina Moga (Tigru), în timp ce pentru Cel mai bun actor într-un rol principal concurează Laurențiu Bănescu (BOSS), Alex Calangiu (Libertate), Niko Becker și Soliman Cruz pentru rolurile din filmul Spre Nord și Vlad Logigan (Visul).

Advertisement

Cum să fiu mort dacă-s viu? (r. Ilinca Călugăreanu ), De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Maria Teaha,), Între revoluții (r. Vlad Petr), Doamna Buică (r. Eugene Buică), Pocalul. Despre fii și fiice (r. Cătălina Tesar, Dana Bunescu) și Vulturii din Țaga, (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu) vor concura anul acesta pentru titlul de Cel mai bun film documentar.

De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Maria Teaha), Doamna Buică (r. Eugen Buică), Pocalul. Despre fii și fiice (r. Cătălina Tesar), Spre nord (r. Mihai Mincan) și Tigru (r. Andrei Tănase) sunt lungmetrajele care concurează pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de debut. 

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă aici:  https://premiilegopo.ro/stiri/nominalizari-premiile-gopo-2024

Începând cu acest an, Premiile Gopo vor avea două jurii de preselecție, unul pentru categoria lungmetrajelor și cel de-al doilea pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul de preselecție, care a stabilit nominalizările pentru lungmetraje este alcătuit, ca și până acum, din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Printre jurații de anul acesta se află criticii de film Cristina Corciovescu, Mihai Fulger și Valerian Sava, regizoarele Ruxandra Ghițescu și Ioana Uricaru, actrița Ofelia Popii, directorul de imagine Tudor Lucaciu, monteuza Melania Oproiu, designerul de costume Oana Păunescu, producătoarea Gabriela Suciu și compozitorul Cristian Lolea. Din juriul de documentare și scurtmetraje fac parte 5 profesioniști din industrie, aceștia fiind criticii de film Andrei Rus și Ramona Aristide, regizorul Radu Ciorniciuc, scenarista Andreea Vălean și editorul Dan Nanoveanu.

După anunţul nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de  firma de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Centrului Naţional al CinematografieiBabel Communications, Dacin Sara și Ministerul Culturii.

Advertisement

Continue Reading