Connect with us

Evenimente

Au fost aleși cei 12 participanți la a treia ediție a rezidenței New Draft

Published

on

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a ales proiectele participante la ediția a III-a.

”Numărul de aplicații a fost similar cu anii trecuți – 50 de proiecte pe 12 locuri, însă selecția a fost mult mai complicată de data asta. Citind, am realizat că New Draft a devenit un safe space pentru mulți dintre foștii participanți. Și este minunat să vedem asta, că ceea ce ne-am dorit cu acest program chiar se materializează.

Am primit aplicații și de la oameni care fuseseră pe lista scurtă în anii trecuți și a fost o plăcere să descoperim scenariile finalizate ale proiectelor propuse anterior, dar și schițele unor noi povești captivante. Calitatea a crescut, experiența la fel. Este un semn fabulos de bun și ne pare sincer rău că New Draft e doar unul, cu doar 12 locuri. Le mulțumim tuturor celor care au aplicat pentru încrederea acordată programului nostru.

Selecția de anul acesta este cea mai variată de până acum. Ne entuziasmează teribil și proiectele și oamenii din spatele lor. Fără spoilere de data asta. Ne apucăm de treabă și ne auzim cu detalii la pitch-ul din octombrie”, spune Crăița Nanu, trainer New Draft.

Cei 12 participanți și proiectele care vor fi dezvoltate în perioada iulie-octombrie 2024 sunt:

Advertisement

„Bobo“ – Cristian Dorobanțu

„Boudoir Buddha Bar“ – Alin Boeru

„Ce ar face Aki?“ – Daniel Popa

„Chemarea“ – Andra Hera

„Ductil“ – Ioana Țurcan și Răzvan Oprescu

Advertisement

„fără titlu“ – Rareș Roșca

„Mihalea“ – Teodora Savu

„Pauză în publicitate“ – Horia Cucută și George Ganea

„Sonet pentru Sir Bob“ – Lavinia Braniște

„Tinere speranțe“ – Bogdan Drumea

Advertisement

„Tulbure“ – Irina Huțu

„XXS“ – Ștefania Maftei

În total, anul acesta, 50 de aplicanți din București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași și-au înscris proiectele la ediția a treia a rezidenței New Draft. Selecția a fost realizată de Iulia Rugină (regizoare, scenaristă și consultantă de scenarii), Ana Agopian (scenaristă și regizoare de film, consultantă de scenarii) și Crăița Nanu (selecționeră, curatoare de film și consultantă de scenarii).

Prima sesiune dedicată întâlnirilor de feedback, atât în grup cât și one to one, se va desfășura fizic între 29 iulie și 2 august. Cea de-a doua serie de întâlniri (28 – 30 august) va fi online, iar participanții vor avea oportunitatea de a primi feedback de la producători de film și membri importanți ai industriei cinematografice românești. În cea de-a treia sesiune de lucru (23 – 27 septembrie) participanții și trainerii se vor întâlni fizic pentru a finaliza lucrul la proiecte și pentru a pregăti pitch-ul programat pentru luna octombrie.

Advertisement

Evenimente

Open call pentru o nouă rezidență ce explorează relația dintre dans și tehnologie: înscrieri la Budapest Dance Hack până pe 14 iulie

Published

on

După prima iterație a rezidenței multidisciplinare la intersecția dintre dans și tehnologie, ce a început la Oulu, Finlanda, în mai 2024, și se finalizează anul viitor la București, acum înscrierile sunt deschise pentru cea de-a doua etapă a proiectului amplu realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România).

Central Europe Dance Theatre (Ungaria) caută participanți care să li se alăture pentru Budapest Dance Hack, care va avea loc între 11 și 15 noiembrie la Bethlen Téri Színház. Apelul internațional este deschis până pe 14 iulie și se pot înscrie atât artiști, cât și programatori, designeri, muzicieni, dansatori etc. – interesați de o experiență colaborativă alături de alți artiști cu idei similare și specialiști în tehnologie dispuși să își asume riscuri creative, dintr-o perspectivă de susținere și cu accent pe integrarea corpului în mișcare în practica lor.        

„Oulu Dance Hack va rămâne o experiență cu adevărat vie pentru mine pentru foarte, foarte mult timp. Dance Hack nu este doar o metodă, ci o filozofie și o explorare și un experiment psihologic. Căutăm candidați care sunt deschiși la lucruri noi, receptivi la ceilalți, nu au prejudecăți și îndrăznesc să se exprime sincer. Diversitatea este importantă pentru ei din punct de vedere emoțional, cultural și experiențial”, spune Réka Gerlits, directorul general al Central Europe Dance Theatre.

„Pentru profesia de dans, aceasta este o inițiativă excepțională care deschide noi oportunități de conexiune internațională. În același timp, poate fi și următorul pas în interesul, implicarea și dobândirea unui nou tip de experiență pentru spectatori. Căutăm din ce în ce mai multe soluții inovatoare care să aducă noi dimensiuni ale consumului de cultură în viitor, oferind astfel o opțiune alternativă de operare pentru profesia de dans și pentru alte sectoare de artă aferente acesteia”, adaugă și directorul artistic al companiei de dans, László Mádi.

Cei interesați să aplice pentru Budapest Dance Hack 2024 sunt rugați să acceseze https://dancehack.eu/  înainte de 14 iulie, unde pot completa un formular de înscriere și pot încărca un CV și o scurtă scrisoare de intenție.

Advertisement

Participanții selectați vor primi o remunerație și diurnă atât pentru perioada hack-ului, cât și pentru zilele de călătorie, precum și acoperirea cheltuielilor de cazare și de călătorie. Proiectul Dance Hack este dedicat sustenabilității mediului, așa că este esențial ca participanții să ajungă la destinații folosind călătoria lentă și rute alternative – nu este permisă călătoria cu avionul! De asemenea, organizatorii vor să asigure egalitatea pe tot parcursul proiectului, așa că sunt binevenite cererile artiștilor cu nevoi speciale.

Oulu Dance Hack 2024 este realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România) și este cofinanțat de Uniunea Europeană și Oulu Culture Foundation Oulu2026.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Primele rachete 100% românești, construite de studenții de la Politehnica București

Published

on

Într-un moment istoric pentru România, echipa 2Space, formată din 30 de studenți talentați de la Universitatea Politehnică din București, a reprezentat țara noastră la cea mai mare competiție internațională de rachete, Cupa Spaceport America, din SUA. Este prima dată când o echipă din România participă la un eveniment de asemenea anvergură, marcând un pas semnificativ pentru inovația și dezvoltarea tehnologică a țării.

Membrii echipei 2Space s-au înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Această campanie are ca scop sprijinirea tinerelor talente și promovarea excelenței în diverse domenii, inclusiv știință și tehnologie.

2Space este, de asemenea, prima echipă de studenți din Europa de Sud-Est care a proiectat, construit și lansat o rachetă la aproape 9.000 de metri altitudine. Realizarea lor remarcabilă a demonstrat capacitatea și ingeniozitatea tinerilor români în domeniul aerospațial.

Racheta construită de echipa 2Space pentru competiția din America este o creație impresionantă, depășind 3 metri în lungime și având capacitatea de a zbura până la 10.000 de metri cu o viteză supersonică. La Cupa Spaceport America, echipa românească a concurat alături de alte 126 de echipe din 24 de țări, punând România pe harta globală a inovației în domeniul aerospațial.

Advertisement

Proiectul 2Space este unul foarte avansat, echipa reușind să dezvolte o rachetă supersonică complet românească. Aceasta a fost testată cu succes, demonstrându-și performanțele remarcabile. Participarea la competiții internaționale a adus recunoaștere și a deschis noi oportunități pentru tinerii ingineri.

Întorși recent din SUA, membrii echipei 2Space sunt plini de entuziasm și gata să continue inovațiile în domeniul aerospațial. Planurile lor includ proiectarea și construcția de noi rachete care vor cuceri spațiul. Echipa lucrează la integrarea de tehnologii avansate și la îmbunătățirea performanțelor rachetelor lor, demonstrând astfel angajamentul lor față de excelență și progres.

Povestea echipei 2Space este una de inspirație și determinare, arătând că, prin muncă și pasiune, tinerii români pot realiza lucruri mărețe. Este un exemplu clar al potențialului enorm pe care îl are România în domeniul tehnologic și al inovației. Prin participarea lor la Cupa Spaceport America, membrii echipei 2Space nu doar că au adus mândrie țării, dar au și deschis calea pentru viitoarele generații de ingineri și cercetători români.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, ce va fi lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la finalul acestui an.

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Trupa Daoud din Franța, marea câștigătoare a Jazz in the Park Competition 2024

Published

on

Trupa Daoud din Franța este marea câștigătoare a celei de-a șaptea ediții a Jazz in the Park Competition, organizată în 5-7 iulie, în Parcul Central din Cluj-Napoca. Considerată ”copilul problemă al jazzului francez”, aceasta a adus o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove, iar la Cluj au făcut senzație. Trupa a primit un premiu de 5.000 euro și un contract la festivalul Jazz in the Park din acest an, așa că vor putea fi ascultați din nou, în 30 august-1 septembrie 2024, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Locul doi a fost ocupat de Lyder Røed Quintet  din Norvegia, care au câștigat 3.000 euro, iar locul trei de cu un premiu de 1.000 euro, de MAGRO  din Germania. Premiul pentru cea mai bună formație din românească a mers către Nonconformist Anthology,  iar cel pentru cea mai valoroasă compoziție către: Jazz Family Trio “ShekBand” (Ucraina).

Anul acesta, și fanii au votat, iar premiul publicului a mers către: Zouratie Kone Trio din Belgia, o trupă centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale. Zouratié și ansamblul său au oferit o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului și un vibe unic în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Mențiuni speciale acordate anul acesta:

  • Brice Ndjana, basistul Zuratie Kone Trio;
  • Pianista Shekband, Anna Shekera;
  • Raffael Auer Tobar – Abel Marton band;
  • Alexandru Ciocan, clarinet – Nonconformist Anthology;
  • Mențiune specială a juriului: David Luca Quartet.

Câștigătorii fost anunțați duminică, la ora 21.00, pe scena principală a concursului. Finaliștii au fost notați după calitatea interpretării, coeziunea trupei, interacțiunea cu publicul, respectarea timpilor alocați și originalitatea muzicii. Juriul a fost format: vocalista și compozitoarea Elena Mîndru, jurnalistul de radio Bogdan Roșca-Zăsmencu, liderul și pianistul formației JazzyBIT, Teodor Pop și stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.

În total, 11 formații de jazz au ajuns în finala concursului internațional de jazz organizat la Cluj, dintr-un număr record de formații înscrise: 246 de trupe din 39 de țări. Trupele au avut șansa nu doar de a performa în fața unui juriu, ci și de interacționa cu un public numeros și de a experienta atmosfera de festival.

Advertisement

Elena Mîndru, membru juriu Jazz in the Park Competition: ”O competiție matură și intensă anul acesta. Un line-up foarte variat, lucru ce a făcut dificilă jurizarea, dar s-a cristalizat în final o idee unanimă despre câștigători. Eu aș da și un premiu publicului clujean care e superb! Au ASCULTAT! Și cu siguranță au descoperit voci noi, precum și noi cei din juriu. A fost atât de plăcut să văd atâția oameni cu copii dansând și ascultând muzică live în parc. Atmosfera asta faină și creativă a transformat Parcul Mare într-un Wonderland, parcă nici nu eram în centrul Clujului. Sunt tare mândră de Jazz in the Park Competition 2024.”

Peste 67.000 de participanți la Jazz in the Park Competition 2024

Pe lângă concertele susținute de finaliști, Jazz in the Park Competition a adus pe scena mare a festivalului invitați speciali care au făcut serile de jazz cu totul speciale: Elena Mîndru, o voce unică în lumea jazzului românesc, Roberto Fonseca, celebrul pianist și compozitor cubanez care a transformat parcul în Buena Vista Social Club și trupa Klawo, câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 care au revenit cu drag la Cluj, după un an de la unul dintre cele mai importante momente ale carierei lor. Pe lângă aceștia, pe scena invitaților speciali au mai cântat: Corto.Alto, 7th SENSE și Răzvan Florescu Quartet.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park Competition: ”Acum 7 ani când am pornit acest concurs, el era o scenă mică din festivalul nostru. Nu mi-aș fi imaginat că într-un timp atât de scurt, nivelul artiștilor și al evenimentului va crește atât de mult. Competiția noastră este un festival în adevăratul sens al cuvântului, cu zeci de mii de participanți și aduce aminte de ce făceam în parcul central prin 2019. Mulțumesc publicului că ne susține și alege să facă parte din comunitatea noastră, mulțumesc sponsorilor care ne susțin, echipei din spatele întregului proiect și promit că nu va mai trece mult timp până acest eveniment va fi unul de referință în Europa.”

Pe lângă concerte, în Parcul Central din Cluj-Napoca au fost amenajate mai multe zone interactive și de relaxare, între care: lecții de muzică și jam sessions, ateliere de pizza, lecții de dans african, circle dance, ateliere de ritm și tobe africane, tiroliană, panou de cățărare, târg de viniluri, play area și multe jocuri pentru copii, LEGO Corner, spațiul creatorilor IARMAROC.COM și ateliere pentru copii. Nu a lipsit ”line-up-ul gastronomic” delicios și unul al vinurilor, precum și mai multe zone special amenajate pentru servirea lor.

Intrarea la eveniment a fost gratuită, însă participanții au putut să susțină Fondul Jazz in the Park cu clasicul bilet neobligatoriu în valoare de 30 de lei. Fondurile strânse vor merge către susținerea unui proiect cu totul special: deschiderea primul club de jazz din oraș.

Advertisement

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur care își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Cea de-a șaptea Jazz in the Park Competition a avut loc în perioada 5-7 iulie, în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Continue Reading