Diverse
2 români calificați la Mr. Olympia 2020
Published
4 years agoon
România are din nou 2 culturiști calificați la cel mai mare concurs de culturism din lume, Mr Olympia – Las Vegas!
România se poate mândri cu nume grele în culturism. Nicu Giurgi a fost primul român care a participat la Mr. Olympia. Apoi, în 2011, Alina Popa a urcat pe scena celui mai mare concurs de culturism din lume, concurând până în 2014, când a obținut locul 2. O lungă perioadă de timp, aceștia au fost singurii români care au participat la Mr. Olympia, însă anul 2020 vine cu o surpriză. Listele oficiale au apărut, iar România se poate mândri cu 2 concurenți români: Andrei Lincan (Deiu) și Vlad Alfred Chiriac.
Mr. Olympia este un concurs internațional de culturism organizat anual de către Federația Internațională a Culturiștilor (IFBB). Câștigarea titlului este considerat cel mai important rezultat în domeniul culturismului profesionist. Concursul a fost creat de Joe Weider pentru a oferi campionilor mondiali și continentali ai diferitelor federații de culturism din anii ’60 ocazia cuceririi unui nou titlu. Primul concurs Mr. Olympia a avut loc la New York în 18 septembrie 1965. Ediția din 2006 s-a desfășurat pe 30 septembrie la Las Vegas. Campionul din 1965, Larry Scott, a primit ca premiu o coroană și suma de 1000 dolari. Campionul din 2009, americanul Jay Cutler, a primit alături de statueta Sandow și medalie, un cec de 200 000 dolari. Începând din anul 1980, există și o competiție paralelă pentru femei, Ms. Olympia. De asemenea, din 1995 se organizează și o variantă fitness, Ms. Fitness Olympia, iar din 2003 și un concurs de frumusețe Ms. Figure Olympia.
Calificarea la Mr. Olympia:
Toți participanții la Mr. Olympia trebuie să se califice prin clasarea superioară la unul din concursurile de profesioniști organizate sub egida IFBB. Sunt calificați următorii sportivi:
- deținătorii titlului Mr. Olympia (dacă trec mai mult de 5 ani este necesară aprobarea IFBB);
- primii 6 clasați la ediția precedentă a Mr. Olympia;
- primii 5 clasați la concursul Arnold Classic din același an;
- primii 5 clasați la concursul New York Men’s Professional din același an;
- primii 3 clasați la celelalte concursuri profesioniste organizate de IFBB între două ediții consecutive Mr. Olympia;
- câștigătorul titlului la Campionatul Mondial de Profesioniști la Veterani;
Pe lângă aceștia, organizatorii pot oferi o “invitație specială” unui sportiv care nu a reușit să se califice. Aceasta a fost regula care i-a permis lui Arnold Schwarzenegger să participe la ediția din 1980, în ciuda faptului că era “retras din activitatea competițională” până la câteva zile înaintea concursului.
You may like
-
Al treilea premiu internațional pentru albumul muzical George Enescu, înregistrat de Orchestra Națională a Franței dirijată de Cristian Măcelaru
-
REPORTAJ Agerpres: Dorel Glomnicu – colecționarul care a strâns la un loc istoria radioului
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
-
2024, un an record cu aproape 500.000 de participanți la evenimentele Operei Comice pentru Copii din București
-
Excelența academică premiată în cadrul Galei Studenților Originari din Republica Moldova, susținută de Repatriot
-
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară: 7 luni de impact cultural, educațional și comunitar în Delta Dunării
Evenimente
Al treilea premiu internațional pentru albumul muzical George Enescu, înregistrat de Orchestra Națională a Franței dirijată de Cristian Măcelaru
Published
6 days agoon
January 15, 2025
Albumul muzical George Enescu Symphonies 1-3 ~ Romanian Rhapsodies 1&2 – Orchestre National de France ~ Cristian Măcelaru a fost desemnat câștigătorul premiului International Classical Music Awards (ICMA) pentru „Muzică simfonică”, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale.
Producția Deutsche Grammophon, distinsă anterior și cu premiile Classica Choc de l’année 2024 și Diapason d’Or 2024 la categoria „Muzică simfonică”, cuprinde trei discuri: Rapsodia Română nr. 1 și Rapsodia Română nr. 2, Simfonia nr. 1, Simfonia nr. 2 și Simfonia nr. 3, în interpretarea Orchestrei Naționale a Franței dirijate de Cristian Măcelaru și a Corului Radio France condus de Aurore Tillac, prezentată în concert la Auditorium Radio France – Maison de la Radio et de la Musique de Société Nationale de Radiodiffusion Radio France, în parteneriat cu Institutul Cultural Român cu prilejul concertului aniversar ICR 20 din iulie 2023. Vioara I în cadrul concertului a fost Sarah Nemțanu, concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței, decorată la 1 octombrie 2024 de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”.
„(…) O excepțională întreprindere a lui Măcelaru, care a lucrat după manuscrisele originale ale partiturilor enesciene; rapsodiile române – unde simțim ceva rupt din sufletul de român al dirijorului și primele trei simfonii de Enescu, cu sonoritatea și inventivitatea cerute de aceste partituri cu parfum francez, interpretate de o orchestră care are o tradiție de aproape 100 de ani în interpretarea muzicii franceze la cel mai înalt nivel. O adevărată descoperire, atât în ceea ce privește lucrările, cât și interpretarea lor!” a argumentat acordarea premiului juriul ICMA, alcătuit din critici muzicali profesioniști, de la relevante reviste, reviste online și posturi de radio: Andante (Turcia), Crescendo (Belgia), Das Orchester (Germania), Deutsche Welle (Germania), IMZ (Austria), MDR-Klassik (Germania), Musica (Italia), Musik & Theater (Elveția), Opera (Marea Britanie), Papageno (Ungaria), Pizzicato (Luxembourg), Polskie Radio Chopin (Polonia), Radio 100,7 (Luxembourg), Radio Romania Muzical (România), Resmusica.com (Franța), Scherzo (Spania), Rondo Classic (Finlanda), Unison (Croația). Reprezentând Radio România Muzical, din juriul ICMA face parte Cristina Comandașu, muzicolog cu o importantă activitate în domeniul actualității discografice, manager Radio România Muzical.
Câștigătorii vor primi trofeele la Gala premiilor ICMA ce va avea loc la Tonhalle din Düsseldorf pe 19 martie 2025.
Lista completă a premiilor ICMA 2025 este disponibilă aici. https://www.icma-info.com/winners-2025/
Oameni
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Published
2 weeks agoon
January 6, 2025
Actorul american de origine română Sebastian Stan a câștigat duminică seară, în cadrul celei de a 82-a ediții a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie /musical, informează contul de pe rețeaua de socializare X dedicat acestor distincții decernate de Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA), potrivit Agerpres.
Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur pentru rolul din filmul ‘A Different Man’ și a concurat în această categorie cu actorii Jesse Eisenberg (‘A Real Pain’), Hugh Grant (‘Heretic’), Gabriel LaBelle (‘Saturday Night’), Jesse Plemons (‘Kinds of Kindness’), Glen Powell (‘Hit Man’).
Este primul Glob de Aur obținut de Sebastian Stan după nominalizarea primită în 2023 pentru rolul din miniseria TV ‘Pam & Tommy’. Pentru evoluția sa din lungmetrajul ‘A Different Man’, el a fost recompensat cu premiul de interpretare masculină – Ursul de Argint – la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2024. În acest film, starul americano-român joacă rolul unui actor aspirant cu tumori faciale, care este supus unei proceduri estetice radicale pentru a-și schimba drastic aspectul, însă noul său chip de vis se transformă rapid într-un coșmar.
În 2024, premiul acestei categorii a fost câștigat de actorul Paul Giamatti, pentru rolul din filmul ‘The Holdovers’.
Cea de-a 82-a gală de decernare a Globurilor de Aur are loc la ora transmiterii acestor informații și se desfășoară la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles. Evenimentul este prezentat de actrița Nikki Glaser.
Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări și producții din industria cinematografică și de televiziune, grupate în 27 de categorii.
Evenimente
2024, un an record cu aproape 500.000 de participanți la evenimentele Operei Comice pentru Copii din București
Published
3 weeks agoon
January 3, 2025
Anul 2024 a fost unul excepțional pentru Opera Comică pentru Copii, cu realizări frumoase: premiu și nominalizare în Gala UNITER, 790 de reprezentații jucate, aproape 500.000 de participanți la spectacolele și evenimentele organizate și o creștere a încasărilor cu 13% față de 2023, atingând 8.500.000 lei.
„La finalul acestui an extraordinar, le mulțumesc din suflet spectatorilor noștri, echipei fantastice și partenerilor care ne-au fost alături în fiecare pas. 2024 a fost un an de recorduri și premiere, în care am demonstrat împreună că arta pentru copii are puterea de a schimba vieți. Aproape 500.000 de participanți, spectacole remarcabile, recunoaștere națională și proiecte inovatoare – toate acestea sunt rodul unei munci colective și al unei comunități unite de dragostea pentru frumos. Privim cu entuziasm spre 2025, încrezători că vom continua să inspirăm și să bucurăm generații întregi. LA MULȚI ANI!”, a declarat Felicia Filip, managerul OCC.
Pentru prima dată – Premiul UNITER
Opera Comică pentru Copii a înregistrat o premieră istorică la Gala UNITER, pe 27 mai 2024, unde a fost distinsă cu „Premiul pentru coerența și consistența programelor de educație prin artă dedicate publicului tânăr”. Această recunoaștere validează misiunea instituției de a aduce arta mai aproape de inimile copiilor și de a construi o punte între educație și cultură. În plus, spectacolul „Elixirul Dragostei”, în regia maestrului Cristian Mihăilescu și scenografia lui Adrian Damian, a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun spectacol pentru copii din țară”, subliniind încă o dată excelența producțiilor OCC.
Record de participanți la evenimentele OCC
Anul 2024 a fost marcat de un record de participare, cu aproape 500.000 de persoane prezente la spectacolele și festivalurile instituției – Festivalul Opera Copiilor, Târgul Vrăjitoarelor, Săptămâna Cărților Deschise, Bebe Fest OCC (primăvara și toamna), Primăvara Copiilor, Târgul Poveste de Crăciun. Pe parcursul anului, 350 de abonați s-au bucurat constant de spectacolele OCC.
În cele trei săli de spectacol de la sediu, dar și în turneele pe care OCC le-a susținut (incluzând micro-stagiunea cu 24 de reprezentații în 2 săptămâni la Constanța, în cadrul SEAS) au avut loc 790 de reprezentații. Peste 9.500 de copii din medii sociale defavorizate au avut acces gratuit la evenimentele OCC, confirmând angajamentul instituției pentru o educație artistică incluzivă.
Producții în premieră și prima selecție în Festivalul Național de Teatru
În anul 2024 au avut loc șapte premiere de succes: „Flautul fermecat”, o operă nemuritoare, „Matilda, the Musical”, „Și vrăjitoarelor le plac păpușile”, un balet care a cucerit inimile celor mici, „Gala de Balet”, „Gala Puccini”, „Bubu la mare”, spectacol dedicat copiilor sub 3 ani și „Noaptea Vrăjitoarelor”.
„Matilda, the Musical” a adus instituției prima selecție în cadrul FNT – Festivalul Național de Teatru și este primul musical accesibilizat în limbajul semnelor din România.
Educație culturală aplicată
Educația culturală a continuat să fie un pilon central al activității Operei Comice pentru Copii și în anul 2024. Programele alternative desfășurate la OCC – School of Musical, Atelierele „Micul Artist” și Programul de Voluntariat – au implicat sute de copii și tineri într-o explorare activă a artei și a creativității. De la cei 54 de participanți care au descoperit secretele musicalului la cei 950 de copii înscriși în Atelierele „Micul Artist”, fiecare program a oferit oportunități valoroase de dezvoltare personală pentru copii și adolescenți. Cu 400 de voluntari care s-au alăturat echipei, OCC devine o platformă de formare pentru viitoarele generații.
Încasări record în 2024
Anul 2024 a adus și rezultate financiare remarcabile, OCC înregistrând încasări record de aproape 8.500.000 lei, reprezentând 25% din bugetul instituției, cu o creștere de 13% față de anul 2023.
De asemenea, instituția se bucură de sprijinul celor peste 100 de parteneri, care contribuie direct la susținerea și dezvoltarea proiectelor Operei Comice pentru Copii.
Ce aduce anul 2025
Pentru 2025, Opera Comică pentru Copii pregătește noi surprize artistice, printre care premierele „Hänsel și Gretel” (operă în regia maestrului Cristian Mihăilescu), „Mama păcălită” (balet adaptat de Cătălin Caracaș după „La fille mal gardée”) și două titluri dedicate celor mai mici spectatori, din seria Bubu (regia Andreea Soare și Irina Furdui). De asemenea, cele șapte festivaluri anuale vor continua să transforme curtea OCC într-un spațiu viu, plin de culoare și creativitate: Primăvara Copiilor (21 februarie – 2 martie 2025), Festivalul Cărților Deschise (7 – 23 martie 2025), Bebe Fest OCC (4 aprilie – 4 mai 2025), Festivalul Opera Copiilor (23 mai – 15 iunie 2025), Bebe Fest OCC (12 – 28 septembrie), Târgul Vrăjitoarelor (10 – 26 octombrie 2025) și Poveste de Crăciun (15 noiembrie – 28 decembrie 2025).
OCC în mediul online – un site nou și o platformă de educație culturală
Comunitatea online a crescut în anul 2024, atingând peste 109.000 de urmăritori pe Facebook și peste 12.600 pe Instagram, fiind activă și pe platformele TikTok și YouTube. Totodată, seria Bubu a fost lansată pe Spotify, Apple Music, YouTube și altele, oferind celor mici povești audio captivante.
2025 va marca lansarea noului site al instituției și prima platformă de educație culturală practică pentru întreaga familie.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, „Aventura Parc”, „Abonamente” sau „Voluntariat”.