Povești mari

„Un Sfânt încă în viaţă!” – Interviu cu Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu

Published

on

Foto. episcopiahusilor.ro

Arhimandritul Mina Dobzeu este un sfânt încă în viaţă. Părintele Mina este botezătorul a mii de Nicolae, printre care şi cunoscutul Nicolae Steinhardt. Sute de amărâţi, mii de români anonimi, zeci de sfinţi neştiuţi ai credinţei, acoperiţi de smerenie, au fost botezaţi de acest „Dobzeu” ce îşi poartă crucea pe ultimul drum in chilia sa de la Episcopia Husilor. Preotul Mina Dobzeu are aproape 94 de ani şi tot atâtea trepte până la mântuire. În Postul Paştelui oamenii aşteaptă Învierea. El aşteaptă deja Înălţarea. E orb. Nu vede, nu aude, nu se poate mişca. Însă e nelipsit de la slujbe. Maicile de la Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel îl duc în fiecare zi pe crucea” unui cărucior. Cele două roţi seamănă mai degrabă cu două aure. Când intră în biserică, credincioşii simt că îl văd pe Iisus. Un Hristos pironit în crucea scaunului cu rotile. Coroana sa de spini e nepăsarea celor care l-au abandonat şi l-au părăsit, de la Iaşi, de la Bucureşti, de pretutindeni. Plânge cu lacrimi de fericire. De fapt, Sfânta Liturghie părintele Mina Dobzeu nu o aude, nu o vede, ci o simte. Ea miroase a tâmâie, a mir, a metanii întinse, acolo unde părintele nu se mai poate apleca decât cu gândul. Părintele Dobzeu ascultă Sfânta Liturghie cu braţele, o adulmecă cu fruntea, preotul Mina trăieşte slujba cu gândul. Cu speranţa unei vămi line spre lumea de dincolo, prin credinţa ce l-a caracterizat vreme de decenii. Stă ca o stană de piatră, dar cu asta vorbeşte ca un torent, scrie Cristinel Popa pentru Jurnalul Național.

Dragoș Popa: Când am intrat în chilia sa, părintele parcă știa c-o să venim. Ne-a primit cu bucurie și ne-a mărturisit  o mulțime de povești deosebite.

Arhim. Mina Dobzeu: Ia să va spun! Eu am fost luat de Domnul Iisus în lupta împotriva lui Antihrist. Am fost cu Domnul Iisus anul trecut (n.r. 2014) şi am văzut raiul. Din chilie m-a luat! Mi-a spus că sunt băiatul Lui. Apoi m-a dus la Rai. Acolo era tot așa, o mulțime de muritori, cu patriarhul care însoțea sinodul de acolo și l-au primit pe Domnul Iisus ca pe un rege, cântând ‘Osana! Osana! Osana!

A fost arestat de-a lungul vieţii, în mai multe rânduri, pentru atitudinea sa contra regimului comunist. A fost scos din monahism, exmatriculat din Facultatea de Teologie Ortodoxă şi trimis în detenţie la Jilava, pentru atitudinea sa contra Decretului, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal.  Din 1969 a slujit la Huşi, la Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, unde a fost stareţ timp de zece ani. În 1988 a fost arestat pentru că i-a scris lui Nicolae Ceauşescu şapte scrisori cu privire la morala poporului român şi ateism.

Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. Studiile pe care le începuse în anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Părintele obţinând titlul de licenţiat al Facultăţii de Teologie în 1971. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru răzvrătire” şi uneltire împotriva siguranţei statului” A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării. 

Advertisement

În continuare, părintele Mina ne-a povestit despre muritorii care vor merge în Rai sau Iad.

Dragoș Popa: Părinte, cum e cu Raiul? Care oameni credeți ca vor ajunge în Rai și care în Iad?

Arhim. Mina Dobzeu: ar matale știi poruncile lui Dumnezeu? Cel ce păzește poruncile lui Dumnzezeu are pe Dumnzeu, are pe Hristos, are Mântuirea, iar cel ce nu are…cum au fost comuniștii, fără Dumnezeu, merg în Iad. Pentru că comuniștii l-au tăgăduit pe Dumnezeu și nu au vrut să îl cunoască. Dacă sunt și creștini, dar nu păzesc poruncile lui Dumnzeu și trăiesc în păcate, îi judecă pe fiecare după faptele lor.

Punctul culminant, acum urmează. Mai ales pentru că am aflat de la părintele Mina, că suntem vrednici de a sta lângă el în cortul lumii.

Arhim. Mina Dobzeu: Ia să luați aminte ce spun acum! Iată a venit acum cortul lui Dumnzeu asupra noastră. Acum sunteți sub cortul ceresc, iată îngerul îmi ține lumânarea aprinsă, iar aici unde arăt eu este mâna îngerului. Pe mine mă însoțește cortul ceresc, în primul rând pentru motivul că eu sunt orb. Îmi aduce Domnul lumină, dar această lumină este pentru mine și căldură.

„Lumea este rătăcită de la ordinea morală, este în derivă, se zbate pe orizontală. Totul este învălmăşit, oamenii nu mai deosebesc binele de rău, pentru că s-au depărtat de Dătătorul a tot binele. Calea de ieşire este ridicarea din toate puterile pe verticală prin refacerea sufletească a omului – Mina Dobzeu.

Advertisement

Dragoș Popa: În continuare, l-am rugat pe părintele Mina să ne vorbească despre Rugăciunea Inimii.  Aceasta fiind cea mai puternică rugăciune a ortodoxiei. Rugăciunea lui Iisus, numită şi Rugăciunea inimii sau Rugăciunea minţii, este o rugăciune scurtă, simplă care a fost folosită, predată şi comentată pe scară largă de-a lungul veacurilor de creştinismul răsăritean.

Arhim. Mina Dobzeu: Eu sunt isihast! Adică de când m-a luat Domnul pe mine lucrător, să îi învăț pe credincioși să se roage cu rugăciunea aceasta. „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!” Să învățați această rugăciune! Cine zice această rugăciune se Mântuiește a zis Domnul! Și eu am spus în toată țara și am tipărit mii de cărți pe care le-am răspândit la episcopii, școli, seminarii și în toată țară.

„Oricine poate spune rugăciunea inimii. E pentru toată lumea. Prima condiție este să te împaci cu ceilalți. Fără pace în inima, față de aproapele tău, nu poți porni să te rogi. În ceea ce privește locul rostirii acestei rugăciuni, el poate să fie în biserică sau în odaia ta. În liniște totală, în singurătate sau în cămara inimii tale, indiferent unde te-ai afla. Cum să ne rugăm? Mai întâi zicem Tatăl nostru și apoi, după cum spune Apostolul Pavel, “rugați-vă neîncetat”. Există și o parte tehnică a acestei rugăciuni. Stăm în genunchi sau pe un scăunel și începem să rostim rugăciunea cu mintea coborând în inima. Trebuie să spui rar, în ritmul inimii: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”. Acestea zise cu smerenie multă și fără să gândim nimic altceva și fără să ne mișcăm. În felul acesta, primim tărie sufletească și se face simțită lucrarea Harului Dumnezeiesc. Cu timpul, pacea se va așterne în întreagă noastră ființă. Asta trebuie făcut de trei ori pe zi, și să nu uităm să coborâm mintea în inimă.” – Mina Dobzeu

„Această rugăciune este legată de bătăile inimii și de respirație. Ambele metode sunt bune la început. Pentru a te deprinde, poți spune: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu” pe inspirație, apoi “Miluiește-mă pe mine, păcătosul” pe expirație. Dar dacă vei lipi rugăciunea de bătăile inimii, aceasta nu va înceta niciodată. Sfatul meu este să umbli la inima. Bate la ușa inimii, lovește cu cuvinte. Mai întâi cu vocea și apoi tainic. Așa vei deprinde inima să se deschidă și să lucreze cu mintea, până ce se va încălzi. Când spui rugăciunea după bătaia inimii, ritmul va fi altul și vei avea șapte timpi: 1. Doamne 2. Iisuse 3. Hristoase, 4. Fiul lui Dumnezeu, 5. miluiește-mă 6. pe mine, 7. păcătosul. Pentru omul de rând, zece minute dimineața, zece la prânz și la fel seara, și îi de ajuns.”– Mina Dobzeu

Dragoș Popa: În continuare, părintele Mina Dobzeu ne-a vorbit despre Lumina Cerească.

Arhim. Mina Dobzeu: Ce este Lumina Cerească? Se numește Lumină Necreată, adica nu este ceva separat. Se emană direct de la Dumnezeu, de aceea se numește Lumină Necreată.

Advertisement

Părintele Mina, mai spune să nu umblăm după semne de la Dumnezeu, căci dacă alergăm după minuni se poate amesteca cel rău, care ne poate duce în rătăcire. Smerenie și rugăciune, de atât avem nevoie. Să nu umblăm după supra-natural, că noi nu știm să facem prea bine distincția, iar acolo se amestecă și cel înșelător. Mântuirea noastră este prin credință, har și fapte bune.

Dragoș Popa: Părinte, ați spus cândva, faptul că după rugăciune nu trebuie să așteptăm neapărat un semn de la Dumnezeu. Povestiți-ne, vă rog!

Arhim. Mina Dobzeu: Matale cu mintea, nu poți să ști gradul la care te-ai ridicat cu rugăciunea și cu trăirea, dar Dumnezeu, celor care ating această înălțime a rugăciunii în fapte bune și în toate, li se descopere. Ce vă spun dumneavoastră, am mai spus și la unii din jurul meu. Băi nu te înșeală vrăjmașul, băi nu te înșeală? Eu nu cred! Așa am zis. Căci, iată, noi mai citim în viețile Sfinților și pe mulți îi înșeală vrăjmașul. Dar eu le spun că pe mine mă corectează Domnul. Să rețineți lucrul principal și să va bucurați că astăzi ați stat și dumneavoastră în cortul luminii. Asta să vă bucure!

Dragoș Popa: Cum ne putem petrece timpul spre mântuirea sufletului?

Arhim. Mina Dobzeu: Noi suntem în trup și dacă facem voia lui Dumnezeu, fiind în trup, înseamnă că și trupul participă la viață. Sufletul, spiritul și trupul participă și se face vrednic de viața cea veșnică.

Advertisement

Iar în final, părintele Mina, ne-a transmis ultimele sale sfaturi.

Arhim. Mina Dobzeu: Să aveți cartea de rugăciune. Să aveți un duhovnic, să vă spovediți și împărtășiți mai des. Și să transmiteți tot ce ați auzit. Să comunicați și altora, că ați trecut și dumneavoastră în lumina creatoare, ați stat și dumneavoastră în lumina creatoare, în cortul luminii creatoare, în lumina cea necreată.

Dragoș Popa: Cum ar trebui să fie oamenii ca să fie mai aproape de Dumnezeu?

Arhim. Mina Dobzeu: Să ai această rugăciune Doamne, Isuse Hristoase …. Cine are această rugăciune se Mântuiește. Adică trece Dumnezeu peste toate cele ale întunericului.

Înainte să plecăm din chilie, părintele a vrut să ne arate că încă nu și-a pierdut simțul umorului, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, acestă ne-a Binecuvântat și a vorbit în limba engleză. Dumnezeu, îl va învăța pe părintele Mina, câte puțin din fiecare limbă. De ce? Pentru că în Rai, nu doar el, ci noi toți, ne vom întâlni cu toate popoarele lumii.

Advertisement

Mulțumiri:

Operator foto-video: Bogdan Ionuț Frențescu / Asistent: Sergiu Suhăreanu


Update (7 iunie 2018):

Părintele Mina Dobzeu, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României s-a stins din viaţă joi, 7 iunie 2018, la vârsta de 96 de ani. Mina Dobzeu şi-a trăit ultimii ani din viaţă într-o chilie modestă de la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de pe lângă Episcopia Huşilor. Citeste mai mult aici.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version